2009-12-08 64 浏览
同事間每月也會有飯聚,選址、擇日、訂位通常都係我做哂!價錢最理想每位在$200內,地點最緊要以不影響到其它人為主.因為成班人可能返工壓力大,一放工後就黐哂線,真係好鬼嘈!這次一想就想起來這裡!因為有獨立房間連洗手間供應,唔怕會騷擾到其它食客.預早兩星期訂位留了一間可容納10人的房.有人遲到當然要受懲罰!就是錢就照俾,不過刺身無得食!刺身拼盤----有幾款魚可供選擇,一致通過要鱲魚!拼盤除鱲魚外還有北寄貝、希靈魚、八爪魚等.鱲魚非常新鮮!上檯時魚嘴還在一張一合,其它的也達到要求,厚薄適中無雪味.剩下的魚骨及頭免費拿去做椒鹽,效果也不錯!沙爹湯底----沙爹味香濃!味道做得比方榮記更出色.皮蛋芫荽湯底----芫荽落得夠晒重手!湯一滚起己很快呈現淡綠色.一撈之下皮蛋有很多隻在內,如果薑片多一點的話味道會更好.十個人瘋狂剔單!芝士腸、四寶丸、生根、芝士牛丸、駝鳥肉、炸腐皮、炸芋頭片、皇帝菜、珊瑚蚌、貢丸、粟米、蘿蔔、雞件、豬膶、魚皮餃、公仔麵,瑤柱鯪魚滑、蟹子墨魚丸、還有以下幾款較為特出的:$28本地肥牛----雖然價錢平但質素絕不差!不太肥有肉味!前後要了六碟.羊肉片----絕對是羶味十足!
沙爹湯底----沙爹味香濃!味道做得比方榮記更出色.
羊肉片----絕對是羶味十足!很少吃這類急凍的會有這麼重"羊"味.
三寶丸----手打丸的受歡迎程度可從點叫數量看出!三寶丸x 3、四寶丸x 3!牛丸加了果皮入內,味道不是人人接受,墨丸和鯪魚球也非常彈牙.加埋其它丸類,每人起碼吃了十多粒不同的丸!
黑牛柏葉----顏色不知為何這麼淡,但灼至剛熟時入口非常爽脆.
吃了三個小時,嘈夠癲夠終於散場!
是夜連酒水$1700,以食物質素及房環境不錯來說,感覺是超值的!
沙爹湯底
三寶丸
黑牛柏葉
三寶丸
2009-12-04 15 浏览
朋友介紹, 第一次去, 6個人, 預早訂好枱, 服務同食物都唔錯 今次我哋叫咗:湯底: 筧茜皮蛋 (好味)料 : 手切本地肥牛、蟹籽墨魚滑(超爽及彈牙)、瑞士芝士牛丸(好食)、炸腐皮(脆)、10蚊的牛肉(因為係特價品, 所以係好薄.....)、黃喉、雜錦丸、炸魚皮(推薦, 一定要食)、菜、金菇等因為我係有味精過敏, 但係今次好好多, 冇咩反應, 証明d嘢食同湯都唔係好多味精, good今次冇試蕃茄牛腩湯底, 下次要試吓

今次我哋叫咗:

