2019-08-05 97 浏览
尖沙咀一帶有好多bar,但我地兩個女仔想揀啲靜啲嘅地方飲杯野。發覺呢間寢宮就幾好,空間大,裝修有設計感,令人坐得好放鬆同自在,仲有勁多打卡味比我地影相。唔似其他酒吧太細間,坐得好逼,同隔離啲人都好近,令人覺得好混亂好壓抑。睇Menu先發現佢呢度都有好多嘢食,唔係一間齋係飲嘢嘅地方,酒類飲品和食物都好多選擇,賣相都好精緻。我地一人叫做一杯嘢,因為食完飯先嚟,所以就無叫到嘢食,可以下次再嚟試下。特別要一提嘅係呢杯Flower market,真係靚到少女心都跳出嚟啦!會從淺藍色變成紫色,真係好靚!我地又瘋狂影相。飲落甜甜地,幾易入口,好岩女仔飲。其實之前係唔鐘意飲酒,但係唔知點解慢慢就開始鐘意間唔中約出嚟小酌一杯,透過酒杯去看世界,個人會放鬆啲。幾鐘意呢間寢宮嘅氛圍,下次會再嚟試下啲嘢食。

會從淺藍色變成紫色,真係好靚!

我地又瘋狂影相。
飲落甜甜地,幾易入口,好岩女仔飲。

幾鐘意呢間寢宮嘅氛圍,下次會再嚟試下啲嘢食。
2019-07-30 85 浏览
諾士佛臺出哂名多酒吧,樓上樓下加埋都幾十間,但每逢星期五都誓必爆滿約咗朋友出嚟摸下酒杯底,我哋揀咗星期三避開人潮之餘又可以坐得舒舒服服朋友就提議嚟「寢宮」,佢話上次嚟過覺得嘢食好味之餘又坐得舒服,唔會有種好逼狹嘅感覺。餐廳有桌球、飛鏢機同埋有水煙提供,但今日只係想同好朋友傾下計去放鬆下心情。我哋叫咗香蒜辣椒檸檬汁炒蝦、黑松露芝士薯條、西班牙黑毛豬鞍配煎鵝肝嘢飲方面就叫咗Pantone 1837同埋1664。🌟香蒜辣椒檸檬汁炒蝦 - 總共有5隻。蝦肉爽口彈牙,辣椒檸檬汁相當惹味,好有泰國風味嘅感覺。作為小食,呢道菜非常稱職🌟黑松露芝士薯條 - 薯條係新鮮即炸,上枱時已經流哂口水兼雙眼發光。薯條佈滿濃厚嘅半溶芝士,加上有我最喜歡嘅黑松露沙律醬,高貴黑松露滋味滿溢!依家諗起又想再食過!🌟西班牙黑毛豬豬鞍配煎鵝肝 - 豬鞍肉質新鮮幼嫩,富有濃濃肉鮮味。由於豬鞍係經過慢煮,入口唔會肥膩,肥瘦適中帶有淡淡粉紅色。慢煮過仲會令豬鞍保留原本嘅肉汁,非常Juicy!伴碟有紫薯脆片同紫薯蓉,令菜式嘅視覺效果加分之餘亦都令營養均衡。煎鵝肝煎得剛剛好,煎得甘香可口,油脂香氣充斥成個口腔!建議可以添加少少果醬或

嘢飲方面就叫咗Pantone 1837同埋1664。

煎鵝肝煎得剛剛好,煎得甘香可口,油脂香氣充斥成個口腔!建議可以添加少少果醬或蘋果蓉可以去除油膩感覺。
呢道菜比起外面嘅西餐廳造得更加出色!

