2023-07-13 83 浏览
今日下午去旺角店買外賣,見等左六七分鐘都未有,就企起身望向廚房出菜位睇吓有未。見到有位女員工A在pack緊。因為未全部ready, 佢就去咗旁邊同女員工B倒垃圾。女員工A扶住垃圾筒兩邊,女員工B就抽起袋舊垃圾拎走。女員工A又將新垃圾袋套入個筒入面,見佢彎腰兩隻手臂隊入個垃圾桶入面,將個垃圾袋隊到個桶底,即時心諗:佢唔會即時又handle我啲外賣啩?說時遲 那時快,佢搞完垃圾之後,在冇換/除藍色膠手套情況之下,佢即時去上菜比客人。見此我即時行過去問佢你處理完垃圾戴住同一手套即刻掂食物。佢冇答我只是即時黑面掉咗手套並繼續做嘢。於是我問佢倒完垃圾後有冇掂過我袋外賣,佢亦冇答我。此時有位在旁邊休息嘅男員工(唔知係咪經理)過來了解。我同佢講話女員工A倒完垃圾冇換手套已上菜比客人。男員工就話佢哋會揸酒精消毒。我即時話:我見到佢完全冇揸過酒精並即時戴住同一膠手套處理食物並上菜(女員工A在旁做嘢亦冇反駁此點),況且倒完垃圾或洗完廁所嘅手套,是否可以揸少少酒精然後繼續戴住同一手套去處理食物嗎?個男店員就話會同員工解釋返。於是我就在附近坐低繼續等外賣,後來呢個男員工拿來外賣放在枱上,一句說話都冇講就行開咗,極之冇禮貌,由此亦可看出此男員工其實不滿我提出衛生意見。
我唔知究竟係呢位員工冇跟公司程序工作,還是公司在衛生程序上有根本的問題。但我可以肯定的是女員工A及此男員工極之欠缺衞生意識,男員工包庛其他員工(女員工A根本冇揸酒精,個男員工就話佢會/有做呢個step),客人提出衞生方面意見,佢哋亦不太理會,全程亦冇有任何唔好意思嘅表現。我對此餐廳極之失望,不會再幫襯了… 🙅🏻‍♂️🙅🏻‍♂️🙅🏻‍♂️
小胖台灣便當(旺角)性價比台式餐廳 食物種類多 快靚正😋麻辣鴨血肉燥寬粉$84珍珠奶茶 梅香脆地瓜 蕃薯條炸得好香脆 甜甜地仲好食過薯條奶茶有得揀甜度同冰量 有誠意台灣鐵路大排骨便當 $82熱冬瓜茶懷念鹽酥雞鹽酥雞香脆有肉汁 好惹味排骨調味咸咸甜甜咁 好送飯😋靜靜雞指數 🐥🐥🐣🥚🥚🔂再偷食指數 ✅✅✅☑️☑️💲減荷包指數 💸💸💵💵💵——————————————————店舖資料📍 旺角彌敦道597號豐怡中心1樓#eatstealthily #靜靜雞食 #香港美食 #美食 #food #hkfoodie #foodiehk #instafoodie #hongkong #topcitybiteshk #hkfood #hkig #foodporn #discoverhongkong #foodlover #hkrestaurant #asianfood #台式 #台式飲品 #珍珠奶茶 #台灣野 #特色小食
小胖台灣便當(旺角)

性價比台式餐廳 食物種類多 快靚正😋

——————————————————
店舖資料

📍 旺角彌敦道597號豐怡中心1樓

2023-07-03 82 浏览
佢嘅魯肉飯一向保持水準,夠肥得黎,肥膏又入口即溶,肉身夠淋,一咬就化開,熱辣辣上,令到肥膏更溶住入口嘅感覺,加埋本身汁份量十足 好似好綴碗,但食落,份量都不少。五味醬拌茄子,無乜驚喜,佢因為爽身唔係煮到腍,都啱我口味嘅。加上醬,餸飯一流,有又膳食纖維,木魚夠香,配搭唔錯。梅香脆地瓜,個梅子下次叫佢加多少少,好鍾意酸酸話梅味好夾,同埋一黎到 個味勁香,攪到飽左都仲食左幾舊先收手同收口。佢跟餐個杯:百香Q困綠茶,其實有珍珠同椰果,呢2個配搭無得輸,有時唔想食咁多珍珠,配椰果中和下。加上佢造形吸引,我一眼就知道係佢啦!一見到,本來想食pizza居然即時轉軚了。點完餐,會由餐員送餐黎,介乎快餐同餐廳混合體。

