2017-08-22 857 浏览
其實平時好少何去荃灣!今次係真係咁岩黎探朋友,所以黎左呢邊搵食!由於唔太熟路都係上左openrice 望望!發現有呢間小店,有得食all day breakfast,所以就試下喇!枱上面就有張紙比我地自己寫食乜!我地要左德國腸茄芝味意粉$55 同荷蘭班尼迪蛋$68,仲另外叫左柚子蜂蜜$45雞翼因為我真係好鍾意食egg benedit!佢既流心蛋不過不失!holland sauce 調味幾好!因為我自己都整過黎食仲有沙律菜伴碟!雞翼唔知仲咩無左張近相!個雞翼我地對佢充滿期待!但原來唔算好特別!可能味道甜一點會更好!意粉其實好難唔好食!反而我覺得佢份量好足夠!大大碟!出面好少何比咁多腸架!果然抵食!
其實平時好少何去荃灣!
今次係真係咁岩黎探朋友,所以黎左呢邊搵食!
由於唔太熟路都係上左openrice 望望!

枱上面就有張紙比我地自己寫食乜!

因為我真係好鍾意食egg benedit!

荷蘭班尼迪蛋

仲有沙律菜伴碟!
可能味道甜一點會更好!

德國腸茄芝味意粉
意粉其實好難唔好食!反而我覺得佢份量好足夠!
大大碟!出面好少何比咁多腸架!
果然抵食!
午餐
荷蘭班尼迪蛋
德國腸茄芝味意粉
2017-08-12 609 浏览
好耐冇去過荃昌中心搵食,原來已經開左咁多食肆,有日本野,小食檔,米線等等。見到有間食all day breakfast,細細間舖,得6張枱,咁岩有位,所以入去試下。枱上面有點餐紙,自己有填選野食同飲品。我地要左egg benedit同carbonara,飲品揀左凍mocha同香蕉奶昔。egg benedit 既流心蛋唔夠流心,中間蛋黃有啲熟。荷蘭醬味道唔錯,唔會俾醋味蓋過。反而透明杯裝住既沙律菜有驚喜,菜新鮮,而且有芥辣味既柚子醋好開胃,好岩夏天食!煙肉煎得好香口,唔會太硬。Carbonara 意粉味道一般,忌廉唔夠,而且意粉太淋,冇口感。蒜蓉包應該焗左一段時間,因為已經唔脆,加上淋身。兩杯飲品配餐,只需半價就有。如果以原價四十幾蚊,呢個水準就唔值。
好耐冇去過荃昌中心搵食,原來已經開左咁多食肆
,有日本野,小食檔,米線等等。

枱上面有點餐紙,自己有填選野食同飲品

Egg benedit

Carbonara

2017-08-12
2017-08-09 412 浏览
今日去荃灣做野,順便試下呢間隱世小店。佢地午餐都幾多選擇,有沙律,全日早餐,漢堡同意粉,仲包埋飲品,正!我就揀左個吉列雞漢堡。真係幾豐富,除左個包之外,仲有沙律同脆薯角。沙律菜好新鮮,配上日式沙律汁,開胃醒神。個漢堡幾厚下,有菜,蕃茄,吉列雞扒同芝士,醬汁係蛋黃醬,咬落多汁到漏,非常滿足。我聽講佢地咖啡幾好,就試下。叫左杯豆花咖啡,跟餐要加$14。呢杯咖啡好驚喜,啜入口感覺係豆腐花,但又滲透著咖啡香,而且係越飲反而咖啡味越濃,好特別。埋單係$64,超抵。下次來想試下意粉,好似好吸引。
今日去荃灣做野,順便試下呢間隱世小店。

