2021-06-23 1765 浏览
这晚来一个独独乐的Oppa丰富晚餐,目的好明确😆,就系将一早mark定的,网友都一致好评嘅三款囊中物叫哂佢!晚上6:45到店已经差唔多坐爆哂位🤭,幸好二人台还有两张👏 而且用餐时间90分钟应该都唔难等位。值得一赞店员由入座到送餐再到收碟都快捷有礼貌,上菜时间捉得非常好,5-8分钟已上哂台享用👍Menu 真心睇到眼花,比第一次来的款式加左非常多,=紫薯沙冰̶=̶$48 推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️系Must叫,尤其是迎接夏日炎炎嘅日子,可以饮极都有嘅沙冰,重有埋四粒甜紫薯一路食😍初头真系谂$48值唔值,原来系超值👏=蟹黄炒淮山面=$88推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️再比5星,因为太好食🤭除左第一次食一个西式炒准山面有惊喜,估你唔到捞埋丰富嘅蟹肉蟹籽之後,论挂汁沾满面条,论口感双鲜mix得完美,配菜有芝麻、葱粒、蕃茄、翠肉瓜等fusion 菜mix and match的极致👍=̶羽衣甘蓝特色菜饼=̶$68推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️最後呢款都系比5星😆菜名精华好似系羽衣甘蓝,其实反而泡菜为主,菜饼入口松脆味道唔错,饼底中史沾满泡菜汁,可以有pizza嘅感觉,又有点葱油薄脆饼的口感,掂呀😋👅美味: 9/10 😮惊喜: 9/10✨环境:

这晚来一个独独乐的Oppa丰富晚餐,
目的好明确😆,就系将一早mark定的,
网友都一致好评嘅三款囊中物叫哂佢!
晚上6:45到店已经差唔多坐爆哂位🤭,
幸好二人台还有两张👏 而且用餐时间90分钟应该都唔难等位。

值得一赞店员由入座到送餐再到收碟都快捷有礼貌,
上菜时间捉得非常好,5-8分钟已上哂台享用👍

Menu 真心睇到眼花,比第一次来的款式加左非常多,

=紫薯沙冰̶=̶$48
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
系Must叫,尤其是迎接夏日炎炎嘅日子,
可以饮极都有嘅沙冰,重有埋四粒甜紫薯一路食😍
初头真系谂$48值唔值,原来系超值👏

=蟹黄炒淮山面=$88
再比5星,因为太好食🤭
除左第一次食一个西式炒准山面有惊喜,
估你唔到捞埋丰富嘅蟹肉蟹籽之後,
论挂汁沾满面条,论口感双鲜mix得完美,
配菜有芝麻、葱粒、蕃茄、翠肉瓜等
fusion 菜mix and match的极致👍

=̶羽衣甘蓝特色菜饼=̶$68
最後呢款都系比5星😆
菜名精华好似系羽衣甘蓝,其实反而泡菜为主,
菜饼入口松脆味道唔错,
饼底中史沾满泡菜汁,可以有pizza嘅感觉,
又有点葱油薄脆饼的口感,掂呀😋

👅美味: 9/10 😮惊喜: 9/10
✨环境: 8/10 💆‍♂️服务: 9/10
💡性价: 8/10 🐽饱肚: 10/10
💫回头: 9/10 👍推荐: 9/10
2021-06-23 842 浏览
- 小火焰韩式咖啡厅🍽-🥢溶岩芝士炸鸡面包 $158呢个农夫包🍞我谂大家都唔陌生因为韩国都好兴🤣之前去旅行食过一个劲好食既芝士农夫包炸鸡!见到小火焰有就决定要试下😂农夫包个人觉得可以再烘所脆d😉炸鸡份量都够既而芝士🧀个味都唔错因为佢用左d忌廉去整所以唔会话全芝士咁腻👍但个芝士就可以再溶D因为中间都仲有d未溶哂🤣但呢个农夫包系可以解下大家对韩国既思念😆-🥢牛肉石锅饭 $98呢个石锅饭好抵食劲多牛肉🥩😍佢就可以自己落拌饭汁但个汁系有d辣既大家唔好狂落🤣小编都食得辣就落左半支劲香劲惹味仲要本身个饭有好多配菜唔会话得牛肉咁单调😋-🌟评分:🏅🏅🏅🏅🏅地址: 观塘观塘道410号观点中心1楼1号舖-#foodieluveat#foodisluveat_hk#foodieluveat_观塘#foodieluveat_韩国菜#hkfoodie #foodiehk #foodiehkig #hkfoodblogger #hkfoods #hkfoodlover #foodiegraphy #hkfoodblog #hkfoodbloggers #香港美食 #食在香港 #相机食先 #吃货 #食好西 #韩国菜
小火焰韩式咖啡厅🍽

