2019-10-30 9 浏览
今晚同好姊妹食饭, 两个女仔尽诉心中情👭🏻, 所以就去左食我地平时最中意食嘅鸡煲啦🐔🥘🤣 上网见E间鸡煲未食过, 就去试下先😊 我地叫左半只走地鸡, 一个小食同一d超索汤系列嘅火锅配料😋😍🤗食d咁热气嘅野, 紧系要整番罐加多宝先😂古法麻辣鸡煲(小辣)🐔🥘, 味道唔咸, 小辣亦唔算辣🌶, 唔会话超级浓味果种, 个人觉得个味道岩岩好, 鸡肉几滑几入味😊椒盐九肚鱼🐟, 九肚鱼几大条, 炸得好香口, 食落口系超级热出哂烟, 味道唔错!食完半只鸡, 点可以就咁轻易放过个汤底呢😏, 超索汤系列隆重登场👏🏻👏🏻📢📢😋🤣😝😝 有请咁多位佳丽出场!🤣👏🏻👏🏻炸响铃就咁浸半秒已经好正, 加埋d汤汁真系不得了😋火腿午餐肉🐖海带美国特级肥肉🐂, 牛味几浓, 雪花唔系十分劲所以唔会太肥而且唔会有种好快腻嘅感觉😊杂菇🍄爽滑重庆粉, 的确几滑而且索哂d汤汁, 不过个粉比较幼身, 无薯粉咁有口感🤔

食d咁热气嘅野, 紧系要整番罐加多宝先😂

炸响铃就咁浸半秒已经好正, 加埋d汤汁真系不得了😋

火腿午餐肉🐖

海带

杂菇🍄

2019-10-28
  • 美国特级肥牛
  • 炸响铃
  • 古法麻辣鸡煲
2019-10-10 202 浏览
相约男朋友到太子打边炉,好抵食的全日无加一火锅鸡煲,9点後食,还有全单9折优惠这间当然出名鸡煲,如:招牌香辣鸡煲、古法麻辣鸡煲、香辣猪仔肚鸡煲、椰子走地鸡煲等等,好多款不同口味不同配搭,也可选择性海鲜粥底锅或日式鲣鱼昆布汤等,打边炉又有得食埋粥。餐厅环境不错,整齐又有上下层,位置都几多;服务好友善又有效率,快捷又热心先点了餐前小食脆皮日本豆腐粒一口一个有少少椒盐在上面,即点即炸,好香口但要小心不要烫到,外皮炸得香脆又薄身、内面豆腐好嫩滑美味!推介点了宝宝奇味鸡煲香喷喷热辣辣上枱,服务员哥哥帮我们炒匀,香味立即出来了!乾身酱汁满满本地鸡好香、惹味又好有口感,配料香菜甚多,有:芫茜、芹菜、葱段、紫洋葱、青椒等等,好香口又美味!食完鸡煲就可加汤变火锅,我们点了不同打边炉的材料。手打虾丸虾好爽又大粒,真的是名付其实的手打,好多虾肉;鲜虾云吞内馅包了爽口虾肉及猪肉、云吞皮薄又软滑;牛筋丸好浓烈的牛味,好正好浓郁,不会硬身,男友赞;流心芝士丸中间是香滑浓郁流心的芝士溶,外面的口感弹口又有口感;手切新鲜本地牛厚厚的牛味浓郁又唔肥好正,手切得好靓又摆得好整齐,好软好正,必点推介,我们2人点了一碟份量!

先点了餐前小食

点了宝宝奇味鸡煲
宝宝奇味鸡煲

食完鸡煲就可加汤变火锅,我们点了不同打边炉的材料。

手打虾丸
虾好爽又大粒,真的是名付其实的手打,好多虾肉;

鲜虾云吞
内馅包了爽口虾肉及猪肉、云吞皮薄又软滑;

牛筋丸
好浓烈的牛味,好正好浓郁,不会硬身,男友赞;

流心芝士丸

中间是香滑浓郁流心的芝士溶,外面的口感弹口又有口感;