湯底: 筧茜皮蛋 (好味)
料 : 手切本地肥牛、蟹籽墨魚滑(超爽及彈牙

今次冇試蕃茄牛腩湯底, 下次要試吓
2009-11-30
  • 炸魚皮
  • 蟹籽墨魚滑
2009-11-28 13 浏览
預早少少先訂位, 到期當日下午三時許小肥牛姐姐來電話與你再確認: 人數, 時間, 等等, 似乎幾有交帶, 安排不錯. 曾與朋友幫趁此店數次, 每次十個八個人點很多食物, 今晚祇有四個人食火鍋, 故此選擇不多, 都係食 d 招牌人氣食物. 湯底 --- 蕃茄薯仔牛腩湯, 味道 OK, 可惜蕃茄味不夠濃郁, 沒有蕃茄膏在湯底內, 好似另一位食家 “hyy1009”的圖片一模一樣. 芝士牛丸 --- 味道依舊, 保持水準. 鵝肝墨丸 --- 味道依舊, 保持水準, 但口感略為差 d, 以前比較煙韌d. 炸腐皮卷 --- 仍是“醫黐烹”, 無得頂. 鯊魚唇 --- 今晚味道差少少, 口感又無以前咁爽口, 略為淋左 dd. 墨魚滑 --- 仍是“醫黐烹”, 無得頂. 鮮牛肉粒 --- 牛肉味依舊咁香濃, 好濃郁, 正. 花彫浸牛肉 --- 好香既花彫酒味, 可惜太香蓋過牛肉味, 感覺就是食花彫, 不是飲花彫. 黃喉 --- 無乜味道, 祇係好爽口, 唔加醬油的話肯定無味. 白鱔片 --- 無乜特別, 幾爽口. 水餃 拚 韭菜餃 --- 餃子外皮較為厚左

芝士牛丸 --- 味道依舊, 保持水準.
炸腐皮卷 --- 仍是“醫黐烹”, 無得頂.
墨魚滑 --- 仍是“醫黐烹”, 無得頂.
鮮牛肉粒 --- 牛肉味依舊咁香濃, 好濃郁, 正.
白鱔片 --- 無乜特別, 幾爽口.
水餃 拚 韭菜餃 --- 餃子外皮較為厚左 dd, 餡料不錯.
什菌拚盤 --- 無乜特別, 普普通通.

基本上大部份食物保持質量, 服務員阿姐阿哥態度也良好, 漏單即刻幫你看看有無入電腦, 哦, 原來真係無入單, 翻查原來睇漏點菜紙上個別的剔號, 渣渣淋再入單.

四人埋單連埋2枝汽水才 $646, 個人認為唔算便宜, 但又唔係搶錢, 希望下次再來時人多 d 可以食多d 啦.

埋單收費
2009-11-26
埋單收費
2009-09-17 20 浏览
7點多來到full house 了 瞥見 9 點半後有優惠 (三碟送一碟)便留了名字 9 點半後再來看中它一個 9 點半後由 $140 減至 $70 的 "原鍋雞燉翅湯底"可惜落單時....剛剛售罄 (也太快了吧? )另外跟雜菌拼盆也無緣 結果.....變了全肉宴 選了: 蕃茄薯仔牛腩湯底 $55湯底味道不算很濃但很足料有頗多的牛腩和薯仔牛腩很腍身~ 安格斯牛頸脊 $10原價 $78, 大特價 $10當然要試~ 份量都 ok 多......抵食 脂肪分佈比一般肥牛均勻頗重牛肉味道因為枱面有 wasabi 供應, 寶貝提議試點來吃....還真不錯呢~~~ haha我喜歡這個多於一般肥牛 瑞士芝士牛丸 $55這個很好吃呢 牛肉內包著的芝士半溶且味濃.....正!!!~只是牛肉有點點我不喜歡的芫茜味道不過整個還是很讚 ^^ 蟹子鵝肝墨魚丸 $55聲稱自己是法國來的鵝肝, 被釀在墨魚肉內加上蟹子在面 (這個實在只是用來點綴一下罷了吧.....這些粒粒落進湯內都各散東西了, 倒是加了一項尋找蟹子遊戲給我倆 XDDD)鵝肝味道淡淡的沒有蓋過墨魚本身的鮮味 (墨魚內也有點點我不喜歡的元素, 該是
7點多來到
full house 了

瞥見 9 點半後有優惠 (三碟送一碟)
便留了名字 9 點半後再來

可惜落單時....剛剛售罄 (也太快了吧?
另外跟雜菌拼盆也無緣

頗重牛肉味道
我喜歡這個多於一般肥牛

瑞士芝士牛丸 $55
這個很好吃呢

牛肉內包著的芝士半溶且味濃.....正!!!~
只是牛肉有點點我不喜歡的芫茜味道
不過整個還是很讚 ^^

蟹子鵝肝墨魚丸 $55
聲稱自己是法國來的鵝肝, 被釀在墨魚肉內
鵝肝味道淡淡的
沒有蓋過墨魚本身的鮮味 (墨魚內也有點點我不喜歡的元素, 該是馬蹄還是甚麼的...沒有太過份就是了)

