2009-07-25 20 浏览
$15。紫椰林:=芋頭+椰汁,感覺就像是在喝芋香奶茶,但紫椰林的芋頭味還要香濃好味,比芋香奶茶的芋香味更重,配上椰汁更加香滑$14。碧海寒天:=蜂蜜綠茶+咖啡凍+綠茶凍,叫了走冰少甜,茶味更出,同時也不乏蜂蜜的甜味,咖啡果凍味道ok,偶然能吃得出點點咖啡味,而綠茶凍味道一般,仔細細味之下還能感受到少許綠茶味,還是原始的珍珠最好

紫椰林
碧海藍天
2009-07-25 9 浏览
日日飲…密左D?!無計啦,事關住在附近,即使味道一般,行經時都慣了飲返杯解解渴,再者,今天親身目睹一些事,更令我對此店加深愛意。。。非繼續支持不可這星期此店開始貼上雜誌的報導,推介了這個'青蛙下蛋',今天決定一試!$15。青蛙下蛋:=綠茶+愛玉凍+大粒珍珠,味道頗特別,喝起來是有點酸酸的,愛玉凍等同果凍般,晶瑩透明,像冰塊一樣,令人望而生津止渴,是令人回味無窮的暑夏涼點,愛玉凍具有清涼沁脾,清熱瀉火,解三焦之燥,通七竅之神等作用,它不但口感很滑滑的,而且顏色淡黃,很雅觀,而大粒珍珠口感煙韌,兩者配合起來更添質感和咬口,不錯!其實「青蛙下蛋」本來是台灣士林夜市著名的小吃之一。因其煮熟之後,中心會呈現白白的一點,看起來像是青蛙卵因而得名。其實,青蛙下蛋就跟粉圓(珍珠)是一樣的,通常直接加糖水或者再加一些奶精飲用,而其他地方也也將其加在刨冰裡當配料食用。今天出名有禮的老闆夫妻檔上場,也剛巧被我看到一段小插曲,霎時感動當我到達店外時,看見老闆正一邊替失明人士把飲料放進他的背包裡,一邊跟他說:「o拿…幫你放左係背囊既第一隔,同你拉好鏈架喇…」接著,老闆又帶領那位失明人士到隔壁的 '愛爾蘭瘋薯 I

接著,老闆又帶領那位失明人士到隔壁的 '愛爾蘭瘋薯 Ireland's Potato' 買吃的,還聽到老闆叔叔慢慢清楚地逐一把餐單上的食物讀給他聽,好讓他選擇…<大叔仍是保持親切的招牌笑容>

由於屆時我正在等待飲品,因而剛巧看足全程,頓時覺得老闆不但以禮待人,而且還充滿愛心,他不會只是顧著自己店鋪的生意,還熱心助人,以愛與關懷去推動人與人之間的互助互愛,十分文明呢!這種偉大的精神,真值得大家學習哦!助人為快樂之本~香港人~

如沒記錯,此店是我首間食店在服務的評分上給滿分的。小巨蛋。以你為榮!
青蛙下蛋
2009-07-23 2 浏览
黑糖珍珠奶茶加胚芽$15見佢喺排行榜,塊到睇介紹覺得好似好有HEART咁,好有使命感要糾正啲錯誤觀念叫咗少甜少冰,發覺冰仍然都好多,可能佢個杯大,俾得少冰即係奶茶要斟多啲,佢唔想俾咁多奶茶,所以冰量唔會減少太多,費事個杯唔好睇,人地以為佢俾少咗,第一啖冇特別,第二啖都係冇特別,係飲到尾先有茶味,完全飲唔出黑糖嘅味道,啲珍珠冇甜味又‘淋PATPAT’
黑糖珍珠奶茶加胚芽$15

黑糖珍珠奶茶加胚芽$15
2009-07-05
2009-07-23 7 浏览
又黎喇,今日唔見左老闆,只見老闆娘在店外落力'拉客',兩夫妻同樣笑容滿面,服務態度良好由於本人好C,飲完奶茶o個日實成晚唔洗旨意訓,所以只好放棄珍珠奶茶,轉投其他飲料,問了老闆娘何謂''小倉抹茶'',她說即是紅豆抹茶…好,一於試下!$15。小倉抹茶:=抹茶+紅豆,叫了走冰,紅豆不夠淋又不多;抹茶味雖淡,但這隻抹茶味幾好,好fresh,有別於別店的,杯底看到不少抹茶粉沉澱著,喝時謹記要搖勻!!這次剛巧有機會走近店內看著整個製作過程~~製作員在抹茶裡沖入一半'清水'(相信是),搖勻後然後封杯…?!…已覺不妙,因看不到有放紅豆,當我領取時倒轉看看再証實一番,果真沒有紅豆?!同一時間,正是另一製作員轉身想放紅豆之際,亦跟剛才的製作員示意~''還沒放紅豆wo'',製作員們立刻取回還連聲道歉,此時此刻,開蓋重新再搞過~~~~等丫等,終於有得飲lu~~紅豆的確遜色,但抹茶味道沒被水沖淡,仍然不錯呢!雖共3名製作員,但惟一缺點就是出品較慢,不過慢功出細貨嘛我想此店應該很著重培訓員工'以禮待客'的重要性,皆因每次老闆們都很親切賣力啊!<不忍再次提及>不知老闆們是否正宗台灣人呢?!下次決定

