2020-10-25 262 浏览
今日去左朋友家諗住唔想落街食!喺佢屋企樓下買兩個lunch...好耐冇食太興了!今日去到舖頭時,睇下個餐牌先!有個高級d嘅侍應即刻介紹我地宜家2個餐都係$8x蚊!已經有陽州炒飯小菜同梅菜肉餅飯……嘩!乜平左咁多!好la..就照跟佢介紹仲加埋$3蚊仲有凍飲!😱😋😋分炒飯比小朋友食,未影相就食左咁多!應該都幾好味!😋正呀!普通一間茶餐廳都唔止la👍👍Thx.咁耐冇食,原來抵食又好食夾大件!可以食多幾次啦!
今日去左朋友家諗住唔想落街食!

分炒飯比小朋友食,未影相就食左咁多!應該都幾好味!

😋正呀!普通一間茶餐廳都唔止la👍👍Thx.
咁耐冇食,原來抵食又好食夾大件!可以食多幾次啦!
2013-02-11 630 浏览
有d野真係不講不快呀新年流流 真係唔想勞氣 第一次幫襯太興既700幾蚊既盆菜個個以為可以食到一個開心既盆菜 點知唔係呀仲越食越勞氣 個個食到口啞啞 真係冇人會知道呢個盆菜 只係得個樣

有d野真係不講不快呀

新年流流 真係唔想勞氣
第一次幫襯太興既700幾蚊既盆菜

個個以為可以食到一個開心既盆菜 點知唔係呀

题外话/补充资料: 我唔知其他人 係唔係同我既遭遇一樣 我知依家d野咩都貴 但都起碼比我地見到d燒肉啦 我地個盆菜連舊燒肉都冇
2013-02-09
等候时间
1 分钟 (外卖自取)
庆祝纪念
团年饭
2012-10-03 333 浏览
太興出品 ------ 果仁叉燒月餅太興的燒臘出品是多麽的出名, 品質好有保證~ 因此太興用上8種優質外國果仁及至尊叉燒來製月餅, 確實令人引頸以待果仁含量比叉燒還要多, 叉燒是粒粒超瘦叉, 越嚼越有肉味;果仁粒粒爽脆, 咬落會「咯咯」發響, 口感一流 餅皮不油不膩不厚, 吃下四分一件都沒有滯的感覺全部香港生產, 由師傅手工鮮製, 放心享用!
太興出品 ------ 果仁叉燒月餅

全部香港生產, 由師傅手工鮮製, 放心享用!
2012-09-30
  • 果仁叉燒月餅
2012-06-10 131 浏览
呢編唔係食評, 本來亦無打算影相, 所以D相係食食吓影..哈哈.話說一家3口去食晚飯, 我同細佬都係叫燒味餐 (燒味飯+ 一碟菜 + 一杯飲品), 而母親叫雞扒通粉。我要燒肉叉燒瀨, 菜要生菜, 凍奶茶;而細佬的餐的菜要菜芯。首先我的瀨粉一嚟...已經好似比人食過咁(份量)..不過..算。之後嚟咗一碟通菜....咁我地"覺得"佢係嚟錯...不過..算...無所謂..照食。到我地食完咁滯, 仲欠一碟菜未嚟, 咁我地叫一個女侍應同我地跟進。佢轉個頭就話因為無哂生菜, 所以果碟通菜係2人份量。有無搞錯, 無咩菜又唔同客講, 你知我一定要通菜咖。 我同佢反映, 佢話佢話唔到事, 叫咗個高級D的女侍應嚟 , 佢都係咁解釋, 我又同佢理論, 你又唔同我講無, 我以為你上錯通菜咋, 咁高級女侍應不停said sorry...話已叫上菜的侍應同客講, 不過佢無講。咁呢個高級女侍應話炒番一碟菜比我地, 我要咗菜芯。食完, 行去比$時, 收銀係果位高級女侍應, 佢都不停said sorry, 話咩依家廚房唔同部門, 無溝通....好坦白講, 我作為一個客, 我又點知理得你咁多"內部"溝唔溝通呀...如果你

