✿ 北海道三文魚奶油燉菜定食 $148 原來晚市無四品、五品料理嗰啲 所以我揀咗夕食料理餐牌既定食set ๐•ᴗ•๐ 呢個set入面有好多道菜…☾ 啤酒柚子蘿蔔漬 (漬物)清新既柚子醬同醃蘿蔔好match 係道開胃既前菜🍋☾ 麻醬菠菜 (漬物)麻醬菠菜同平時食到既無咩分別🥬 係上面加咗啲木魚絲 口感豐富啲☾ 清酒溏心蛋 溏心蛋既熟度啱啱好 仲有少少流心 亦帶淡淡既清酒味 係可以encore既前菜喔~🥚☾北海道三文魚奶油燉菜三文魚既份量好多 醬汁好濃厚配坎飯一齊食一流!! 奶油醬汁好香滑又唔會太膩🧈燉菜既西蘭花、蘿蔔、本菇同薯仔都燉到好軟身好入味🥦🥕🥔(⁎˃ᴗ˂⁎)☾ 坎飯個飯都幾有心機 係本身有調味過既坎飯🍚入面仲有啲菇同埋蘿蔔絲🥕🍄唔會好似白飯咁單調☾ 麵豉湯麵豉湯入面有啲麵根同菇 用料都幾足 係味道稍為鹹咗少少✿ 三文魚富士山飯糰 $18飯糰既形狀整到成個富士山咁好可愛🍙係入面既三文魚碎份量比較少 唔係好食到啲餡料(⊙ω⊙)評分ʕ •̀ o •́ ʔ 👅味道:♥♥♥♡♡💸cp值:♥♥♥♡♡🤟🏻回頭率:♥♥♥︎♡♡
✿ 北海道三文魚奶油燉菜定食 $148

☾ 啤酒柚子蘿蔔漬 (漬物)
清新既柚子醬同醃蘿蔔好match 係道開胃既前菜🍋

☾ 麻醬菠菜 (漬物)

☾ 清酒溏心蛋

☾北海道三文魚奶油燉菜
三文魚既份量好多 醬汁好濃厚配坎飯一齊食一流!!
奶油醬汁好香滑又唔會太膩🧈

☾ 坎飯
個飯都幾有心機 係本身有調味過既坎飯🍚
入面仲有啲菇同埋蘿蔔絲🥕🍄唔會好似白飯咁單調

☾ 麵豉湯
麵豉湯入面有啲麵根同菇 用料都幾足 係味道稍為鹹咗少少

✿ 三文魚富士山飯糰 $18
飯糰既形狀整到成個富士山咁好可愛🍙
係入面既三文魚碎份量比較少 唔係好食到啲餡料(⊙ω⊙)

評分ʕ •̀ o •́ ʔ
👅味道:♥♥♥♡♡
💸cp值:♥♥♥♡♡
🤟🏻回頭率:♥♥♥︎♡♡
2022-03-26 1710 浏览
這次去了人氣咖啡店吃東西,店舖裝修是日系復古風,燈光柔和環境舒適。店舖是集合咖啡店和雜貨店,吃東西後可以去逛逛😆。這裡每一處也是打卡位,想坐喜歡的位置預訂會較好😁。-💥富士山特飲 HKD$58,這杯飲品造型十分吸引,是富士山的模樣很特別的。飲品用牛奶、蝶豆花及朱古力製成,是杯打卡一流的飲品。飲品味道不太甜,攪拌過後味道更佳😚。-💥雜莓Kombucha HKD$56,用自家製發酵茶及自家培植茶菌發酵製成,配著清新口感的雜莓。飲品味道酸酸甜甜😚,還有雜莓可吃口感豐富。飲品散發著微微酒香,感覺特別的梳打。-💥百利甜酒鮮奶咖啡 HKD$48,飲品有特別的拉花,而且味道很香的🙈。百利甜酒鮮奶味道濃郁,酒味容易入口挺香的,酒味不會太重,咖啡是深度烘焙品種,所以味道較濃郁🤤。-💥竹炭芝麻鮮奶 HKD$48,這杯也有特別的拉花,顏色較深色一點的。飲品的口感幼滑,芝麻與鮮奶味挺配合的。芝麻味不算太重,若可再重一點就更好😚。-💥精緻日式五品料理 HKD$128,日式料理共有三款選擇,可因應喜好選擇所需份量🙈。由主食、冷菜及熱菜組合有數款選擇。這次選擇五品料理,可選擇三款冷菜、兩款熱菜及一款主食。另外附送小

