以富士山做主題🗻, 裝潢走日系昭和風格, 佢哋最近仲換咗新Menu!餐點選擇非常豐富, 全部自家製, 推介《多品料理》, 從前菜、野菜、海鮮及炸物中先選3-5個菜式, 再加上拌飯/飯團🍙、自家製漬物🔸醋漬沖繩水雲海藻配柴魚汁凍水雲味道鮮美, 與酸甜嘅醋汁完美結合, 係清爽開胃嘅前菜🔸梅酒冷蕃茄配西瓜汁與紫蘇油冰鎮蕃茄浸泡在梅酒中, 搭配清爽西瓜汁與紫蘇油, 味道獨特, 令人開胃~🔸桂花山藥爽脆嘅山藥搭配桂花糖漿, 味道清甜🔸焦糖明太子玉子燒 玉子燒口感嫩滑, 表面焦糖薄脆香甜, 與鹹香明太子醬好夾!🍙富士三文魚泡菜飯團富士山造型超可愛🗻!米飯有彈性, 裏面加入三文魚同泡菜🔸醬燒沖繩黑糖豬軟骨 (單點)豬軟骨經特製醬汁慢煮過, 再以沖繩黑糖醃製, 甜香入味𓌈⸝⸝ 秘製京蔥慢煮牛舌 (單點)牛舌炆至軟腍, 充分吸收秘製醬汁嘅味道🥟羽根餃子 (單點)底部好薄脆, 餃子皮薄煙韌, 肉餡夠juicy𓌈⸝⸝ 砵酒雞肝醬可麗露配法包 (單點)雞肝醬濃郁甘香, 口感細膩順滑, 有着砵酒嘅香氣~ 配上酥脆法包一齊食🥖, 味道層次豐富!

🔸醋漬沖繩水雲海藻配柴魚汁凍
水雲味道鮮美, 與酸甜嘅醋汁完美結合, 係清爽開胃嘅前菜

🔸梅酒冷蕃茄配西瓜汁與紫蘇油

🔸桂花山藥
爽脆嘅山藥搭配桂花糖漿, 味道清甜

🔸焦糖明太子玉子燒
玉子燒口感嫩滑, 表面焦糖薄脆香甜, 與鹹香明太子醬好夾!

🍙富士三文魚泡菜飯團
富士山造型超可愛🗻!米飯有彈性, 裏面加入三文魚同泡菜
🔸醬燒沖繩黑糖豬軟骨 (單點)
豬軟骨經特製醬汁慢煮過, 再以沖繩黑糖醃製, 甜香入味

𓌈⸝⸝ 秘製京蔥慢煮牛舌 (單點)
牛舌炆至軟腍, 充分吸收秘製醬汁嘅味道

🥟羽根餃子 (單點)
底部好薄脆, 餃子皮薄煙韌, 肉餡夠juicy

𓌈⸝⸝ 砵酒雞肝醬可麗露配法包 (單點)
2025-08-09
行入餐廳門口,就好似時光穿梭去咗昭和年代嗰種懷舊feel。牆角木櫃、暖黃燈泡,一切都咁有人情味。嗰種既舒適又溫馨嘅感覺,好似放假夜晚返婆婆屋企去食飯。 坐低一睇餐牌,食物飲品選擇超級超級多!先嚟杯 💜晚霞‧富士山特飲,香芋同燕麥奶混成柔和色調,好似暮光慢慢染上山巒。啖啖芋香,又靚又好飲。 🐣焦糖明太子玉子燒 口感豐富,焦糖化外層輕脆甜香,而明太子的鹹鮮滋味帶來驚豔嘅感覺! 🍅 梅酒冷蕃茄配西瓜汁與紫蘇油,酸甜清新,冰涼開胃,造型可愛。🪷 金平蓮藕,蓮藕釀入豬肉煎炸至金黃色,配秘製醬汁十分惹味。🍗 名古屋の手羽先,把單骨雞翅炸至外皮酥脆、加上蜜糖醬汁及苔粉增添鹹香風味,係會食上癮嘅!🩵 富士三文魚泡菜飯團,選用福井縣越光米,圓潤飽滿口味甘甜,夾著泡菜三文魚,用上天然蝶豆花色彩,顏色夢幻。打卡一流! 🥖砵酒雞肝醬可麗露配法包。招牌雞肝醬canelé造型優雅,雞肝醬細膩順滑,搭配酥脆法式長棍麵包,味道濃郁醇厚、甜美可口。🐮 秘製京蔥慢煮牛舌,厚切慢煮後,軟嫩香濃,油脂的香氣肥而不膩,一口咬下去軟嫩多汁。 🩷 紫薯吉拿棒 創意演繹經典 Churros外酥內軟,外層灑上風味糖粉。趁熱食

