全部都係貓,全部都係貓,見到就好開心啦!一坐低就係咁影影影🤣🤣淨係講舖面就上心悅目,不過嘢食都唔差,呢到嘅醬油拉麵湯底味道好好,腩肉煮得夠淋唔痴牙,再嚟一個咖哩撈麵,日式咖哩撈麵味道唔錯,如果鍾意食日式咖哩一定會好鍾意,呢個撈麵再配啲炸物,炸雞同炸蝦都夠脆夠香。兩杯特色飲品,特製草莓椰果梳打比較酸酸甜,特製白桃烏龍奶茶呢個我反而又覺得是奶昔嘅味道。章魚燒熱辣辣加埋醬汁very good,最後三色芭菲我反而幾欣賞個餅底,個餅底幾好味喎。

2025-05-08 1 浏览
最近嚟到位於銅鑼灣嘅人氣拉麵店,拉麵店經常與唔同日本人氣角色合作,非常受歡迎!今次同人氣貓貓Mofusand合作,出左幾款又好味又可愛嘅日式食物~除此之外,大家仲可以購買可愛嘅Mofusand拉麵碗、湯匙、環保袋、扣針等等。特製牛奶拉麵 $98牛奶拉麵湯底呈奶白色,飲落牛奶味濃郁美味。除左拉麵,仲配上豬軟骨、日式叉燒、新鮮魚片、溏心蛋、炸蝦、玉子、紫菜、大蔥等食材,非常豐富。新鮮魚片印上左貓貓造型,好可愛,食落彈牙。炸蝦啱啱炸齊,外皮香脆,蝦肉鮮甜美味。拉麵配上大蔥,味道一流。特製咖喱撈麵 $118朋友食左咖喱撈麵,面頭用上左炸物碎碎同紅椒製作左蝦條貓造型,而Mofusand嘅樣都係魚片。咖喱味道香濃,帶少少辣,幾惹味。拉麵加上咖喱醬、脆脆一齊食,口感特別。炸物拼盤有唐揚炸雞用炸蝦,兩款都係新鮮炸起。炸蝦外脆內軟,內裡仍然juicy。特製章魚燒 $38章魚燒有五粒,外面脆脆地,內裡軟淋淋,作法正宗。裡面有章魚、椰菜等材料,仲配上沙律醬、大阪燒醬同木魚碎。特製三色芭菲 $48甜品係蛋糕配三色雪糕,雪糕分別係抹茶、芒果同士多啤梨味~白桃烏龍奶茶 $38依款飲品好特別,飲到奶茶嘅味道再帶有少

特製牛奶拉麵 $98

特製咖喱撈麵 $118

特製章魚燒 $38

特製三色芭菲 $48
甜品係蛋糕配三色雪糕,雪糕分別係抹茶、芒果同士多啤梨味~

白桃烏龍奶茶 $38
依款飲品好特別,飲到奶茶嘅味道再帶有少少白桃味,面頭仲有忌廉等。

士多啤梨椰果梳打 $38
士多啤梨梳打就比較fresh,好夠氣,仲有椰果,有啲咬口。
2025-05-08 3 浏览
🐾 期間限定情報⏰ 2024.12.13 - 2025.3.16✨ PC狗拉麵碗 $198 ⭐️⭐️⭐️• 必點打卡款!專屬PC狗圖案碗身超吸睛,含「特製蝦餃」與「北海道牛奶芭菲」• 蝦餃彈牙鮮香,芭菲奶味濃郁不膩,適合拍照發圈,但拉麵湯頭偏清淡,麵條掛湯感一般🍜 牛奶拉麵 $98 ⭐️⭐️|激辛味噌拉麵 $98 ⭐️⭐️• 牛奶湯頭柔滑,奶香蓋過骨湯底蘊;激辛味噌辣度溫和,味噌香氣突出🥤 椰果可爾必思梳打 $38 ⭐️⭐️• 酸甜清爽的可爾必思搭配彈牙椰果,適合解膩,但性價比一般,勝在杯身有PC狗元素🌟 服務與環境• 服務⭐️⭐️⭐️:店主熱情贈送PC狗紙杯• 環境:店內空間狹小工作日19:00後到店,親測7點左右有位,8點後幾乎不用排隊🌟 總結評測PC狗元素是最大賣點,適合粉絲打卡拍照或收集限定周邊。適合人群:PC狗fans