炸腐皮 $30 (三送一, 這碟最便宜的就變了是送的)
牆上有食法指導: 浸半邊腐皮身落湯, 入口香脆軟熟, 沾少許豉油滋味無窮
首先 浸半邊腐皮身落湯 我誤會了是打直放半條入湯 =.=
該是打橫放半邊落湯, 才會做到入口同時 "香脆" 同時 "軟熟"的感覺
沾少許豉油 <-- 這個是必需的, 不然其實沒有味道
吃第一 / 二條時覺得頗特別, 也很好吃

只是到第三條開始.....油膩的感覺便來了:~~~
因為說穿了......其實它就是一卷油嘛
所以.....我倆有理由懷疑那持續至第二天也油油滯滯的感覺, 元兇就是它

這是推介的一項, 但也只推介給最少有四五位同時分享的時候吧....哈~

豬肉豆卜 $35
沒了雜菇盆
改點了這個
一般而已

結果這些份量
我倆沒能全部清場
還打包了
(左) $10 安格斯牛頸脊, (上) 芝士牛丸, (下) 鵝肝墨魚丸
炸腐皮 (推介給多人時 only)
蕃茄薯仔牛腩湯底
炸腐皮 (推介給多人時 only)
蕃茄薯仔牛腩湯底
2009-09-05 31 浏览
早前朋友生日就黎左呢間我一直好想試的火鍋店試下食過之後,除左火鍋外佢地D刺身真係好有水準我地ORDER左一條章紅魚刺身還可以兩食,骨腩用來椒鹽刺身爽脆,骨腩野味真係好好食一定會再黎食賣單仲送左張刺身優惠卷正!!!!
早前朋友生日
就黎左呢間我一直好想試的火鍋店試下
食過之後,除左火鍋
佢地D刺身真係好有水準
我地ORDER左一條章紅魚刺身
還可以兩食,骨腩用來椒鹽
刺身爽脆,骨腩野味
刺身優惠卷
原條章紅魚刺身
  • 章紅魚刺身
2009-08-09 15 浏览
DEPARTMENT有兩位新同事返工.因為阿頭想大家聯絡一下感情.所以就貼左通告,叫晒我地報名.地點:太子小肥牛訂左12位.佢地俾左間房我地.不過D冷氣好似勁左D.我地先叫左BEER,日本BEER Asahi大支$15一支都夠凍先嚟一個刺身拼盤打頭陣,可能我地只係6個人既份量.......但都OK HAHA再嚟湯底我地叫左翅群湯底.麻辣拼莞茜皮旦.都OK,試過唔會係味精水.鍋料就叫左D大路嘢.不過今次就食多過上一次.(價錢)$88一碟雪花肥牛都幾多WOO.一路食,一路玩,呢D都先啱我地既STYLE.下次再過招
DEPARTMENT有兩位新同事返工.
因為阿頭想大家聯絡一下感情.
所以就貼左通告,叫晒我地報名.
地點:太子小肥牛
訂左12位.佢地俾左間房我地.
不過D冷氣好似勁左D.
我地先叫左BEER,日本BEER Asahi大支$15一支
都夠凍

先嚟一個刺身拼盤打頭陣,
可能我地只係6個人既份量.......
但都OK HAHA
再嚟湯底我地叫左翅群湯底.
麻辣拼莞茜皮旦.
都OK,試過唔會係味精水.
鍋料就叫左D大路嘢.
不過今次就食多過上一次.(價錢
$88一碟雪花肥牛都幾多WOO.
一路食,一路玩,
呢D都先啱我地既STYLE.
下次再過招