💥精緻日式五品料理 HKD$128,日式料理共有三款選擇,可因應喜好選擇所需份量🙈。由主食、冷菜及熱菜組合有數款選擇。這次選擇五品料理,可選擇三款冷菜、兩款熱菜及一款主食。另外附送小食啤酒柚子蘿蔔漬,味道酸酸甜甜的很開胃🤩。
主食
三文魚富士山飯糰:造型滿分,味道少少咸挺惹味的🤤
鰹魚昆布湯烏冬:湯底味道濃郁清甜,烏冬口感彈牙
冷菜
蘋果馬鈴薯沙律:酸酸甜甜很開胃,沙律打成蓉口感幼滑
清酒溏心蛋:清酒味挺香,這個味道微咸,
油揚拌菠菜:味道甜甜咸咸的,菠菜吸入醬汁挺香口
熱菜
北海道流心芝士薯餅:薯餅口感酥脆,芝士味道濃郁幼滑
沖繩烤番薯條:做到外脆內軟的口感,番薯味道甜甜的
黑松露野菜鮮蝦福袋包:松露味重蝦肉爽口,整體口感豐富
本格照燒雞扒:醬汁味道濃郁不咸,雞扒肉質嫰滑

💥昭和紅日富士牛乳布丁 HKD$68,這個是人氣打卡甜品,富士山上還有大大粒草莓😍,味道酸酸甜甜的。牛乳布丁底下加入碟豆花,令到賣相呈富士山的顏色。把牛乳布丁搖晃感覺很治癒🙈,這個牛乳味很重,口感滑清的布丁。

💥沖繩海鹽‧富士山 HKD$98,用透明碟子裝著,雪糕是海鹽芝士味,配著碟豆花戚風蛋糕。海鹽芝士雪糕味道很香,我們也很喜歡吃😍,味道咸咸甜甜的。戚風蛋糕口感鬆軟濕潤,配著咸香味重的奶蓋挺惹味的。

💥香港奶茶‧獅子山 HKD$98,用金色碟子襯衫成統一色系,雪糕是奶茶味,配著伯爵茶戚風蛋糕。奶茶雪糕不會太甜,味道甘香濃郁🤩,帶點茶的苦澀味挺香。伯爵茶蛋糕口感鬆軟,這款較富士山紮實一點。山頂的也是芝士奶蓋,咸香味十足😚。
2022-03-21
2022-03-26 445 浏览
🍱四品料理💰$108🔹冷菜🥚清酒溏心蛋🥬油揚拌菠菜🔸熱菜🍠沖繩烤蕃薯🥔北海道芝士薯餅🐔照燒雞扒🥓蒟蒻豚肉燒🍙三文魚富士山飯團🍙海苔洋蔥櫻花蝦飯團⚡️終於到訪向來受歡迎嘅🎎婆婆珈啡屋,店舖比想像中更精緻同有日系嘅感覺呢😳🎏同朋友齊齊揀咗🍱兩冷兩熱嘅四品料理,尤其鐘意🥬油揚拌菠菜同🥔北海道芝士薯餅,每一啖都好滿足🥰而向來對蕃薯無感嘅小女子,都不得不為佢地嘅🍠沖繩烤蕃薯為之動容,好香甜軟糯啊啊啊😱下次有機會一定encore⚡️飯方面為打卡毫不猶豫揀咗🗻富士山款,食落先發現入面有三文魚碎🤣大家想黎記得要訂座啊🏮
🍱四品料理

照燒雞扒

2022-03-13
午餐
照燒雞扒
去試之前記得要book位先 唔好盲舂舂上去因為座位有限 而且比較多人去試入到去坐低望多陣 裝飾整體唔算日式如果要叫野食 要行出去自己叫之後會有人送過黎 等差唔多十零分鐘 都算快提子梳打 菠蘿梳打只係普通果汁加梳打水 無乜味四品料理 整體擺盤唔錯 但只有鰻魚值得放上盤其他唔認為咁都值一個小品雞翼得一隻而且唔夠熱 上枱仲有啲凍薯仔煙肉沙律普通 得個飽肚感
去試之前記得要book位先 唔好盲舂舂上去

