2016-06-08 415 浏览
平時真的沒甚麼機會會到藍田,不過這天到了親戚家中探初生BB,他們說在啟田商場中有間又平又OK的日式放題,反正在藍田也人生路不熟,就去試試吧。星期日晚7點至8點半時段收費$178,比起很多放題都便宜。本以為$200不到的放題款式選擇應該很少,沒想到也有多達13張點菜單。日式放題刺身必不可少,三文魚跟甜蝦質素很高,甜蝦大隻又新鮮;八爪魚肉質不韌有甜味;貝柱雖然體積不大,不過可以一口吃多幾件;虎蝦在放題中比較少見,但肉質爽口彈牙夠冰凍清酒煮蜆有淡淡酒香,蜆肉沒有沙~燒海蝦外殼燒得香脆,爽甜彈牙,只order了4隻實在太少了!!兩款口味的燒蠔我也點了,芝士焗蠔比蒜香那款更出色,芝士表面焦香濃郁。酸辣鳳爪是我意想不到般好味,夠酸夠辣,鳳爪亦已去骨很容易吃。燒菠蘿多汁不會過乾;燒日本甜薯要連皮吃,甜甜的很香口;雞軟骨很香雞油味,香脆的多吃也不會膩。點了很多炸物,全部質量都很高,特別是炸蠔及三文魚骨,外皮黃金香脆,內裡的肉仍然是嫩嫩的,而最值得可取的是炸物全都是熱辣辣新鮮炸起的。蟹子沙律的青瓜絲爽甜又夠凍,加上沙律醬一起吃味道清新。甜品選擇有雪糕、奶凍等等,不過由於我已經很飽的關係就只吃了榴槤雪條
星期日晚7點至8點半時段收費$178,比起很多放題都便宜。
清酒煮蜆有淡淡酒香,蜆肉沒有沙~
蟹子沙律的青瓜絲爽甜又夠凍,加上沙律醬一起吃味道清新。
 榴槤味濃又不會過甜,十級正!!

總括,我們入座星期日7點入座,收費為 $178 + 10% ,即是只需$195.8,用價廉物美來形容就最適合不過了

2016-06-05
2016-06-05 1536 浏览
這天要到觀塘辦點事,朋友就帶我搭多—站地鐵到藍田這家富田。這裏的店員服務親切有禮,鄰枱食客很友善,很有街坊的感覺。枝豆很新鮮,熟透不硬、不鹹、有豆香。刺身: 點選了甜蝦、呑拿魚、三文魚、八爪魚、螺片和鮮柱貝,各樣都鮮甜爽口。火焰三文魚壽司,三文魚大大件,味道鲜及有點焦香。火焰XO醬和牛壽司,肉嫩而有牛味,份量十足。清酒入口較温和,不嗆喉。梅酒不會過甜,不自覺飲了—杯又—杯。 烤菠蘿,入口軟香帶甜多汁。鹽燒雞軟骨串,爽口没有雪味,鹹味也剛剛好。即炸蒜香雞中翼,質肉爽滑,淡淡蒜香而不覺油膩。還有自助啤酒、汽水、泡芙、甜品和雪糕,真是貼心&超值
枝豆很新鮮,熟透不硬、不鹹、有豆香。
火焰三文魚壽司,三文魚大大件,味道鲜及有點焦香。

火焰XO醬和牛壽司,肉嫩而有牛味,份量十足。
烤菠蘿,入口軟香帶甜多汁。
鹽燒雞軟骨串,爽口没有雪味,鹹味也剛剛好。
即炸蒜香雞中翼,質肉爽滑,淡淡蒜香而不覺油膩。
還有自助啤酒、汽水、泡芙、甜品和雪糕,真是貼心&超值

