2021-05-07 277 浏览
小白條手工粉 紅磡黃埔天地奇妙坊(第1期)地下G18號舖酸湯肥牛粉 $38 (茶餐)湯底,味道一流 (手工粉,似幼身泰國河粉)傳統牛肉丸兩粒+ $8一般手打牛丸川麻辣糖心蛋 +$10半熟糖心蛋,辣味最後勁茉莉香片中國茶 (凍)味道似紙包飲品 ,太甜新慢燉牛腩拌手工粉 $48手工粉用作拌食味道咁夾冰鎮桂花紅豆奶茶 +$12沒茶味的奶茶必食黃金魚皮 +$18鹹蛋黃醬灑上炸好的魚皮上一路食,啲蚊滋四圍飛好影響心情食嘢。。
小白條手工粉

紅磡黃埔天地奇妙坊(第1期)地下G18號舖

酸湯肥牛粉 $38 (茶餐)
湯底,味道一流
(手工粉,似幼身泰國河粉)
傳統牛肉丸兩粒+ $8
一般手打牛丸
川麻辣糖心蛋 +$10
半熟糖心蛋,辣味最後勁
茉莉香片中國茶 (凍)
味道似紙包飲品 ,太甜

新慢燉牛腩拌手工粉 $48
手工粉用作拌食味道咁夾
冰鎮桂花紅豆奶茶 +$12
沒茶味的奶茶
必食黃金魚皮 +$18
鹹蛋黃醬灑上炸好的魚皮上

一路食,啲蚊滋四圍飛
好影響心情食嘢。。
2021-05-07
新開咗冇耐,裝修又幾靚,一直都想搵個機會試試。今日兩點幾先去食晏,咁啱呢間又有位,所以一試。叫咗碗蕃茄肥牛手工粉。見佢話自己啲牛丸幾咁好食,驚死錯過咗,所以就加$$加埋牛丸。唔加由至何,一加真係把幾火,啲牛丸真係勁難食,羶到冇人有。我都係一個好鍾意食牛嘅人,但都真係頂唔順嗰種羶味,吐都吐唔砌。肥牛好少少,但都係羶過一般嘅牛。碗粉又比較細碗,食完都唔係好飽。至此一次,呢間一定冇下次,請我都唔會再去!

至此一次,呢間一定冇下次,請我都唔會再去!
2021-04-16 142 浏览
簡單幾句叫左蕃茄芝士煲仔米1. 等左25分鐘,由15分鐘果下已經催。如果等得耐你寫明丫。聽姐姐講係煲仔受熱有問題。等到已經唔想食。2. 終於到。但極唔好食。基本上唔值6X蚊。搵唔到位賺。芝士唔溶,一Patpat,湯同米線唔入味。食譚仔仲好食。3. 出面部機叫野食係方面。但套餐飲品免費果堆應該派頭行,收費飲品派後位。佢E家次序係 不加、一大堆收費、最後先免費飲。好容易Miss。無下次,唔再食,亦唔建議大家食。講完
簡單幾句

叫左蕃茄芝士煲仔米

無下次,唔再食,亦唔建議大家食。講完

2021-04-03 194 浏览
平时晚上经过都见到有不少客人在等外卖,堂食较少。从外面望进去,装修和灯光都有点不错的感觉。今天经过时看到店外的电子显示屏,展示的图片有一定的吸引力。无论是堂食或外卖,都需在入口前的机器自助点餐和付款。操作很简单,不用三分钟已经完成所有程序。厨房位于近入口处,可以见到员工在制作和客人自取食物。但是桌子不大干净,上手客人吃完后没有抹好,还残留一点点污渍。厚沙茶猪扒餐要了米线,但份量不多,而且有点碎。至于猪扒,带点香茅的味道,但有点偏咸。 他们只切了几刀,奇怪没有完全切断猪扒,吃的时候有点不方便。其实这次的东西水准普通,没有惊喜。