🐾 期間限定情報
⏰ 2024.12.13 - 2025.3.16

✨ PC狗拉麵碗 $198 ⭐️⭐️⭐️

🥤 椰果可爾必思梳打 $38 ⭐️⭐️

🌟 服務與環境

• 服務⭐️⭐️⭐️:店主熱情贈送PC狗紙杯

• 環境:店內空間狹小

🌟 總結評測

PC狗元素是最大賣點,適合粉絲打卡拍照或收集限定周邊。

適合人群:PC狗fans
  • 特製蝦餃
🐱✨【超萌警報!】各位貓奴注意啦~來自日本、風靡港台的療癒系天花板「mofusand鯊魚貓」強勢登陸《富山麵家》啦!😻 聯名活動從4月12日萌到6月30日,身為資深貓奴,當然要首發開箱!現在就帶大家直擊這系列萌到犯規的限定美食~🎀🍜【必點打卡美食】🍡1️⃣「特製咖喱撈麵」🍤 ➤ 炸蝦貓造型萌到逆天!這顏值誰捨得吃啊~😭 ➤ 糾結到最後才忍痛吃掉貓臉😂2️⃣「特製牛奶拉麵」🥛 ➤ 印花魚片可愛到想摸牠的肚肚!🐟 3️⃣「特製章魚燒」🐙 ➤ 紙托上的炸蝦頸枕貓咪太犯規!💘🍹【特製飲品】🌈✨「白桃烏龍奶茶」🍑✨「士多啤梨椰果梳打」🍓 ➤ 浮誇系飲品!厚厚忌廉+星星水碎✨ ➤ 還有Mofusand抱著炸蝦的印花棉花糖~萌哭!🍨【壓軸甜點】「特製三色芭菲」🎂 ➤ 三種口味雪糕都很好吃 ➤ 新鮮士多啤梨圍邊+底層蛋糕餅底 ➤ 甜度與萌度同時超標!💯⚠️溫馨提示:記得手機先吃!這萌度會讓相簿直接爆炸💥#mofusand #鯊魚貓 #富山麵家 #萌系美食 #貓奴
🐱✨【超萌警報!】
各位貓奴注意啦~

🍜【必點打卡美食】🍡

🍹【特製飲品】🌈
✨「白桃烏龍奶茶」🍑
✨「士多啤梨椰果梳打」🍓
➤ 浮誇系飲品!厚厚忌廉+星星水碎✨
➤ 還有Mofusand抱著炸蝦的印花棉花糖~萌哭!

🍨【壓軸甜點】「特製三色芭菲」🎂
➤ 三種口味雪糕都很好吃
➤ 新鮮士多啤梨圍邊+底層蛋糕餅底
➤ 甜度與萌度同時超標!💯

⚠️溫馨提示:記得手機先吃!這萌度會讓相簿直接爆炸💥

試食活動
銅鑼灣人氣拉麵店 #富山麵家 今期主題是 #mofusand 貓!整間店到處都是可愛貓咪,每項餐點都有貓咪裝飾,連碗碟、筷子套、員工制服…都是貓,真是開心得不得了!貓奴/貓迷絕不能錯過!🐈😻🐾😍❤主食 #牛奶拉麵 🍜淡淡的奶味,口感軟滑小食 #章魚燒外脆內軟暖笠笠,喜歡上面的貓貓🐈特飲 #特製草莓椰果梳打 🍹甜甜的椰香忌廉,雪糕感覺,配上清新的梳打,非常好飲還有甜品控必選 #三色芭菲 🍨,配上清甜的草莓🍓,十分可口,夏日消暑最啱喜歡的更可把整套Mofusand貓拉麵碗、湯匙、環保袋及自選一款貓咪扣針買回家!❗主題限定至6月30日❗

