2021-09-24 287 浏览
上次食完都幾回味,今日試左d上次無叫既野。雖然好多野想試,不過一行二人肚既位置有限,就一人叫左一個。海南雞飯(55蚊)雞都ok,份量覺得同價錢相等,3隻醬比較中意酸辣個個,而湯就有點失望,感覺淡味,飯就唔算好重油飯味。叻沙(椰汁咖哩米粉)(51蚊)呢款入面有豆卜、魚蛋、蝦,味道唔錯,份量就算多。另外有飲品半價,就試左杯真多椰汁。杯野入面有d類似啫喱西米既物體,加埋d椰汁,味道唔錯又有d口感咁。埋單時,同朋友無散紙,諗住出去收銀分開比,可以找散佢,方便d,但收銀話唔可以,話淨係會收總數,其實就唔太明白個分別係邊,佢地收既錢係一樣,我諗佢地有加一,可能怕計落麻煩啦,不過佢話唔得就唔得啦,問題唔係話好大。今次既野食,無上次食個d咁出色,下次再試其他新野啦!
上次食完都幾回味,今日試左d上次無叫既野。
雖然好多野想試,不過一行二人肚既位置有限,就一人叫左一個。
海南雞飯(55蚊)
叻沙(椰汁咖哩米粉)(51蚊)
呢款入面有豆卜、魚蛋、蝦,味道唔錯,份量就算多。
今次既野食,無上次食個d咁出色,下次再試其他新野啦!
2021-09-07 396 浏览
Looking for some good satay food? Check out Good Satay. The place and service is not the best, but the food 100% makes up for it. A lot of my friends said they are here while growing up, and to see it being super popular now just shows their success. Highly recommend booking in advance though! 🌟 🐔 Hainan Chicken ($204 whole) - this is a must order, one of the best hainan chicken I’ve tasted. It was so soft and tender, and the flavour was there. Recommend ordering this with garlic rice (+$14) for

🌟 🐔 Hainan Chicken ($204 whole) - this is a must order, one of the best hainan chicken I’ve tasted. It was so soft and tender, and the flavour was there. Recommend ordering this with garlic rice (+$14) for the Singaporean experience. Also, the garlic rice is one of the best I’ve had, an explosion of flavour.

🌟🐔 Chicken Skewers ($51) - one of their signature dish, also another must order. I love their satay sauce 🤤 I also like how the chicken was not too attached to the stick, it was cooked perfectly!

🐔 Chicken Curry ($52) - first off this was really fragrant, can definitely smell the Singaporean curry taste. This paired with the roti parathan plain ($28 for 2) is a great combo. I recommend eating this right away because it does get cold though!
🍲 Fried Kway Teoh ($61) - love how the noodles were not too long, and the flavour of this. The sauce was not too heavy or salty, and like how the noodles were not sticking together.

🦐 Prawn Pot ($103) - love how they gave actual prawns, but that means we have to peel them 🙈 love the vermicelli of this tho, was a great addition to our feast!
2021-09-06 379 浏览
:「雖以沙爹為名,反而星洲炒蘿蔔另有驚喜。」《製》好時沙爹《品》【星洲炒蘿蔔糕】$61♦️熱辣奉桌,極級惹味,份量毫不吝惜,必點之選!♦️老饕極少一菜重喫,可再訪實在嘴饞,不能自持。♦️論鍋氣、濃味、皆是極品,炒得香氣飄散,又入味至極。♦️鹹味掛帥,香口微辣,去咖哩為,更適老饕之口。♦️清口者半途或會覺膩,但重口如老饕,可一人完食半碟。🔸入星洲炒米配料——蝦、但、肉碎,加菜圃、蔥、辣椒。🔸諸料炒勻,香氣盡釋,稍留自身香氣;🔸各自盡沾濃味調料,融成一碟濃郁滋味。🔸蘿蔔糕軟糯、炒蛋蓬鬆、菜圃爽脆、鮮蝦爽口,口感盛!▫️蘿蔔糕乾身,但調料濕潤,拌飯美味至極。▫️粒粒相若,成「一口」大小,容易入口。▫️不似尋常蘿蔔糕口感,更似粉團子(非貶義);▫️外微脆,內綿軟,微黏耐嚼,調料入味,好喫!—————————————————————————【海南雞飯】🔸份量不多,不少生菜絲薦底,無乍看豐盛。🔸肉質除位置不同而變化,嫩滑、紮實、微乾皆有。🔸雞味不算濃,主要靠三色醬提味,比較失色。🔹三色醬各有千秋,平分秋色——🔹紅章為甜酸辣醬,蝦醬為甜醬油,青醬為薑蔥油,🔹為整體生色不少。▫️雞油飯相對出色,粒粒分明,雞油香明顯,但可
:「雖以沙爹為名,反而星洲炒蘿蔔另有驚喜。」

