2017-05-07 333 浏览
下午茶當午餐食,又平又多選擇!富臨皇宮,下午茶平到笑。蝦春卷,太多油。見到中間好像未炸好。燒鵝瀨,鵝未燒,湯冇味!炒飯:太濕,超難食。煎釀茄子:最正常的了,夠香夠味。一個字:平!如果冇要求,是可以的。
下午茶當午餐食,又平又多選擇!

富臨皇宮,下午茶平到笑。

蝦春卷,太多油。見到中間好像未炸好。
燒鵝瀨,鵝未燒,湯冇味!
炒飯:太濕,超難食。
煎釀茄子:最正常的了,夠香夠味。

一個字:平!

如果冇要求,是可以的。
燒鵝瀬
蝦春卷
瑤柱疍白炒飯
2017-03-12 507 浏览
1月同男友親戚食圍菜,開咗房,有5圍。鴻運金豬件配素鵝 - 味道普通,脆,不過唔夠肥美同香。發菜好市大利 - 發菜蠔豉牛利生菜 - 呢個唔錯,味道剛好。碧綠蚌片蝦球 - 西蘭花蚌片蝦球 - 太淡,無厘味道。脆奶伴海鮮卷 - 唔知點解海鮮卷變蝦條?結果蝦條肉太少,普通街邊貨式。紅燒竹笙雞絲翅 - 味道幾好。不過翅好難話煮得難食。清蒸沙巴龍躉斑 - 生熟剛好,唔會太耐鞋晒。蠔皇海蔘扣鵝掌 - 味道太咸,鵝掌夠淋,但海蔘可能未發夠,唔淋,唔好食,好嘥。
1月同男友親戚食圍菜,開咗房,有5圍。
鴻運金豬件配素鵝 - 味道普通,脆,不過唔夠肥美同香。
碧綠蚌片蝦球 - 西蘭花蚌片蝦球 - 太淡,無厘味道。
紅燒竹笙雞絲翅 - 味道幾好。不過翅好難話煮得難食。
清蒸沙巴龍躉斑 - 生熟剛好,唔會太耐鞋晒。
2017-01-28
2017-02-24 448 浏览
公司迫清假,攞左日星期一,落街飲下茶hea下休息下,平日下午茶無乜人,一去到就有枱,雖然大把位,但都係要迫人撘枱嘅,是但啦,都係想坐下飲下茶啫。叫左煎矮瓜,炸兩,生煎包,鴨腳札,雙皮奶,全部係特價點心,價錢由7.8到14.8,好平,茶錢7蚊,再加埋一都係每人三十零蚊,仲平過食茶餐廳。食物質素一般,唔係話好好食,又唔係難食囉,矮瓜大大件,雖然係炸又唔係太油膩,炸兩入面條油炸鬼幾脆,生煎包香口,鴨腳札入而包住芋頭同豬肉,混左馬碲幾爽口,個汁入味,最意外係個雙皮奶,即叫即蒸等左超耐,上枱超級熱,有張保鮮紙包住,唔會有倒汗水,奶滑唔過甜,再去食先。

2017-02-20
2017-01-15 561 浏览
昨晚阿嫲壽宴, 一如既往都係去富臨擺, 所以都無乜期望。 一入到去又迫又多人, 成間酒樓都有宴客function。 最慘係我地隔離既公司春名, 有人係酒樓食煙, 煙味吹晒過黎, 向經理投訴3次,先有好轉。 我地好多小朋友, 又有初生bb, 真係頂唔順。至於野食唯一特別既係個伊面, 成扎金菇無炒開笑到我地, 我好後悔無影底佢
我地好多小朋友, 又有初生bb, 真係頂唔順。
至於野食唯一特別既係個伊面, 成扎金菇無炒開
笑到我地, 我好後悔無影底佢
2017-01-14
庆祝纪念
生日
2016-12-18 618 浏览
乳鴿山煎包波士頓龍蝦伊麵這餐食左8xx抵食有趣指數:3.5/10這個價位在做節旺季來説不過不失,味道中下,服務就不提也罷,其中最好食的係生煎包夠熱煎的味道都夠,另外波士頓龍蝦伊面亦叫穩妥,不太伏。
乳鴿
山煎包
波士頓龍蝦伊麵