有無搞錯, 無咩菜又唔同客講, 你知我一定要通菜咖。

好坦白講, 我作為一個客, 我又點知理得你咁多"內部"溝唔溝通呀...如果你講無咩菜, 要轉其他, 其實我地無所謂(亦無可奈何)...但如果你唔同客講, 就係你地之過失囉。
2012-06-01
2012-05-14 145 浏览
姑仔與她的新婚丈夫把金豬帶回奶奶家時, 它依然是新鮮熱辣, 聽說是剛燒好的: 這隻乳豬依體型來說屬乳豬界中的大齡奶奶需要回禮所以她把燒豬的頭、尾切下, 再包起交給姑仔。隨後就是大刷乳豬的時間乳豬皮絕大部份是光皮, 但也有少許部份是燒到凹凹凸凸尤如麻子一樣的麻皮; 豬皮脆口而脂膏輕, 肉薄兼細嫩, 骨酥香, 不過某些部份竟然豬皮下盡是豬肥膏, 吃三嚿都會超油膩、滯 不過奶奶給大家一些白砂糖來沾, 竟然會降底那些乳豬的油膩感 好神奇在此, 祝願 區氏夫婦 白頭到老, 永結同心!
這隻乳豬依體型來說屬乳豬界中的大齡
奶奶需要回禮所以她把燒豬的頭、尾切下, 再包起交給姑仔。

隨後就是大刷乳豬的時間

不過奶奶給大家一些白砂糖來沾, 竟然會降底那些乳豬的油膩感
好神奇

在此, 祝願 區氏夫婦 白頭到老, 永結同心!
2012-05-13
庆祝纪念
纪念日
還記得在2010 至 2011年間,我和我的同事幾乎每幾天總要吃一次太興,是配合它們鋪天蓋地的廣告 (其實很煩厭!) - 太興 Everyday.....早於2011年的後期,太興就開始不停的加價,加到現在有點離譜的地步。 當大家都齊聲炮轟大家樂的50元燒鵝飯連飲料,請大家留心太興的普通燒味雙拼飯連凍飲已加至53元,吃的竟是普通燒味,莫說人家大家樂的還是給你鵝肉。 所以我們幾乎都沒有再去太興了。在小西灣這個地方叫價這麼高而質量也跟不上吧,還值得我們光顧嗎? 以前的午飯時間是坐無虛席,相較現在的冷清,管理層是否要繼續以加價來經營呢? 今天有同事已厭倦周遭的食肆,就提議重返太興。 就算是為了他重新踏入太興。 不用說都知是貴價貨,不想吃超貴價燒味飯做大水魚,就叫點餸菜來平衡一下心理,因為像今天我叫的金銀蛋蒸雞脾肉餅配白飯一個小菜而言,叫價是47元連凍飲,就是晚飯茶餐廳的蒸餸價錢,比較燒味飯來說,水魚指數較不明顯。 餸菜上桌了,豉油滿碟也是,就是太興的手勢,不見怪。 肉餅上面有一點金銀蛋和葱花,香口味度也足,算是不錯了。隨手就夾起一塊肉餅,夾肉餅需要用勁去對抗肉餅的彈性,入口時有很大的胡椒粉味