《製》好時沙爹
《品》
【星洲炒蘿蔔糕】$61
♦️熱辣奉桌,極級惹味,份量毫不吝惜,必點之選!
♦️老饕極少一菜重喫,可再訪實在嘴饞,不能自持。
♦️論鍋氣、濃味、皆是極品,炒得香氣飄散,又入味至極。
♦️鹹味掛帥,香口微辣,去咖哩為,更適老饕之口。
♦️清口者半途或會覺膩,但重口如老饕,可一人完食半碟。

🔸入星洲炒米配料——蝦、但、肉碎,加菜圃、蔥、辣椒。
🔸諸料炒勻,香氣盡釋,稍留自身香氣;
🔸各自盡沾濃味調料,融成一碟濃郁滋味。
🔸蘿蔔糕軟糯、炒蛋蓬鬆、菜圃爽脆、鮮蝦爽口,口感盛!

▫️蘿蔔糕乾身,但調料濕潤,拌飯美味至極。
▫️粒粒相若,成「一口」大小,容易入口。
▫️不似尋常蘿蔔糕口感,更似粉團子(非貶義);
▫️外微脆,內綿軟,微黏耐嚼,調料入味,好喫!

【海南雞飯】
🔸份量不多,不少生菜絲薦底,無乍看豐盛。
🔸肉質除位置不同而變化,嫩滑、紮實、微乾皆有。
🔸雞味不算濃,主要靠三色醬提味,比較失色。

🔹三色醬各有千秋,平分秋色——
🔹紅章為甜酸辣醬,蝦醬為甜醬油,青醬為薑蔥油,
🔹為整體生色不少。
▫️雞油飯相對出色,粒粒分明,雞油香明顯,但可更濃。
▫️椰菜清湯味道打嗎,純粹解膩。
—————————————————————————

【雞、牛、豬各二串】
♦️串燒非原型肉,乃肉醬重組成之長條狀;
♦️表面烤得焦香,肉質不算鬆散,但肉汁欠奉,且徒微溫。

🔸沙爹醬夠稠,花生粒多,輕鬆掛肉。
🔸辣度不高,味算濃,但絕不及星洲炒蘿蔔糕。
🔸有一絲奇異酸味作為尾韻——
🔸不似變壞,似香料味,但不敢恭維。
🗺️尖沙咀麼地道63號好時中心144-148號舖
  • 星洲炒蘿蔔糕
2021-09-03 385 浏览
🇭🇰好時沙嗲·海南雞飯$55 l 炒貴刁$51佢個海南雞飯擺盤真係好靚 不過我呢碟上菜嘅時候個雞皮就有少少甩皮甩骨咁🙊🙊好彩佢食落係好食過佢個樣既 佢雞味好濃 而且雞肉都算滑 不過就好似無咩調味咁 要點啲醬汁先濃味啲🤣🤣反而佢個炒貴刁就超有鑊氣 惹味得黎唔會太油膩 不過因為呢個係我同同事share既 所以就無影到相😂·#rbyeat#rby東南亞菜#rby尖沙咀·📍尖沙咀麼地道63號好時中心144-148號舖
🇭🇰好時沙嗲
海南雞飯$55 l 炒貴刁$51