這餐食左8xx

抵食有趣指數:3.5/10

2016-12-17
宵夜
2016-10-16 953 浏览
慶祝姨丈生日,點了龍躉兩味,又滑又鮮味、同點了海參鴨掌煲,海參絕無膽固醇,大人老少都啱食,鮮冬菇小棠菜配料熱騰騰的,色香味俱全,再加上一碟纓花蝦帶子炒飯,粒粒飯夠鬆軟,無油,纓花蝦好幼細,吊少少鹹香蝦味同帶子混合感覺清新。
海參鴨掌煲
2016-10-16
海參鴨掌煲
2016-10-10 601 浏览
熱辣辣跳舞鷄,除了外表吸引,可以拍照給大家分享,香味十足,真係色香味俱全,皮脆肉嫩,又抵食,都係$48堂食。好夠味道不需點醬油。雖然是手㧓,侍應好樂意幫我們把它撕下來,擺放得齊齊整整,真係唔唔話得啦!

2016-10-10
  • 手抓跳舞鷄
2016-06-19 1264 浏览
飲茶食黎食去都係個啲蝦餃,燒賣,叉燒包…甜品選擇也不多,但今次係富臨呢個雙皮奶燕窩,比到我驚喜喎!雖然並不是真燕窩只是雪耳碎,但賣相好好,食落清甜香滑,很香蛋白同奶香。
2016-05-02 1052 浏览
真係好少去食富臨, 不過耐不耐都要同家人食下飯先得既, 所以我就應承佢地黎富臨食下飯, 當係就下老人家啦哇, 鮮活魚好生猛呀! 不過我地黎食點心, 見佢幾靚影左一影即係其實燒賣都正正常常既, 雖然肥膏有D多同埋肉有D韌, 但味道都OK, 賣相都算正常但幾十蚊個既呢個黑椒牛柳薯角真係想打人, D牛柳韌到無朋友, 而且又唔夠熟, 中間紅色既, 又唔切開喎, 搞到又大舊又少, 薯角仲要整到比個唔好食既獻汁整淋晒, 真係OMG麻蓉包就算係不過不失啦, 大家都見到幾厚皮...而且個面皮仲硬硬地不過D涵就算幾好食, 都叫做可以懷念下
不過D涵就算幾好食, 都叫做可以懷念下
题外话/补充资料: 食得多出面既點心專門店, 而家飲茶真係睇唔上眼...
2016-02-09 968 浏览
今年做除夕團年飯提早了很多,一來為從歐洲回來的四家親戚洗塵,二黎好多人正日吃不了 決定加開多場。今晚在富臨訂了3圍,人才濟濟嘛! 當晚富臨全部爆滿,酒席、慶生、百日宴、公司晚宴等等,人手不足吧~訂了其中一種宴會餐,講講當中2款:翡翠蝦球珊瑚蚌炒西芹,這味相信大夥兒都吃過了!顏色鮮艷吸引,紅綠搶眼,而海鮮新鮮彈牙,口感不錯,略嫌有點生(餐後腸胃炎的不下7個),芹菜好爽脆,索索聲,易咬無哂老絲,還是嫩綠。之後吃了仿肉翅,那翅的部份都頗多,有排翅及金絲翅,另外還是豬肉絲,火腿,加上紅醋,調味上來酸傑各佔一半,好入味 個羹好喝滿滿的入庭率
訂了其中一種宴會餐,講講當中2款:
翡翠蝦球珊瑚蚌炒西芹,這味相信大夥兒都吃過了!
滿滿的入庭率
2016-01-30
  • 湯燉翅
2015-12-27 609 浏览
仲規仲矩的家常便飯:生炒排骨乾身不夠醬汁,但份量好足夠,食唔哂; 吊燒鷄皮脆肉嫩,做到色香味美,值得讚賞; 海鮮雜菜煲,熱辣辣送上又有爽滑粉絲、支竹、西蘭花夠𣺉、白菜仔、小棠菜,有肉有菜,好滿足了!
菠蘿生炒骨
脆皮吊燒鷄(半隻)
海鮮什菜煲
2015-12-22
脆皮吊燒鷄(半隻)
2015-12-06 636 浏览
附近茶樓越開越多,好久沒來富臨了,今日落街同阿媽加BB飲餐茶,咁就揀間環境較濶落嘅方便啲嘛。星期日午市沒有特價點心,但其他野都唔貴,元朗區飲茶比市區真係平啲。鮑汁鳳爪 $22鹵得好入味,鳳爪厚肉唔硬,真係幾好味,好似今多年都無加價,雖然份量比剛開業時少左,但仲好抵食。菠蘿生炒骨 $38個味調得好好,沒過酸或過甜,一口一粒方便食,半肉半骨有口感,呢個價錢嚟計好大碟。溫公齋燜粗面 $58好香南乳味,有雪耳,雲耳,豆卜,冬菇,白菜仔等,足料好味,唯鹼水味重啲,食一碗就好膩。無侍應沖水,呢個問題次次都係咁。