今天经过时看到店外的电子显示屏,展示的图片有一定的吸引力。

厨房位于近入口处,可以见到员工在制作和客人自取食物。

厚沙茶猪扒煲仔粉餐

其实这次的东西水准普通,没有惊喜。
2021-04-03
2021-03-04 329 浏览
今日點咗個番茄肥牛手工粉🥰🥰🥰❤️我覺得食落幾似係普通嘅河粉但係又幼身☺️我覺得味道都唔錯但係就份量的確少咗啲🙈另外糖心蛋幾惹味,香香辣辣,我幾鍾意😎
今日點咗個番茄肥牛手工粉🥰🥰🥰❤️
我覺得食落幾似係普通嘅河粉但係又幼身☺️
我覺得味道都唔錯但係就份量的確少咗啲🙈
另外糖心蛋幾惹味,香香辣辣,我幾鍾意😎
2021-03-04 89 浏览
呢度嘅下午茶真係好超值,雞翼味道幾好,饅頭有咬口,蕃茄米線味道偏酸,整體一般,需要自己用點餐機落單,需要自己自取,雖然價錢係平,但係服務一般,即使價錢取勝,但服務一般令人卻步,可能不再回頭。
呢度嘅下午茶真係好超值,
雞翼味道幾好,饅頭有咬口,
蕃茄米線味道偏酸,整體一般,
2021-02-28 240 浏览
非常好吃的酸湯肥牛,不算辣,但是很入味,除了分量一般,但是味道不錯還有腸粉是布拉腸,粉皮用料好,值得一試。環境乾淨,有自助機,可以自己下單點餐,人多的時候挺方便的。
還有腸粉是布拉腸,粉皮用料好,值得一試。
環境乾淨,有自助機,可以自己下單點餐,人多的時候挺方便的。
2020-12-25 415 浏览
剛剛開幕買一送一時試左牛丸河粉。但個牛丸真係超級羶! 食唔落。一直都冇再去。今晚想食火鍋,見佢都唔貴,買左生料黎試。所有野都ok,餃同粉都好食,就係牛丸真係非常羶! 全部牛丸唔想食。一開始唔記得影相。。。

一開始唔記得影相。。。
外卖自取
2020-12-21 272 浏览
外賣點左個特濃番茄雞肉手工粉($45), 湯和粉分開盛載,不會浸淋D粉。番茄湯很普通,不算很濃。所謂的石磨手工粉也跟普通河粉冇乜分別。然而配料卻少得可憐,雞柳只有兩塊仔,賣$45不算抵食。
特濃番茄雞肉手工粉
2020-12-18
外卖自取
2020-12-09 332 浏览
前排見到屋企附近新開左間新既手工粉店,選擇都唔算多,晚市係普通粉麵同火鍋套餐咁🤨▪️ 真牛丸一人火鍋套餐(7/10)💲88三款湯底可供選擇,分別係小辣酸湯、蕃茄湯、清湯🤭要左個番茄湯,個炸油條都幾特別,不過擺係其他生野面頭,尤其呢個時勢都真係唔敢就咁食,逼住要淥一淥,好彩依然鬆脆又唔會油溢,比預期中出色😗牛丸亦都唔錯,好彈牙多汁,牛味香濃,怪不得會有冷藏牛丸單賣,都有其價值所在🤣其餘有肥牛、迷你一口size既餃子、娃娃菜、豆卜、金菇、蘿蔔等等🧐手工粉話係石磨,用米漿現制,賣相其實似河粉,味道感覺同平時差唔多,無話特別重米香,個粉相比下無咩特別大驚喜🤔▪️ 特濃滑蛋蕃茄牛手工粉(7/10)💲48滑蛋係呈現係蛋花狀態,連埋偏甜既蕃茄湯底,輕鬆飲曬成碗,之後亦都無話口渴,不過手工粉就煮得偏腍同埋碎🤤🔎 整體評分(7/10)

