2015-04-04 1896 浏览
一家三口點了美國聯通優惠二人餐,還加點了啤酒和竹䉀茅根一渣。份量對兩人而言真的太多,但三人就剛剛好。套餐包含肥牛、響鈴、鍋底、椒鹽鮮魷、刺身、桂花蚌等。鍋底是香茜皮蛋鍋,裡面的皮蛋有兩整個,份量比外面的鍋多。椒鹽鮮魷味道不錯,但對於不能吃辣的顧客就會覺得太辣,但整體炸皮不會與鮮魷分離,上菜時還是熱的,而且甘香香脆。響鈴不過不失,放到火鍋時比較容易變軟。刺身有北寄貝、素鮑魚、八爪魚和一種魚,大致上新鮮,但是素鮑魚的味道有點奇怪。肥牛沒有臊味,而且肉質嫩滑,但是稍嫌它切得比較小。桂花蚌值得推介,吃下去很爽,味道很鮮。肉丸、蝦滑和墨魚滑味道也比普通火鍋餐館更有質感而且味道也比較好吃。
2014-06-10 2117 浏览
之前來過一次, 覺得款式不夠多, 因看到$3.8一兩象拔砚, 吸引我去…………點知7:30到都已經買曬…………沒辨法, 唯有照食手切牛肉 - 不錯, 有肉味,,Sasimi - 有驚喜, 肉質爽口魚皮鮫 - 一般墨魚滑 - 一般水鮫-一般菜-一般轡玲-一般特價$10黑豬肉(3人只得一小碟) - 幾多食, 不會有豬味, 但只得一小碟太小牛柏葉 - 一般
手切牛肉 - 不錯, 有肉味
,Sasimi - 有驚喜,
肉質爽口
牛柏葉 - 一般
2014-06-01
  • 寶石魚
2014-01-19 1721 浏览
今天又想吃火鍋,於是來到元朗的小肥牛。很多人都說它的水準大不如前,不過星期日不想去太遠,最好都在小肥牛解決。沒有訂位下,即時就可以入座。入到去的第一感覺是,環境衛生和我早前所吃的三間差很遠。枱也很擠迫。我的半身也貼在牆,稍為肥一點也坐不下。標準小肥牛我不認同這是肥牛,雪花部位實在太少。牛味普通,不過有點硬。極級安格斯牛這個稍為好些,不過其牛味都是和之前所吃的差很遠。而且很細塊都要$108。駝鳥肉大家都覺得這裡的駝鳥肉與其他地方的不同。入口有少許苦味,吃了一塊都不敢吃了。脆鯇片尚算新鮮,但鮮味不足。墨魚滑又是不新鮮,已開始有些異味,還好不算太嚴重。蝦滑沒有蝦的鮮味,口感也不彈牙!羊片又是很少羊獨有的味道。不過比其他肉算是比較好。響鈴炸得很油但不香,不好吃!水果橙多水、很甜!服務方面,雖然待應很多,但她們見到我們食完的碟都會視若無睹。和其他火鍋店一樣,連水也沒有。無奈地我們叫了一楂竹庶水,味道尚可接受。不過,到我們走時候,竟然看見其中一枱吃特價火鍋一坐下就有熱茶。這算是怎麼服務態度?

標準小肥牛
我不認同這是肥牛,雪花部位實在太少。牛味普通,不過有點硬。
標準小肥牛
極級安格斯牛
極級安格斯牛
駝鳥肉
脆鯇片
尚算新鮮,但鮮味不足。
駝鳥肉及脆鯇片
墨魚滑
又是不新鮮,已開始有些異味,還好不算太嚴重。
蝦滑
沒有蝦的鮮味,口感也不彈牙!
羊片
又是很少羊獨有的味道。不過比其他肉算是比較好。
響鈴
炸得很油但不香,不好吃!
水果
橙多水、很甜!
题外话/补充资料: 湯底有大量泡,泡多得大量依附在食物上。我全晚就是不停地隔油和泡,太過份了!
2014-01-12
$176.7
除夕
2014-01-09 1123 浏览
小肥牛食過幾次,我覺得佢價錢平,食物質素唔差!今晚大少表演一樣,佢挑戰一份龍躉,一條象拔蚌,係佢自己一個食晒!龍躉 一般,肉質唔係靚,可以不食,可能甘既價錢,所以甘囉!象拔蚌推介,好新鮮,好爽!炸響鈴 … 係自己整,唔係現成買返黎個種,不過我唔鍾意係凍既牛肉! 我今晚食雪花肥牛,得幾塊,牛肉質感唔錯,不過我覺得食牛肩肉會抵d,幾種牛都唔差!蝦滑同墨魚滑,我推介蝦滑,有一粒粒蝦肉,口感豐富d,兩者都彈牙!豬腩片 抵食,唔差!湯底,試過沙爹 好淡口,薯仔蕃茄牛腩湯 無蕃茄味 同應有既香味 , 今晚試在麻辣 好香 有豬皮 豬紅 係裡面,應該以後都會選擇佢。整體不錯,啤酒超抵,20蚊2支大啤! 可以9點後入座再平d. 服務都好,姐姐好快手加湯!
小肥牛食過幾次,我覺得佢價錢平,食物質素唔差!