雖共3名製作員,但惟一缺點就是出品較慢,不過慢功出細貨嘛

下次決定要試飲''青蛙下蛋''<門內和收銀處都貼著雜誌的介紹哦~>
小倉抹茶
2009-07-22 9 浏览
而家成個油尖旺 呢d賣台式飲品既真係多到數唔曬 ~多到氾濫 ..老老實實 我今次試左呢間小巨蛋 ~飲左個黑糖珍珠奶茶 ~真係好一般... 冇咩特別 ... 同埋等好耐 ! (可能多人幫襯 ! 不過我唔應為代表咩既 ...)唯一係好在個老細勁好笑容四萬咁口 ~遲早又唔知興d咩又一間開完又一間 .. 呢d就一間執完又一間
而家成個油尖旺 呢d賣台式飲品既真係多到數唔曬 ~
多到氾濫 ..

老老實實 我今次試左呢間小巨蛋 ~
飲左個黑糖珍珠奶茶 ~
唯一係好在個老細勁好笑容四萬咁口 ~

2009-07-21 14 浏览
$14。黑芝麻沙冰:大杯夠冰凍,但主角黑芝麻的味道卻較淡,芝麻味並不夠香濃…老實講,飲品並無驚喜。可是路過仍光顧,全因大叔殷勤有禮的服務態度

黑芝麻沙冰
2009-07-20 9 浏览
見門口有幾個人,唔駛點等就買杯黑糖珍珠奶茶啦,前面仲有3個號碼,誰不知都等左我成2個字 -_-不過佢地得一個人沖,係咁上下一路等時已經聞好香黑糖味,充滿期待點知, 飲落係一d黑糖味都冇只係好普通好普通既珍珠奶茶可能我叫左半糖,所以唔夠黑糖味o卦總括黎講ok啦,唔難飲囉,但一d特色都冇
見門口有幾個人,唔駛點等就買杯黑糖珍珠奶茶啦,
前面仲有3個號碼,誰不知都等左我成2個字 -_-
不過佢地得一個人沖,係咁上下
一路等時已經聞好香黑糖味,充滿期待

點知, 飲落係一d黑糖味都冇

只係好普通好普通既珍珠奶茶
可能我叫左半糖,所以唔夠黑糖味o卦

總括黎講ok啦,唔難飲囉,但一d特色都冇
2009-07-04
2009-07-19 16 浏览
依家係太子斬開左好多間珍珠奶茶外賣店, 依間佢話用黑糖, 好似好正宗, 就叫左杯珍珠奶茶試下佢地手勢, 飲落都ok, 不過唔知係咪落多左黑糖, 好重黑糖味, 見到有好多黑糖仲係個杯內飄浮, 應該係未融的, 都算ok的, 對比起之前飲過其他的, 都好飲d啦.
2009-07-18
$12 (其他)
2009-07-17 9 浏览
新張期內免費+珍珠$12。黑芝麻奶茶:由於黑芝麻會沉澱在杯底,喝時要不斷搖勻,黑芝麻味道ok$12。芋香奶茶:淡…芋香味較遜色哦,沒多大的味道,反而茶味還可$12。黑糖珍珠奶茶:是此店的招牌貨,叫了少甜後,仍有淡淡的黑糖味,甜味恰好,但珍珠偏淋了些,有點…外軟內硬,口感不太平均$15。榴槤飄香:此店獨家有榴槤出品,但本人不愛榴槤,所以特地買給媽媽喝,她說榴槤味頗重,真的不錯喎P.S:收銀大叔有禮…服務效率雖慢但做事仔細認真,又多番覆述,我共說了三次,他才''收到'',的確底讚!可是,最終還是出錯~~~叫了走冰…但…冰''沒走到''…
新張期內免費+珍珠

可是,最終還是出錯~~~叫了走冰…但…冰''沒走到''…
黑芝麻珍珠奶茶。芋香珍珠奶茶。黑糖珍珠奶茶
榴槤飄香
面層的是脆麥
2009-07-14 16 浏览
天氣勁熱,當然又係飲凍飲的時候了.一路見到小巨蛋這個名字好可愛,剛剛工作地點近太子,便行過去買一杯試下.由於前面也有幾個人,所以也要等一陣.今次是飲一早鎖定要飲的黑糖珍珠奶茶.等了大約五分鐘有得飲了.自己取過飲筒後便試.咦,點解乜野味道都無的,茶味又無,奶味又無,最慘係竟然全無甜味,我都無叫減糖,少糖,點解可以完全無味的.唔通黑糖因為健康,於是連少少甜味也沒有.至於珍珠真係幾煙韌.只是剩食是沒有甜味的.要讚的是珍珠唔會太少又唔會太少,飲完杯茶都無幾多珍珠剩,十分之好,最怕飲完仲要齋食珍珠呢雖然12元一杯唔係貴,仲要幾大杯添.只是質數實在唔算太好.我未試過飲珍珠奶茶飲到諗究竟幾時先飲晒呢??服務:疑似老闆娘的太太都幾的,又會聊下客人傾計,雖然前面有幾個顧客,都會理下我,又叫我下次好飲再幫襯.哎,真係心感慶幸她無好似問前面的顧客咁問我好唔好飲,如果問我應該點答呢??除了老闆娘好外,員工都好好,到我杯飲品整好特登拎出黎門口俾我,真係麻煩晒她注意:買滿十杯儲夠印仔可以選十六元以下飲品

