2021-12-04 559 浏览
好耐之前有睇過youtuber推介大圍既呢間好湯好麵,由前四季酒店主廚坐鎮,質素絕對有保證🤩雖然店鋪細細,但係日日都好多人排隊。呢度每一款湯底都係真材實料熬煮,各有特色,唔同既湯底配埋唔同既麵同配料,每一款都經過精神設計,絕對值得排隊值得一試!1⃣️海龍王湯($130) 呢款可以話係佢地既招牌!黎到必試😍湯底極度香濃,第一啖飲落已經有驚艷既感覺!真係好香既海鮮味,蝦味濃郁,而且唔會太油太鹹,飲曬成碗絕對冇問題!配上陽春麵,幾煙韌,細麵掛上濃郁海鮮湯底,啖啖鮮味,好滿足🥰黎到呢度真係唔可以錯過呢款!  配料方面亦多好豐富,除左基本既芽菜、蔥之外,仲有唔同既海鮮,有籃蟹肉、廣島蠔、海蝦尾🦐墨魚滑。蟹肉份量都幾多,同湯麵一齊食令鮮味更加升級!另外墨魚滑都令我幾驚喜,個樣望落去好似普通墨魚丸,但係食落墨魚味重好多!而且食到粒粒墨魚肉,口感亦都比普通墨丸紮實有彈性。唯一要挑剔既位係蝦係未剝殼既,雖然店家會比濕紙巾你方便食用,但係食食下麵又要剝殼食蝦,港女表示,有啲麻煩😮‍💨  2⃣️迷你佛跳牆($138)比起海龍王湯,呢款湯底係飲落相對清甜既雞湯,配上扁陽春麵,又係另一種美味👍雖然價錢相對貴,但係呢款既

1⃣️海龍王湯($130)

海龍王湯

2⃣️迷你佛跳牆($138)
迷你佛跳牆
比起海龍王湯,呢款湯底係飲落相對清甜既雞湯,配上扁陽春麵,又係另一種美味👍雖然價錢相對貴,但係呢款既配料完全係豪華版既配置🤩有鮑魚、海參、素翅、魚肚、雞肉、帶子、北菇同埋雲腿絲。冇諗過食碗麵都可以食得咁矜貴既感覺🙈所有用料都係用好野,好似帶子係用左刺身帶子,大大粒食落鮮味突出。雞肉係用左鹿兒島既雞,食落夠滑,仲有兩件添。最後又係飲曬成碗湯😌

3⃣️涼拌麻辣手工豆腐($32)
涼拌麻辣手工豆腐
等麵送到既時候,嗌住碟小食食住等就啱la。豆腐好滑,麻辣醬吊一吊味,唔會太辣,唔錯但係就冇乜特別驚喜。
涼拌麻辣手工豆腐
今晚見天氣轉涼就好想食返個熱辣辣既麵暖肚!收工特登揸車去到大圍買好湯好麵返屋企嘆!點知返到屋企發現其中一碗湯(佛跳牆)倒瀉左!!得返1/3碗🤯我坐私家車!唔係電單車架喎!又冇超速又冇香港腳發作亦唔係經過秋名山!而且落左車行返屋企段路都係一分鐘咋喎!呢一分鐘內我又冇仆過街🤔又冇拎野拎到打晒千秋咁!點解啲湯要離開個碗呀😭原來個外賣碗唔知係熱得濟凹左,定係店員冚蓋時大力得濟冚凹左個碗!導致到個蓋冚唔實漏晒啲湯出黎😭😭😭!真心好唔開心!之後我打左電話返好湯好麵反映啦!個店員態度又唔好,而且一句唔好意思都冇,仲問我想點!我話我只係想反映下,希望以後可以留意返!佢就話下次黎賠返半個湯俾我!留意係半個湯!半個湯!我話唔洗,我只係想反映!之後店員堅持要我留低電話俾佢!我最後都俾左電話佢!不過最後我想講,我真係唔會去攞返嗰半個湯咁乞衣!只係覺得好唔開心特登去俾錢買難受💔得唔到一絲歉意同安撫唔到我既心情!天寒地凍一收工就好期待買到自己鍾意食既湯麵,返屋企途中成個車都係個陣湯既香味,好期待快啲返到屋企!百幾蚊買到個湯返屋企即刻第一時間煲水諗住煮個麵,期待快啲煮好有得嘆嗰種心情!到打開個袋,突然間一下子咩都幻
今晚見天氣轉涼就好想食返個熱辣辣既麵暖肚!
收工特登揸車去到大圍買好湯好麵返屋企嘆!
點知返到屋企發現其中一碗湯(佛跳牆)
倒瀉左!!得返1/3碗🤯
佛跳牆

