2018-12-05 184 浏览
旺角新商場T.O.P,地庫美食廣場,煮場,有不少有趣餐廳,其中一間是這個,小巷咖啡。以輕食為主,我選了牛油果煙肉三文治,配橙汁。三文治包身較干,牛油果醬的味道亦一般,煙肉香口,但63元有一點貴。小巷咖啡 抵玩指數 1+/3 地址: 旺角彌敦道700號T.O.P This is Our Place地庫旺角煮場 緣份天成,初心為本。以分享飲食為主。有興趣請follow我~緣食魔宮。抵玩指數最高為三星,所有不用自掏錢包或劣評者, 將不給予抵玩指數。

小巷咖啡 抵玩指數 1+/3
緣份天成,初心為本。以分享飲食為主。
有興趣請follow我~緣食魔宮。

2018-12-02
2018-10-11 259 浏览
話說係太子搵嘢食,搵咗1個鐘。最後去咗TOP底層Food Court,終於係小巷咖啡 Cornerstone Cafe搵到嘢食啦!小店舖仲有all day breakfast、牛油果漢堡、三文治、意粉、muffin 等等!睇圖片都覺得好吸引~車厘茄黑醋雞沙律 $38選擇困難症嘅我終於叫咗個沙律。好彩份量都唔細👍🏻 稱讚嘿~雞肉皮係炸脆雞皮,咬落係一絲絲嘅雞肉,味道一般般。沙律係靠芝麻醬沙律黑醋調味😋值得加分嘅係有芝士粒粒!!令到成個沙律質感豐富起嚟😍 而且食完飽肚感十足!

車厘茄黑醋雞沙律 $38

選擇困難症嘅我終於叫咗個沙律。好彩份量都唔細👍🏻 稱讚嘿~
2018-10-06
2018-10-06 865 浏览
另外一間,就是在旁邊的美式漢堡,以及全日早餐的店子。那麼就看看餐牌,有什麼餐可以選擇,有全日早餐,亦都有各式的漢堡,有一種寫着莎莎醬。而通常第一次到漢堡包店,我都會選擇吃普通的那款。原味的漢堡,上下兩層包,而中間就有兩片青瓜、兩塊番茄、生菜,以及一大塊牛肉。雖然牛肉能稱得上是鮮嫩,中間還有粉紅色的那款牛肉,但還算蘊含些少多少牛肉汁,中間的牛肉即使有少許筋,但是亦都不算極之韌。以這個厚身的漢堡來說,這已經算不錯了,而且漢堡厚度雖然厚,但是亦都勉強叫做可以將上下兩塊麵包擠壓,然後放進口中😉。粗薯條厚切,內裏的薯仔餡料非常多,但是薯仔份量多的話,往往就會造成外皮不太脆的弊病。而這杯卡布其樂,味道比較淡😪,亦是以好像星巴克的那些外賣杯盛載。比較不環保,但是方便可以讓食客吃完東西之後,拿走外買喝咖啡更加方便,亦都可以扮作是上班一族的少女,拿着咖啡叼橋扭擰😏。此店的雪櫃裏便亦都有多款果汁,以及所謂的新鮮水果提供。同樣都是位於旺角整一個新商場裏邊的地庫美食廣場,食客食完之後自行將食物盤收到回收的櫃裏。這樣一個美食廣場,它的收費絕對不算便宜,但是礙於外邊旺角都會很多地方都大排長龍或者等位,因此,這已不

另外一間,就是在旁邊的

牛肉能稱得上是鮮嫩,中間還有粉紅色的那款牛肉

以這個

而這杯

此店的雪櫃裏便亦都有多款果汁,以及所謂的新鮮水果提供。

這樣一個美食廣場,它的收費絕對不算便宜,但是礙於外邊旺角都會很多地方都大排長龍或者等位,因此,這已不用等位有空間感十足的話,我也不會太過抗拒。

2018-09-05 418 浏览
在附近返工又唔想行咁遠 就來一份簡單的lunch吧~卡邦尼意粉$45份量剛好,食食下發現原來都有幾多煙肉,味道有點清淡,可能我喜歡鹹一點點, 自己加少少鹽調味就可以了餐牌仲有漢堡加薯條餐,見到都多人食,下次可以試下。🍔🍔🍔
在附近返工又唔想行咁遠 就來一份簡單的lunch吧~
卡邦尼意粉

