2018-09-13 442 浏览
最近迷上左一間新興cafe ,一星期去左3日😂點解?因為環境真系好舒適好clean ,仲要有雞作伴🤣幾得意,行自助式服務,全場得一個menu ,即買即pay自己拎。今日嗌左個櫻花蝦柚子沙律同梳打。平時10年都五食一次沙律,純粹口痕,又見到系我愛食既蝦。不過好耐冇食櫻花蝦,完全以為會是幾隻蝦刺身,點知原來是蝦乾😂有d失望之際,佢個賣相又幾加分,健康吸引。而且食落去,d蝦又幾好食,有d試食緊超迷你蝦片,但味道再重d,好似有d穫氣既感覺,再加柚子既清爽,有海洋加森林既氣息,d菜又幾新鮮既味道,正😆推介❤
2018-09-10 431 浏览
上完堂是但openrice下就揀左去小房子醫肚,個位置有d僻,喺樓下見到個招牌,行左上樓點知上面有幾間cafe,入錯左 隔離cafe嘅server都幾好人,無話咩,指返係隔離先啱,btw隔離間cafe都幾有情調,搵日試試終於搵啱,一入去原來係貓cafe黎之前唔知,幾驚喜下入面唔太大,有個corner位幾靚,但另一邊就幾亂下野食比一般旺角cafe貴少少,選擇唔多,諗左好耐份量好少,因為太肚餓,叫左個麵餐,盛惠一百,味道ok, 係芝麻醬撈蕎麥麵,加三粒紫薯,但食完唔飽d貓貓唔知係咪太眼訓,唔太理人喺一邊訓覺,超得意

終於搵啱,一入去原來係貓cafe
黎之前唔知,幾驚喜下

入面唔太大,有個corner位幾靚,但另一邊就幾亂下

d貓貓唔知係咪太眼訓,唔太理人喺一邊訓覺,超得意
2018-09-08
2018-09-06 472 浏览
小房子係繁華的鬧市中 有一間文青得很既cafe約左朋友係小房子到食個brunch chillllll~下環境好舒服 而且有貓貓🐱鎮店另外有好多花既擺設 成間鋪好適合文青係到影相 所以都會見到有好多人係到影相 扮下文青呃like都好啊嘛食物方面 我地嗌左兩個三文魚茶漬飯同明太子茶漬飯仲有烤焗小甜薯 個賣相已經很有feel(*¯︶¯*)食落都不過不失 小甜薯如果可多幾粒就好 可以佐茶啊嘛唔重要既係呢到可以坐好耐 啱哂聚舊 閒聊一番
小房子
係繁華的鬧市中 有一間文青得很既cafe
約左朋友係小房子到食個brunch chillllll~下
環境好舒服 而且有貓貓🐱鎮店

唔重要既係呢到可以坐好耐 啱哂聚舊 閒聊一番
2018-09-05 339 浏览
一直都好中意小房子這類的小店,唔需要消費太多,但提供左一個好舒適既地方可以歇息一下餐廳每一個角落都係影相好地方,放左好多乾花植物,如果你看上了某札花,仲可以帶佢地返屋企!相信好多人來到都會被這隻小頑皮吸引,或者係想黎探下呢隻貓咪先黎小房子坐坐多了🐈,餐廳氣氛即刻好輕鬆好慵懶櫻花水玄信餅 賣相100分,有文青小清新的感覺碟子都係日式的feel,晶瑩剔透的jelly包住一朵盛開的櫻花🌸,好詩情畫意味道偏淡,其實食唔出任何櫻花味,要加上旁邊配上的黑糖汁,先會似一個甜品桂花烏龍茶點熱的花茶會用小茶壺上,影相比較靚慢慢飲,等d茶味慢慢滲出來享受這個環境,享受一下慢活

多了🐈,餐廳氣氛即刻好輕鬆好慵懶

櫻花水玄信餅
賣相100分,有文青小清新的感覺

桂花烏龍茶
點熱的花茶會用小茶壺上,影相比較靚
慢慢飲,等d茶味慢慢滲出來
享受這個環境,享受一下慢活
  • 櫻花水信玄餅
2018-09-03 337 浏览
這家小店用了很多木制桌椅令人一進去就能感受到溫暖溫馨的感覺。下午的時候有暖暖的陽光曬進來,邊看著貓咪們懶懶的曬著太陽睡午覺,一邊喝著花茶吃著多士和甜點和朋友聊天,也絕對算得上是人生樂事喔。
水信玄餅& 玫瑰桂花烏龍茶&  玫瑰洛神花茶
芝士脆片蜜糖芝士焗多士
水信玄餅& 玫瑰桂花烏龍茶&  玫瑰洛神花茶
芝士脆片蜜糖芝士焗多士
2018-08-31 245 浏览
我很喜歡💕星期三和朋友去了小屋子。都算多人但環境又清閒又美。一入到去就聽到小小聲的音樂和low chatter. 都幾有文青feel.雖然野食貴左小小但係都值!食完不會逼你走,你可慢慢跟朋友談天。我吃了一個鰻魚飯餐($98)。好味道 - 唔錯👍但我沒有試她們的茶或soda. 其實最好的就是有貓貓們陪你。貓貓們真可愛。有一隻的表情特別令人笑起來!they walk around and let you pet them. 期待下一次再去小屋子!