2009-08-03
  • 雪花肥牛$88
2009-08-06 35 浏览
舊同事生日聚會,揀左打邊爐,之前食過炮台山那間,食物幾好,所以試埋太子這間。仍舊做緊$10/碟的牛脊肉,每2人就可以叫1碟,1碟都有10塊,都幾抵食。最欣賞係佢既芝心牛丸,好新鮮,好牛味,正!!! 另外墨魚滑都好出色,又爽又彈牙。仲有$20/3枝既朝日大啤,好啤酒既人就掂哂。這間火鍋店好特別,佢有刺身供應既,但一直都冇食過,因為擔心唔知乾唔乾淨,怕會肚痛。但都見到有其他人食既....這間分店的服務員就麻麻,d人口音又唔正,又漏單,激死人,炮台山那間好好多。值得一提既係,如果想熱鬧,這兒是不錯的選擇,但如果想傾計,就唔好搞,因為樓底唔高,好鬼嘈...
最欣賞係佢既芝心牛丸,好新鮮,好牛味,正!!!

另外墨魚滑都好出色,又爽又彈牙。
仲有$20/3枝既朝日大啤,好啤酒既人就掂哂。

$10 牛脊肉
什菇、墨魚滑
食清光...
2009-08-05
$10 牛脊肉
什菇、墨魚滑
2009-07-29 13 浏览
最近小肥牛大肆開新店, 加上見過有食友大讚, 尋晚就去食左一次一坐低, 侍應就捧來調味架, 有辣椒, 蒜蓉, 蔥粒等等, 加入豉油用來點火鍋料, 多少隨自己喜愛! 很多食友都選擇了細刺身拚盆, 我地都叫左一個, 果然唔錯, 不過刺身每一件都比較薄, 唔夠喉, 但好新鮮, 好似赤貝, 一點都不覺腥, 好新鮮先可以!湯底就選芫茜皮蛋湯底, 唔要雙拚, 唔係因為要加錢, 而係想食得清一點, 皮蛋下火, 啱哂我! 配料選擇芝士腸, 安格斯牛脊, 芝心牛丸拚墨魚丸, 皇帝菜, 腐皮卷, 桂花蛑安格斯牛脊好多食友大讚, 又平, 十蚊碟, 肉質都ok, 以十蚊而言當然抵食, 但只係一般, 不是上等肉! 反而手切牛肉更好食, 但價錢比較貴, 芝心牛丸幾野味, 入面的芝士都幾正!水準唔錯, 不過唔算係第一流的火鍋, 但要求唔高都可以一試

水準唔錯, 不過唔算係第一流的火鍋, 但要求唔高都可以一試
2009-07-20 9 浏览
第一次到小肥牛, 係去灣仔的分店, 當然其實係去會合朋友, 都無認真食, 未去之前已經食飽今次就唔同, 約左成班老師同事去食, 一食就喜愛他! 我地係叫蕃茄牛腩湯底的, 湯底本身已經有牛腩, 什菜等, 味道幾好火鍋料有墨魚滑, 雪花牛 x2, 什菌, a菜, 津白, 腐皮, 芝士腸, 烏冬, 都好豐富! 最有印象, 係個墨魚滑, 感覺好彈牙, 一更一更批落個湯度, 好快就熟, 仲有蟹子夾雜其中, 爽!雪花牛切得薄薄, 灼一灼就熟, 點加了蒜蓉, 辣椒粒的豉油, 好好食, 所以要再加一碟!餐牌上仲有多款刺身, 叫左個迷你刺身拚, 魚生都好鮮, 五十幾蚊一個唔貴!我地去的時候差唔多爆滿, 都幾受歡迎, 相信冬天都幾難搵位了

今次就唔同, 約左成班老師同事去食, 一食就喜愛他!