🩷 紫薯吉拿棒 創意演繹經典 Churros外酥內軟,外層灑上風味糖粉。趁熱食 … 讓人一試愛上。

🍮 昭和牛乳布丁,選用北海道牛乳,香濃醇滑、口感柔軟順滑。藍白漸變彷如富士山景致!

👵🏼 呢度嘅「細碟哲學」,令我一次過可以味遊日本,品嚐很多不同的菜式 … 溫馨、精緻、有人情味就係婆婆珈琲屋嘅吸引力!
2025-08-10
  • 晚霞‧富士山特飲
  • 焦糖明太子玉子燒
  • 梅酒冷蕃茄配西瓜汁與紫蘇油
  • 秘製京蔥慢煮牛舌
  • 紫薯吉拿棒
2025-08-13 0 浏览
@grandmama.cafe 婆婆珈琲屋喺尖沙咀都已經好幾年,日式復古風格喫茶元素,佢地既多品料理同富士山系列一直都好受歡迎❣️最近加添左新菜色無論賣相同味道都唔錯,精緻得嚟食到味道的細緻,感受到店主用心去研究!🌟梅酒冷蕃茄配西瓜汁與紫蘇油 梅酒蕃茄口味清新,紫蘇油同蕃茄好夾!🌟醋漬沖繩水雲海藻配柴魚汁凍我係好喜歡食水雲海藻,醋漬左酸酸地仲開胃,質地滑嘟嘟!🌟富士山三文魚泡菜飯糰經典婆婆產物,打卡度滿分!🌟唐揚軟殼蟹配是拉差柚子辣醬 唐揚軟殼蟹好脆,蟹肉唔算好厚但配個是拉差柚子辣醬又幾若味!🌟塩麹唐揚三黃雞雞件夠熱唔會好乾身,竟然係選用三黃雞幾特別!🌟布里歐蝦多士配山椒醬 • 鯛魚海苔粉 店員話依個蝦多士好受歡迎,一試果然有驚喜!蝦肉比例幾高,口感少許彈牙,鯛魚海苔粉提升左個蝦肉味道,推薦‼️🌟金平蓮藕蓮藕夾住豬肉炸,口感脆脆地味道幾平衡,話明金平當然甜甜地,這個好好食,一個人絕對食到二件!🌟蜜汁櫻花蝦飯 滿滿的櫻花蝦,多到差不多每啖飯都有,夠嗆!🌟抹茶吉拿棒口感有點似西班牙油炸鬼,細細件又熱熱地,入面軟綿綿,個抺茶醬極濃,如果喜歡抺茶的人一定大愛!#foodiehkig #hkfoo
🌟梅酒冷蕃茄配西瓜汁與紫蘇油
梅酒蕃茄口味清新,紫蘇油同蕃茄好夾!

🌟醋漬沖繩水雲海藻配柴魚汁凍
我係好喜歡食水雲海藻,醋漬左酸酸地仲開胃,質地滑嘟嘟!

🌟富士山三文魚泡菜飯糰
經典婆婆產物,打卡度滿分!

🌟唐揚軟殼蟹配是拉差柚子辣醬
唐揚軟殼蟹好脆,蟹肉唔算好厚但配個是拉差柚子辣醬又幾若味!

🌟塩麹唐揚三黃雞
雞件夠熱唔會好乾身,竟然係選用三黃雞幾特別!

🌟布里歐蝦多士配山椒醬 • 鯛魚海苔粉

🌟金平蓮藕

🌟蜜汁櫻花蝦飯
滿滿的櫻花蝦,多到差不多每啖飯都有,夠嗆!

