餐厅: 小越廚
资讯:

📍位於荃灣享和街停車場內側,除咗車房之外畀發現一間越南餐廳,店內環境充滿越南嘅氣氛牆上的掛飾,好有feel💗🇻🇳🇻🇳🇻🇳🇻🇳🇻🇳🇻🇳🇻🇳🇻🇳🇻🇳🇻🇳🇻🇳🇻🇳🇻🇳👫人氣抵食二人套餐!!$188Menu內任選2份(粉、麵、飯/咖哩)小食6選3飲品2杯🥤🥤🇻🇳🇻🇳🇻🇳🇻🇳🇻🇳🇻🇳🇻🇳🇻🇳🇻🇳🇻🇳🇻🇳🇻🇳🇻🇳✨✅[海南雞飯]🐔🍚-啖啖油飯,入口軟綿綿飯質感,係我最鍾意嘅口感,無骨雞唔駛lun骨,🐓雞肉口感帶嚼勁,不會過煙韌✨✅👍[蕃茄蟹膏湯檬粉]🍅🦀🍜(扎肉、豆卜、鮮蕃茄、一塊蛋餅,墨魚丸)-吸引係在於越南粉都可以試到用蟹膏湯底製的湯粉,用了心思,豆卜吸盡了湯鮮甜味,墨魚丸及扎肉都爽口彈牙,加入蛋片驚喜,係最佳配搭🇻🇳🇻🇳🇻🇳🇻🇳🇻🇳🇻🇳🇻🇳🇻🇳🇻🇳🇻🇳🇻🇳🇻🇳🇻🇳✨[小食6選3](各3件)✅泰式蝦餅✅泰式酸辣鳳爪✅蒜香魚露雞翼-小食份十足, 蝦餅炸得好乾身,雞翼炸得好乾身入味、泰式酸辣鳳爪配搭醃製酸菜,中和油膩🇻🇳🇻🇳🇻🇳🇻🇳🇻🇳🇻🇳🇻🇳🇻🇳🇻🇳🇻🇳🇻🇳🇻🇳🇻🇳✨[餐茶]🥤✅龍眼冰---🧐大大粒龍眼,好好肉,滋潤又解渴✅凍奶茶---入口滑順

👫人氣抵食二人套餐!!$188
Menu內任選2份(粉、麵、飯/咖哩)
小食6選3
飲品2杯🥤🥤
✨✅[海南雞飯]🐔🍚

✨✅👍[蕃茄蟹膏湯檬粉]🍅🦀🍜
(扎肉、豆卜、鮮蕃茄、一塊蛋餅,墨魚丸)

🇻🇳🇻🇳🇻🇳🇻🇳🇻🇳🇻🇳🇻🇳🇻🇳🇻🇳🇻🇳🇻🇳🇻🇳🇻🇳
✨[小食6選3](各3件)
✅泰式蝦餅✅泰式酸辣鳳爪✅蒜香魚露雞翼

✨[餐茶]🥤
✅龍眼冰---🧐大大粒龍眼,好好肉,滋潤又解渴
✅凍奶茶---入口滑順

2022-12-22
  • 魚露雞翼撈檬
  • 泰式酸辣鳳爪
2022-12-23 1945 浏览
小店特色,店舖不大,還好,都有一排卡位🛋️,我哋坐卡位,坐得都算舒適。 店內只有一位服務員💁🏻‍♀️,落單,上菜,收拾都是她一手包辦😮‍💨。 所以,店內設有自助斟水🫗服務,都算方便👍🏻📣📣人氣推介,「二人套餐」,包括2款粉麵飯/咖喱🍛、3款小食及2杯$25以內的飲品🧋🥤,的確幾吸引,CP值高🤑。 其實,越南🇻🇳同泰國🇹🇭食品都差唔多,未必能分辨出,所以店舖食品都有越式同泰式,對我嚟講,基本上相同🤣小食:泰式炸蝦餅🍤、越式扎肉、🧄蒜香魚露雞翼 ~ 用越式筲箕作器皿,賣相不錯👍🏻。 三款小食都好好味😋, 厚切扎肉,有啲似薰蹄比😆。 蝦餅切成條狀,外脆內爽,口感一流。 我至愛雞翼,醃得好入味,皮脆,雞肉好嫩好滑👍🏻👍🏻泰式蕃茄🍅椰汁🥥湯粉 ~ 香茅豬頸肉 : 超過10塊豬頸肉,真係好多,湯底好濃郁,但又唔係重味精那種,起碼唔會好口渴。 今晚沒有檬粉,唯有轉河粉,都ok 吖越式椰香黃咖喱 ~ 雞髀扒 : 大大隻雞髀🍗肉,湯底同樣好濃郁,椰香🥥咖喱,好香但不辣👍🏻青檸梳打🍸 ~ 越式特飲,解渴入選泰式奶茶🧋~ 我好鍾意試不同餐廳嘅奶茶味道,呢次唔係超甜,味道調較得好,啱我口味👍🏻今晚👫都好滿意💯,食