龍躉 一般,肉質唔係靚,可以不食,可能甘既價錢,所以甘囉!

象拔蚌推介,好新鮮,好爽!

豬腩片 抵食,唔差!

2014-01-06
2012-08-21 812 浏览
一年一定要去食一次小肥牛, 因為想食牛, 就一定要去小肥牛!!!我倆公婆最愛打邊爐..小肥牛價錢合理, 乾淨企理, 而且配料新鮮,最重要是牛肉好味得很,於是今天突然走左去, 連coupon 都無取, 有coupon 就有免費刺身食人地6:00開門,我地6:00已經響樓下等, 一開門上去坐個電視位, 開始揀野食!!!我最愛既配料有齊,最重要免費的!不夠濃烈,但合我地口味!50-60蚊, 有金菇,冬菇,秀珍菇, 仲有數條粟米魚新鮮, 三寶丸爽口,仲有少少彈牙!!兩種鮫普通左點,但雲吞不是全部肥肉, 有大大粒蝦, 都ok!!黑栢葉爽口! $10 一碟仲想點, 一個字"正"$88 例牌,算多,但大片,不過不硬,好有牛味, 雪花肥牛當然有少少肥, 正!!手打質素當然好過食丸, 不腥, 好彈牙!!無叫菜,太飽, 叫了一渣柑桔檸檬水,真係好"水",不要叫,太淡!!最後食埋生果, 解渴, 滿足!!埋單480幾元

調味料
我最愛既配料有齊,最重要免費的!
沙爹湯底
不夠濃烈,但合我地口味!
什菇拼盤
50-60蚊, 有金菇,冬菇,秀珍菇, 仲有數條粟米
脆魚腩片, 三寶丸
魚新鮮, 三寶丸爽口,仲有少少彈牙!!
魚皮鮫拼雲吞,黑栢葉
$10 安格斯牛肉
$10 一碟仲想點, 一個字"正"
澳洲雪花肥牛
蝦膠+墨魚膠
手打質素當然好過食丸, 不腥, 好彈牙!!

生果拼盤
最後食埋生果, 解渴, 滿足!!

埋單480幾元
题外话/补充资料: 每次食完會送coupon, 可以食刺身,推介活魚刺身, 真的好新鮮,又係送, 會冰陣上枱, 正!! 牛肉刺身$38一碟,亦可推介!!
2012-08-16
澳洲雪花肥牛
生果拼盤
蝦膠+墨魚膠
2011-06-13 473 浏览
唔知點解屋企人一諗起出街打邊爐, 一定係嚟小肥牛, 可能印象中係抵食啦~~ 但經過今次之後, 我諗我全家有排都唔會再幫襯lor~~ 今次一行8人嚟打邊爐, 佢比張超大枱, 起碼可以坐10-12人, 間接焗我地叫2個湯底, 因為張枱太大, 又已經平排放咗2個爐, 冇可能只叫1個湯底, 咁樣會有一半人唔駛食............... 算數, 咁叫2個最平的湯底, 然後開始點餸...............叫咗好多丸, 牛肉, 鴕鳥肉、羊肉、豬肉、菜、烏冬、豬腰、炸腐皮、炸魚皮,........................樣樣都細細碟, 丸同肉就唔算好明顯, 但菜就真係少得可憐, 炸腐皮又細卷咗, 而且全部都加哂價, 真係好唔抵食lor~~~之前6個人食都係五百幾蚊, 已經飽到頂心口, 每人都唔駛一百蚊, 但今次8個人食咗九百幾蚊, 雖然都夠飽, 但貴咗好多lor~~ 而且都好重味精, 因為食完之後非常口渴....................

