2006-04-04 20 浏览
星期日晚本來想同男友食旺角麵軒的,未上到去, 唔知點解都有預感係執左, 去到果然已經關閉....改地點去太子始創中心的小魚滋味,以前都去過一次, 印象中有個麵係好好味的,同男友了叫了一碗滋味雞魚湯麵, 牛肉麵,再加一個小食拼盤。雖然呢度叫小魚滋味, 魚湯理應好得!但個人覺得普通, 魚米家個湯濃d同鮮味d~麵亦唔係掂, 冇乜味....滋味雞d雞唔好食, 個汁都唔好,d汁入唔到d雞度...牛肉夠腍, 都幾大舊, 但又係唔入味....小食拼盤: 老水雞翼、乾扁四季豆、炸茄子我覺得個四季豆同炸茄子係最好味的!! 真係幾好味架!但個雞翼, 鞋左同冇味....................每人平均都要成$70, 男友覺得唔抵食, 雖然都食得飽, 但d quality唔得....唔係難食, 但就唔係好食, 加埋唔抵食, 所以未必再幫襯。
星期日晚本來想同男友食旺角麵軒的,
未上到去, 唔知點解都有預感係執左,
去到果然已經關閉....

改地點去太子始創中心的小魚滋味,
以前都去過一次, 印象中有個麵係好好味的,

同男友了叫了一碗滋味雞魚湯麵, 牛肉麵,
再加一個小食拼盤。

雖然呢度叫小魚滋味, 魚湯理應好得!
但個人覺得普通, 魚米家個湯濃d同鮮味d~

麵亦唔係掂, 冇乜味....

滋味雞d雞唔好食, 個汁都唔好,
d汁入唔到d雞度...

牛肉夠腍, 都幾大舊, 但又係唔入味....

小食拼盤: 老水雞翼、乾扁四季豆、炸茄子

我覺得個四季豆同炸茄子係最好味的!! 真係幾好味架!

每人平均都要成$70, 男友覺得唔抵食,
雖然都食得飽, 但d quality唔得....
唔係難食, 但就唔係好食, 加埋唔抵食,
所以未必再幫襯。
2006-03-21 17 浏览
擔擔香茅豬扒米線--唔辣蒜香??魚米線--幾好,不個細碗D.紅油抄手--都係唔辣
擔擔香茅豬扒米線--唔辣
蒜香??魚米線--幾好,不個細碗D.
紅油抄手--都係唔辣
2006-02-09 5 浏览
尋晚同老婆行到始創中心上了間小魚滋味食晚飯, 叫了一客上海排骨米線,一客咖哩雞扒飯套餐及小食一客. 上海排骨和咖哩雞扒的味道不錯, 我們將其中一款套餐的飲品改為湯丸, 湯底很夠薑味, 很好吃. 小食也算不錯. 服務都很好, 下次又有多一處地方食飯了.
2005-10-06 4 浏览
昨晚同太太再去食, 叫了上海排骨及蜜汁雞扒米線套餐.上海排骨及蜜汁雞扒味道不錯, 尤其是上海排骨, 次次都幾好水準, 香口多汁.米線的魚湯則水準不穩定, 很淡, 唔多有魚味, 一間以魚為名的餐館, 不應如此輕視這點.我們一般都會將餐飲改為湯丸, 湯底很夠薑味.昨晚接待員不會再將卡位及特色梳化當寶, 先到的都提供卡位及特色梳化, 這才合理.
昨晚同太太再去食, 叫了上海排骨及蜜汁雞扒米線套餐.

我們一般都會將餐飲改為湯丸, 湯底很夠薑味.
一直都想養返一缸細魚.尋晚出太子花園街睇下d器材.之後同friend係附近食晚飯.始創中心冇行成年原來已經大變身.行完二樓三樓發覺呢間小魚滋味坐得最舒服(三樓有和花亭同越棧,比較細間~),所以就係呢度開餐.係幾好喎有套餐食,仲全部都唔過50.有送有菜飯有湯仲有杯野飲,真係算幾抵食,叫左:怪味雞-- 賣相似油雞,味道都幾似,特別係個汁真係好好味.雖然用雪藏雞但幸有調味搭救.現場所見勁多人食.魚腐米線(朋友食) –賣相唔錯,自己冇試過但都覺得吸引.呢間野係用魚湯起朵所以味道應該不錯.特別既係隨米線附上既辣油真係幾辣.埋單~$100, 真係幾抵, 又算好食, 值得一試.