其他唔認為咁都值一個小品
雞翼得一隻而且唔夠熱 上枱仲有啲凍
薯仔煙肉沙律普通 得個飽肚感
2021-03-17
見呢間咖啡屋有好多富士山造型食品,幾可愛,帶左鐘意富士既朋友黎慶祝生日。人流多,黎之前記住book位。餐廳門口有佢地擺賣既日式雜貨精品。餐廳裝修係木系和風,有圓枱/吧枱/4人卡座。✨味道74分,環境75分,服務74分。.一坐低佢會比兩杯水,估唔到水都咁特別,透明青瓜水,淺藍色蝶豆花水,各自有淡淡味道。.🔷四品料理($108)一個木盤擺放唔同既小品料理,可以試多個款式料理。可選飯團/烏冬,自家製漬物(啤酒柚子蘿蔔漬),4款料理(3冷1熱 / 2冷2熱),飲品半價。.🔸明太子富士山飯團🔸三文魚富士山飯團兩個飯團嘅外型一樣,白色拼藍色富士山造型,飯冇咩特別既味,只係落咗食用色素。但中心嘅餡料唔同,餡料適量,唔係好多,明太子鹹香而微辣,三文魚係魚鬆。.🔹冷菜🔸馬鈴薯沙律:本身鍾意食,所以覺得味道唔錯。 🔸桂花冷蕃茄:甜甜地,有淡淡桂花香。🔸胡麻菠菜:整齊扎實嘅菠菜,落咗芝麻醬同木魚絲。.🔹熱菜🔸王牌手工餃子(芝士+黑蒜):外皮脆,芝士味唔特出,食到有黑蒜香味。🔸黑醋唐揚雞:幾香口,肉質嫩,另有盒仔,內有黑醋隨意落。🔸照燒雞扒味道比較濃,有啲鹹,冇乜特別。🔸紫薯薯餅炸皮唔厚,中間係紫薯蓉,有天然
見呢間咖啡屋有好多富士山造型食品,幾可愛,
帶左鐘意富士既朋友黎慶祝生日。
人流多,黎之前記住book位。
餐廳門口有佢地擺賣既日式雜貨精品。
餐廳裝修係木系和風,有圓枱/吧枱/4人卡座。
✨味道74分,環境75分,服務74分。
一坐低佢會比兩杯水,估唔到水都咁特別,
透明青瓜水,淺藍色蝶豆花水,各自有淡淡味道。
青瓜水

🔷四品料理($108)
四品料理

一個木盤擺放唔同既小品料理,可以試多個款式料理。
可選飯團/烏冬,自家製漬物(啤酒柚子蘿蔔漬),
4款料理(3冷1熱 / 2冷2熱),飲品半價。
🔸明太子富士山飯團
🔸三文魚富士山飯團
兩個飯團嘅外型一樣,白色拼藍色富士山造型,
飯冇咩特別既味,只係落咗食用色素。
但中心嘅餡料唔同,餡料適量,唔係好多,
明太子鹹香而微辣,三文魚係魚鬆。
🔹冷菜
🔸馬鈴薯沙律:本身鍾意食,所以覺得味道唔錯。
🔸桂花冷蕃茄:甜甜地,有淡淡桂花香。
🔸胡麻菠菜:整齊扎實嘅菠菜,落咗芝麻醬同木魚絲。
🔹熱菜
🔸王牌手工餃子(芝士+黑蒜):
外皮脆,芝士味唔特出,食到有黑蒜香味。

🔸黑醋唐揚雞:
幾香口,肉質嫩,另有盒仔,內有黑醋隨意落。

🔸照燒雞扒
味道比較濃,有啲鹹,冇乜特別。

🔸紫薯薯餅
炸皮唔厚,中間係紫薯蓉,有天然甜味。
🔹飲品
🔸富士山(+$58)
外表好靚,適合打卡。
由白朱古力,蝶豆花製成嘅特飲,有點太甜了。
富士山

🔸抹茶拿鐵(+$24):
抹茶味幾濃郁,飲落有啲粉末感。
抹茶拿鐵

🔷甜品
🔸沖繩海鹽•富士山($98)⭐️
同咗職員講朋友生日,幫我哋加咗生日牌同埋蠟燭,
山形嘅海綿蛋糕,幾鬆軟,表面係好濃郁嘅奶蓋,
底下有啲焦糖脆脆,雪糕係海鹽味,
整體味道配合埋一齊,真係唔錯!
沖繩海鹽•富士山
2021-07-31
庆祝纪念
生日
青瓜水
抹茶拿鐵
沖繩海鹽•富士山
  • 沖繩海鹽·富士山
於尖沙咀山林道獨自覓食,想吃頓精緻一點的一人午餐,沒有訂枱遇上這間和風家庭料理珈琲店,坐在吧枱位置可以看到馬路及樹景,路上映照的午後陽光勾起我一點點於日本旅行時感覺。餐廳內的裝飾及木質感是滿滿的和風——從容但始終有條不紊的生活感風格。餐盤餐具很精緻吸引,讓人想買一套回家增加用餐儀式感。點了一個四品料理,配上熱焙茶鮮奶。侍應先端來一杯微藍的碟豆花水,碟豆花本是無味的,但喝上一口經浸泡的水又好似洗滌了心靈一下。四品料理我選了二冷二熱:黑松露野菜鮮蝦包、蘋果馬鈴薯沙律、婆婆咖哩、清酒溏心蛋及海苔櫻花蝦洋蔥飯糰🍙先吃了一口蘋果馬鈴薯沙律,是意想不到的飽滿。薯蓉質感恰到好處,滑膩但厚實,夾雜新鮮爽脆的蘋果薄片,清新可口。小茶杯盛著的婆婆咖喱,食材都很入味,但吃咖哩總有點想混一口白飯吃,於是緊接夾了一口飯糰,沒想到飯糰很堅實有咬口,飯粒之間很粘糯,海苔碎及櫻花蝦滲出微微咸香,小小一份比想像中飽肚。黑松露野菜鮮蝦包吃起來有點難度,到底用筷子刺開油包還是一口咬穿好呢?結果我選擇刺開油包夾內裡的食材吃,兩顆鮮蝦仁伴一些甘荀粒及菠菜,味道鮮甜。溏心蛋留待最後吃,酒香很淡,對一份輕食午餐而言剛好。如果不是午