餸菜上桌了,豉油滿碟也是,就是太興的手勢,不見怪。 肉餅上面有一點金銀蛋和葱花,香口味度也足,算是不錯了。隨手就夾起一塊肉餅,夾肉餅需要用勁去對抗肉餅的彈性,入口時有很大的胡椒粉味,胡椒粉是下多了,也不見怪是因為要用來辟去雪雞攪碎後難纏的雪味,所以雪味很少。 這個肉餅確實做得不錯,以雞肉 (誰知道是否真的是雞髀肉) 來做肉餅,很難打起膠質,而這裡的雞脾肉餅做得很彈牙,是肉餅應有的質感,加上配搭的金銀蛋,和葱花的味道,完全配搭令食慾大增。 所以,這個叫價47元的小菜套餐是貴,但不太離譜吧,肯定比燒味飯好就是了。
金銀蛋蒸雞脾肉餅
然後再來一杯太興的凍奶茶,這裡的凍奶茶做得很不錯,受惠於太興集團早前成功研發了樽裝的濃香港式奶茶,是真的甘香的那種,就這樣它們會把奶茶一支支的放入凍櫃冷藏,人客點到時就倒出來,再放在滿佈冰粒的小盤上保持冷凍,這樣就做出了像金鳳的無冰凍奶茶。說茶味和奶香味都做到了,還有吃得出多種茶葉調製的茶香,層次也有了!所以雖然是樽裝奶茶,但味道、奶香和幼滑度都做得很好,比起好多茶記的即製貨色有過之而無不及。
凍奶茶
太興呀太興,只要你的價錢不要像搶鈔票般的欺人,以你所做的菜和凍奶茶的質數,還是可以吸引到老主顧的再次光臨,及早回頭吧!
2012-04-25
凍奶茶
金銀蛋蒸雞脾肉餅
2011-04-04 38 浏览
想食燒味就自自然諗起太興, 喺而家嘅時世食$35一盒嘅雙併燒味飯會唔會過份呢?? 太興燒味好食但點解要賣咁貴??油雞的豉油汁很甜,而且雞肉嫩滑。半肥瘦义燒很蜜汁, 送飯一流。义燒用梅頭豬肉, 所以燒成後也是淋淋滑滑。 大家看看, 义油雞的份量比其他燒味店也多成倍, 所以$35一個燒味飯盒算物超所值

2011-03-18
1K
2011-03-27 54 浏览
3月27日,10:00太座建議到這裡吃早餐。客多要派籌等位,五分鐘後入座。要了N1 和 H跟鴛鴦和齋啡。客多廚房和水吧都吃力。等了10分鐘,太座的湯通粉、炒滑蛋配多士先到,味道正常。15分鐘後,太座的鴛鴦,我的雪菜米粉和火腿多士到。- 雪菜夠酸鮮,米粉爽口。- 火腿若再煎香點會更好。太座之我愛辣,便要求侍應拿辣椒油。5分鐘後仍未送來,我便再叫同一侍應。太座發現她露出不屑的表情。我和太座都吃完桌上的東西。頭頂的"水吧黃燈"都不亮了。我的齋啡仍未到,太座有事先離去。我便要求那侍應,跟進我的齋啡。那侍應竟在我面前,通過對講機,向水吧說:84A的齋啡未到,快點出,讓他飲完走人。"喝完走人"我生氣了。10秒後(10:32)齋啡到,共等了30分鐘。- N年在MM土瓜灣廠裡,咖啡博士真人show,都不用30分鐘啦我便開始慢慢享受,那即磨齋啡。期間,兩位女仕入座。她們發現桌未清理,便要求部長處理。部長祇用,我太座留下的餐紙,抹一抹。後來女士們,要求其他侍應用布再抹。最終我用15分鐘,享受那齋啡。下次再發生,我會叫魔怪送來報紙,再用30分鐘嘆咖啡。因為我週日是閒人一個。送錢入你袋:寧可得罪君子,莫得罪閒
3月27日,10:00
太座建議到這裡吃早餐。
客多要派籌等位,五分鐘後入座