🌟Pantone 1837 - 即係Blue Curacao+七喜汽水+檸檬汁(另上)。入口酒味唔算太濃,加入檸檬汁可以增添酸味,更加容易入口
2019-07-17
  • 西班牙黑毛豬豬鞍配煎鵝肝
2019-07-27 1718 浏览
諾士佛臺是九龍版的蘭桂坊,這裡的酒吧不像太子旺角的劈場,酒客都以外藉人士或上班族為主,除了酒吧,近年樓上都多了很多酒吧餐廳,不止飲酒食小吃,同時也有晚餐供應。**************寢宮是諾士佛臺內其中一間酒吧餐廳,會來這裡是因為朋友介紹這裡的食物大份又抵吃,而且味道也不錯。店內有私密度較高的梳化座和普通高枱高凳,亦有beer pong、桌球和飛標機等設施。先來兩杯Mocktail,定價不便宜,跟Cocktail價錢差不多。左:  Shirley Temple 2nd($78)由石榴、青檸、橙汁和檸檬汁調成的Mocktail,糖漿下得較重,酸酸甜甜幾好飲。右: Mango Mule($78)以芒果、青刺和薑啤調成,因為加了薑啤,較多汽,以芒果甜味為主。晚餐由$168至$328,包沙律、餐湯和主菜,並可以加錢加配多款小吃。沙律沙鮮菜新鮮,不過略嫌沙律醬太少。雜菌湯雜菌湯很creamy,菌味都幾香濃。香蒜辣椒檸檬汁炒蝦(跟餐+$58)炒蝦炒肉結實,香香辣辣幾惹味,不過碟底就比較多油。香蒜辣椒炒牛柳粒(跟餐+$58)牛柳粒肥瘦適中不過韌,同樣香辣惹味。香煎大蝦配辣椒蒜香意粉($238)大

**************

左:  Shirley Temple 2nd($78)

右: Mango Mule($78)

Shirley Temple 2nd & Mango Mule

沙律

沙鮮菜新鮮,不過略嫌沙律醬太少。
沙律

雜菌湯

雜菌湯很creamy,菌味都幾香濃。
雜菌湯
香蒜辣椒檸檬汁炒蝦(跟餐+$58)

炒蝦炒肉結實,香香辣辣幾惹味,不過碟底就比較多油。
香蒜辣椒檸檬汁炒蝦
香蒜辣椒炒牛柳粒(跟餐+$58)

牛柳粒肥瘦適中不過韌,同樣香辣惹味。

香蒜辣椒炒牛柳粒

香煎大蝦配辣椒蒜香意粉($238)

大蝦幾大隻,意粉軟硬適中,墊底還有大啡菇、脆肉款和露筍。
香煎大蝦配辣椒蒜香意粉
美國肉眼牛扒配燒肉汁($328)

肉眼扒足有成款面咁大,份量十足,旁邊還有番茄、脆肉瓜、冬菇、西蘭花和紫薯蓉,份量足夠二人分吃。

美國肉眼牛扒配燒肉汁

紫薯蓉很香紫薯味。
美國肉眼牛扒配燒肉汁

肉眼點了五成熟,實際有七成熟,但口感還可以。
美國肉眼牛扒配燒肉汁
總結,食物中規中舉,勝在份量十足夠抵食,基本上兩個人點一個餐或三個人點兩個餐就可以。
2019-07-27 83 浏览
之前發生過一件好糗嘅事,麻煩到兩個人,叫我飲完酒之後,送我入醫院,其實大家都大約估到係發生啲咩事,超級唔好意思,半夜三間打到人哋冇得返屋企,仲要照顧我,今日係時候要去找數,約咗佢哋兩位一齊食飯,慰勞下佢哋當日照顧我,無將我棄屍喺條街度,今日帶咗佢哋去呢間好舒服嘅餐廳,我之前已經嚟過幾次,座位非常舒服就好似店名一樣,呢度出名嘅薯條,牛扒同牛柳粒,每次都一定會叫,另外大家或者會諗呢度係餐廳,其實要做到一杯好飲Cocktail唔容易,但係呢度真係做得幾出色。
2019-04-27
  • 美國肉眼牛扒配燒肉汁
2019-07-26 949 浏览
一聽到寢宮呢個名,感覺似係食中菜,點知望真d原來入面大有乾坤一行入去就覺得好似酒吧格局,又有桌球枱,而且仲有可以比你坐比你玩既搖搖櫈,用來打卡一流呀叫左2個dinner set, 首先食個頭盤,新鮮青瓜沙律,配埋紅白蘿蔔絲同埋烘多士粒,口感又脆又爽而且好fresh餐湯飲得出絕對唔係用粉開出黎,而且非常足料香蒜辣椒檸檬汁炒蝦 - $128叫左dinner set 之後想加d 小食,侍應哥哥話呢款佢自己都鍾意食,相信下佢,大大隻鮮甜爽滑大蝦配埋辣椒汁檸檬汁,刺激味蕾,醒神又開胃蒜辣雞翼條 - $88雞皮炸至金黃色,賣相已令人垂涎,炸粉厚度適中,食落不算油膩,配埋惹味蒜辣粒,令人一食難忘美國肉眼牛扒配燒肉汁 - $328一塊靚既牛扒係唔洗太熟架,所以叫左5成就剛剛好,d鮮嫩肉汁鎖晒喺入面,一切開香氣瞬間爆發,口滑更加係嫩滑無比香煎盲鰽魚柳保雲絲 - $258鍾意食煎魚既朋友一定唔可以放過呢個盲鰽喇,煎得香脆之餘又唔會dry, 值得一提係上面既香脆甜薯片同埋香芋薄片,非常有心思最後飲埋餐茶就走喇

