2015-10-27 426 浏览
2015年10月27日 下午4點正因為一個人 所以其他食店找不到位 我也不喜歡搭枱 就來了這店 可能我是一個人 那位年輕女侍應服務態度認真一流 (澳牛侍應上身似的)又急又粗魯 想叫多點東西好像會被罵似的 其他侍應都好好 #######################################食評叉燒拉麵 (叉燒不冷不熱帶點酸 麵條煮得過糊)三文魚刺身 (常溫偏暖 不新鮮粘粘糊糊的口感)送的 加洲卷 (正常只是每樣餡料的大小差太遠)凍檸茶 (維他菊花茶味 比一般茶餐廳還偏重糖)平常只會買這店的外賣早餐早餐很好(切記不要叫螺絲粉 雖然真的真的很大碗 但是他們一大煲煮到糊得厲害 蕃茄湯又少 )早餐好沒想過下午因少人而質素下降店開張的時候很多人 到現在常空就知道是什麼事

2015年10月27日 下午4點正
因為一個人 所以其他食店找不到位
我也不喜歡搭枱 就來了這店
可能我是一個人
食評
叉燒拉麵 (叉燒不冷不熱帶點酸 麵條煮得過糊)
三文魚刺身 (常溫偏暖 不新鮮粘粘糊糊的口感)
送的 加洲卷 (正常只是每樣餡料的大小差太遠)
凍檸茶 (維他菊花茶味 比一般茶餐廳還偏重糖)
平常只會買這店的外賣早餐
早餐好沒想過下午因少人而質素下降
店開張的時候很多人 到現在常空就知道是什麼事
2015-10-22 523 浏览
又來呢度食lunch, 今次就叫咗個陶版芝士鰻魚炒飯,來到嘅時候香噴噴,睇落分量唔算話好多,只是我亦覺得比較少對我來講的話,因為我勁鍾意食芝士,鰻魚炒飯唔算話好多萬越獄,同埋有少少鹹,加埋陶瓷板令到啲飯保持佢夠熱,就算食得比較來都唔怕凍。呢個係我係呢間餐廳食咁多過嘅食物之中最好食嘅一個。
2015-10-22 398 浏览
放假留喺屋企冇嘢做,所以又落咗黎呢間係食下午茶,今次就叫咗個叉燒拉麵,呢度嘅拉麵同埋烏冬下午茶會附送一碟兩件嘅加州卷,叉燒拉麵嚟到,賣相係好普通,湯底係普通嘅豬骨唔算話好濃味,麵條硬度有啲林,叉燒唔算太好食,冇入口即溶嘅感覺,另外加州卷一夾就散,同埋啲飯好多,送好少。
2015-10-21 274 浏览
今日晏晝就同屋企人去食午餐,所以就係樓下食,叫咗個豬軟骨拉麵同埋,夏日壽司定食有八件,兩個餐都係$48。豬軟骨拉麵湯底普通,始終唔係正式正宗嘅日本野都唔會期望太多,豬軟骨軟骨唔夠多主要都係肉,味道普通。另外八件壽司都唔係話好新鮮,但未至於差,都可以放入口嘅,同埋都唔會腥。
2015-10-21 232 浏览
留係屋企冇乜嘢食 ,所以就落去又嚟咗呢間餐廳度食,今次就叫咗個滑蛋豬扒飯,$32,下午茶嚟嘅。一嚟到睇到份量唔係話好多,食落去d蛋都唔係話好香濃,亦唔算話好多,同埋豬扒唔算話好好食,唔夠鬆脆,都唔係話好多肉汁。不過咁嘅價錢都算係咁。
2015-10-19 397 浏览
一直見呢間店好評不多所以遲遲未試。行過正好係2點半下午茶時間又未食lunch...穩穩陣陣點左個中華冷面.好大碗仲送加州卷同飲品~唔知其他野食伏唔伏,至少呢個幾好食又彈牙,仲會好飽店員很好禮貌,野食都好快到,環境舒適。
一直見呢間店好評不多所以遲遲未試。
好大碗
仲送加州卷同飲品~
唔知其他野食伏唔伏,
至少呢個幾好食又彈牙,仲會好飽
店員很好禮貌,野食都好快到,環境舒適。
胡麻中華冷面
送的加州卷
2015-10-15
胡麻中華冷面
送的加州卷
  • 胡麻醬中華冷麵
2015-10-08 391 浏览
下午茶時間,又去咗呢間度食,叫咗個咖喱吉列帶子飯,分量唔算好多,不過$28下午茶差唔多啦,仲送一杯熱飲。啲咖喱都好深色食落去唔算話好辣,但味道同日本個隻咖喱差少少,吉列帶子就係普通喺超級市場都買到嗰啲冰凍吉列帶子,冇咩特別味道。
2015-08-30 396 浏览
日本的拉麵溶入香港的本土口味,湯不太濃,味道適合港人日常的口味,加上豐富的叉燒。感覺上,嘩!真係好抵食呀!另外有一條煎Pan上的沖繩腸,未去過沖繩的我,終於有機會體驗沖繩的味道,咬落有少少爽口,和平時食開的廚師腸不同,加上獨有的沖繩醬汁,認真令人回味。

感覺上,嘩!真係好抵食呀!