點完餐,會由餐員送餐黎,介乎快餐同餐廳混合體。

地方寛廠,光線柔和,坐得舒適,沒有壓迫感食物就十分具有台灣特色:油膩。不過就欠缺其精粹:軟棉。對放豬軟骨情有獨鍾嘅你,十分不建議你吃這個哦!豬軟骨看落去充滿油脂,但肉就食唔到軟香,而且仲柴柴地,真係有少少失望嘅。另外,要加小菜嘅你,不要🙅‍♀️考慮四季豆哦!你會好失落佢嘅份量。明明加咗錢,不過….就好似係贈品嘅感覺咁…呵呵賣相唔差嫁!幾啱用黎打下卡嘅要揾地方傾計吹水,都適合嫁!有背景音樂,但又唔會太嘈而聽唔到對方講咩。P.S. 注意⚠️:用餐時間就限60分鐘,
地方寛廠,光線柔和,坐得舒適,沒有壓迫感

食物就十分具有台灣特色:油膩。
不過就欠缺其精粹:軟棉。

對放豬軟骨情有獨鍾嘅你,十分不建議你吃這個哦!

逢甲香烤豬軟骨便當+$14菜

賣相唔差嫁!幾啱用黎打下卡嘅

P.S. 注意⚠️:用餐時間就限60分鐘,

2023-06-21
2023-06-15 99 浏览
經過旺角見到新開張就去試下,岩晒打工仔放工想食個快飯又唔想成日去茶記🤭⭐️士林鹽酥大雞腿便當 $68 珍珠冬瓜茶(走珍珠) +$6個飯好多配菜,都係蔬菜類,幾有營養,炸雞腿熱辣辣,個皮好脆好好食!!!!冬瓜茶好濃,似係真材實料🧋今日唔想食珍珠所以叫左走珍珠😆呢個價錢可以再度幫襯🤭

⭐️士林鹽酥大雞腿便當 $68
珍珠冬瓜茶(走珍珠) +$6

冬瓜茶好濃,似係真材實料🧋今日唔想食珍珠所以叫左走珍珠😆

呢個價錢可以再度幫襯🤭
2023-06-14 94 浏览
行過旺角🚶‍♀️🚶‍♂️唔知你有冇見到有個好顯眼既招牌😂原本呢間台灣野係觀塘都小有名氣🦭估唔到開到黎旺角🦭直接一句:「好有個種係台北車站食便當既feel👍🏻」今次肥豹試左🦭1. 士林鹽酥大雞腿便當首先佢一上黎係用紙碗裝🦭呢個做法都幾有風味,至少企理乾淨👍🏻講下啲野食啦🦭佢個大雞腿唔係講笑😂大過隻手,而且佢個炸皮係唔厚粉🦭但超脆身👍🏻肥豹就有追加埋梅香脆地瓜🦭佢炸得都幾好,外脆內軟,好怕個啲地瓜係擺得好耐🥲連個脆皮都軟埋,幾好👍🏻2. 南投紅燒牛腩麵佢個湯底非常好👍🏻唔知大家中意食咩類型既紅燒湯底,肥豹係中意有辣同埋少少紅油既紅燒湯底👍🏻佢呢間好岩肥豹口味🦭而且佢既麵條係掛到味👍🏻牛腩就好入味架啦,不過可惜個量唔夠肥豹過口癮😂肥豹有再加個鹽蒜四季豆👍🏻老實講肥豹唔太食出面既四季豆😂一般都好硬身同埋草青味好勁,佢反而因為炸過,個豆係脆身,而且加埋啲蒜味🦭成功令肥豹一啖接一啖🦭3. 珍珠奶茶+梔子花綠茶珍珠奶茶非常唔錯👍🏻佢比起一般既珍奶係茶味濃啲,但相對無咁甜,珍珠就屬於正常既咬口,唔太硬或林🦭至於冷泡茶,佢以前係觀塘都賣好多,食完個飯再飲真係好解油👍🏻豹言豹語:如果你平時係旺角返工既朋友仔真
行過旺角🚶‍♀️🚶‍♂️
唔知你有冇見到有個好顯眼既招牌😂
原本呢間台灣野係觀塘都小有名氣🦭估唔到開到黎旺角