#foodieluveat
#foodisluveat_hk
#foodieluveat_观塘
#foodieluveat_韩国菜
#hkfoodie #foodiehk #foodiehkig #hkfoodblogger #hkfoods #hkfoodlover #foodiegraphy #hkfoodblog #hkfoodbloggers #香港美食 #食在香港 #相机食先 #吃货 #食好西 #韩国菜 #观塘韩国菜 #炸鸡 #石锅拌饭 #农夫包炸鸡 #观塘 #观塘美食
2021-06-15
  • 牛肉石锅饭
今日去开观塘个头,好挂住小火焰添,已经好几个月无黎到,不如就黎食个lunch。一如既往,呢度午餐餐牌选择超多,包括咖喱,拌饭,乌冬,水冷面,炒粉丝,大酱汤粉丝锅,汤面,淮山面,焗泡菜炒饭等等,免收加一,都几抵食。跟餐包几款热饮,亦可以加钱要小食或特饮,有好多款选择。冻饮加$3或可再加钱升级饮品。冻可乐同雪碧唔洗加钱。主餐牌有前菜,沙律,韩气推介,水冷面,炸鸡,创意小食,炒年糕,石锅料理,素食,汤面,甜品等等,劲多选择,价钱比午餐餐牌高少少兼唔包饮品,但系午市时段都唔收加一。今次叫左两个主菜同一个甜品分享。黑松露炒淮山面 $58淮山面好幼身爽口,个黑松露忌廉汁好香黑松露味而唔过腻,杂菌有三款,包括冬菇片,啡菇同秀珍菇,另外仲有翠玉瓜片,洋葱丝同红灯笼椒,蔬菜量足口感又丰富。健康又好味嘅一道菜。猪五花炒粉丝 $62猪五花炒粉丝餐牌写明有两只辣椒,又真系几辣,不过好惹味。炒粉丝味道好好,够哂入味,质感烟烟韧韧咁,好味。碎猪五花有十旧左右,有少少软骨,几有咬口,质地偏实少少,味道方面腌得够入味。呢道菜蔬果量足,除左冬菇片,啡菇,秀珍菇,翠玉瓜片,洋葱丝同红灯笼椒,仲有梛菜添。最後仲撒上葱花同白

今次叫左两个主菜同一个甜品分享。

黑松露炒淮山面 $58

猪五花炒粉丝 $62
猪五花炒粉丝

猪五花炒粉丝餐牌写明有两只辣椒,又真系几辣,不过好惹味。炒粉丝味道好好,够哂入味,质感烟烟韧韧咁,好味。碎猪五花有十旧左右,有少少软骨,几有咬口,质地偏实少少,味道方面腌得够入味。呢道菜蔬果量足,除左冬菇片,啡菇,秀珍菇,翠玉瓜片,洋葱丝同红灯笼椒,仲有梛菜添。最後仲撒上葱花同白芝麻粒加添香味。总括黎讲系好味道。
猪五花炒粉丝

跟餐要左两罐雪碧。
雪碧

草莓3.6牛乳雪花冰 $78

草莓3.6牛乳雪花冰

雪花冰真系打到好似雪花咁,软绵绵,牛乳味好出,加埋士多啤梨酱好正。上面一球曲奇忌廉味雪糕,质素都唔差,又多一重味道。雪花上面加左少少脆米,另外仲有香浓厚实嘅芝士蛋糕粒同新鲜士多啤梨块增添口感同味道,的确系好正嘅一个雪花冰!
草莓3.6牛乳雪花冰

