/韓國美食控🤣今次食間番食左唔少次😼次次都有驚喜😻..🍴炸紫菜卷 $32依個炸到脆卜卜,入面夾住啲粉絲😙真真正正既外脆內軟‼️.🍴韓式醬辣年糕炸雞 $88依個都幾辣下🍗食唔到太辣唔好叫呀🤣佢啲年糕好入味都係辣醬既味😍啲炸雞🍗辣辣地甜甜地😊食食下就唔覺得辣架啦😗.🍴石板韓風魷魚 $88我係魷魚控黎🦑依個魷魚量就叫多,椰菜都唔少😍但唔叫係好好食😂如果入味啲會更好🤨.🍴海鮮炒淮山麵 $98見到有推介兩隻字就忍唔住比個機會佢🤣黎到海鮮真係好多!啲麵撈左啲芝士汁‼️真係有意外驚喜😍感覺上有啲似fusion 菜😋不錯不錯👍🏽
韓國美食控🤣今次食間番食左唔少次😼次次都有驚喜😻.
🍴炸紫菜卷 $32
依個炸到脆卜卜,入面夾住啲粉絲😙真真正正既外脆內軟‼️

🍴韓式醬辣年糕炸雞 $88

🍴石板韓風魷魚 $88

🍴海鮮炒淮山麵 $98
2020-05-13
2020-05-13 64 浏览
好耐冇食過韓國嘢啦!今日就係觀塘搵到一間韓國餐廳,應該都有好多我聽過佢個名,就係小火焰咖啡餐廳。平日都好多人,都要等20分鐘先至有位。不過佢嘅嘢食味道真係唔錯,我哋叫咗個豬肋骨韓式炒飯,配合埋芝士一齊食真係幾好味架!我哋仲叫咗一個餃子釀雞翼,啲餡料好正呀,啲雞翼仲有少少脆口添!分量來講都算好多,我哋兩個人叫咗幾樣嘢食都已經好飽啦!如果下次黎仲想試吓佢其他小食。總括嚟講呢間餐廳嘅性價比好高,環境又坐得舒服。

總括嚟講呢間餐廳嘅性價比好高,環境又坐得舒服。
2020-05-06
近排瘋狂係度追韓劇,搞到超想食炸雞啊😍今次終於試左位於觀塘既小火焰🔥超近返工個度,所以放左工就可以即刻黎食~-🎈芝士海鮮菜餅 $68平時好少食呢種菜餅🤣但出奇地幾好食😌餅底脆脆咁再配上啲海鮮同泡菜,又幾惹味!-🎈韓式甜辣年糕炸雞 (半份) $88因為真係太想食炸雞了😋🤤所以毫不猶豫地叫左兩樣都係有炸雞既野!食食下先發現份量真係有啲太多😅-🎈溶岩芝士炸雞麵包 $148之前已經bookmark左呢個好耐啦🥳炸雞炸到好香口,而肉質好嫩滑,食落去一啲都唔乾身。重點係芝士既份量超多啊﹗﹗﹗好輕易就做到拉絲既效果🤩但成件事真係好邪惡啊,食多幾件就開始濟😳加上呢個仲要係最尾先上,其實食左之前個啲已經飽飽地,食埋呢個真係飽到上心口🤣-🔸小火焰韓式咖啡餐廳📍觀塘觀塘道410號觀點中心1樓1號舖
🎈芝士海鮮菜餅 $68
芝士海鮮菜餅

🎈韓式甜辣年糕炸雞 (半份) $88
韓式甜辣年糕炸雞 (半份)

韓式甜辣年糕炸雞(半份)

