過嚟食之前係比呢間店嘅麻糬吸引咗😍睇到相覺得非常打卡able!! 呢間店係小清新風格..Menu設計都好得意😌比起一般甜品店 呢間小店更似係一間cafe🤭甜品方面有唔同嘅系列 除咗有啲經典選擇之外仲有布甸, 麻糬,刨冰,特色飲品等等🥄🍧🍮 揀食咩嘅時候 真係好苦惱😩因為太多野都想試 揀咗好耐至揀到🤣今次試咗3樣甜品:Mochi系列🥄 $55開心果碎碎. 開心果奶蓋沾醬麻糬💚實物勁勁勁吸引 開心果迷表示興奮~🤩有滿滿嘅開心果碎碎 配埋開心果醬再望到圓軲轆一粒粒嘅麻糬 真係不能抗拒🤣呢個價錢嚟講 有成10粒麻糬 真係非常之抵麻糬口感煙靭 食落唔會黏住嘴仲有淡淡嘅黃豆粉香~~本身麻糬冇甜味 配埋個醬食就啱啱好👌🏻唔會太甜 加埋開心果粒粒 perfect match😳Pudding系列🥄 $40個配色好靚😍😍😍椰子雪球斑蘭奶凍🤍椰子味🥥雪糕👍🏻👍🏻👍🏻🌟斑蘭奶凍味道較淡 不過口感香滑,細膩 🤤Snowflake Ice系列🥄 $72特濃朱古力冰🤎天氣咁熱😮‍💨係食冰嘅好時候!!店員推介咗朱古力味.. 所以就試吓朱古力冰個賣相好靚😍呢間心思小店連頂頂嚿香蕉片都花咗小心思 係面做咗浸焦糖😳
過嚟食之前係比呢間店嘅麻糬吸引咗😍
睇到相覺得非常打卡able!!

呢間店係小清新風格..Menu設計都好得意😌

有滿滿嘅開心果碎碎 配埋開心果醬
再望到圓軲轆一粒粒嘅麻糬 真係不能抗拒🤣
呢個價錢嚟講 有成10粒麻糬 真係非常之抵
麻糬口感煙靭 食落唔會黏住嘴
仲有淡淡嘅黃豆粉香~~
本身麻糬冇甜味 配埋個醬食就啱啱好👌🏻
唔會太甜 加埋開心果粒粒 perfect match😳

Pudding系列🥄 $40
個配色好靚😍😍😍
椰子雪球斑蘭奶凍🤍
椰子味🥥雪糕👍🏻👍🏻👍🏻🌟
斑蘭奶凍味道較淡 不過口感香滑,細膩 🤤

Snowflake Ice系列🥄 $72
特濃朱古力冰🤎
天氣咁熱😮‍💨係食冰嘅好時候!!
店員推介咗朱古力味.. 所以就試吓
*要食快啲 冰溶得快🧊

呢間絕對係一閒會encore嘅小店
大圍嘅街坊有口福了 🤤
(我本身唔係住大圍 而且覺得大圍有啲遠
如果遲啲開其他分店就好了)
睇得出小店係店舖/甜品設計都花咗心思
用心經營嘅小店好值得大家支持🫶🏻❤️‍🔥
重點係價錢非常親民 一啲都唔貴😹

2025-05-22
  • 特濃朱古力冰
  • 開心果碎碎.開心果奶碎沾醬麻糬
2025-05-20 0 浏览
大圍開左甜品店,甜品控的我必定要試一試。呢度糖水款式齊全,有經典西米露、楊枝甘露、桃膠、仙草,仲有布甸、奶凍、雪花冰同麻糬,當然唔少得雪糕新地同椰子飲品,選擇多到眼花撩亂。講到招牌,必試開心果碎碎·開心果奶蓋沾醬麻糬麻糬軟糯煙韌,沾上自家調製嘅濃郁開心果奶蓋醬,再滾上一層開心果碎,口感層次豐富,開心果味夠晒真材實料,賣相精緻得嚟又有趣,好似食緊一件藝術品咁。百香果檸檬冰酸甜醒胃,清新感爆棚,夏天食一碗即刻精神曬,冰涼又解渴,賣相色彩繽紛。仙草桃膠盛(桃膠仙草芋圓紅豆)一碗集齊多款配料,仙草及桃膠滑溜,芋圓Q彈,紅豆當晚就硬咗少少,屬極小甜版的甜品,我就喜歡甜多少少,當然啱晒注重健康的人士。總結嚟講,小甜頭無論係懷舊糖水定係創新麻糬,都食得出用心同誠意,下次去大圍又多一個食甜品的選擇。
大圍開左甜品店,甜品控的我必定要試一試。

