2010-09-27 332 浏览
星期6老婆話要食火煱,諗住近近地去寶湖試下任食火煱,點知一試難忘.....以後唔駛錢都唔會再去一去到就叫咗個芫荽湯底,煲滾之後開蓋一看,有一半芫荽是爛的,d葉黑晒嘅,夾起晒d爛葉擺係個煲蓋度話比d伙記聽....哦一聲就算........老婆話算啦....ok......點咗火煱料,到攞醬料,嘩,一開果樽葱,d"缩"臭味撲面而來,都唔知有冇攪錯..........d肥牛極差,冇牛味兼肥油多過肉,豆腐係"縮"嘅,到送嗰碟海鲜嘞,隻泥蟹仔只是將個蟹蓋同個蟹身分開,個蟹胃我自己揻,隻蟹身有去咗d腮,不過去唔乾淨,蟹心同腸完全冇去到,又係要自己處理,蟹身蟹鉗原隻上,一d都冇切開過,唔知點食好,d青口個壳仲有好多垃圾黐住,見到都反胃........價錢係埋單價每位119,食品種類不多,品質直情係冇,奉勸各位千萬不要去試,後悔莫及!!!!!!(講真小弟40幾歲人,未食過咁差嘅火煱)
(講真小弟40幾歲人,未食過咁差嘅火煱)
2010-09-25
Have to say sorry about not updating before as i was too busy... so i started to update from JAN this year.. hope u don't mind... hahaon the 6th Jan 2010...My friend and I really wanted a hot pot so we went to this place and found we were to late to have hot pot... around 10:30pm... so they offer us the late night menu which is half price, so we gave it a try... the dish size was decent.. as first we thought half price maybe half of the food.. but we were wrong... we ordered quite a few dishes j

on the 6th Jan 2010...

the dish size was decent.. as first we thought half price maybe half of the food.. but we were wrong... we ordered quite a few dishes just for the two of us... haha...

but all of them taste quite good...
mushroom dish.. very tasty
Chiu Chow Platter... nice~
Go Lo Dish~ Sweet and Sour dish... ^O^
2 diff seafood... a little sandy tho...
2010-01-06
$100 (宵夜)
mushroom dish.. very tasty
Chiu Chow Platter... nice~
2010-01-05 165 浏览
中午和家人來飲茶,人頗多,幸好等了15分鐘便有位。星期日,加上是午市,特價點心很少。5人只點了7個點心。質素一般,老豆投訢燒賣的肥豬肉太多,其實我覺得ok。反而他認為ok的鮮竹卷,我卻認為太多肥肉。算吧,可能各人口味不同。不可不提的是,以前這裏的腸粉是可以的,今次的叉燒腸卻很削,一夾便爛,食落口也太淋。最好的是菜苗餃,皮薄內涵靚。另點了一窩龍躉米線,$88,不算便宜,但份量不多,每人一碗多點便吃完,而且魚肉也很「難口」。埋單$270幾,算係咁啦。之前曾投訴過這裏早市的職員態度差,但近期光顧了幾次,情況已有改善,而且不得不讚這裏的職員的忍耐力超強。話說當日很多人在輪候座位。門口reception的梳化位有限,很多人都站著等。但一位十多歲的年輕人手持疑似電話物體,戴著earphone,坐在收錢處的雲石長枱上打機。後來職員告訴他不可坐在那裏,又找來一張椅給他。但呢位年輕人竟然大罵職員要他坐在零零丁丁的一張椅上。(當然啦,那裏地方有限,人人都是站著等的。)當時這位年青人的家長也在場,卻竟然不發一聲。擾攘一輪,這位年青人叫他的爺爺坐了那張椅,還語帶相關咁話d職員攞左一張椅比人坐,然後再若無其事的