主食 #牛奶拉麵 🍜
淡淡的奶味,口感軟滑

小食 #章魚燒
外脆內軟暖笠笠,喜歡上面的貓貓🐈

特飲 #特製草莓椰果梳打 🍹
甜甜的椰香忌廉,雪糕感覺,配上清新的梳打,非常好飲

❗主題限定至6月30日❗
2025-05-07
下午茶
2025-05-06 1 浏览
今次富山麵家嘅主題係Mofusand,真係好有驚喜因為賣相唔錯,先講小食小丸子味道唔錯,而拉麵方面湯麵味道幾好,反而撈麵就咸咗少少所以唔太喜歡濃味嘅朋友就小心選擇,而飲品就……還可以啦唔好太大期望,甜品都算唔錯最好嘅係店家會好細心等你食到七七八八先問係上甜品未,綜合各種食物嚟講係可以一試同睇下嘅,而食飽飽之後大家可以諗下買唔買埋佢個福袋,因為都好靚我都有買,不過隻拉麵碗就重咗少少,哈哈。今次真係一屋都係貓啦~

2025-04-16
2025-05-04 1 浏览
自費自費見到富山麵家出左Mofusand 主題,作為佢嘅粉絲我梗係要去食啦🥰牛奶鹽味拉麵牛奶味道濃郁,上面有Mofusand嘅魚片,裏面仲有叉燒和豬軟骨咖喱撈麵上面有麵包糠堆既天婦羅造型Mofusand,超級可愛,咖喱入面有啲肉碎,同埋有薯仔粒,味道超級濃郁,完全啱晒我呢啲重口味人士特製章魚燒裏面有大大粒嘅章魚,外脆內軟特製三色芭菲上面有三球雪糕,有雲呢拿、士多啤梨同抹茶,仲有啲水果襯托,下面應該係焦糖脆餅?好好食😋白桃烏龍奶茶 有淡淡的桃味,估唔到白桃同奶茶都幾夾士多啤梨椰子梳打呢杯好清爽,士多啤梨味好濃郁,兩杯野飲試上面都有好可愛既Mofusand棉花糖❤️真係好QQ啊d野食,打卡都打左好耐,完全吾捨得食~🫶🏻
自費自費

牛奶鹽味拉麵

咖喱撈麵

特製章魚燒
裏面有大大粒嘅章魚,外脆內軟

特製三色芭菲

白桃烏龍奶茶
有淡淡的桃味,估唔到白桃同奶茶都幾夾

士多啤梨椰子梳打

真係好QQ啊d野食,打卡都打左好耐,完全吾捨得食~🫶🏻
2025-05-01 5 浏览
富山麵家又有新主題啦😍今期係扮炸蝦嘅貓咪Mofusand🐈 實在係可愛到爆❤️餐廳所有紙杯、筷子套、拉麵碗、牆紙都係Mofusand貓咪。拉麵以及飲品同甜品,都係以貓咪造型出現實在太靚,唔捨得食🥺特製牛奶拉麵🍜牛奶拉麵湯底濃郁,配菜有豬軟骨、日式叉燒及貓貓造型嘅新鮮魚片,仲有一隻炸蝦。可愛又好味。😋特製咖喱撈麵🍜咖喱撈麵有少少微辣好開胃,醬汁香濃。蘿蔔以心心造型。秋葵切粒鋪面頭多咗少少綠色點綴。當然唔少得招牌炸蝦貓大大嘅貓頭造型喺面碗正中間。以麵包糠鋪墊作為炸蝦貓嘅帽。超可愛啊😻另外咖喱撈麵多咗一碟小食裏邊有炸蝦、半隻流心蛋、仲有炸雞塊。特製章魚燒🐙呢款章魚燒味道唔錯👍🏻用貓貓造型紙盒裝住🥰齋睇已經比滿分啦特製三色芭菲🍨士多啤梨切薄片,生果同雪糕五顏六色咁樣混合擺。望見已經好有食慾。特製白桃🍑烏龍奶茶烏龍茶加cream再加埋貓貓造型棉花糖特製士多啤梨🍓椰果梳打士多啤梨梳打中間有椰果粒。梳打口味清新。