青檸梳打🍸 ~ 越式特飲,解渴入選

今晚👫都好滿意💯,食物質素真係高😋,價錢非常大眾化🤑,支持小店經營模式/特色🙌🏻,下次一定再嚟食過😋
今日放假日又就黎聖誕節,去開荃灣就同媽媽去搵間小店食😚問左媽媽原來佢未食過越南菜,於是搵左陣資料就決定帶媽媽食呢間位於荃灣既小越廚。.雖然地點唔算方便,地鐵站再行12、13分鐘,但食完今餐就知冇白行一趟!入到鋪頭見到鋪面唔算大 ,應該坐大約20人,但見到老闆都俾好多心機,會有好多越南特色既擺設裝潢🇻🇳.等左一陣店員招呼我地埋位,比左menu我地,仲推介我地食2人餐($188)。2人餐有兩份主食(飯/麵)、小食拼盤(可揀3樣小食)、仲有兩杯野飲,價錢的確好抵。🤩.主食我叫左招牌火車頭湯檬粉,入面有生牛肉、牛筋同牛筋丸。食湯麵我都慣左先飲啖湯,因為湯先係湯麵既靈魂。湯底係牛骨湯,味道好濃郁但唔會覺得好濁,而且有肉既甜味,飲左幾啖已經感受到老闆既心機。🥰配料都好有誠意,份量夠多;生牛肉有四五大塊,肥瘦適中;牛筋丸夠爽彈,牛味都好足夠;不得不讚係牛筋,夠大同厚但一咬就斷,就知道煮得夠腍,做到入口即溶!👍🏻.因為媽媽唔食牛肉,所以叫左蕃茄蟹膏湯檬粉。入而有扎肉、豆卜、蟹膏,同樣份量好多。不得不說佢個湯世界級好飲,夠杰身就知落足料煲;蟹膏極有蟹既鮮甜味,配埋蕃茄酸酸甜甜,連食量細既媽媽都飲哂成碗湯
今日放假日又就黎聖誕節,去開荃灣就同媽媽去搵間小店食😚

主食我叫左招牌火車頭湯檬粉,入面有生牛肉、牛筋同牛筋丸。
招牌火車頭湯檬粉

因為媽媽唔食牛肉,所以叫左蕃茄蟹膏湯檬粉。
蕃茄蟹膏湯檬粉

入而有扎肉、豆卜、蟹膏,同樣份量好多。不得不說佢個湯世界級好飲,夠杰身就知落足料煲;蟹膏極有蟹既鮮甜味,配埋蕃茄酸酸甜甜,連食量細既媽媽都飲哂成碗湯(我都偷飲左好幾啖🤭)。
小食拼盤我地揀左蝦餅、魚餅、香茅雞翼。
本身係叫扎肉,店員都好細心同我地講檬粉已經有扎肉,可以試下其他小食,呢點要加分。😆
小食拼盤

魚餅正常,配埋泰式辣醬夠惹味;雞翼香茅味夠重,雞皮煎到好脆身;蝦餅又係世一,食得出用鮮蝦打成蝦膠再煎,又係誠意之作~🤤
另外我地再加一份小食:炭燒豬肉串($36 4串),燒得好香,好似食緊台灣豬肉腸,外皮脆豬肉juicy。😋
炭燒豬肉串