溏心蛋留待最後吃,酒香很淡,對一份輕食午餐而言剛好。

如果不是午餐時間有限,我會慢慢品嘗這杯焙茶鮮奶,奶泡不是很細緻,但焙茶味很濃,想起第一次嚐到焙茶味的驚艷,正正是數年前與朋友在日本旅行時吃到一間珈琲店甜點,想到那些光景已經遠去,未來再嚐到時不知又是那種味道了。
2022-02-27
  • 四品料理
  • 清酒溏心蛋
  • 日式薯仔沙律
2022-02-23 280 浏览
之前已經聽過好多人介紹呢間餐廳,今次終於有機會試一試,呢度最出名嘅鹹食料理有三個份量,分別有三品($88)、四品($108)及五品料理($128),18種種食物既配搭,所以提供很高的自由度給顧客選擇屬於自己的料理,我今次選擇了五品料理,配搭三款熱食兩款凍食,包括蘋果馬鈴薯沙律、清酒溏心蛋、北海道芝士薯餅、婆婆咖喱及金平牛肉拼三文魚富士山飯團。甜品方面就點了沖繩海鹽富士山。清酒溏心蛋及蘋果馬鈴薯沙律呢兩個屬於凍食前菜,清酒溏心蛋的溏心效果煮得恰到好處,不過如果用醬油醃製應該會比用清酒醃製更惹味吧,而蘋果馬鈴薯沙律中既馬鈴薯已經磨成蓉,與切成小片狀的蘋果半在一起,食落蘋果的存在感較高,如果是比較喜歡吃馬鈴薯的人便可能不太適合了。北海道芝士薯餅呢個係我在呢餐飯入面最喜歡既食物,因為除了外皮脆口之外,入面配合既薯蓉加芝士,令味道足夠濃郁。婆婆咖喱感覺這道菜用到婆婆這個字明明便是這裏的招牌吧,咖喱的味道偏甜,與外面吃的咖喱味不一樣,裏面有少量細塊雞肉,以及切粒的薯仔給紅蘿蔔,如果配飯會比較好食。金平牛肉肥牛加洋蔥炒成的一道菜,醬汁整得幾惹味,配合飯食不錯。三文魚富士山飯團外表很可愛,整得像富士山

甜品方面就點了沖繩海鹽富士山。

清酒溏心蛋及蘋果馬鈴薯沙律

婆婆咖喱

金平牛肉
肥牛加洋蔥炒成的一道菜,醬汁整得幾惹味,配合飯食不錯。

三文魚富士山飯團
外表很可愛,整得像富士山,飯團的飯粒夠紮實,裏面包住三文魚鬆,整體比較乾身,所以建議點帶有醬汁的菜式會比較適合。
五品料理

沖繩海鹽富士山($98)
甜品先唔好講味道,只係賣相已經很高分,因為感覺到店舖整得好有心思,整體味道以海鹽為主,海鹽味蛋糕配海鹽味雪糕,另外配有脆脆餅乾及帶有少少鹹味的奶油,食落沒有一點違和感,感覺自己一個吃光一碟並沒有難度。
沖繩海鹽富士山

總括而言,這裏的環境令人有一種置身於日本小巷餐廳的感覺,感覺幾舒服的,店員亦很親切,由於喺情人節期間嚟,所以餐廳㗎唔會送兩件小蛋糕給我們,雖然蛋糕嘅味道比較普通,但係心意十足,感覺這是一間幾有人情味的小店,可以一試,不過店舖內的座位不多,建議大家先訂位會比較好。
情人節限定贈送的小蛋糕
2022-02-15
五品料理
沖繩海鹽富士山
  • 明太子富士山飯團
2022-02-19 46 浏览
四品料理$108 揀左油揚拌菠菜、溏心蛋、黑松露野菜鮮蝦包同埋醬燒鯖魚,主食揀左櫻花蝦飯糰,配色好睇D~食物味道偏清淡,推薦野菜鮮蝦包👍🏻用嘅小碗碟都好靚好得意,值得打卡📷

