2021-09-17 187 浏览
行到攰想飲少少野見到專賣豆漿既鋪頭仲有好多唔同口味有啲諗唔到既口味都有例如小青瓜同西瓜口味睇到眼花撩亂抱住基本款試真功夫既心態最後都係揀左原味黎試—————————————————原味豆乳 無糖 ($22)豆味係有既但又無我想像中咁濃郁口感都係偏稀薄簡單黎講同出面普通買到既無糖豆漿分別唔大欣賞小店話採用非基因改造大豆標榜日日新鮮製造 唔加防腐劑既用心但單憑味道論英雄哩個質素唔太配得起哩個價錢試一次就夠皮了
行到攰想飲少少野
睇到眼花撩亂
抱住基本款試真功夫既心態
最後都係揀左原味黎試
—————————————————
原味豆乳 無糖 ($22)

豆味係有既
但單憑味道論英雄
哩個質素唔太配得起哩個價錢
試一次就夠皮了
2021-09-04 214 浏览
普通的豆奶—————————住元朗的朋友成日話元朗openrice不可信呢間係見到有雜誌訪問過既黃店所以經過見到買咗一支選擇很多 最後揀咗支 榛子可可豆乳 $28榛子可可味淡 主要都只係飲到豆奶味如果你鍾意唔甜既豆奶 可以試下 樽身寫著 用咗加拿大非基因黃豆結論: 總體而言都係普通 下次再難得經過元朗我都未必會再買 以上
普通的豆奶

樽身寫著 用咗加拿大非基因黃豆

榛子可可豆乳
2021-09-03
外卖自取
📍原味豆乳豆香濃滑,雖然原味,但沒有樽裝豆漿的死甜,還可以選甜或無糖!是新鮮的味道!難得入到元朗梗係要試下啦!📍芋頭豆乳有一粒粒的口感,不過多數沉澱於樽底,飲用前必須搖匀!喝芋頭牛奶就有去台灣的感覺!📍燕麥豆乳燕麥同樣是顆顆分明,但麥皮有軟綿綿的口感,是很好的早餐配搭喔!我上次還是過紫薯豆乳和黑芝麻豆乳,就是因為太好味,所以今次回頭!但時間可能隔得有點來,今次是有點失色的,希望下次不會讓我失望吧!
📍原味豆乳

📍芋頭豆乳

📍燕麥豆乳

2021-08-12
  • 黑芝麻豆乳
  • 芋頭豆乳
2021-07-29 333 浏览
整體8分(西瓜豆乳值9分!)元朗國對我黎講真係好遠,冇乜機會去難得黎到,就周圍試下小店偶然試到呢間好值得推介既小店!全店只賣豆乳,但有勁多唔同配搭有新奇組合,都有經典配搭!西瓜豆乳 $28 9分完全冇諗過既組合!因為我好鍾意試新野,所以就專登揀佢黎試!亦因為呢種精神,令我人生充滿驚喜(可惜中伏既次數居多)今次好好彩!完全喜出望外!我從來冇諗過西瓜同豆乳會做到好朋友,佢地超夾!第一下就飲到西瓜既甜味,然後豆乳陣微甜同香味就慢慢滲出黎2種甜味有D唔同,但好夾,完全冇被其中一方搶晒鏡!絕對係飲完一啖就想飲第二啖!抹茶豆乳 $26 6分相比之下,呢個就令我好失望我唔係好飲到抹茶味如果唔係支野綠色,我真心以為佢俾錯原味我平心而論,佢係好味既好香豆乳味,甜度亦都做得好好,唔太甜唔太淡但就係唔見左個抹茶 lo!咁我不如叫番原味!所以唔推介大家試呢個佢買滿$70送2張明信片D公仔好得意,我超想要但2條友真係飲唔到咁多(店員話新鮮做,冇防腐劑,所以買完要盡快雪番/飲晒佢)佢IG D post都好得意,大家可以去睇下店主似係被豆乳事業耽誤既插畫家我忍唔住Follow左佢哈哈
整體8分
(西瓜豆乳值9分!)

元朗國對我黎講真係好遠,冇乜機會去
難得黎到,就周圍試下小店
偶然試到呢間好值得推介既小店!
全店只賣豆乳,但有勁多唔同配搭
有新奇組合,都有經典配搭!