飲品我就叫左杯泰式奶茶同牛油果奶昔(奶昔加$20)
奶茶奶味夠濃、茶底夠香。😚
牛油果奶昔出面好少見,牛油果夠香但飲落唔會滯。🌱
總括黎講,我同媽媽都好享受今個晚餐,老闆煮每樣野都好有誠意,而且價錢親民💵
我媽媽仲叫我下次一定要帶埋另一半黎食🤣
2022-12-18
  • 牛油果奶昔
  • 泰式炸蝦餅
  • 火車頭湯檬粉
2022-12-20 27 浏览
平時最常食既一間街坊小店,因為雖然鋪頭小小,但佢既食物絕對不馬虎!佢地會每天用牛骨煲湯底,味道十竹之燶郁。今日晚飯叫左冬蔭功湯河粉配香茅豬排+蟹膏蕃茄河粉+炸蝦餅。蕃茄同蟹膏好夾,個湯食到有用蝦頭去煲,勁香!個香茅豬排佢會揼鬆化才炸,點小小是拉叉辣椒醬食好好味!蝦餅唔係出面買果啲圓型整好左既蝦餅,而係勁大塊的蝦滑整出來既蝦餅,好彈牙!最後叫左龍眼冰,套餐加$8。有差唔多成十粒龍眼肉,我連龍眼肉都食埋。大滿足!😋😋😋😋
佢地會每天用牛骨煲湯底,味道十竹之燶郁。
今日晚飯叫左冬蔭功湯河粉配香茅豬排+蟹膏蕃茄河粉+炸蝦餅。
蕃茄同蟹膏好夾,個湯食到有用蝦頭去煲,勁香!
個香茅豬排佢會揼鬆化才炸,點小小是拉叉辣椒醬食好好味!
泰式冬蔭功香茅豬排河粉
炸蝦餅
泰式冬蔭功香茅豬排河粉
炸蝦餅
  • 越式法包
  • 蝦餅
2022-12-15 30 浏览
荃灣向來都多美食由港島西到新界西其實路程不算遠所以我偶爾都會來覓食🥰小越廚店舖小小但晚上人流很多剛好跟朋友都想吃點惹味小食這家店性比看來不錯就一於試試店員推薦二人餐可以吃小食又有主食飲品❤️雪花肥牛泰式冬蔭公湯檬粉湯底酸辣加有椰汁超好味肥牛和檬粉份量很多湯都被我喝到一大半推薦必點❤️泰式椰汁咖喱牛腩配法包牛腩份量超級多咖哩汁配麵包剛好❤️泰式炸蝦餅❤️泰式魚餅❤️河內炸春卷❤️泰式酸辣鳳爪❤️順化炭燒豬肉串小食份量超多我最愛夠酸爽的無骨鳳爪還有肥瘦肉的豬肉串香口又夠油脂惹味❤️咸檸檬梳打咸檸檬很夠味加梳打最後飲超舒爽這個必點
荃灣向來都多美食

2022-12-06
  • 雪花肥牛泰式冬蔭公湯檬粉
  • 咸檸檬梳打
2022-12-11 25 浏览
荃灣越式小店,門面以木製裝飾為主雖然係小店,但係食物嘅種類,無論係小食同主食都好多🥢越式法包份量好足,有齊豬頸肉、扎肉、蘿蔔絲、青瓜、芫茜、肉鬆,不過我唔鍾意食肉鬆就走咗肉鬆。法包焗到乾身,咬落去好脆口,蘿蔔酸酸甜甜,有醃製過,再加埋獨有嘅肝醬同埋牛油,香氣十足,菜同埋肉嘅組合好清新,同喺越南本地食嘅有七成似😍🤩🥢招牌火車頭湯河牛骨湯底熬製,真材實料,湯頭好甜好濃郁,原定三寶有肥牛,牛丸,牛筋,牛筋已經賣晒,幫我哋轉左牛腩🐂屬於牛坑腩嘅位置, 肉質軟林。牛筋丸爽口彈牙,牛味十足👍🏻🥢河內海鮮春卷外層唔係傳統嘅餅皮,係薄薄一層粉漿炸蝦餅,一啲都油膩,火候炸得啱啱好,外層脆卜卜內層鮮嫩嘅海鮮肉,再點埋醬汁,口感層次豐富😋🥢泰式奶茶驚喜飲品,奶茶香醇而且唔帶苦澀味,甜到啱啱好,好絲滑嘅口感😍
荃灣越式小店,門面以木製裝飾為主

