2022-07-18 193 浏览
12:15左右等位 明明有大把位 載眼鏡嗰又唔比人入,搞到全部人係門口係咁等前面張菲 喊咗幾次冇 你就skip la……喊咗成幾個字都仲喊同一個no. 唔催佢 佢都唔識放人入去, 下次真係唔會再嚟

2022-07-17 215 浏览
之前疫情爆發後,一直很想念家鄉的美食🥰 今次來到觀塘人氣高企的🇰🇷餐廳🍴 打算懷念一下家鄉的味道🙈🍚泡菜鰻魚燒拌飯以想不到韓國菜的鰻魚不比日本菜遜色😆鰻肉份量十足 質肥美嫩滑🐟✨ 雖然有少量魚骨 但是仍可接受如果餐廳把飯放進韓國石鍋上 味道會更為出色👍🏻🍝豬五花抄粉絲五花肉經過韓式辣醬攪拌後🐷香辣惹味🌶粉絲口感煙韌入味✨但要趁熱辣辣時食用🔥才能避免粉絲黏在一團的情況發生🍧松露曲奇脆脆3.6牛乳雪花冰面上舖滿松露及曲奇脆脆🍪香口同時鹹甜交錯 層次感豐富🌟加上雪花冰 細滑綿密❄️ 同時帶點牛奶香味🥛十分推薦🌟🌟適🈴️炎熱天氣下消暑降溫時享用🥵🍑白桃乳酸特飲🍹荔枝乳酸特飲兩款特飲均可選擇少冰少甜 十分貼心味道酸甜當中帶點果香味🍊✨ 令人十分開胃 同時消暑解渴🌟

🍚泡菜鰻魚燒拌飯

令人十分開胃 同時消暑解渴🌟

2022-07-16
  • 松露曲奇脆脆3.6牛乳雪花冰
2022-07-12 3528 浏览
地理位置極方便,喺APM行過去5分鐘左右就到👍🏼上到去原來佢6:00先開始晚市,但係5:50已經見到有人喺度排隊攞飛🤣心諗咁誇張嘅!!有一家大細咁樣,亦都有一班後生仔,或者2個人咁樣,好似都幾受歡迎🤣🤣🤣佢呢係QR code落單嘅!!所以就冇漏單嘅情況!👍🏼蜂蜜提子脆米炸雞 $188一上菜都幾大份㗎喎原來🙈估計4個人先食得哂!!有成七八件雞🤣佢有提子乾,同埋蜜糖令件雞無咁熱氣,好好食😋唔會好漏!炸粉唔會好厚!!柚子蜜雞翼炒年糕 $98新配搭!第一次食🤣原來又幾得意!!炒年糕係小小辣辣地嘅,有翠玉瓜,紅椒,蘑菇一齊炒,上面就有柚子蜜雞翼!好有新鮮感💕最後梗係要食佢嘅甜品啦😍😍😍超吸晴🥶糯米糍牛奶雪花冰 $78性價比超高!!超適合打卡💕有三大個糯米糍!!仲要有朱古力雪糕!!雪花冰有誠意,唔係用水整而係用奶!食落真係好大分別,好食好多☺️☺️☺️必叫之選!!

佢呢係QR code落單嘅!!所以就冇漏單嘅情況!👍🏼

蜂蜜提子脆米炸雞 $188

柚子蜜雞翼炒年糕 $98

最後梗係要食佢嘅甜品啦😍😍😍
超吸晴🥶
糯米糍牛奶雪花冰 $78
  • 糯米糍3.6牛乳雪花冰
2022-07-09 530 浏览
️🔥小火焰韓式咖啡廳 🔥🌟觀塘觀塘道410號觀點中心1樓1號舖—————-—————-—————-—————-小火焰個公仔喺店鋪裏面周圍都有標誌性紅色火焰 🔥 再加上韓文字 顏色豐富壁畫再加上圖案設計都係有心思坐卡位 可以望到觀塘地鐵🚇 街上人來人往 想有feel啲可以坐出面半開放嘅area一入去就聽到店員好大聲講Hello然後其他店員會一齊講Hello感覺比較親切🦦叫咗個$108炸魷魚鬚雖然呢個冇套餐價錢會比較貴 不過炸得香脆好味起碼炸完之後嘅魷魚鬚唔止係得炸粉又唔會太油 食落去幾滋味甜薯咖喱🍛薄牛扒飯日式咖喱甜甜地撈埋飯一齊食過癮薄牛扒嘅份量都唔少 最後配埋杯朱古力咖啡☕️Is a good day🦥🦥
️🔥小火焰韓式咖啡廳 🔥🌟