佛跳牆湯麵

佢就話下次黎賠返半個湯俾我!留意係半個湯!半個湯!

到打開個袋,突然間一下子咩都幻滅晒!🤯💔

我都成日外賣好湯好麵返屋企食,第一次遇到呢個問題!講真佢既湯真係好好味👍🏻!食物質素同份量都完全冇問題!
但係吸收左今次呢個經驗,我以後外賣任何有湯既野,都真係會即刻打開個袋,望清楚有冇冚好蓋,有冇咩問題先會離開!為免再次期望落空!

唔知大家明唔明我嗰種失望同無奈….
食嗰陣真係乜心情都冇晒!

海龍王湯麵
2021-12-01
20 分钟 (外卖自取)
佛跳牆
海龍王湯麵
  • 迷你佛跳牆
  • 海龍皇麵
  • 棉花雞
2021-11-30 210 浏览
2021年米芝蓮的認證⭐️究竟係咪值得$100 一碗麵?(係大圍放工就順便食lunch)一碗麵 除了食材之外 湯底都是精髓之一對於能否吸引客人起着決定性作用好頭好尾$104(限量的)牛骨湯和牛尾濃汁作為湯底 也融合了牛尾骨膠原 較為濃稠製作需時兩天,所以限量供應(我都飲左一大半)其中川式燜牛頰肉先煎後炆既鎖住肉汁 又炆得腍 筋腱好像啫喱般軟滑和法式燜牛尾作中西配搭 頗為新鮮整體來說 係值一百蚊 不過 試下都已經好滿足如果趕時間就唔建議去食 下單後要等15分鐘因為湯同麵係需要時間返熱及煮熟小店播放台灣流行曲的鋼琴版 座位較為狹窄 但都足夠 之前去過兩次 要等位 所以就走咗今次咁岩有位 如果真係好想食就預早少少la
2021年米芝蓮的認證⭐️
究竟係咪值得$100 一碗麵?
(係大圍放工就順便食lunch)

一碗麵 除了食材之外 湯底都是精髓之一
對於能否吸引客人起着決定性作用

好頭好尾$104(限量的)
牛骨湯和牛尾濃汁作為湯底
也融合了牛尾骨膠原 較為濃稠
製作需時兩天,所以限量供應
(我都飲左一大半)
其中川式燜牛頰肉先煎後炆

座位較為狹窄 但都足夠

之前去過兩次 要等位 所以就走咗
今次咁岩有位 如果真係好想食就預早少少la
2021-11-21 308 浏览
呢間主打湯麵嘅小店由前五星級酒店廚師主理,年頭拎咗米芝蓮之後人氣更上一層樓,因為唔想排太耐隊所以拖到最近先去朝聖。星期六下午3點幾去到都仲要排隊,不過15分鐘左右就入得,而且齊款無賣曬嘅情況出現。-🍜海龍皇湯 $130最多人推薦一定係呢個海龍王湯麵,配料有藍蟹肉、海蝦尾、廣島蠔、墨魚滑。根據網上資料,湯底用上咗魚、蝦、蜆、龍蝦頭等海鮮煮成海鮮濃湯,最後亦會淋上蝦頭油令成碗麵有海鮮混合蝦嘅濃香。未上枱香味已經從遠處飄來,好期待😋湯底口感味道都十分濃郁,無加味精都咁濃味真材實料毋庸置疑。配料方面自己最鍾意墨魚滑,口感彈牙好好食❣️藍蟹肉混和左喺湯入面食到最後都仲有,份量不少~海蝦尾兩大隻蝦肉彈牙唔霉。廣島蠔口感順滑唔似出面有時煮到好乾,食到有蠔味之餘仲有膏嘅感覺😋麵底係陽春麵屬幼身軟麵,配湯食一流🧡-🍆涼拌麻辣茄子 $38過口癮小食,味道不錯,主角都係湯麵🥸-總結:色香味俱全,大大碗好足料。定價看似偏貴食完覺得其實都合理,湯底貨真價實真心好飲,食晒成碗麵加飲湯飽到上心口🤣會擇日再訪試埋其他湯底。
🍜海龍皇湯 $130
麵底係陽春麵屬幼身軟麵,配湯食一流🧡
🍆涼拌麻辣茄子 $38
過口癮小食,味道不錯,主角都係湯麵🥸