手切新鲜本地牛

新鲜九肚鱼
九肚鱼

好少有得点,我爱鱼的觉得好鲜又滑滑的鱼肉口感

虾子面
面子面

2个的虾子面好大个,放汤中好吸汁,虾子粒粒的在面上,面香又弹牙又有口感,好满足!
2019-10-09
$300 (宵夜)
九肚鱼
面子面
  • 手切新鲜牛肉
  • 手打虾丸
  • 牛筋丸
  • 虾子面
2019-09-26 240 浏览
今日同朋友去太子买花,行到攰,决定系太子食埋嘢先走。朋友话有间鸡煲好出名,叫宝宝鸡煲。间舖有两层,我哋坐楼下,虽然店舖唔大,但坐得都算舒服~店员服务唔错,一坐低就介绍佢地个招牌鸡煲比我们。宝宝奇味鸡煲($178半只走地鸡)鸡煲可以拣半只/全只嘅冰鲜鸡/走地新鲜鸡,有得拣超微辣、微辣、小辣、中辣、大辣。我们2个人就叫左半只走地鸡小辣,之後就俾咗个秘制酱汁俾我哋。鸡煲上枱前已经整好,之後再炒几下,等芫茜、京葱,洋葱完全入晒味。个店员炒嗰时,闻到个香味已经流哂口水🤤🤤可能我们拣左走地鸡,所以佢好弹牙,好有口感,而且肉质依然嫩滑🐔本身走地鸡佢行得多,少d肉,所以鸡煲爱好者绝对要叫全只!秘制酱料($6)不得不提佢个秘制酱油,辣椒蒜蓉豉油,佢个分量调配得好好,几惹味!食完鸡煲之後,店员就帮我哋加入清汤,开始打边炉喇!🍲✔️炸响铃($18/半碟)炸响铃好大条,同真心即炸,唔系系个盒拎出来嗰d! 浸得几秒完全吸晒d鸡味,好好食!✔️手切雪花肥牛($108)雪花肥牛牛肉味浓,肉质鲜嫩,渌10秒就食得👌必点✔️手打三宝丸($48)每款2粒,有牛丸,墨鱼丸,錂鱼球,佢真系手打,因为好弹牙,最重要佢咬入去系劲松软,

间舖有两层,我哋坐楼下,
虽然店舖唔大,但坐得都算舒服~

店员服务唔错,一坐低就介绍佢地个招牌鸡煲比我们。

宝宝奇味鸡煲($178半只走地鸡)

秘制酱料($6)

食完鸡煲之後,店员就帮我哋加入清汤,开始打边炉喇!🍲

✔️炸响铃($18/半碟)

✔️手切雪花肥牛($108)
雪花肥牛牛肉味浓,肉质鲜嫩,
渌10秒就食得👌必点

✔️手打三宝丸($48)
每款2粒,有牛丸,墨鱼丸,錂鱼球,佢真系手打,因为好弹牙,最重要佢咬入去系劲松软,只有手牙先有呢种口感。

✔️韮菜饺 ($22)
有4只拣,只只饱满,真皮薄焰靓!