沙律菜好新鮮,配上日式沙律汁,開胃醒神。
吉列雞漢堡

豆花咖啡

埋單係$64,超抵。

下次來想試下意粉,好似好吸引。
2017-08-07
吉列雞漢堡
豆花咖啡
  • 吉列雞漢堡, 豆花咖啡
2017-07-30 480 浏览
放工約左幾個好姊妹dinner,荃灣好多輕食cafe,未試過呢間,所以就趁機試試!柚子蜂蜜雞翼,好濃柚子味,甜甜的開胃菜岩晒!煙肉薯角,不會炸得過油,新鮮即整熱辣辣腸與草批,pizza是脆的,都是熱辣辣,但略嫌配菜少,吃到一半會覺得dry 松露忌廉龍脷意粉,黑松露味好足,魚亦煎得夠香,但意粉偏油煙三文魚忌廉意粉,2款意粉外形好似!但呢款味道偏淡,意粉亦是偏油。飲品都幾吸睛檸檬幻影我點的士多啤梨latte,無乜士多啤梨味,咖啡味唔算濃,亦唔會太甜,味道一般。抹茶牛奶(熱)抹茶牛奶(凍)甜品係香蕉朱古力蜂蜜pancake,呢個組合唔會輸!味道正常,唔算過甜或好漏,略嫌蜂蜜味唔夠。整體來說食物味道正常,4個人食到好飽,每人埋單都係$100左右算幾抵食!可能因為鋪頭位置唔易搵到,而且細細間。

柚子蜂蜜雞翼,好濃柚子味,甜甜的開胃菜岩晒!

煙肉薯角,不會炸得過油,新鮮即整熱辣辣

松露忌廉龍脷意粉,黑松露味好足,魚亦煎得夠香,但意粉偏油

飲品都幾吸睛

檸檬幻影

抹茶牛奶(熱)

抹茶牛奶(凍)

甜品係香蕉朱古力蜂蜜pancake,呢個組合唔會輸!
味道正常,唔算過甜或好漏,略嫌蜂蜜味唔夠。

星期日一個人出開荃灣,看看OpenRice app有什麼「收藏」了的咖啡店,就是在昌寧都已收藏了兩間不同的咖啡店,最後選了這一間「小灶子」。食物及飲品都是自己在點菜紙上選的,看著點菜紙不同的選擇,其實都不知可以怎樣選,不過在食店上面貼有這些食物的相片,由於自己想吃蛋和窩夫,於是選了一款「比利時窩夫」,看相片其實都不算太吸引。飲品方面,沒有espresso,於是選了美式咖啡,但卻沒有留意到,原來點飲品的上邊有凍及熱兩個欄位,自己只是很自然地(大意地)便剔了靠近飲品名稱的那一格。先來的是飲品,卻是一杯有冰的凍美式咖啡,由於自己心裏想著的其實是一杯熱美式咖啡,於是立即問店員是不是只有凍的美式咖啡,店員說可以換一杯熱的給我,但我又想都不要浪費吧,於是照要了這一杯咖啡,自己另外拿了一隻杯子將冰都拿出來。之後自己再看看點菜紙,才知道自己剔錯了,不過店員竟然都願意更換,很欣賞。一會,比利時窩夫便上桌了,自己簡直嚇了一跳,因為實物實在比店裏張貼的相片好看很多、豐富很多!連坐在自己旁邊的女士看到,都立即問我這個是什麼來的,大家看到都覺得非常吸引!這個就是將貼在食店上邊的相片:實在是「圖片只供參考」。美式

美式咖啡(凍)

比利時窩夫

這個就是將貼在食店上邊的相片:

實在是「圖片只供參考」。

美式咖啡有少許苦,整體都不錯。比利時窩夫的材料,好像那些腸仔、蛋、窩夫等等,都弄得十分好吃。點窩夫的蜜糖不太足夠,但自己問店員多取少許,都很樂意提供。整體店員都很helpful和友善。

在這裡享用了一頓美味、豐富,更有驚喜的午餐,很是滿足。
2017-06-11
比利時窩夫
2017-06-03 509 浏览
又再一次入荃灣,當然想試下d特別野食。上網睇左想試好出名嘅肉餅,不過驚好肥膩,最後放棄。第2選擇其實係同今次主角同一商場嘅食餃子店,可惜太多人排隊啦,唯有轉戰第3選擇。企係門口有d猶豫,因為得一枱人食,不過最後都行左入去。簡陋嘅小店,只得幾個位,裝修都冇太特別。餐具,水都係自助形式我地揀左1個意粉同批,再加左20蚊有湯,飲品同雪糕首先係周打蜆湯,只屬一般。之後就係意粉,菠菜蓉嫩雞胸意粉,略嫌油份多左dd。跟住就係新嘗試,橙與鴨批,喜出望外,原來橙同鴨一齊食個味道又幾特別,值得推介雪糕就唔好有期望啦!不過整體都唔錯,要支持多d小店