2016-05-25
  • 火焰三文魚壽司
  • 刺身
同mr定左每個星期都搵個大家都未去過嘅地方去行下食下,今次去左藍田,除左見識左個樓底好高嘅aeon super market,仲試左個我諗係全香港最抵食嘅晚市放題。當晚我地食最早一輪,515食到7點,148咋。因為早都唔使等位,好野! (其實730開始都係168,好抵)。好,講下有咩食同食左咩。本身以為平,有得食嘅野有限。但,我錯了,錯哂。一睇有10幾張紙仔,最驚訝連梅酒都有得飲。我地先叫左枝,好飲無溝水無溝淡,勁純,飲得出係好野!汽水亦係任飲,有Pepsi 、啤酒等。難得舖仔可以offer 到呢個level 嘅酒水。之後就焗蠔、枝豆、清酒煮硯、刺身、卷物、天婦羅、串燒燒物、壽司、和風西冷,仲有估不到嘅小鍋打邊爐。先講焗蠔,有兩款- 黃金同蒜蓉。黃金即是用日式蛋黃醬焗。我鍾意黃金多d因為夠惹味。枝豆味道偏淡,但都好可口。清酒煮蜆酒味相對梅酒當然淡好多,但勝在粒粒蜆都開哂,而且肉係甜嘅。再講刺身,款式算多,希靈魚都有。三文魚刺身近乎係三文魚腩刺身,夠肥夠滑; 小貝、甜蝦、虎蝦同希靈魚刺身都鮮甜新鮮,好食。卷物叫左三文魚親子卷同鰻魚卷,兩樣都有軟芝士係入面,好好食。壽司竟然有點松露三文魚,

卷物叫左三文魚親子卷同鰻魚卷,兩樣都有軟芝士係入面,好好食。壽司竟然有點松露三文魚,黑松露俾得好大方,好夠味,有誠意!
串燒冬菇同菠蘿正常,無太咸,ok。但食菠蘿個時d皮真係有d尖尖太尖,介到個嘴邊....好在無事,建議可以削走d尖尖佢。個三文魚頭都燒得幾好。
最後要講下個鍋,真心覺得正。配料有成10幾20樣俾你去食。必食肥牛質素係好嘅,雪花適中而食落無筋。青口大大隻,夠鮮甜。真係碌d菜同菇食下都好呀。
All in all, 咁嘅質素,加埋一,兩個人唔使350蚊就食到,抵!最可惜嘅係我同mr太飽了,未有品嘗到甜品。不過唔緊要,我地會去再試嘅!返食指數: 4粒星(最高5粒) 😌😌

好久沒有吃過放題啦,所以就去了附近嘅藍田吃放題。一進到去,店員便把一排的點餐紙,分類得很仔細,很方便就可以找到自己想吃的東西。魚生真的很新鮮,而且種類很多,不過最近我胃口不太好所以我沒有點太多。我很欣賞他們的黑松露三文魚,上面的黑松露是毫不吝嗇的,炙燒蟹棒也是相當出色的,真的想不到燒一燒味道便會香許多。另外他們的燒物也是相當的出眾~值得大家一試,碟中所拍的是雞翼和燒墨魚丸,燒墨魚丸我真的很喜歡吃~~還有我最喜愛的蟹籽沙律和野菜沙律~加南瓜天婦羅甜品和飲品都是自助的,雖然不是他們自製,但是絕對沒有hea大家,很多都是雀巢出品的雪糕和雪條,還有盒裝豆腐花,又有我很久沒有喝到的碧泉水蜜桃味汽水~百事可樂七喜之類的更是自然有提供,令我驚喜的是居然有榴槤雪條吃!我除了吃完一條榴槤雪條之外我更吃了一條大腳板雪條~(其實我真的很飽了)順便一題的是,千萬不要像我一樣一份一份的點,我不知道一份其實就是一件壽司。其實每位$185真的不算貴,吃完之後我的肚皮鼓鼓的~因為實在太多種類選擇了什麼都想吃
好久沒有吃過放題啦,所以就去了附近嘅藍田吃放題

