2015-10-27 866 浏览
假日的午市套餐還要收服務費!我也是醉了。之前試過這家店的麻辣香鍋,沒什麼特別印象到也不至於難吃。今天的套餐算是把我驚訝‼到了。點的是剁椒炒豬肚絲,如圖,豬肚絲大概有8條,其他都是土豆絲,沒關係,好吃也可以吖。問題是味道是魚香味的,剁椒用的是廣東辣醬,甜膩。你一個川菜店把小抄做成這樣,你好意思叫川菜嗎?!本來土豆絲就是稍微帶粘性的,你還勾芡,廚師真是太有水平了 !兩個字:難吃!再說說寥寥無幾的豬肚絲,吃起來又硬又沒味道,很明顯是煲湯之後拿出來再利用的。這一餐太失敗了,只能浪費掉去別家再吃過。
2015-10-21
2015-10-02 1221 浏览
說了好耐的川菜,終於可以一試啦!7點鬆D黎到,估唔到裡面已經坐滿哂@0@等左8個字左右,終於入得係門口已經睇左餐牌,入到去即叫三個人,叫左 - 列牌口水雞、前菜唔知咩筍、水煮牛肉、剁椒炒雜菌列牌口水雞雞肉滑,少少辣,同平時食開的無咩太大分別前菜唔知咩筍好爽,不過有D筍有少少澀。佢個樣好多辣油,但其實一D都唔辣,而且唔夠入味水煮牛肉呢度好特別,佢入面係用粗木薯粉,正!!而且佢入面都有上面的筍,但入哂味,好食好多!剁椒炒雜菌呢個係全場最好食,炒得好香,而且剁椒本身唔辣,所以唔食辣的人應該都食到
說了好耐的川菜,終於可以一試啦!
7點鬆D黎到,估唔到裡面已經坐滿哂@0@
等左8個字左右,終於入得
係門口已經睇左餐牌,入到去即叫

列牌口水雞

雞肉滑,少少辣,同平時食開的無咩太大分別

前菜唔知咩筍

水煮牛肉

呢度好特別,佢入面係用粗木薯粉,正!!
而且佢入面都有上面的筍,但入哂味,好食好多!

口水雞
前菜 唔知咩筍
2015-10-02 1082 浏览
自選麻辣乾鍋之前見過有人推薦過尼間野,食辣喎,司令點會錯過啊。司令食新蒲崗個間,新開既可能未係太多人知,入到去人少少坐得幾舒服,侍應都夠多,反應算快。自選乾鍋,可揀香辣、麻辣、孜然,尼三款可以揀辣度,另外唔食辣既可以揀紅燒,然後最少揀四款料,有肉有菜,價錢$18-35不等,司令揀左牛栢葉、牛肉、雞肉、五花腩片、炸土豆片、薯粉,小辣(冇計啦同行有朋友食唔到好辣既),一上枱,嘩好大盤啊😯,不過其實食落唔多,因為一盤野有八成都係辣椒,望落好辣,但其實香多過辣,非常送飯。但配料比較少,不過每樣野都二三十蚊,我都唔要求佢比一盤肉我既,司令同朋友一行五個人,叫左個乾鍋,加個酸菜魚同兩三個前菜,就夠飽啦。