✔️火腿午餐肉$35
鸡煲一定要食午餐肉,煲到佢好林,接近入口即溶,再配上公仔面😍虽然好邪恶,但绝对系人生美食。打边炉都未必可以做到,只有鸡煲先有呢个效果。

✔️杂菜$32/碟
杂菜居然可以自选两款菜,其实真系好少见,甘就可以拣自己中意的菜,大赞!👍🏻我哋拣咗唐生菜同油墨菜,两款都非常新鲜爽口😊

✔️杂茹$32

😊😊😊😊
食完就明白点解甘多人推介,佢个鸡煲好出色,热辣辣,好惹味,仲有得拣走地鸡,好难得。
火锅配料又多选择同相对上较便宜,又高质;仲要全日免收加一服务费添。我一定会返check 👍🏻👍🏻👍🏻
2019-09-09
2019-09-25 157 浏览
呢晚约咗朋友去太子,事後食饭,嚟咗呢间宝宝鸡煲。鸡煲热辣辣,好惹味;餸菜相对上较便宜,又高质;仲要全日免收加一服务费添。大家为各样嘢付出之余都要不忘医肚呀🥺虽然店方仲有海鲜粥底火锅提供,但店名叫得做「鸡煲」,梗系要试下佢啲鸡煲啦。宝宝奇味鸡煲($270/全只冰鲜鸡)因为本人唔食得辣嘅关系,我哋只好嗌超微辣⋯😂 对我嚟讲已经好惹味架喇。鸡只可以选择冰鲜鸡或走地新鲜鸡,我哋想平啲食冰鲜鸡,但质素都唔错呀!鸡煲上枱前已经整好,店员会喺你面前揭起盖再炒,「咋咋」声不绝於耳,超香🤤鸡肉都几多,肉质颇嫩滑🐔最锺意就系一齐炒嘅嗰啲洋葱🤤秘制酱料($6)一开始每人都已经有兜秘制酱料,$6/位,几惹味,对我嚟讲就有啲辣喇🤣食完鸡煲之後,店员就帮我哋加入清汤,开始打边炉喇!🍲手切新鲜牛肉($108)牛肉系本地新鲜牛肉,肉味浓,肉质鲜嫩,渌一阵就食得👌日本黑豚肉($65)黑豚肉嚟自日本,应该唔使咁担心猪瘟嘅问题😂$65有咁大碟都算抵,仲要好食,好有猪味,而且仲唔肥😛手打墨鱼滑($78)墨鱼滑够新鲜弹牙,不过用胶碗同生菜盛载住就比较stupid😂😂😂 会好容易痴住,不唔到出嚟🤭鱼腐大王($38/碟)打呢篇食评
呢晚约咗朋友去太子,事後食饭,嚟咗呢间宝宝鸡煲
大家为各样嘢付出之余都要不忘医肚呀🥺

宝宝奇味鸡煲
宝宝奇味鸡煲($270/全只冰鲜鸡)
鸡肉都几多,肉质颇嫩滑🐔
最锺意就系一齐炒嘅嗰啲洋葱🤤
秘制酱料
秘制酱料($6)

食完鸡煲之後,店员就帮我哋加入清汤,开始打边炉喇!🍲
手切新鲜牛肉
手切新鲜牛肉($108)
牛肉系本地新鲜牛肉,肉味浓,肉质鲜嫩,渌一阵就食得👌
日本黑豚肉
日本黑豚肉($65)
黑豚肉嚟自日本,应该唔使咁担心猪瘟嘅问题😂
$65有咁大碟都算抵,仲要好食,好有猪味,而且仲唔肥😛
手打墨鱼滑
手打墨鱼滑
手打墨鱼滑($78)
鱼腐大王
鱼腐大王($38/碟)
打呢篇食评先发现我哋叫错咗,一碟有成八粒,应该嗌一份(四粒),唔怪得知食到咁饱-.-
但系鱼腐好好味,大大粒,富蛋香,唔油腻😛
酥炸鱼皮
酥炸鱼皮($22/半碟)
半碟分量都好大,好香脆,抵食!
炸响铃
炸响铃($18/半碟)
炸响铃好大条😝
不过略嫌唔够脆(?),浸得几秒就淋晒,可能浸一秒就应该拎返起🤣
粟米
粟米($18/份)
最爱嘅粟米!鲜甜无比!😍🌽🌽🌽
杂菜
杂菜($32/碟)
杂菜可以自选两款菜,我哋拣咗唐生菜同娃娃菜,两款都非常新鲜爽口😊
韩国薯仔面
韩国薯仔面($28)
见个面用薯仔整咁有趣,就叫咗一个嚟试下。
不过同普通嘅即食面好似差唔多,系口感会有少少较烟韧(?) 🤣
跟嗰包味粉系辣嘅~
秘制酱料
日本黑豚肉
鱼腐大王
酥炸鱼皮
粟米
2019-09-23 131 浏览
之前已经黎食过一次,上次食完鸡煲,今次一早已经谂住试下个海鲜粥底火锅,前一日去open rice 睇下有咩配料,就见到原来想食粥要提前预约,即刻打去预留好彩赶得切。我地两个人配环球海鲜盘6款,有虾、鱼、象拔蚌、蚬、鲍鱼等等。各样海鲜都系新鲜的,虾就美味甘甜、肉质爽口,蚌、蚬同鲍鱼都好弹牙爽口又鲜嫩,鱼更加一份嫩滑。呢个海鲜盘食得过。火锅配料拣左6款,先讲手切鲜牛肉,明显系高质d,非常鲜嫩,油花都几平均,一啲都唔"韧",不过美国牛肉都唔差得几多,都好食的。然後有日本黑豚肉,肉味香,同样唔觉"韧",都唔错。左起系鱼皮饺、午餐肉、手打鲮鱼球。特别要提鱼皮饺,鱼皮有咬口,肉质好嫩滑,觉得好食过平时食个d。另外仲嗌左一碟手打陈皮鲜牛滑,唔算好嫩滑但又几好食,好有陈皮味。另外值得一提既系个秘制酱料,味道调得几好,有少许辣,为食物增添一份美味。最後系个粥,可以按个人喜好落几多配料,有南瓜粒、芋头粒、冬菇粒、芹菜、窝蛋。个粥清淡得黎有少许配料既味道,但如果啲水小翻d就更好。环境比较旧式,但都无阻啲人黎食佢,最紧要系食物好食。