2021-11-20 339 浏览
向來湯底都係日式拉麵既強項,估唔到本地都有好出品~之前睇報導知就呢間麵店係由酒店法國菜廚師主理,亦知道經常會大排長龍,今日特登早少少黎食。7點左右去到都有7、8個人排緊隊,餐廳出面亦有標明邊d款既湯麵已經賣晒。今次第一次黎食,目標係試「海龍皇」,另一款熱門「好頭好尾」已經賣晒,下次唯有再早d黎🙈上枱第一件事相機食先~因為碗湯麵隻色真係太搶眼喇😆湯頭飲落去唔駛問已經知係足料煲出黎,蝦蟹殼煲既海鮮味出晒黎,而且唔會死咸,上面仲有層蝦頭油,成個湯底濃而不膩,好好味👍麵底得一種冇得揀,係陽春麵黎,我自己就對呢種麵一般,覺得太易腍同冇口感。餸料方面有兩隻大蝦、一隻蠔、一舊墨魚滑同一堆蟹肉碎。蝦雖然大大隻但雪藏貨色,蝦肉結實不過完全冇鮮味,墨魚滑反而係最好食個樣餸。不得不讚既係,餐廳好貼心咁會俾濕紙巾你剝完蝦用,又會主動添水,唔駛加一服務費但都有好既服務。

海龍皇

海龍皇
2021-11-15 255 浏览
人哋話每到大圍必試呢間米芝連湯麵,其實都到過幾次都係排好長隊,所以都未能試到,今日去大圍踩單車專登傍晚六點前到等佢開門,發誓要試吓什麼叫做好湯好麵😏我們兩個人去點咗兩個麵🍜海龍皇湯配陽春麵湯底係蝦湯,質地很濃,味道很有蝦味,用來配味道較淡的陽春麵效果真的不錯。配菜有蟹肉碎、蝦、廣島蠔、墨魚滑。蟹肉碎太碎了食不出鮮味,蝦是虎蝦都數夠大,都幾爽口幾夠鮮味,廣島蠔也是不錯,但係個舊墨魚滑就真係流流地,不吃也罷。這個海龍皇整體來說是不錯👍🏻朋友仔話要點迷你佛跳牆,我叫佢唔好應該會伏,原因就係高湯呢兩個字😖真正嘅高湯係做魚翅或佛跳牆的湯底,需要長時間敖製,但現今酒樓已經唔會真正敖湯,只係喺供應商直接入貨,但朋友仔一意孤行要一試😞迷李佛跳牆配扁陽春麵湯底是高湯,果然如我所料是….唉😮‍💨扁陽春麵比較硬身又唔索湯,配搭麻麻。配菜有鮑魚、海蔘、素翅、魚肚、雞肉、帶子….等等,當然價錢$138都唔會俾好嘢你食,係得帶子食得過之外其他都求求其。整體來講呢個佛跳牆湯麵係唔合格,相信朋友仔揀第二個麵會好啲
我們兩個人去點咗兩個麵🍜

海龍皇湯配陽春麵

朋友仔話要點迷你佛跳牆,我叫佢唔好應該會伏,原因就係高湯呢兩個字😖真正嘅高湯係做魚翅或佛跳牆的湯底,需要長時間敖製,但現今酒樓已經唔會真正敖湯,只係喺供應商直接入貨[仿高湯],但朋友仔一意孤行要一試😞