自選麻辣乾鍋

2015-09-25 854 浏览
已經第二次來la~第一次來的時候係是但搵間野食,同朋友二人好辣~所以就搵左呢間~叫了一鍋香辣~再叫了幾個小菜~一上台見到滿江紅~其實自己都幾淆底~一條條辣椒WOR~入口第一啖有D辣~但越食D香味就會開始慢慢出來~如果叫D容易吸味的配料~去到最後的時候就正啦~!我最中意五花腩同雞件~建議可以先由小辣試起~頂得順下次去食再食辣D~之後再叫了一兩個小菜~粉皮就麻麻,雖然香口,但無乜味,得D油蒜泥白肉都OK,但同朋友都覺得可以再辣味就更好~哈哈不過如果叫了鍋~其實都唔洗叫咁多小菜
蒜泥白肉都OK,但同朋友都覺得可以再辣味就更好~哈哈
不過如果叫了鍋~其實都唔洗叫咁多小菜
2015-07-30
2015-09-21 800 浏览
這是干的火鍋,在深水埗搵到既,名字叫嫲嫲辣辣.叫野食既方法同食車仔麵一樣,先簡辛辣度同口味,再每款配料計錢,我就簡左麻辣既中辣,叫左4款配料,TOTAL$113蚊~~~田雞,雞,菜芯同埋紅薯粉!簡紅薯粉諗住無理由剩食配料麻,點知原來紅薯粉份量好少,所以食客應該叫個飯配黎食,紅薯粉就唔好簡~味道就類似食緊雞煲同辣子雞之類既口味混合,不過醬汁收乾,勁入味~雖然個樣好似好多乾辣椒之類,但係又唔係辣到入唔到口!如果o的雞可以再嫩一點就好了,田雞就無得頂!最爽係一條友食都唔怕,o岩哂我.
這是干的火鍋,在深水埗搵到既,名字叫嫲嫲辣辣.
最爽係一條友食都唔怕,o岩哂我.
2015-08-12
週末逛過腦場電腦節後,便在黃金附近走走。看到此店出現最多的一條人龍,便特意嘗試一番。門外有一大批人圍着等候入座,要注意的是餐廳內坐位不多。若果想walk in 進餐,還是避開7-8點的高鋒時間。幸好內部裝修不俗 ,不會有過份迫夾和被趕客的感覺。座位與座位間都有一定的空間,始終是吃川菜,迫夾的話定必辛苦加倍。主打的菜式是自選炒干鍋。同樣餐廳亦有提供不辣的小菜可供選擇。自選炒干鍋最少選4款材料。鍋底價錢為24-26不等,每樣平均價格約30元。餐牌上建議是2人選4-6款。我們三人行選了4款作自選干鍋材料,選了小辣。自問是個嚐辣者,但小辣的程度雖不是極限,但明顯地有灼熱的感覺。相信香料方面有花椒,八角等使人發痲的材料。盆上菜式時香氣撲鼻,同時一大盆的辣椒在視覺上亦勝人一籌。我當中選了肥腸和田雞作為其中一款的配料,肥腸先炸後拌。炸得有點過老,放進口內有種過份了的油膩感。值得一讚的是肥腸,豬潤,牛柏頁等內臟類食物與干鍋的辣椒絕頂匹配。不怕膽固醇的朋友可嘗試選這類配料。不知是否辣味選為小辣,暫時見到干鍋的辣椒只有一種。若果是有多種辣椒的干鍋,辣味應該更有層次和變化。另外點了份小菜,孜然牛肉。辣椒
幸好內部裝修不俗

另外點了份小菜,孜然牛肉。
辣椒同椒一種,但辣味沒有干鍋的霸道,不辣者可點這類有川味特色的小菜。
同樣沒有“辣椒堆”淹沒的原固,牛肉份量感覺較多。牛肉亦入口嫩滑,炒得香口。

結語: 在深水埗以人均消費120元一人當然不貴,但亦不算平。畢竟餐廳的裝潢同食品風格不是茶餐廳水平。個人應為價格合理。唯獨是座位供應有限,據負責人稱,已在新蒲崗開設新店。希望到時有驚喜。
2015-08-14
  • 干鍋肥腸,孜然牛肉
2015-09-05 1000 浏览
已经来这家吃过2次啦,味道不错,川味很浓厚,就是有点辣。这家服务态度不错,就是在这吃,不能带吃的进去吃。土豆丝。味道很好,很家常菜,就是土豆丝切的不够细,麻辣香锅感觉棒棒的,味道特别好,特别好吃。我们一次选的中辣,一次小辣,如果不是很能吃辣的人,我觉得选小辣就可以了。推荐土豆片,金钱肚,腰子,做的味道特别好,尤其是土豆片,薄薄脆脆的,简直太赞。