环球海鲜盘

手切鲜牛肉、美国牛肉、日本黑豚肉

鱼皮饺、火腿午餐肉、手打鲮鱼球

手打陈皮鲜牛滑

环境比较旧式,但都无阻啲人黎食佢,最紧要系食物好食。

2019-09-17
环球海鲜盘
手切鲜牛肉、美国牛肉、日本黑豚肉
鱼皮饺、火腿午餐肉、手打鲮鱼球
手打陈皮鲜牛滑
宝宝奇味鸡煲新鲜走地鸡半只选超微辣:半只鸡的份量算适合两位女士的食量,走地鸡非常新鲜而且入味,干煲的鸡肉似是乾煎的质感,令鸡肉不肥腻。吃完鸡煲後,店员随即协助加汤做火锅,我们点了澳洲M9和牛半份(约九片):牛肉属於上等级,纹理遍布均匀,滚10秒便可以吃,牛肉多汁而不韧,亦好重牛味,重点推介!手打牛丸:牛丸大大粒,有鲜牛肉味,而且爽口弹牙,非常爆汁。嫩鸭血半份:这个鸭血要一早放锅,起码滚半小时後吃完全吸收鸡汤味,又不会散开,能原片吃很好!马尾粉丝:点菜只上注明蔡澜推介,马尾粉丝比一般粉丝为厚,发胀後更加能吸收汤汁而且非常饱肚,粉丝不会太淋,很有口感!清热洛神花茶:店员说是自家制的,果然非常解渴,一瓶二人也喝不完,若然可以加冰更加好罗!

手打牛丸:牛丸大大粒,有鲜牛肉味,而且爽口弹牙,非常爆汁。

2019-11-06 1 浏览
近日天气开始转凉,已步入了初秋, 秋风起时便想吃点暖身的食物, 正是吃火煱的好时机, 这天约了好友谈谈近况, 地点选了这间火煱店,皆因餐厅推出一个几抵食的海鲜粥底火煱套餐(需要提早一日预订),包括有粥底火锅汤底、海鲜并盘、火锅配料。店子地方整洁而台也摆得不算密,环境整洁灯光火猛, 以电磁炉加热加上通风系统,环境算得上企理。对着热辣辣的火锅, 要些饮品来降温是常识吧,个人而言吃火锅,最好还是喝啤酒, 入口冰冻顺喉,大口喝下,爽!好友选了冻柠宾。店员送上粥底火锅汤底, 要先把粥底煮滚,粥滚起後可放入海鲜和配料。<海鲜并盘>送上来, 包括有深海龙趸肉、生猛海虾、活花甲、象拔蚌仔、活鲍鱼、蟹件,各款海鲜也是新鲜的,鲜甜味十足, 整体的水准也是满意的。再来<火锅配料>, 美国牛肉雪花纹理分明, 油花充足,红润光泽,夹一片放进汤底里略拖几下,待牛肉的转了色就可以吃了, 口感嫩滑而牛肉味颇浓郁,中间也夹杂油脂甘香,好吃; 日本黑豚肉肉色粉红光鲜,肉香不俗。清远鸡件的鸡件整齐排列在碟中, 鸡件本身够滑,也是鲜嫩的; 自制墨鱼丸食落鲜味十足,也够弹牙。香煎墨鱼饼外层煎得好
香煎墨鱼饼外层煎得好脆, 内里非常爽口;蔬菜类项目点了娃娃菜, 色泽翠绿,既新鲜又嫩滑。
最後在锅底放入南瓜粒、芋头、冬菇粒、芹菜、窝蛋和白米, 煮成一锅粥,有海鲜的鲜甜精华, 个粥其实都好大锅。
用粥底火锅形式来食海鲜, 确实带来一份新鲜感, 而且也充满惊喜和鲜味, 对於海鲜迷来讲是一大喜讯, 有兴趣的话可来试试。
2019-11-05 0 浏览
放工约了老公拍拖撑枱脚,老公说天气开始凉,想去打边炉,但又很久无食过鸡煲。 在太子的宝宝鸡煲,每次行过都坐满人,除左可以食鸡煲外,还可以打边炉,所以就去一试。宝宝鸡煲除了有鸡煲外,还有海鲜火锅,可选择日式鲣鱼汤底或粥底,打完边炉还可以食海鲜粥,谂都觉得好吸引啊~~~但店名是宝宝鸡煲,那今次当然先试招牌鸡煲啦,海鲜火锅留待下一次。鸡煲都有几款:招牌、古方麻辣、香辣等等,人少少可以选半只鸡,亦可自由选择冰鲜鸡或走地新鲜鸡,客人各有喜好,可以自由选择配搭。今天二人世界,人少少,选了宝宝奇味鸡煲。店员介绍走地鸡肉比较结实 (可能因为成日周围走~~~),肉亦较少。所以我们选了半只冰鲜鸡,辣度方面,都可以选微辣、中辣或大辣。因为我不太食到辣,当然要微辣啦~~~~点完菜,店员会放下辣椒+蒜蓉酱油 $6,这个酱的辣椒及蒜蓉比例刚好,不会过辣,打邉炉时沾上少许,可带出食物的鲜味。宝宝奇味鸡煲 / 半只 / 超微辣 $138宝宝奇味鸡煲是较乾身的,没有太多汁。上枱时,鸡煲热辣辣,上面舖满芫茜、芹菜、洋葱、京葱、青椒、红椒等配菜,鸡本身已经熟,不过在客人临食前,店员会在客人面前再配合这些配菜一齐炒,即时香味