還有我最喜愛的蟹籽沙律和野菜沙律~加南瓜天婦羅
2016-05-31 1809 浏览
好朋友在藍田上班, 竟然未吃過這家抵食的日式放題熱愛魚生的他, 我一於帶他去吃個夠他喜愛晶瑩剔透的甜蝦及肥美的三文魚,而我對鮑片及呑拿魚情有獨中, 煙韌好嚼頭的鮑片以及鬆軟的蟹柳也很快被吃光再來每人一件鮮甜的帶子壽司, 三文魚壽司配上黑松露也是很出色的大家都極 喜愛綠色的枝豆及中華海草, 蟹子沙律及鮮菜沙律也是放題必吃的然後是天婦羅的時候, 鮮蝦味美,尤其是外脆內軟有蝦汁! 甜薯及番薯也是很好的選擇! 好友從來不吃天婦羅的, 今天竟然吃了一隻蝦及一件甜蕃薯清酒煮蜆, 新鮮的海鮮蜆被濃郁的酒湯煮過, 非常美味, 連湯也不能放過!至於燒物, 尚有改善空間, 也可能是由於吃魚生始終比熟魚鮮甜很多, 這樣是會比下去的, 所以我們再encore魚生了!encore三文魚、甜蝦、虎蝦、鮑片、吞拿魚 還是這麼美味的甜品任食汽水、飲品、啤酒、清酒任飲 生日月份還有88折, 超抵食的日式放題
好朋友在藍田上班, 竟然未吃過這家抵食的日式放題
熱愛魚生的他, 我一於帶他去吃個夠
甜品任食
汽水、飲品、啤酒、清酒任飲
生日月份還有88折, 超抵食的日式放題
2016-05-24
  • 甜蝦刺生
2016-05-30 358 浏览
藍田大眾化親民放題 食物種類都幾多 品質唔算話好有驚喜 不過都幾多人排隊黎食架 放題$178 加一餐廳環境都算幾空曠先點左好小有既梅酒 幾好飲~ 清酒煮蜆略嫌有d淡 不過蜆肉都幾鮮甜 天婦羅做得唔錯 炸漿脆薄 香口唔酒膩 幾好味!炸物方面 蒜香雞翼比較突出 真係好香脆同埋好好味 唔會有唔熟既問題 岩岩好! 另外三文魚頭亦都燒得非常美味 一d都唔會腥刺身除左三文魚同蝦比較新鮮外其他就麻麻地扒類方面有牛扒羊架 都好好味肉汁非常多 煎封得好好 seasoning亦都幾到位 好正! 最後當然要試埋佢最特別既火鍋啦 雖然火鍋料唔算特別多 不過放題有得食埋火鍋又幾得意~順帶一提 老人家係有discount 架~地址: 藍田啟田商場2樓207號舖
藍田大眾化親民放題 食物種類都幾多

品質唔算話好有驚喜 不過都幾多人排隊黎食架

放題$178 加一
餐廳環境都算幾空曠
先點左好小有既梅酒 幾好飲~

清酒煮蜆略嫌有d淡
不過蜆肉都幾鮮甜

天婦羅做得唔錯
炸漿脆薄

香口唔酒膩 幾好味!
炸物方面 蒜香雞翼比較突出

真係好香脆同埋好好味

唔會有唔熟既問題 岩岩好!

另外三文魚頭亦都燒得非常美味
一d都唔會腥
刺身除左三文魚同蝦比較新鮮外其他就麻麻地
扒類方面有牛扒羊架 都好好味

肉汁非常多 煎封得好好
seasoning亦都幾到位 好正!

最後當然要試埋佢最特別既火鍋

雖然火鍋料唔算特別多

不過放題有得食埋火鍋又幾得意~
順帶一提 老人家係有discount 架~
地址: 藍田啟田商場2樓207號舖

庆祝纪念
母亲节
2016-05-24 374 浏览
係藍田長大既我,約左位小學同學聚舊。2個人係啟田商場行緊搵食,比我地發原來藍田都有放題!價錢仲好平,所以決定入去試下!7:30食飯時間,都幾爆場有d估唔到選擇都ok 多!第一round先點了刺身賣相其實都唔太吸引,但食落口都新鮮羊架燒得幾好 唔會過火而令到d肉硬!串燒雞軟骨燒得卜卜脆 我地encore左好多次燒蝦燒後仲係好爽 菠蘿好甜好juicy其他串燒都唔差既!第二round 打下邊爐叫左個蕃茄湯底,呢個湯底又估佢唔到有水準濃既蕃茄味!食物吸哂佢既精華!一流!蟹粥都唔差個粥幾甜,蟹亦爽口!清酒煮蜆食唔到酒味,但蜆好甜,湯都好鮮!而飲品同甜品係自己到‘甜品區’任拎的!以百幾蚊可以食到放題黎講真係唔差以後食放題我諗近近地藍田食已經OK!洗乜去到咁遠.
係藍田長大既我,約左位小學同學聚舊。
2個人係啟田商場行緊搵食,比我地發原來藍田都有放題
價錢仲好平,所以決定入去試下!
7:30食飯時間,都幾爆場
有d估唔到選擇都ok 多!
第一round
先點了刺身
賣相其實都唔太吸引,但食落口都新鮮
羊架
燒得幾好 唔會過火而令到d肉硬!
串燒
雞軟骨燒得卜卜脆 我地encore左好多次

燒蝦
燒後仲係好爽

菠蘿
好甜好juicy
其他串燒都唔差既!
第二round
打下邊爐
叫左個蕃茄湯底,呢個湯底又估佢唔到有水準
濃既蕃茄味!
食物吸哂佢既精華!一流!
蟹粥都唔差
個粥幾甜,蟹亦爽口!
清酒煮蜆
食唔到酒味,但蜆好甜,湯都好鮮!
而飲品同甜品係自己到‘甜品區’任拎的!