雖然係小店,但係食物嘅種類,無論係小食同主食都好多

🥢越式法包

🥢招牌火車頭湯河

🥢河內海鮮春卷

🥢泰式奶茶
2022-12-10
  • 越式法包
  • 春卷
2022-12-09 25 浏览
呢間越南菜聽講價錢實惠又好食,我同朋友一於去試個究竟✨果然,真係又平又好食,三個字形容,平!靚!正!💯💯💯下次會再去😊😊😊・ 二人餐 ($188)一眼望落餐牌,一定係呢個餐最抵,店員都極力推介😻😻唔洗200蚊就有兩碗粉麵飯🍜 + 三個小食🧆 + 兩杯飲品🍹 ▸ 泰式冬蔭公檬粉 配 香茅豬頸肉🍜湯底好好味😍😍😍食得出用左好多香料煲💯食到好香嘅香茅味同椰奶味😳而且辣度真係啱啱好!因為出面嗰啲一係太酸一係唔夠辣,呢個啱啱好,超正!😻😻 豬頸肉方面,同樣好味道,燒得啱啱好,肉又夠滑,回味無窮🌸加上佢有好多豬頸肉,至少6-7舊,所以真係好抵食✨足料又好食😋就咁單叫都係$54,出面點會咁平!就算平都冇佢咁好食!😳😳😳 ▸ 蕃茄蟹膏湯河粉🦀嚟到嘅時候嚇左一跳!佢嘅湯底真嘅蟹膏🦀咁嘅色,而唔係蕃茄🍅咁嘅色🤣🤣🤣證明佢真係用落足蟹膏煮湯底😍😍望到都覺得邪惡啊🤩🤩未試個湯底已經聞到好重嘅蟹味,一試仲得了?😙😙😙湯一入口,係好濃郁嘅蟹膏味🦀🦀🦀我好似跌左入大海入面🌊蟹味衝擊我嘅味蕾🫢🫢🫢🫢而配菜方面,佢好多餸喎🤫包括: 越式扎肉、蟹膏、蕃茄、豆卜、墨魚丸,圖入面正方形嗰塊就係蟹膏🦀我食嗰陣仲唔知佢係咩嚟🤔🤔

・ 二人餐 ($188)

▸ 泰式冬蔭公檬粉 配 香茅豬頸肉🍜

▸ 蕃茄蟹膏湯河粉🦀
嚟到嘅時候嚇左一跳!佢嘅湯底真嘅蟹膏🦀咁嘅色,而唔係蕃茄🍅咁嘅色🤣🤣🤣證明佢真係用落足蟹膏煮湯底😍😍望到都覺得邪惡啊🤩🤩未試個湯底已經聞到好重嘅蟹味,一試仲得了?😙😙😙湯一入口,係好濃郁嘅蟹膏味🦀🦀🦀我好似跌左入大海入面🌊蟹味衝擊我嘅味蕾🫢🫢🫢🫢而配菜方面,佢好多餸喎🤫包括: 越式扎肉、蟹膏、蕃茄、豆卜、墨魚丸,圖入面正方形嗰塊就係蟹膏🦀我食嗰陣仲唔知佢係咩嚟🤔🤔但係又出奇地好食,又有好重蟹膏味😳😳一睇餐牌,原來係蟹膏,幾特別喎🤭🤭🤭

▸ 小食拼盤🧆
呢個套餐可以揀3款小食,我哋揀左泰式炸蝦餅🍤、蒜香魚露雞翼🐔、河內炸春卷🫔,首先不得不讚佢擺盤真係好有心😻,擺得整整齊齊😳好靚✨同埋小食份量又好多,炸得又脆卜卜、熱辣辣😻😻配埋泰式辣醬🌶️回味無窮🤩🤩🤩我最 impress係佢嘅河內炸春卷🫔,因為佢係芋頭餡😙😙,好飽肚好好食,比較少食芋頭餡春卷所以我好 impress🥰🥰🥰

▸ 牛油果奶昔 🥑 (+$20)
估唔到越南店都有咁 fresh嘅牛油果奶昔揀🤫佢size 都算幾大杯,同埋好fresh,食整濃味嘅越南粉麵飲一啖,即使清新曬!正💯💯💯