迷李佛跳牆配扁陽春麵
2021-11-13 247 浏览
放工去到六點多好彩唔多人等左陣就入去,當然點左海龍皇湯。湯底:好結好濃,食到蝦味既鮮味,無味精,飲曬成碗湯。麵:質感煙靭,彈牙。😄😄麵上好多餸,鍾意食海鮮岩曬,有好多蟹肉,蝦大隻,蝦丸用蝦膠打出來,陣牙入味,個湯包住個麵,食到停唔到口。😁價錢:好味,價錢貴多少少。😄棉花雞:湯底食用雞淆出來,雞無雪味,湯底一樣結,食落好有雞味。雞翼:一般無驚喜。凍豆腐配埋個汁好滑好入味,食落清新舒服,值得點。
放工去到六點多好彩唔多人等左陣就入去,當然點左海龍皇湯。

湯底:好結好濃,食到蝦味既鮮味,無味精,飲曬成碗湯。

麵:質感煙靭,彈牙。😄😄

價錢:好味,價錢貴多少少。😄

雞翼:一般無驚喜。

凍豆腐配埋個汁好滑好入味,食落清新舒服,值得點。
2021-11-06 221 浏览
满怀期待而来,点了海龙皇面,结果汤很油,海鲜味道也不突出,虾肉很老,就是美食广场水准,不能说是好汤好面,只能说是好汤好MSG,浪费了我每天摄入卡路里的额度,不会再去第二次了。
好湯好麵🇭🇰有米芝連推介嘅足料熬製湯底🍲完全係心機之作🤍嚟嘅大多數都係街坊🤤本身覺得百幾蚊碗麵真係好肉赤 但係的確係真材實料🥰﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎/海龍王🦐 $130/海龍王係個個嚟都話必食🤩湯底熬煮咗十幾個鐘🥳蝦味好濃郁 有蝦頭油好加分 配料都好多 兩隻海蝦🍤手掌咁大 食落好爽口新鮮😌藍蟹肉拆咗撈埋湯食好正🦀墨魚滑🦑有粒粒墨魚又打得好彈牙 而蠔就漲卜卜煮得啱啱好🦪陽春麵幼身食落好有咬口又唔會淋腍咗🍜份量比得好多 又掛湯最後成碗連埋湯清晒😍/涼拌麻辣手工豆腐 $32/薄切豆腐好滑好考刀工🔪麻辣汁好微辣 加埋葱吊味 但係就唔太特別🥺汁可以再重口味啲﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎🌟整體評分 (滿分: ♡♡♡♡♡)味道: ♡♡♡♡環境打卡: ♡♡性價比: ♡♡♡Encore指數: ♡♡♡♡﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎
好湯好麵
﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎
海龍王
/海龍王🦐 $130/

/涼拌麻辣手工豆腐 $32/

﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎
🌟整體評分 (滿分: ♡♡♡♡♡)
味道: ♡♡♡♡
環境打卡: ♡♡
性價比: ♡♡♡
Encore指數: ♡♡♡♡
﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎
海龍王
2021-10-29 311 浏览
-{黃店💛大圍港式湯麵🍜}終於有機會試大圍依間米芝連推介嘅麵店😌有朋友推介必試個蝦湯~就試左個當晚餐🤗平日8點幾等左陣就入得☺️🤤海龍皇湯🤤 ($130)個蝦湯超級濃郁係好味過平時拉麵嘅湯底 好似好多隻蝦游水咁🥰🥰🥰好鮮又清甜😋最後係飲曬個湯🤣另外個蝦同螃都好新鮮 彈口同冇臭腥味~但個陽春麵麻麻地 質素普通啲 同埋佢有薑絲嘅 可以走👀👖褲評: 8/10個湯黎講我覺得值依個價錢!又夠好足料👍順帶一提佢地有俾濕紙巾剝完蝦殼用黎抹手 同埋距離大圍站都較遠~性價比: 8/10服務: 7.5/10環境: 7/10🚩好湯好麵🚩地址: 大圍積存街20號地舖 #fuudjai #fuudjai港式 #fuudjai黃店 #fuudjai大圍
{黃店💛大圍港式湯麵🍜}