土豆丝。味道很好,很家常菜,就是土豆丝切的不够细,

2015-09-01 949 浏览
以前不嗜辣既我,因為男朋友嗜辣既關係,平時去餐廳食飯都會點了不少微辣既餸菜,慢慢地我也接受了。今次和朋友們就去了深水埗,嘗試以麻辣乾鍋作為主打既嫲嫲辣辣 。以前總覺得麻辣鍋都是滿鍋紅油,看似十分油膩,不太吸引。而這裡的乾鍋是以快炒形式將我們選擇既材料與香料混在一起,油份自然較少,適合愛麻辣而又較愛健康既朋友 。根據我們既喜好,選擇完鍋底及配菜後,不消一會兒,乾鍋便來到了 。單看賣相,已覺非常吸引,起初擔心點選生菜會吸哂鍋中既油份,但實際又不會太油膩,仍然非常爽口。牛肉、田雞等配料肉嫩帶彈性,又麻又辣,吃得滿嘴辣香 。因為有朋友不吃內臟關係,所以另外點選了乾鍋肥腸,肥腸充滿嚼勁,外皮非常爽脆,香辣惹味,挺有驚喜。食物質素不錯,服務效率亦算高,每人平均消費百多元,愛辣既朋友,這裡也算是一個挺好的選擇 。
嫲嫲辣辣
葷菜素菜,任均選擇
麻辣乾鍋(微辣)
乾鍋肥腸
麻辣乾鍋(微辣)
乾鍋肥腸
2015-06-30 1546 浏览
自從返咗大陸工作後,我變左個辣妹,由以前只係食到少少辣嘅湘菜,到而家無辣不歡,無論辣子雞定係火紅紅嘅麻辣火鍋,通通都係我至愛,全部要夠麻、夠辣先興奮,再咁食落去我唸我舌頭都開始麻痺了。不過食辣真係會上癮,聽聞深水埗而家好多外省菜,今日就專程去食川菜麻辣乾鍋,聽個名已經吸引到我-嫲嫲辣辣。呢度地方好細坐位唔多,好彩一早訂定位啫,唔係都唔駛旨意有位。呢度出名乾鍋,我都想試下咩嚟,真係喺大陸都未試過。個菜牌好似點車仔麵咁,點選幾款菜式,有肉、有菜、有內臟,有大中小辣可供選擇,我地初試牛刀,都係要個小辣先啦。我地點左木耳、雞件、豬大腸。一嚟到就聞到好香,見到面頭有好多辣椒乾已經好吸引。呢個干鍋用左大蔥、乾辣椒、花椒等香料,確實係炒得好惹味,而且火喉岩岩好,唔會太乾又能鎖住食物嘅味道,有少少辣又有點麻,相信好多人可以接受到魚香茄子,燒茄子淋上肉醬,送飯唔錯拍青瓜,無味,無北方菜館嘅麻油和醋香,比我自己整得還差,價錢又唔平稻草骨,味道幾香口,但覺得唔夠乾身
干鍋
魚香茄子,燒茄子淋上肉醬,送飯唔錯
拍青瓜
稻草骨,味道幾香口,但覺得唔夠乾身
2015-04-16
干鍋
2015-05-31 1317 浏览
叫了四個菜, 麻辣蝦, 筍絲, 口水雞, 毛血旺! 首先先說好的吧! 麻辣蝦的確不錯, 吃得出用的是新鮮海蝦, 蝦肉鮮甜 彈牙!而且麻辣也十分入味!十分有八分筍絲,鮮甜, 清淡, 覺得太重口味的時候, 可以點來調節一下!十分有七分至於口水雞, 口水雞的醬汁 麻麻地, 只有麻辣, 但是不夠香和不夠入味! 雞肉也不夠鮮嫩, 肉質有點老! 十分只有五分!最後到無血旺, 和口水雞一樣, 只有麻辣, 但是湯底不夠入味, 而且 材料也十分少, 去其他地方, 都會有火腿, 午餐肉, 這裡多數都是紅薯粉, 😨 所以十分只有四分! 完!
而且麻辣也十分入味!十分有八分
2015-05-30
  • 麻辣蝦
2015-05-04 1399 浏览
幾經辛苦, 終於捱到五。一假期的前夕,青蛙跟豬大人當然要吃餐好的來慶祝一番啦~今次選擇的食店, 是從同事J小姐的口中得知,既然她極力推薦, 那青蛙一於去拜會一下它啦!!晚上未夠7時, 門外已聚集6-7位正在等位的食客....食店的面積少得可憐, 檯子與椅子擺放得密密麻麻 >.<慶幸當時店內同時有數張檯結帳, 才不致於要長時間等候。紅噹噹的餐牌內所顯示的食物種類比想像中少~由於太肚餓的關係, 我倆迅速地下單了。等了約10分鐘左右, 稻草排骨先上~稻草排骨實際上非排骨而是豬扒, 起初入口覺得味道偏淡但清新~再吃之下, 漸漸有一種茶香散發在口腔內。辣味則在吃上第三塊後才慢慢滲出來, 但整體上不強烈......豬扒的肉質帶少少硬, 但咀嚼時不費勁;而且充滿了茶香味, 挺特別的一道小菜。麻辣干鍋既然食店出名干鍋, 當然要試啦!!先選好了中辣的麻辣鍋底, 再選食材~不過我倆怕眼闊肚窄, 只選了五款配菜,分別是: 雞件﹑牛栢葉﹑肥腸﹑蓮藕片 及 紅薯粉。當中我倆一致認為肥腸最好吃!! 皆因吸味﹑有嚼勁, 而且又清潔乾淨沒有異味~其次是雞件, 肉質夠嫩又入味好吃!!紅薯粉口感煙韌, 但
幾經辛苦, 終於捱到五。一假期的前夕,

青蛙跟豬大人當然要吃餐好的來慶祝一番啦~

今次選擇的食店, 是從同事J小姐的口中得知,

既然她極力推薦, 那青蛙一於去拜會一下它啦!!