#rbyeat
#rby東南亞菜
#rby尖沙咀
📍尖沙咀麼地道63號好時中心144-148號舖
海南雞飯
🍴好時沙嗲,服務差,環境味道強差人意名不副實的餐廳…平日晚市19:15人流並不算太多,概坐滿8成人,筆者下單點了海南雞飯(轉髀)加一罐零系可樂,可樂等了1分鐘便可飲著等飯,可惜過了大約20分鐘,筆者的海南雞飯仍未見蹤影,但鄰桌比筆者較遲落單的甜品都已製作完成,甚至吃了差不多大半,筆者向樓面姐姐催單,大概8分鐘後仍未見有人回應,筆者只好第二次催單。當時樓面的姐姐才跟筆者說海南雞飯剛剛售罄,現在仍在製作當中,需要再等候多10分鐘左右才有。 🙄當筆者說為何下單時不提點客人?又一客海南雞飯要等超過三十幾分鐘?樓面姐姐不斷詢問是否要轉其他食物,但筆者已等候了不少時間,有感其他食物也需要等大概10分鐘,既然一心想吃海南雞飯當然堅持不轉。當然本人是唸唸有詞的向姐姐們理論。就在這時突然又有另一位男職員即時上了一客海南雞飯給筆者,讓人懷疑根本是樓面姐姐漏單及不想跟單而胡亂敷衍食客。😑不像筆者認知的那種皮薄肉嫩海南雞飯🙃這裡的是雞皮厚、肥膩無比,看到鄰桌把雞皮都分隔掉,然後滿佈一碟肥雞皮在生菜絲上,真心有點反胃🤢當然筆想害大家的眼球,還是呈現正常一點的圖片出來。油飯不是慣常金黃色的那種,而是淺啡色那款。油
🍴好時沙嗲,服務差,環境味道強差人意

油飯不是慣常金黃色的那種,而是淺啡色那款。油膩款式,油度充足,香味欠奉,望增肥的朋友可挑戰一下自己。

附送的餐湯雖說是雞湯,但也可以說成是胡椒粉的雞味水,淡而無味。

🔸小總結:
會有嚴重漏單情況出現!筆者大概等了40分鐘,在催促情況下才送餐。(害筆者都沒有心情拍照了)🥲食物味道及環境衛生亦強差人意,地板有點油油滑滑的感覺,其實餐桌也是。餐廳定價是不貴,但茶餐廳同樣價格可以有更好享受,想試伏的朋友可接受一下挑戰。💥

👅 味道:1/5
💰CP值:1/5
🕴🏻服務:1/5
🔰餐廳環境:1/5
👀回頭率:0/5 🙈 不會!絕不回頭!
🍽 餐廳:好時沙嗲
🌐地址:尖沙咀麼地道63號好時中心144-148
2021-08-31
2021-09-01 336 浏览
位於尖東嘅好時沙嗲,由十幾年前學生時代已經幫襯,咁多年嚟分別同過屋企人、同學、同事嚟過,對我講係一間回憶滿滿嘅餐廳。前排去紅館睇演唱會,就順便嚟食晚餐。兩個人點咗海南雞飯、炒貴刁、巴東牛肉同薄餅。落單後幾分鐘海南雞飯就上枱,好有效率。海南雞肉質嫩滑,而且完全無骨,啱晒我哋呢啲唔鍾意𦧲骨嘅人。雖然係三黃雞但唔覺得太肥膩,只係稍嫌雞皮唔夠爽彈。正宗海南雞以用雞湯同薑蔥蒜浸熟,所以本身係無乜鹹味只有鮮味,主要靠蘸三種醬料嚟調味。油飯味道夠濃,油香突出而且油潤感十足,飯嘅軟硬度亦適中。炒貴刁好有鑊氣又惹味,食落比較辣。貴刁每條上色均勻,賣相好靚,比起一般河粉更煙韌有咬口雖然偏油膩,但炒粉麵唔夠油就唔好味嘅。配料有蝦仁、臘腸同芽菜,臘腸甜甜地幾好味。巴東牛肉香料味同椰奶味濃郁,食落少辣。牛肉份量好多,有啲比較大舊,有部份已經散咗變咗牛肉絲融入醬汁之中,配埋薄餅食就啱晒隔咗幾年無食,水準依舊,仍然係咁好味而且價錢好平,真係好抵食。