注意:買滿十杯儲夠印仔可以選十六元以下飲品
黑糖珍珠奶茶
2009-07-13
2009-07-14 22 浏览
收工之後, 好想飲珍珠奶茶, 特登行左去太子買去到, 見到門口, 已經企左好多人, 但估計應該都唔會太耐, 所以照等我order左chopstick:黑糖珍珠奶茶 $12有茶味, 唔太甜, d珠有咬口, 但如果話係黑糖, 就唔覺得有咩特別卥蛋 $1(買嘢飲+$1優惠價)聞有味,食就無咩味~但都算淋, 都叫有用時間煮過下整體黎講ok啦.....不過不失, 但始終附近有太多其他選擇
收工之後, 好想飲珍珠奶茶, 特登行左去太子買

我order左chopstick:
黑糖珍珠奶茶 $12
卥蛋 $1(買嘢飲+$1優惠價)
聞有味,食就無咩味~但都算淋, 都叫有用時間煮過下

黑糖珍珠奶茶
卥蛋
2009-07-10
$13 (其他)
2009-07-12 4 浏览
這間小巨蛋開向公司附近lunch時就同埋同事們去了試試去去看過食評,好像古古力沙冰比較多好評所以我就向古古力方向揀飲品最後點了 -- 炭燒摩卡咖啡(還要免費加埋珍珠)真的不錯啦~古古力好濃噢~@v@~正合我這個古古力怪一杯大大杯..飲完好full... 肚腩仔..又走出來陪我一齊做野....
這間小巨蛋開向公司附近
lunch時就同埋同事們去了試試

去去看過食評,好像古古力沙冰比較多好評
所以我就向古古力方向揀飲品

最後點了 -- 炭燒摩卡咖啡(還要免費加埋珍珠

真的不錯啦~
古古力好濃噢~@v@~
正合我這個古古力怪

一杯大大杯..飲完好full...
肚腩仔..又走出來陪我一齊做野....
炭燒摩卡咖啡
2009-07-07
炭燒摩卡咖啡
2009-07-11 4 浏览
榴槤飄香是招牌飲品之一加上本身是榴槤 fans, 這一個, 必試 !!!要了 ** 榴槤飄香(少甜) + 珍珠 ** 老闆超好人, 加珍珠免費 (原本要$2的哩~)雖然飲得出不是真榴槤味, 疑似榴槤雪糕打出來的, 但味道都 ok 吖 ~只不過 ... 以珍珠奶茶店來說, 它的珍珠是遜了點... 不夠大, 又有點散~但總的來說也可以一試~
榴槤飄香是招牌飲品之一
加上本身是榴槤 fans, 這一個, 必試 !!!

要了 ** 榴槤飄香(少甜) + 珍珠 **
老闆超好人, 加珍珠免費 (原本要$2的哩~)

雖然飲得出不是真榴槤味, 疑似榴槤雪糕打出來的,
但味道都 ok 吖 ~

但總的來說也可以一試~
2009-07-11
2009-07-11 12 浏览
上次係度買過胚芽奶茶,講過話下次一定要買杯大家都推介既黑糖珍珠奶茶飲下今日係附近行街,見到終於都忍唔住買左黎飲D店員依舊服務好好,而且好有禮貌不過杯野飲就麻麻地啦~我覺得好似無咩特別,比起一般飲既淡少少,係咪因為黑糖既關係呢?不過好似淡得制無咩味喎。而且都無咩茶味,總之成杯野都係偏淡啦佢有好多珍珠呀,啖啖都飲到幾粒,D珍珠幾煙UN總括就係好似無咩特別,唔係真係咁好,下次又試下第 2 間先。
今日係附近行街,見到終於都忍唔住買左黎飲

D店員依舊服務好好,而且好有禮貌
不過杯野飲就麻麻地啦~

佢有好多珍珠呀,啖啖都飲到幾粒,D珍珠幾煙UN

2009-07-10 8 浏览
唔經唔覺太子已經開左有成4間賣珍珠奶茶,呢間鋪位雖然係最差既一間,俾地鐵出口阻了大半.但鋪頂個大招牌小巨蛋夠搶眼,老闆態度極之有善,樂意介紹每一種飲品,推薦"黑糖珍珠奶茶"
唔經唔覺太子已經開左有成4間賣珍珠奶茶,

呢間鋪位雖然係最差既一間,俾地鐵出口阻了大半.

但鋪頂個大招牌小巨蛋夠搶眼,

老闆態度極之有善,樂意介紹每一種飲品,

推薦"黑糖珍珠奶茶"

2009-07-09
$12 (其他)