今次食嘅三样嘢全部都好食,价钱真系真心抵。服务正常,系唔知点解今日个位冇乜冷气。食饱一点几走人嘅时候劲多人等位,要黎趁早。
2021-06-19
2021-06-16 1137 浏览
今日约左个系观塘返工既旧同事食Lunch,佢话呢间韩国餐厅set lunch好抵食,五十零蚊起就有交易又唔驶加一👍但去到望到menu上面炸鸡幅图我既炸鸡瘾又起🙈 结果我地单点左半份甜辣炸鸡同一个set lunch既泡菜鳗鱼烧拌饭,加配左十蚊两粒既小食泡菜饺子,同埋叫左杯🍑乳酸🤣 ❤️半份甜辣炸鸡 ($98)同幅图一样咁靓😍😍 有四大件,个样劲吸引!!甜辣酱好均匀咁包裹住D鸡而唔系净系淋系面头咁HEA😍 面头洒左D芝麻更加香~新鲜整起热辣辣,炸鸡既皮偏薄入口极酥脆!!肉质嫩滑juicy,超好食!!🤤🤤仲附送左十旧八旧好烟韧既正宗韩式年糕👍 好有系韩国食既风味😎❤️泡菜鳗鱼烧拌饭劲多料!我最中意一碗饭五颜六色配料丰富😍 (所以我几中意日式/台式便当😁)繁忙工商区几十蚊既lunch黎讲鳗鱼咁大条包埋野饮好抵食!👏全部配料都好够味,椰菜爽脆,配埋紫菜,泡菜同舖住满满鳗鱼汁既鳗鱼,真系超好送饭!!😋😋⭐追加小食泡菜饺子 ($10)个样好饱满,炸得几香脆唔油腻,食落比我预期辣但开胃😅 (因为个拌饭D泡菜唔太辣,而甜辣炸鸡系menu上面系🌶️🌶️🌶️但泡菜饺子只系🌶️,而我觉得饺子辣过炸鸡😂)⭐蜜桃乳酸 ($1

❤️半份甜辣炸鸡 ($98)

❤️泡菜鳗鱼烧拌饭
泡菜饺子,泡菜鳗鱼烧拌饭

泡菜鳗鱼烧拌饭

⭐追加小食泡菜饺子 ($10)

泡菜饺子

⭐蜜桃乳酸 ($12)
蜜桃乳酸

我好怕出街食🍑味饮品会好药水味,好彩呢度唔会,解暑同解辣都一流👏

好满意😋😋 我绝对会因为个甜辣炸鸡再黎拜会呢间韩式cafe😍😍
2021-06-16
泡菜鳗鱼烧拌饭
  • 甜辣炸鸡
//< 小火焰韩式咖啡听 >呢间餐厅系观塘都几出名!小编终於有机会一试~ 睇menu已经呆左😮超多选择啊!!!———————————————- 泡菜酱烧黑豚拌饭 $68 -呢个饭虽然唔系好韩式,不过份量好多,黑豚肉肥瘦均匀~ 成个饭几好味!🥰———————————————- 鱿鱼水冷面 $68 -呢个同样唔系非常正宗个种😆汤底系萝卜味,比较清淡~ 🦑鱿鱼好食,易咬有鱿鱼味!其他配料正常啦,略啱唔够冰🧊唔够冻!———————————————- 蒜香牛油鸡翼 +$10 -呢个有d失望🥲觉得佢唔够🧄或🧈香~———————————————-甜辣韩式炸鸡 +$10 -呢个比鸡翼好食~ 甜甜辣辣几开胃😀如果酱汁多d就更好!———————————————- 朱古力咖啡 (冷) +$13 -呢杯非常邪恶😈 成杯都几香浓,上面仲有cream———————————————- 烤杏仁咖啡 (热)+$10 -呢杯作为成餐饭既终结好似食左个甜品咁~杏仁味几香唔会太甜😚———————————————整体黎讲呢间餐厅比较韩式x港式~ 选择超级多味道亦唔错~ 如果想食好正宗既韩国菜就未必啱你喇😘———
< 小火焰韩式咖啡听 >