▸ 泰式奶茶🧋
佢嘅泰式奶茶好好飲,雖然我分唔到正唔正宗🤫,但口味好適合我😋😋,同埋都真係夠曬大杯,又唔洗加錢配,抵啊😍😍😍😍

・ 環境🏡
佢係小店,所以空間唔會太大,但係就係因為咁樣而多咗一份人情味🥰而且店員服務態度好好,勁有禮貌✨✨

😋味道4.9/5
🏡環境4.5/5
🍽️服務4.9/5
🙆🏻‍♀️再去5/5
⭐️總體評分:19.3/20
💰總消費: $208/2人(冇加一)
2022-12-09 35 浏览
去完買寵物用品 發現呢間食越南野 雖然佢唔太起眼但內有驚喜🫶🏻👯‍♀️2人餐好抵食 仲要超高質可任選2款粉麵飯/咖哩 💫 3款小食 💫2杯飲品.🔸招牌火車頭湯檬粉肥牛黎到係半熟 牛根炆到勁入味 好彈牙 牛丸係爆汁架檬粉份量好多 湯底香濃 .🔸泰式椰香咖哩牛腩 轉法包❗強烈建議轉法包 個法包係外脆內軟 沾咖哩汁食 升天了咖哩唔會辣 其實撈飯都一流~牛腩件數多到不得了 不手軟而且勁入味軟燸 唔會痴牙😆.🔸3款小食各3件- 泰式炸蝦餅 - 河內炸春卷 - 泰式香辣魚餅即叫即炸的 最出色係炸春卷 個皮好酥脆其他都正常泰式炸物 配返個酸辣醬.🍹青檸七喜 🍹鹹檸檬可樂 (鹹檸檬加分).2人餐 $188.📍小越廚📌荃灣享和街49號都城大廈地下D舖
去完買寵物用品 發現呢間食越南野 雖然佢唔太起眼
肥牛黎到係半熟 牛根炆到勁入味 好彈牙 牛丸係爆汁架
檬粉份量好多 湯底香濃
🔸泰式椰香咖哩牛腩 轉法包❗
強烈建議轉法包 個法包係外脆內軟 沾咖哩汁食 升天了
咖哩唔會辣 其實撈飯都一流~
牛腩件數多到不得了 不手軟
而且勁入味軟燸 唔會痴牙😆
🔸3款小食各3件
- 泰式炸蝦餅 - 河內炸春卷 - 泰式香辣魚餅
即叫即炸的 最出色係炸春卷 個皮好酥脆
其他都正常泰式炸物 配返個酸辣醬
🍹青檸七喜 🍹鹹檸檬可樂 (鹹檸檬加分)
2人餐 $188
📍小越廚
📌荃灣享和街49號都城大廈地下D舖
2022-12-09 44 浏览
荃灣真係好多唔同小店都想試,呢間見佢個2人餐真係好抵食二人套餐 $188包2個主食🍜+3款小食+飲品2杯🥤🦀蕃茄蟹膏湯檬粉有蟹餅、墨魚丸🦑、札肉、豆卜,有咁多配料好豔富❤️蟹膏湯好深色夠哂濃厚,蟹餅好有蟹味,豆卜吸哂d湯好正🤩唔錯🐮招牌火車頭湯河粉有牛肉、牛筋丸、牛筋,湯底清甜,有少少青檸酸味🍋加埋d炸蒜同辣椒🌶️味道層次豐富👍🏻不知不覺飲左好多🙈牛筋炆到好淋,牛肉份量都幾多,果然係招牌,我地都一致比較中意火車頭湯河多d😂越式蒜香魚露雞翼+泰式蝦餅🦐+河內炸春卷個小食份量都好足,成個小食拼盤咁🫣炸春卷夠香脆,雞翼唔太覺有魚露味,蝦餅唔錯✌🏻龍眼冰、泰式青檸茶🧃2杯甜度都適中,味道不錯Overall2人餐性價比好高,其他餐廳食2碗越南粉都要百幾蚊🧐餐廳雖然人手唔多,但服務都好周到,附近番工或者住呢頭既朋友仔可以試試,咁抵食又有質素既小店值得支持下👏🏻
荃灣真係好多唔同小店都想試,呢間見佢個2人餐真係好抵食