以百幾蚊可以食到放題黎講真係唔差
以後食放題我諗近近地藍田食已經OK!
洗乜去到咁遠.
2016-05-23
2016-05-23 1104 浏览
今晚因工作關係嚟到藍田的啟田商場,於是就請教吓住附近的好友有乜好介紹,好友知道我呢排鍾意食日式放題,就介紹我嚟呢間藍田人氣爆燈的“富田和食亭”,因其款式多價錢又經濟(繁忙時段都只係$185),仲千叮萬囑一定要訂位添~坐底一看那點餐牌的種類,竟然有13款之多由必有的壽司刺身、串燒、天婦羅、扒類……甚至乎火鍋都有,而自助櫃則有齊啤酒、汽水、豆腐花、雪糕雪條……蟹籽沙律有蟹籽、粟米、蟹柳、青爪絲爽脆新鮮,最喜歡食過沙律作為前菜,如果沙律醬多少少會更好味青酒煑蜆有陣陣的酒香,蜆肉鮮甜嫩滑、新鮮貨先做到三文魚、吞拿魚、虎蝦、甜蝦、柱貝、鮑片、螺片、玉子、熹靈魚師傅用心的編排令我眼前一亮,當這刺身船上枱時已能令人食指大動,再好的食材加上美奐的擺設,的確能做到劃龍點晴之效果刺身全部都很新鮮,三文魚的厚薄程度亦是我最喜愛的,而刺身應有的冷度亦足夠火焰XO醬和牛壽司微焦的XO醬加上嫩滑的和牛,不需要加任何豉油,一啖放於口中就能令味蕾溶化了黄金燒蠔、蒜香燒蠔蠔肉比較細粒、但好鮮甜,呢味亦是除咗刺身外再加單必點的大蝦天婦羅、松葉蟹棒天婦羅大蝦天婦羅外層香脆、內層蝦肉爽滑彈牙,而松葉蟹棒肉質比較實這裡除咗主打
坐底一看那點餐牌的種類,竟然有13款之多
蟹籽沙律

青酒煑蜆

有陣陣的酒香,蜆肉鮮甜嫩滑、新鮮貨先做到
三文魚、吞拿魚、虎蝦、甜蝦、柱貝、鮑片、螺片、玉子、熹靈魚

火焰XO醬和牛壽司

黄金燒蠔、蒜香燒蠔

蠔肉比較細粒、但好鮮甜,呢味亦是除咗刺身外再加單必點的
大蝦天婦羅、松葉蟹棒天婦羅

大蝦天婦羅外層香脆、內層蝦肉爽滑彈牙,而松葉蟹棒肉質比較實
這裡除咗主打的刺身壽司新鮮外、其他小食熱食水準亦非常之高,而且價錢又平、雖然很遠,但我都一定會再幫襯的
2016-05-19
2016-05-23 1671 浏览
估唔到藍田啟田商場入面都有一間日本放題食,唔使出到旺角,仲可以行一陣間匯景商場,今次就同媽媽一齊黎試吓。六點半去去到門口已經見到有d人喺度等緊啦,我諗平時都好多人去,因為我見到佢分咗3至4個唔同嘅時段(平時食放題通常得兩個時段揀),最平嘅七點離座只係$138。入到去坐低,因為已經有好多人食緊,個佈局有啲迫,但係都幾整齊,坐得都舒服既。啲嘢食有好多唔同嘅款,以為會比旺角嗰啲放係少啲嘢食啦,點知佢仲多過嗰邊,連火鍋都有。梗係即刻叫刺身先啦,不過因為我地得兩個人,加上食咗咁多次放題嘅經驗,所以都量力而為,刺身有好多款選擇,我自己就比較鍾意食三文魚,鮑片,甜蝦,玉子,同埋貝柱。個人覺得三文魚最好食,夠鮮甜夠凍,師傅一啲都唔孤寒,大大件,咬落去夠晒肥美。啲壽司都好值得推介,冇諗過會有黑松露三文魚壽司,大大pat黑松露係三文魚上面,絕對唔敷衍,之前係出面食過嘅黑松露三文魚,孤寒到就咁抹啲啲黑松露浸過既油落去真係火都嚟,呢度既真係件件都咁多黑松露,成個口都充滿黑松露嘅味道,配埋三文魚真係一流。火燒三文魚壽司上面有芝士醬喺度,增加左成個三文魚壽司嘅層次,而且有半邊三文魚都燒到燶燶地,唔係求求期期搵個火