要了N1 和 H跟鴛鴦和齋啡。
客多廚房和水吧都吃力

等了10分鐘,太座的湯通粉、炒滑蛋配多士先到,味道正常

15分鐘後,太座的鴛鴦,我的雪菜米粉和火腿多士到。
- 雪菜夠酸鮮,米粉爽口。
- 火腿若再煎香點會更好。

太座之我愛辣,便要求侍應拿辣椒油

5分鐘後仍未送來,我便再叫同一侍應

太座發現她露出不屑的表情

我和太座都吃完桌上的東西。
頭頂的"水吧黃燈"都不亮了。
我的齋啡仍未到
,太座有事先離去。

我便要求那侍應,跟進我的齋啡

"喝完走人"我生氣了

10秒後(10:32)齋啡到,共等了30分鐘

我便開始慢慢享受,那即磨齋啡

期間,兩位女仕入座。
她們發現桌未清理,便要求部長處理

部長祇用,我太座留下的餐紙,抹一抹

後來女士們,要求其他侍應用布再抹

最終我用15分鐘,享受那齋啡

下次再發生,我會叫魔怪送來報紙,再用30分鐘嘆咖啡

因為我週日是閒人一個

送錢入你袋:寧可得罪君子,莫得罪閒人呀

題外話:外謝Billy和皇上幫忙,我已買到類似太興用的米粉
10:02落單,齋啡10:32才到
2011-03-27
等候时间
5 分钟 (堂食)
$24 (早餐)
2010-09-03 31 浏览
其實我覺得間間太興的服務不是太好, 除非你係熟客. 小西灣這間太興, 就有一個很不高興的遭遇話說我叫了一個叉燒鷄飯, 其實是一個普通不過的菜色. 上枱時, 賣相OK, 有脾有胸, 叉燒鷄飯其實無乜賣相可言, 但求排得整整齊齊就可以, right? 簡單不過! 先吃叉燒, OK, 是無問題的. 再食雞, 有血, 不夠熟, 要求換, 不是高要求吧, 何況只要求換雞, 不用換叉燒... 但是受面黑及冷言對待, 都無乜問題, 佢地唔係賣service, 環頭環尾係咁上下. 可是換來碟雞是, 雜亂無章, 全部都是胸來的. um.... 第一個感覺係.... 佢地o係人地其他果d 碟到調過來的... 說衰一點, 是人地吃剩的嗎. Sorry... 諗到呢度, 好無衣食咁... 一舊都無吃....

2010-07-27 29 浏览
上次在太興燒味餐廳光顧了T13,見到樓下的食家"泰利Terry"介紹了輕盈四寶飯(又叫T2)。今日家中的人都早已經出外,所以午飯唯有在太興進食吧!!來到太興已經過了下午兩點,亦進入了下午茶時間。我坐下即二話不說,點了一客輕盈四寶飯加熱奶茶。輕盈四寶飯 - 材料包括少量菜心、鹹蛋半隻、燻蹄、墨魚及紅腸各四片。先以匙羹將鹹蛋殼挖出來,隨後也聞到一陣陣的濃香麻油味。甜豉油雖然淋得唔多,但是勝在落得均勻。燻蹄和墨魚片非常爽口,紅腸的厚薄切得適中。只不過有兩點美中不足之處,首先是那幾條菜心可能煮得過久,上檯時已經見到有點變黃。另外就是鹹蛋黃本身唔漏油,感覺上有少許失色。熱奶茶 - 上次幫襯無叫到,今次點都要飲番一次。茶味香濃之餘,奶妹也很適中,整杯奶茶非常香滑。當飲到一半的時候,更見到「掛杯」現象。原來不只是紅酒掛杯是好,奶茶也是一樣。然而一杯奶茶能夠做到掛杯效果,主要是看沖茶師傅的功架。作為飲食服務從業員,待客有禮是一個必定的宗旨。在兩次的親身經歷當中,無論是侍應抑或收銀員,我都能夠感受到他們對光顧的食客都很體貼有禮。由進入餐廳直到離開那一刻,我所聽到的包括「歡迎光臨」、「請慢用」、「多謝光臨