2009-07-18 10 浏览
大熱天時打邊爐,其實真係熱上加熱!朋友話小肥牛好食,我一個星期前已經打電話去訂位了,因為好多人話太子那一間成日都勁多人!確實到了現場,真係好多人,我聽到有人再打電話訂即晚,聽電話的都已經話full 晒了,地點方便!4個人叫咗好少野食,其中包括那個$10牛,又唔係太細碟,已經質素唔差!其他的好似芋絲、魚皮餃、墨魚丸都同其中的食店冇太大分別!服務就真係麻麻地,不停搵人叫你飲野,但啲飲品都唔平!可讚的係成日會幫你加湯!
芋絲
2009-07-17
芋絲
2009-07-09 9 浏览
試過三十二度的天氣打邊爐嗎? 極度唔願意之下, "被迫"地, 去左小肥牛打邊爐真係被迫的, 咁熱, 其實根本沒心情去食, 只係三個朋友一至的要去, 咁我這個小數民族, 邊有得話事呢?但係, 我今次都食得幾滿意, 因為食物有水準, 火鍋的配料很新鮮! 湯底我地用了番茄牛腩湯的味道, 個味道算合格啦! 先來一客章紅魚刺身, 食得出係新鮮劏的魚生, 一點腥的味道都沒有, 比食日本刺身更優勝!火鍋配料之中一定要食安格斯牛脊, 雖然要七十八蚊一碟, 但係唔貴, 牛肉的脂肪分佈得好平均, 入口有香濃的牛脂味, 肉質又唔un, 大家一至讚好!另外仲有芝心牛丸, 唔好叫鵝肝墨魚丸,因為唔好食, 我地兩樣都食因為雙拚只加兩蚊, 所以咪試囉, 結果係一個好食一個唔好食仲食左桂花蛑, 海蝦滑, 烏冬, 芝士腸, 唔好expect 係好平的十蚊, 廿蚊一碟個種, 價錢係正常的收費, 最緊要好食就得!如果而家得十度八度, 就好啦

如果而家得十度八度, 就好啦
(非会员)
2009-06-28 16 浏览
同事生日喎, 當然要慶祝, 交通比較方便, 我們首選太子站,曾經試過葵涌小肥牛, 念念不忘的炸腐皮, 值得一試再試.我提議今次去太子站個間, 坐下看見20元3枝大啤酒, 豪飲的我怎會放過, 3枝又3枝...如果喜歡"牛"的朋友可以試下有關"牛"的湯底真不錯.

曾經試過葵涌小肥牛, 念念不忘的炸腐皮, 值得一試再試

如果喜歡"牛"的朋友可以試下有關"牛"的湯底真不錯.
2009-06-25
  • 炸腐皮:P
  • 手切牛肉:D
  • 蟹子墨魚滑:mad:
  • 芝士牛丸:o
  • 刺身拼盆:) ......
2009-06-19 18 浏览
環境 : 因是舊樓, 共有五層但沒有電梯或升降機, 不合老人家去我們在房內就比較好, 沒有外面那裡嘈吵.但房內的分體冷氣機滴水, 但只開獨立那一部就唔夠凍總之就是舊, 還有不明東西咬到你周身癢.服務 : 個服務員好似好倦, 但都好勤力, 經理好好人食物 : 特級本地手切牛頸肉, 好好食. 有咬口就好似牛展咁, 但好快就賣完澳洲雪花牛肉就又貴又唔見得有咩特別, 主要是切得太薄失去牛肉味和咬口特價每碟10元的安格斯牛肉, 跟平時食開的蒙古牛沒兩樣, 如果唔知是點的, 就好似小肥羊的羊肉片, 我覺得不是太抵吃墨魚丸: 好食, 不是急凍的, 彈牙, 好有墨魚鮮味唐生菜: 好新鮮, 好翠綠青島生蠔 : 是即叫即開, 好似蠔吧咁連殼一齊上, 我們仲有點疑惑是生食還是用來火鍋, 灼後變得好細隻, 但是好食的豬肝: 我食了一件都好爽口, 絶對新鮮.提一提大家如要訂位, 個電話只在4點半後才有人接聽
我們在房內就比較好, 沒有外面那裡嘈吵.
但房內的分體冷氣機滴水, 但只開獨立那一部就唔夠凍
總之就是舊, 還有不明東西咬到你周身癢.

服務 : 個服務員好似好倦, 但都好勤力, 經理好好人

墨魚丸: 好食, 不是急凍的, 彈牙, 好有墨魚鮮味
唐生菜: 好新鮮, 好翠綠
豬肝: 我食了一件都好爽口, 絶對新鮮.