▪️ 真牛丸一人火鍋套餐(7/10)💲88

真牛丸一人火鍋套餐

▪️ 特濃滑蛋蕃茄牛手工粉(7/10)💲48

🔎 整體評分(7/10)
2020-10-29 442 浏览
今日去左一間主打手工粉的店舖🍜,經過比店舖名稱同餐牌吸引,店內環境舒適整潔,店員有禮貌,門口亦有好多人等外賣,加上手工粉係香港好少見,所以一見有位就衝入去一試!晚市有多款選擇,有手工湯粉、手工撈粉,仲有多款小菜同小食,不過注意店鋪係自助形式,需要先到門外售賣機點餐,再按號碼取餐,同埋只可以用支付寶或八達通付款,想食既朋友記得先增值好八達通!😙貪吃既小妹當然要試火鍋!🍲真·牛丸一人火鍋套餐配酸菜湯($78)推介❗️ (每晚五點半後供應) (🍚7/10)火鍋套餐配料包金菇、豆卜、娃娃菜、一口莧菜餃、蘿蔔,仲有店舖推介嘅真.牛丸🌞,細細粒既牛筋丸咬落非常爽口彈牙,食落口仲有汁噴出黎,值得一試,整體配料唔算多樣化不過一人份量都夠飽。另外比較特別既係火鍋配有油條💥,呢一樣係一般火鍋店比較少見,而且油條新鮮炸起,輕輕浸一浸湯,鬆脆既口感再加上湯既味道,真係好好味!最後令人期待既手工粉,果然無令人失望!手工粉質感爽口,厚薄適中,厚度較一般河粉厚,好適合打邊爐,而且酸菜湯味道濃郁,市面上比較少見將酸菜湯用作火鍋湯底,但估唔到都幾夾同手工粉好入味,推薦一試!💁🏻‍♀️建議手工粉最後先食,始終係河粉嘅質地,煮

🍲真·牛丸一人火鍋套餐配酸菜湯($78)
推介❗️ (每晚五點半後供應) (🍚7/10)

💁🏻‍♀️建議手工粉最後先食,始終係河粉嘅質地,煮完之後個湯會有少許油膩。另外由於加湯係用清湯所以比較鐘意食濃味嘅朋友可以先食娃娃菜,等啲菜吸左啲酸菜湯精華食咁就最正! 如果食開比較清淡既朋友可以先加入清湯中和。另外比較失望既係肥牛,脂肪比例較多,入口的口感好一般,如果有其他配料代替就好了。

店內仲提供免費WiFi 同埋自助調味吧,可以自己調配不同的調味料。下次挑戰特濃滑蛋蕃茄雞手工粉!
2020-10-19 440 浏览
醬燜大腸手工粉$36大腸較深色,應是醬燜的效果吧!很軟淋,無騷味。香菇雞肉手工粉$38,上檯時是很大一碗湯咁,感覺沒有什麼食材在內。細細粒的香菇,雞肉絲唔算多,味道ok。湯有少許芽菜、一片生菜、2塊切半的豆卜。手工粉比河粉厚,不是滑彈牙的,真的似厚身的腸粉條,份量正常,味道還可以。當天加配傳統牛肉丸$1/粒,各加3粒,反而牛肉丸爽彈多汁。酸梅冰加$5,淡多冰。加茉莉香片中國茶要$3。牛腩皺皮腸粉,牛腩幾黏口有膠質感。皺皮腸粉很厚且有些糊
醬燜大腸手工粉$36
大腸較深色,應是醬燜的效果吧!很軟淋,無騷味。

