1K
2021-04-24 239 浏览
最近見到屋企附近開了間新開的飲品店,就趁星期六吃過午飯後去飲一飲特色飲品!餐廳的名字都頗特別,初初看以為是「如火如荼」,原來是「如火如茶」🤣🤣🤣店內好企理,飲品選擇都多,店員亦好好服務同有禮貌。鮮奶朱古力盆栽賣相特別,可以打卡之餘幾好飲。上面是oreo粒粒,配上下面好香滑的鮮奶,還可以自己選甜度和冰量,幾好飲☺️另外杯特濃榛子咖啡麥芽奶昔就好夠凍,咖啡味香,好解暑!下次要再來飲其他款色飲品~

店內好企理,飲品選擇都多,店員亦好好服務同有禮貌。

特濃榛子咖啡麥芽奶昔

另外杯特濃榛子咖啡麥芽奶昔就好夠凍,咖啡味香,好解暑!

下次要再來飲其他款色飲品~
特濃榛子咖啡麥芽奶昔
2021-04-24 131 浏览
話說屋企附近開咗間新嘅茶飲店叫如火如茶(唔係如火如荼🤪🤣)呢日經過就試試佢,呢度用日式茶飲嘅概念crossover台式茶飲,有大路嘅純茶、奶茶、黑糖鮮奶之外仲有日式鮮奶抹茶系列、麥芽奶昔同靚靚嘅盆栽系列。茉莉綠研+桂花桂圓凍(無糖)叫咗呢款超天然清新嘅茶加自家製茶凍,呢個系列建議叫微糖或者無糖突出茶凍味道,我叫咗無糖真係好pure好true🤣飲落淡淡綠茶香,仲啜到粒粒茶凍。底下夾雜咗好多桂花同桂圓,真材實料,夏天飲爽得嚟又養生😍人均消費:$30推介指數(10分為滿分):8分

茉莉綠研+桂花桂圓凍(無糖)

人均消費:$30
推介指數(10分為滿分):8分
2021-04-24
2021-04-20 152 浏览
夏日炎炎,要飲返兩杯....茶🥤外賣咗兩杯今次介紹你哋飲新開嘅本地茶飲品牌【如火如茶】位於北角&炮台山中間,係和富中心對面,嚟開呢邊朋友要試返杯😋我飲咗自家手工芋泥鮮奶&茉莉綠妍蜂蜜碟豆花凍🔸 自家手工芋泥鮮奶$40每日限量發售,手工芋泥好新鮮,入口即溶,但又有芋頭嘅咬口,而且勁香勁濃嘅芋頭味,加上用鮮奶去調配,好creamy🔸 茉莉綠妍蜂蜜碟豆花凍$35佢係純茶花凍系列,茶飲再配合啲啫喱果凍,好豐富的口感!我呢個係碟豆花凍,淡淡地唔係好甜,我喜歡!
夏日炎炎,要飲返兩杯....茶🥤外賣咗兩杯

今次介紹你哋飲新開嘅本地茶飲品牌【如火如茶】
位於北角&炮台山中間,係和富中心對面,嚟開呢邊朋友要試返杯

😋我飲咗自家手工芋泥鮮奶&茉莉綠妍蜂蜜碟豆花凍

🔸 自家手工芋泥鮮奶$40

🔸 茉莉綠妍蜂蜜碟豆花凍$35

2021-04-19 101 浏览
北角新開咗間手調飲品舖「如火如茶」,白底黑字簡約裝修,感覺好有打卡Cafe feel😍 見到工作空間都幾乾淨企理。員工態度親切友善😙台南黑芝麻鮮奶抹茶 小杯$32 我叫咗呢杯,鮮奶加咗芋圓好似好飲啲😄 頂頂有層cream,入口滿滿黑芝麻香味,加上鮮奶豐厚口感,同濃郁抹茶,味道幾夾,幾好飲😍 芋圓量都幾多,煙煙韌韌口感幾正😍 古早味黑糖仙草鮮奶茶 大杯 $35大杯大好多,只係加$3😄 可以選擇紅茶或者綠茶。呢杯賣相靚啲,可以用黎打卡😃 店員好細心提我地搖勻先飲。黑糖味濃郁,加上仙草滑脫脫嘅口感真係冇得彈🤣

台南黑芝麻鮮奶抹茶 小杯$32

古早味黑糖仙草鮮奶茶 大杯 $35
放假去左北角和富中心行街,行到攰想買杯野飲,見到附近新開左間飲品店,叫「如火如茶」,都唔少街坊幫襯。飲品選擇種類頗多,有齊鮮奶抹茶、麥芽奶昔、沙冰、梳打、養生系列等,最特別係有盆栽系列同埋純花X花凍。最後揀左店長推介飲品,分別係自家手工芋泥鮮奶(加小芋圓)、台南黑芝麻鮮奶抹茶。自家手工芋泥鮮奶(加小芋圓)日日新鮮手工煮製既芋泥,口感特別綿密唔會有顆粒感,飲落香甜滑順,搭配濃醇鮮奶、加埋煙韌有嚼勁小芋圓,口感層次豐富,難怪為招牌之一。台南黑芝麻鮮奶抹茶醇香抹茶配濃郁台南黑芝麻,兩者完美融合,效果出奇地夾,再配以溫順鮮奶,口感相當綿滑,獨特清新配搭相當有驚喜!值得一讚係店員親切有禮又友善,而且會細心推介飲品比客人,期待下次試試純花X花凍系列!
放假去左北角和富中心行街,
行到攰想買杯野飲,
見到附近新開左間飲品店,
叫「如火如茶」,都唔少街坊幫襯。

