2007-10-25 20 浏览
好多人都話呢間啲魚蛋.. 好食於是便同同事一齊去...我叫咗魚蛋片頭撈粗...魚蛋細細粒唔彈牙唔好食, 片頭又係細細粒, 個麵就一般比我揀, 我寧願去隔離嗰間食, 橫樹大家都有味精... 隔離啲魚蛋片頭彈牙啲, 又有得揀有香蔥或者無香蔥喎..
好多人都話呢間啲魚蛋.. 好食
於是便同同事一齊去...
我叫咗魚蛋片頭撈粗...
魚蛋細細粒唔彈牙唔好食,
片頭又係細細粒,
個麵就一般

2007-10-07 12 浏览
2007年10月03日,安利魚蛋粉。上次排長龍無食,今天來不用等了,看看與旁邊的安利大排檔有什麼分別。切腩撈粗麵:切腩個樣好瘦,好怕會有渣,但食很腍,好味。撈麵OK,唔覺“好”彈牙,但是少了隔籬個陣水味,好D。但我覺得隔籬較豉油汁好似好味D喎。個湯則好鹹,好唔得。點解可以鹹過個魚蛋河D湯?魚蛋河:成個粉好有我小時候在大南街的雲吞麵大排檔風味,河粉雖然不是很滑的那種,但很有河粉味,老實說我沒有覺得魚蛋和隔壁有多大分別,但這碗粉卻能勾起一些老記憶來。“味覺”真是一樣神奇的東西。
2007年10月03日,安利魚蛋粉。

2007-09-27 22 浏览
第一篇食評(之前有用非會員身份寫過)今日考完CMA﹐本來想到柴灣陪BF吃點清淡的。。。唉﹐我們兩個日日食﹐大家也是時候減減啦﹗點知﹐今天因為監考人數卷花了很多時間﹐所以最後我叫BF答兩個站去出他上次想帶我吃的好吃牛腩。。。(上次太晚﹐關門了。) 一來不用花時間選吃什麼﹐也感覺上他不用在柴灣等到傻﹗好﹐回正題﹐其實從來都是我出主意吃什麼﹐尤其是男友不熟香港﹐但最近﹐他開始工作﹐同事帶他吃了很多好吃的﹐所以終於都有機會讓他帶我啦﹗起初﹐期望不是太高﹐但一到步﹐見到很多人在等﹐知道應該差極有個譜。坐下後(搭抬)﹐看餐牌﹐見到撈粗﹐O華﹐好開心﹐立刻很有期望﹐因為本身比較喜歡吃粗麵和乾身O野。立刻點了個切腩撈粗﹐沒有加片頭(魚片)﹐而BF就要了個“吭”腩片頭米。我們再加了個奶油多。我個麵現到﹐O華﹗好像很油。。。肥死啦﹗但麵的醬油色很深﹐一看就知野味﹐果然很想油跟醬油味﹐不錯。之後﹐吃了BF一塊魚片﹐不錯。而奶油多。。。我太遲吃﹐牛油溶了一大半。。。可惜﹐但味道還可以。。。哎呀﹐忘了講最重要的。。。牛腩。。。我要切腩﹐因為是招牌野﹐其實不知道跟平常的有什麼分別﹐但有點後悔﹐因為覺得BF的“吭”
第一篇食評(之前有用非會員身份寫過)
哎呀﹐忘了講最重要的。。。牛腩。。。我要切腩﹐因為是招牌野﹐其實不知道跟平常的有什麼分別﹐但有點後悔﹐因為覺得BF的“吭”腩比較好吃﹐我的切腩太瘦﹐不知切腩是不是就是瘦的牛腩呢﹖還以為跟“吭”腩是差不多的東西。。。
總括來說﹐味道不錯﹐但我覺得牛腩的話﹐九記比較好﹐但很喜歡這裡的撈粗。。。
順帶一提﹐他們那裡的夥計同廚房落單是很搞笑﹐用把很怪的聲。。。哈哈。。。是特色來的嗎﹖
2007-09-17 5 浏览
呢間野食緊老本你知唔知?以前(20,30年前)佢對出係海、魚類市場,D魚新鮮到wa一聲!宜家,你見唔見到佢對面有間鐵板甲萬鋪:冷藏庫!你食唔出D雪味嗎?佢分裂出黎隔離個間都係咁味!只要唔好抱住太大期望就唔會失望。
2007-09-11 15 浏览
沿着東大街往海防博物館方向直行,你不難找到安利魚蛋粉,難就難在選那一間進去,共有3間,我較喜歡在神廟的斜對面那間,貪佢較乾淨,環境較舒服,如果你星期天去的話,一條彎彎的人龍並不出奇,那時,你覺得原來單身一個人特別好,因為不用等,立即有位坐。坐下,立即叫一碗切腩魚片頭撈粗,老實說,牛腩味道可以,魚片薄薄味道一般啦,但我最喜歡的,仍然是醮滿醬油的粗麵,既彈牙有味香,真是好掛念您呀,我好想立即跟您一刻深情的濕吻。
2007-09-02
27-8-2007切腩撈幼, 切腩好食, 撈麵真係無得頂好彈牙, 醬油亦調得很好味, 下次要試沙腩。
27-8-2007
2007-08-29 9 浏览
豉油撈粗好多地方都有, 但呢度o個d特別好, 面有咬勁, 好彈牙, 豉油味道剛好(其他地方好易太咸)片頭都好彈牙, 可惜係炸起番灼, 脆皮變得濕且淋