西瓜豆乳 $28 9分

西瓜豆乳

完全冇諗過既組合!
因為我好鍾意試新野,所以就專登揀佢黎試!
亦因為呢種精神,令我人生充滿驚喜
(可惜中伏既次數居多)
今次好好彩!完全喜出望外!

我從來冇諗過西瓜同豆乳會做到好朋友,佢地超夾!
第一下就飲到西瓜既甜味,然後豆乳陣微甜同香味就慢慢滲出黎
2種甜味有D唔同,但好夾,完全冇被其中一方搶晒鏡!
絕對係飲完一啖就想飲第二啖!

抹茶豆乳 $26 6分
抹茶豆乳

相比之下,呢個就令我好失望
我唔係好飲到抹茶味
如果唔係支野綠色,我真心以為佢俾錯原味我

平心而論,佢係好味既
好香豆乳味,甜度亦都做得好好,唔太甜唔太淡
但就係唔見左個抹茶 lo!
咁我不如叫番原味!
所以唔推介大家試呢個

佢買滿$70送2張明信片
D公仔好得意,我超想要
但2條友真係飲唔到咁多
(店員話新鮮做,冇防腐劑,所以買完要盡快雪番/飲晒佢)

佢IG D post都好得意,大家可以去睇下
店主似係被豆乳事業耽誤既插畫家
我忍唔住Follow左佢哈哈
2021-07-24
西瓜豆乳
2021-07-18 220 浏览
係香蕉仔比完錢要等45分鐘,係呢段時間我就番轉頭打算去買豆漿😎點解唔係行程開頭順路買埋呢?因為以家天氣炎熱🥵拎住枝豆漿周圍走好容易變壞嘛🤣🔆西瓜豆漿$28 睇到有咁多口味嘅豆漿都眼花🤩最後揀左西瓜🍉平時我都唔係幾鍾意食/飲豆腐豆漿,因為真係覺得佢地無乜味(重口味人士🥺)但呢個西瓜豆漿我就幾鍾意,一入口好似平時飲西瓜冰沙咁有種清涼感但後勁有陣豆漿味😳意外地咁match睇到佢地ig告急🥺完約後就唔再續😭好可惜😢希望可以盡快推出到網上銷售,唔洗入元朗國都可以買到❤️

🔆西瓜豆漿$28

平時飲豆乳黎黎去去都係得🟡黃豆 • ⚫️黑豆,可能會多d選擇既👉🏻有糖 / 無糖既🟡黃豆 • ⚫️黑豆🥲但元朗依間豆乳舖,好超多特別既味🤩每日新鮮製造💯個樽又靚,仲要夠💛~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~• ▪ 西瓜豆乳 • 限定❣️ ($28) 🍉🍼PinkPink好Girly💕不過依支係大王既🤴🏻咁當然唔會好似飲西瓜汁咁濃西瓜味😂但豆香味之中帶有淡淡既西瓜味🤏🏻🍉後勁豆味好香,又唔會好甜🙆🏻‍♂️.▪ 芝麻豆乳 • 無糖 ($26) 🖤🍼💁🏻‍♀️黑芝麻會沉底,記得要先搖番勻先飲呀🙆🏻‍♀️雖然無糖,但黑芝麻唔會苦😛.👆🏻比起平時飲既豆味濃厚,豆味真係幾香💋.🔸冇可能🙅🏻‍♀️次次出街都黎杯珍奶🧋今次想健康d💪🏻黎番枝豆乳都唔錯呀。想有新意既大家又可以揀特別d既味🤓🔸買開豆乳,仲可以用優惠價錢換購頸繩 / 御守㊗️(有✌🏻個款)~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~• 🔺每日新鮮製造,冇防腐劑💯所以買左要盡快飲呀,凍既未飲要放雪櫃❄️🔺有凍 • 有熱 (加熱要等5 мιnѕ)🔺店舖係用加拿大🇨🇦非基因改造大豆造 (唔係🙅🏻‍
平時飲豆乳黎黎去去都係得🟡黃豆 • ⚫️黑豆,
可能會多d選擇既👉🏻有糖 / 無糖既🟡黃豆 • ⚫️黑豆🥲
但元朗依間豆乳舖,好超多特別既味🤩
每日新鮮製造💯個樽又靚,仲要夠💛