2022-02-18 75 浏览
經常大排長龍嘅人氣餐店!餐店內嘅裝修以深木色系為主,佈置非常日式。今次order咗奶油燉三文魚,定食仲附有麵豉湯、富士山做完嘅飯團、沙律前菜、糖心蛋一隻,同埋細細件蛋糕仔,好豐富~奶油嫩菜入面嘅紅蘿蔔嫩得非常之軟淋,奶油味道剛好,調味唔算重手令鮮奶油味突出,同三文魚配襯完美~~富士山飯團除咗igable亦自帶調味,以日式珍珠米製成,口感軟糯。餐店有自家網站系統供訂位,想去試試嘅朋友記得預早一個星期或更早上網book定位呀!

餐廳主打日式小菜。門口有啲隱蔽🤣Staff一開始俾咗2杯水我哋,一杯淺藍色既係蝶豆花水,另一杯無色既係青瓜水! 落單係用QR code ,限時90分鐘。.每個套餐包漬物+自選3-5個料理小菜+一個主菜料理! .今次我就叫左個4品料理(2冷2熱) ($108) .📌自家製漬物(啤酒柚子蘿蔔漬): 蘿蔔爽口,加上柚子蜜,酸酸甜甜,但個柚子蜜略為太甜太杰。.📌油揚拌菠菜:腐皮香甜,菠菜口感爽脆,好食👍🏻.📌清酒溏心蛋: 溏心蛋加左少量sake醃製,蛋黃呈半熟流心狀,無咩酒味,但好食🤤.📌照燒雞扒: 雞扒嫩滑,醬汁咸左少少🤏🏽.📌沖繩烤番薯條: 朋友請我食左一條,又有得寫🤣!番薯條粗切,金黃鬆軟,微甜!.📌金平牛肉: 汁煮牛肉,醬油味濃郁,似牛丼! 洋蔥🧅煮到入哂味,蓮藕片爽脆。但餐牌有辣椒🌶,但無辣味!怕辣既朋友都唔怕😬.📌鰹魚昆布湯烏冬烏冬 讚歧烏冬彈牙有咬口,掛汁力高👍🏻.📌是日指定甜品 $6/粒 : 芝士蛋糕係一口迷你SIZE,正常發揮。.📌沖繩海鹽·富士山 $98 粉藍色富士山造型戚風蛋糕 ,質感鬆軟乾身,但略有少少雪味,淋上海鹽芝士奶蓋,帶鹹香味,配以淺藍色海鹽味雪糕同蜜糖脆脆!
餐廳主打日式小菜。門口有啲隱蔽🤣
落單係用QR code ,限時90分鐘。
每個套餐包漬物+自選3-5個料理小菜+一個主菜料理!
今次我就叫左個4品料理(2冷2熱) ($108)

📌自家製漬物(啤酒柚子蘿蔔漬):
蘿蔔爽口,加上柚子蜜,酸酸甜甜,
但個柚子蜜略為太甜太杰。
📌油揚拌菠菜:
腐皮香甜,菠菜口感爽脆,好食👍🏻
📌清酒溏心蛋:
溏心蛋加左少量sake醃製,
蛋黃呈半熟流心狀,無咩酒味,但好食🤤
📌照燒雞扒:
雞扒嫩滑,醬汁咸左少少🤏🏽
📌沖繩烤番薯條:
朋友請我食左一條,又有得寫🤣!
番薯條粗切,金黃鬆軟,微甜!
📌金平牛肉:
汁煮牛肉,醬油味濃郁,似牛丼!
洋蔥🧅煮到入哂味,蓮藕片爽脆。
但餐牌有辣椒🌶,但無辣味!
怕辣既朋友都唔怕😬
📌鰹魚昆布湯烏冬烏冬
讚歧烏冬彈牙有咬口,掛汁力高👍🏻
📌是日指定甜品 $6/粒 :
芝士蛋糕係一口迷你SIZE,正常發揮。
📌沖繩海鹽·富士山 $98