作為飲食服務從業員,待客有禮是一個必定的宗旨。在兩次的親身經歷當中,無論是侍應抑或收銀員,我都能夠感受到他們對光顧的食客都很體貼有禮。由進入餐廳直到離開那一刻,我所聽到的包括「歡迎光臨」、「請慢用」、「多謝光臨」和「拜拜」,見到的都是微笑。雖然這幾句說話和舉動,對食客而言只是微不足道。但是對於一眾餐廳服務員而言,卻是非常重要的。

以價錢而言,這個下午茶餐本身是抵食。再加上他們有那麼殷勤體貼的待客態度,絕對是值得再次前來光顧。
今次坐33號卡位
奶茶香、滑、濃
奶茶掛杯效果
牆上的圖案
2010-07-15 54 浏览
今日出左去跑步,足足跑左90分鐘,回到小西灣邨已經是2:35pm。本來打算買麵包,不過行經太興門口,見到有張輕鬆茶餐的餐牌幾吸引,本住一番嘗試的心態試試。餐廳本身的設計都整齊骨子,畢竟是集團式經營。起碼每一個卡位,有獨立的茶牌座和調味料座。現場環境是用了較暖色調的燈光,都幾有浪漫情調。坐下已經有位女士擺低杯暖水,我花左差不多三分鐘去睇清楚個餐牌,期間沒有人催促「落單」。心目中已經有一個選擇,就是T13。到底什麼叫T13呢??就請大家看清楚吧!!炸菜肉絲湯米粉 - 碗米粉都算都幾多料,而且炸菜又好夠味。我仲衰多手落左唔少胡椒粉,不過都唔係好辣。鬆脆多士 + 香滑炒蛋 - 先睇清楚塊多士,比起其實茶餐廳的仲厚一丁點。至於牛油方面係用Anchor,而且舊牛油仲分開送上。我淨係研究塊多士,都用左一分鐘咁滯。拿上手仲暖,搽左牛油上去再一啖咬落去,真係幾甘香鬆脆。至於份香滑炒蛋,就咁望落去好似炒得老左一點。但是當我用刀切開之後,居然係好滑嫩,而且入口又有濃烈的蛋味。熱好立克 - 基於早上已經飲左奶茶的關係,於是叫一杯熱好立克。下糖之後攪拌,匙羹沾上了不少沉澱的好立克粉,睇黎水吧呢位師傅都幾重手。下

熱好立克 - 基於早上已經飲左奶茶的關係,於是叫一杯熱好立克。下糖之後攪拌,匙羹沾上了不少沉澱的好立克粉,睇黎水吧呢位師傅都幾重手。下次如果再去幫襯的話,一定要叫杯熱奶茶。

最近他們正在做一個推廣,就是由即日起至7月19日,食客可用優惠價HKD$38,購買一套共三罐的太興原味佳餚(包括濃香咖喱牛腩、滋味咖喱雞和多蕃茄肉醬)。

今次食呢一個輕鬆茶餐,用上了HKD$25。離開之前再睇睇店內其他的餐牌,坦白說句除了早餐和輕鬆荼餐之外,其他的食品價錢算是有點兒昂貴。如果以茶餐而言,HKD$25的確是大眾化價錢。
輕鬆茶餐的餐牌
埋單只需HKD$25
  • 鬆脆多士
  • 香滑炒蛋
2010-06-12 12 浏览
是日約朋友去小西灣運動場做運動後來吃宵夜 (9pm後有)十時多, 這裡還未關要了『叉燒五星級燒肉河』($31) +3飲可樂叉燒好味, 五星級燒肉超咸, 但朋友說她的沒有事...個人認為...太興的tea及宵夜才抵食
是日約朋友去小西灣運動場做運動後來吃宵夜 (9pm後有)
十時多, 這裡還未關

要了『叉燒五星級燒肉河』($31) +3飲可樂
叉燒好味, 五星級燒肉超咸, 但朋友說她的沒有事...