餐湯飲得出絕對唔係用粉開出黎,而且非常足料

香蒜辣椒檸檬汁炒蝦 - $128

蒜辣雞翼條
蒜辣雞翼條 - $88

美國肉眼牛扒配燒肉汁 - $328

香煎盲鰽魚柳保雲絲 - $258

最後飲埋餐茶就走喇

蒜辣雞翼條
2019-07-16 78 浏览
星期五的晚上,同朋友在尖沙咀行完街,打算一起食埋晚飯,最後在諾士佛台選咗一間叫寢宮的餐廳。 既是一間酒吧,又是食店的寢宮,在燈光營造下的氣氛和環境都非常舒適,可以篤波、掟標睇波等,食物和飲品選擇也多。我地點咗飲品、沙律、湯、小食和主菜。🍹Mojito主要用lime 同薄荷做成的雞尾酒,飲過後有新鮮的清爽口味。🍹Yogee Drink有牛油果、奶等等打成既飲品,飲落有點甜,而口感非常順滑。🥗雜菜沙律顏色豐富,用爽甜中帶點甘味的沙律作為開始,是不錯選擇。🥣甘筍忌廉湯味道香甜,而且口感幼滑,絕對可以衝擊你的味蕾。🍟黑松露芝士薯條熱辣辣的薯條炸到十分好食,加上黑松露更是香口惹味。蒜香雞翼條雞翼經去剩一條骨後,用麵粉漿炸到十分香脆,加上乾蒜粒等香味料作調味,令人忍不住一連食了幾隻😋。🐟Pan Fired Barramundi Fillet with Provençal Tomato Sauce大大塊的盲曹魚柳,經大廚巧手巧烹調後,香脆的寶雲蘇皮下,是肉質鮮嫩的魚肉,加上些少檸檬汁更是水準之作。🦐Pan Fired King Prawn with Chilli Spaghetti Ali Olio