埋單~$100, 真係幾抵, 又算好食, 值得一試.
2005-09-11 2 浏览
(10/9/05)傱深水埗行過嚟, 下午茶時間咯, 見哩度d梳化幾得意, 咪入去o羅。粟米沙律拼蒜香炸雞翼─一球主色黃色的沙律唔係太凍的, 好唔討好, 雞翼炸得好香, 亦入味。醬占多士(唔知點解哩個等左好耐)─花生醬加果占, 好少咁配搭, 勝在我喜歡試古怪o野。今次又得喎! 仲係有兩份添!餐飲, 男友揀左蜂蜜薑母茶(+$3計落條數唔抵), 好彩都幾夠薑味幾好味嘅。而我只係飲杯好立克啫。雖然幾好坐, 不過黑黑沉沉, o野食又唔係好食, 唔會再吃啦!
2005-08-24 7 浏览
我同朋友仔食左佢地的排骨麵,魚腐麵& 雞菜菜飯, 大約$40-50 一set 都ok, 不過凍飲又要加3蚊, 多左d.... 好彩熱飲,ice-cream 同湯丸就唔洗加錢菜飯好乾又硬, 雞又凍冰冰, 排骨個面好甜, 魚腐個炸面好厚,似炸鯪魚球多d一set果個冇discount, 本來有東亞credit card 可以九折都冇得用overall, 環境其實都唔錯, 但食物就唔得喇...

overall, 環境其實都唔錯, 但食物就唔得喇...

2005-08-15 17 浏览
今日同男友第1次去~ 外觀幾好~car位幾大幾舒服~全店都係非吸煙區menu 好多野食選擇, 甘我地叫左"鏝魚炒飯"約$50,"捧捧雞粉皮" $45 , "泰式豬頸肉" $28 這3道菜~ 食品: "鏝魚炒飯" 可以, 炒得幾平均, 好過味千! "豬頸肉" 幾好味, 幾香口, 有酸蘿白絲送****"捧捧雞粉皮"**** 嘩!!! 真係好難食, 難為佢仲係"menu度既熱門菜色!! 真係好好好難啃!!!! 係甘e俾超市有得賣既麻醬(仲係超少添)拌d粉皮, 粉皮有唔薄, 長短窄闊不一, d雞又唔好食, 好鞋口! 總括黎講, 真係好唔掂! 仲要$45 一碟添! 加一要成$50! 服務: 可以, waiter 好快幫你落單, 野食都好快黎, 添茶都算密埋單: $135 (加埋一)~
今日同男友第1次去~

外觀幾好~car位幾大幾舒服~全店都係非吸煙區

食品: "鏝魚炒飯" 可以, 炒得幾平均, 好過味千!
"豬頸肉" 幾好味, 幾香口, 有酸蘿白絲送

埋單: $135 (加埋一)~

2005-08-08 0 浏览
用男朋友lunch, 第一次來,很喜歡這裡的環境,卡位坐得好舒服~裝修得幾有氣氛紅燒牛肉菜飯+魚湯,$38泰式豬頸肉魚湯米線餐,$42魚湯係冇味精,不過略嫌唔夠味,淨飲還可以,配埋米線就很淡了...豬頸肉好脆,真正燒到外脆內軟~v~一d都唔韌,好好味配埋泰式辣醬食,簡直冇得彈!!!真係食過咁多間最好食o既一間~一定要試下!另外紅燒牛肉都唔錯,牛肉煮得好淋...冇渣~d汁又好濃郁,用o黎送飯最正~仲有樣野要讚,就係凍檸水沖得幾好飲~我地覺得d紙巾太薄,在意見紙上反映了,waitress埋單時都有問番我地情況,細心跟進,服務態度唔錯~
裝修得幾有氣氛

紅燒牛肉菜飯+魚湯,$38
泰式豬頸肉魚湯米線餐,$42

豬頸肉好脆,真正燒到外脆內軟~v~
一d都唔韌,好好味
配埋泰式辣醬食,簡直冇得彈!!!
真係食過咁多間最好食o既一間~
一定要試下!