🌟抹茶吉拿棒

#foodiehkig #hkfoodblogger #hkfoodie #hkig #hkfood #lifestyle #foodiesofinstagram #hkfoodshare #foodiemilkteahk #hkfoodieblogger #hkfoodpic #香港探店 #食在香港 #美食推薦#美食日記 #吃貨 #ufoodphoto #ufoodvideo #grandmamascafe
#婆婆珈琲屋 #日式多品料理 #多品料理 #富士山系列 #新菜單
#尖沙咀 #尖沙咀美食 #昭和風 #支持香港小店

📍婆婆珈琲屋 (尖沙咀)
尖沙咀彌敦道176號The Nate 1樓

Follow me💪
Follow me🌟
Follow me🫶🏻

如果喜歡我既分享,請給我的post♥️及追蹤我@foodie_milktea_hk,謝謝支持💕
又係被個環境同打卡相吸引咗上嚟⋯5:30pm去到個女職員好好態度,有話而家係Tea Time只有甜品/飯團叫,不過可以坐到6點就可以叫Dinner啦,然後仲介紹曬成個Menu推薦我哋晚市可以叫個蛋包飯,所以我哋一開始都幾開心叫咗個布丁+飯團等到6點叫正餐。一到6點我就Scan QR Code,一睇所有頭先女職員推薦嘅餐點都售完(包括個蛋包飯)四款主食,得返一款可以叫,個Menu上有一半嘅食品都係售完。咁算啦都等到依家了,於是乎6:06pm我就已經落單。結果等到6:20pm都仲未有任何食物,眼見我哋周圍幾枱同我同時間入座的都已經食晒,我第一次問其中一個男職員可唔可以追下,佢話可能要第多陣因為前面比較多單。過咗三分鐘即刻有另一位男職員過嚟同我講,我剛才點嘅炸軟殼蟹已經售完,問我可否轉其他。無奈之下我都只可以接受。但眼見周圍幾枱都有炸軟殼蟹⋯我朋友最後都有開聲問其實6:06pm我哋就落咗單點解會話前面太多單。最後6:35pm終於上齊所有食物。其實我哋都無辦法肯定其他人係咪真係早過我哋落單。只係等咗半個鐘最後乜都食唔到覺得體驗不太好。其實店員都有禮貌,只係份量實在對唔住個價錢+食到有啲委屈就未
又係被個環境同打卡相吸引咗上嚟⋯

結果等到6:20pm都仲未有任何食物,眼見我哋周圍幾枱同我同時間入座的都已經食晒,我第一次問其中一個男職員可唔可以追下,佢話可能要第多陣因為前面比較多單。過咗三分鐘即刻有另一位男職員過嚟同我講,我剛才點嘅炸軟殼蟹已經售完,問我可否轉其他。無奈之下我都只可以接受。但眼見周圍幾枱都有炸軟殼蟹⋯我朋友最後都有開聲問其實6:06pm我哋就落咗單點解會話前面太多單。最後6:35pm終於上齊所有食物。其實我哋都無辦法肯定其他人係咪真係早過我哋落單。只係等咗半個鐘最後乜都食唔到覺得體驗不太好。其實店員都有禮貌,只係份量實在對唔住個價錢+食到有啲委屈就未必會再去了。
2025-08-10 0 浏览
之前見到啲人喺呢度打卡 覺得幾靚 所以一於嚟試吓 唔知正唔正呢😚《自選多品料理》自選料理可以叫3至5款前菜 野菜 海鮮 炸物😛👅焦糖明太子玉子燒 $24呢個幾好食 明太子上面有層焦糖脆脆 食落甜甜地😙👅唐揚軟殼蟹 配是拉差柚子辣醬 $42軟殼蟹都幾脆🤩同埋都算大隻👅布里歐蝦多士 配山椒醬•鯛魚海苔粉 $24蝦多士炸得幾鬆脆 調味都唔錯😌👅煙燻酸奶油薯仔芥末千層心配三文魚籽 $28千層薯仔配上奶油加三文魚籽 呢個配搭幾夾🙂‍↔️👅名古屋手羽先 $28雞翼食落唔會好乾 調味甜甜地😆👅醋漬章魚 $28呢個食落好清新😍章魚唔會好韌 幾清新👅塩麴唐揚三黃雞 $28唐樣三黃雞炸粉唔會好厚 幾好味😋👅明太子茸飯 $26👅牛油木魚絲飯 $22👅茶葉溏心蛋 $24👅露荀松露野菇香雞卷山 $84👅羽根餃子 $58餃子調味充足 好食🤤👅富士山芭菲 $88呢個好推介 好啱打卡😝食落都好味 最上面係海鹽雪糕 下面仲有啲藍莓乳酪 忌廉 脆脆同埋啫喱等等 正🤩總括嚟講 呢間cafe都幾好味 環境都唔錯 服務幾好 大家要嚟呢度一試啊🥰😋 好味:8.35/10🤑 價錢:7.78/10🤗 服務:8.00/10😝 環境:7.

