2018-07-01
放假當然係訓晏D,懶鬼唔會自煮,同另一半落街食野,揀左呢間新開不久嘅好麵棧,果次坐車見到嘅。可能星期六,好好生意啊,差唔多滿座,呢度位置都不少,有卡位有圓枱,乾淨企理。好在最角落有張枱啱啱埋單,店員好快執好枱,而且態度真係幾好。我地坐低之後,即刻睇下食咩。呢度食物選擇都幾多,一般茶餐、三文治、雲吞麵、牛三寶、大碗飯、芝士撈丁等等,價錢唔貴,四十零蚊,跟餐飲三蚊。車仔麵餸都有好多選擇,麵底、配料、醬汁,花多眼亂。小食方面有魷魚、炸無骨豬扒、紫薯餅等等。咖喱魷魚25:味道唔錯啊,份量適中,充滿咖喱汁,唔會太辣,幾香,魷魚都好嫩,又爽,不過就唔夠熱辣辣另一半點左推介嘅炸雞扒,我就點左最愛車仔麵。車仔麵麵底有河粉、米粉、公仔麵、粗、幼麵、油麵、烏冬、薯粉等等,定價9蚊/12蚊。配料方面,都係一般車仔麵款式,例如豆卜、蔬菜、雞翼尖、腸仔、魚蛋、豬紅、豬皮、餃丸類、鯪魚肉、瑞士雞中翼、咖喱魷魚、牛腩、牛筋、肥牛、豬手等等,價錢由8蚊至13蚊。至於醬汁可以揀清湯/腩汁/咖喱/沙嗲汁,最重要係,如果食得辣,記得試下秘製辣汁 /四川麻辣汁!我揀左我最愛嘅雞中翼、陳皮魚蛋同菜心,配油麵,一共36蚊,配秘製
我揀左我最愛嘅雞中翼、陳皮魚蛋同菜心,配油麵,一共36蚊,配秘製辣汁,可以揀大/中/小辣,我揀左中辣試試。
上枱碗車仔麵都幾大兜,魚蛋7粒,雞翼兩隻,加左好多辣汁,湯底唔會好油,麵底足夠。
原來真係幾辣架,太睇得起自己,應該點少辣,哈。辣汁好惹味,幾重手架,鐘意食辣不能錯過。
魚蛋都幾彈牙,沾滿辣汁嘅味,幾刺激。瑞士雞翼都幾入味,而且肉仲幾嫩,推薦
菠蘿冰:見到有接近半杯菠蘿粒,足料啊,冰底係碎冰,清涼得來唔會太甜。