🎈溶岩芝士炸雞麵包 $148

🔸小火焰韓式咖啡餐廳
📍觀塘觀塘道410號觀點中心1樓1號舖
2020-04-16
芝士海鮮菜餅
韓式甜辣年糕炸雞 (半份)
韓式甜辣年糕炸雞(半份)
2020-05-09 128 浏览
疫情到現在依然嚴峻 生日雖然已經過了但閨蜜依然約我出來食個生日飯她一早已經book了8點但可能因為疫症的禁令令到要隔枱坐所輪後的人都較多幸好沒等太耐 10分鐘左右就進去了我們點了三個菜《泡菜肥牛炒粉絲》泡菜和牛肉分量比例不錯味道都很香和濃郁醬汁很足夠不過整體來說較油如果油量少一點就完美了《芝味炸雞》要吃韓國料理當然要點炸雞待應哥哥說半份大約4件大右我們雖然得2個人但我們都點了一份 有8件的炸雞炸雞上菜時熱辣辣 是新鮮炸起口感的話 鬆脆之餘 肉汁也多但談到芝士味就相對遜色 芝士味道較淡《石板韓風魷魚》這道菜主要有蔬菜和魷魚它們的比例各佔一半醬油汁很多 洋蔥味道香濃 配飯來吃是絕對適合的而且醬汁包裹著所有蔬菜和魷魚讓魷魚充份掛到所有醬料是讓人很開胃的一道菜同樣唯一的缺點會是醬汁的油份比較多我覺得這店的價錢適中很適合一家大小來吃偶爾想念韓國食物 又位於觀塘附近時這店是不錯的選擇或是像我要慶祝生日 又不想吃太貴 到這裡也很不錯這次謝謝我的閨蜜請我吃飯啦~
疫情到現在依然嚴峻

偶爾想念韓國食物 又位於觀塘附近時
這店是不錯的選擇
或是像我要慶祝生日 又不想吃太貴
到這裡也很不錯
這次謝謝我的閨蜜請我吃飯啦~
芝味炸雞
石板韓風魷魚
泡菜牛肉炒粉絲
2020-04-15
庆祝纪念
生日
石板韓風魷魚
2020-05-09 85 浏览
觀塘好物甚多,人所共知,但韓式炸雞卻甚少聽聞。最近發現一間好物,性價比超高而且好吃,我馬上來一次,當是潮聖。18:20 門口已有人龍,即使只有一人,還是等了一會才能進入!半開放式的設計,店面企理乾淨,而且播放著韓國流行經典歌,還送消毒液跟口罩紙袋食物熔岩芝士炸雞麵包$148別以為單點就會份量少少的,這家的份量超大芝士醬Nachos一人份,咸香細緻沙律半份,配芝士醬很好吃炸雞八件,中等大小的炸雞居然有八份,這裡夠兩個人吃了好嗎,炸雞的外粉厚度適中,肉質也不會鞋熔岩芝士加麵包 這一份的量根本是二人份了,沾在炸雞上吃就更飽了!另外的紫薯沙冰$46超炫目的淺紫色。四顆細番薯,紫薯沙冰的味道沒隨著冰沙溶解而變淡,吃到底依舊濃郁,但這杯凍飲體積比一般餐廳的大上了一倍!離開時排隊的人龍又多了幾倍,太誇張了。