宝宝奇味鸡煲 / 半只 / 超微辣 $138
宝宝奇味鸡煲是较乾身的,没有太多汁。上枱时,鸡煲热辣辣,上面舖满芫茜、芹菜、洋葱、京葱、青椒、红椒等配菜,鸡本身已经熟,不过在客人临食前,店员会在客人面前再配合这些配菜一齐炒,即时香味四溢,刺激食慾。
虽然是超微辣,亦较乾身,但仍然十分惹味,酱汁跟鸡肉混合,鸡肉已十分入味,肉质烟靭。因为是冰鲜鸡,所以较多肉,2个人半只鸡刚刚好。另外不得不提是其他配菜,特别是洋葱及青红椒,与鸡一齐炒过後,香味特出,一定要食。
食完鸡煲,可以叫店员加上汤开始打边炉了。
打边炉的餸菜选择十分多:各式肉类、海鲜、丸类、蔬菜、面食应有尽有,选择排满一张A3 Size纸。大部份餸菜都有大细Size,好像我们只有2口子食饭,就可以选择小份的,不用浪费。
酥炸鱼皮 $22

鱼皮是即叫即炸的,上枱时仍然微暖,十分松脆香口,入口脆卜卜,我们没有放入火煱烚,就这样直接入口,不经不觉就消灭了半碟炸鱼皮。

本地新鲜牛肉 $108
这一个是必食推介。每块牛肉都有一定的厚度,没有将货就价。牛肉味浓,肉质鲜嫰。虽然厚身,但都不要烚太久啊~~~

三宝丸 $48

手打牛丸、墨鱼丸、鲮鱼球各2粒。十分弹牙,牛丸肉味香浓,墨鱼丸食到墨鱼粒粒,鲮鱼球亦鲜味十足,沾少少辣椒+蒜蓉酱油,又是另一翻风味。

荔芋片 $18

口感十分粉绵,已经炸过一次,记得不要烚太久。其中一件就是太久了,差不多溶,好彩还救到。

杂菜 $32

可以自由选择2款菜,店员说除餐纸上的菜款,西洋菜也上市了。不过最後我们都是选了生菜及油麦菜,十分新鲜,不用烚大长时间,沾上少少汤的味道,几爽口。

椒盐脆鲩片 $42

椒盐味不算太浓,没有盖过鱼片的鲜味,炸过口十分香口。
老公说打边炉当然要配啤酒,所以叫了一杯Hoegaarden $30。而我呢,饮乌龙茶 $15,解一解腻。
2019-11-04
  • 三宝丸
  • 酥炸鱼皮
  • 本地新鲜牛肉
  • 宝宝奇味鸡煲
2019-11-04 0 浏览
天气渐渐转凉,又是鸡煲的季节喇!(虽然我一年四季都在吃鸡煲) 今天第二次来到宝宝鸡煲,这是我近来吃过最美味的鸡煲之一。原来只有宝宝奇味鸡煲是乾煲,其他都是有汤底的煲。鸡煲我还是喜欢乾煲,所以这次仍是点了奇味鸡煲的,酱汁依然十分香浓惹味,连芫茜、洋葱、葱等配料都煮得十分入味。我们上次选了半只新鲜鸡不够吃,所以今次选了全只冰鲜鸡,果然大只一点,不过肉就不够新鲜鸡嫩滑了。