鮑汁鳳爪 $22
菠蘿生炒骨 $38
溫公齋燜粗面 $58

侍應沖水,呢個問題次次都係咁。
2015-12-06
2015-09-10 1198 浏览
要講初開的 YOHO Mall 真的超多人又超混亂,上週六明明五時多以手機 Apps 線上取了某餐廳的票,去到店方卻以我們人太多、餐廳沒大檯而不認數;朋友在對面餐廳也取了票,但餐廳首週8點半就截單,按人潮六時多開始等的我們最終排不到檯.... 最慘是平時有位的鴻星也爆了,樓下一帶的小店更要等個多小時... 最後唯有去 富臨皇宮,吃了個精選六人餐:人均 $200 多就有當紅脆皮乳豬、上海焗美國龍蝦伊麵(殼多於肉)、翡翠蝦球鳳片(翠玉瓜比蝦球吸引)、金磚鳳尾蝦、清蒸沙巴龍躉、花膠鮮菌浸菜苗(這個不錯)、脆皮燒雞(也不錯)、瑤柱蛋白炒飯、養顏桂花糕,還有沒拍的竹笙海皇燴花膠(分到七大碗!)。如此強盛同時也算足料陣容下,味道當然不能要求很多,6大5小都吃飽還有剩可以打包當翌日午餐,算不錯了。不過這是恆生卡54折後優惠價 ($1,988十二位/$1,088六位),如付原價就不值此價了。又,這頓飯,吃得最開心應該是囝囝,與久沒聚頭的小女友一起吃飯、一起玩B、一起跑跳,還互相爭水飲,興奮不得了!下次再約再食之時,希望YOHO Mall已回復正常啦~
2015-09-05
搵酒樓食飯時, 先發現元朗係無美心中菜的…屋企人提議嘅呢間酒樓所在位置原本屬於元朗的最邊緣, 比著以前, 真係搵Stand來食(懂的便懂)… 有咗西鐵同Yoho Town之後, 地理上無以前咁惡劣… 本著即管一試的心態, 戰戰兢兢地前往 (Google Map度行去酒樓途中有條長窄巷好黑麻麻草叢Feel), 原來勁多人行, 同埋唔提早落天橋的話, 係唔會進入Dark Corner的, 唏, 自己嚇自己…入到酒樓, 上2樓, 裝修都幾光潔… 酒樓間開了火鍋區同小菜區… 2邊都人頭湧湧…落單時迫我地叫貴價套餐, 又話假期無任何優惠, 但明明Book枱時經已再三確認無問題並已Order了套餐同優惠, 職員來來回回咗幾次, 最後都係話唔得, 到我地決定舉家走人(12大2小星期日晚去其他地方都幾難搵位, 都玩到咁大, 可想而知件事幾咁有問題), 先彈個黑衫出來話我地Book枱時Order了套餐同優惠Valid…7:21PM 燒乳鴿 -- 第一道菜上桌, 全餐之中較為正常的, 味道略鹹, 鴿略廋肉不多, 肉質略o鞋, 整體可接受…7:24PM 芝士龍蝦伊麵 -- 嘩, 睇個樣好似好多肉咁喎… 點知
酒樓食飯時, 先發現元朗係無美心中菜的…