🦭直接一句:「好有個種係台北車站食便當既feel👍🏻」

今次肥豹試左🦭

1. 士林鹽酥大雞腿便當

2. 南投紅燒牛腩麵

3. 珍珠奶茶+梔子花綠茶

豹言豹語:
如果你平時係旺角返工既朋友仔真係好岩食🦭乾淨企理又好快上菜👍🏻
2023-06-12 68 浏览
小胖台灣便當 (豐怡中心) (旺角)士林夜市的鹽酥大雞腿便當🍗🍗🍱雞腿炸至金黃酥脆,口感鮮嫩多汁💕💕配上特製的鹽酥粉和調味粉,好好味😊😊便當仲有好多了,有粟米、粉絲、蔬菜、蛋餅,好抵食😆😆台灣鐵路的大排骨麵🍜🍜豬扒好香口❤️❤️肉質鬆軟多汁,大大份👍👍麵質彈牙,煮到岩岩好🤩🤩懷念鹽酥雞將雞肉切成小塊後醃製,裹上鹽酥粉,炸至酥脆金黃,好惹味🥰🥰香蔥油青菜🥬生菜新鮮美味😍😍fresh😋😋金萱烏龍茶、芙香蘋果茶🍹🍹入口清香回甘,口感爽口😄😄解渴好飲😙😙整體評分:4/5味道:4/5環境:4/5抵食:5/5地址:旺角彌敦道591號豐怡中心1樓全層
小胖台灣便當 (豐怡中心) (旺角)

士林夜市的鹽酥大雞腿便當🍗🍗🍱
雞腿炸至金黃酥脆,口感鮮嫩多汁💕💕

台灣鐵路的大排骨麵🍜🍜

懷念鹽酥雞
將雞肉切成小塊後醃製,裹上鹽酥粉,炸至酥脆金黃,好惹味🥰🥰

香蔥油青菜🥬
生菜新鮮美味😍😍fresh😋😋

金萱烏龍茶、芙香蘋果茶🍹🍹
入口清香回甘,口感爽口😄😄解渴好飲😙😙

整體評分:4/5
味道:4/5
環境:4/5
抵食:5/5

地址:旺角彌敦道591號豐怡中心1樓全層
2023-06-05 100 浏览
數數手指都六年以上無去過台灣🙈不過令人最懷念嘅台灣美食其實可以係香港品嚐到🤣今次我就去咗旺角新開的小胖台灣便當🍱台式料理的餐廳。主打就是台灣便當同台灣手工湯麵🍜✪ 台灣鐵路大排骨便當呢款便當係台灣最經典的便當之一。每次坐鐵路都想買返盒😌 大排骨肉質鮮嫩,味道酥香。醬汁經過調配,味道恰到好處。便當營養都非常豐富,有紅蘿蔔,翠玉瓜,粟米,薑絲等,好健康。✪ 台灣古早味烤豬肉 配 台灣手工湯麵豬肉烤後口感軟嫩多汁,唔乾身。搭配上台灣手工湯麵,湯頭清甜,麵條Q彈有嚼勁。✪ 香蔥油燙青菜香蔥油燙青菜色澤翠綠,入口爽脆,加上香蔥油的調味,更加開胃。✪ 鹽蒜四季豆鹽蒜四季豆口感鮮嫩,入口帶著微微的鹹香,真係食唔停口!✪ 豬大腸麵線湯羹濃郁美味,麵線Q彈,豬大腸口感軟嫩。✪ 芙香蘋果茶洛神葵搭配上蘋果的香氣,有濃郁果香帶清新酸甜。✪ 珍珠奶茶奶茶口感順滑,配上有嚼勁的珍珠,好好飲。【 小胖台灣便當 】📌 旺角彌敦道591號豐怡中心1樓全層

✪ 台灣鐵路大排骨便當

✪ 台灣古早味烤豬肉 配 台灣手工湯麵

✪ 香蔥油燙青菜

✪ 鹽蒜四季豆
鹽蒜四季豆口感鮮嫩,入口帶著微微的鹹香,真係食唔停口!