手切新鲜牛肉再度Encore,肉质柔软又有弹性,牛味浓郁,口感带一点爽和嚼劲。炸鱼皮上菜时仍是热的,卜卜脆!由於是新鲜炸起的,浸了汤後,仍然保持到香脆可口,必食!这响铃有很多layers,所以口感十分松化,沾了汤汁吃,一流!莞茜是老公要求点的,因为别的餐馆很少可以吃到整棵莞茜,还要这麽新鲜的。紧记莞茜不要浸太久,否则会变得太淋,失去了爽口的口感。
天气渐渐转凉,又是鸡煲的季节喇!(虽然我一年四季都在吃鸡煲

2019-10-24
2019-10-23 8 浏览
👭宝宝鸡煲(旺角)👭1⃣招牌香辣鸡煲(半只) $115呢到既鸡煲可以拣冰鲜鸡同走地鸡,但其实冰鲜鸡同新鲜鸡既营养价值差不多,38就拣左价钱比较平既冰鲜鸡。另外呢到鸡煲都有好几款,38拣左比较少见既湿鸡煲,即系直接有汤系煲入面,而唔系乾身既鸡件。好处系唔洗一次过食哂啲鸡先食配料,而系可以一啖鸡一啖配料😆相隔住食无咁易漏。辣度方面拣左小辣,老实讲38系觉得唔辣既🤣但汤底本身都几够味,比起乾身款既清啲。鸡件砍得比较细件,口感嫩滑,脂肪唔算多,但无左38最爱既鸡脚🥺如果有埋就好啦..2⃣炸响铃 $18餐厅即叫即炸响铃,而且呢到既似系自家制,同出面响铃既外表好唔同😛口感亦非常酥脆👍🏿3⃣嫩鸭血(半份) $28呢到既鸭血唔会一夹就烂,但口感好嫩滑,配上酱料食好滋味😋而且好like餐厅有半份既size,岩哂少人聚会。4⃣手打陈皮牛滑 $48一食落口觉得简直系弹牙版既牛肉球,有微微陈皮同芫荽味,牛肉球爱好者必叫🤣不过38觉得用嚟落牛肉支木棒唔多好用,都系平时用开既陶瓷/胶棒更好用,无咁痴住。5⃣百花酿油条 $48呢个名好靓既菜式其实系将 预先腌好咗嘅虾滑酿喺一开二既油炸鬼里
👭宝宝鸡煲(旺角)👭

1⃣招牌香辣鸡煲(半只) $115

2⃣炸响铃 $18

3⃣嫩鸭血(半份) $28

4⃣手打陈皮牛滑 $48

5⃣百花酿油条 $48
呢个名好靓既菜式其实系将 预先腌好咗嘅虾滑酿喺一开二既油炸鬼里面,38会系煮个时将虾滑个面向汤,避免油炸鬼吸入过多汤而变得太淋。虾滑非常弹牙鲜味,同油炸鬼都配合得几有趣,大家不妨试试😋

6⃣美国桶蚝4粒 $76
$76呢个价钱系餐厅食到桶蚝简直系超值!其实餐厅仲有另一款贵一倍左右既桶蚝,但38得两个人就食呢款算了😌桶蚝size唔算细,而且入口一啲都无腥臭味,唔沾任何酱汁都好有鲜味😍