講到招牌,必試開心果碎碎·開心果奶蓋沾醬麻糬

百香果檸檬冰

仙草桃膠盛(桃膠仙草芋圓紅豆)

2025-05-07 0 浏览
大圍一家高質木系甜品店餐廳環境走日系風格燈光讓人感到很舒服 🍪 Oreo 海鹽奶蓋沾醬麻糬 $42這款甜品真的是超級推薦絕對會是我回來這裏的原因!Mochi 非常 Q彈 ,咬口煙靭,是很新鮮的麵團混合海鹽奶蓋醬和曲奇碎來吃,讓人忍不住一口接一口,很快全部吃完🤍🍮焦糖脆脆忌廉芝士布丁 $46布甸味道很香,蛋味和忌廉芝士味道融合得很好但以一個布丁來說,質感太過硬身,感覺比較像在吃芝士蛋糕如果能稍為軟化一點那就非常完美了!
大圍一家高質木系甜品
餐廳環境走日系風格
燈光讓人感到很舒服

🍪 Oreo 海鹽奶蓋沾醬麻糬 $42
這款甜品真的是超級推薦
絕對會是我回來這裏的原因!
Mochi 非常 Q彈 ,咬口煙靭,是很新鮮的麵團
混合海鹽奶蓋醬和曲奇碎來吃,
讓人忍不住一口接一口,很快全部吃完🤍
Oreo 海鹽奶蓋沾醬麻糬

🍮焦糖脆脆忌廉芝士布丁 $46
布甸味道很香,蛋味和忌廉芝士味道融合得很好
但以一個布丁來說,質感太過硬身,感覺比較像在吃芝士蛋糕
如果能稍為軟化一點那就非常完美了!
2025-05-06
Oreo 海鹽奶蓋沾醬麻糬
同朋友食完飯經過小甜頭,就被窗邊嘅月球掛燈吸引,睇睇餐牌就知道又可能開餐啦!店內嘅木系裝修充滿心思,俾人一種放鬆舒適感覺,同朋友、姊妹過嚟就啱晒啦~✨ 黑糖粉粿椰子雪糕杯第一次試黑糖粉粿椰子雪糕嘅配搭,真係充滿驚喜呀!😍黑糖粉粿嘅甜度啱啱好,冰涼彈牙,而椰子雪糕口感柔滑,質地細膩之餘,仲有濃郁嘅椰子香味。✨阿華田脆脆海鹽奶蓋沾醬麻糬麻糬外皮透薄,入口軟糯,粒粒都超煙韌呀!🤤🤤🤤 配埋帶少少鹹香味嘅海鹽芝士奶蓋,同甜甜嘅阿華田脆脆,每啖都有香濃嘅可可味!✨ 仙草桃膠盛 (冷)天氣開始熱啦,我哋仲叫咗碗凍嘅仙草桃膠盛先,估唔到分量都唔細👍 材料包括芋圓、地瓜圓、桃膠、紅豆等等。芋圓囗感適中,加上滋潤嘅桃膠,配埋紅糖水,食完都唔會覺得膩呀😝!
✨ 黑糖粉粿椰子雪糕杯
✨阿華田脆脆海鹽奶蓋沾醬麻糬
仙草桃膠盛 (冷)
✨ 仙草桃膠盛 (冷)
宵夜
2025-04-23 0 浏览
特別既沾醬麻糬粒粒,呢款唔係度度都有得食係糖不甩既演變!整左個nut池比你碌碌下,非常過癮!個沾醬有恰到好處嘅海鹽味,大家最愛既開心果味!椰子碎味,好食到不得了。焦糖布甸用左自家製嘅焦糖!仲有埋焦糖脆脆加軟綿綿要一齊食先好食,更添口感,布甸蛋香好厚實,食落好creamy係有幸福既感覺~小甜頭係咩黎,原來小甜頭係一碗糖水 除左小甜頭之外,仲有家姐同呀哥,中甜頭和大甜頭,佢地分別都各有千秋!包餡唔同既材料係裡面,而大家姐大甜頭係最肥最多配搭既,但係唔一定多款式就係好,唔同配塔有唔同味道同口感,所以唔好貪心住,睇係有咩配料先叫~每樣野都係50元左右 好抵食!
特別既沾醬麻糬粒粒,呢款唔係度度都有得食
係糖不甩既演變!整左個nut池比你碌碌下,非常過癮!
個沾醬有恰到好處嘅海鹽味,大家最愛既開心果味!
椰子碎味,好食到不得了。