- 泡菜酱烧黑豚拌饭 $68 -

- 鱿鱼水冷面 $68 -
鱿鱼水冷面
鱿鱼水冷面

- 蒜香牛油鸡翼 +$10 -
蒜香牛油鸡翼

呢个有d失望🥲觉得佢唔够🧄或🧈香~
-甜辣韩式炸鸡 +$10 -
甜辣韩式炸鸡

呢个比鸡翼好食~ 甜甜辣辣几开胃😀如果酱汁多d就更好!
- 朱古力咖啡 (冷) +$13 -
朱古力咖啡 (冷)

呢杯非常邪恶😈 成杯都几香浓,上面仲有cream
- 烤杏仁咖啡 (热)+$10 -
烤杏仁咖啡 (热)

呢杯作为成餐饭既终结好似食左个甜品咁~杏仁味几香唔会太甜😚
评分:6.8/10
地址:观塘道观点中心1楼1室
营业时间:
#小火焰韩式咖啡听 #小火焰韩式咖啡餐厅 #观塘美食 #观塘必食 #观塘韩国菜 #韩国菜 #香港韩国菜
#香港美食 #美食博客 #香港美食地图 #香港美食推介 #hkfoody #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodlover #hkfoodshare #hkfoodblog #hkfoodgram #hkfoodpic #hkfoodstagram #hkfood #🐷🐤韩国菜 #🐷🐤观塘
泡菜酱烧黑豚拌饭
朱古力咖啡 (冷)
烤杏仁咖啡 (热)
韩国餐厅黎讲,依间都算多选择,星期六日除咗单点餐牌,仲有LUNCH餐牌,二人餐都有两款,又有四人餐。好多都几吸引,唔怪得成日都咁多人排队。💁🏻‍♀️是日清单如下:芝味炸鸡 (半只) $98超多芝士粉同芝士酱🤩🤩,鸡肉仲好嫩同多汁,好好味,仲有个炸鸡系好热,即炸的 👍🏻👍🏻👍🏻 另外,餐厅仲好贴心,有手套提供! 脆米猪手沙律 $98个猪手唔算好浓味,个酱汁好fresh! 仲个猪手好淋身夏天食好岩,仲好岩又想食好野又想减肥的美女🤤🤤🤤泡菜肥牛炒淮山面 $62韩式辣酱的味道呀😍😍睇个样好似好辣,但其实一D都唔辣,个酱调得辣中带甜的,好刺激的口味🤩淮山面又健康d 热蜂蜜生姜茶养身人士之选🤩糯米滋3.6牛奶乳雪花冰夏天真系要食冰,热到晕系度。🥵依个上碟同餐牌将相一模一样😍加嘛个朱古力糯米滋,打卡真系一流!! 3.6牛奶乳雪花冰软绵绵,仲好香浓牛奶味,D冰打到好细,入口即溶,即刻消暑! 夏天观塘真系好热,消暑一流👍🏻