2011-02-25
生日
2011-02-03 385 浏览
一行8人,上到去已經知唔對路,d煙多到好似火燭,冷氣唔夠又焗,打邊爐大忌啦!諗住唔係任食會好食d,點先咁難食既。叫左個蕃茄薯仔湯底係水黎嫁,個四川麻辣湯底就唔辣嫁!最西利係點左肥牛吹左佢兩次到就食完都未黎囉,唔怪之得叫“小”肥牛啦~係唔係無貨呀!?d 火鍋料唔得新鮮無咩味,姐係食蝦丸無蝦味~唔掂囉!d肥牛仲有好多根咬唔斷,差d俾肥牛梗死……買單仲要成$180幾一個人,無下次囉!
諗住唔係任食會好食d,點先咁難食既。
叫左個蕃茄薯仔湯底係水黎嫁,個四川麻辣湯底就唔辣嫁!
d 火鍋料唔得新鮮無咩味,姐係食蝦丸無蝦味~唔掂囉!
d肥牛仲有好多根咬唔斷,差d俾肥牛梗死……

買單仲要成$180幾一個人,無下次囉!
2011-01-28
  • 梗死人既肥牛
2010-11-05 302 浏览
原本一班老友上週六晚上搞個良朋歡聚宴, 但臨時有幾個人甩底話要去做”道士”, 即時問佢地搞乜鬼, 原來幾個人突然心血來潮萬聖節前夕想去蘭桂坊”捉鬼”, 結果得番5個人打邊爐.小肥牛已幫趁多次, 但不是常寫食評, 元朗分店則是第一次來, 雖已打電話訂位但仍要等大半個鐘才有檯, 無辦法, 週末晚上很多食肆都要排長龍等位, 分別祇是在室內等或戶外等而已, 但在教育路馬路邊食西北風食飽咁滯才入座就有點不好受了.食物質素及服務態度一如以往非常穩定, 個人評語認為跟其他食家差不多, 今次要講的是什錦刺身, 非常新鮮好吃, 在座有兩名嘴刁的朋友話相比其他日本料理還要出色, 席上個個都讚, 祇可惜賣相有小小嚇怕同檯數名女士. 因為上菜時看見魚頭的嘴巴仍在碟上開開合合, 大家都知道此乃表示這條魚才剛剛去世, 但女士們則覺得很殘忍核突, 男士們還可以接受, 大家想即時把魚頭放在火鍋裡煮熟, 但女士們又怕魚頭在鍋裡受熱後跳跳紮更加得人驚, 最後女士們目不斜視祇看著目標刺身才拿起筷子去夾刺身食, 其他時間不敢再看會郁動的魚頭, 當然, 十幾廿分鐘後魚頭動也不動了.埋單5個人連汽水啤酒竹蔗水才捌佰陸拾多圓

埋單5個人連汽水啤酒竹蔗水才捌佰陸拾多圓, 如果在九龍城某些著名火鍋館, 同樣菜式呢餐銀碼一定要多一半才夠.
2010-10-30
2010-09-06 189 浏览
呢一晚唔知點解想打邊爐,就當然黎呢度啦。呢度野算幾好食,而且又唔算太貴。又坐得舒服,真係無乜野可以挑剔架。呢晚都算幾多人,不過效率都唔錯架。手切牛肉其實唔可以談得上肥,不過勝在唔太韌。而且入口即溶,呢個都ok架。牛肉刺身次次黎都會食架,好新鮮。入口即溶,真係有料到。芝士牛丸好多時都會食,將芝士釀入牛丸。呢個配搭真係幾好,而且牛丸又唔會太韌。一個幾好既配料黎打邊爐。鵝肝墨魚丸個味道算幾得意,不過唔知點解覺得個味道唔太似鵝肝。但呢個配搭幾有創意,值得一讚。炸腐皮浸落湯到好食架,值得一試。美國桶蠔雖然只有五隻,但都算幾肥美。不過要彈既係,蠔味唔多夠,算係咁啦。麻辣湯底感覺上都唔錯架,當然,無真正麻辣火鍋咁辣。我覺得麻既感覺唔夠麻,但勝在香料夠多。實有下次既,野食選擇多。冬天實會再黎。
唔算太貴。又坐得舒服,真係無乜野可以挑剔架。
呢晚都算幾多人,不
過效率都唔錯架。