我地點咗飲品、沙律、湯、小食和主菜。

🍹Mojito

🍹Yogee Drink
有牛油果、奶等等打成既飲品,飲落有點甜,而口感非常順滑。

🥗雜菜沙律

顏色豐富,用爽甜中帶點甘味的沙律作為開始,是不錯選擇。

🥣甘筍忌廉湯

味道香甜,而且口感幼滑,絕對可以衝擊你的味蕾。

🍟黑松露芝士薯條

熱辣辣的薯條炸到十分好食,加上黑松露更是香口惹味。

蒜香雞翼條

煎到大虎蝦香氣撲鼻,配上蒜香辣意粉十分吸引,蝦肉爽口彈牙,意粉香辣Q彈,還有茄子、薯仔蕃茄等配菜,十分豐富。

總括黎說,餐廳環境、飲品和食物質素不錯,價錢也不貴,是一處和朋友聚餐消遣的好地方。
2019-07-16 694 浏览
皇帝之睡房內藏甚麼玄機?玄機就稱不上,不過我猜想皇帝終究都只想要一個舒服自在,無拘無束的空間。一間坐落於香港著名酒吧街的酒吧以「寢宮」為名,不禁令人對此地有無限聯想,那日相約在尖沙咀下班的朋友到該酒吧探個究竟,發現想擁有皇帝般的舒適自在,與三五知已歡談𣈱聚,此處乃是好選擇!甫進寢宮隨即見到酒吧必玩遊戲,枱上杯子已斟了酒準備各人大駕光臨而酒吧中央為高枱高椅子,電視高高掛不論坐那裡都能觀賞賽事高枱高椅旁更有桌球及飛標可作娛樂我倆一於盡皇帝般享受二人獨霸一個小包箱,在昏暗的燈光下,每枱之小枱燈確實有用武之地。服務員隨即遞上餐牌,有主餐牌及水煙餐牌供選擇,剛下班的我們點了2個精選套餐,填滿我們空檔的肚皮套餐包括沙津及餐湯,沙津也是一般沙津菜、青瓜、番茄、多士麵包粒及芝麻醬的撈拌,食材新鮮,尚算爽口多汁是日餐湯為番茄湯,湯質地豐厚,偶爾吃到番茄籽,番茄味道濃縮,相信該味道主要原於茄膏剛呈上時還被外表欺騙以為酒樓蒸排骨。每顆牛柳粒大約五成熟,所以肉質嫩滑,在幽香牛油味中帶有少許蒜蓉及辣味,加上黑椒的點綴確實野味不而!6片吞拿魚的吞拿魚味未能因煎後更突出,反被芝麻味覆蓋著,但芝麻卻增加了口感,使表皮

而酒吧中央為高枱高椅子,電視高高掛不論坐那裡都能觀賞賽事

高枱高椅旁更有桌球及飛標可作娛樂

沙津

番茄湯

蒜蓉辣椒炒牛柳粒

香煎芝麻吞拿魚柳

6片吞拿魚的吞拿魚味未能因煎後更突出,反被芝麻味覆蓋著,但芝麻卻增加了口感,使表皮更脆口,沾上檸檬汁後有助帶出魚鮮味,令整片吞拿魚有口感同時不失鮮味

焗酥皮羊扒

實不相瞞,小女子係第一次食酥皮羊扒,它的出現讓我對此菜式留下美好印象,雖然酥皮不似所預期的鬆脆層次分明,而是薄如春卷皮,但同樣吸收到羊扒肉汁,加上發現內裡有三文魚碎,增加層次感和魚鮮味,兩者包裹著帶有陣陣羊羶香味的羊肉,脂肪甚少但肉質鬆嫩,這個似曾相識的整作方法難道就是威靈頓牛柳的番外篇?旁邊伴菜有燒南瓜、翠玉瓜、茄子、番茄、薯仔及椰菜花,還加上香口炸蓮藕和芋條,比起薯條更可口更別緻
美國肉眼牛扒配燒肉汁

肉眼扒比起手掌還要大,配上跟上述同樣之配菜並多加紫薯蓉
美國肉眼牛扒配燒肉汁

五成熟之牛扒呈粉紅色,肉質嫩滑肥膏不多,煎後仍保留到肉汁,牛扒只有簡單鹽巴作調味,這更能突出到牛鮮味,而燒汁可令牛味更明顯。可能由於牛扒較大塊,其後會漸覺飽肚及油膩,若配上旁邊的紫薯蓉有助減低油膩感
Mango Mule

餐牌上說明飲品中含有青檸、芒果蓉及薑啤,味道偏甜,較似芒果精開出的飲品,榨取杯上掛著的青檸到飲品中有助減低甜度,並增加果鮮與開胃,相信該甜度加了酒精變雞尾酒後會變中和
Blueberry Garden