觀塘好物甚多,人所共知,但韓式炸雞卻甚少聽聞。

食物

熔岩芝士炸雞麵包$148

別以為單點就會份量少少的,這家的份量超大
芝士醬Nachos一人份,咸香細緻
沙律半份,配芝士醬很好吃

另外的紫薯沙冰$46

離開時排隊的人龍又多了幾倍,太誇張了。
2020-05-08 89 浏览
黎開觀塘區心思思想食韓國野, 喺Openrice見到哩間有600個好評!!!! d菜式又有新意, 就試下你啦睇睇menu勁多選擇, 最後揀左明洞二人套餐 雞牛豬有齊晒 🤣🤣 啱晒選擇困難症既我香芒炸雞沙律 (中辣) 入面超多醬汁,都幾辣,好開胃。炸雞份量都幾多,我地食哂d沙律都仲未食哂d雞😆黑醋烤韓國豬肉餅店推介之一,新鮮熱辣煎好,好香口,再加上面頭既黑醋汁,係必食既開胃前菜!迷你肥牛粉絲鍋 (豬骨湯底)  豬骨湯底好濃滑,雖然係迷你,但係份量都幾夠。辣炒豬肉蓋飯 (小辣)蓋飯可以跟自己喜好另外加辣醬,配菜有紫菜脆肉瓜等等,所有野撈埋大啖大啖食真係幾滿足😋3.6 牛乳奶凍最後甜品有香滑奶凍,好濃牛奶味,而且好滑!個餐仲包餐飲2杯🍹🥤 可以點啤酒tim勁抵!!!我試左真露水蜜桃泡泡汽酒同一杯Green Tea Latte 😆😆依個套餐真係相當抵食,食到勁飽,下次要再黎!依家外賣自取仲有折,如果想買番屋企食仲抵!

香芒炸雞沙律 (中辣)

黑醋烤韓國豬肉餅

迷你肥牛粉絲鍋 (豬骨湯底)

豬骨湯底好濃滑,雖然係迷你,但係份量都幾夠。

辣炒豬肉蓋飯 (小辣)

3.6 牛乳奶凍
最後甜品有香滑奶凍,好濃牛奶味,而且好滑!

依個套餐真係相當抵食,食到勁飽,下次要再黎!

依家外賣自取仲有折,如果想買番屋企食仲抵!
2020-05-08 75 浏览
懶人點餐法一坐低就叫左個明洞2人餐😂香芒炸雞沙律呢個沙律都真係幾辣🐔 不過加埋芒果同新鮮蔬菜感覺就好fresh 🥗🥗而且份量多, 雞件都有五件😍😍 完全唔係 starter 嗰啲細細份嘅size,其實可以當一個女仔嘅輕怡份量!!黑醋烤韓國豬肉餅好似比較少食韓式嘅肉餅🐖配咗黑醋汁,感覺有d似日式, 豬肉夠淋煎得香口😋配埋個汁好開胃!又幾好味喎迷你肥牛粉絲鍋 (豬骨湯底)  呢個鍋係好expected嘅味道😂😂😂唔錯嘅但又唔會好驚喜,其實睇個名都知道佢會係咩味😜😝😝 食到呢個位已經開始飽🙈🙈辣炒豬肉蓋飯 (小辣)辣醬分開上 配合自己嘅好辣程度去到加 🍚🍚🍚 豬肉片加埋個汁同紫菜飯其實係應該開胃嘅,味道好balance😂不過食到呢度已經飽到唔係好食得落 ,加上佢勁大碗🤭🤭結果要打包! 甜品就揀咗3.6 牛乳奶凍 🥛🥛 滑溜溜又重奶味!正👍👍 其實本身想加錢轉waffle🙈🙈不過呢個二人餐份量真係夠三個人食😂😂😂都係留返下次先試
懶人點餐法一坐低就叫左個明洞2人餐😂

香芒炸雞沙律

黑醋烤韓國豬肉餅

迷你肥牛粉絲鍋 (豬骨湯底)

😝😝 食到呢個位已經開始飽🙈🙈

辣炒豬肉蓋飯 (小辣)