特製牛奶拉麵🍜

特製咖喱撈麵🍜

特製章魚燒🐙
呢款章魚燒味道唔錯👍🏻用貓貓造型紙盒裝住🥰齋睇已經比滿分啦

特製三色芭菲🍨

特製白桃🍑烏龍奶茶
烏龍茶加cream再加埋貓貓造型棉花糖

特製士多啤梨🍓椰果梳打
士多啤梨梳打中間有椰果粒。梳打口味清新。
2025-05-01 5 浏览
富山麵家Mofushan Mofushan 拉麵令人難以抗拒。咖喱麵配天婦羅,咖喱汁很濃味,有一點點辣。炸天婦羅貝沙律醬不錯。牛奶湯就沒有這麼濃。Mofushan 最喜歡的天婦羅炸鮮蝦,一定要吃才配襯餐廳充滿着Mofushan 的環境。 餐單不是很多選擇,但份量很大,有小食和甜品,還有飲料Mofushan 粉絲已滿足。Mofushan 章魚小子配上沙律醬很好吃。再飽也要品嚐一下Mofushan 雪糕水果配厚蛋糕餅的甜品。雪糕小球,不會太甜,味道適中。
富山麵家Mofushan

Mofushan 拉麵令人難以抗拒。

2025-04-30
2025-04-30 0 浏览
富山麵家會定時與唔同嘅卡通人物成聯主題餐廳。 今次到Mofusand, 係fans 既一定要去,因為真係好特別,好 Kawaii!入到去到處都係打卡位,都係Mofusand 公仔,好有氣氛,吸引咗好多慕名而嚟嘅人客同小朋友。今次店家推出既食物有拉麵、小食、特飲同甜品,食物既擺盤好有心思,打卡一流又美味! 😋😋😽1)黑醬油拉麵-可愛既貓貓頭魚餅,湯底濃郁但唔咸,配料切成圖形,有蝦、叉燒、溏心蛋等,好豐富😻2)咖哩撈麵-巨型嘅貓貓頭,配上特製嘅咖哩汁,麵質煙韌😸3)章魚燒-一咬就咬到大大粒章魚,外脆內軟😺4)三色芭菲-顏色豐富,有唔同味嘅雪糕(抹茶、芒果、士多啤梨),夾住脆餅同生果食,份外美味!😹5)特飲士多啤梨椰果梳打及白桃烏龍奶茶- 飲落好舒服好清新,食到果肉,大推!

😻2)咖哩撈麵-巨型嘅貓貓頭,配上特製嘅咖哩汁,麵質煙韌

😸3)章魚燒-一咬就咬到大大粒章魚,外脆內軟

• 黑醬油拉麵
🐈 期間限定好kawaii 嘅Mofusand美食,我期待咗好耐。各位貓奴更加不容錯過!🤍🍜 特製牛奶拉麵SPECIAL MILK FLAVOR RAMEN 上次試過呢度嘅PC狗黑松露忌廉烏冬,今次終於有機會試埋佢哋嘅牛奶拉麵。好鍾意呢個以北海道3.7牛奶做主打嘅湯底。濃郁順滑,配料豐富:Mofusand貓貓造型魚餅、日式叉燒、天婦羅、豬軟骨、溏心蛋同心心造型玉子,賣相同味道都超級吸引!🤎🍜 特製黑醬油拉麵TOYAMA BLACK SOY SAUCE RAMEN 朋友點嘅黑醬油拉麵,湯底濃厚鮮甜,貓咪造型依然萌爆,味道同樣令人回味無窮。🐙 特製章魚燒SPECIAL TAKOYAKI 外層脆口,內裡軟嫩,章魚粒新鮮彈牙,係我食過嘅章魚燒入面數一數二!🍑 特製白桃烏龍奶茶SPECIAL HAKUTO OOLONG MILK TEA 白桃香甜清新,配合烏龍奶茶嘅茶香,甜度適中,仲有超可愛Mofusand貓貓棉花糖點綴。🍓 特製士多啤梨椰果梳打SPECIAL STRAWBERRY COCONUT SODA 草莓果肉配椰果同星星糖果鮮忌廉,口感豐富又清新,超解渴。🩷🧡💚 三色芭菲SPE