🤤海龍皇湯🤤 ($130)

👖褲評: 8/10

性價比: 8/10
服務: 7.5/10
環境: 7/10

🚩好湯好麵🚩
地址: 大圍積存街20號地舖

2021-10-23 389 浏览
這又是一個學而優則仕的成功廚師故事。師傅自信自己廚藝能力十足,足以往外面闖一番事業,便毅然放棄穩定的工作收入,自行覓舖經營餐廳。創業過程十分艱鉅,要親自寫菜單、找貨源、組班底、搞裝修、買架生,才可以鴻圖啟業。但一般廚師搖身一變成為老闆的經營者,過往未曾具任何實質行政管理經驗,駕馭一間食肆起來困難重重。我上班時經常與大廚分享說道:「你們擅長拎鑊鏟煮食,我就拎筆管理,大家互相幫忙」。我是誠心敬佩這些甘願走出自己舒適區,開創小店的廚師。沒有你們,香港餐廳會落得只有大集團經營,味道及食品漸趨單一化;但因著你們的勇敢,促成行內更大競爭,激發烹飪創意與廚藝的進步,造福的會是一眾饗客。這店最惹人話題之處是獲取米芝蓮認證。店主出身於四季Caprice法廳Sous Chef。高檔酒店行政總廚Executive Chef職位是絕少交棒華人執掌,故可說店主其實已算四季華人臉孔中又懂說廣東話之最頂層廚師了。他打工時,憑借酒店同仁合力才取得米芝蓮三星最高殊榮,現在自己創業竟仍能憑單人一己薄力同獲米芝蓮青睞,萬分利害。自己亦認識幾位廚師創業失敗故事,千金散盡,又要再重出江湖,回歸打工仔生涯。事後與他們分析失敗原因
這又是一個學而優則仕的成功廚師故事。

自己亦認識幾位廚師創業失敗故事,千金散盡,又要再重出江湖,回歸打工仔生涯。事後與他們分析失敗原因多是:資金預算不足香港租金昂貴、開業後不懂宣傳餐牌嚴重出錯、不懂儲客方式得失客人、又或是食物普通沒賣點,客量漸少虧損連月後便止蝕賣盤離場。

這兒我不欲再多說它的制作方法了,因市場已有大量內容統一互相抄襲的評論稿件。我反想簡單說一下它所走的經營策略吧。店主腦袋不錯,應曾作思前想後自己的餐廳應要如何在紅海麵食市場突圍而出。他想到是走另一條路,坊間麵食餐廳,大多賣點為餸菜,但這兒賣點卻是一碗靚湯。店家憑藉過往Caprice法餐經驗,把中西廚藝合壁,中學為體,西學為用,擅長運用環球食材,配以西式擺盤,中式熬湯方法,做出每碗精緻濃郁的好湯好麵。

所用食材,搜羅環球,圖文並列,童叟無欺,看餐牌就像看一幅世界地圖般,非常吸引饗客目光,帶來歷奇感覺,亦佐證店主對食材的完美追求。來自日本牛肉、紐西蘭羊肉、西班牙火腿、鹿兒島雞件等地。品嚐湯頭,就像喝下一場題材豐富的盛宴般。
棉花雞

【棉花雞】
上方舖陳火腿絲、雞肉、魚肚、冬菇、及蔥花。湯色呈白灰稠狀,味道像以金華火腿、豬肉及雞殼熬上幾小時而成,但奇怪是沒帶半分油脂,估計店家應耐心親自隔油。高湯味道精密濃郁,魚肚吸入湯汁,一口咬落爽滑魚肚,美妙湯水就在口內綻放迴旋,就如吸取水份的毛巾被扭擰排水感覺。

雞件餐牌說是用鹿兒島貨源,但烹調手法及味道過於淺薄,感覺就像只薄施鹽粒醃味,再簡單用湯水灼熟而已。估計店家採用這種處理方式是避免餸菜劍走偏激過於濃郁,喧賓奪主遮蓋及污染一碗精心熬製靚湯。