火燒三文魚壽司上面有芝士醬喺度,增加左成個三文魚壽司嘅層次,而且有半邊三文魚都燒到燶燶地,唔係求求期期搵個火辣辣就算,魚油sum晒落啲飯到,係我哋今次嘅返啅之選。

最重要係呢度嘅壽司飯一啲都唔大夠,唔會話攞啲返嚟執飽你,份量可以試晒唔同款嘅壽司
芝士咖喱牛坑腩,真係估佢唔到喺日本放題出現嘅食物,但係我食落就冇乜食到芝士味,我坑腩炆得好琳,仲陪埋薯仔都幾好食。

極度推介金菇肥牛卷,我前前後後食咗四件,肥牛卷煎香左,牛油香入晒金菇度,肥牛肥瘦適中,容易咬開,好好食。

另外蠔都有三款選擇,分別係吉列蠔,蒜香燒蠔,同黃金燒蠔。食吉列蠔嗰陣一定要小心,因為好熱,一咬落去啲汁就必晒出嚟,夠晒juicy!另外蒜香燒蠔同黃金燒蠔燒完之後細細粒,我就幾鍾意,因為咁樣可以食多啲,而且唔會燒到冇晒水,一啲都唔乾。我自己本人就鍾意食黃金燒蠔多啲,因為有啲芝士味,但係如果怕肥膩嘅話食蒜香燒蠔就啱啱好啦。
另外天婦羅都係必叫之選,個粉漿炸得好薄,唔會油淋淋,裏面嘅材料炸完之後唔會乾爭爭,而且有六款俾你揀,天婦羅蓮藕真係冇乜地方有得食。
粟米係我每一次都會叫,不過我就覺得呢度啲粟米唔知係唔夠牛油定冇乜點炒過,麻麻哋。

清酒煮蜆個底冇乜清酒味,但係就洗得好乾淨,一啲沙都冇,最怕係出面食清酒主演也會一粒片都附送3,4粒沙 ,都唔知點食好,呢度嘅清酒煮蜆我哋可以食晒,因為一粒沙都咬唔到。
食完林林總總好多樣嘢食之後,我哋就好興奮咁樣叫咗個火鍋試吓,佢有豬骨湯底,寒風豬骨湯底,我諗佢加左泡菜,同埋蕃茄湯底揀,我哋叫咗個番茄湯底,嗌左少少菜金菇肥牛同滑雞,其實同出面食普通嘅邊爐仔差唔多,但係日式放題可以食火鍋真係好神奇,滑雞夠嫩,係火鍋配料裏面嘅第一推介。
喺呢度嘢飲同埋甜品都係自己出去拎嘅,其實我幾鍾意呢啲自己出去拎嘅安排,因為乜嘢都可以自己揀又唔使等人去serve。嘢飲有好多唔同嘅種類,我最鍾意飲韓國忌廉鮮奶,其實仲可以選擇要燒酒同清酒飲,不過就要落單。