✪ 豬大腸麵線
湯羹濃郁美味,麵線Q彈,豬大腸口感軟嫩。

✪ 芙香蘋果茶
洛神葵搭配上蘋果的香氣,有濃郁果香帶清新酸甜。

✪ 珍珠奶茶
奶茶口感順滑,配上有嚼勁的珍珠,好好飲。

【 小胖台灣便當 】
📌 旺角彌敦道591號豐怡中心1樓全層
係旺角行完$12店,比呢間小店嘅招牌吸引住🥰原來係食台灣便當🍱見到餐牌定價唔算貴,就同朋友上咗去食晚飯啦😛南投紅燒牛腩(麻辣湯)湯頭麻麻辣辣越食越過癮🤓麵條係上海麵嗰種,口感彈牙有嚼勁又夠掛湯💓牛腩雖然係碎嘅牛筋腩,但份量都唔少,肉質鮮嫩,滿滿紅燒味😋台灣古早味烤豬肉烤豬肉肉質爽彈,無燒到乾柴仲有肉汁架!配料勁豐富,有好甜嘅粟米粒、台式粉絲、菜甫蛋、鮮蘆筍、小棠菜🥬跟餐仲送冷泡茶✨梔子花綠茶,有淡雅嘅花香味,配埋清爽嘅綠茶飲落好舒服😌芙香蘋果茶,蘋果味都幾香濃,重點唔會太過甜,幾清新😌同埋一定要追加呢度嘅小食,每款只係$14好抵食!懷念鹽酥雞鹽酥雞外皮酥脆,裏面雞肉肉質尚算嫩,而且份量都好多!梅香脆地瓜每次去到台灣夜市一定會叫梅子粉地瓜😆香港好少地方有得食,估唔到呢度$14就可以俾我過到口癮🤤地瓜炸到外脆內軟,沾上梅子粉嘅地瓜特別甘甜😋小胖台灣便當 (豐怡中心) (旺角)旺角彌敦道591號豐怡中心1樓全層

見到餐牌定價唔算貴,就同朋友上咗去食晚飯啦😛

湯頭麻麻辣辣越食越過癮🤓
麵條係上海麵嗰種,口感彈牙有嚼勁又夠掛湯💓
南投紅燒牛腩(麻辣湯)

牛腩雖然係碎嘅牛筋腩,但份量都唔少,肉質鮮嫩,滿滿紅燒味😋

台灣古早味烤豬肉
台灣古早味烤豬肉

烤豬肉肉質爽彈,無燒到乾柴仲有肉汁架!

跟餐仲送冷泡茶✨
梔子花綠茶,有淡雅嘅花香味,配埋清爽嘅綠茶飲落好舒服😌

芙香蘋果茶,蘋果味都幾香濃,重點唔會太過甜,幾清新😌

同埋一定要追加呢度嘅小食,每款只係$14好抵食!

懷念鹽酥雞
鹽酥雞外皮酥脆,裏面雞肉肉質尚算嫩,而且份量都好多!

梅香脆地瓜
每次去到台灣夜市一定會叫梅子粉地瓜😆
香港好少地方有得食,估唔到呢度$14就可以俾我過到口癮🤤
地瓜炸到外脆內軟,沾上梅子粉嘅地瓜特別甘甜😋

小胖台灣便當 (豐怡中心) (旺角)
旺角彌敦道591號豐怡中心1樓全層
  • 南投紅燒牛腩(麻辣湯)
  • 台灣古早味烤豬肉
  • 梔子花綠茶
  • 芙香蘋果茶
  • 懷念鹽酥雞
  • 梅香脆地瓜
2023-06-03 121 浏览
今晚旺角收工見到有間新台式餐廳開業 - 《小胖台灣便當 》,餐廳以快餐店形式點餐,客人在counter點餐之後,侍應會把食物送到客人可選擇台式便當或麵食套餐,我們點了飯及麵食各一款:🔸台灣鐵路大排骨便當$68大大碗便當,勁大塊炸排骨,配上粟米🌽粒、青菜🥬及粉絲🔹鹽酥雞 +$14鹽酥雞炸得鬆脆,啖啖肉,加咗少少鹽已經好惹味😋🔹台式珍珠奶茶 🧋+$6奶茶味道夠香濃,煙靭珍珠🔸南投紅燒牛腩湯麵🍜 (麻辣🌶)$72本身麵湯底有少少麻辣,紅燒牛腩再另上,牛腩切得細細粒容易入口👍🏻🔹香蔥油燙青菜🥬 +$14加了香脆蒜片及香蔥油汁,青菜翠綠爽口🔹百香Q果綠茶 +$6百香果綠茶夠濃郁,少少甜味,並加入珍珠及QQ果,煙靭彈牙🔸麻辣鴨血 $38鴨血分量幾多,又夠滑,麻辣味有麻香,少少辣🌶