甜品就揀咗3.6 牛乳奶凍 🥛🥛

2020-05-08 75 浏览
好耐冇約朋友出嚟敘餐,近排疫症稍稍緩和番啲,於是约朋友品嘗韓國菜。 我哋搵左間位於觀塘觀塘道,觀點中心1樓(小火焰韓式咖啡餐廳)這間餐廳提供多款主打芝士菜式(芝士迷肯定滿足)。不過我哋今日反而冇點芝士菜式,嘗試一吓餐廳其它美食。分別點左有冰梅蕃茄明蝦沙律、紫菜年糕餃子菜鍋、韓式甜辣年糕炸雞(半份),餐份量非常足夠,價錢超抵食。頭盤先來冰梅蕃茄明蝦沙律,沙律菜新鲜脆口,蕃茄帶有好香梅味酸酸甜甜好醒胃,蕃茄咬落多汁,有陣陣香濃蕃茄味,明蝦好鲜甜有蝦味,好正。我朋友叫左紫菜年糕餃子菜鍋,餃子出奇好食,餃子皮超薄,而餃子鍋內放了很多不同配料,有韓國粉絲、年糕,材料豐富,粉絲同年糕吸收晒豬骨湯味道,好好食。最後我哋點左有三隻辣椒辣度嘅韓式甜辣年糕炸雞(半份)第一口食,非常辣,口腔充滿辣椒感覺,但好奇怪當我越食越甜,辣度漸漸減低,好過隱,而雞外皮香脆,雞肉嫩滑多汁,而韓式年糕吸收晒酸辣醬汁,甜甜辣辣,又刺激又好味,非常特别,真系唔錯,值得一試。這餐廳除左芝士出名,原來其它菜式都好特别,令我好有驚喜。

最後我哋點左有三隻辣椒辣度嘅韓式甜辣年糕炸雞(半份)

這餐廳除左芝士出名,原來其它菜式都好特别,令我好有驚喜。

2020-05-07 57 浏览
過去每年,都會去韓國走一轉,除購物外,都會搵韓國地度嘢食吓,炸雞、燒肉、韓式拌飯、甜品,都係每次旅行必食之選今年因疫情關係,冇得去韓國旅行,所以近近地,搵間好有韓國feel啲餐廳,食番一餐韓式美食入座前量體溫,會提供每人一個口罩信封,每張枱有一支消毒用的强酸性水,防疫措施做足食物方面,點咗冰梅蕃茄明蝦沙律、韓式甜辣年糕炸雞(半份)、紫菜年糕餃子菜鍋冰梅蕃茄明蝦沙律呢個沙律真係好新鮮、醒胃,尤其係蕃茄,入口涼涼地,有梅的酸甜味,又多汁,蝦彈牙,非常美味韓式甜辣年糕炸雞(餐牌印有🌶🌶🌶)半份都有四件炸雞,每件都沾滿甜辣醬,個汁好辣,又帶有甜甜,個種味道真係好複雜,真係越食越辣,但又越想食紫菜年糕餃子菜鍋有韓式餃子、韓式粉絲、年糕、紫菜湯,湯底清甜,每隻餃子都有脹卜卜、鮮味豬肉餡料,韓式粉絲,吸收咗上湯,入口好爽滑,年糕煙韌,真係非常美味

冰梅蕃茄明蝦沙律

韓式甜辣年糕炸雞(餐牌印有🌶🌶🌶)

紫菜年糕餃子菜鍋

2020-05-06 261 浏览
電話訂座, 入座計90分鐘 , 提供埋口罩 , 2人卡位都闊落 , 老公要水冷麵...我總覺得"水煮"咁解以為好辣 , 店員話係用冰同水浸住麵 , 唔辣既...我原本想食茄子泡菜炒粉絲 , 但係驚好辣所以要野菜炒粉絲 , 落單後我見跟餐特飲啱心水 , 店員話我地叫既係單點品, 飲品係要照原價 , 我口渴叫杯凍檸茶, 我超鍾意食紫菜卷 , 見係炸....但照食....好脆口呢.....而我亦超鍾意食煎餃子 , 仲係韮菜添 , 不過食落唔覺韮菜多 , 呢刻老公見到原來有個小食拼盤 , 除左無炸紫菜卷...不過都啱食 , 咁下次再幫襯就叫小食拼盤啦 !
口罩
炸紫菜卷
韓式煎餃子
凍檸茶
2020-05-06 119 浏览
與好友大概在下午1:30到達, 不用等位直入餐廳,但間餐廳都滿人。餐廳環境唔係話十分之光猛, 但食物美味,價錢合理。朋友點了茄子牛肋骨泡菜飯$68+$10 牛油雞翼, 而我就了魷魚韓式冷麵$68+$10韓式辣雞。$78嘅午餐,附餐一杯我覺得質數幾高嘅咖啡( 起碼唔係即溶咖啡), 個人覺得可以說係非常超值,因為食物的分量都幾大。 大件夾抵食。係疫症呢個時期,餐廳非常貼心, 提供放口罩嘅信封同埋檯面有一支消毒噴霧, 令人食得安心又放心,為整體加分。