粉藍色富士山造型戚風蛋糕 ,
質感鬆軟乾身,但略有少少雪味,
淋上海鹽芝士奶蓋,帶鹹香味,
配以淺藍色海鹽味雪糕同蜜糖脆脆!
Overall,料理份量正常,女仔食應該就好夠,
但男士可能要加多一兩個飯團🍙🤣🤣🤣
值得回頭。餐廳仲送左一張即影即有俾我地🥰。
=========================
食物:7.5/10
環境:8.5/10
抵食度:7/10
回頭度:8/10
2022-02-12
婆婆珈琲屋的店名一聽起就很有親切感,午市料理的餐牌會不定時更換,這次試了他們的秋冬日式洋食料理,每品料理由改名到造型都有花心思,點了四品料理套餐可以選兩冷菜兩熱菜或三冷菜一熱菜,另外再選一個主食🍱很驚喜地每一小碟的味道都很有質素,會有回到家的感覺👵🏻⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫<四品料理> $108⸝⸝冷菜⸝⸝⋄梅漬豆角用了梅子漬醃後味道酸酸甜甜,豆角咬下去爽脆有汁,上面放了些蕃紅花✨⋄蘋果馬鈴薯沙律發現女生特別喜歡吃澱粉質🆙的馬鈴薯沙律,加了清爽的蘋果粒增添口感🍎⋄清酒溏心蛋愛吃溏心蛋的話必點這一道,蛋黃還有少量蛋汁流出來,生熟程度剛剛好,清酒的道是輕微的不太重🍶⋄ 油揚伴菠菜菠菜摻雜了經過油炸的薄片豆皮,是一道鹹的冷菜,麻油味道挺重🥬⸝⸝熱菜⸝⸝⋄婆婆咖喱單聽名子已知道這是招牌菜之一,日式咖喱味道甜甜的,加入了馬鈴薯、紅蘿蔔及雞肉烹調,很喜歡馬鈴薯經過慢火燉煮的綿密感🍛⋄蟹肉汁煮大根將蟹肉打成芡汁,再將切成圓柱狀的大根加進慢煮,令大根的內部也很入味,鮮甜的清新感可以中和一下其他濃烈味道的菜式🦀⋄ 黑松露野菜鮮蝦包這道是秋冬餐牌限定的熱菜,用油揚將黑松露鮮蝦

<四品料理> $108

⸝⸝熱菜⸝⸝
⋄婆婆咖喱

⋄蟹肉汁煮大根

⋄ 黑松露野菜鮮蝦包
這道是秋冬餐牌限定的熱菜,用油揚將黑松露鮮蝦及時令蔬菜紮成福袋,吃的時候可以連高湯一起喝♨️

⋄醬燒鯖魚
鯖魚肉質不會乾柴,照燒醬燒帶點甜味,灑上少量芝麻,賣相看起來很和風🎏

⸝⸝飯團/烏冬⸝⸝
⋄三文魚富士山飯團
飯團餡料包的是三文魚鬆,味道正常沒有太大驚喜,不過富士山的造型就吸引了不少人點來打卡🗻

⋄鰹魚昆布湯烏冬
對比起飯團味道方面會比較推薦烏冬,烏冬的份量剛剛好,鰹魚湯底挺清甜的🐟

<ᴀᴘᴘʟᴇ ᴋᴏᴍʙᴜᴄʜᴀ> $56
<ᴍᴀᴛᴄʜᴀ ᴛᴏɴɪᴄ> $44
ᴋᴏᴍʙᴜᴄʜᴀ是以紅茶來發酵的益生菌飲料,味道像ᴀᴘᴘʟᴇ ᴄɪᴅᴇʀ,但會更酸一點!ᴍᴀᴛᴄʜᴀ ᴛᴏɴɪᴄ的概念跟ᴄᴏғғᴇᴇ ᴛᴏɴɪᴄ 一樣,將濃濃的抹茶倒進ᴛᴏɴɪᴄ ᴡᴀᴛᴇʀ再享用🍵

⸝⸝甜品⸝⸝

<昭和紅日富士山牛乳布丁> $68
牛乳布丁底部加了碟豆花染藍,布丁造型就像在河口湖看富士山,上面放了顆新鮮士多啤梨,很大的一顆呢🍓布乳味挺明顯的,兩個人sʜᴀʀᴇ也足夠👯‍♀️

<沖繩海鹽•富士山> $98
另一個招牌甜品也是富士山造型,蛋糕本體鬆軟而且濕度ᴏᴋ,中間是實心蛋糕,面層唧上海鹽芝士奶蓋,側邊還有一球海鹽雪糕,蛋糕底部有些砂糖顆粒增添口感🗻