兩個人點咗海南雞飯、炒貴刁、巴東牛肉同薄餅。

炒貴习

巴東牛肉

隔咗幾年無食,水準依舊,仍然係咁好味
而且價錢好平,真係好抵食。
炒貴习
2021-08-30 201 浏览
七夕情人節去咗食久違嘅好時沙嗲。除咗必食嘅沙嗲串燒,仲有我好鍾意食嘅蟹同埋咖喱。沙嗲我哋揀咗牛同埋豬各3串,燒得香,瘋狂點個沙嗲醬食,好惹味😋粉絲蟹煲蟹係頂角膏蟹🤤,蟹膏甘香,蟹肉飽滿鮮味;個湯好鮮甜😍,粉絲吸收晒蟹汁精華,加上淡淡的胡椒香氣,好好味。咖喱雞呢個咖喱醬不得了,又香又惹味,辣度啱啱好;雞大大件,啖啖肉;薯仔都入晒味。當然又要配返個薄餅瘋狂沾醬食,極之邪惡😈😋最後飲返個清甜椰青,好滿足😌

沙嗲
我哋揀咗牛同埋豬各3串,燒得香,瘋狂點個沙嗲醬食,好惹味😋

粉絲蟹煲

咖喱雞

最後飲返個清甜椰青,好滿足😌
2021-08-28 207 浏览
🍜 好時沙嗲 (尖沙咀) 🍜-記得好耐之前都食過呢間👾個陣係朋友介紹嘅🤔早幾日去到尖沙咀唔知食咩好😧就去返宜間食🤔對我來講都係麻麻地😢可能各人口味唔同🤣利申反😢我對新加坡菜認識唔係好深🥵🥵帶返個頭盔🪖-喇沙 ($51)佢哋所有嘢食都好熱😂係會熱到出晒汗🥲可能其中一個原因係我心火盛😂一邊食一邊出汗🤣個喇沙係好食嘅😎椰味好重,個湯係杰杰地咁嘅💕米粉好掛湯🤣我最鍾意就係一啖有米粉有湯🥰幸福感💯不過呢個有啲辣🌶唔識得嘅朋友仔要注意下😎-辣牛筋通菜煲(67):呢個辣係用胡椒調出嚟🥰個湯底係肉骨茶👾所以佢好重藥材味🤣佢啲牛筋煲到好淋好入味💕好好食🥰🥰-星洲炒蘿蔔糕($61):因為我對星洲菜(?)唔係好有認識🤔所以我唔知佢正唔正宗嗰啲😢但係我就係覺得佢係一個好普通嘅炒蘿蔔糕😂佢都係有少少辣辣地💕不過佢個蘿蔔糕入面好似冇蘿蔔咁樣嘅😂—(非專業,完全跟據個人口味☺)食物:8/10環境:7/10服務:8/10人均消費:$50-100up———————————————▪店舖名稱: 好時沙嗲 (尖沙咀)▪店舖地址:🔸尖沙咀麼地道63號好時中心144-148號舖-----------------------
🍜 好時沙嗲 (尖沙咀) 🍜
利申反😢我對新加坡菜認識唔係好深🥵🥵帶返個頭盔🪖
喇沙 ($51)

辣牛筋通菜煲(67):

星洲炒蘿蔔糕($61):