二人套餐 $188
包2個主食🍜+3款小食+飲品2杯🥤

🦀蕃茄蟹膏湯檬粉

🐮招牌火車頭湯河粉

越式蒜香魚露雞翼+泰式蝦餅🦐+河內炸春卷

龍眼冰、泰式青檸茶🧃
2杯甜度都適中,味道不錯

Overall
2022-12-07
2022-12-07 1358 浏览
呢間小店已經幫襯左幾年(≧▽≦)雖然位置隱世又細細間 但食物質素真心好好 仲要超大件夾抵食 早排專程再訪 同行朋友都大讚~特別係超巨型嘅越式法包🥖必試´・ᴗ・`!.♡ 越式法包絕對係變奏版嘅越式巨無霸🍔集合扎肉、肉鬆、五花腩、酸蘿蔔、青瓜等等餡料塞到滿滿的 大口仔都好難一啖放哂落口(ˊᗜˋ )法包超級脆!會聽到脆卜卜聲 但唔會烘得太燶 肝醬唔會鹹到搶走哂d味 反而令成個包更有鮮味 好好食☺️.♡ 豬頸肉蕃茄椰汁湯檬湯底色澤望落似叻沙~飲落就有蕃茄甜味同椰汁香🍅檬粉索哂d精華就最岩豬頸肉爽口唔乾身 仲有少少燶邊 帶濃濃嘅香茅味 好味啊.♡ 米紙蝦卷份量又係大件到嚇死人(o゚▽゚) 𝚜𝚒𝚣𝚎真係出面嘅𝚍𝚘𝚞𝚋𝚕𝚎 米紙口感煙韌 餡料同樣塞爆~味道清新開胃 .♡ 牛油果奶昔牛油果控必定愛上🥑成杯都充滿牛油果香 無人工甜味 奶嘅比例亦剛剛好 唔會太稠太稀 大大杯又好飲!.♡ (◍•ᴗ•◍) ♡𝘍𝘰𝘭𝘭𝘰𝘸 𝘮𝘦 𝘩𝘦𝘳𝘦 ʕ•ᴥ•ʔ

♡ 越式法包
餡料塞到滿滿的 大口仔都好難一啖放哂落口(ˊᗜˋ )
法包超級脆!會聽到脆卜卜聲 但唔會烘得太燶

牛油果奶昔

♡ (◍•ᴗ•◍) ♡

𝘍𝘰𝘭𝘭𝘰𝘸 𝘮𝘦 𝘩𝘦𝘳𝘦 ʕ•ᴥ•ʔ
牛油果奶昔
  • 越式法包(大)
2022-12-07 792 浏览
好姊妹住荃灣,間唔中都會去搵佢shopping。呢日我地行完荃灣廣場,佢就帶我去附近捐窿捐罅搵好野食😋 享和街呢邊大部分都係車房,好少會行入黎,黎到先知原來有好幾間小店,好姊妹就介紹食呢間越南小店,2個女仔叫個2人餐超級豐富,$200有找好抵食!2人餐包左2款粉麵飯,3款小食,同2杯野飲,都只係$188!我地嘅選擇係:火車頭湯飯🍚 - 火車頭河就食得多,湯飯就少見😮 佢個飯用左d八角去煲,所以本身已經有d味。火車頭牛肉湯底香濃,有齊牛筋牛丸肥牛,份量好多🤯 其中最欣賞牛筋,真係煮到淋哂入口即溶,充滿膠質👍🏼越式三寶湯檬🍜(轉啦沙湯+$10) - 三寶粉係包左大大塊豬扒,越式春卷,同扎肉。份量依然驚人,成個小食拼盤咁🤭 啦沙湯底就咖哩味偏重,但一d都唔辣,鐘意飲湯嘅朋友唔怕飲😁3款小食方面,我地揀左泰式炸蝦餅🍤,蒜香魚露雞翼🍗,泰式酸辣鳳爪🦴。我會推介嘅係酸辣鳳爪,口感爽口而且酸酸味味好醒胃😀 雞翼都係另一出色之作,魚露味好香真係想食多幾隻😎青檸7喜🥤泰式奶茶🥤