🤍🍜 特製牛奶拉麵
SPECIAL MILK FLAVOR RAMEN

🤎🍜 特製黑醬油拉麵
TOYAMA BLACK SOY SAUCE RAMEN

🐙 特製章魚燒
SPECIAL TAKOYAKI

🍑 特製白桃烏龍奶茶

🍓 特製士多啤梨椰果梳打
草莓果肉配椰果同星星糖果鮮忌廉,口感豐富又清新,超解渴。

🩷🧡💚 三色芭菲
SPECIAL THREE-COLOR PARFAIT
新鮮水果配三色雪糕及酥脆餅底,色彩繽紛,完美為一餐畫上句號,食完超滿足。

餐廳除咗食物造型超可愛,連裝潢都充滿Mofusand貓咪元素,門口已經係打卡熱點!富山麵家曾五度奪東京拉麵Show冠軍,質素有保證。下次一定要試埋佢哋造型可愛嘅咖哩撈麵!

另外,店內仲有多款Mofusand限定精品:珍藏拉麵碗及湯匙、環保袋、精美木扣針等,貓奴們可盡情將 kawaii 嘅 mofusand 帶埋返屋企!
牛奶拉麵
黑醬油拉麵
2025-04-22
牛奶拉麵
黑醬油拉麵
  • 特製牛奶拉麵
2025-04-28 0 浏览
今日同朋友去咗銅鑼灣,見到一間用mufosand 做主題既餐廳,見到幾得意就入咗去,點咗幾樣嘢,就等我同大家介紹一下。咖喱撈麵咖喱撈麵就係另一個驚喜!味道濃郁,咖喱香氣撲鼻,麵條滑身又吸味。牛奶拉麵(特製)牛奶拉麵特別之處係湯底,奶香味十足,配合拉麵嘅彈牙口感,簡直係完美組合。章魚燒章魚燒外脆內嫩,裡面嘅章魚肉質鮮美,搭配上醬汁同海苔粉,口感層次豐富。三色芭菲甜品方面,三色芭菲色彩繽紛,口感多樣,有軟滑嘅奶油、清爽嘅水果。特製草莓棷果梳打特製草莓棷果梳打清新解渴,草莓味濃郁,但唔會太甜。特製白桃烏龍奶茶最後,特製白桃烏龍奶茶香氣四溢,桃味清新而且唔膩。

咖喱撈麵

牛奶拉麵(特製)

特製草莓棷果梳打
特製草莓棷果梳打清新解渴,草莓味濃郁,但唔會太甜。

特製白桃烏龍奶茶
最後,特製白桃烏龍奶茶香氣四溢,桃味清新而且唔膩。
🐱🍜富山面家🍜 X mofusand期間限主題餐廳 🐱特製牛奶拉麵🥛💖濃郁奶香湯底 + 麵條彈牙爽口,糖心蛋+炸蝦🍤 +叉燒🐷三重豪華配料! 🐱特製咖哩撈麵🍜mofusand巨型貓頭同心形蘿蔔漂浮在特濃咖喱汁上!打卡一流!酥脆炸蝦+爆汁炸雞+糖心蛋,邪惡度MAX~🤤🐱章魚燒🐙外脆內軟!章魚粒超大塊,木魚花舞動中~🎏🍹 士多啤梨椰果梳打 & 🍵 特製白桃烏龍奶茶🍓梳打:清爽解膩,椰果咬感100分!🍑奶茶:白桃香 × 烏龍茶底,尾韻回甘~💯特製 🐱芭菲🍨 🍓🍈🌈
視覺系雪糕!三色雪糕塔+ 🍓新鮮士多啤梨& 🍈蜜瓜,少女心Get!