之前曾投訴過這裏早市的職員態度差,但近期光顧了幾次,情況已有改善,而且不得不讚這裏的職員的忍耐力超強。話說當日很多人在輪候座位。門口reception的梳化位有限,很多人都站著等。但一位十多歲的年輕人手持疑似電話物體,戴著earphone,坐在收錢處的雲石長枱上打機。後來職員告訴他不可坐在那裏,又找來一張椅給他。但呢位年輕人竟然大罵職員要他坐在零零丁丁的一張椅上。(當然啦,那裏地方有限,人人都是站著等的。)當時這位年青人的家長也在場,卻竟然不發一聲。擾攘一輪,這位年青人叫他的爺爺坐了那張椅,還語帶相關咁話d職員攞左一張椅比人坐,然後再若無其事的站著打機,但他站在很多人出入的路口位。而他的家長仍然不作干預。面對這種客人,難得職員也可以沉住氣,值得一讚。
很削的叉燒腸,一夾就爛
菜苗餃
2010-01-03
菜苗餃
2010-01-03 152 浏览
3-1-2010 灰茫茫的早上一早起床, 是找早點的時候, 熱騰騰的點心,加上一杯清香的荼, 既健康又好吃,那這一天不是美好嗎早前以經品嚐過寶湖的火鍋, 已經不想再談, 這一次我跟自己說如果是差的, 我從此不會再去, 結果總是令人相反的, 熱辣辣的點心, 粥, 炒糕點, 通通都過關, 只掛住食, 沒有影相, 在此先說對不起 花生粥 第一淡好清新, 有好濃既花生味而且不會cover左粥的味道 味道好到我吃完先影 煎蘿蔔糕/年糕 我經常對這類不太興趣, 因為每次粉麵都是多得很, 這個有多蘿蔔, 不是一團粉, 所以好味 千層糕 千層糕做得好味不容易, 雖然這個比較甜, 但鬆軟, 外觀也吸引到我了 鳳x排骨飯 D排骨D香味同汁入哂D飯啦, 加埋少少鼓油, 我的最愛 燒賣 大蝦加上魚子, 這種味道好幸福呀每碟份量多, 令我吃少少, 已飽到行不動, 飲返淡荼先 埋單$80蚊, 我來吃點心, 不來吃晚飯嚕
3-1-2010 灰茫茫的早上

好嗎

對不起

味道好到我吃完先影

燒賣 大蝦加上魚子, 這種味道好幸福呀

每碟份量多, 令我吃少少, 已飽到行不動, 飲返淡荼先

埋單$80蚊, 我來吃點心, 不來吃晚飯嚕

唔好介意, 我食完先影, 太好味
這個不是偷食, 是分了給媽媽
好味
2010-01-03
$35 (早餐)
唔好介意, 我食完先影, 太好味
這個不是偷食, 是分了給媽媽
好味
  • 鳳找排骨飯
  • 千層糕
2009-12-28 104 浏览
12月27日 天氣寒冷,急降10度,最好就是打邊爐,但要找一間好的真的要花時間, 尋日唸住在火井品嚐一個美好的晚餐, 誰不知沒有訂位要等半個小時, 寒冷的天氣令我改變主意, 只好到附近的酒樓逼寒,之前來到寶湖,不小心比這裹的裝修騙了,水準和服務也欠佳............9:00 鍾後入坐有特價,呵呵呵,還以為汁到寶, 坐下馬上用筆先上5碟美國肥牛,再上1碟滑牛,1碟鮑片, 點知等個爐都等左15分鍾, 重複重複同服務員講 , 他們坐視不理, 呵呵, 就是這種態度, 食也食得不舒服,不重要, take下take 下發現手隻手指都數得哂有幾多野食,,, 仲要take左兩碟生菜,上碟時比得兩條-,- 菜不是這麼貴吧鼓油無鼓油味(講真)) 美國肥牛 真係無牛味 (真的)蝦 最好味. 夠大隻 算新鮮. 滑牛比較好,, 有牛味 但上碟比較少 唔夠食 生菜還算好 但份量少魚頭 得骨, 無肉食就係食得咁多野.. 環境不錯 上碟美觀 這可在這裹加分 $350 你話第5第呢??未去過火井,,但好像不錯,, 比多D錢,,下次去火井好了
12月27日

9:00 鍾後入坐有特價,呵呵呵,還以為汁到寶,
坐下馬上用筆先上5美國肥牛,再上1碟滑牛,1碟鮑片, 點知等個爐都等左15分鍾, 重複重複同服務員講 , 他們坐視不理, 呵呵, 就是這種態度, 食也食得不舒服,不重要, take下take 下發現手隻手指都數得哂有幾多野食,,, 仲要take左兩碟生菜,上碟時比得兩條-,- 菜不是這麼貴吧

鼓油無鼓油味
(講真))
美國肥牛 真係無牛味
(真的)
蝦 最好味. 夠大隻 算新鮮.