期待下一次再去小屋子!
2018-08-25 280 浏览
係OpenRice save底呢間餐廳好耐但之前一直都搵唔到入口係邊好隱蔽所以一直都未有機會去試今次心血來潮去旺角行街行到攰突然又諗起呢間cafe之後同朋友搵下搵下又俾我地搵到點入去😂😂一入到去就即刻見到隻好得意嘅貓😼完全唔怕陌生人我地試左佢好出名嘅豆腐cheesecake 入口豆腐味好濃啱哂鐘意食豆製品嘅人😂😂又叫左個墨西哥脆片上面佈滿芝士😍😍每一塊都食到芝士之後叫左兩杯茶已經唔記得係咩茶😂但好大杯👍🏻同朋友坐係cushion到輕輕鬆鬆消磨左一個下午嘅時間~
係OpenRice save底呢間餐廳好耐

之後叫左兩杯茶
已經唔記得係咩茶😂
但好大杯👍🏻

同朋友坐係cushion到
輕輕鬆鬆消磨左一個下午嘅時間~
豆腐cheese  cake
芝士墨西哥脆片
豆腐cheese  cake
芝士墨西哥脆片
  • 豆腐芝士蛋糕
2018-08-23 189 浏览
收工同朋友食晚飯,呢個世紀飯局終於約得成,足足約左半年呀,但搞笑既係大家今日下午都太晏食唔肚餓,我地正苦惱緊之際,朋友就醒起旺角有間偏僻但內有乾坤既cafe,咁就跟住佢衫尾,黎到小房子,上去既樓梯好簡陋,我真心諗住係咪無開😂不過既然係朋友介紹就跟啦!上到去見到裝修好別緻,雖然地方小小,但睇得出店主好有心機,將小房子打造成繁華鬧市既森林,佈置好有後花園既感覺,見到餐牌,對呢個名字一見鍾情:櫻花水信玄餅,就點呢個!一黎到,omg,實在太靚晶瑩剔透既啫哩,包住左整朵櫻花,綠葉配上花店,再用木盤襯托,既有詩意,又有畫意,太喜歡!☺️味覺已經被視覺控制住,睇到都已經覺得好好食!
  • 櫻花水信玄餅
不經意地搵到呢一間Cafe⋯⋯由於星期六嘅下晝非常多人,上到去沒有座位很爆,後來等了一會兒才有枱,環境很舒服,加埋三隻小貓🐈走來走去,很可愛啊!而喱到的飲品都很足料足味,尤其是那個豆腐芝士蛋糕非常好味!值得推介😋😋😋
2018-07-31 663 浏览
朋友在網上找到這間環境吸引的清新樓上cafe,所以就相約週末來嘆一個下午,餐廳2點才開,我地就準時2點多來到吃個late lunch。餐廳餐牌似乎天天都不同,但食物選擇不多,當日除了一道茶漬飯外就只有小吃和甜品,幸好我和朋友都不算太餓,我就叫了個開心果芝士粟米片($68),飲品要另叫,餐廳主要都是供應花茶,我叫了個凍玫瑰桂花烏龍茶($58),雖然食物的賣相和味道都不錯,但價錢實在是太貴了。朋友叫的蕉蕉焦糖多士($68)亦不便宜其實店鋪主打的是開揚的環境及3隻鎮店之貓,但可能就是座位太開揚的關係人多了就變得很嘈吵,連跟身旁朋友傾計也有困難,而且又無可避免貓會到處甩毛,難免令人擔心餐廳衞生,加上價錢不值食物選擇又少,在我而言來一次就夠。

開心果芝士粟米片
玫瑰桂花烏龍茶

朋友叫的蕉蕉焦糖多士($68)亦不便宜
蕉蕉焦糖多士

開心果芝士粟米片
玫瑰桂花烏龍茶
蕉蕉焦糖多士
2018-07-28 519 浏览
真係溫馨提示,不愛貓者係不適宜去的~🐱❌☹️諗住去文青下,見環境幾舒服幾靚咁。點知上到去坐滿哂人,好多人 唉🤦🏻‍♀️(閒日黎)主打輕食,價錢偏貴😕 有幾隻貓系度,係幾得意既,但唯獨有隻好曳偷人野食🙄但個個圍埋去影相,都唔知有乜好影⋯人性呢🤦🏻‍♀️ 本身野食又貴又細份,仲要比貓偷咁啲 成件事好唔抵喎🤔 (不好寵物人士立場🙇🏻‍♀️)1️⃣一口小紫薯 $48有8舊。2️⃣豆腐芝士蛋糕 $50依個係唔錯嘅,係自家制嘅味道,豆腐味重又唔漏。