客人可選擇台式便當或麵食套餐,我們點了飯及麵食各一款:

🔸台灣鐵路大排骨便當$68
大大碗便當,勁大塊炸排骨,配上粟米🌽粒、青菜🥬及粉絲
🔹鹽酥雞 +$14
鹽酥雞炸得鬆脆,啖啖肉,加咗少少鹽已經好惹味😋
🔹台式珍珠奶茶 🧋+$6
奶茶味道夠香濃,煙靭珍珠

🔸南投紅燒牛腩湯麵🍜 (麻辣🌶)$72
🔹香蔥油燙青菜🥬 +$14
加了香脆蒜片及香蔥油汁,青菜翠綠爽口
🔹百香Q果綠茶 +$6
百香果綠茶夠濃郁,少少甜味,並加入珍珠及QQ果,煙靭彈牙

🔸麻辣鴨血 $38
鴨血分量幾多,又夠滑,麻辣味有麻香,少少辣🌶
2023-06-02
2023-05-30 137 浏览
見旺角新開張,其他分店又大多好評,便決定一試,基於本人惜食的心態,本人甚少吃剩,即使我不太滿意那些食物的味道,豈料這間質素差得可以令我連一半也吃不下。基本上餐廳經營上是採用日式快餐連鎖店的先點餐付款後用餐的方法。我點了個鹽酥雞扒魯肉飯,當我加錢要珍珠奶茶時,店員問我需要少甜少冰嗎,我說不用,我習慣原汁原味。然後可笑的部分來了,餐飲送上時,我飲了一口,竟發現奶茶原來是有方法可以沖得比水更淡,令我一度懷疑自己是走甜了還是中了Covid。說時遲,那時快,主餐亦已送達,我只望其賣相已經極其後悔,從未看過如此淡色的魯肉,與醬汁混和一團,有種嘔吐物的感覺,而口感亦是毫無半點肉味,只有比學校canteen的醬汁更令人難以忘懷的難受感覺,整個料理是尤如隔夜食物一樣,盬酥雞算比較正常,但所謂的較正常也只是街頭小吃店那種非台式炸雞排,預先炸好那種,然後到你要叫時就幫你將那個炸好並放了幾小時在室外的雞扒翻炸上碟。我自問自己雖然不是台式菜的專家,但平均有吃過的質素也不會太差,而這間我甚至完全理解不到這種除了菜式相似,台式在什麼地方了,做法完全不會令我聯想到台灣,每一口也像受罪似的,已經不是正宗與否的問題了。最

我自問自己雖然不是台式菜的專家,但平均有吃過的質素也不會太差,而這間我甚至完全理解不到這種除了菜式相似,台式在什麼地方了,做法完全不會令我聯想到台灣,每一口也像受罪似的,已經不是正宗與否的問題了。最後我飲了幾口那個完全無糖似的珍珠奶茶後便急不及待前往附近其他的奶茶店光顧,以嘗試沖走這個令我敬而遠之的究極難吃感覺。
2023-05-30
2023-05-17 216 浏览
見佢新開 !諗住台灣嘢實無死啦!買完外賣返嚟即刻食都唔熱!!真心好難食D豬肉食落有啲唔新鮮嘅味道!第一次食台灣嘢係覺得咁難食!真係難寫到忍唔住要寫食評!!一定唔會再食
見佢新開 !諗住台灣嘢實無死啦!
買完外賣返嚟即刻食都唔熱!!
真心好難食

D豬肉食落有啲唔新鮮嘅味道!
第一次食台灣嘢係覺得咁難食!
真係難寫到忍唔住要寫食評!!
一定唔會再食

呀呢個