手切牛肉
其實唔可以談得上肥,不過勝在唔太韌。而且入口即溶,
呢個都ok架。
牛肉刺身
次次黎都會食架,好新鮮。入口即溶,真係有料
到。

芝士牛丸
好多時都會食,將芝士釀入牛丸。呢個配搭真係幾好,
而且牛丸又唔會太韌。一個幾好既配料黎打邊爐。

鵝肝墨魚丸
個味道算幾得意,不過唔知點解覺得個味道唔
太似鵝肝。但呢個配搭幾有創意,值得一讚。

炸腐皮
浸落湯到好食架,值得一試。
美國桶蠔
雖然只有五隻,但都算幾肥美。不過要彈既係,
蠔味唔多夠,算係咁啦。

麻辣湯底
感覺上都唔錯架,當然,無真正麻辣火鍋咁辣。我
覺得麻既感覺唔夠麻,但勝在香料夠多。

實有下次既,野食選擇多。冬天實會再黎。
鵝肝墨魚丸
2010-08-21
  • 芝士牛丸
(非会员)
2010-09-04 121 浏览
好耐無寫食評,等我而家補寫返先.. 我同老公於01年1月冬天食架,仲要係非常之天寒地凍既日子添 第一次去等左一陣位就入到去.. 係個位對住門口唔係幾好囉.. 但我地都唔介意,.因為我地得2個人,所以都可以坐埋一邊唔怕迫住..叫左下面相既野食,我地幾滿意,野食都幾新鮮,入到去氣氛好好,我見到好多一家大細呢.. 不過當然好嘈架啦.. 電視都係睇到聽唔到... 今年冬天我都會再去架,話晒都近.. 而且野食都算多野簡架... ^^

2010-01-14
2010-08-26 67 浏览
食一次, 冇下次~食物唔新鮮~ 食具不衛生~什麼鵝肝墨丸, 第一粒食完都唔知有鵝肝, 後尾要咬少少, 咁先見到一小粒~叫左個生蠔, 一放落去, 即刻縮到細過手指尾手甲~ 我食78蚊任食都冇咁差~叫左米線, 本身已經軟哂, 一落湯就溶左...牛都係唔得~呢間野真係完全唔得~
食一次, 冇下次~
食物唔新鮮~ 食具不衛生~
叫左米線, 本身已經軟哂, 一落湯就溶左...

牛都係唔得~
呢間野真係完全唔得~
2010-08-25
本身諗住"小肥牛"打邊爐幾出名咁咪去試下囉...一早book左位唔洗等一去到就可以上佢有d咩花生小食放係台我就話唔要,d服務員話要唔要都收錢少少野食就收$10,豉油又要收錢得俾一碟豉油,就每人收$12當時果一刻我真係覺得佢好過分湯底D味又怪怪地,用水沖欺晒,cheap爆野食D味道好一般GE一般服務態度又差又冇禮貌BAD BAD BADP.S.唔會再去!!其他地方又平又好食完全不推介
本身諗住"小肥牛"打邊爐幾出名
咁咪去試下囉...一早book左位
唔洗等一去到就可以上
佢有d咩花生小食放係台
我就話唔要,d服務員話要唔要都收錢
少少野食就收$10,豉油又要收錢
得俾一碟豉油,就每人收$12
當時果一刻我真係覺得佢好過分

湯底D味又怪怪地,用水沖欺晒,cheap爆
野食D味道好一般GE一般

其他地方又平又好食
完全不推介
2010-08-07
2010-07-09 23 浏览
父親節如果去酒樓食飯, 咪又係食set..........所以我地選擇打邊爐, 咁咪自己鍾意食乜咪叫乜lor~~今次7個人叫咗18碟, 雖然有d係double, 但食到好飽, 好滿足............. 鴛鴦湯底(沙爹+清湯) -> 沙爹唔夠辣, 清湯太清, 有d娃娃菜同豆腐調下味, 但成餐飯都係得沙爹果邊滾, 清湯果邊機乎冇滾過.......... 炸腐皮 -> 新鮮即炸, 上枱時仲嗅到好香 "炸嘢味" 我好似覺得大碟咗同埋貴咗, 之前份量好似得2/3, 而價錢就平$10 豬、牛、墨丸 -> 絕對唔係冰到實哂果隻, 係新鮮打起再分成一粒粒上枱, 每種味各有4粒.............3只都好爽口彈牙!! 我妹唔小心跌咗粒落枱, 一彈就彈落地下, 跟住已經唔知彈咗去邊??? 鴕鳥肉 -> 好多, 又唔會切得太薄太碎, 幾好口感........ 白柏業 -> 同平時果d冇分別 豬腰 -> 片得幾乾淨, 唔會聞到尿味, 但太少......... 羊肉片 -> 竟然唔 "蘇", 好好呆味, 但得6塊, 又超薄.......