薄牛扒嘅份量都唔少
最後配埋杯朱古力咖啡☕️
Is a good day🦥🦥

2022-07-06 416 浏览
今次黎到超多食肆嘅觀塘食好西🤩每次去到尼d地方都有選擇困難症🫠真係好多都好想試🥴好難揀啊😫小編今日同frd行完山就好想食d凍同易入口嘅嘢 🥵所以最後決定食韓國菜🥹搵到尼間不錯嘅店舖😍入面環境真係唔錯😆仲有韓國MV睇添😎啱曬d韓國fans🤭連d waiter都好有韓仔妹feel🤣提外話好似幾多靚仔同靚女係個到😝keke 🥘泡菜鰻魚燒拌飯鰻魚好好食😋但係個飯就差小小味🥴一定要加埋佢比嘅辣椒醬😙不過就唔係好辣😝偏鹹小小😙啱曬唔食辣嘅朋友仔😜💸價錢:$128✨好味·到指數:3.5/5🤍🤍🤍🥘泡菜肥牛炒粉絲今次尼個粉絲就真係夠味🤤而且唔係好辣😇好鍾意佢將肥牛同泡菜嘅配搭😝食起上黎真係好開胃🤩就算唔係凍嘅嘢😌聞落夠曬香😍一樣照殺😋💸價錢:$108✨好味·到指數:3.5/5🥘蜜糖朱古力窩夫大家一定要揀尼隻味🤩佢入面有d朱古力脆脆簡直錦上添花😟而且唔會太陋😝飯後甜品簡直一流😎💸價錢:$78✨好味·到指數:4/5🤍🤍🤍🤍🥘藍柑白桃梳打尼個梳打嘅擺設非常之特別🤣顏色勁靚😚忍唔住叫翻杯比大家睇下😘味道上偏酸😛白桃味唔算太出🥴但就好fresh同解渴🥹啱曬啱啱行完山嘅我地🥰💸價錢:$55✨好味·到指數:3/5🤍

🥘泡菜鰻魚燒拌飯

🥘藍柑白桃梳打
💸價錢:$55
✨好味·到指數:3/5🤍🤍🤍
2022-06-28 933 浏览
公司嚟咗一位新同事以前係喺韓國做exchange student一年,成日都話好掛住正宗韓國菜。前排聽佢講話如果要喺香港食高質韓國菜,「小火焰」係非常好嘅選擇。上OpenRice睇,發現呢間餐廳評價非常之高,所以呢晚就來到觀塘觀點中心分店試吓啦!餐廳嘅地方都算幾大,當晚去嘅時候基本上係full house,好旺場啊!睇吓個餐牌先:真係選擇都非常多!散叫嘅話唔知點樣叫好,所以一於就嗌個二人套餐,省卻左選擇困難的煩惱啦!呢個二人餐非常豐富:先比大家望吓當晚嘅前菜:醬油蝦。兩隻蝦非常之大隻,而且係好新鮮嘅,配合調教得啱啱好嘅醬油,非常滋味另一個我都好鍾意嘅前菜係呢道豬手沙律🥗啲沙律菜好爽脆,豬手亦唔會太韌,出色!下一道上嘅係芝士炸雞。芝士味好濃郁,炸雞火候控制都唔錯,唔會話啲肉好鞋。二人餐每人有兩舊,份量剛剛好!食完炸雞,店員就上咗牛仔骨鍋。啲牛仔骨都幾多,仲有少少粉絲、年糕,所以一定夠飽肚所以當店員將下一道泡菜豬肋骨芝士炒飯擺上檯面嘅時候,我哋第一個反應就係:「哇!太豐富了吧!」雖然好飽,但都係比好香嘅芝士味深深吸引,就算好邪惡都好,都將啲飯清晒!飽到反艇之際,原來仲有甜品!可能因為真係太

飽到反艇之際,原來仲有甜品!可能因為真係太飽啦,所以覺得啲甜品普普通通😝

• 拉絲芝士BB豬肋骨泡菜炒飯
  • 芝味炸雞
今日嚟到觀塘呢個美食天堂,突然間想食韓國嘢,就嚟咗呢一間餐廳,呢度距離觀塘地鐵站都唔算好遠,位置都算非常方便👍🏻一打開餐牌已經非常吸引,基本上都可以滿足你想食韓國嘢嘅所有要求!想食生野嘅有醬油蝦同醬油鮑魚,亦有炸雞啤酒,蔘雞湯、拌飯、炒年糕、冷麵當然就唔少得啦~最特別係有素食這Menu,真係非常細心👍🏻👍🏻由於咩都想食,所以就索性叫個二人套餐。首先前菜係醬油蝦,啲蝦索晒啲醬油,同時又非常彈牙同埋新鮮,仲配左手握紫菜飯團,份量都有返咁上下,下一次都有興趣試埋佢嘅醬油鮑魚😋😋沙律方面就叫咗個豬手沙律,個豬手都好好食,同埋食個沙律即刻fresh 番曬~炸雞方面叫咗個芝士味炸雞,芝士醬加上芝士粉,配搭埋外脆內軟嘅雞件,熱辣辣食真係一流。至於主食方面,就叫咗個雪香牛骨湯窩,牛肉都唔少,兩個人食都相當足夠,加上配菜同埋粉絲,非常滿足!而且佢亦會有一個爐一路幫你熱住,唔使怕個窩會凍,不過就可能要盡快食咗啲牛肉佢,因為食到最後都煲得比較靭。另外仲有一個拉絲芝士豬肋骨泡菜炒飯,兩個人黎講食到呢度真係已經差唔多飽,所以下次可能叫個年糕或者粉絲就夠。呢個餐會跟埋一份甜品同埋飲品,飲品方面有15種野飲可以選擇