青檸7喜🥤泰式奶茶🥤

• 魚露雞翼
  • 泰式酸辣鳳爪
2022-12-03 55 浏览
小越廚 荃灣享和街49號都城大廈地下D舖荃灣廣場 荃灣大壩街附近係多嘢食 餐廳林立有心做嘅小店係想支持吓整體幾好食 就咁睇佢外表平平無奇對比其他越南餐廳,相對抵食今日尼食晚餐 叫咗個蕃茄椰汁湯香茅豬扒檬粉蕃茄椰汁湯開胃,酸酸甜甜帶有椰汁香味香茅豬扒勁大塊 炸得非常香脆呢個價錢有咁大塊豬扒,實在少見蒜香魚露雞翼蒜蓉+魚露原來都幾夾 平時冇乜點見過蒜香魚露鬆脆雞翼 會食上癮炭烤豬肉串好特別嘅豬肉串 豬肉肥瘦比例啱啱好 食到豬油香味想講一講佢嘅抵食二人餐$188包兩個主食 +三款小食 +兩杯嘢飲由於今日得我一個 驚造成浪費所以冇叫到 下次同朋友嚟先再幫襯
小越廚
荃灣享和街49號都城大廈地下D舖

荃灣廣場 荃灣大壩街附近係多嘢食 餐廳林立
有心做嘅小店係想支持吓
整體幾好食 就咁睇佢外表平平無奇
對比其他越南餐廳,相對抵食
今日尼食晚餐

叫咗個蕃茄椰汁湯香茅豬扒檬粉
蕃茄椰汁湯開胃,酸酸甜甜帶有椰汁香味
香茅豬扒勁大塊 炸得非常香脆
呢個價錢有咁大塊豬扒,實在少見

蒜香魚露雞翼

想講一講佢嘅抵食二人餐$188
包兩個主食 +三款小食 +兩杯嘢飲
由於今日得我一個 驚造成浪費
所以冇叫到 下次同朋友嚟先再幫襯
🤑人均:$50-100小越廚已經幫襯咗好多年,係有次路過發現。最搞笑係食過兩三次後以為佢執咗,所以呢2年都無食過,點知近排發現原來自己認錯街以為執咗🙈。🏠環境 : 越南小店無華麗裝修,但有細心嘅佈置,地方乾淨。🍳食物: 💥冬蔭公雞脾肉河粉 $49 (牛油果奶昔+$25) (9.5/10)👻冬蔭公好香椰奶但都有啲辣,無咩酸味,我自己就鐘意呢種口味,河粉非常好食,口感好滑之外唔易斷,好少見呢種高質河粉,但未算好掛湯,另外有啲洋蔥絲同蕃茄,我覺得配芽菜會正啲 🤣。雞脾肉份量算多,唔會乾柴,但未去到滑口,但整體嚟講算好食。🥑牛油果奶昔略甜,0冰感好似得奶同牛油果打成咁,creamy又好香,份量都算大杯,如果加多少少冰打會更好,無咁甜又凍啲,鐘意牛油果嘅可以一試!  💥黃咖喱豬扒撈檬 $52 (泰式奶茶 +$8)(8/10)黃咖喱汁份量好足,可以撈哂成個檬粉,味道幾香帶少少甜味,好開胃,豬扒都幾大塊🐷,檬粉好掛汁,太熱想食撈粉會推介呢個👍🏼。泰式奶茶甜度岩岩好,唔會飲糖水咁,飲得出啲茶味🍵。✨價錢 : 呢個價錢同質素,我會繼續幫襯 😛
🤑人均:$50-100

🏠環境 : 越南小店無華麗裝修,但有細心嘅佈置,地方乾淨。

🍳食物:

💥黃咖喱豬扒撈檬 $52 (泰式奶茶 +$8)(8/10)
泰式奶茶甜度岩岩好,唔會飲糖水咁,飲得出啲茶味🍵。

✨價錢 : 呢個價錢同質素,我會繼續幫襯 😛

2022-11-27
  • 冬蔭公湯麵
  • 黃咖哩
2022-11-27 29 浏览
今日去左荃灣廣場附近行街,行完見餓餓地,就諗住揾野食,附近嘅鋪頭都食過。朋友提議食越南野,咁就集中搵食越南野嘅舖頭,於是就揾左呢間地鋪既小越廚入到去感覺都算寬躺,座坐位都有好多,而裝飾品方面都非常之有越南船家嘅氣氛,光線都非常充足,咁啱果晚有少少悶熱,行到入嚟坐左一陣都涼翻哂😆我哋入到去店員都好主動幫我哋帶位同埋介紹餐單,佢建議我哋兩個人,可以食佢哋嘅兩人餐我哋都聽左佢既意見揀左2人餐,而個餐包左兩碗粉或者飯,另揀三款小食(每款有3/4件),另外包兩杯$25既野飲。首先上黎既係兩杯野飲,我哋揀左青檸梳打🍸,對於唔太喜歡甜飲既我,呢杯野飲只有少少甜味,所以口感非常清爽而且解渴。而第二樣上既就係泰式酸辣鳳爪🐥呢個鳳爪辣酸度適中,上面有啲酸嘅紅白蘿蔔令人好開胃。如果鐘意食酸辣野人呢個菜式真係必點。之後上既係我點既豬頸肉冬陰功河粉🍜冬陰功湯底係非常之濃嘅椰奶香味,好惹味而且湯底只有微辣,唔食得辣既人都可以一試另外,豬頸肉都好易入口,好好味🐽然後上既係店舖既招牌火車頭河粉,裡面有牛筋、肥牛同牛丸。🐮🐮🐮牛丸口感方面爽口而彈牙肥牛肥瘦都適中牛筋好容易咬斷湯底都非常鮮甜鍾意食辣嘅可以加

而第二樣上既就係泰式酸辣鳳爪🐥
呢個鳳爪辣酸度適中,上面有啲酸嘅紅白蘿蔔令人好開胃。
如果鐘意食酸辣野人呢個菜式真係必點。

之後上既係我點既豬頸肉冬陰功河粉🍜
冬陰功湯底係非常之濃嘅椰奶香味,好惹味
而且湯底只有微辣,唔食得辣既人都可以一試
另外,豬頸肉都好易入口,好好味🐽

牛丸口感方面爽口而彈牙
肥牛肥瘦都適中
牛筋好容易咬斷
湯底都非常鮮甜
鍾意食辣嘅可以加啲店內提供嘅辣椒粉,可以更加提升佢嘅鮮味。

最後,所揀既三款小食亦都上枱
我哋點左雞翼魚餅同蝦餅🍤
三款小食都係油炸類食物,所以好香口
雞翼咬開既時候仲有肉汁鎖住
炸蝦餅亦都好彈牙,配上甜酸醬口感一流👍🏻👍🏻
  • 泰式炸蝦餅
  • 火車頭湯河
2022-11-21 782 浏览
荃灣享和街,除咗多汽車維修嘅店舖之外,仲有幾間特色小店今晚試咗間性價比超高嘅「小越廚」,除咗越式,仲有泰式食物,下次一定再試吓佢嘅午餐。二人套餐(包兩款粉麵飯、三款小食和兩杯飲品):招牌火車頭湯檬粉用料十足,餸鋪滿整碗檬粉,包括有生滾牛肉、牛筋丸和牛筋。牛肉熟成度剛好,還帶點微粉紅,牛筋夠腍,牛丸都好彈牙。再試埋個湯底,真係冇得彈,充滿牛肉味,配埋洋蔥、芫荽等等嘅香料,味道超濃郁。蕃茄蟹膏湯河粉蟹膏味濃郁,蕃茄令湯底帶點鮮味,味道豐富。配料包括有豆卜、蟹膏蛋餅、扎肉和豬肉丸。豆卜和蛋餅滲滿濃湯底,食落味道超甜。越式蒜香魚露雞翼+泰式蝦餅+泰式酸辣鳳爪雖然係奉送嘅小食,但份量都頗多。雞翼外皮炸得鬆脆,但肉質能保持柔嫩;蝦餅夠彈牙,蝦肉味充足;鳳爪食落爽口,酸辣汁味道平衡,十分開胃。鹹檸七、泰式檸茶飲品都幾大杯,有整罐七喜,鹹檸嘅份量都不少。泰式檸茶嘅茶味幾特別,唔會太甜,啱晒我口味。
荃灣享和街,除咗多汽車維修嘅店舖之外,仲有幾間特色小店

二人套餐(包兩款粉麵飯、三款小食和兩杯飲品):

招牌火車頭湯檬粉

蕃茄蟹膏湯河粉