▪ 西瓜豆乳 • 限定❣️ ($28) 🍉🍼
PinkPink好Girly💕不過依支係大王既🤴🏻
咁當然唔會好似飲西瓜汁咁濃西瓜味😂
但豆香味之中帶有淡淡既西瓜味🤏🏻🍉
後勁豆味好香,又唔會好甜🙆🏻‍♂️
▪ 芝麻豆乳 • 無糖 ($26) 🖤🍼
💁🏻‍♀️黑芝麻會沉底,記得要先搖番勻先飲呀🙆🏻‍♀️
雖然無糖,但黑芝麻唔會苦😛
黑芝麻 豆乳  &  西瓜豆乳

👆🏻比起平時飲既豆味濃厚,豆味真係幾香💋
🔸冇可能🙅🏻‍♀️次次出街都黎杯珍奶🧋
今次想健康d💪🏻黎番枝豆乳都唔錯呀。
想有新意既大家又可以揀特別d既味🤓
🔸買開豆乳,仲可以用優惠價錢換購頸繩 /
御守㊗️(有✌🏻個款)

🔺每日新鮮製造,冇防腐劑💯
所以買左要盡快飲呀,凍既未飲要放雪櫃❄️
🔺有凍 • 有熱 (加熱要等5 мιnѕ)
🔺店舖係用加拿大🇨🇦非基因改造大豆造 (唔係🙅🏻‍♀️開粉水)

🔺豆乳好多特別既味 (烏龍茶🫖 • 青瓜🥒 • 牛油果🥑 • 紅豆🔴 • 紫米🟣🍚……)

🔺每個月都會轉ᗰEᑎᑌ,大家幫手撐落去💪🏻
就可以試多幾款新口味💛
🔺想飲野又怕肥就岩啦🕺🏻有幾款味可揀🤏🏻微糖 / 🙅🏻‍♀️無糖💃🏻
2021-06-04 407 浏览
☞ 有日路過俾佢嘅鋪面吸引咗,主打賣豆乳嘅小店有好多唔同味道選擇👍🏻 見到有大路嘅原味、抹茶、黑芝麻,亦都有好特別嘅牛油果豆乳🥑但驚個肚頂唔順,所以都係揀返啲穩陣嘅味😹.🍴榛果可可豆乳($28)/ 甜度適中,豆味唔太重但朱古力味又唔會太搶走豆乳味,兩者都平均👍🏻/ 濃稠度一般,偏向稀身嗰種。整體嚟講覺得一般般,呢個價錢嚟講未必會回購,但如果口感再濃少少會更加好飲🤤P.s. 聽講佢就嚟結業...大家有機會既記得去支持吓💛

🍴榛果可可豆乳($28)

P.s. 聽講佢就嚟結業...大家有機會既記得去支持吓💛
2021-06-02 251 浏览
沒有什麼事濃豆乳解決不了🥛每日新鮮製作🙌🏻無防腐劑🙌🏻仲有好多特別口味配搭 又可以揀微甜或無糖😌之前經常飲佢既微甜黑芝麻豆乳$26佢既黑芝麻磨到好幼滑芝麻味好濃 但又唔會遮蓋豆味今次就試埋佢既榛果可可豆乳$28呢個味就冇分微甜或無糖好驚會好甜😖但係竟然唔會!!好香榛果味之餘仲有好香既豆味到底係點做到😝每次經過都要開黎飲😭😭可惜小店可能就快做唔住要轉網上/寄賣?大家經過就支持下啦📌好豆製研究所📍元朗鳳翔路63號金馬大廈地下12號舖
沒有什麼事濃豆乳解決不了🥛
芝麻味好濃 但又唔會遮蓋豆味
今次就試埋佢既榛果可可豆乳$28
呢個味就冇分微甜或無糖
好驚會好甜😖
但係竟然唔會!!
好香榛果味之餘仲有好香既豆味
到底係點做到😝
每次經過都要開黎飲😭😭
可惜小店可能就快做唔住
要轉網上/寄賣?
大家經過就支持下啦

📌好豆製研究所
📍元朗鳳翔路63號金馬大廈地下12號舖
2021-05-30 188 浏览
💛#黃店相信好多人都聽過依間豆漿店,採用加拿大非基因改造大豆,採用日本傳統製漿技藝而取替傳統用石磨取汁和隔渣煲煮嘅做法。👓黑芝麻豆乳-無糖 $26豆漿有多款味道例如仙草、抹茶、焦糖咖啡、牛油果、薑汁、黑糖、燕麥等等。有得選擇微糖或無糖。見到有黑色物沉澱以為都好濃郁芝麻味,但點知係飲唔出有芝麻香。質感係輕微稠,但唔算好濃郁口感濃厚亦唔太明顯豆香味,整體比較似屋企自己製造到嘅豆漿或者普通出面街嘅無糖豆漿,仲要三十蚊一支又冇相應嘅質素,好失望😶評分:6/10
💛#黃店