卡邦尼意粉$45

餐牌仲有漢堡加薯條餐,見到都多人食,下次可以試下。🍔🍔🍔
外卖自取
卡邦尼意粉
2018-09-03 283 浏览
上次落來食完大力水手,見旁邊有間食薯條漢堡。今日再來一於試下。諗著有名廚加持,衰極有個譜啦。點知呢⋯⋯中伏是日一條友,叫左一份「香辣肉醬漢堡薯條」+ 「牛油果荳奶奶昔」。個辣肉醬漢堡仲有推薦咁。賣相係唔錯,正常大細。見塊漢堡有返咁上下厚度,點知一食落去塊漢堡又硬又實又無牛味。啲薯條呢都係無味,隔離大力水手都好食過佢。最大敗筆係個杯「牛油果荳奶奶昔」,直頭係無味, 食過牛油果都知係淡味。哩杯係無味,難度廚房知我肥要走甜?真係無下次

推薦咁。

真係無下次
牛油果豆奶奶昔
2018-08-21 323 浏览
呢個商場岩岩開 下面food court好多都係中式野 唔係特別想食 咁就唯有食呢架啦價錢都頗貴下(始終係旺角既商場 無計啦)咁我就叫左個較平既肉醬意粉佢地配野飲要加最少10蚊 真係太貴了等左都幾耐終於有本身food court既野我都唔會太期望勁好食咁但佢呢個意粉又真係唔差wor平時食開好多舖頭既意粉都會有啲硬硬的但佢地係軟綿綿 肉醬味道都好食 我食完粉之後仲清埋啲肉醬份量睇落少但其實都係飽肚既不過呢間野既價錢真係好貴
價錢都頗貴下(始終係旺角既商場 無計啦)

咁我就叫左個較平既肉醬意粉

我食完粉之後仲清埋啲肉醬

份量睇落少但其實都係飽肚既
不過呢間野既價錢真係好貴
2018-08-13 253 浏览
之前聽朋友講旺中對面開咗個新商場,星期五返工經過就決定去試吓先。原來最底層喺一個foodcount,早餐就有3間餐廳開咗。想飲咖啡既我就揀左呢間café 早餐set有煙三文魚炒 香腸煎蛋同埋飛碟揀,另外都有牛角包同埋muffin呢類既輕食早餐蛋沙律飛碟加skim milk latte (以前讀中學個陣最鐘意就食飛碟,而家要回憶下先,哈哈)麵包好香脆,咬落去好多蛋沙律餡,好好味杯咖啡都唔錯,咖啡味都幾濃郁份量睇落唔算好大份,食落都幾飽肚。因為個蛋沙律餡真係好多,食完好滿足