呢個餐會跟埋一份甜品同埋飲品,飲品方面有15種野飲可以選擇,我叫咗杯蜜桃乳酸,都唔錯😋甜品方面我地叫個窩夫,分量比起主餐牌嘅細,但一樣都好靚,下次有機會都想試埋煮餐牌嘅甜品👍🏻

2022-06-27 351 浏览
新派韓國菜🇰🇷很colorful的餐廳🌈我好像很久沒有吃韓國菜韓式煎雜菜蝦餅很喜歡雜菜是羽衣甘藍🥬不過這不算是蝦餅吧?我覺得叫蛋餅比較好😂不過泡菜的味道好似搶了韓式豬頸肉這個不過不失不過份量真的很多兩個人吃也有一點飽泡菜鰻魚燒拌飯👍🏻很喜歡大大條鰻魚燒配菜也豐富喜歡石頭鍋飯的朋友可以試一下另外還有一款是鰻魚炒飯凍比利時朱古力🍫樣子很好看不過這杯朱古力略嫌比較淡巨鋒乳酸特飲🍇一如既往是我的最愛💗
新派韓國菜🇰🇷很colorful的餐廳🌈

不過這杯朱古力略嫌比較淡

巨鋒乳酸特飲🍇
一如既往是我的最愛💗

2022-06-25 328 浏览
諗返都有近四年冇黎小火焰lu, 環境冇大改動,但menu野食upgrade左款式多左!😍以前鍾情嘅炸雞同人参雞都依然有keep喺menu, 另有仲有啲新嘅二人/四人午市套餐果啲可以揀~而家仲轉左qr code落單,我地散嗌兩個主食,免加一,份量好多,真心抵呀!🤩辣炒豬肉蓋飯($98), 係小辣程度,額外仲有兜韓式辣醬可以自己添辣,啲豬肉咬落幾夠淋,泡菜同紫菜份量好多,撈埋一齊勁香噴噴,絕對胃口大增!蟹黃炒淮山麵($108),呢碟令我地好surprise🤩因為用上菇同忌廉 sauce,個感覺係幾fusion幾西餐咁,但一般西餐真係未試過有淮山麵揀~~另外蟹籽同蟹肉份量都幾足,好好食都幾推介呀👍

2022-06-25
2022-06-22 467 浏览
平時喺觀塘返工發現呢度開咗間韓國餐廳今日趁收工同朋友嚟食晚餐,我哋要咗個明洞二人餐。餐廳採用手機落單,夠方便快捷。前菜要咗個牛肉野菌沙律,小食要咗個泡菜豬肉餅,都比較香口,啱晒小食一流。煮食叫咗個石鍋拌飯同肥牛粉絲煲豬骨湯底,拌飯分量超多兩個女仔食唔晒佢熱辣辣有飯焦一流,配菜都比較多,而粉絲煲豬骨湯味濃郁,有時用來伴飯食口感更豐富。我哋另外叫咗生薑茶同白桃乳酸特飲,酸酸甜甜很開胃。最後當然不少得甜品我哋叫咗個牛奶布甸,感覺上採用北海道牛乳牛奶味香味濃郁,成餐飯二人餐都唔貴仲要冇加一,地方闊落,選擇都比較多下次會再嚟試吓其他唔同嘅主食。
2022-06-21 315 浏览
去開觀塘又唔知食乜好,咁啱勁耐都未食過韓國嘢,就去咗連鎖嘅小火焰韓式餐廳。依韓式餐廳來講佢嘅食物水準都唔錯價錢又唔貴,性價比真係好高。入到去有一排大電視喺度播緊韓國嘅MV真係有種返咗韓國家鄉嘅feel呀!柚子明蝦水冷麵大熱天時最啱食冰冰涼涼嘅水冷麵,冷麵嘅湯底好香麻油味仲有少少碎冰,冰涼得黎一啲都唔淡。入面有好多新鮮嘅水果,有雪梨仲有紅色同黃色嘅碌柚,食落酸酸甜甜咁好開胃。啲冷麵好煙韌仲有三隻大蝦添。蟹膏海鮮炒年糕通常韓國嘅炒年糕,係紅色好辣嘅。但係佢呢款蟹膏海鮮炒年糕用咗卡邦尼將一啲都唔辣仲有好濃嘅芝士味添。配料來講佢都算好多,有青口、大蝦、魷魚、蟹籽同菇菇。年糕係幼身嘅細面年糕條,夠煙韌。份量都好大夠兩到三個人share食。