👓黑芝麻豆乳-無糖 $26
評分:6/10
2021-05-05 321 浏览
都明白網上食評都唔可以完全相信,因為好多都非常誇張,順便經過就買一下吧,本身是豆漿的粉絲,聽說這邊的豆漿都不太甜是對的,微糖是唯一優點。不過其實有點不值感覺,牛油果味唔濃,豆漿味都唔濃,唯一的好就是不太甜.......還有只有的是包裝是很美而已,不過得個睇,應該下次都不會再買了已經有好耐有寫食評,今次忍不住想寫一下,因為我想要評下分嘛,紀錄一下真實感覺,呵呵不是什麼專業嘅食評價,只是一個普通的路人

不是什麼專業嘅食評價,只是一個普通的路人

牛油果豆漿
2021-04-27 168 浏览
Beanlab is a famous soy milk shop in Yuen Long, and is highly recommended by a lot of friends for their wide range of soy milk selection and high quality of soy milk.Look at the screen! The variety of soy milk is fascinating!!! I had difficulty choosing one to try, and ended up getting the original with no sugar to really taste Beanlab’s soy milk.This bottle of Original Soy Milk with no sugar was so good! The texture was quite thick and smooth without soybean residue. It’s very milky with a nice
Original Soy Milk (no sugar)
This bottle of Original Soy Milk with no sugar was so good! The texture was quite thick and smooth without soybean residue. It’s very milky with a nice and strong soybean flavour. Even though there is no added sugar, the natural soy milk flavour is sweet enough for my palate.

I can see how Beanlab got its good reputation. Definitely coming back to try other flavours if I visit Yuen Long again!
2021-04-25
Original Soy Milk (no sugar)
2021-04-26 176 浏览
今日介紹嘅係「Made in HK」系列嘅豆漿——好豆製研究所,係由 80 後老闆喺香港創立嘅本土小店,製作豆乳嘅方式係跟番日本,所以顧名思義叫豆乳而唔係豆漿~而且每日係香港新鮮做,係真正嘅本土年輕小店嘅品牌。------------------------【黑糖豆乳 】黑糖豆乳嘅味道相當接近係出面飲嘅茶飲,味道唔會好似出面咁甜,啱啱好令人好想繼續飲落去【薑汁豆乳 】冬日暖胃之選☺️﹗薑汁嘅辣度都唔可以睇小,鍾意薑汁味叫養生一族,特別需要驅寒嘅女士們啱晒﹗反而呢個薑味行先,甜味偏淡啲。【黑芝麻豆乳】黑芝麻味冇出面個啲黑豆漿咁甜,芝麻味算幾濃,味道好自然推介冇咁鍾意甜嘅你:黑芝麻推介嗜甜嘅你:黑糖推介養生嘅你:薑汁
------------------------
【黑糖豆乳 】

【薑汁豆乳 】
,甜味偏淡啲。

【黑芝麻豆乳】
黑芝麻味冇出面個啲黑豆漿咁甜,芝麻味算幾濃,味道好自然

推介冇咁鍾意甜嘅你:黑芝麻
推介嗜甜嘅你:黑糖
推介養生嘅你:薑汁
薑味豆乳
黑芝麻豆乳
黑芝麻豆乳
  • 黑糖豆乳
每日新鮮製作, 無防腐劑, 仲自創好多款新口味, 有啲口味可以揀微糖/無糖!✨特濃豆乳 (微糖) 💰22💫評分: 7.9/10📝見到特濃當然要試下🤣有糖係豆漿黎講好重要所以我都堅持叫微糖🤣, 黃豆味超濃, 質地比普通豆漿厚身少少, 豆味突出但係無話好驚喜, 勝在個舖頭好舒服簡潔😌, 同埋個公仔logo好iconic同cute cute! 佢ig @beanlabhk 啲post好靚🥰好豆製研究所 𝔹𝕖𝕒𝕟𝕝𝕒𝕓📍元朗鳳翔路63號金馬大廈地下12號舖(元朗🚇A出口行8分鐘就到)#好豆製研究所 #beanlab #新鮮豆漿 #新鮮豆乳 #特濃豆乳 #特濃豆漿 #豆乳 #豆漿 #元朗美食 #元朗黃店 #黃色經濟圈 #黃店 #黃店地圖 #香港人加油 #懲罰黃店 #香港美食 #foodieblog #instadaily #foodporn #hkfoodblog #discoverhk #tagsforlike #foodiehk #foodlover #discoverhongkong #hkfoodie
特濃豆乳 (微糖)