內裡有藍莓、薄荷葉及忌廉梳打,濃烈薄荷葉味中帶有藍莓精味,略嫌梳打不足,同樣偏甜,適合作調雞尾酒

與朋友飲返數杯之餘還可吃飽肚高質主食,更可偶然來一場不論桌球、飛標或drinking game 的友誼賽,確是消磨時間的好地方!
2019-07-10
沙津
番茄湯
蒜蓉辣椒炒牛柳粒
Mango Mule
Blueberry Garden
2019-07-13 549 浏览
DSE 放榜後,外甥成績唔錯,肯定夠分入大學。佢很高興,依家個問題只係入邊間啫。為咗獎勵佢,今日安排咗節目俾佢,睇戲食飯。喺尖沙咀睇完反斗奇兵,就同佢行去諾士佛臺食好嘢。我外甥仲係細,無咩見過大場面,before 佢入大學,應該帶佢見識一下。呢間餐廳修裝很不錯,仲有檯波打、飛標掟,第日佢可以帶同學來又玩又食。幫佢叫咗杯A For Apple。記得我讀個年代,考試成績係講考到幾多個A,依家就唔同,係講考5** ,所以我外甥唔多識用A 去衡量成績,我專登叫呢杯A for apple就係想打開個話題,同佢話當年。呢杯cocktail其實係一杯蘋果汁香檳,酒精唔會太高,啱佢呢啲年輕人。我就叫咗杯Pantone 1837,因為覺得佢個名好特別。其實佢係一杯Blue Curacao加七喜,再跟一杯檸檬汁,可以因應個人喜好自己加檸檬汁,而我就將整杯檸檬汁加晒落去,杯嘢都幾好飲架。無幾耐兩個小食 (香蒜辣椒炒牛柳粒和香蒜辣椒檸檬汁炒蝦) 和沙津都來了。我外甥本身係鍾意食辣嘢,但係佢父母就唔多like,今晚一於滿足下佢。香蒜辣椒炒牛柳粒,辣味夠香夠辣,牛柳粒又腍又入味。至於啲蝦就無咁辣,可能係加咗檸檬汁

,辣味夠香夠辣,牛柳粒又腍又入味。至於啲蝦就無咁辣,可能係加咗檸檬汁來造嘅關係。蝦幾大隻,煎香咗,肉質幾爽口。

之後就係上餐湯,番茄忌廉湯。有個靚拉花,幾濃郁,充滿番茄味。

主菜係慢煮【西班牙黑毛豬鞍配鵝肝】和【焗酥皮羊扒】

鵝肝係熱的,入口即刻溶化。

豬鞍幾腍,一切就開,仲呈現粉紅色,肉質一點不老。伴碟的蔬菜都很多,特別係有紫薯片和紫薯蓉,好好食的。

個羊扒造得幾特別,並不是加個酥皮咁簡單,原來酥皮裡面仲有煙三文魚。魚加羊就係一個鮮字,而且咁樣造法,又顯得個羊食落扒無咁膩口,呢個廚師都幾有心思。

食飽之後,陪外甥掟多陣飛標,就陪佢搭車返歸。
又到星期三,放工後和女朋友到諾士佛臺Happy Hour加晚餐,發現這家寢宮名字頗特別,就來試一試。餐廳環境裝潢獨特,有不同的主題區域,十分適合來打卡,燈光柔和,環境有情調。餐廳晚餐提供精選套餐,主菜有豬牛羊鴨魚,任君選擇 ,跟餐有沙律及餐湯,價位豐憸由人,另亦可跟餐加配小食,十分抵食。餐牌主打中式的Signature Cocktail,以新穎玩味的方式做出不同的風味。King Mud Lun Yam/西施十分有玩味以功夫茶的造型盛載的特色Cocktail,King Mud Lun Yam以whiskey及Bianco作底酒,入口有青檸輕輕的酸甜味,而西施用上Rum作為底酒,配以蜜桃及橙汁,入口香甜適度。香煎芝麻吞拿魚柳加點的前菜先上枱,吞拿魚柳外層輕輕煎香,肉質滑膩柔美,火喉拿捏精準,加入一點檸檬汁作點綴,十分開胃。黑松露芝士薯條芝士薯條份量十分慷慨,熱辣辣的魅力和香脆的口感,加上黑松露醬,香味撲鼻,刺激味蕾,相當惹味。跟餐沙律新鮮的沙律菜,配上其他的配料,口感豐富,味道清新可口,輕怡開胃。跟餐餐湯餐湯蕃茄濃湯,口感濃郁綿密,有著迷人的蕃茄鮮味,酸甜上口帶有層次感。慢煮西班牙黑毛豬鞍