簡陋嘅小店,只得幾個位,裝修都冇太特別。
餐具,水都係自助形式

我地揀左1個意粉同批,再加左20蚊有湯,飲品同雪糕
首先係周打蜆湯,只屬一般。
之後就係意粉,菠菜蓉嫩雞胸意粉,略嫌油份多左dd。

雪糕就唔好有期望啦!不過整體都唔錯,要支持多d小店
2017-06-03
2017-05-27 443 浏览
放假起身總係想食返個靚早餐,所以我都好鍾意放假去搵唔同嘅all day breakfast試下,特別係小店,價錢平啲又會有特色啲。呢度嘅全日早餐有幾款,不過最大分別就係在於可以揀比利時窩夫、西多士、或者pancake。我就揀咗pancake嘅全日早餐,有兩款腸、煙肉、炒蛋、沙律菜同pancake。因為蛋嘅份量都幾多,所以成個餐都幾飽。另外跟餐加左香蕉奶昔,跟餐都要加$30,有啲貴。唔算好大杯,賣相幾靚,不過香蕉味唔算濃,下次會選擇叫其他飲品。

2017-04-18 649 浏览
真隱世食店有d難搵 問下人點去食左個波菜意粉同all day breakfast Um... 不怎麼樣絕對難食既波菜麵$5x首先無味然後好油窩夫all day breakfast 窩夫無味 但全比蜜糖你點黎食 鬆軟度唔錯其他材料大份既 味道average $7x 算抵食總括:唔特別想推薦
真隱世食店
其他材料大份既 味道average
$7x 算抵食

總括:唔特別想推薦
2017-03-21 798 浏览
My Order:抹茶牛奶平日下午茶時間,選了這間自家經營的咖啡小店。店內有許多小擺設,播著歌伴隨陣陣咖啡香。看得出小店老闆悉心經營,讓人在咖啡店內可以忙裡偷閒。由於不是太餓,只點了一杯熱抹茶牛奶,有拉花和淡淡的?茶味。喝到最後清楚看到?茶的量很多,絕不偷工減料。看到牆身貼著各式各樣ALL DAY BREAKFAST相片很豐富,下次有機會一定要試!
My Order:
抹茶牛奶

2017-03-02
2017-02-24 1050 浏览
諗住食過all day breakfast, search 到荃昌有呢間小店,是日星期一當天開十二點,由於尚早所以等左一陣先可以安排入座,待店員準備好才order!店內不大只有兩張4人枱同bar枱4個位!除左all day breakfast 仲有set lunch, 未有野食睇下店內裝修及自制的貼牆menu, menu的圓片好吸引,最後點左兩個餐,由於當時並不多人所以可以慢慢品嚐我們的食物,亦可以慢慢坐,慢慢hea!
班尼旦
牛西冷牛意粉
綠茶latte
2017-02-13
午餐
2017-02-08 1173 浏览
今次回港其中一個目標就係要食工廈cafe,老實說我未去過荃灣,心裏想像既同現實很不同 (唔係好似火炭啲工廠大廈)。間野其實係響間舊式商場入邊,都幾難搵入面仲好細喔不過食物質素都幾好,個all day breakfast我地當做晚餐,價錢來說其實非常合理。我本人幾欣賞佢個滑蛋omelette 做得好靚,杯抺茶latte都做得有板有眼(杯野係我朋友叫)Pizza意粉都幾正常除咗地方細其實都冇乜咩問題,事實上影完相都發現啲相可以呃下人響荃灣來講我諗都算唔錯,不過唔需要特登去朝聖
今次回港其中一個目標就係要食工廈cafe,
間野其實係響間舊式商場入邊,都幾難搵
入面仲好細喔