燒乳鴿
芝士龍蝦伊麵
7:24PM 芝士龍蝦伊麵 -- 嘩, 睇個樣好似好多肉咁喎… 點知… 一個不留神, 大口大口咬落去, 喂, 殼呢嘅!!! 個廚嘅刀工都好利害喎, 可以切到留返幾亳米(mm)肉係殼上, 都要10件有9件都係咁… 你問鮮唔鮮? 有圖有真相, D龍蝦肉都唔係白色嘅, 淨係睇佢專程黐D炸粉去炸吓D龍蝦先就知有幾唔新鮮啦…
荷葉飯
7:26PM 荷葉飯 -- 第3道菜就上荷葉飯? 會唔會早咗少少呀? 荷葉同飯零交流, 擺明就係將炒飯用荷葉包住後就9秒9內上菜… 炒飯無呢味道又唔乾身, 無人肯食…
什菌炒桂花蚌
7:29PM 什菌炒桂花蚌 -- 點解什菌係綠色嘅? 好得人驚呀!!!
炸蟹夾
8:01PM 炸蟹夾 -- 相隔了30分鐘先再有菜上, 是今晚唯一一道菜我夾咗1次仲會夾第2次的, 蝦膠打得幾彈牙, 咬開燙嘴的還在出煙, 唯酸甜醬稀得像水有點失色…
魚肚羹
8:22PM 魚肚羹 -- 好腥呀!!! 飲咗1啖, 放棄!!!
炒斑片
8:34PM 炒斑片 -- 我只吃了1片, 沒有魚鮮味, 肉亦有點老, 話晒都炒了70分鐘, 想唔過火都難… 最受我歡迎的, 是無味西芹…
東菇生菜
8:41PM 東菇生菜 – 嘩!!! 個賣相真係好嚇人!!! 烚生菜烚咗80分鐘, 烚到黃晒就溶咁, 搵你食啦, 我就決定唔食喇…
蒸斑腩
8:51PM 蒸斑腩 -- 蒸咗90分鐘, 蒸到老晒, 魚肉好o鞋口, 沒有半點鮮味, 連豉油都唔香, 無人願意食, 食剩大半碟…
壽包
壽包
8:56PM 壽包 -- 又上得好快喎… 個皮勁厚, 又乾又硬, 蓮蓉又唔香, No Good~

明明係套餐, 點解要個半鐘先可以上晒所有菜, 中途可以30分鐘又30分鐘都唔上1個菜, 問極職員都無人理, 佢地嘅眼神係啋你都傻, 真係食到火都o黎~

剛才越叫越走的職員 (亳不Helpful, 應該話不打算Help), 見到我地盤生果花又突然彈返出來, 圍住盤生果花行來行去, 左望中望右望, 左問右問我地盤生果花, 眼見全家人眼球內的火都燒得很旺盛, 只以沉默作回應…