《自選多品料理》

😝 環境:7.98/10
😚 衞生:7.86/10
🤩 整體:8.30/10

2025-08-09 0 浏览
之前喺OpenRice見到呢度嘅裝飾幾有特色,而且食物都有特色嘅主題,有啲富士山擺盤嘅嘢食,感覺幾特別。💕🍽️同朋友兩個人食晚餐,我安排咗一個比較七嘅位置,呢個位比較多人出入,有少少影響咗整體嘅體驗。🥹由於當日唔算太肚餓,所以我哋叫咗一個前菜同埋一個甜品share。🥳1. 醬油漬鰹魚我幾鍾意呢個味道,但係如果平時唔太鍾意食魚生嘅話,應該未必鍾意,但係我自己都幾鍾意,搭配埋上面嗰啲生洋蔥,都好夾,份量比較細,真係一個好小嘅小食。以佢嘅價錢嚟講,性價比唔算高。😣2.朱古力芭菲杯呢個係整得好靚嘅,而且都分量十足,價錢都係中上,唔同嘅層次都做得好好,口感豐富,無論係外貌定係味道都出色,值得嚟試下,係一個好圓滿嘅甜品😋👍💕我地兩個人分,覺得好夠,我諗三個人食都OK
1. 醬油漬鰹魚
2.朱古力芭菲杯
2025-08-02 657 浏览
婆婆珈琲屋裝潢走日系風格,以富士山做主題🗻店內仲有售賣服裝同飾物,有好多款式選擇👍🏻昭和紅日.富士牛乳布丁 $68賣相好靚❤️打卡一流📸布丁口感軟滑😍牛乳味香濃,甜而不膩😋彩虹蛋白雞胸健身碗 $108碗內包括有雞胸肉.蝦.牛油果.紅蘿蔔同火龍果,蛋白質非常豐富😍係健康之選👍🏻彩虹牛舌雞胸健身碗 $128碗內包括有雞胸肉.蝦.牛油果.紅蘿蔔.牛舌同車厘茄,蛋白質都係非常豐富😍牛舌同雞胸肉肉質嫩滑😋都係健康之選👍🏻

昭和紅日.富士牛乳布丁 $68
賣相好靚❤️打卡一流📸布丁口感軟滑😍牛乳味香濃,甜而不膩😋

彩虹蛋白雞胸健身碗 $108

彩虹牛舌雞胸健身碗 $128
很久之前留意到有一間賣相不錯的餐廳,今日有機會便去試。一去到男接待人員態度非常友善,感觀不錯。食物上枱也很精美,可是價錢不合附正比,一個午餐索價$185,實在可以有更好選擇。食物味道只是一般的貨式,沒在一樣是令人感到驚艷。最後也點了富士山芭菲,竟然令我們感到難吃,也吃不完,因為除了最頂層的是雪糕外,下面全是室溫的厚忌廉和jelly 醬汁等,完全沒在冰涼的感覺,只是甜和非常的膩。面頭的海鹽雪糕也是一般,又浪費了$88 的甜品。但值得一提是廚房的廚師沒戴口罩,而且全程都直接對食物咳嗽,也沒有避開的意識,感覺衛生程度非常值得關注。而幾天後,我們全家都生病了。令我不會再次光顧。