🐱🍜富山面家🍜 X mofusand期間限主題餐廳

🐱特製牛奶拉麵🥛💖

🐱特製咖哩撈麵🍜
酥脆炸蝦+爆汁炸雞+糖心蛋,邪惡度MAX~🤤

🐱章魚燒🐙
外脆內軟!章魚粒超大塊,木魚花舞動中~🎏

🍹 士多啤梨椰果梳打 & 🍵 特製白桃烏龍奶茶
🍓梳打:清爽解膩,椰果咬感100分!
🍑奶茶:白桃香 × 烏龍茶底,尾韻回甘~💯

特製 🐱芭菲🍨
🍓🍈🌈

2025-04-27 0 浏览
依間餐廳成日同唔同嘅卡通人物做Crossover ….今期終於輪到我最鍾意嘅mofusand….即刻約friend去試吓依間餐廳….一去到門口就已經俾餐廳嘅裝修所吸引….好大隻mofusand poster喺餐廳門口….🐾 章魚燒外脆內嫩….搭配特製醬汁….每一啖都食到彈牙章魚…..🐾 咖喱撈麵拉麵底跟日式咖喱汁….果mofusand 炸蝦樣可愛到唔捨得整散🥰….個set 仲有配蝦天婦羅同炸雞….一樣咁鬆脆Juicy…好好食😋🐾 牛奶拉麵牛奶湯底濃郁…麵條嘅軟硬程度適中….豬軟骨同叉燒都好林好入味😋🐾 三色芭菲士多啤梨🍓、芒果、綠茶味芭菲…好fresh…做飯後甜品啱晒😋🐾 特飲我哋order 咗士多啤梨椰果梳打同白桃烏龍奶茶…. 士多啤梨酸酸甜甜…又有椰果增加口感….解渴又消暑….白桃烏龍奶茶嘅烏龍茶香與清新的白桃味道….口感柔和….除咗嘢食之外….餐廳都會整一啲周邊賣比fans….我都忍唔住手買咗兩個襟章走…好高質呀🥰😍

🐾 章魚燒
外脆內嫩….搭配特製醬汁….每一啖都食到彈牙章魚…..

🐾 咖喱撈麵

🐾 牛奶拉麵

🐾 三色芭菲

🐾 特飲

試食活動
喵🐾今次富山麵家 同Mofusand 聯乘合作推出期間限定主題麵店🔅店鋪周圍都喺Mofusand😻超可愛ar!包括拉麵碗、筷子套、水杯就連牙簽都會見到Mofusand由內到外都充滿可愛元素😍,中意佢嘅一定要黎打卡呀💫🥢🍤 炸蝦尾Mofusand特製咖喱撈麵 濃香咖喱配上金黃香脆炸蝦尾,連舊洋蔥都係心型。。。唔捨得撈亂佢🤣🥛 特製牛奶拉麵 豚骨湯底加入鮮奶,熬出絲滑乳白色湯底,配上溏心蛋、叉燒同Q彈Mofusand魚片,望落好治癒💕🐙 章魚燒小食傳統章魚燒但配上嘅木魚絲同一般嘅好唔同 勁加分‼️🍨 特製三色芭菲 三款雪糕+新鮮水果,底層仲有脆脆木糠餅底,份量滿足又吸睛👀🥤 飲品配上Mofusand綿花糖📸白桃烏龍奶茶士多啤梨椰果梳打(推薦😍)🛍️ 粉絲必買珍藏精品:Mofusand珍藏拉麵碗套裝環保購物袋兩款限定襟章🧷
由內到外都充滿可愛元素😍,中意佢嘅一定要黎打卡呀💫

🥢🍤 炸蝦尾Mofusand特製咖喱撈麵

🥛 特製牛奶拉麵

🐙 章魚燒小食
傳統章魚燒但配上嘅木魚絲同一般嘅好唔同
勁加分‼️

🍨 特製三色芭菲
三款雪糕+新鮮水果,底層仲有脆脆木糠餅底,份量滿足又吸睛👀

🥤 飲品配上Mofusand綿花糖📸
白桃烏龍奶茶
士多啤梨椰果梳打(推薦😍)

🛍️ 粉絲必買珍藏精品:
Mofusand珍藏拉麵碗套裝