甜品方面,侍應同我地講佢哋啲甜品係自製嘅,行一會整兩款,假期就會整四款,其實我想講有甜品已經係個好大嘅bonus ,平時食放題最多係買單嗰陣比杯雪糕或者俾粒雪米糍,呢度仲要有得選擇同埋可以無限食,淨係雪糕系列都有四款俾你揀,甜品方面真係超晒班。特別推介呢隻脆皮雪糕,一包三粒,真係超級好食,我哋一人食咗一包。
買單每位$178 ,一般嘅放題價錢,幾倍嘅嘢食選擇,最重要係地鐵站上緊嘅時候一粒雨都唔會dup到,今次真係發現新大陸!
2016-05-21
2016-05-22 799 浏览
住在觀塘的朋友,早前聽說鄰居說藍田的富田和食亭的放題價格非常便宜,假日加一後也不需$200。今天要到APM,反正到了這邊,就抱著大無畏的心態,跟好友試試吧!訂了七點鐘,六點九到達時餐廳已座無虛席,原來之前一個時段是七時前離座。聽到店員跟其他客人說,全場已被訂座,好像是有些團購推廣。食物選擇的總數比其他放題店略少,但應有的種類絕對不缺,有小食沙律、刺身、壽司、手卷、炸物、天婦羅、燒物、熟食、拉麵、消酒等等。飲品、甜品放在自助區供食客自行拿取,飲品有汽水、紙包飲品;甜品有豆腐花、自製慕絲,質素一般。未到七點已被安排入座,放題的第一輪當然先來刺身。刺身點了三文魚、甜蝦、虎蝦、鮮柱貝、墨魚片、鮑魚片、松葉蟹棒、玉子。刺身的質素只屬一般,但以百多元的價錢實在不能要求太多。刺身稱不上鮮甜,亦欠應有的魚生味道。魚生不太討好,但熟刺身還算不錯,如鮑魚片及玉子。刺身過後當然是壽司手卷,質素亦是一般。黑松露三文魚壽司不錯,松露味雖不是很香,但跟三文魚相配;手卷應是即叫即做,紫菜脆身。接下來是小食、沙律,芝麻八爪魚、蒜味螺肉味道豐富,非常入味;七味溫泉蛋,質地滑溜溜,但味道偏淡;蟹子沙律以青瓜為主,混有沙律

食物選擇的總數比其他放題店略少,但應有的種類絕對不缺,有小食沙律、刺身壽司、手卷、炸物、天婦羅、燒物、熟食、拉麵、消酒等等。飲品、甜品放在自助區供食客自行拿取,飲品有汽水、紙包飲品;甜品有豆腐花、自製慕絲,質素一般。
未到七點已被安排入座,放題的第一輪當然先來刺身刺身點了三文魚、甜蝦、虎蝦、鮮柱貝、墨魚片、鮑魚片、松葉蟹棒、玉子。刺身的質素只屬一般,但以百多元的價錢實在不能要求太多。刺身稱不上鮮甜,亦欠應有的魚生味道。魚生不太討好,但熟刺身還算不錯,如鮑魚片及玉子。
接下來是小食、沙律,芝麻八爪魚、蒜味螺肉味道豐富,非常入味;七味溫泉蛋,質地滑溜溜,但味道偏淡;蟹子沙律以青瓜為主,混有沙律醬及蟹子,味道清新;泰式鳳爪是無骨鳳爪,酸酸辣辣的十分開胃。
清酒煮蜆,散發淡淡的酒香但味道略淡,蜆肉尚算鮮甜;牛油炒粟米的牛油味香濃,而且粟米粒煮到腍軟入味,愛粟米的朋友encore了一輪。
然後是燒物、炸物、天婦羅。燒蠔野味,蒜香陣陣傳來,蠔雖然細隻,但肉質嫩滑;松葉蟹棒天婦羅,普通蟹柳裹上炸粉炸香;燒三文魚頭值得推薦!三文魚頭燒得香口,有很香的三文魚油味,肉質又保持嫩滑。
其他燒物還嚐了,鹽燒海蝦、鹽燒雞軟骨串、燒菠蘿、紫心甜薯等等。燒菠蘿將菠蘿片烤香,外乾內裡保持果汁;甜心紫薯同樣烤得香口、軟熟,味道香甜。
最後最後,富田的日式放題還有小火鍋供應,很有趣味。小小的一人火鍋,可選一款湯底,配料雖然不是非豐富,但基本的丸類、肉類、粉麵、蔬菜絕對不缺,用料尚選新鮮。
2016-05-14
  • 燒三文魚頭
2016-05-22 351 浏览
星期5放工當然要出去食飯慶祝,但真心唔想喺觀塘同人迫,老婆大人竟然主動咁搵到依間2個鐘放題,我當然立即打電話去訂位。觀塘過去藍田一個站就到十分之近,搭扶手電梯已經上到去啓田商場,啱晒我懶到死的老婆。可能因為屋邨商場,人流不多, 唯獨我地將要幫襯嘅放題門口圍住一班人, 有的拍下門口的價目表,有的等位入坐,眼見店內已經座無虛席似的。好彩有訂位店員一早預備了位置給我倆。坐下當然要馬上看看食物選擇,點菜紙一目了然,種類選擇很多。其中竟然有火鍋及酒類(清酒&梅酒)供應!! 可惜我倆酒力差極,沒有機會試試。剌身好快就送到,有甜蝦,虎蝦,三文魚,吞拿魚,柱貝,鮑魚及松葉蟹棒。其中甜蝦,虎蝦,三文魚比較突出。甜蝦夠大隻,虎蝦係用來做泰式生蝦剌身同款,而三文魚新鮮,厚度適中,之後當然是追加了。壽司有北寄貝,鮮帶子,黑松露三文魚,XO醬和牛,火焰海鰻,芝士鰻魚反卷。其中XO醬和牛好特別,好有一種中日cross-over感覺,明明是壽司,但係有中菜風味。另外,亦好出色,芝士味濃郁,兩樣食材都係老婆的至愛,所以不能不encore !!串燒應該是最熱賣的,因為見到周圍嘅人都主力食串燒。我倆點了燒菠蘿,鹽燒海蝦,