推開木門似闖進日本婆婆嘅秘密基地!深木色傢俬×手繪餐牌,連餐具都係婆婆收藏嘅昭和風小皿,上菜即刻相機先食——男生注意:份量精緻,食肉獸要加飯! 私心料理手帳:和風醬汁燒豬軟骨 → 軟骨燉到用筷子一夾就化!甜燒汁滲透纖維,鰹魚燒造南蠻漬全港罕見傳統技! 醋汁醃到魚肉半透明~味噌昆布小黃瓜爽脆到似咬青蘋果!金山寺味噌鹹甜交織,清新到想偷師~ 明太子茸飯 白飯殺手降臨! 明太子醬多到撈勻每粒米,焦糖明太子玉子燒 表面焦糖脆過焦糖布丁!蛋層軟嫩似雲朵~美中不足:明太子存在感弱咗啲… 婆婆下手可以再狠!昆布啫喱螺肉芭菲杯裝住海洋! 梅酒香啫喱+爽脆螺肉,獵奇但意外夾調——似食緊和風雞尾酒後記碎碎念:• 餐具每週換款!今次遇見招財貓碗,下次可能是櫻花匙羹~• 位位$200未必飽肚,但儀式感值回票價

私心料理手帳:
和風醬汁燒豬軟骨
→ 軟骨燉到用筷子一夾就化!甜燒汁滲透纖維,

鰹魚燒造南蠻漬
全港罕見傳統技! 醋汁醃到魚肉半透明~

味噌昆布小黃瓜
爽脆到似咬青蘋果!金山寺味噌鹹甜交織,清新到想偷師~

明太子茸飯
白飯殺手降臨! 明太子醬多到撈勻每粒米,

焦糖明太子玉子燒
表面焦糖脆過焦糖布丁!蛋層軟嫩似雲朵~
美中不足:明太子存在感弱咗啲… 婆婆下手可以再狠!

昆布啫喱螺肉
芭菲杯裝住海洋! 梅酒香啫喱+爽脆螺肉,
獵奇但意外夾調——似食緊和風雞尾酒

後記碎碎念:
• 餐具每週換款!今次遇見招財貓碗,下次可能是櫻花匙羹~
• 位位$200未必飽肚,但儀式感值回票價
2025-07-11
今次黎婆婆珈琲屋打卡+食靚靚定食😋絕對冇失望呀!🤩日式滑蛋吉列豬扒 🍳🍖
外層酥脆嘅豬扒配上滑溜嘅蛋,口感豐富,味道層次分明,令你一啖接一啖停唔到口!和風醬汁豬軟骨 🍢🍶
豬軟骨軟腍帶嚼勁,配上和風醬汁,酸甜微鹹,十分開胃,食落令人回味無窮。鰹魚燒造南蠻漬&金山寺昆布小黃瓜 🐟🥒
鰹魚燒造帶微酸滋味,昆布小黃瓜清新爽口,中和味道層次,食完一口就精神晒。梅子牛油果冷豆腐 🥑🍅
梅子酸香同牛油果滑順嘅味道完美融合,冷豆腐清涼解膩,夏天食最啱。桂花冷番茄 🍅🌸
桂花香氣細膩加上番茄嘅鮮甜,啱啱好的甜酸平衡,感覺好清新。蛋黃醬油漬飯 🍚🥚
香濃蛋黃配埋醬油味醇厚,飯粒每啖都滑溜溜,非常惹味。蜜汁櫻花蝦飯 🍚🦐
櫻花蝦脆口帶點蜜香,令飯更添層次,食到停唔到手。Overall 食物超級精緻,店員態度又好好,環境打卡超靚,有機會一定返嚟幫襯多次!😋
今次黎婆婆珈琲屋打卡+食靚靚定食😋
絕對冇失望呀!🤩