麵條沒得選擇,只有一款陽春麵,認真霸道。這是一流廚師應有的自信,我說這麵好,你就吃這麵,不要東拼西湊影響整體口感。陽春麵條質感有點像上海麵,但就形狀較為扁平,口感煙韌耐磨。

做了一回日本人,慢慢地逐口逐口地把湯水飲乾見底,此是對店主美食的一份尊重與欣賞。以往我印象深刻是添好運:米芝蓮是寵幸,亦是惡魔。業主見你客似雲來,很快便來加租,令你只改為生產快速食物,以賺取更多邊際利潤繳納租金,放棄耐性耗時的傳統制作模式,再往後一點美食變質食客漸少而結業。

我希望店主繼續支持,也希望這店是良心業主吧!
  • 棉花雞
2021-10-22 259 浏览
聽聞好多人排 所以見佢晚市一開就即刻沖入去食左先🤟🏼食左最多人推既「海龍王」,個湯真係無得頂 湯頭唔係好油膩好濃個種,而係清得黎會食得出好香既蟹味面量係睇落唔算多 不過最後係會飽到食唔曬既量 絕對足夠(見隔離食開既客都會直接叫少面)餸黎講佢既墨丸好香真材實料 蝦既肉都好結實彈牙 但就略嫌唔夠味另一個貼心位係知道你要剝蝦殼 會主動俾塊濕紙巾你💓另一碗試嘅就係「好頭好尾」,係以牛肉為主打 個湯第一啖飲落去好有驚喜 最尾係會有回甘既感覺。餸黎講佢既牛面肉好好味 又淋又香牛味 仲要有2-3塊 唔會到喉唔到肺👍🏻
聽聞好多人排 所以見佢晚市一開就即刻沖入去食左先🤟🏼
食左最多人推既「海龍王」,個湯真係無得頂
湯頭唔係好油膩好濃個種,而係清得黎會食得出好香既蟹味
另一個貼心位係知道你要剝蝦殼 會主動俾塊濕紙巾你💓

• 好頭好尾
1️⃣⭐️好頭好尾 $108 (7.5/10)⭐️一見牛尾湯就知一定要叫😋 法式燴牛尾同川味和牛面頰肉好淋,好好食😆 牛肉份量亦都好多✌🏻 牛骨湯底好香濃,一飲就知好足料煲❤️ 可惜嘅係和牛面頰無乜辣味🥺2️⃣⭐️潤牛麵 $138 (7/10)⭐️其實哩個都好推介,雖然相對其他貴少少🤣 一上枱就見個慢煮美國頂級牛小排好吸引😍 一睇就知好嫩🤤 法式煎鵝肝片唔會太薄,食成個麵更濃郁💕 豬潤湯底朋友話好好食🥳 唔會有平時大家怕嘅豬潤臭味,配埋扁陽春面好夾🙌🏻3️⃣ 棉花雞 $98 (6/10)裡面有鹿兒島地雞肉、魚肚、北菇、雲腿絲😛 真係成隻棉花雞咁🤣 湯底冇另外兩款咁濃,更加食到材料嘅味道👍🏻 雞肉同魚肚都ok,不過未好食得出鹿兒島嘅雞肉同平時嘅有咩分😂 一樣係扁陽春面做底😗4️⃣ 涼拌麻辣手工豆腐 $32 (6/10)反而哩個有啲失望😩 先講佢嘅麻辣醬好好食😋🌶 豆腐都好滑,不過以呢個價錢份量好少🙈

1️⃣⭐️好頭好尾 $108 (7.5/10)⭐️

2️⃣⭐️潤牛麵 $138 (7/10)⭐️

3️⃣ 棉花雞 $98 (6/10)