晚上未夠7時, 門外已聚集6-7位正在等位的食客....

食店的面積少得可憐, 檯子與椅子擺放得密密麻麻 >.<

慶幸當時店內同時有數張檯結帳, 才不致於要長時間等候。
紅噹噹的餐牌內所顯示的食物種類比想像中少~
由於太肚餓的關係, 我倆迅速地下單了。

等了約10分鐘左右, 稻草排骨先上~
稻草排骨
實際上非排骨而是豬扒,

起初入口覺得味道偏淡但清新~

再吃之下, 漸漸有一種茶香散發在口腔內。

豬扒的肉質帶少少硬, 但咀嚼時不費勁;

而且充滿了茶香味, 挺特別的一道小菜。
麻辣干鍋
既然食店出名干鍋, 當然要試啦!!

先選好了中辣的麻辣鍋底, 再選食材~

不過我倆怕眼闊肚窄, 只選了五款配菜,

分別是: 雞件﹑牛栢葉﹑肥腸﹑蓮藕片 及 紅薯粉。

當中我倆一致認為肥腸最好吃!!

皆因吸味﹑有嚼勁, 而且又清潔乾淨沒有異味~

其次是雞件, 肉質夠嫩又入味好吃!!

紅薯粉口感煙韌, 但不是吸味之選;

牛栢葉不太韌, 而蓮藕片則太乾身了~

鄰檯的食客說干鍋越吃越咸﹑豬大人則說越吃越辣,

青蛙倒覺得還好, 也許青蛙真的比較重口味吧。

下次再吃, 要試下大辣呢 ^^

题外话/补充资料: 食客如光顧, 結帳時記得check單, 因為繁忙時間, 店員在下單時有經常弄錯檯號的情況發生。 今次幸得豬大人望一望單據, 才阻止了被多計一樽啤酒的價錢。
2015-04-30
2015-04-18 1801 浏览
新開張不久的嫲嫲辣辣,意想不到這麼多顧客慕名而至,證明好多人都嗜辣*****************不知從何時開始受家人荼毒,瘋狂愛上辣這傢伙,是日公眾假期,先到布袋澳拍攝美麗小漁村風光,回程時特意到深水埗福榮街新店嫲嫲辣辣,目的就是吃個對筆者而言充滿新鮮感的香鍋。Menu介紹香鍋是先選鍋底,再選配料,除了主打香鍋,也有其他川菜如宮保雞丁、辣子田雞和毛血旺等菜式,選擇甚多晚上七時許,探頭望向店內,廿多個位置已坐無虛席,就算預約的三位女生也得在門外稍等一會。負責招客的店員落力介紹,好奇的我們看過大型餐牌仍對點菜步驟存疑,詢問才知香鍋分麻辣、香辣、孜然款式,不吃辣的也有紅燒供應,辣度有微辣、小辣、中辣、大辣和火爆辣五種,自選食材如車仔麵點餸般具彈性,有葷(肉類、內臟和海鮮)有素(蔬菜菇類)共60款,一鍋最少揀4款,最多9款。初次到訪,香鍋選擇包括人氣豬肺、肥腸、豬肚和鮮茶樹菇,要份小香辣,另外還有京蔥爆回鍋肉及嫲嫲炒飯 (共HK$281)。由於是外賣,只要等大約十五分鐘,便可回家安頓慢慢歎,單憑鼻子已辨別到這乾爆辣香,不依靠辣湯汁的清爽,亦並非嗆喉刺激的辣味一湧而上,仍然十分惹味誘人,是紅

*****************

辣子田雞和毛血旺等菜式,選擇甚多
由於是外賣,只要等大約十五分鐘,便可回家安頓慢慢歎,單憑鼻子已辨別到這乾爆辣香,不依靠辣湯汁的清爽,亦並非嗆喉刺激的辣味一湧而上,仍然十分惹味誘人,是紅油湯底以外選擇。
亮麗的豬肺和肥腸,喜歡內臟的朋友來這裡應不會失望