香菇雞肉手工粉$38,
上檯時是很大一碗湯咁,感覺沒有什麼食材在內。

細細粒的香菇,

雞肉絲唔算多,味道ok。

湯有少許芽菜、一片生菜、2塊切半的豆卜。

當天加配傳統牛肉丸$1/粒,

各加3粒,反而牛肉丸爽彈多汁。

酸梅冰加$5,淡多冰。

加茉莉香片中國茶要$3。

牛腩皺皮腸粉,

牛腩幾黏口有膠質感。

皺皮腸粉很厚且有些糊
2020-09-27 535 浏览
經過門口見到,大大隻寫住由25.9.2020 - 1.10.2020 凡惠顧新品「酸湯雞肉手工粉」或「香菇雞肉手工粉」第二碗便半價,仲要係石磨現煮,梗加要試下,最鐘意啲手工野🤩🌟酸湯雞肉手工粉 $42🌟第一下咩都唔理,飲咗啖湯先講,係好似食緊酸菜魚既味道😋酸酸地有些少微辣,如果平時鐘意食濃味既粉面就極推呢個酸湯湯底😝🌟真•傳統牛丸手工粉 $18🌟第二碗半價關係,呢個牛丸手工粉先$18,好抵食,但個人認為個湯底比較淡味,不過有自助調味料吧,再自行加額外嘅配料;個牛丸好彈牙,未食都已經聞到牛味好香濃🤤之後再加咗$5 特濃豆漿,仲有抵讚既地方係竟然有得揀「走甜」,絕少食肆既豆漿係有得走甜,通常都得少甜,而且豆味果然好濃,如果有熱豆漿揀就更加好了!😋Btw主打是手工粉,但食落無咩特別,反而有啲似普通河粉,係個麵底有點遜色了🙈

🌟酸湯雞肉手工粉 $42🌟

🌟真•傳統牛丸手工粉 $18🌟

• 酸湯雞肉手工粉
2020-09-27 356 浏览
是日落街買下午茶心血來潮想試吓呢一間開業不久、標榜手工石磨粉嘅餐廳佢既腸粉係限定下午茶時段先供應嘅所以呢個時候去就諗住啱晒啦點知佢現場大排長龍我最尾足足等咗30分鐘先至可以拎到一碟腸粉。。。趕時間嘅朋友就自己考慮喇平日行過路過嘅時候,可以觀摩到佢部運作緊嘅石磨機但今日就冇開機唔知係咪已經磨夠晒啲粉漿呢講返個腸粉,我今日叫咗粟米雞絲皺皮腸粉唔係因為等得耐而對佢有負評而係真係覺得碟腸粉一般而已雖然食落口都算滑但以皺皮腸粉黎講,佢就唔夠薄喇。食落有啲死實,反而係個豉油救翻佢少少分佢有一個好特別嘅飲品就係桂花豆漿呢個係一個幾新鮮嘅配搭同嘗試桂花嘅淡淡清香味融入豆漿入面夾得幾好,唔會太俗氣。值得推介。
是日落街買下午茶
心血來潮想試吓呢一間開業不久、標榜手工石磨粉嘅餐廳
佢既腸粉係限定下午茶時段先供應嘅
所以呢個時候去就諗住啱晒啦
點知佢現場大排長龍

平日行過路過嘅時候,可以觀摩到佢部運作緊嘅石磨機
但今日就冇開機
唔知係咪已經磨夠晒啲粉漿呢
講返個腸粉,我今日叫咗粟米雞絲皺皮腸粉
粟米雞絲皺皮腸粉

唔係因為等得耐而對佢有負評
而係真係覺得碟腸粉一般而已
雖然食落口都算滑

佢有一個好特別嘅飲品
就係桂花豆漿

呢個係一個幾新鮮嘅配搭同嘗試
桂花嘅淡淡清香味融入豆漿入面夾得幾好,唔會太俗氣。
值得推介。
2020-09-27
30 分钟 (外卖自取)
  • 桂花豆漿
2020-09-17 354 浏览
今日去依間試下主打的手工粉,點了酸湯肥牛手工粉、麻辣蓮藕和蜂蜜茉莉茶。酸湯肥牛手工粉,湯料加了花椒、泡辣椒,用近似酸菜魚做法的湯底,配上肉碎和蔥,令人食欲大增,只是仍逃不掉味精和鹹味太重。而主角手工粉感覺像機製河粉,看不出手工在那裡,有點失望。而肥牛份量不多,若不加個小食甚難飽肚。而小食麻辣蓮藕調味尚可,份量都算多,辣度都足,價錢只加8元,算ok。加多5元配個蜂蜜茉莉茶,這樣配餐就剛剛好。 另外,如果想飲水有自助檸檬水。

2020-09-17