2022-07-19
經過元朗西巴士總站,見到有間新開嘅小店“小賣部”,有多款地道港式、台式、日式小食,招牌slogan“人間煙火味 最撫凡人心”,咁有feel,果斷入去醫肚。店鋪由一對夫婦主理,店主夫婦二人都好熱情健談,傾開先知原來5月份已經由朗屏邨果邊搬咗過嚟,只係我一直冇留意,原因都係不敵地產霸權加租。二人套餐$102可3選1或者3選2共4款小食,加2款紙包或罐裝飲品。我揀咗台式鹽酥雞,粟米墨魚餅,招牌粉仔同碗仔翅。鹽酥雞金黃酥脆,味道適中,粟米墨魚餅香甜爽口,碗仔翅真係好足料,濃稠度恰到好處,唔會好似膠水咁,木耳爽口。粉仔滑得嚟有嚼口,最欣賞嘅係全部嘢味道都好適中,唔會太重口味。台式手抓餅$32包兩餸,有芝士、火腿、粟米、煙肉、雞蛋、煙鴨胸、黑松露醬等十幾種口味,醬料都有燒汁、沙律醬、甜醬、辣椒醬等味。我最後揀煙肉、雞蛋,燒汁同沙律醬口味。餅皮外脆內軟,煙煙韌韌,沙律醬酸酸地好開胃,配埋煙肉雞蛋,香得嚟又唔膩。酥炸花枝丸$16外皮香脆,內裡爽彈,同樣不妨一試。
二人套餐$102
台式手抓餅$32
酥炸花枝丸$16
外皮香脆,內裡爽彈,同樣不妨一試。