餐廳環境唔係話十分之光猛, 但食物美味,價錢合理。

2020-05-05
2020-05-04 154 浏览
難得又到周末,星期一至五都令人太抑鬱了,所以一到假期周六日,一定要出外抖抖氣,同FRIEND子搵D好地方HEA下食下~今次朋友建議來官塘,行左個圍就來到呢家小火焰。因為天氣真係太熱,我都想食D LIGHT D既野~呢個韓式炒粉絲係我的至愛,既然食KOREAN FOOD, 一定要叫啦!野菜少韓式粉絲$68,好靚仔,而且份量都好大。入面有菇、翠玉瓜、椰菜.....上面布芝麻,同埋都食到有麻油味,炒得好香,而且粉絲都好彈牙。另一個叫左牛肉水冷麵,呢個都好好食,因為有冰粒,令到麵好爽。加上湯底有酸酸地,好醒胃而且唔滯。牛肉燒得非常好,睇唔出原來好大碗,兩個人食都非常之足夠呢~紅柚荔枝梳打$58,因為見張相好特別,所以就整杯試下,解解熱氣~估唔到真係好大杯,西柚味好香加上意大利既LEMONADE,超正呀~!
今次朋友建議來官塘,行左個圍就來到呢家小火焰。

因為天氣真係太熱

另一個叫左牛肉水冷麵,呢個都好好食

紅柚荔枝梳打

紅柚荔枝梳打$58
2020-05-02
紅柚荔枝梳打
2020-05-04 231 浏览
牛肉水冷麵呢間小火焰韓國餐廳,在官塘都好像幾出名同多人來食,在朋友的IG見過,好像非常吸引,今次行開來呢區,一於就試下LO~餐牌好多相,而且好多款式,由石鍋飯、炸雞到水冷麵都有,而且樣樣都好吸引咁......上次在朋友的IG見到就係呢個芝士包包......今次一定要食先得~!哇哇哇,來LA~~~上枱的一刻真的非常震撼~~~~~有聞名不如見面的感覺呢~好香芝士味,果然同個名一樣,叫芝士溶岩呢~~~炸雞有6件,全部好脆卜卜,而且個粉的厚度剛剛好呢~!!!超爆正。個麵包吸收左香濃又滑的芝士,真係好好好好好食~~~~~2個人SHARE,真係好飽呀~我們另外又叫左一個牛肉水冷麵,呢個夏天食真係最好,麵好爽而且湯底有少少酸梅醒胃既味,非常好食。牛肉份量都多,而且燒得香,配埋溫泉蛋,真係不得了。整體餐廳食物質素好高~!唔怪次我地食到7PM左右,就開始好多人來了,仲要等位添~!!!!!果然係名店呢~