(非專業,完全跟據個人口味☺)
食物:8/10
環境:7/10
服務:8/10
人均消費:$50-100up
———————————————
▪店舖名稱: 好時沙嗲 (尖沙咀)
▪店舖地址:
🔸尖沙咀麼地道63號好時中心144-148號舖
-----------------------
2021-08-19 289 浏览
係尖沙咀沿住海邊行,行行下就行到去尖東。懶得去返去尖沙咀個邊搵食,就附近隨便找找。隨心有時都會搵到好野,呢間都係一個好例子。價錢都唔係好貴,食物都叫大份。▧ 巴東牛肉 呢個就朋友介紹,成落口牛肉味好濃,唔係滑身軟身個隻,係要咬一陣先咬得完,但愈咬愈有味個隻牛肉。不過我就中意軟身個隻牛腩味,唔會咬到個口好攰。▧ 香籣葉包雞 第一次食葉包雞 ,原來都幾好食。呢間佢烤既火侯好猛,外面既葉比佢烤到黑黑地,但入面好多汁,外皮香,只是邊邊有焦,食落口仲有淡淡香葉味。睇得出手工都幾複雜。▧ 雞牛豬沙嗲串燒 (半打)個人覺得正正常常。整體咁睇,性價比高。
▧ 巴東牛肉

▧ 香籣葉包雞

▧ 雞牛豬沙嗲串燒 (半打)
個人覺得正正常常。
整體咁睇,性價比高。

2021-08-01
2021-08-17 284 浏览
見openrice咁多好評,特意黎試下,果然無令人失望。位置係有點難揾,係一個無人流既商場,上左商場一樓都行左個圈至揾到舖頭,感覺都幾隱世,我諗唔係睇到operice都唔會發現到呢間餐廳。但可能就係咁,可以做返個比較實惠既價錢比客人。椰汁咖哩雞~雞既份量都幾多,唔係得幾嚿個種,不過略嫌椰汁味唔夠。巴東牛肉~呢個真係好好食,食落有幾個層次既味道。另外加左個白飯,送飯食一流。加多加多~呢個份量出乎意料既多,好多菜,入面仲有馬蹄、青瓜、雞蛋、蝦片等,個醬非常好味,有好香既花生醬味,食落有少少花生碎咁。食salad最怕d醬唔夠送,呢個食到最後仲有醬剩,唔洗省住食,哈哈!每啖都可以食到有醬。當日都想試埋d甜品,耐何實在太飽啦。下次再試!總括黎講,價錢唔貴,份量多,而且質素高。一定會再黎試其他菜式!

當日都想試埋d甜品,耐何實在太飽啦。下次再試!
  • 巴東牛肉
  • 加多加多
2021-08-17 263 浏览
聽聞此店很久,卻有點兒失望。海南雞飯,雞ok但雞味淡,但飯和湯是非一般難食,飯的味道很怪和很軟爛,飯和湯的溫度是溫的,若要食熱湯熱飯的人,就會比較不喜歡;沙嗲很乾不熱,醬汁也普通,與食評有點距離;咖喱雞,三塊雞加一塊薯仔,雞乾身和與醬汁只是放一起,不入味。咸檸七,四份一角咸檸加一小杯七喜。 星洲炒蘿蔔糕,醬料惹味,味道幾好,也是今餐覺得比較好食。整體是,是否出了名後,無論給你什麼質素都會很多人幫襯,所以質素大大下降?
聽聞此店很久,卻有點兒失望。
沙嗲很乾不熱,醬汁也普通,與食評有點距離

咖喱雞,三塊雞加一塊薯仔,雞乾身和與醬汁只是放一起,不入味

咸檸七,四份一角咸檸加一小杯七喜

星洲炒蘿蔔糕,醬料惹味,味道幾好,也是今餐覺得比較好食。

呢間鋪係好時中心入面,麼天道附近唔算難搵既餐廳。入到去佢係有兩個鋪位,7點去到都算多位唔洗排隊,但食下食下發現都係坐滿晒人。今次叫左炒通菜,炒蘿蔔糕,海南雞,巴東牛肉同埋兩杯飲品。海南雞既油飯同雞絕對係必叫 因為簡直係超值又好味。巴東牛肉個汁都好濃好特別撈埋薄餅食一流。另一樣必叫既係炒蘿蔔糕,佢係有少少濕但味道十分香口唔覺意就食晒。飲品黎講椰汁珍多冰真係有驚喜,佢係落左啲焦糖係底,估佢唔到非常之好飲
呢間鋪係好時中心入面,麼天道附近唔算難搵既餐廳。