4️⃣ 涼拌麻辣手工豆腐 $32 (6/10)
1K
好湯好麵棉花雞蕃茄蛋牛價錢💲: $94/ $80好味程度😋: 4.5/5服務🍴: 3.7/5環境🗾: 3.2/5性價比🥢: 3.5/5回頭率😚: 4.3/5-忍唔住要比呢間插隊出先,因為真係有驚喜!🤤 識食的人都應該有聽過呢間係大圍的好湯好麵,只不過係一間鋪頭仔但日日大排長龍,好高人氣。見到一碗麵起碼$80-$130,好懷疑到底值唔值。試完之後,我有答案了😋-✅✅棉花🐔。湯底較杰身,飲落個嘴唇會黏黏地,好足料咁!加埋雲腿絲,味道更鹹香濃郁😆 食到尾真係會飲晒成碗咁濟😱 麵身用左扁陽春麵,但完全唔會過軟,相反仲有小小咬口。餸方面的鹿兒島地雞肉色澤粉嫩,滑溜唔鞋。魚肚大舊,索晒高湯好正呀😭 仲有啲北菇同雲腿絲。呢碗麵$94我都覺得值得,要試🥰-✅番茄蛋🐂。呢碗用左番茄高湯加大量車厘茄😙 都係好杰身的一款!味道偏甜,覺得酸返小小會好啲🤫 但佢真係同出面茶記/蕃茄xx個啲個湯完全唔同,更濃郁,更足料的番茄同茄膏咁🤩 呢個陽出面就會容易一patpat同埋索湯的速度好快,所以個人中意扁個隻多啲😕 不過佢的燉牛舌好好食‼️有大約4-5片,超腍‼️係入口可以化開個隻😚仲有牛香添。面頭加多隻荷包蛋,係冇得輸
好湯好麵
服務🍴: 3.7/5
環境🗾: 3.2/5
性價比🥢: 3.5/5
回頭率😚: 4.3/5

✅番茄蛋🐂。呢碗用左番茄高湯加大量車厘茄😙 都係好杰身的一款!味道偏甜,覺得酸返小小會好啲🤫 但佢真係同出面茶記/蕃茄xx個啲個湯完全唔同,更濃郁,更足料的番茄同茄膏咁🤩 呢個陽出面就會容易一patpat同埋索湯的速度好快,所以個人中意扁個隻多啲😕 不過佢的燉牛舌好好食‼️有大約4-5片,超腍‼️係入口可以化開個隻😚仲有牛香添。面頭加多隻荷包蛋,係冇得輸的配搭!

❌冷泡桃香雲南紅茶。唔需要叫,普通茶一杯🤐

覺得如果大家好中意食麵的要來,佢個湯底係不得了!😎 我都會回頭食海龍皇湯!推介比大家!不過留意要等位,唔想等就開門時間好來啦!😝
2021-10-17 392 浏览
大圍尼間好湯好麵聞名已久,但每次嚟都大排長龍,令人卻步。難得今晚清閒,加上經過時人唔多,於是就決定排隊食麵喇。阿仔今次係第二次嚟,佢介紹我食好頭好尾,可惜輪到我時已經賣晒,所以我就要咗碗海龍皇湯,阿仔嗌咗黑口黑麵。老實講,我碗海龍皇湯的湯底喺濃郁嘅,亦都好好飲,但係並唔係我在香港飲到最好嘅蝦湯底,加上啲麵碌得有少少唔夠熟(真係有啲生硬,碌多20秒會好啲),所以整體上有少少失望。當然,食到後來啲麵喺好咗,因為巳經熟透,但係第一印象巳經喺ruin 咗。碗海龍皇有隻飽滿生蠔、墨魚滑、兩隻非常新鮮彈牙嘅大蝦,餐廳仲俾埋手套方便剝蝦殼, 非常為客人著想。阿仔碗黑口黑麵因為有墨魚汁,所以餐廰俾咗件「口水巾」,算係貼心。黑口黑麵主要有魷魚及墨魚,我試咗一羹湯, 味道好,但係唔係我杯茶,下次嚟都應該唔會嗌佢。因為係米芝蓮餐廳,所以預咗係貴。雖然今日嘅經驗唔係話太好,但係都會回頭,繼續試佢哋其他的湯麵。

黑口黑麵

2021-10-14