仲有樣野要讚,就係凍檸水沖得幾好飲~

2005-07-08 10 浏览
價錢不貴,但味道一般.我去食飯既時候(可能我黑仔)勁多小蒼蠅飛來飛去搵食,嚇到我甜品都唔敢食就嗱嗱聲埋單走人.總括來講,我覺得魚米家好過佢.
價錢不貴,但味道一般.
總括來講,我覺得魚米家好過佢.
2005-07-06 3 浏览
又去到男友最愛的小魚滋味, 其實呢度都認真唔錯, 價錢抵又坐得舒服, 2個人都比你坐大卡位, 都算係咁啦!!今次叫左麻辣排骨担担麵$48, 怪味雞菜飯$39, 生炒排骨$42排骨真係我每次都必食的item, 今次配上担担麵, 呢度的担担麵麻麻地, 先講賣相, 個湯深啡色的確唔吸引, 但湯一d都唔辣之餘, 肉碎亦好少, 你話係咪令人失望啊!!!麵就一般啦, 以係油麵個隻feel, 麻麻地, 唔夠煙un. 不過排骨骨真係正, 因為佢的確係外脆肉滑, 味道調得好好, 肉質有咬口同口感, 一d都唔會un, 正!! 怪味雞配菜飯, 怪味雞都唔係第一次食啦, 不肉質嫩滑, 當然都係雪雞啦, 不過唔會太肥, 但今次個件雞唔係好夠肉, 同埋如果雞可以係熱就好啦!! 菜飯有個好處就係有幾種菜同埋唔油, good生炒骨就一般啦, 個碟有好多菠蘿, 青椒同椰果, 排骨就炸得麻麻啦, 黑黑地, 好似過左火喉, 另外雖然排骨唔肥但又唔係好多肉, 味道調得唔錯但整體來說只係一般啦

2005-07-04 0 浏览
上海排骨好味,魚腐好似炸鯪魚球咁,都係魚米家正好多,鹽酥茄子粒都唔錯,個湯麵最唔得,個湯底好淡,啲麵又一舊。環境舒服,服務幾好,不過見佢有啲食物都幾貴。
環境舒服,服務幾好,不過見佢有啲食物都幾貴。
2005-06-09 10 浏览
01/06/2005 20:30上次行始創時發現呢間小魚滋味,記得價錢都算幾平,今晚約左o係旺角食飯就黎呢度試試~這裡的裝修不錯,卡位全都是梳化座椅,但唔係去到個頭度果隻,即係有機會同後面果位"火星撞地球".......店子以魚湯米線為主打,還有小食、炒飯及焗飯等。一人套餐$38起,有米線、油菜同飲品。我叫了紅燒牛肉米線($35),女友就要左豉油雞($35,正確名稱唔記得,見圖)。米線先上,先呷一口湯。唔.....果真係魚湯,仲有少少腥添,不過還可接受。配料有小唐菜同一o的菇類,米線都幾爽口彈牙。紅燒牛肉好多汁,所以要分開上,牛肉其實係牛"月展"而煮法就有o的似西式o既紅酒燴牛"月展"。呢個做得唔錯,炆得好夠腍,食落有少少鬆化o既口感。另一碟雞就普通左o的,真係同豉油雞冇乜分別。餐飲方面可以轉兩粒裝o既湯丸,都做得幾出色,起碼唔會諗到以米線為主o既舖頭會做到呢個水準。服務方面都算唔錯,侍應們都好禮貌又成日主動斟水,不過找錢時就耐左o的,成六蚊架喎,你唔係以為唔駛找呀嘛?埋單連加一$94,無乜特別,未必會再黎囉.........
01/06/2005 20:30

另一碟雞就普通左o的,真係同豉油雞冇乜分別。
埋單連加一$94,無乜特別,未必會再黎囉.........
2005-06-06 5 浏览
Food quality average. The response of some waitress is slow. Price is somewhat high.甜品(熱紅豆sai米露)太甜.
甜品(熱紅豆sai米露)太甜.
2005-05-27 1 浏览
又去呢度啦, 比起初時, 而家呢間野旺左好多啦, 貪佢\又經濟食物又多款坐得又舒服, 所以成日去今次叫左個招牌貨係上海豬排麵同雞扒泡飯, 睇相個時見個上海麵係好似担担麵, 但係上枱個時只係魚湯only,又係參考圖片的錯...........食落都係魚湯麵而己. 呢度的豬排係唔錯, 肉厚大塊又唔肥, 啖啖肉, very good. 雞扒都幾好, 雞扒又係大大塊, 又唔會煎得太勁, good! 泡飯都係魚湯底, 其實我食過幾次都覺得呢度個魚湯麻麻, 都係味精湯, 不過少d味精啦!! 麵就唔係一般上海麵, 係幼身d個隻, 彈牙好味, 都好飽肚的.