✨特濃豆乳 (微糖) 💰22
💫評分: 7.9/10

好豆製研究所 𝔹𝕖𝕒𝕟𝕝𝕒𝕓
📍元朗鳳翔路63號金馬大廈地下12號舖
(元朗🚇A出口行8分鐘就到)

特濃豆乳 (微糖)
2021-03-30 209 浏览
🥛 紅棗豆乳 $26店員好細心問洗唔洗加熱😌😌😌因為我買比媽媽飲所以就加左熱啦😚等左一陣都拎得了!好快😆少少失望因為紅棗味唔出,不過豆香好濃😚大家去試可以試原味先!
🥛 紅棗豆乳 $26
店員好細心問洗唔洗加熱😌😌😌
因為我買比媽媽飲所以就加左熱啦😚
等左一陣都拎得了!好快😆
少少失望因為紅棗味唔出,不過豆香好濃😚
大家去試可以試原味先!
如果唔想成日飲手搖,好似好唔健康咁🥲但又想飲野過下口癮嘅話,呢一間係唔錯嘅選擇!😂豆乳嘅蛋白質又高啲,岩曬做完gym嘅你地💪🏻間舖頭顏色咁鮮艷,一望實望到實不相瞞,小編好鍾意佢個敞門,簡單得黎又有少少特色😂佢地仲有唔同地方嘅豆類買,可以買番屋企自己整豆漿都得😌==============================🥛 好豆製研究所 @beanlabhk📍 元朗鳳翔路63號金馬大廈地下12號舖(港鐵元朗站A出口, 步行約8分鐘)⏰ 星期二至日12:00 -21:00==============================1️⃣ 【抹茶豆乳】 $26本身佢係放係凍櫃入面,佢亦都提供熱飲可以同店員講番😍佢可以幫你整暖佢,但留意番要等5分鐘⏲仲會提醒你熱飲要盡快飲完,好體貼呢🥰呢款自帶微糖效果,所以飲落真係岩岩好☺️飲之前記得搖勻佢飲,抹茶味會再均勻啲,但都唔算話好濃,偏淡🍵下次可以試下原味或者特濃會好啲😂同埋佢個樽係可以循環再用嫁,都幾靚嫁🤩(🔥 怒飲指數:7/10)==============================🔥評分:環境:8/10 (外賣)味道:7/10性價比:8/10服
如果唔想成日飲手搖,好似好唔健康咁🥲
但又想飲野過下口癮嘅話,呢一間係唔錯嘅選擇!😂
豆乳嘅蛋白質又高啲,岩曬做完gym嘅你地💪🏻
間舖頭顏色咁鮮艷,一望實望到
實不相瞞,小編好鍾意佢個敞門,簡單得黎又有少少特色😂
佢地仲有唔同地方嘅豆類買,可以買番屋企自己整豆漿都得😌
🥛 好豆製研究所 @beanlabhk
📍 元朗鳳翔路63號金馬大廈地下12號舖
(港鐵元朗站A出口, 步行約8分鐘)
⏰ 星期二至日12:00 -21:00
1️⃣ 【抹茶豆乳】 $26
本身佢係放係凍櫃入面,佢亦都提供熱飲可以同店員講番😍
佢可以幫你整暖佢,但留意番要等5分鐘⏲
仲會提醒你熱飲要盡快飲完,好體貼呢🥰
呢款自帶微糖效果,所以飲落真係岩岩好☺️
下次可以試下原味或者特濃會好啲😂
同埋佢個樽係可以循環再用嫁,都幾靚嫁🤩
(🔥 怒飲指數:7/10)
🔥評分:
環境:8/10 (外賣)
味道:7/10
性價比:8/10
服務:8/10
總分:7.8/10

2021-03-06
5 分钟 (外卖自取)