7⃣冰豆腐 $24
呢款系38每次火锅必食既吸汤配料, 冰豆腐又称蜂巢豆腐,每次都可以完美咁将汤吸到成嚿豆腐都变得好饱满💖

8⃣虾子面2个 $25
虾子面望落细细个,但其实煮熟後份量好多,食落有虾子味,无需沾任何调味料都轻松一人KO一个😆

9⃣大龙凤可乐 $36
其实即系咸柑桔柠檬可乐,好岩打边炉既时候饮,而且500ml劲gur呀😏

推荐度:7.5/10

🏠太子基隆街11号地下
🕐Mon-Sun 18:00-03:00
今次走到去太子区搵食一於走去食鸡煲! 全日无加一,9点後有折!招牌鸡煲,食过回味! 奇味鸡煲先食鸡,乾炒,没有太多酱汁,无咁油腻!仲食到鸡肉既原汁原味同脆爽肉质有洋葱,蒜,葱,红绿椒片等食材爆得香,鸡肉乾身带点脆感!可自由选择辣度,我们选了超微辣系BB班都岩食既滋味辣度~ 可选新鲜走地鸡或冰鲜鸡肉质脂肪少,肉味浓,健康好吃! 再来一杯特制既自家煮洛神花茶微酸清热,如果甜少少就更加好喝! 当食完鸡件後,就可以加鸡汤换打边炉食法了! 两个人吃,点了一客美国肥牛肉多而油少,牛肉味浓,大火烫15秒就食得了 手工饺子包得够大只,中细火煮,吸满鸡煲汁就已经好吃 私心最爱手工云吞包了原只虾肉,仲有肉馅好饱满,皮又够薄身,比饺子好食! 食完肉,叫返份时蔬$30食下先! 煮到最後,汤汁系浓郁,用来煮菜最够味!埋单大约$444有酱料费要收,不收加一!太子基隆街11号地下G/F, 11 Ki Lung Street, Prince Edward港铁太子站 C2 出口, 步行约2分钟
今次走到去太子区搵食
一於走去食鸡煲! 全日无加一,9点後有折!
招牌鸡煲,食过回味!
 奇味鸡煲
先食鸡,乾炒,没有太多酱汁,无咁油腻!
仲食到鸡肉既原汁原味同脆爽肉质
有洋葱,蒜,葱,红绿椒片等食材
爆得香,鸡肉乾身带点脆感!

可自由选择辣度,我们选了超微辣
系BB班都岩食既滋味辣度~

可选新鲜走地鸡或冰鲜鸡
肉质脂肪少,肉味浓,健康好吃!

再来一杯特制既自家煮洛神花茶
微酸清热,如果甜少少就更加好喝!

当食完鸡件後,就可以加鸡汤换打边炉食法了!
 两个人吃,点了一客美国肥牛
肉多而油少,牛肉味浓,大火烫15秒就食得了
 手工饺子
包得够大只,中细火煮,吸满鸡煲汁就已经好吃
 私心最爱手工云吞
包了原只虾肉,仲有肉馅
好饱满,皮又够薄身,比饺子好食!
 食完肉,叫返份时蔬$30食下先!
 煮到最後,汤汁系浓郁,用来煮菜最够味!
埋单大约$444
有酱料费要收,不收加一!
太子基隆街11号地下
港铁太子站 C2 出口, 步行约2分钟
2019-10-21
2019-10-15 12 浏览
鸡煲出名,咁嚟到梗系要试下。奇味但味道一啲都唔‘奇怪’。拣咗新鲜走地鸡,肉质好实,啖啖肉,系咪走地鸡走得多,肉都会实啲。鸡煲上枱嘅时候都差不多熟哂,店员兜两兜,即刻香气扑鼻,就连啲配料都好入味。鸡煲过後,店员加入上汤,即到打边炉时间。主攻丸,叫咗四款: 手打虾丸、自制墨鱼丸、台湾贡丸、姜味猪筋丸。贡丸好爽,而姜味猪筋丸重姜味,之後系食到似猪润嘅味道。日本黑豚肉,好好味,好爽,唔会话好肥或者好韧,打边炉一流。其他配料都唔错 (冬瓜片、冰豆腐、黄芽白、凤城水饺)。佢大部份嘅食物都而有一份或半份俾你选择,咁就可以试多啲。朋友另外点咗‘巨无霸装咸柠七’,真系好大杯,冻饮配火锅,正。