蛋沙律飛碟加skim milk latte

麵包好香脆,咬落去好多蛋沙律餡,好好味
杯咖啡都唔錯,咖啡味都幾濃郁
2018-08-10
$36 (早餐)
蛋沙律飛碟加skim milk latte
2018-08-05 236 浏览
嚟新商場行下,咁就當然喺到試食埋啦。因為要留位食甜品,所以都係食得輕盈d嘅餐好喇。下午茶時間去到最底層嘅 food court。行曬睇曬都係d好大份或者會好 heavy 嘅嘢,見到呢到有沙律,咁就試下啦。呢間舖頭主要賣漢堡包,三文治,鬆餅,沙律,薯條,乳酪等。飲品就有果汁,茶,咖啡等,咁曬想食 light d 嘅人呀。煙三文魚沙律$58,要杯熱伯爵茶加$10就可以喇。我問職員確認過無牛奶嘅,佢仲問我要唔要加檸檬,我話唔洗喇,佢好 nice 呀~ 之後可以睇住個 mon 等自己號碼出就可以攞嘢食。睇落都好吸引架!蔬菜主要係生菜,仲有紫洋蔥,蕃茄仔,全部都新鮮,可全食。4大塊煙三文魚都好好味。沙律醬有少少辣嘅,所以唔會口淡淡嘅。有少少脆脆嘅煙肉乾碎,好香口~ 仲有d炸麵包粒都脆嘅~ 杯伯爵茶係 Twinings 茶包,所以質素都有保証嘅,仲有熱茶真係熱嘅。

之後可以睇住個 mon 等自己號碼出就可以攞嘢食。

煙三文魚沙律,伯爵茶

睇落都好吸引架!
沙律醬有少少辣嘅,所以唔會口淡淡嘅。
有少少脆脆嘅煙肉乾碎,好香口~
仲有d炸麵包粒都脆嘅~
2018-08-04
煙三文魚沙律,伯爵茶
  • 煙三文魚沙律
2018-07-20 329 浏览
今天約了在旺角返工的前同事lunch,因為有一些電腦問題想請教。旺角人多,午飯時間到哪裡比較好?我馬上想到這新開商場地庫food court,可能商場新開,店舖有好多仍是裝修中,所以人流還不是太旺。果然,朋友比我早到,text我們説坐位多的是。我未到之前他已買了炸雞,而我之後巡了一round(這裡其實不大,選擇真不算多),因為不算太肚餓,所以最後買了小巷咖啡的沙嗲牛肉夾包加配紅菜頭mixed果汁。本身沒有太大期望,畢竟是food court,而且它賣相也比較平實,想着是一般填飽肚子的水準。也可能期望不高,吃著反而有小驚喜!夾包雖說不上熱,只是暖暖的,但就非常鬆軟,因為外面有好多店會做到包皮又乾又硬,所以這裡有加分!夾包內有青瓜和甘筍絲,顔色豐富也令夾包有爽口質感;而沙嗲牛肉算是幾大片,帶有剛好沙嗲汁,不算太多但足夠,食是不會全手都是醬汁,而且味道剛好,不太鹹,所以總括來說這沙嗲牛肉夾包是有驚喜的好!果汁是一般OK水準,有少少果渣,令我想它是鮮榨不是加糖水的吧(希望是)它還有其burger,三文治,all day breakfast 選擇,但60-80蚊也真的不便宜,但若真的要在此foo

它還有其burger,三文治,all day breakfast 選擇,但60-80蚊也真的不便宜,但若真的要在此food court食野,我想我也會試一試!