滑牛比較好,, 有牛味
但上碟比較少 唔夠食

生菜還算好 但份量少
魚頭 得骨, 無肉食

未去過火井,,但好像不錯,, 比多D錢,,下次去火井好了
美觀,但不好味
2009-12-27
2009-11-23 68 浏览
環境: 第一次來到西環寶湖飲賀壽宴, 裝修很新淨, 間開1間房有4圍, 地方寬敞, 但冷氣不夠. 食物: 乳豬: 皮很脆, 但味道salty.炸蝦丸: 彈牙, 好味.蒸魚: 十分大條, 新鮮, 豉油好味. 雞絲生翅: 得少少翅頭, 竹笙, 好似飲粉槳水, 難食.燒雞: 雞很滑, 不肥, 皮炸得很香, 好味. 其他餸菜都偏鹹.糖水: 紅豆沙, 有沙, 甜度ok.服務: 一般.
環境:

食物:
乳豬: 皮很脆, 但味道salty.
炸蝦丸: 彈牙, 好味.
蒸魚: 十分大條, 新鮮, 豉油好味.

雞絲生翅: 得少少翅頭, 竹笙, 好似飲粉槳水, 難食.

燒雞: 雞很滑, 不肥, 皮炸得很香, 好味.

其他餸菜都偏鹹.

糖水: 紅豆沙, 有沙, 甜度ok.

服務:
一般.

2009-10-07 42 浏览
這裏裝修不錯,好彩的話,還可以坐卡位,看電視。早市的價錢相宜。有些孖寶組合,一個飯或粥,配一碟點心,只要十多元。食物質責ok,起碼腸粉的皮不會爛蓉蓉;蒸飯的飯軟硬高適中;馬拉糕偏甜,但份量頗大。我和老婆吃了四碟點心,埋單四十幾蚊。都算抵。不過服務卻與裝修極不相稱。首先,員工全部都極度面黑,不論執枱、擺位、上菜和收碟,一律粗手粗腳。有一次幫襯,阿姐為我們開位時,便表演了為我們除筷子套的絕技:佢收起晒d連套的筷子,然後手執著筷子套,再把筷子垂直,筷子便由紙套跌出,仙女散花咁跌到成枱都係,跟住阿姐就會行開。客人就要自己執番好d筷子。另外,收碟的阿姐也有絕技。在我們進食期間,會突然一聲不發,將一大盤由其他枱收回的碟,放在我們的枱上,然後去收鄰近枱的碟,然後若無其事地再一併捧走。在我們光顧的短短四十分鐘內,這情況出現了三次。相信阿姐早已習以為常。但我心想,呢d服務,今時今日,就算茶記和大排檔都未必會遇到。
這裏裝修不錯,好彩的話,還可以坐卡位,看電視。

蒸飯ok
馬拉糕,份量大,但有點過甜
$22 (早餐)
蒸飯ok
2009-06-16 51 浏览
同成班fd gathering 黎呢間食任食打邊爐(夜市)一坐低我個位就嚇親...個杯好明顯無咩點洗...有食物殘渣..嘔心...應該係就咁過過水就算..之後落單..因為係任食,又成班男仔,緊係叫好多肥牛點知個待應叫我地落少d..又話寫咁多都係俾咁多你之後上菜,叫左一碟既枝竹可以上左成盆..叫左10碟既肥牛就上幾塊...大佬,10個男仔點分呀!!??勁估寒食物選擇少之餘,仲要一夠2個鐘提都唔提就話無得落單..仲即刻叫我地埋單lor..客觀d黎講,佢呢座環境真係唔錯lor..有PTV..但d 經理咁既態度真係食唔落><下次請我都唔去
同成班fd gathering 黎呢間食任食打邊爐(夜市)

之後落單..因為係任食,又成班男仔,緊係叫好多肥牛

點知個待應叫我地落少d..又話寫咁多都係俾咁多你

下次請我都唔去
2009-06-12
2009-04-06 52 浏览
近日光顧了寶湖海鮮酒家(西環店)!有好嘢一定要和大家分享呀!煲仔飯:料算足!味道好!小籠包:有4隻!非常之好味!值得推介!煎堆仔:味道一般,但賣相不錯!牛肉球:牛肉夠滑夠味!服務都不錯!環境較為昏暗!整體的質素不錯呢!