💁🏻‍♀️是日清单如下:
芝味炸鸡 (半只) $98

脆米猪手沙律 $98
个猪手唔算好浓味,个酱汁好fresh! 仲个猪手好淋身
夏天食好岩,仲好岩又想食好野又想减肥的美女🤤🤤🤤

泡菜肥牛炒淮山面 $62

热蜂蜜生姜茶
养身人士之选🤩

糯米滋3.6牛奶乳雪花冰
  • 芝味炸鸡
2021-07-08 0 浏览
之前看食评,许多人都赞这店,看相片也算吸引。今午五点几经过,已见有人在店外等,既然人不多就试吓。忘了食物真正的名称,我们三人点了虾清水面,虾爽口,面质烟靭,最紧要是个汤,餐牌标记是萝卜而制。的确清甜,而且有一小点酸味,非常开胃。夏日炎炎,唔想食饭,这款面是非常好的选择。我一向对食汤面一般而矣,但这次却赞口不绝,除味道外,面质也很好,幼细而弹牙。我们叫了海鲜饼,不过麻麻地,饼身淋而不脆。还有蟹肉淮山面,这是少少汁,感觉味道香浓,唔肯定是否芝士,但也很好食,自己食就有点滞,多人分嚐为上策。紫菜卷,香脆,但没有特别。还有小食篮,有甜辣鸡、炸鸡软骨及芝士薯条。这份量足,甜辣鸡味道偏辣,鸡肉嫩。呢餐三个人食,过饱了,埋单共四百多元。
2021-06-26
2021-07-08 0 浏览
🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽鳗鱼烧蕃茄汤乌冬 $78(跟餐加)芝士夹饼 $15(跟餐加)冻绿茶拿铁 $13韩式蟹籽卷蛋 $78🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽✔️ 鳗鱼有一只手掌咁长🙆‍♀️ 上面涂满香甜酱汁同渗上芝麻,入口无细骨啖啖肉。而蕃茄汤乌冬嘅蕃茄汤底成碗都系红橙色,好吸晴!入口浓浓蕃茄香又唔会太酸,唔错的! ✔️午市餐其实已经好饱好满足,但跟餐加十几蚊可以有埋拉丝效果嘅芝士夹饼同冰凉滑顺口感嘅绿茶拿铁,真系好难抗拒😆✔ 韩式蟹籽卷蛋我钟意!卷蛋湿润唔会煎得太乾,内层酿满炒饭粒😚topping铺满蟹籽,再吱上沙律酱同埋大阪烧酱😍 入口层次感丰富!✔️2个人share食,埋单百几蚊🙆‍♀️📍 观塘|小火焰韩式咖啡厅
🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽
鳗鱼烧蕃茄汤乌冬 $78
(跟餐加)芝士夹饼 $15
(跟餐加)冻绿茶拿铁 $13
韩式蟹籽卷蛋 $78
🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽

2021-07-07 0 浏览
呢间本身就食过几次,都系午餐,普通炸鸡,炒饭都做得唔错,系典型港式韩国菜嘅味道。今次就冇叫平时食开嘅嘢,叫咗偏少少既水冷面同埋泡菜炒饭,点知有少少失望。▧ 鱿鱼水冷面韩国水冷面正常用冰盖住冷面,面本身都要雪过,要够冰,咁先可能保持温度。睇得出佢本身个面系即煮然後靠冰去降温,加上香港天气太热,上到枱时冰已经溶咗一半有多。个汤底食唔出咩味,类似烚面既水味,唔太令我有胃口再食。面质都麻麻,唔爽滑弹牙,有d黏口,霉霉嘅感觉。▧ 拉丝芝士BB猪肋骨伴泡菜炒饭味道还好,茶记既味道。猪肋骨都算惹味,芝士拉到丝,唔错。