2020-05-03
2020-05-04 32 浏览
有留意開都知我地幾咁中意食芝士呢間我地其實係二訪架喇上次既感覺係芝士夠濃,但唔係好夠點麵包今次俾多次機會佢__________________________🔹溶岩芝士炸雞麵包 $148👰🏻:🌕🌕🌕🌕🌗🤵🏻:🌕🌕🌕🌕🌑炸雞本身都好食,炸得又多脆多汁.芝士味咁濃都可以拉絲,今次仲要份量都幾多!夠晒點麵包,配菜!.可能我地影相影耐左,農夫包食既時候已經有少少軟身,如果再硬脆啲會更加正.不過中意芝士點硬脆野既朋友都唔洗失望,跟埋個包有墨西哥片,本身酸酸地,上面再加芝士醬,非常配搭.🔹滷豬手粉絲鍋(豬骨湯底) $88👰🏻:🌕🌕🌕🌕🌑🤵🏻:🌕🌕🌕🌕🌑呢排夜晚有少少涼,就整返個熱辣辣粉絲鍋,上台既時候都仲係卜卜卜卜咁滾左好耐,夠晒熱👍🏻♨️.豬骨湯底,好味正正常常既, 同豬手好配搭.重點係豬手同粉絲夠晒淋,滷得入味,去毛又去得好乾淨,加分!.🔹炸紫菜卷 $32👰🏻:🌕🌕🌕🌑🌑🤵🏻:🌕🌕🌕🌕🌑中間係粉絲,口感唔錯有少少回彈,唔會淋滋滋, 外皮炸到又脆卜卜,不過本身無乜味道,中意脆口小食既朋友可以一試.🔹爐板燒布朗尼 $68👰🏻:🌕🌕🌕🌕🌗🤵🏻:🌕🌕🌕🌕🌑超級推薦‼️.無諗過佢係火爐上,濃濃朱古力香撲鼻而
有留意開都知我地幾咁中意食芝士
呢間我地其實係二訪架喇
上次既感覺係芝士夠濃,但唔係好夠點麵包
今次俾多次機會佢
__________________________
🔹溶岩芝士炸雞麵包 $148
👰🏻:🌕🌕🌕🌕🌗
🤵🏻:🌕🌕🌕🌕🌑
炸雞本身都好食,炸得又多脆多汁

🔹滷豬手粉絲鍋(豬骨湯底) $88
👰🏻:🌕🌕🌕🌕🌑
🤵🏻:🌕🌕🌕🌕🌑

豬骨湯底,好味正正常常既, 同豬手好配搭
重點係豬手同粉絲夠晒淋,滷得入味,去毛又去得好乾淨,加分!
🔹炸紫菜卷 $32
👰🏻:🌕🌕🌕🌑🌑

🔹爐板燒布朗尼 $68
👰🏻:🌕🌕🌕🌕🌗

超級推薦‼️
無諗過佢係火爐上,濃濃朱古力香撲鼻而來,
先試一口佢既布朗尼,熱住既蛋糕令佢更加濃既可可味
上面係雲尼拿雪糕🍦,配搭起上黎一暖一冷既衝擊很強烈。雪糕上面仲有帶點微咸既芝士奶蓋, 平衡下個甜度。配埋脆米一啖入口,好豐富
想讚一讚火溫控制得好好,蛋糕係暖,雪糕又唔會溶
2020-04-06
  • 熔岩芝士炸雞麵包
  • 爐板布朗尼
2020-05-03 79 浏览
好耐冇食韓國嘢,印象中之前食過呢間炸雞好好食,餐牌好多選擇,懶得諗就揀咗弘大二人套餐($398)。先來三色前菜同醬油鮑魚(+$10),作為前菜冇咩期望,估唔到鮑魚都幾大隻彈牙又入味。脆米豬手沙律首先要讚沙律菜幾新鮮,醬汁好夠,每一塊菜都沾到醬汁。 本身好鍾意食豬手,沙律上面嘅豬手都幾軟腍入味,滿足到想食豬手又怕太大兜食唔晒嘅慾望。芝味炸雞店員話冇晒芝士粉,無恥地問可唔可以多芝士醬,估唔到又得喎。 上菜見到芝士醬多到氾濫已經好滿意,炸雞啱啱炸起,熱辣辣好夠脆,幾舊都係髀位同雞翼,多汁香口。大醬八爪魚海鮮鍋本來預期只係一堆唔多新鮮嘅海鮮,只係當做飽肚之選,估唔到最後一滴湯都飲埋。 海鮮足料新鮮,好鍾意湯底有少少辣,鮮甜又惹味,最底仲有啲粉絲好正。拉絲芝士BB豬肋骨伴泡菜炒飯首先要讚下泡菜炒飯炒得好香好好味,略嫌豬肋骨嘅燒烤醬太多,味道有少少唔夾,如果可以另上就好。