飲品選擇種類頗多,
有齊鮮奶抹茶、麥芽奶昔、
沙冰、梳打、養生系列等,
最特別係有盆栽系列同埋純花X花凍。

最後揀左店長推介飲品,
分別係自家手工芋泥鮮奶(加小芋圓)、
台南黑芝麻鮮奶抹茶。

自家手工芋泥鮮奶(加小芋圓)
日日新鮮手工煮製既芋泥,
口感特別綿密唔會有顆粒感,
飲落香甜滑順,搭配濃醇鮮奶、
加埋煙韌有嚼勁小芋圓,
口感層次豐富,難怪為招牌之一。

台南黑芝麻鮮奶抹茶
醇香抹茶配濃郁台南黑芝麻,
兩者完美融合,效果出奇地夾,
再配以溫順鮮奶,口感相當綿滑,
獨特清新配搭相當有驚喜!

值得一讚係店員親切有禮又友善,
而且會細心推介飲品比客人,
期待下次試試純花X花凍系列!

2021-04-18
下午茶
作為東區之友 喺港島東瘋狂覓食已成習慣!今日喺和富中心附近行街 先發現原來和富到開左間台灣飲品店👏🏻店舖裝修行純白木系小清新風格 亦有一啲泰式梳打水玻璃樽裝飾👍🏻哩間新店最特別嘅地方就係選擇極多 有十大系列 搞到肥Glor都忍唔住要試試新野!·自家手工紫薯鮮奶(限量-大杯)$40杯嘅內壁黏附住大量紫薯 形成自然花紋 充滿少女心💜飲落非常足料 淡淡都有紫薯粒 配合軟滑香甜嘅牛奶 再加上紫薯有抗氧化作用 強烈推薦比咁多位靚女sss!·台南黑芝麻鮮奶抹茶(大杯)$35哩杯抹茶牛奶非常有驚喜 抹茶味濃郁清新 陣味唔會好假 配以滑溜鮮奶同大量香濃嘅芝麻粒 搞到肥Glor飲到停唔到口啊👍🏻#𝙛𝙚𝙞𝙜𝙡𝙤𝙧_𝙚𝙖𝙩📍 如火如茶 (北角)北角和富道20-36號明暉大廈地下1號舖

·自家手工紫薯鮮奶(限量-大杯)$40
自家手工紫薯鮮奶

·台南黑芝麻鮮奶抹茶(大杯)$35

#𝙛𝙚𝙞𝙜𝙡𝙤𝙧_𝙚𝙖𝙩

📍 如火如茶 (北角)
北角和富道20-36號明暉大廈地下1號舖

2021-04-17
自家手工紫薯鮮奶
2021-04-12 97 浏览
公司附近開了一間新小清新茶飲店, 純茶款選擇多, 亦有奶茶、梳打、沙冰等系列供選擇。《純茶 x 花凍系列》茶底選擇了阿里山烏龍, 再配蜂蜜蝶豆花凍。花凍本身有固定甜度, 所以可以選擇微糖。茶味清香, 甘醇與順口, 喝起來很舒服。花凍有蜂蜜的甜味, 口感爽滑。茉莉綠妍配桂花桂圓凍茶葉與茉莉花結合, 保留了綠茶的清香, 同時又有茉莉花的花香。茶味甘香, 幾滋味, 味道令人心曠神怡。桂花桂圓凍質地有點像蒟蒻, 夾著清淡的桂花香, 不太甜, 又清新。

《純茶 x 花凍系列》

茉莉綠妍配桂花桂圓凍
2021-04-12
2021-04-11 502 浏览
“茉莉綠妍x洛神花凍(大杯)”($35)細個學如火如荼呢個成語嘅時候成日都會寫錯個荼字做茶字🤣估唔到今時今日真係可以名正言順寫如火如茶啦🤣講緊係呢間喺北角嘅茶飲小店😆小店主打日式同台式嘅茶飲概念比較特別嘅有鮮奶抹茶,麥芽奶昔,盆栽系列當然唔少得鮮奶,鮮奶茶想飲清啲仲有個純茶x花凍系列呢個系列可以自選茶底同花凍我就揀咗茉莉綠妍+洛神花凍☺因為花凍本身帶點甜味,所以舖頭建議微糖/無糖但身為甜王嘅我當然要返正常甜度啦😝綠茶飲落帶好香茉莉味,好清新☺特登配洛神花凍就係為咗個粉紅色💕花凍口感都十分滑溜😋天氣熱熱地飲呢杯真係好清爽😆下次嚟要試埋其他系列先🥰
“茉莉綠妍x洛神花凍(大杯)”($35)

細個學如火如荼呢個成語嘅時候
成日都會寫錯個荼字做茶字🤣
估唔到今時今日真係可以名正言順寫如火如茶啦🤣
講緊係呢間喺北角嘅茶飲小店😆
小店主打日式同台式嘅茶飲概念
比較特別嘅有鮮奶抹茶,麥芽奶昔,盆栽系列
當然唔少得鮮奶,鮮奶茶
想飲清啲仲有個純茶x花凍系列
呢個系列可以自選茶底同花凍
我就揀咗茉莉綠妍+洛神花凍☺
因為花凍本身帶點甜味,所以舖頭建議微糖/無糖
但身為甜王嘅我當然要返正常甜度啦😝
綠茶飲落帶好香茉莉味,好清新☺
特登配洛神花凍就係為咗個粉紅色💕
花凍口感都十分滑溜😋