,之後當然是追加了。

串燒應該是最熱賣的,因為見到周圍嘅人都主力食串燒。
我倆點了燒菠蘿,鹽燒海蝦,鹽燒雞軟骨,紫心甜薯。
四樣串物都做得好好,口入時仍然燙口,特別是紫心甜薯,微微燒焦了的薯皮加上超甜軟香的內心,我直接剔了單再入order。
燒菠蘿也是超甜,咬了一口便每人追加了2份 !!
天婦羅一睇就知有水準,炸漿做得薄身,有一股熱氣飄到臉上,非常誇張!!
因為太多食物,一時未能處理,所以先放了一邊。經過了一段少少時間,天婦羅仍然是乾身脆口,茄子保持鮮紫色,完全沒有變(證明油溫控制得好好)! 掂!
黃金燒蠔,蒜香燒蠔。個人喜歡黃金燒,酸酸的很開謂,而天生相的女人就話蒜香燒惹味得多。
個人重點推介-羊架,睇相就知司傅好細心咁將比較肥膩部份去除,熱辣辣十分多汁香口
甜品都有好多選擇,有2個雪糕櫃,其中椰香奶凍做得出色,比例好好,唔會死實或者好稀不成形。
另外,榴槤雪糕棒&椰子香芋雪糕棒都係非食不可,榴槤味真兼重,椰子香芋香濃。
题外话/补充资料: 原來提前一日訂7:00-8:30係有9折。臨走時仲唔覺意偷聽到職員話: "聽晚(星期6)已經full booking",要去真係要早少少訂位。
2016-05-20
  • 羊架
  • 三文魚刺身
  • 天婦羅
  • 紫心甜薯
  • 芝士鰻魚反卷
2016-05-17 271 浏览
做完野入左間屋村壽司店醫醫肚,平平地有放題食即管試試!可以選擇既野都唔少,壽司、刺身、串燒、炸物之外竟然仲有邊爐可以打!又幾特別。刺身質素比較參差,三文魚唔錯,尚算肥美,但吞拿魚水準有待改善!食左刺身之後亦都食左火鍋,反而火鍋非常有驚喜!有丸有菜仲有任叫肥牛!上菜快而且份量唔少,下次再黎就主力食火鍋仔啦!
做完野入左間屋村壽司店醫醫肚,平平地有放題食即管試試!可以選擇既野都唔少,壽司刺身、串燒、炸物之外竟然仲有邊爐可以打!又幾特別。

2016-05-15 325 浏览
去完朋友屋企玩,大家都話想食放題開心下,係openrice見到藍田有間平價放題,一於去試試。門口種類唔小既餐牌種類唔小既餐牌放題餐廳整齊,闊落一入去當然叫刺身先la~~刺身有煙~ - 刺身有煙~刺身 - 刺身上碟時候有乾冰,玩下煙咁幾得意。刺身樣樣都有,食落又幾新鮮wo。大蝦大大隻,彈牙既。三文魚、帶子、赤貝同希靈魚,都有叫,爽口新鮮,比相像中好味。中華沙律,螺肉同無骨鳳爪中華沙律,螺肉同無骨鳳爪,沙律好爽口,螺肉醬汁鮮甜肉就彈牙,無骨鳳爪,酸味岩岩好。炸物炸物都係樣樣叫D,有雞軟骨,炸蝦,雞翼,紫心香芋丸同埋金錐榴槤。雞軟骨同炸蝦外脆內軟,雞翼都幾大隻咖,啖啖肉。紫心香芋丸,內裏的芋味夠濃,食落熱啦啦,新鮮炸起。金錐榴槤,榴槤味香濃,入面既榴槤醬甜甜地。豬頸肉 - 豬頸肉,肉質鮮嫩。燒豬頸肉,肉質鮮嫩,外邊燒得香脆。咬落有肉汁,又真係唔錯。清酒食日本野緊係唔小得飲清酒,清酒任飲正,酒味都幾濃唔錯。
門口種類唔小既餐牌種類唔小既餐牌放題餐廳整齊,闊落