早幾日打去婆婆咖啡屋預約定位置,因為一路以來都知道一位難求,果然當日去到,餐廳所有枱已經被預訂,沒有walk in 🤣🤣🤣我諗食物賣相係婆婆咖啡屋咁受歡迎嘅主要因素,見到好多年輕人去打卡~好似韓國嘅十小碟緊,餐牌上會有不同頭盤、冷盤、熱盤俾你揀,可自行配搭,叫四品/五品料理🥰❤️我哋都叫咗五品料理,有五個餸可以揀,另配飯團或烏冬🍥外觀我比一百分,味道就普通質素,有啲似住家飯嘅感覺😂當日最深刻嘅係汁煮豚肉,同埋福袋😚😚 呢兩樣都煮得特別好食😋美中不足,今次因為有朋友生日,特意打電話去講,當叫富士山甜品時,請加上蠟燭同埋寫祝福語句,餐廳表明冇問題😚 但最後上甜品時,冇咗生日牌,好尷尬。雖然最後都加返俾我哋,但希望staff可以上心啲😊

• 五品料理
  • 沖繩海鹽富士山
二訪婆婆珈琲屋,剛好餐廳近月轉了餐單,推出秋冬餐牌。咖啡店主打家庭式料理的,定食包飯團或湯烏冬、自家製啤酒柚子蘿蔔漬,和自由配搭的冷、熱料理。我地今次自選的料理,包括:冷菜:清酒溏心蛋🥚,蘋果馬鈴薯沙律🥔,醬油五目🫒🍽️清酒溏心蛋酒味不算濃烈,甜甜地,半熟蛋黃蛋味濃郁。🍽️粒粒蘋果混入馬鈴薯蓉,依個配搭都幾清新,爽甜有咬口,薯蓉入面有薯粒,面頭加上果仁,再增添口感。🍽️醬油五木係素菜,包括菇粒、紅蘿蔔粒、青豆、豆腐堆砌一起,清淡、健康又不寡。熱菜:婆婆咖喱🥘,北海道芝士薯餅🍘,黑松露野菜鮮蝦包🦐🍽️婆婆咖喱係甜咖喱,偏杰身香濃,裏面有雞肉、紅蘿蔔、薯仔🥔 炆得好入味。🍽️北海道芝士薯餅外層金黃香脆,裏面芝士多到流心,薯仔同芝士比例又剛好,配檸檬汁好味又解膩。🍽️黑松露野菜鮮蝦包賣相治愈,一個腐皮袋裝住鮮蝦、菠菜、紅蘿蔔粒、粟米粒、壽喜菇,不過黑松露味唔算太突出。個野菜包同烏冬超夾。⛰️沖繩海鹽富士山蛋糕造型吸睛,藍色部分係蝶豆花,蛋糕質感係戚風蛋糕混合芝士蛋糕,口感濕潤綿密,上面再淋上奶蓋,並配上焦糖脆脆和海鹽雪糕,多重口感。近日天氣寒冷,好適合飲黑糖薑母鮮奶,可以軀寒祛濕,幾鐘意佢唔太甜,好暖胃。
二訪婆婆珈琲屋,剛好餐廳近月轉了餐單,推出秋冬餐牌。

我地今次自選的料理,包括:
冷菜:清酒溏心蛋🥚,蘋果馬鈴薯沙律🥔,醬油五目🫒

🍽️清酒溏心蛋酒味不算濃烈,甜甜地,半熟蛋黃蛋味濃郁。

熱菜:婆婆咖喱🥘,北海道芝士薯餅🍘,黑松露野菜鮮蝦包🦐

⛰️沖繩海鹽富士山

慶祝婆婆珈琲屋一歲生日,凡惠顧料理套餐可以優惠價追加飯團、富士牛乳布丁、手工啤酒,優惠至2月20日。
1K
2022-02-12 62 浏览
裝潢走昭和復古風格,以沉色木系作主調,配上柔和的暖黃色燈光,營造和諧溫暖氛圍,各個小角落都很有心思,到處都是打卡位!集日式雜貨店及咖啡店於一身,既售賣日系精品,也供應各式日式家庭料理和咖啡。婆婆珈琲屋為慶祝一歲生日,凡惠顧料理套餐可以以優惠價追加指定食物。五品料理(3冷2熱) ($128)賣相吸引,可以自由配搭,選擇多,總有一款合你心意。清酒溏心蛋溏心蛋加入了少量sake醃製,蛋黃呈半熟狀態有流心效果,入口帶有淡淡酒香。油揚拌菠菜菠菜爽口, 腐皮柔軟香甜,味道清爽開胃。蘋果馬鈴薯沙律綿滑的馬鈴薯沙律加入爽脆的蘋果,口感清爽細緻且甜美。沖繩烤番薯條金黃鬆軟,味道微甜濃厚,蘸點蜜糖芥末醬,入口香甜微辣而不會嗆喉,相當惹味。北海道流心芝士薯餅外脆內軟,芝士份量十足,有陣陣鹹香,啖啖濃厚芝士味,令人難以抗拒!富士山三文魚飯團必點的打卡item!藍色富士山造型飯團,可愛吸睛,完全滿足一眾思鄉者的打卡欲望!飯團內用上三文魚作餡料,相當足料,入口有陣陣鹹香。沖繩海鹽‧富士山($98)粉藍色蛋糕,再淋上海鹽芝士奶蓋,猶如積雪的富士山,絕對是打卡之選!質感鬆軟濕潤,入口滲透著淡淡奶香和鹹味,佐以脆脆同吃