布甸蛋香好厚實,食落好creamy係有幸福既感覺~

中甜頭和大甜頭,佢地分別都各有千秋!包餡唔同既材料係裡面,
而大家姐大甜頭係最肥最多配搭既,但係唔一定多款式就係好,

每樣野都係50元左右 好抵食!
2025-04-07
2025-04-23 0 浏览
平日工作太辛勞復活節假期只宅在家有一晚一家三口去了小甜頭吃甜品就是這樣渡過了假期😂(是的,我是悶蛋)不過對我來說能到小甜頭也算很特別的因為平日太夜下班基本上是沒機會吃到他們的手作雪糕,聽吃過的朋友說是必試今天每人點一款甜品我是一早鎖定了雪糕黑糖粉粿椰子班蘭雪糕杯超精緻的高身玻璃杯先吃一口椰子雪糕,真是驚為天人清爽的椰子口味,內𥚃有點果肉清甜之間,口感綿滑中帶爽脆班蘭雪糕味道同樣出色喜歡班蘭的朋友絕不會失望黑糖粉粿亦是店主自家製口感特別煙韌當然要讚整體不過甜(聽說這是港女對甜品最高的讚美😂)小朋友不怕甜也不怕胖焦糖脆餅海鹽奶蓋沾醬麻糬海鹽奶蓋帶點微酸,像芝士奶蓋那種麻糬本身沾滿了黃豆粉先沾點奶蓋,再放到焦糖碎中是又好吃又帶點玩味小朋友最愛一客有十顆麻糬之多😳我覺得兩個人分享比較適合爸爸點了最平實的仙草桃膠芋圓養生有益又好吃桃膠份量不少同樣是不會過甜合乎港人口味😝店內環境舒適平時在外面只見月球燈今天終於堂食可以一睹其貌了🌕
平日工作太辛勞
復活節假期只宅在家
有一晚一家三口去了小甜頭吃甜品
就是這樣渡過了假期😂
(是的,我是悶蛋)
不過對我來說能到小甜頭也算很特別的
因為平日太夜下班基本上是沒機會吃到
他們的手作雪糕,聽吃過的朋友說是必試
今天每人點一款甜品
我是一早鎖定了雪糕

黑糖粉粿椰子班蘭雪糕杯
超精緻的高身玻璃杯
先吃一口椰子雪糕,真是驚為天人
清爽的椰子口味,內𥚃有點果肉
清甜之間,口感綿滑中帶爽脆

班蘭雪糕味道同樣出色
喜歡班蘭的朋友絕不會失望
黑糖粉粿亦是店主自家製
口感特別煙韌
當然要讚整體不過甜
(聽說這是港女對甜品最高的讚美😂)

小朋友不怕甜也不怕胖
焦糖脆餅海鹽奶蓋沾醬麻糬
海鹽奶蓋帶點微酸,像芝士奶蓋那種
麻糬本身沾滿了黃豆粉

先沾點奶蓋,再放到焦糖碎中
是又好吃又帶點玩味

店內環境舒適
平時在外面只見月球燈
今天終於堂食可以一睹其貌了🌕
2025-04-21 0 浏览
趁著假期,去到大圍的小甜頭吃甜品。餐牌選項很有特色,都是店方精心設計的食物。黑糖粉粿椰子雪糕杯+$4轉一球班斕雪糕這杯甜品呈現出色彩繽紛的層次,黑糖粉粿的深色與雪糕的淺色形成鮮明對比,令人一看就想品嚐。黑糖粉粿滑嫩,口感Q彈,與雪糕的口感相得益彰。班斕雪糕香甜,據侍應介紹是由新鮮班斕葉自製而成,心思十足,椰子雪糕則帶有清新的椰香,整體口感豐富而不膩。黑糖的香甜味與椰子的清新相互融合,班斕的香氣也讓整體風味更加多元。每一口都充滿驚喜。開心果碎碎.開心果奶蓋沾醬麻糬這份甜點擺盤精緻,色澤賞心悅目,開心果的綠色與麻糬的黃褐色形成鮮明對比,令人食慾大增。麻糬軟糯Q彈,搭配開心果碎和開心果奶蓋,口感豐富,層次分明,甜而不膩。開心果碎增添了脆感,而奶蓋則提供了滑順的口感。開心果的香氣濃郁,整體風味協調,令人回味無窮。
趁著假期,去到大圍的小甜頭吃甜品