▧ 鱿鱼水冷面

▧ 拉丝芝士BB猪肋骨伴泡菜炒饭
味道还好,茶记既味道。猪肋骨都算惹味,芝士拉到丝,唔错。
2021-06-23
2021-07-06 0 浏览
小火焰呢间餐厅喺观塘都几出名,开业几年质素都保持唔错,每次中午嘅时候都人山人海,今日叫咗同事早啲过嚟拎位先,餐厅算系开放式嘅餐厅,入面既坐位都算多,而且椅子都系舒服嘅,今次点左牛扒温泉蛋泡菜炒饭,$68包一杯热饮,不用+1服务费,牛扒唔算好厚,但系食落都滑,泡菜炒饭炒得都算乾身又唔会好辣,味道刚刚好,将个炒饭同牛扒同温泉蛋加芝士放落焗炉加热,溶咗嘅芝士仲有啲拉丝,捞埋啲饭食几夹,下次要过嚟试吓啲炸鸡
2021-06-25
2021-07-02 0 浏览
今日周六,同friend一起去观塘逛街,中午friend话去上次小火焰食韩国料理,我哋就再次去帮衬。因为周六,人流都多,等位等10分钟左右。我嗌左泡菜烧牛扒拌饭,分量好足,泡菜酸酸辣辣,好开胃;牛扒又大块量又多,牛肉味重,新鲜;牛扒下铺满海带,酱烧汁,捞埋白饭,好好味。friend要份大酱黑豚粉丝锅,汤底好甜,粉丝好嫩滑,又多,配料都多样。还俾碗白米饭,淋上豚肉汤,都好好吃。小食系蜂蜜提子脆米炸鸡(半份),鸡肉嫩滑,鸡皮香脆,抹上层蜂蜜,甜甜哋,几好味。韩国料理少不了吃年糕,年糕好弹牙,酱料甜甜辣辣,好美味。
韩国料理少不了吃年糕,年糕好弹牙,酱料甜甜辣辣,好美味。
泡菜烧牛扒拌饭
大酱黑豚粉丝锅
蜂蜜提子脆米炸鸡
辛辣小杯年糕
泡菜烧牛扒拌饭
大酱黑豚粉丝锅
蜂蜜提子脆米炸鸡
辛辣小杯年糕
本来满心欢喜想食韩国水冷面,见咁多好评食评以为不会太差,点知中伏呀~~▧ 鱿鱼水冷面 HK$98先唔讲味道,韩国水冷面要够冰凉,但碎冰都只有一点点,十零分钟就溶哂,成碗一啲都唔冰冻。见到碗面上有几块士多啤梨都深知唔正宗,九唔搭八。个汤底唔知咩味,类似烚面既水味,完全无水冷面汤底应有既味。个面就好似浸左好耐好耐,发哂之余,仲有阵怪味...好难食唔知食紧咩,所以食咗一啖就无食了。▧ 拉丝芝士BB猪肋骨伴泡菜炒饭 HK$98泡菜炒饭无泡菜味,猪肋骨就系一般烧肋骨味,总结就系港式韩国味。▧ 整体来说,就系港式韩国味... 唔觉得系韩国菜,好失望。

▧ 鱿鱼水冷面 HK$98

▧ 拉丝芝士BB猪肋骨伴泡菜炒饭 HK$98

2021-07-01 0 浏览
小火焰韩式咖啡厅韩式餐厅韩式甜辣年糕炸鸡(半份) $98幼身既年糕,有咬口,唔错!甜辣酱好够,配炸鸡几夹。鸡唔会太乾身,都几滑几多汁。牛肉水冷面 $78都几足料,有唔少牛肉半只蛋。再加少少芥末酱,几fresh,冷面好烟韧有口感,几正宗。夏天食真解暑。炸紫菜卷 $38入面全部都系粉丝,炸得好脆口,加埋紫茶既香味,做前菜都唔错。
小火焰韩式咖啡厅
韩式餐厅

韩式甜辣年糕炸鸡(半份) $98

牛肉水冷面 $78

炸紫菜卷 $38
2021-06-24
  • 韩式甜辣年糕炸鸡(半份)
2021-06-30 20 浏览
观塘好似冇乜韩国舖咁,个朋友想食,揾左好耐先揾到呢间。我叫左份柚子鸡翼淮山面 (蕃茄浓汤) ($72),嗯...唔难食,有可能系啲味道唔夹,有少少怪.... 柚子鸡翼既柚子味系重既,好食。蕃茄汤都唔错,不过夹埋就.....
2021-06-30 0 浏览
7:30收工过到嚟,见到餐厅入边已经好热闹食物选择都好多,本身唔食辣嘅!但系都见到好多唔辣嘅选择🤤🤤🤤🤤叫咗个拉丝芝士BB 猪肋骨,因为唔食辣泡菜所以就由泡菜炒饭转咗做白饭!食物嚟到嘅时候,服务员好细心咁提醒我哋唔好掂嗰个碟边,因为啱啱焗起🤣🤣啲芝士好似瀑布咁多,而且超级香!猪肋骨一共有三条,猪肋骨一啲都唔bb😅😅个size有手板2/3咁大😝😝😝仲有叫咗蟹黄炒淮山面🤪🤪🤪有超香超香嘅蟹膏味!而且食落好creamy同埋唔会觉得油腻!每一条淮山面都索晒蟹黄汁☺️☺️有好幸福嘅感觉😊😇
7:30收工过到嚟,见到餐厅入边已经好热闹

• 拉丝芝士bb猪肋骨伴泡菜炒饭