2013-05-11 215 浏览
11-5-2013(六)是日上午十一時多,在家附近隨意吃個午餐,最後選了 富苑茶餐廳。一進店坐下,看見廚房的櫥窗掛上很多燒味,好!那就叫一碗 叉燒湯米粉. 吧!叉燒頗厚身,但偏痩,肉質很硬身;又欠缺肉汁,很乾身,要咬嚼多下才能夠吞下;湯底淡淡沒味的,與米粉的寡味相映成趣。另單叫一個蛋撻,不是剛出爐,已放涼了很多;是牛油撻皮,厚身且沒有牛油的香味,另蛋味亦欠奉,差!埋單$33,填飽肚子便算了。。。
11-5-2013(六)

湯底淡淡沒味的,與米粉的寡味相映成趣。另單叫一個蛋撻,
埋單$33,填飽肚子便算了。。。

2013-05-11
2011-05-11 159 浏览
九點零鐘兩個人行荃新天地,唔知食咩好, 又唔係太肚餓諗住去茶餐廳食算, 經過呢間咪入去囉, 見到D快餐, 晚餐大約三十零四十蚊, 一個叫咗個快餐"鴨腿湯飯" $32 包嘢飲, 凍飲加2蚊, 見到餐牌常餐 (餐蛋飯 $30) 都OK吖, 因為唔太肚餓, 唔想嘥嘢, 點知落咗單隔咗陣個阿姐走埋嚟講, 餐蛋飯冇嘢飲架吓.想轉都落咗單, 算..睇吓佢個餐蛋飯係咪值, 點知蛋又咸, 午餐肉又乾,一路食一路望住個餐牌, 覺得佢D定價都好怪, "牛奶麥皮+多士"又係$30, 餐蛋, 腿蛋又係$30, 但時菜班腩飯, 豉汁雞球飯...等等都係$35但包嘢飲喎..梗係覺得個阿姐攪錯, 到俾錢嗰陣問個老闆娘, 點知佢仲答得妙, 老闆娘: 吓, 6點後冇餐架喎....我: 咁我個FRIEND叫嗰個又有? 老闆娘: 唔知呀, $74蚊啦...(鴨腿湯飯+凍飲$34 & 餐蛋飯+熱飲 $43) 既然食咗, 唔再問落去, 但以後都唔會再去囉!
常餐

老闆娘: 吓, 6點後冇餐架喎....

我: 咁我個FRIEND叫嗰個又有?

既然食咗, 唔再問落去, 但以後都唔會再去囉!

2011-05-11
常餐
2011-04-08 75 浏览
五點幾才食完下午茶,晚飯食又唔係,唔食又怕餓親,掙扎一會,還是隨便的找間茶記吃個簡餐。碟碘飯當然吃不下了,目光就放在餐牌麵食的那一欄。想好,就牛腩燒鵝麵。牛腩是硬硬的,像要考驗我的牙力;燒鵝雖不韌,卻毫不香口,很是一般;麵條呢,未算爽口。飲的又是凍檸茶,甜甜的,對我來說是沒有問題,但恐怕很多人會不喜歡。放下廿九蚊,帶點失望的離開。幸好剛才的下午茶是令人滿意的。

放下廿九蚊,帶點失望的離開。幸好剛才的下午茶是令人滿意的。
2010-05-20 85 浏览
五月中旬投完票後,趕到楊屋道街市買海線做椰汁海鮮雜燴,之前要找點吃的。來到這裡吃件庵列多師,吩咐烘底,伙計驚奇地說烘什麼?多士不焗又怎成多士,偶點點頭,笑言師傅你定未見過叫烘底最後還是凍冰冰的多士了。庵列薄而乾,蛋漿少得可憐,這屈水之作,實在難吃得緊,多士反而不錯,烘得夠香鬆,加了不少牛油,可口。走前見伙計推出蒸瀨尿蝦及炒蜆,這裡是可以買料加工的,只要用心去找找,其實海鮮街市附近,總有不少可提供加供海鮮服務的。
五月中旬

多士好吃,庵列實在倒胃口。
街市附近茶記有海鮮吃唔出奇。
$102 (宵夜)
街市附近茶記有海鮮吃唔出奇。
2009-12-12 62 浏览
逛完街,我和老公打算在茶餐廳吃完下午茶才離開荃灣。不知是否天氣已轉涼的關係,沿途見到的茶餐廳大都打開大門,而我們所揀選的富苑茶餐廳也是。我點了西多士及熱奶茶;而老公則點了午餐肉+煎雙蛋+牛油多士及熱奶茶,感覺味道如下: 西多士: 有花生餡,味道ok。午餐肉+煎雙蛋+多士: 午餐肉和煎雙蛋的味道沒有什麼特別,而多士則沒有多大牛油味道。熱奶茶: 茶味有點澀,奶味普通,麻麻地。

西多士: 有花生餡,味道ok。
熱奶茶: 茶味有點澀,奶味普通,麻麻地。
2009-12-05
2009-11-25 48 浏览
原本想往嘉樂冰廳下午荼,不過見到要等位後,便轉往隔壁不遠處的(富苑茶餐廳),這餐廳也是我第一次光顧,要咗個下午茶餐,西多加凍奶茶,原本18元,凍飲加2元共20元。西多士:西多端過來時,看買相炸得不錯,上面還有厚厚的牛油,那多士炸到非常熱,用餐刀塗兩吓,牛油已平均溶在多士上,還嗅到陣陣牛油香味,再加點糖槳,用刀切開一格格,用叉將多士往口裡送,味道唔錯,還感陣陣花生香味,原來中間夾層是已塗上花生醬才炸的,水準唔錯,非常好吃。凍奶茶:茶味不濃,奶味唔夠香,甜度適中,很普通的奶茶味道,OK啦。
原本想往嘉樂冰廳下午荼,不過見到要等位後,
便轉往隔壁不遠處的(富苑茶餐廳),這餐廳也是我第
一次光顧,要咗個下午茶餐,西多加凍奶茶,原
本18元,凍飲加2元共20元。
西多士:西多端過來時,看買相炸得不錯,上面還
有厚厚的牛油,那多士炸到非常熱,用餐刀塗兩
吓,牛油已平均溶在多士上,還嗅到陣陣牛油
香味,再加點糖槳,用刀切開一格格,用叉將多
士往口裡送,味道唔錯,還感陣陣花生香味,原
來中間夾層是已塗上花生醬才炸的,水準唔錯,
非常好吃。
凍奶茶:茶味不濃,奶味唔夠香,甜度適中,很普
通的奶茶味道,OK啦。
凍奶茶 , 西多士
2009-11-24