我好肯定, 以後都唔會有屋企人再提議來呢度食飯…

2014-08-24
2014-09-04 1721 浏览
每逢假日,很多時候也會與父母到茶樓食食點心,喝喝茶,以表孝心,今次亦一如以往~唔知大家有無發現雖然話經濟不景氣,但酒樓係假日永遠都喺甘人山人海,味道越好的、質素越高的,人流就更多. . .不知是否與我愛懶床有關,起床後大多只能光顧下午茶時段,有些時候真的要等上一小時,令人咋舌。所以今次我決定要早點起床!一試早茶,希望會比較少人~!早茶時段雖然人流也不少,但相對上比下午時段好多了,只需等過5至10分鐘就可以安排入座,總算不枉我特意早起~說得上是富臨皇宮,裝修佈置上亦顯得富麗堂皇,十分高貴。很喜歡那些沿掛在天花閃閃發光的水晶吊燈~地方雖然不算太少,但到處也佈滿密密麻麻的桌子,十分迫硤之前提到由於很少飲早茶,所以首先細看一下點心紙,看看有甚麼分別。想不到早菜的食物款式及價錢竟與下午的相若,肚子也開始餓了,就快快點選食物~點選過後,找侍應落單往往是一件難事,侍者們總是低著頭,急急忙忙的走過,甘本不會看到客人的手正在舉起。落單過後,跟家人聊聊天,點心就續一送來了~山竹牛肉球 ($8.8)軟滑無筯,肉質腍腍的,內有細少的馬蹄粒,增加爽口及香味,令口感更為豐富,此外還混合了大量我最討厭的芫茜碎 ,喜
山竹牛肉球
山竹牛肉球 ($8.8)
軟滑無筯,肉質腍腍的,內有細少的馬蹄粒,增加爽口及香味,令口感更為豐富,此外還混合了大量我最討厭的芫茜碎 ,喜歡這香氣的可能會很喜歡,但我卻略嫌遮蓋了牛肉味,只能算是不過不失之品
蝦子燒賣皇
蝦子燒賣皇 ($13.8)
名字很覇氣,賣相算是中規中矩吧,可惜一放進口內,已咬到一大粒肥豬肉,燒賣中加入肥肉提升口感是很平常的,可惜他的肥肉實太多了,而且不是以原隻鮮蝦製成,只是用上蝦粒,還有少量的冬菇碎,也只作題味而不能加分,這燒賣皇的稱號明顯地名過於實了
鮑汁叉燒包
鮑汁叉燒包 ($18.8)
完全是意料之外的好味,就我自己來說,不太喜歡厚實實的包類,但這個叉燒包卻令我對中式包類改觀,包的外皮夠薄,內裹的叉燒餡塞得滿滿的,而叉燒汁則完全滲入包的內層,令淡而無味的蒸包散發出陣陣香濃的肉汁味,將包分為兩半時,香氣撲鼻,肉汁滿溢,一般叉燒包內的叉燒質感大多較為粗嚡,但這裡的叉燒,雖經過蒸汽加熱,但肉質仍保鮮嫩,爸爸試過也愛不惜口,當然成為每次必叫之選
皮蛋咸骨粥
皮蛋咸骨粥($6.8)
皮蛋切碎後配上三粒小排骨加入粥底,配料真的很少,但味道還算不錯,排骨帶點咸香,但吃過後感到非常口渴,相信加入了不少味精,不過以特價點心$6.8的價錢來說,已無什麼可以要求了,價錢真的非常吸引!
杞子桂花榚
杞子桂花榚 ($8.8)
這是一碟很看廚師心情嘅甜品,以我食過多次嘅經驗,每次質素也有點偏差,幸好,大多也整得不錯,榚身軟硬度關乎到魚膠粉的多少,可是這個比例每次吃都不一樣,有時像豆腐,有時會像啫喱糖,相信廚師是個隨心所欲之人吧. . .但以味道來說,這個桂花糕總算不錯,甜度適中,榚內充滿桂花粒,桂花味放口內久久不散,如果可以在質感上控制得好一點,相信這不失為一道優秀之選
煎蘿白榚
說到中式榚點,當然還有煎蘿白榚 ($10.8),這裡的蘿白榚,味道香濃,每一口都充滿很濃郁的蘿白味道,不會感到只有粉漿,加上混合了小粒蠟腸,經慢火煎香至外皮金黃色,糕點香噴噴的送到枱上,又是一道每次必吃之選
鮮蝦腸粉
鮮蝦腸粉 ($13.8)
這個真的沒有太多感想可言,只有無望,厚實的布拉腸粉,沒有細滑口感,而雖然叫作鮮蝦腸粉,但真的少得過分,每條只分配到少量雪藏蝦仁,再以脆肉瓜充撐份量,雪藏蝦仁只像象皮膠般彈,更不要說有鮮甜味!而脆肉瓜只有清清的蔬菜味,需配合新鮮食材才有味道可言,無疑這配搭是個大錯誤!
鳳爪排骨飯
鳳爪排骨飯 ($6.8)
飯粒比較乾身, 粒粒分開甚有口感,鳳爪不會過鹹,但略嫌蒸煮時間不夠,骨與骨之間比較硬身,不易分開,而排骨只有小小的3粒,而且骨位較多,不太多肉,可幸的是肥瘦適中,不會只有脂肪和骨頭,以及鬆肉粉不會太多,肉質尚算有口感,也是抵吃之選
南瓜煎堆
南瓜煎堆($18.8)
最後當然還有每次都富臨必吃的南瓜煎堆仔,大大個、熱辣辣、圓滾滾的,賣相十分吸引,表面有着金黃色的脆皮,外層佈滿香脆的芝麻粒,上枱前侍應把煎堆分成兩半,方便進食,內層加入了南瓜蓉,口感甜甜的,外脆內煙韌,非常好吃

後記:
早茶時段非常抵吃,吃了9款點心,只需約$150蚊,平均每位也是$50蚊而已,而且質素可以接受,也是假日享受家庭樂不錯的選擇呢~
2014-08-31
$50 (早餐)
鮑汁叉燒包
杞子桂花榚