King Mud Lun Yam
西施
King Mud Lun Yam/西施
慢煮西班牙黑毛豬鞍
慢煮西班牙黑毛豬鞍配鵝肝
豬鞍是帶骨的位置,豬鞍的脂肪豐富,油花分佈均勻,慢煮的做法令肉汁流失減至最低,所以一咬肉汁豐盈,甘腴可口,入口肉味濃郁,肉質軟腍,伴上入口即融的鵝肝,配撘一流。
美國肉眼牛扒配燒肉汁
這份的肉眼牛扒外層烤得焦香,內裡生熟程度拿捏精準,入口肉汁豐腴、脂肪豐富,肉質軟腍嫰滑同時牛肉味濃郁厚實,水準比坊間一些所謂扒房還要高。
2019-07-10
King Mud Lun Yam
西施
慢煮西班牙黑毛豬鞍
2019-07-10 469 浏览
原本以為在諾士佛臺的餐廳酒吧消費會很貴,其實和出面西餐廳的價錢差不多,至少這間便是。精選套餐焗酥皮羊扒,$318。羊架軟嫩無筋。酥皮不是那種很散薄平時喝酥皮湯那種。這個沒有那麼脆薄,包著羊扒不太易碎開。調味我們都覺得很捧。羊羶味不會太濃但保有羊肉香。而且好多配菜,新鮮好味。套餐包沙律和餐湯。餐湯有驚喜,味道不錯有特色。追加小食,香蒜辣椒檸檬汁炒蝦,$58。小辣又惹味,肉質彈牙。香煎芝麻吞拿魚柳,$128。有芝麻香,味道比吞拿魚更強,加了檸檬汁帶出了魚柳的味,感覺更好。Flower Market,$78。Shirley Template 2nd,$78。在優美環境下享受最讚。環境昏暗有情調。還有桌球、飛標等可玩。氣氛一流,即使不是Happy Friday,放工都可以來輕鬆下。

套餐包沙律和餐湯。餐湯有驚喜,味道不錯有特色。

2019-07-08
  • 香蒜辣椒檸檬汁炒蝦
  • 香煎芝麻吞拿魚柳
  • 焗酥皮羊扒
2019-07-09 92 浏览
香煎芝麻吞拿魚柳$128菜式好精緻,成個擺盆好高級,吞拿魚比較乾身,表面煎香咗再加上芝麻,我個人覺得再煎多少少個香味會再出d。香草青醬雞肉芝士意式飯球$98呢個推介,一碟有五個,裏面嘅飯嘅煮法好似意大利飯咁樣,好多汁易入口,加上芝士非常惹味,用咗香草請醬入口比較清新,外皮煎得非常香脆,外脆內軟。慢煮脆鴨脾配鵝肝$258個鴨髀比想像中大隻,配菜好豐富,而且煮得好好食,最特別係用咗紅薯同埋番薯去切薄片再炸,非常薄好香口,而且感覺一啲都唔油膩,鵝肝外脆內軟,內裡好少渣,鵝肝既油份留返攞晒去個鴨脾到,令成個菜式好香,我比裏面啲肉仲好juicy。美國肉眼牛扒配燒肉汁$328配菜方面同鵝一樣,都係有好好食嘅番薯片,同埋大量嘅蔬菜,感覺好健康,快牛扒好大,份量好多,裏面做到5成熟, 保留好多肉汁。
香煎芝麻吞拿魚柳$128