炸腐皮 -> 新鮮即炸, 上枱時仲嗅到好香 "炸嘢味"

白柏業 -> 同平時果d冇分別
羊肉片 -> 竟然唔 "蘇", 好好呆味, 但得6塊, 又超薄..........
豬紅 -> 唔會好散, 但又唔好太實.............

娃娃菜 -> 好似只切咗個底就算, 都唔知有冇洗過?? 如果唔係點會成棵咁完整........

手切本地肥牛 -> 一d都唔肥, 好瘦, 所以好un
鮮牛刺身 -> 呢碟係叫錯咗, 睇唔到佢係刺身, 但又好鮮甜, 好好食, 又切得超薄, 正!!

手切花雕肥牛 -> 就算滾完之後都仲好勁花雕味.........

安格斯牛頸脊 -> 好林, 好有肉味, 但可惜每2個人只可以用$10換一碟.........

張枱完全係放唔到食物, 只夠位每人放2碟醬油, 1隻杯, 1份碗筷, 之後所有食物都係放在1個膠層架, 要食咩先拎上嚟再夾, 好唔方便lor~~
點菜紙
2010-06-20
父亲节
  • 炸腐皮
  • 牛頸脊
2010-04-25 33 浏览
初嘗小肥牛, 牛類食品唔錯, 日式魚生始終要去番日本食店才食到好既~叫了 octopus 魚生, 更更地既, bad牛肉 shashimi, 正呀.. 第一次食生牛.. 好新鮮既牛味..蝦滑, 好爽口彈牙, feel 到好新鮮 perfect !!!!!!!!其他都ok ga~
叫了 octopus 魚生, 更更地既, bad

其他都ok ga~

2010-04-24
2009-09-11 30 浏览
呢一日早左收工,就同家人黎呢度打邊爐。由於我地無訂位,所以都等左差唔多一個鐘。但現場所見,就算訂左位都唔可以即刻有位架。牛肉刺身好好食,牛肉係好新鮮。雖然係第一次食,不過我一食就愛上啦。手打牛肉牛肉既紋理好整齊,肥瘦均勻。牛肉味重又新鮮,真係好正。芝士牛丸都幾大粒既,裡面有幾多芝士。肉丸又幾彈牙,真係好好食。我都食左八粒。鮮蝦滑又一樣好好食既野,蝦滑好新鮮。又彈牙爽口,每次黎都會食架。鮮雞件無乜特別既,佢地話唔算特別好食。柑桔檸檬當然唔係能量牌啦。呢個幾好飲架,杯野好清新,又唔會太甜,真係好正。我地叫左兩渣飲。湯底麻辣好重香料味,而且真係幾辣架。而清湯都唔錯既。其實呢餐都食左六百幾蚊,不過唔係成日食,都可以既。個環境比舊舖坐得舒服好多,我地都會多黎。
唔多一個鐘。但現場所見,就算訂左位都唔可以即刻有位架。

牛肉刺身
好好食,牛肉係好新鮮。雖然係第一次食,不過我一食就愛
上啦。
手打牛肉
牛肉既紋理好整齊,肥瘦均勻。牛肉味重又新鮮,真係
好正。
芝士牛丸
都幾大粒既,裡面有幾多芝士。肉丸又幾彈牙,真係好好食
。我都食左八粒。

鮮蝦滑
又一樣好好食既野,蝦滑好新鮮。又彈牙爽口,每次黎都
會食架。

鮮雞件
無乜特別既,佢地話唔算特別好食。
柑桔檸檬
當然唔係能量牌啦。呢個幾好飲架,杯野好清新,又唔
會太甜,真係好正。我地叫左兩渣飲。

湯底

麻辣好重香料味,而且真係幾辣架。而清湯都唔錯既。

舒服好多,我地都會多黎。
2009-09-06