急不及待先挑選一件豬肺,軟腍有厚度,醃味恰好不一味死咸,能吃到肺片本身鮮味,來一口肥腸,厚切甚具咬口,質地炆得軟滑帶彈性,中心保留點點肥膏和臊香,口味甘香豐腴,再來豬肚,亦做得出色,大大片的夠爽滑,鮮茶樹菇絕對推介,爽脆帶有獨特菇菌香氣,咬下溢出香辣菇汁,配料下得慷慨,全部大大件,拌勻在由子彈辣椒、辣椒油、辣椒粉和辣椒碎當中,吃得滿咀辣香。
因筆者好喜歡這兒成品,事隔一星期,家人專程再外賣一客香鍋,除豬肺、肥腸和鮮茶樹菇,更多加添人氣五花腩片、麻蝦和豬膶 (HK$221),陣容鼎盛同時令我超級興奮。
麻蝦大隻,蝦頭有膏,質感紮實爽身,鮮味還可,帷42元4隻份量不甚划算,將來也不會再叫啦。豬膶爽口粉潤的,質地不乾嚡,吃時沒帶半點筋,也感恩不如坊間一些食店切得如紙般薄,五花腩片肥瘦相間,豬皮部份晶瑩煙韌,肥肉爽脆,肉味濃郁,十分好吃,哈哈,個人以精明眼計算,一客香鍋選4-5款配菜份量應該是最適合和份量最足夠的。
另外那份京蔥爆回鍋肉 HK$68,要了不辣的適合小朋友下飯,薄身的回鍋肉質地軟腍,脂肪部份保留爽身,豬肉香氣豐盈,啖啖都充滿肉汁,帶著京蔥、冬菇、薑片的濃惹香味,即時添多兩碗白飯,但美中不足是份量不夠,吃得不夠盡興。
對這炒飯抱有無限好奇,回家打開外賣盒蓋,原來是普通炒飯,食材大概包括腸仔、午餐肉、少量蝦、叉燒、雞蛋和菜粒,炒得香口夠鑊氣,米飯粒粒分明不油膩,算是不錯的飽肚之選,但索價HK$62的一盒嫲嫲炒飯實在偏貴,下次情願多叫一個餸了。

* * * * * * * * *

*口味各有不同,食文只作參考。

facebook page ♡(*'∀`*)人(*'∀`*)♡ : https://www.facebook.com/LizsTaste &

2015-04-06
15 分钟 (外卖自取)
2015-03-29 1409 浏览
嫲嫲辣辣好鐘意食辣野, 係呢間食過兩次, 第一次食干煱, 麻辣, 配料有腩肉, 雞肉, 餐肉, 金茹, 薯粉, 豆干. 好大碗, 都几油, 但辣得過癮, 食到停唔到口, 佐以冰凍啤酒. 腩肉好爽, 餐肉較漏, 好少金茹, 薯粉係最正, 好Q. 唔好以為好多辣椒, 好少餸, 兩個人食, 飽到捧住個肚. 第二次叫餸食飯.叫咗個辣子雞, 一咬落D肉度, 就有麻的感覺, 好入味茶葉骨真係有茶葉味, 兩個餸 絶對係下酒菜.
嫲嫲辣辣

第二次叫餸食飯.

叫咗個辣子雞, 一咬落D肉度, 就有麻的感覺, 好入味

茶葉骨真係有茶葉味, 兩個餸 絶對係下酒菜.
2015-02-23 1542 浏览
相約好友一起到深水埗買嘢後,尋找一下大家都啱食嘅飯店,而我倆十分喜歡吃麻辣,當然要到這間麻辣小店一試。店舖舖面很小,出入不太方便,不過兩個女仔還算可以。自選的材料有紅薯粉,木耳,牛柏葉,腩肉。我地揀咗麻辣鍋底小辣,食得到之餘又有麻痺嘅感覺,正!佢地用咗好多紅辣椒炒,香味十足。食咁辣嘅嘢梗係要搵返啲清清哋嘅中和番啦,我地揀咗土豆絲,感覺油多了一點。
店舖舖面很小,出入不太方便,不過兩個女仔還算可以。

清炒土豆絲

2015-01-24
清炒土豆絲
2015-02-01 1408 浏览
行完福榮街另一角的玩具街,在openrice找到這間沒有苦臉的餐廳,便想來試試。等候時間以晩上七時多來說不算太長,但這裡很有趣全由一位店員記位,記幾多人等候,覺得有點浪費人手。但很欣賞侍應真的收拾乾淨枱面才入座,很快就settle.味道而言,其實又不覺得太特別,不過都算中上表現。最大的問題是店面太窄,雖然裝潢很有風味,但出入都不方便,如果是購物過後來到就很麻煩。
味道而言,其實又不覺得太特別,不過都算中上表現。
左宗堂雞
古法茄子