叉燒拉麵

叉燒拉麵
沖繩腸
帆立貝
2015-08-29 282 浏览
最近屋企樓下開咗間新嘅日本野,所以夜晚就試吓食。估唔到平日夜晚都要等位,等左15分鐘。陶板芝士豬軟骨飯$58鍾意食芝士嘅人可以試吓食呢個,佢啲芝士拉出嚟嗰陣有一絲絲嘅芝士釣住,芝士味道濃厚,但我就嫌芝士份量就少咗啲。豬軟骨味道就不過不失啦,肉嘅份量就多過啲軟骨。個飯都有好多好夠飽。七味雞軟骨粒$38雞軟骨好正,炸得啱啱好,熱辣辣,又夠脆,D粉唔會多得濟,點埋佢比嘅沙律醬更好味。

最近屋企樓下開咗間新嘅日本野,所以夜晚就試吓食。

估唔到平日夜晚都要等位,等左15分鐘。
陶板芝士豬軟骨飯$58

七味雞軟骨粒$38
2015-08-21 419 浏览
本身星期天和家人會到茶樓飲茶但全家人都對附近新開的小豆島有興趣一試於是我們便轉到天瑞商場本來遠眺無人排隊,以為可以馬上入座豈料他們在早餐時間與午餐時間之間有一小時的休息時間而員工們都在店內閒聊實舉在令人費解11:30 am 正式入座店內十分光猛及寬敞座位多是卡位亦很舒適中間有些4-6人方枱我們最後選了精選午市定食壽司定食及鮪魚定食,另外加$8要了額外3件餃子本想著額外有一張特別都的menu,應該會不錯豈料壽司的質素、賣相都令人失望老實說 某款壽比爭_ 等平價壽司還要差!另外的鯖魚定食我忘了拍照,所以就不評論賣相但鯖魚汁不足,雖是鹽燒,但這也是太乾身了吧而且鯖魚肉基本上淡而無味,僅餘的鯖魚汁毫不令鯖魚有更出的味道而餃子只令我心情更差,沒有熱騰騰的感覺只有暖暖,以及很硬的外皮嚼口十分差,像是曾被翻熱再翻熱最後才出現在我們的枱上反觀其他食客叫的都是普通午市menu,咖哩豬排烏冬等看著的賣相及食客的反應都比我們這枱人佳我相信其他較受歡迎的食物才是小豆島的推介吧!
本身星期天和家人會到茶樓飲茶
但全家人都對附近新開的小豆島有興趣一試
於是我們便轉到天瑞商場

本來遠眺無人排隊,以為可以馬上入座
豈料他們在早餐時間與午餐時間之間有一小時的休息時間

座位多是卡位亦很舒適
中間有些4-6人方枱
我們最後選了精選午市定食
壽司定食及鮪魚定食,另外加$8要了額外3件餃子
本想著額外有一張特別都的menu,應該會不錯
豈料壽司的質素、賣相都令人失望
老實說 某款壽比爭_ 等平價壽司還要差!
壽司定食
壽司定食
另外的鯖魚定食我忘了拍照,
所以就不評論賣相
但鯖魚汁不足,雖是鹽燒,但這也是太乾身了吧

而餃子只令我心情更差,
沒有熱騰騰的感覺
只有暖暖,以及很硬的外皮
嚼口十分差,像是曾被翻熱再翻熱
最後才出現在我們的枱上

我相信其他較受歡迎的食物才是小豆島的推介吧!
2015-08-16
2015-08-14 299 浏览
呢間新開日式食店, 新屎坑, 好多人排隊, 我都襯熱鬧去排一份, 新開張無得訂柗, 突登早d6:30取取位, 都要等成20分鐘, 不過算啦…..可接受的 款式五係十分好多, 但也算ok三文魚蟹子沙津醬寿司 - 三文魚幾新解, 油香豐富, 只係自己五太喜歡有沙律醬鰻魚飯 - 超好味, 鰻魚軟滑,甘香, d汁甜度適中三文魚刺身 - 半磅, 我認為切得太厚, 薄番少少會好d, 刺身更肥美, 甘香到呢……….燒雞軟骨 - 燒得不錯, 夠乾身同夠香脆, 味道咸味好夠燒雞翼- 也是燒得好夠香, 外脆, 雖然五係裏面有汁, 但因夠入味, 所以非常不錯香腸 - 五記得叫乜野腸, 味道一般..加埋d茄汁更加一般….. 雜錦冷麵 - 麵夠凍, 因好多冷麵出來係實溫. 麻醬味不夠, 叫佢另加麻醬後, 味道很不錯. 麵夠爽口, 其他配料都係爽口夠脆, 冷麵要求都有. 因食食下先記得影相,所以只剩返少少初試感覺不錯, 下次會再試其他款式
, 只係自己五太喜歡有沙律醬
鰻魚飯 - 超好味, 鰻魚軟滑,甘香, d汁甜度適中

……….
燒雞軟骨 - 燒得不錯, 夠乾身同夠香脆, 味道咸味好夠

因食食下先記得影相,所以只剩返少少
初試感覺不錯, 下次會再試其他款式
2015-08-01