五品料理(3冷2熱) ($128)
賣相吸引,可以自由配搭,選擇多,總有一款合你心意。

清酒溏心蛋

油揚拌菠菜
菠菜爽口, 腐皮柔軟香甜,味道清爽開胃。

蘋果馬鈴薯沙律
綿滑的馬鈴薯沙律加入爽脆的蘋果,口感清爽細緻且甜美。

沖繩烤番薯條

北海道流心芝士薯餅

富士山三文魚飯團

沖繩海鹽‧富士山($98)

質感鬆軟濕潤,入口滲透著淡淡奶香和鹹味,佐以脆脆同吃,口感更豐富。

百利甜酒鮮奶咖啡 (+$24)
咖啡和Baileys味道平衡得恰到好處,入口既有咖啡香亦有淡淡的Baileys甜酒味,濃郁香滑。
2022-02-06 55 浏览
呢間特色日系復古昭和風飯堂,每個角落都係打卡位,嚟嘅記得要book枱啊餐廳門口有個小賣部,賣日式餐具,好似富士山杯、酒杯、駱駝牌熱水壺,仲有富土山樣嘅手袋,另一邊仲有賣衫,感覺就似日本小店咁,餐廳入口仲有好多酒,清酒、梅酒…Staff一開始俾咗2杯水我哋,一杯藍藍哋嘅係蝶豆花水,另一杯係青瓜水,連杯水都咁講究,真係要讚一下,而且嗰杯好靚,呢間舖用懷舊日式花紋嘅pattern好特別👍🏻Lunch set有三、四、五品料理選擇,可以自由配搭🍱-冷菜-🥢蘋果馬鉿薯沙律有蘋果特別清新🥢清酒溏心蛋平時溏心蛋食得多,今次呢個係清酒浸又幾新奇,少少清酒味,一樣好食🉐-熱食-🥢金平牛肉汁煮牛肉,濃郁入味🉐🥢照燒雞扒雞扒十分嫩滑🉐🥢北海道芝士薯餅芝士係流心嘅👍🏻🥢蟹肉汁煮大根Staff recommend嘅,大根煮得入味,加上蟹肉汁好清甜🉐🥢黑松露野菜鮮蝦包賣相似福袋嘅,特別在入面係野菜鮮蝦,材料豐富又好食🉐🍙三文魚富士山飯團富士山樣已經好吸引,打卡able,入面有三文魚碎,好味🉐🍙海苔洋蔥樱花蝦飯團整件都混合咗櫻花蝦、海苔,調味適中-甜品-🗻沖繩海鹽•富士山$98又係好靚嘅富士山外型😍戚風顏色又靚,低

Lunch set有三、四、五品料理選擇,可以自由配搭🍱

-冷菜-
🥢蘋果馬鉿薯沙律
有蘋果特別清新

🥢清酒溏心蛋

-熱食-
🥢金平牛肉
汁煮牛肉,濃郁入味🉐

🥢照燒雞扒
雞扒十分嫩滑🉐

🥢北海道芝士薯餅
芝士係流心嘅👍🏻

🥢蟹肉汁煮大根

🥢黑松露野菜鮮蝦包
賣相似福袋嘅,特別在入面係野菜鮮蝦,材料豐富又好食🉐

🍙三文魚富士山飯團
富士山樣已經好吸引,打卡able,入面有三文魚碎,好味🉐

🍙海苔洋蔥樱花蝦飯團
整件都混合咗櫻花蝦、海苔,調味適中

-甜品-
🗻沖繩海鹽•富士山$98
又係好靚嘅富士山外型😍戚風顏色又靚,低糖健康,天藍色雪糕係海鹽味,少少鹹幾特別🉐

下次想試埋「香港奶茶 • 獅子山」係奶茶味雪糕、奶茶味戚風,好似都好吸引👍🏻

🍨昭和紅日富士牛乳布丁$68
好靚好吸引,顏色靚,布丁軟滑🉐

-飲品-
🗻富士山
呢到好多食品飲品甜品都係富士山樣,不能不叫,樣樣都好靚,打卡一流
藍色部分係用咗蝶豆花,白色係牛奶,底部有白朱古力,飲落先係清清哋淡淡哋,再飲會有白朱古力甜味,攪勻飲用一樣得🉐

💰$128/五品
🚩婆婆珈琲屋 (尖沙咀) @grandmama.cafe