Pizza意粉都幾正常

響荃灣來講我諗都算唔錯,不過唔需要特登去朝聖
2017-01-14 1292 浏览
荃豐中心其實隱藏很多美食小店,今日同友人試試尼間餐廳,去之前都知道餐廳好細間,大既十個位置多啲,驚要坐得迫又要排隊,我地lunch時間1點去到,唔full,位置雖有啲迫,但感覺菂菂式幾溫馨。Cafe主力賣all day breakfast,亦有pizza 同pasta 。法蘭西吐司:很喜歡食吐司,夾雜著黃桃醬,酸酸甜甜的,不會油膩,蛋幾香滑,沙拉有黑醋作配搭,分量夠多,仲有煙肉、薯角,值得一試,不錯👍熱鮮奶綠茶:拉花很靚,抹茶味道香濃,可惜泡沫較多,分量較少,而且可以再熱啲。班尼迪蛋:分量頗多,有沙拉、薯角,一碟有2個班尼迪蛋,蛋下面有煙肉、生菜同包,一切蛋漿就流出來,正!食落唔會dry,除左蛋汁本身都有唔知啲咩汁係蛋上面。熱棉花朱古力:好好飲,朱古力味道好濃郁,但有啲太甜,熱啲更好。

2017-01-05 1021 浏览
在商場看見它的宣傳易拉架就一直很想試, 終於在昨天試了。它位處商場的內巷,平常也沒什麼人會走進去, 隔壁的都不是食肆,而且門口亦很小不顯眼,真的有點難發現它。 發現了隱世 cafe,環境是很不錯的,整個格調都以舒適為主,可惜食物質素和味道就沒想像中好,可能是我沒選到店家最出色的菜色吧。 我選了愛爾蘭煙肉卷, 來到面前只有煎蛋是熱的, 賣相和味道也不錯,可是烤蕃茄已經涼了, 主調煙肉卷卷着2塊沙律菜,味道很一般。 另外4小片麵包倒是弄得很脆挺好吃。 all day breakfast 再加一杯飲品大概七十多元,算是正常吧~ 希望店家繼續努力,看得出是有用心經營的。

希望店家繼續努力,看得出是有用心經營的。
2017-01-04 768 浏览
聖誕節最後一日假期,相約兩位好友小聚,同住在新界區,好友推薦到荃灣cafe久仰小店的全日早餐賣相出色,用料豐富,果然名不虛傳呢!一早做定功課,入座就馬上點選心儀的西多士all day breakfast 兩件西多、香腸、煙肉、薯角、沙津菜同炒蛋!全份早餐最正係個炒蛋,估計用上兩至三隻雞蛋,炒得恰到好處,上菜時仲有蛋汁,抵讚而且成份早餐分量十足,正呀!檸檬幻影係檸檬汁加上花茶的特調飲料,跟餐加十多元就有得飲,用嚟呃Like一流啦!三個女仔點上三個早餐,搭配三杯飲料,已經擺滿整桌,夠晒吸睛絕對會再嚟呀!

久仰小店的全日早餐賣相出色,用料豐富,果然名不虛傳呢!
而且成份早餐分量十足,正呀!
三個女仔點上三個早餐,搭配三杯飲料,已經擺滿整桌,夠晒吸睛
絕對會再嚟呀!
  • 法蘭西蛋士全日早餐
  • 檸檬幻影
2016-12-30 696 浏览
呢間小灶子 cafe真係盞鬼,o係商場入面有D格格不入,因為佢實在太有feel,仲要係食輕食!餐廳最大特色就係有多款all day breakfast ,可惜女仔4個胃口細,只能點2款。最後我地叫左英倫熱香餅同egg benedict,估唔到咁精美,熱香餅好鬆軟又好香!如果可以多塊煙肉同埋多D沙律就好啦~~至於benedict真係豐富,麵包上面D料多到爆,一切蛋漿仲會流曬出來~~好滑~其實我地仲有叫雞翼,不過忘記影相,得返D骨,但雞翼就無o羊特別~飲品我叫了綠茶latte ,可惜味道不夠濃份量都太少=[[下次乖乖地只食全日早餐算

英倫熱香餅
如果可以多塊煙肉同埋多D沙律就好啦~~
英倫熱香餅
飲品我叫了綠茶latte ,可惜味道不夠濃份量都太少=[[

下次乖乖地只食全日早餐算