香草青醬雞肉芝士意式飯球$98

慢煮脆鴨脾配鵝肝$258

美國肉眼牛扒配燒肉汁$328

2019-06-01
最近不少酒吧在主食等都媲美西餐廳,酒類選擇也更多,還能在飯前飯後打桌球,射飛標等,整體比西餐廳更有娛樂性,無論聚會或約會也更適合。朋友介紹寢宮,因食物質素好,位置方便,環境舒適,娛樂設施也較多。入座即遞上電子餐牌,晚市套餐包沙律、餐湯及茶飲,還能以優惠價追加小食,即點了兩個套餐。Cocktail選擇眾多,大路的都有。前菜沙律香蒜辣椒檸檬汁炒蝦蝦仁大大粒,蝦肉彈牙爽口,蒜香辣椒味濃烈,使蝦球更惹味,個人推薦。下次可試牛柳粒!香煎芝麻吞拿魚柳比較平常沒什麼特別之處,芝麻是滿香的,但魚柳沒驚喜。餐湯美國肉眼牛扒配燒肉汁肉眼扒扒身厚度適中,肉質柔軟富彈性,刀刃一切即開,筋骨甚少,牛肉肉汁豐富。入口牛味香濃,脂香撲鼻,五成熟剛剛好。再以焗薯、紫薯蓉及多款瓜類作主菜,配料新鮮鮮甜。推薦!慢煮西班牙黑毛豬配鵝肝豬肉肉質結實爽口彈牙,慢煮使肉質更細緻,完全不像平日吃的粗硬感。鵝肝外皮薄而脆身,內里整件幼嫩油潤飄脂香,咬下柔軟入口即化。很讚!Sangria Red (右)血紅如寶石的色澤,淡淡紅酒香,水果的香氣融化在酒內,低酒精濃度、低澀度與高甜度,水果香甜容易入口。Spring Rocket (左)以

Cocktail選擇眾多,大路的都有。

前菜沙律

香煎芝麻吞拿魚柳
比較平常沒什麼特別之處,芝麻是滿香的,但魚柳沒驚喜。

餐湯

美國肉眼牛扒配燒肉汁
再以焗薯、紫薯蓉及多款瓜類作主菜,配料新鮮鮮甜。推薦!

慢煮西班牙黑毛豬配鵝肝

Sangria Red (右)

Spring Rocket (左)
以檸檬草、菠蘿、薄荷葉等調製而成的雞尾酒入口清新,香甜富層次。
2019-07-07 316 浏览
好朋友今天生日,點都要同佢去食餐飯兼飲返杯去賀一賀佢。🎉🎉🎉搞手選左位於尖沙咀諾士佛臺其中一間叫〈寢宮〉的Bar & Restaurant一齊食飯飲嘢,玩返晚。上到去環境非常舒服,有好多嘢玩又有波睇之餘,坐嘅位置都好舒適,絕對適合成班朋友坐喺度傾返晚,好寫意。〈Flower Market〉蝶豆花飲品送來嘅時候因為未加入檸檬汁和蜂蜜而呈現淺藍色,當倒進酸性的檸檬汁產生化學反應後就會慢慢漸變成非常漂亮的紫色,味道酸酸甜甜,靚得嚟亦好好飲。〈Up To You〉初初還以為是類似廚師發辦的飲料,但原來所謂的Up to you就是以微苦的咖啡作為基調,另附上糖漿,牛奶,朱古力漿和帶花蜜香味的whiskey,隨你自己喜好喜歡加多少就加多少,老公對此讚不絕口。傾到咁上下開始有啲肚餓,所以我哋都各自點左份餐同埋叫左兩個小食一齊share。隨餐會有沙律同埋餐湯。沙律雖然衹是普通新鮮爽脆嘅蔬菜,但加上咗適量嘅芝士同埋小量嘅醬汁就變得美味而不單調。今天的餐湯是粟米馬鈴薯忌廉湯,滿滿嘅粟米味加上忌廉嘅幼滑和馬鈴薯嘅香甜,好飲!!〈蒜香雞翼條〉香脆惹味既雞翼拆成單骨後每條獨立去烹調,一口一條,吃得優雅不〈論盡〉

Flower Market

〈Flower Market〉

Up To You

〈Up To You〉

〈蒜香雞翼條〉
香脆惹味既雞翼拆成單骨後每條獨立去烹調,一口一條,吃得優雅不〈論盡〉。

香草青醬雞肉芝士意式飯球

〈香草青醬雞肉芝士意式飯球〉
每粒飯球的表面都是像飯焦的乾爽香脆感覺,但內裏的飯粒和雞肉卻不柴不乾,而且帶有淡淡優雅清香的香草青醬味道,感覺也不油膩之餘亦很清新

〈香煎盲鰽魚柳保雲蘇〉
其實點用保雲酥做法的盲鰽魚柳絕對是非常冒險😅😅😅略懂廚藝的我知道盲鰽魚這種水份重的魚類其實多數用清蒸的方法去煮,即使只是煎封也很難做得好,很易就會散掉,更何況是寶雲酥的做法呢!!