餐牌選項很有特色,都是店方精心設計的食物。

+$4轉一球班斕雪糕

開心果碎碎.開心果奶蓋沾醬麻糬

2025-04-19 0 浏览
喺大圍油站對面嘅甜品店,唔易搵,但好有驚喜……首推開心果碎碎麻糬波,麻糬好煙靭,開心果尖醬會死甜,有好香開心果味,重點係大大碟開心果脆脆,炒得好香,用麻糬波點醬、再黏上開心果脆脆,一啖食晒煙靭、香濃、香脆嘅口感,非常滿足!唯一要挑剔嘅係麻糬波太多,兩個人食都覺得好飽,如果一個人就好難試到,如果可以有半份、或者雙拼就更好,朋友其實好想試吓Oreo味,但都食唔到……另外試咗黑糖粉粿椰子、斑斕雪糕杯,黑糖粉粿似啫喱,配埋椰子同斑蘭雪糕,非常清新,啱晒夏天消暑!仲有焦糖脆脆布丁,平時布丁多數配焦糖醬,呢度加埋焦糖脆脆,小朋友一定鍾意。大圍有唔少甜品舖,呢間嘅Menu選擇唔算多,但都好有特色,例如有桃膠糖水、番薯糖水,其他舖未必有,值得一試。
喺大圍油站對面嘅甜品店,唔易搵,但好有驚喜……

開心果碎碎麻薯
焦糖脆脆布丁
黑糖粉粿椰子、班蘭雪糕杯
開心果碎碎麻薯
焦糖脆脆布丁
黑糖粉粿椰子、班蘭雪糕杯
2025-04-12 69 浏览
今日食左一款係椰子雪球斑斕奶凍另一款焦糖脆脆忌廉芝士布丁🍮口感介乎于布丁嘅滑再加上芝士蛋糕嘅質地🤣最欣賞係佢哋自製嘅焦糖醬 完全感受到個股焦香嘅味道 Very nice椰子雪球斑斕🥥🥥🥥斑斕味十足 甜度適中 椰子雪球有淡香嘅椰子味唔會蓋過斑斕香氣 個奶凍夠滑身 個人十分喜愛開心果碎碎+開心果奶蓋沾醬麻糬都可以形容為新食法嘅糖不甩新鮮嘅開心果碎碎 香氣十足 麻糬質地QQ彈彈 溫馨提示,老闆話下個月有新嘢出啊 十分之期待😂😂😂😂
今日食左

開心果碎碎+開心果奶蓋沾醬麻糬
都可以形容為新食法嘅糖不甩
新鮮嘅開心果碎碎 香氣十足
麻糬質地QQ彈彈

溫馨提示,老闆話下個月有新嘢出啊
十分之期待😂😂😂😂

2025-04-12
$70 (其他)
2025-04-04 166 浏览
手指受傷篤左蛋, 但好想食甜品, 所以去左小甜頭,order 完問店員有無冰可以敷手指佢拎左包冰, 仲好細心用個袋裝住,除左糖水好食,遇到細心既店員, 真係令我太感動了!! 第四次食,點左椰子脆脆,海鹽奶蓋醬麻糬,同埋,番薯糖水花生湯圓小辣!麻糬係煙煙韌韌,做得好軟熟,完全冇好難咬開嘅感覺,點埋海鹽奶蓋食有少少鹹鹹地,加埋脆脆,個口感好夾同埋好好食!蕃茄糖水嗰個糖水好好飲,原來加埋辣味係咁夾既,連個湯圓都可以做到麻糬嘅感覺

2025-03-18 340 浏览
朋友介紹我地食小甜頭嘅沾醬麻糬,自此我地每次去都會嗌,個沾醬有恰到好處嘅海鹽味,配埋椰子碎好食到不得了,今次我地就嗌埋佢嘅焦糖布甸同埋椰汁桃膠盛,兩樣都好有驚喜~焦糖布甸除咗用自家製嘅焦糖之外,仲有埋焦糖脆脆增添口感,我好欣賞呢度嘅布甸蛋香十足之餘仲好紮實,但咁實淨嘅同時又保留到超creamy幼滑嘅感覺,真係超難得~椰汁桃膠盛都比一般糖水店出品出色,椰汁好香濃,配料豐富,除咗桃膠仲有仙草、芋圓同紅豆,配搭得唔錯~呢間甜品店真係我地心目中嘅top3, 甜品好食之餘裝修又靚員工態度又超好,每次嚟大圍都一定要食😍😍😍