柚子明蝦水冷麵

蟹膏海鮮炒年糕
2022-06-19 339 浏览
今日放工約咗朋友敘舊食好西,揀咗去觀塘因為好多嘢食, 由鰂魚涌去觀塘亦好近, 我地揀咗間韓國餐廳我哋兩個點左個明洞二人套餐,包沙律、小食、鍋物、主食、甜品同飲品點咗個薄烤牛肉野菌沙律,牛肉烤得啱啱好唔韌,上面仲有芝士碎&流心蛋,正小食點咗個黑醋烤韓國豬肉餅,豬肉餅超厚但鬆軟,有口感,加埋黑醋汁幾匹配鍋物叫咗肥牛粉絲鍋豬骨湯底,湯底好濃郁,好好飲,令我想念韓國嘅湯飯主食就叫咗石鍋蟹籽拌飯,好多配料,有蟹子、玉子、蘿蔔絲、青瓜絲、紫菜同芝麻等,撈勻一齊再加韓國醬,不過醬有少少辣,仲有飯焦甜品就揀咗牛乳奶凍,超滑溜,好有奶味飲品揀咗白桃乳酸特飲,跟餐唔使加錢,朋友就點熱蜂蜜生薑茶,好養生埋單每人大約$200, 有咁多嘢食都算抵,我同朋友都食到超級飽,食唔晒

甜品就揀咗牛乳奶凍,超滑溜,好有奶味

2022-06-17 369 浏览
呢間餐廳都食左好多次🤤每一次都冇失望!喺觀塘地鐵站行過少少就到啦~啱曬行完商場又想坐下嘅我哋🫶🏿每次去到都一定一定會叫蜂蜜提子脆米炸雞,因為我自己唔太鐘意炸到好硬嘅炸雞🙈會食到個口好痛,但呢間嘅炸雞連埋醬汁會妖到好鬆軟,但又唔係好淋😹啱曬想食炸嘢又懶得咬嘅我哋🥢同時都新試左泡菜豬頸肉拌飯🍚睇落好吸引!值得一提係豬頸肉,燒得好入味,夠爽口😋飯嘅份量都好多,同朋友兩個人都差啲食唔曬🙈
  • 韓式甜辣年糕炸雞
2022-06-17 396 浏览
今日收工同老公四處找地方吃晚餐,向來喜歡韓國菜的我,找到這間小火焰韓式咖啡廳😋價錢相宜,決定一試。觀點中心的交通夠方便,吃過晚飯後可迅速坐車回家牛肉石鍋飯牛肉熱辣辣,超多配料,是我喜歡的石窩拌飯呢!🤩有醃蘿蔔、泡菜、新鮮窩蛋、甘筍絲、冬菇絲等等🥺材料非常豐富,再拌上韓式辣醬,簡直一流!自己在家預備實在太過繁複,價錢數十元已經可以吃到熱騰騰的石頭鍋飯,幸福🧡見到還有特色紫菜包飯,下次真想試試呢!紫菜年糕餃子菜鍋(豬骨湯底)餃子肉質鮮嫩,配上豬骨湯底,味道惹味🌸最喜歡是這餃子窩的配料豐富,有煙煙韌韌的年糕、滑身粉絲同紫菜等等,吃起來口感豐富,個人都喜歡這鍋物😋我和老公吃過後都感到這間餐廳價錢相宜,下次還會再來

牛肉石鍋飯

見到還有特色紫菜包飯,下次真想試試呢!

紫菜年糕餃子菜鍋(豬骨湯底)

我和老公吃過後都感到這間餐廳價錢相宜,下次還會再來

2022-06-17 262 浏览
觀塘區人氣餐廳!排隊排好耐先有得食充滿fusion嘅味道,樣樣菜式都好出色~有羽衣甘藍嘅菜餅擺喺架度上菜都幾得意炸雞味道唔錯,唔會太辣,年糕幾淋,唔會好難咬石鍋炒飯有飯焦㗎!好正嘢飲就不過不失啦
觀塘區人氣餐廳!排隊排好耐先有得食

充滿fusion嘅味道,樣樣菜式都好出色~
有羽衣甘藍嘅菜餅擺喺架度上菜都幾得意
炸雞味道唔錯,唔會太辣,年糕幾淋,唔會好難咬
石鍋炒飯有飯焦㗎!好正

嘢飲就不過不失啦