一入去當然叫刺身先la~~
刺身有煙~ - 刺身有煙~刺身 - 刺身
中華沙律,螺肉同無骨鳳爪
炸物
豬頸肉
清酒
清酒食日本野緊係唔小得飲清酒,清酒任飲正,酒味都幾濃唔錯。
中華沙律,螺肉同無骨鳳爪
炸物
豬頸肉
2016-05-15 431 浏览
係附近返工 放工就是但搵食行過見到放題$168 食物選擇又多所以就試下首先黎魚生各款魚生新鮮 $168有咁質素 抵最愛甜蛋 食完再點 再點 食左十幾塊甜蛋真係甜味岩岩好 又夠凍壽司都有十款左右選擇XO醬和牛壽司必點少少辣加埋火焰和牛 入口即溶 其他就正正常常但係要講一講就係舊飯係細細舊 可以一口食晒唔會話超大舊 所以唔驚話迫你食到好飽小食同炸物都有好多款不過我地細食 所以都唔係叫左好多類雞翼應該係即炸因為上枱時仲熱辣辣同好脆烤蕃薯就無咩特別 唔夠甜豬頸肉幾爽口咖哩薄餅可以選朱古力醬/咖哩醬呢D都係正正常常無咩特別金菇肥牛用燒汁整成甜甜地幾 OK前菜各款沙律最愛泰式鳳爪 酸酸地幾開謂飲品其實有好多款 大約十款左右估唔到有烏龍茶 甜品就有幾款布甸同幾款雪糕總括黎講$168有咁多野食 CP值高食物正正常常無溜單都有7/10分$168當然唔可以要求有極尚大喜屋的質素
係附近返工
都有7/10分
$168當然唔可以要求有極尚大喜屋的質素

2016-05-09
2016-05-14 269 浏览
作為藍田區居民,難得藍田開左間放題餐廳,梗係要試下啦~我地打算係佛誕(星期六)去食,星期四打電話去,佢地話宜日好full,得番5.15,好彩我地原先都係諗住宜個時間 like:1) 價錢平($148加一),但食物選擇上都好大路,一般放題有既宜度都有2) 雖然時間得105分鐘(5.15-7pm),不過上菜快,所以105分鐘足矣3) 分量較細,食量唔大既都可以每樣試d。本人食量唔大,有時候去其他餐廳食1 round都夠,不過宜度都可以2 round4) 有清酒&梅酒提供,比較少見5) 西冷扒類:牛,羊,豬頸肉,漢堡好食6) Order都黎得好齊,除左芝士通粉冇黎,不過我諗佢係冇芝士通粉,因為我落左3次都冇黎 Unlike:1) 排隊安排混亂,我地去到已經有人龍,得一個人係門口接客,佢會話比入面waiter知坐邊個位,但係佢地溝通麻麻,個女仔要走入去講,搞到好慢。排排下前面有幾個walk in,個女仔就問邊個係book位,叫book左位既上前,話要安排左book位先,d人就一窩蜂湧上前,原來後面全部都係book左,搞到排同唔排都冇分別。2) 叉燒烏冬有d失望,佢話係手打烏冬,但係好淋,塊叉燒
作為藍田區居民,難得藍田開左間放題餐廳,梗係要試下啦~

like:
4) 有清酒&梅酒提供,比較少見
5) 西冷扒類:牛,羊,豬頸肉,漢堡好食

Unlike:
2) 叉燒烏冬有d失望,佢話係手打烏冬,但係好淋,塊叉燒似腩肉多d

Overall 黎講,$163一位,食物質素不過不失,主打街坊生意,在場都見到好多家庭帶埋小朋友黎。我地已經決定下次再想食放題,就會黎宜度。
2016-05-14