煲仔飯:料算足!味道好!

小籠包:有4隻!非常之好味!值得推介!

煎堆仔:味道一般,但賣相不錯!

牛肉球:牛肉夠滑夠味!

服務都不錯!

環境較為昏暗!

整體的質素不錯呢!
2009-04-01
(非会员)
個地方就好大, 我同朋友共三人十點幾到, 問有冇宵夜,結果係冇,要食正價,叫咗三個小菜, 本來都冇咩野,但係到菜上時叫三個白飯,好耐唔到,叫個女待應追下,佢就好晦氣咁話落左單未,我話叫左好耐都唔到,跟住先去check電腦野食來到, 個無錫骨 的味就好,但係太肥西芹蝦仁腰果, 的蝦梅梅地,腰果唔脆同好多油紅燒海参豆腐就幾好, 但係要成 68元一個最奇係一個飯要成十元呢個區我真係唔知佢點可以收十元一個飯,又唔係酒店到十一點三就比張單就要埋單,都未食完找完錢多謝都冇句仲要問至有果盤送, 真係麻麻

個地方就好大,

野食來到, 個無錫骨 的味就好,但係太肥
西芹蝦仁腰果, 的蝦梅梅地,腰果唔脆同好多油
紅燒海参豆腐就幾好, 但係要成 68元一個
最奇係一個飯要成十元

呢個區我真係唔知佢點可以收十元一個飯,又唔係酒店
到十一點三就比張單就要埋單,都未食完
找完錢多謝都冇句
仲要問至有果盤送, 真係麻麻
  • 無錫骨
(非会员)
16/7∕2008,早上.約7:00点在店寶湖海鮮酒家(西環)飲早荼時被她們的職員罵,明明佢哋入錯(點心單)又唔應錯,仲話我哋態度不耐煩.之後,最受氣是我去到收銀處比錢時,個收銀員暗串我.仲有入錯單個位職員走來挏我之後我叫她佢扮聽唔到.經過今次我以後再不來.心唸我不是來受你們職員氣的..Ps:就算食品好也冇用,出品耐及職員差已經是唔得
$50 (早餐)
2008-07-16 33 浏览
早市的點心,不過不失。d飯真係幾好味。其他腸粉,燒賣就同普通茶樓一般。下午茶時段的粉麵很不錯,真的幾好吃。晚市的糖水,好好味。d野食都唔差...至於服務就一般啦。不過裝修真係好靚,這個值得一讚。
下午茶時段的粉麵很不錯,真的幾好吃。

晚市的糖水,好好味。d野食都唔差...
至於服務就一般啦。
不過裝修真係好靚,這個值得一讚。
2008-07-15 43 浏览
早市的點心水準都不錯,特別盅頭飯,幾好味。其他點心好似腸粉,燒賣都不過不失。價錢方面,都算正常,至少對於星斗市民來說可以負擔得起。午市就沒有試過,所以不予評價。下午茶方面,那些特價粉麵,幾好味,特別有個薑蛋白炒飯,真的幾好味。晚市,整體來說一般,和普通酒樓差不多,不過糖水就有點淡了些。其他都沒大問題。不過,有樣東西要改善是賣單方面比較慢,而且好似有點人手不足的感覺。希望可以改善一下。

午市就沒有試過,所以不予評價。

$20 (早餐)
  • 薑蛋白炒飯
2008-06-29 22 浏览
原來 lunch 都幾多人食~~d 點心都不過不失,墨魚餅 同其他 酒樓唔同佢個 形狀好似 麥樂雞咁仲好彈牙~yoyoyo太多客,太少 staff ~~落單埋單 都舉左好耐手
原來 lunch 都幾多人食~~
d 點心都不過不失,墨魚餅 同其他 酒樓唔同
佢個 形狀好似 麥樂雞咁
仲好彈牙~yoyoyo

太多客,太少 staff ~~落單埋單 都舉左好耐手
2008-05-21 43 浏览
本人去咗寶湖海鮮酒家(西環店)!這是第二次!今次水準幾好!不過不失!煲仔飯:料算足!味道好!小籠包:非常之好味!有水準!燒賣:一般啦!不過不失!服務都不錯!整體算是好!

煲仔飯:料算足!味道好!

小籠包:非常之好味!有水準!

燒賣:一般啦!不過不失!

服務都不錯!

整體算是好!