1️⃣一口小紫薯 $48
有8舊。
2️⃣豆腐芝士蛋糕 $50
依個係唔錯嘅,係自家制嘅味道,豆腐味重又唔漏。
2018-07-16 577 浏览
相信有不少人都十分喜愛寵物,一些貓貓cafe/狗狗coffee就吸引了他們去潮聖。而今天我要推薦的是位於旺角的小房子小房子位於旺角鬧市樓上一樓,在地鐵走過來只需五分鐘,非常方便我們一同幾人大概2點到達cafe,因為店內只有兩三人,我們被安排到近窗那邊的小高台坐有一張矮矮的桌子,幾張椅墊,旁邊還有一個書櫃,可以隨意拿一本書細讀裝修和擺設都十分文青,我們當然拍了不少照我點了一個豆腐芝士蛋糕🍰旁邊配了一些穀物,蛋糕有淡淡的豆腐香,芝士也不撞掉豆腐味,味道清新,是誠意之作我們邊聊天邊玩貓便過了一個下午

裝修和擺設都十分文青,我們當然拍了不少照

我們邊聊天邊玩貓便過了一個下午
豆腐芝士蛋糕
飲料也要50元起,只有三四項食物供應,而且要80元以上。我認為不算是Cafe。只是給一個舒適的地方人們用電腦溫習或工作丶尋找寫作靈感。環境拍照也是不錯的。裏面很安靜,勉強能容納到十人。大多數人都是細語交談。地方太小,我們留了大約一小時多就離開。從店內只有三個客人,到三點多就共來了八九個客人。地方就變得擠逼了。而且比較難找。我和朋友找了十多分鐘,抬頭見到小房子的布料blander才知道。在轉角的樓上,沒有電梯上去,要自己行上去。

2018-07-12
2018-07-09 363 浏览
在旺角行到攰攰地,搵個地方食晚餐。揀左個文青Feel cafe ,閒聊一下。 但係食物只係得很少選擇咋,當日選擇嘅主食有三文魚/明太子麵豉湯泡飯$9X, 細細碗。木盆、木筷子🥢同埋木匙。明太子麵豉湯泡飯、紫薯粒及凍烏龍茶。整體味道正正常常,但係烏龍茶真係意外地細杯😅😅😅 兩啖好似都飲完😂😂洛神花玫瑰茶❤️ 酸酸地 勁熱送上👍🏻配蜜糖☺️☺️☺️豆腐芝士蛋糕🍰推薦! 有燕麥片,豆腐味,而且味道好夾🙊

木盆、木筷子🥢同埋木匙。

洛神花玫瑰茶❤️ 酸酸地 勁熱送上👍🏻
配蜜糖☺️☺️☺️

豆腐芝士蛋糕🍰
推薦! 有燕麥片,豆腐味,而且味道好夾🙊

小房子搬咗去新地方之後上過去幾次都未有嘢食,因為未申請到牌照。一申請到牌照星期六日又全天候勁多人,門口都入唔到唯有閒日再去啦。閒日大概五點鐘上到去都已經有三四組2至3人客人。 有外國女生,一雙一對嘅小情人或者閨蜜(仲有一張枱比貓咪佔據),談話聲線唔太大聲,好彩冇啲太大聲嘅人喺度,心中暗喜,可以極速打文。一入門口店員就話冇最低消費坐幾耐都得。真係啱晒用嚟寫文,小房子2.0同以前嘅小房子都係喺唐樓樓上有一排彎彎的窗戶,景致還可以,唯一美中不足係對面大廈有個超級大嘅螢幕不停喺度閃閃閃。我對住一面牆寫文都見到面牆不停轉色,真係眼都花。失去了一點點往日的簡約放鬆的感覺。但都冇辦法,呢度旺角嘛。我足足寫咗兩個半鐘都淨係飲水,晚餐時間客人開始多但店員都冇叫我起身俾人食飯,我最後寫到肚餓就叫咗鰻魚飯定食。分量仍然輕盈但夠熱又好味。細細碗飯加一碗麵豉湯要90幾蚊,但老闆娘想比香港人有任坐唔嬲嘅Cafe體驗,除翻開俾貴少少都好合理。如果好肚餓諗住大開殺戒一番小房子就唔太啱啦。我食完都覺得啱啱好唔會太飽。小房子定位都係文青風輕食悠閒摸下貓,繁囂鬧市中的一片小綠洲,之前孭住部重電腦起旺角等人都係上去小房子。雖

雖然冇以前嘅小房子咁多手工藝同埋書櫃,但旺角有咁嘅地方行攰左上去坐下已經十分難得,希望佢長做長有啦。

希望可以繼續搵多啲寫文高效能的writer friendly cafe

2018-06-12
  • 鰻魚飯定食