另外,因為這裡是地庫,上網收得不太好。除非你download 該商場的app,簡單按個鍵就可以connect 到free WiFi,而且還算順暢(因商場新開有展覽所以我之前已download),是人流少時的服務亮點吧,希望它之後人流旺了也keep到各服務設施的質素!
沙嗲牛夾包
2018-07-16
沙嗲牛夾包
放假訓到日上三干,最岩係嘆個 All Day Breakfast,又唔想去到咁遠,就去了旺角新開的商場裡看看有什麼好食去到此家cafe, 看起來不錯,便點了 All Day Breakfast。誰不知,中伏😫點餐後,等了20分鐘,都未見到我取餐號碼,便去 cashier 問問。男的都好有禮貌話:我幫你跟一跟,但那女的,一句就話,係要等咁耐咖 即叫即煮呀。後來再等3~4mins, 到我了,終於有得食...一見個碟,兩條煙肉黑到好似燒柴咁。見到都唔開胃,成碟野仲衰過地獄廚神煮出來的食物。 又受氣,又食炭屎,大家自行判斷🤭
後來再等3~4mins, 到我了,終於有得食...
又受氣,又食炭屎,大家自行判斷🤭
2018-06-30
$100 (其他)
2018-06-30 337 浏览
見新開 於是一試 叫咗一個all day breakfast 同漢堡包餐 ,all day breakfast 塊煙肉真係唔識欣賞 煎燶左咁 賣相唔吸引都算,入口味道古怪 問職員 話係正常 話係脆煙肉,但食落口完全冇煙肉味,燶味濃郁,似炸得太耐。另外炒蛋份量又少,味道不值一提,仲有...腸仔裡面只係暖暖地...似擺左一段時間。burger 味道就好一般,係大角咀隨便一間小店價錢差不多既都好過佢。不會再考慮黎幫襯...更希望唔好再有人中招...
不會再考慮黎幫襯...更希望唔好再有人中招...
All  day  breakfast
2018-06-30
2018-06-29 223 浏览
旺角最新foodcourt去開旺角梗係要去試下啦,當日下午五點幾,又未係好肚餓 所以諗住去到買啲輕食算,去到都雖然未到食飯時間都幾多人,見到有幾檔如鴻師博大力水手炸雞都有啲人龍,咁啱呢間小巷咖啡當時冇乜人排咁就去試下啦,見佢個lcd mon show左個叉燒夾包好似幾吸引咁就買左黎食竟然有驚喜!我係外賣的,店員服務好好,好小心將我個包pack好,叉燒肥瘦適中,拎到返屋企食都幾juicy幾香,而個包似係北方人啲夾饃,軟軟地得黎又煙靱有咬口,再加上佢啲似千島醬嘅sauce同蔥花,感覺好match, 係好食的~唯一唔好係佢個紙盒太大個有啲唔太環保啦。下次會再幫襯同試埋其他檔口,個人對炸雞就麻麻地,但聽講拉麵同鴻師傅都唔差的~同埋個場就細啲唔算太多位

竟然有驚喜!
叉燒夾包
2018-05-30
外卖自取
下午茶
叉燒夾包
2018-06-23 276 浏览
旺角新開的商場,還未算太多人當然要黎試試商場外有人派傳單,有$20現金券六間食店位於商場地庫,而最吸引我的是這間食漢堡包的店,名廚煮理當然要一試落單到見到號碼板過去拎野食都滿心期待可惜嘅係拎到食物果時個包已經凍咗,一個凍咗嘅漢堡包又點會好食呢影相影出黎係幾靚,但薯條係微溫,包係凍,明明見個廚師放個包去焗,點解好似無焗過咁,塊肉仲要鞋嘅,要讚嘅係另一個包個莎莎醬係幾好味嘅,如果配落一個熱嘅包度,應該唔會再食呢間
旺角新開的商場,還未算太多人當然要黎試試
商場外有人派傳單,有$20現金券
落單到見到號碼板過去拎野食都滿心期待

現金券
安格斯漢堡
salsa burger
2018-06-23 263 浏览
其中一間由名廚 HarlanGoldstein 主理的 小巷咖啡 ,專賣漢堡和Fusion夾包。 招牌安格斯牛肉漢堡 ,用上150克安格斯牛肉睇落十分吸引,叫得小巷咖啡點會唔加錢叫咖啡呢?最後選擇了 焦糖鮮奶咖啡 ($68+$10),等左大約10分鐘就嚟到漢堡包 : 首先新鮮整牛肉但芝士一點溶感覺都冇?沒關係,試咗味先,一切都見唔少材料,這價錢都唔錯喎,一咬芝士味明明見到成塊係度但冇味(可能喺芝士種類不同吧),牛肉味吾覺有仲要好鞋身,明明都已經唔係煮到全熟,面包都軟熟但而包面見到有烤過但只屬烤過沒有牛油係度薯條可以用的油同平時不同,覺得係有少少特別油味但口感可以但吾熱咖啡一開有少許拉花都有驚喜,飲落去極度甜而完全一點咖啡味都冇