幸好這裏的大廚廚藝絕對非常高,整出來的寶雲酥盲鰽魚絕對無可挑剔,魚皮表面乾身香脆不會水流流,但皮下的肉質依然細滑油潤,絕對是超水準之作。

香草芥末燒羊鞍配露絲瑪莉汁

〈香草芥末燒羊鞍配露絲瑪莉汁〉
老公點的燒羊鞍同樣是出色之作,值得一讚是兩碟主菜的伴碟都非常花心思,有風乾致香脆的紫薯和芋頭薄片,另外所有瓜菜和冬菇都有經過略略燒致表面乾爽才伴碟,誠意度滿分。

滿滿香料的羊架表面燒得好香脆,切下去的時候還很隱隱的feel到表層裂開的感覺。

內裏的羊肉香而不騷,咬落去啖啖肉之餃,肥瘦適中不會油淋淋,好好吃。

總結:本兔會給全五星的原因除了食物好食,侍應們的服務態度好,環境舒適外,還有一個非常深得我歡心的重點:現場的音樂全都是DJ級特別編製過的英文流行曲,好聽之餘非常有新鮮感,本兔真的超級欣賞!!

絕對,一定會再來!
Flower Market
Up To You
香草青醬雞肉芝士意式飯球
香草芥末燒羊鞍配露絲瑪莉汁
  • UpToYou
  • FlowerMarket
2019-07-07 67 浏览
星期六晚上,尖沙咀最旺的地方要數諾士佛臺。有哪些地方可以Relax地渡過這個晚上?甫踏進寢宮,便被桌球檯,韆鞦等適合打卡,一班人娛樂的設施吸引目光。環境主要使用射燈,私隱度高。推介主菜,只需輕調味,便帶出黑毛豬鞍的濃濃肉味,肥瘦適中,慢煮使肉質不肥膩,也不乾身,剛剛好。配菜有紫薯蓉味甜有驚喜,甚至有冬瓜符合中西合璧的文化。來到酒吧怎可以不點酒?富有中國"寢宮"特色的"王昭君",與牆上西式"寢宮"迪士尼公主背景相影成趣,喜歡特別味調酒的朋友不要錯過。服務有待改善,叫杯暖水兩次都被漏單,整餐飯沒有水喝,與樓下熱情的服務有比較

推介主菜[慢煮西班牙黑毛豬鞍],只需輕調味,便帶出黑毛豬鞍的濃濃肉味,肥瘦適中,慢煮使肉質不肥膩,也不乾身,剛剛好。配菜有紫薯蓉味甜有驚喜,甚至有冬瓜符合中西合璧的文化。

2019-07-02 61 浏览
粟米湯,色澤金黄,粟米味濃郁, TOPPING有CREAM 彫花, 賣相不錯香蒜辣椒檸檬汁炒蝦 , 香香辣辣的風味,檸檬汁更讓味道提升, 蝦子能保持Q彈口感美國肉眼牛扒配燒肉汁賣相我畀100分, 喺最頂就有西芹, 除了作為擺切, 西芹仲可以食添, 咬口非常啲爽脆肉眼牛扒原本軟嫩的口感,再添點彈性和肉味,味道令人驚喜另外有不少配菜, 例如切成薄片嘅蓮藕, 再加 芋頭, 咬落去非常啲爽脆,仲有碳香味, 令成碟main course生色不少,帶子蕃茄意粉 帶子煮至剛熟,口感啱啱好, 更突出帶子鮮味美味, 蕃茄醬汁份量足夠,辣辣地, 酸酸甜甜的,令人胃口大開