今次叫左炒通菜,炒蘿蔔糕,海南雞,巴東牛肉同埋兩杯飲品。
炒蘿蔔糕

炒蘿蔔糕
  • 星洲炒蘿蔔糕
  • 珍多冰
2021-07-24 458 浏览
成日食泰菜,韓國菜,日本菜,今日轉下口味食星馬菜!海南雞飯- 有經典嘅黑豉油,姜蓉,辣椒醬配搭去骨海南雞,帶住小朋友去食都唔洗煩要剪來剪去,要人手去骨。雞肉嫩滑,雞肉同雞皮之間仲有一層啫喱,就算食到雞胸都唔會好柴👍🏻油飯-粒粒分明,淡淡香料,微微雞油香。炒貴叼- 利用甜黑豉油,配菜有魚旦片,蝦仔,雞蛋,芽菜。微辣加上星馬醬料,食落好惹味!粉絲蝦煲-睇落平平無奇,但粉絲吸收香料同蝦嘅湯汁,食唔停口!蝦食落新鮮,但不足之處過熟,口感比較柴實總括來講,老店水準保持得幾好!雖然環境感覺上好似茶餐廳,但勝在性價比👍🏻
成日食泰菜,韓國菜,日本菜,今日轉下口味食星馬菜!

油飯-粒粒分明,淡淡香料,微微雞油香。

2021-07-11 647 浏览
◦•●◉✿✿◉●•◦ 之前介紹過好時嘅海南雞飯又滑又大份 好抵食😆今次要介紹佢哋另外2味餸都係超高質!就係星洲蘿蔔糕&粉絲蝦煲喇🥰 星洲蘿蔔糕超級惹味,好重鑊氣,一個人可以KO半碟~ 粉絲蝦煲😂🌞d湯好甜 粉絲吸哂d湯真係好好味🤤另外再叫咗串燒🍡 極力推薦大家一試呢間小店☺️⁡◦•●◉✿✿◉●•◦
◦•●◉✿✿◉●•◦

之前介紹過好時嘅海南雞飯
又滑又大份 好抵食😆

今次要介紹佢哋另外2味餸都係超高質!
就係星洲蘿蔔糕&粉絲蝦煲喇🥰
星洲蘿蔔糕超級惹味,
好重鑊氣,一個人可以KO半碟~

粉絲蝦煲😂🌞

星洲炒蘿蔔糕
粉絲蝦煲
星洲炒蘿蔔糕
2021-07-08 434 浏览
本身0係尖東返工,lunch time 有咩好食呢個問題成日都發生,好時沙爹聽左好耐,但試就真係未試過叫左海南雞飯,海鮮叻沙覺講海鮮叻沙,湯底濃厚,足料,海鮮配料亦十分多,叻沙如果湯底唔得好大件事,但呢度完全無問題,值得一試至於海南雞飯,份量足料,雞件數目對比出面其他海南雞專門店呢度多好多,油飯粒粒分明,到海南雞飯既靈魂,3個醬,薑蓉蔥同油既比例剛剛好,唔會太多油而有油膩嘅感覺,酸辣醬亦唔會太辣,如果唔係好食到辣既都會接受到,黑油係3個醬之中最為出色,咸甜度岩岩好,點雞非常配搭但唯一需要改善既係因為當日我地被安排坐另一間房,可以lunch time,人手問題,要等一段時間先會有待應過黎落單,不過繁忙時間都明既,但希望下次唔使等咁耐啦

叫左海南雞飯,海鮮叻沙