片頭都好彈牙, 可惜係炸起番灼, 脆皮變得濕且淋

2007-08-28 3 浏览
入門口坐低,跟住openrice介紹叫爽腩撈粗,大概太猶豫,伙計好好人咁同我講:「爽腩無肉食架啵!」「下?咁點先有肉食啊?」「我幫你叫啦,好食一陣食完教你下次點叫。」就係咁,我就食左一碗有肥有肉既牛腩撈粗,撈粗好有咬口,唔會太油,正!牛腩亦都有牛味,不錯!「係幾好味喎,我下次要點嗌啊?」「記住係嗌『奔沙腩』!」所以,下次記住係嗌「奔沙腩撈粗」啦!
「爽腩無肉食架啵!」
「下?咁點先有肉食啊?」
「我幫你叫啦,好食一陣食完教你下次點叫。」
「係幾好味喎,我下次要點嗌啊?」
「記住係嗌『奔沙腩』!」
所以,下次記住係嗌「奔沙腩撈粗」啦!
2007-08-25 12 浏览
前陣子聽五天精華遊,聽到E神原來都鍾意嚟呢度食,所以挑起條神經,好想再食過!!!今日星期六大約兩點到,要等十幾張枱。卒之有位~~我要片頭切腩河,好友要撈粗,支裝可樂,炸魚皮(竟然有!!等位時聽到事頭婆大叫「炸魚皮有呀下,舊舖攞咗過黎~~」),食到8成飽,見水吧出D多士出到好似係咁同我講:「叫啦叫啦,好味架~」於是,又share多份奶油多。正!雖然好友的撈粗漏了單,但落單的靚姐姐好細心~~值得一讚~上次嚟食,係個男人落單,要超快,對於我這個慢幾拍的肥貓來說,好難夾。今次有靚姐姐,食得特別滿足~~!!

今次有靚姐姐,食得特別滿足~~!!
等左半粒鐘先入得,滿心歡喜以為好好食,點知...個片頸米係勁普通...多味精既湯底,竟然要排隊...鮮油多比較好食..無話可說
2007-08-05 38 浏览
去鰂魚涌辦完事,搭程電車落筲箕灣逛逛,順道來食碗麵。三間安利,安全起見,入舊舖。平日的下午茶時間,仍能找到張空檯坐下,但後來人漸多。點了魚蛋河。先食河粉,滑身不碎不太腍。再食魚蛋,魚味濃但腍身,不爽口彈牙。最後食魚片,魚片比魚蛋好,魚味同樣濃,食落爽口,外皮也炸得香。食畢,周圍逛逛,但卻是不飽。
去鰂魚涌辦完事,搭程電車落筲箕灣逛逛,順道來食碗麵。

食畢,周圍逛逛,但卻是不飽。

2007-07-24 2 浏览
星期日下午4時到達,一人入座,等位幾分鐘,打算叫半肥腩撈粗,侍應表示只得瘦腩,唯有將就。瘦腩真的沒有脂肪,非常健康,牛味夠,亦易嚼。撈粗全上色,豉油不過鹹,添上辣椒油更是惹味。如果是半肥腩一定更佳!
2007-07-23 18 浏览
今天專登來試,雖然很多人叫牛腩lo粗,我就叫了魚蛋粉,覺得不夠爽口,而且魚片頗鹹。平心而論,只是很普通,沒有傳說中那麼好食。可能滿有希望而來,所以有點失望。還有一點,座位很迫,不舒服。
還有一點,座位很迫,不舒服。
2007-07-15 8 浏览
聽人講到佢\地D切腩撈粗咁好食..搵日就真係特登去到果度食野..排隊等食..真係誇張..心諗:真係好食到咁??我同男朋友都係叫左個切腩撈粗黎食..20幾蚊碗,唔會話好貴..牛腩好腍,唔錯...麵既味道甜甜地,幾特別..望落好細碗,但係已經食到你好飽..幾抵食架真係..話佢\真係好好食又唔係..總體都幾好!!..九品就有上下級啦..=]*
我同男朋友都係叫左個切腩撈粗黎食..
20幾蚊碗,唔會話好貴..
牛腩好腍,唔錯...
麵既味道甜甜地,幾特別..
望落好細碗,但係已經食到你好飽..
幾抵食架真係..
話佢\真係好好食又唔係..
總體都幾好!!..
九品就有上下級啦..=]*
2007-06-16 33 浏览
星期六收工特別由九龍過海,就是要食安利的牛腩.安利的寶號,在同一條街有成兩三間之多,傳聞最好的是55號,對面有工場的哪一間.門口很熱鬧,因為有很多人和我一樣.都是要食安利的招牌貨.地方很細,無所謂.反正只是食一碗魚蛋粉.叫了一碗「切腩撈粗食爽」,當我見到碗麵的時候,不奇然打了個凸.因為食爽就是將腩肉切去,剩下一些很薄的爽位給你.麵質亦都做得很出色,反而是自己不太喜歡吃豉油.要是東大街沒有安利的話,真的會失色不少
星期六收工特別由九龍過海,就是要食安利的牛腩.
門口很熱鬧,因為有很多人和我一樣.都是要食安利的招牌貨.
地方很細,無所謂.反正只是食一碗魚蛋粉.
要是東大街沒有安利的話,真的會失色不少