2025-03-18
2025-03-12 317 浏览
這一天放工我們來了在大圍的小甜頭食甜品餐牌上嘅選擇好吸引$52 椰汁桃膠盛 熱 適逢凍冰冰嘅天氣,先吃暖笠笠嘅糖水,內有:桃膠,芋圓,紅豆,仙草等,椰汁味香濃,材料配合得好好,好豐富,滋潤養生$40 椰子雪球斑蘭奶凍班蘭味係用用新鮮斑蘭葉打漿,味道好清新好香。奶凍好濃郁,椰子雪糕都係小店自家製,椰子香味足,絕對係用心製作  ,$55 開心果碎碎,開心果奶蓋沾醬麻糬 開心果甜品越來越多,開心果愛好者的都好似越來越多😂麻糬口感煙煙韌韌,開心果味濃郁,層次豐富!吃時先把麻糬蘸滿開心果醬及果粒,入口脆卜卜,開心果味道濃郁!幸福😊開心果碎和醬來自意大利,果碎在店再炒,令果碎更有鹹香,開心果味更出欣賞小店的出品,用心製作,非常有誠意,配搭及味道亦好適合香港人口味😊
這一天放工我們來了在大圍的小甜頭食甜品

餐牌上嘅選擇好吸引

$52 椰汁桃膠盛 熱

$40 椰子雪球斑蘭奶凍

$55 開心果碎碎,開心果奶蓋沾醬麻糬
開心果甜品越來越多,開心果愛好者的都好似越來越多😂

2025-03-06 326 浏览
大家好今晚在大圍食完晚飯去左呢間叫做小甜頭既甜品店食間這間甜品店環境都幾舒適而且都幾多人首先點了椰汁桃膠這個桃膠盛都有好多既材料包括了桃膠 芋圓 紅豆同埋仙草配合椰汁 一齊食都幾清甜另一個甜品就係焦糖脆脆忌廉芝士布丁這個布丁係加左芝士所以食落有D似芝士蛋糕既口感唔會係死甜果一種配合埋焦糖脆脆有卜卜脆既口感仲有就係開心果碎碎開心果奶蓋沾醬麻糬這個有D似糖不甩不過用左開心果碎整麻糬係咸甜夾雜都幾別椰汁桃膠盛焦糖脆脆忌廉芝士布丁開心果碎碎開心果奶蓋沾醬麻糬
大家好

這個有D似糖不甩
不過用左開心果碎
整麻糬係咸甜夾雜都幾別

2025-02-26
$75 (宵夜)
2025-03-05 254 浏览
食完晚飯經過就被呢間好精緻嘅甜品店吸引到目光👀唔係好多堂食嘅甜品舖有得食沾醬麻糬🫡今日經過發現呢間有就決定一試!選擇有好多,中式同西式都有😋👍🏻另外擺盤好精美,好打卡able📸唔怪得知平日夜晚都有唔少食客✨焦糖脆脆忌廉芝士布丁🍮 $46非常香脆嘅焦糖脆脆,帶微微嘅焦香,布丁口感較厚實,唔會太重芝士味同太膩🤙🏻😋個人感覺有一陣蛋香😋雖然定價偏高,但係好值得食!✨開心果碎碎•開心果奶蓋沾醬麻糬 $55開心果迷必叫!牛奶麻糬外面沾咗少量黃豆粉,咬落煙靭得嚟好細滑,開心果奶蓋沾醬非常濃郁😋再點埋開心果碎碎,一次過滿足三個願望✨楊枝甘露 $45大大碗足料楊枝甘露😋食食下發現有少量新鮮嘅椰子肉😛整體食落唔會好甜,比較重椰香同忌廉味👀大量嘅西米令到食落好有飽腹感😋

焦糖脆脆忌廉芝士布丁🍮 $46

開心果碎碎•開心果奶蓋沾醬麻糬 $55

楊枝甘露 $45
2025-03-01 221 浏览
香港人食完飯嘅下場點少得食糖水,今次黎到大圍發掘到一間超高質嘅甜品店,有近期勁紅嘅開心果沾醬麻糬💚開心果奶蓋沾醬麻糬 $55估唔到係超大一份!有10粒麻糬,而且係勁大粒,口感軟糯煙靭,沾滿黃豆粉,香氣十足,就咁食都好好味😋點埋開心果醬同開心果碎就仲滿足💚焦糖脆脆忌廉芝士布丁 $46賣相好靚,好有日式甜品嘅感覺👍🏻布丁質感偏向紮實,面頭灑上焦糖脆脆豐富口感。味道方面唔會太甜,焦糖微苦嘅味道同布丁平衡得好好👍🏻椰汁桃膠盛 $52又係好大碗,一碗有齊桃膠、芋圓、紅豆、仙草,每樣都超級足料,食完好飽,女仔可以當正餐咁食🤣

開心果奶蓋沾醬麻糬 $55

焦糖脆脆忌廉芝士布丁 $46