提一提大家如要訂位, 個電話只在4點半後才有人接聽

2009-06-08 22 浏览
天氣雖然已經開始熱, 但無損一眾好友打邊爐的興致對位於太子的小肥牛火鍋有點興趣, 相約在昨晚去食, 我地得兩個人去食, 火鍋配料嗌左唔算多, 包括一碟玉子豆腐, 墨魚滑, 魚餃, 烏冬, 兩個女仔唔想食太多肉, 肥牛等等的配料不在我地選擇之列了, 反而叫左津白, 生菜, 食多點菜, 易消化湯底係芫茜皮蛋湯底, 下火嘛 清清地幾好, 玉子豆腐打邊爐都算係第一次, 煲了五分鐘撈上嚟食, 又幾好食播, 不過夾的時候要小心, 如果唔係會散哂之前見過有食家影了墨魚滑的相片, 賣相特別今次特別嚟試, 用支刀界開一舊舊放落湯煲, 都係五分鐘就熟, 好彈牙, 啲蟹子更增加了彈牙的情度, 唔可以錯過的火鍋配料魚餃味道普通, 細細隻可能煲太耐, 啲皮黏黏地的除了豉油之外, 食之前從調味合添加了蒜蓉同辣椒, 份量可以隨自己喜好而定, 今次的火鍋晚餐, 食得幾開心, 幾滿意
天氣雖然已經開始熱, 但無損一眾好友打邊爐的興致

魚餃味道普通, 細細隻可能煲太耐, 啲皮黏黏地的

2009-05-11 18 浏览
相隔5個月母親節再度光臨。。。今次帶媽咪黎試下,好食好味,兩個人都食得飽飽又開心!$50。馬拉沙嗲湯底:好正,好香濃的沙嗲味,仲有不少瑤柱碎ga原價$78。特價$10碟的安格斯牛頸脊:咁平,必點啦!兩個人可以叫一碟,四個人就可叫兩碟,牛頸脊切得薄,所以入口就很快溶化了,但也頗足牛味,當然口感與肥牛不同啦,可是真的十分抵食啊!$55。蟹子鵝肝墨魚丸:很多蟹子在墨魚丸上,小顆的鵝肝在墨魚丸中央,鮮甜爽口彈牙$55。瑞士芝士牛丸:牛丸有很重果皮香味,牛丸中有芝士在內,芝士係入面溶左,咬落去口感有趣,這個要滾耐點啊,比較難熟,還有吃時入口要小心,否則好易被中間的芝士燙親啊!鐘意食芝士既砂姐如果係埋到實全包呀,哈$55。爽滑鯊魚唇:普普通通啦,都有很多塊,很爽口,可咬到些軟骨,幾滑$30。酥炸腐皮卷:唔係度度有,好好味,又特別,台台必點,真的值得一試食完仲有生果盆送,共5塊西瓜、1個橙,另有樽話梅粉配上,侍應有禮地說明可灑上話梅粉伴吃惟一可惜,仲咩次次都唔記得嗌<蟹子墨魚滑>ga…9pm後買三送一,兩人埋單$263祝天下所有媽媽,母親節快樂!
相隔5個月母親節再度光臨。。。
今次帶媽咪黎試下,好食好味,兩個人都食得飽飽又開心!

惟一可惜,仲咩次次都唔記得嗌<蟹子墨魚滑>ga…

9pm後買三送一,兩人埋單$263

祝天下所有媽媽,母親節快樂!
馬拉沙嗲湯底
美國安格斯牛頸脊
$55。瑞士芝士牛肉丸、蟹子鵝肝墨魚丸
瑞士芝士牛丸。d芝士溶溶地,好正ga~
蟹子鵝肝墨魚丸內裡
母亲节
馬拉沙嗲湯底
美國安格斯牛頸脊
$55。瑞士芝士牛肉丸、蟹子鵝肝墨魚丸
瑞士芝士牛丸。d芝士溶溶地,好正ga~
蟹子鵝肝墨魚丸內裡