日式滑蛋吉列豬扒 🍳🍖

和風醬汁豬軟骨 🍢🍶

鰹魚燒造南蠻漬&金山寺昆布小黃瓜 🐟🥒

梅子牛油果冷豆腐 🥑🍅

桂花冷番茄 🍅🌸
桂花香氣細膩加上番茄嘅鮮甜,啱啱好的甜酸平衡,感覺好清新。

蛋黃醬油漬飯 🍚🥚
香濃蛋黃配埋醬油味醇厚,飯粒每啖都滑溜溜,非常惹味。

蜜汁櫻花蝦飯 🍚🦐
櫻花蝦脆口帶點蜜香,令飯更添層次,食到停唔到手。

2025-06-12 2504 浏览
食物質素很好,非常美味😋食物賣相冇得頂,打咭是必須的員工態度極有禮貌,讚👍餐廳環境舒適,地點鄰近地鐵站,十分方便店內還有特色精品可供選購價格合理,值得一試再試❤️
食物質素很好,非常美味😋
食物賣相冇得頂,打咭是必須的
員工態度極有禮貌,讚👍
餐廳環境舒適,地點鄰近地鐵站,十分方便
店內還有特色精品可供選購
價格合理,值得一試再試❤️
2025-05-25 3514 浏览
You can take lift from pacific coffee and arrive in Grandmama cafe, last time no seat with booking, this time come late and no needa wait haha Braised Pork Cartilage is good with very tender and soft pork texture, the taste is very rich too, such a good choice haha Sakura Shrimp with rice is okay Tomato with osmanthus blossom tasting sweet, but honestly adding osmanthus honey, the taste must be sweet haha, tomato is softUms Avocado cold tofu is soso, avocado is pretty thick, relatively bad in th

Ums Avocado cold tofu is soso, avocado is pretty thick, relatively bad in the whole meal
Osaka Cheese Tamagoyaki looks so nice in the menu, but the real look is just okay
menu:
insides:
The food quality generally good, and it’s good if you come late because gonna have no time limit after 3pm i guess
📍婆婆咖啡屋總是透出一種滿滿儀式感的日系風格,採用深木色系餐桌,配搭定期更換的可愛小餐具,上枱係好靚好色彩繽紛! 份量偏細份男生未必會飽~🌀和風醬汁燒豬軟骨 點餐係小食/前菜/主食/米飯分開點 如果套餐會有優惠價加配🫣 不過慢慢加價錢都唔平😅 豬軟骨煮得非常軟淋,吸收咗日式甜燒汁嘅香味。🌀 鰹魚燒造南蠻漬 & 味噌昆布小黃瓜 鰹魚燒採用日本傳統烹調手法製作,好少地方見到🙉 將高湯同醋汁嘅味道融入魚肉,食落幾鮮味,不過半生熟的情況令到腥味好明顯。我自己食咗一塊就停咗手🫣 爽脆小黃瓜淋上金山子昆布,好開胃🌀 明太子茸飯 明太子醬撈飯係一番最高! 明太子醬微辛 鮮味十足 撈飯食一流🌀 焦糖明太子玉子燒 &昆布啫哩螺肉表層焦糖層微脆,配合軟嫩玉子燒🤤 如果明太子味更加突出就好啦~昆布啫哩以芭菲杯盛載,非常精緻✅ 啫哩滲出淡淡梅酒香氣,與爽口螺肉的配搭很新奇呢
📍

🌀和風醬汁燒豬軟骨

🌀 鰹魚燒造南蠻漬 & 味噌昆布小黃瓜

🌀 明太子茸飯

🌀 焦糖明太子玉子燒 &昆布啫哩螺肉
  • 明太子茸飯
2025-05-02 2315 浏览
嗌咗份$140嘅定食 啱啱擺上嚟係幾靚嘅 本身仲好期待 一咬淡豬扒 啲肉真係好硬好嚡 剩係得個皮脆 仲有個蕃茄桂花蜜 食得出淨係淋啲桂花蜜落去 完全冇蕃茄味 個蕃茄仲要硬到切唔到 其他嘢食都唔係平 好失望
2025-04-10 1866 浏览
叫了一份吉列豬扒蛋 蛋裡面有大片蛋殼 …啲嘢食衰到 焗茄子全部都係油 吸滿油 豆腐有冇味 原本鋪頭睇落幾有氛圍 先先來嘗試吓 結果一言難盡 冇乜客人仲要趕客 真係做到好差 以後唔會再來