個人認為...太興的tea及宵夜才抵食
$34 (宵夜)
2010-06-07 29 浏览
起身已經是近兩點,於是到太興來一個下午茶當作午餐。「輕盈墨魚四寶飯」($22)「四寶」包括墨魚、燻蹄、紅腸每樣四至五片,及咸蛋半隻。端來的時間,已聞到很香的甜豉油汁味。整齊地將「四寶」鋪在飯上,賣相十分討好。雖說是「輕盈」,但份量不少,當作午餐食也可!「冰鎮凍奶茶」(+$3)奶茶略為偏甜。總括來說,以這個價錢食這個水準的食物,十分抵食!
起身已經是近兩點,於是到太興來一個下午茶當作午餐。

「輕盈墨魚四寶飯」($22)

「冰鎮凍奶茶」(+$3)
奶茶略為偏甜。

總括來說,以這個價錢食這個水準的食物,十分抵食!
下午茶的餐牌
埋單$25
冰鎮凍奶茶
輕盈墨魚四寶飯
2010-03-22 14 浏览
在家中呆了一天,獃到近乎連晚餐也不想吃了。但,唔食唔知有幾餓,吃,還是要的。於是,來了太興,因為始終認為太興是小西灣最有水準的餐廳。叫了西式晚餐: 洋葱汁坑燒雞扒和,冰鎮奶茶......其實我是為它而來的=.=。但﹐出乎意料的,這竟是我近來吃過最好吃的雞扒! 雖然說茶餐廳用冰鮮雞煮菜已是不爭的事實,但每一口咬下,又不禁令我懷疑這真是急凍雞?雖然心中思量不斷,但手口並沒有閒著,不知不覺間,一個晚餐已被我解決。呆呆的一天,以一個滿足的晚餐寫下句號。P.S. 樓下的大大,節哀順便,。
在家中呆了一天,獃到近乎連晚餐也不想吃了。
但,唔食唔知有幾餓,吃,還是要的。

於是,來了太興,因為始終認為太興是小西灣最有水準的餐廳。

呆呆的一天,以一個滿足的晚餐寫下句號。

P.S. 樓下的大大,節哀順便,[出得嚟食,預左要忍]。
冰鎮奶茶
主菜
K.O.
2010-03-21
冰鎮奶茶
主菜
K.O.
2009-10-27 17 浏览
住响小西灣八年, 幫襯咗太興八年, 一路都覺得佢哋d燒味一d都唔靚, 义燒硬掘掘, 就算講明肥义佢都只係比硬义, 乳豬就層肥羔厚過層肉, 燒肉就d皮一d都唔脆, 唔知佢點可以叫自己燒味餐廳. 佢哋最近出咗個下午茶餐有個細嘅义燒飯就好似幾抵, 但午飯時間嘅燒味飯就又貴又難食.服務又差到九流, 你想揾d侍應永遠見唔到, 尤其下午茶時間, d侍應同d熟客傾偈坐埋同d客一齊, 又大聲講大聲笑,好似响佢自己屋企咁, 離哂譜, 當其他客唔存在.最離譜係今日, 我幫襯咗八年, 我次次去都用狗袋袋住隻狗仔入去, 由佢哋响細舖到而家都係, 今日入到去, 個侍應比咗張最入嘅枱, 坐低咗準備叫嘢食, 個四眼男經理魏志偉指住我個狗袋問係咪狗, 唔帶得入嚟. 隻狗响個袋度冚到實, 你都見唔到係咪狗, 加上咁多年嚟我都係咁帶隻狗入去, 如果你係咁嚴嘅, day 1 就唔好比我入, e家呃我幫襯咗八年. 我問個四眼經理攞佢老細個名同電話佢唔敢比, 剩係話佢叫陳生, 唔知佢叫乜名. 想阻止我投訴佢. 後來我响其他途徑知佢上司係地區經理鄧生, 再上係總監黎生, 咁点解佢同我講係姓陳呢? 佢冇可能direct repo

我問個四眼經理攞佢老細個名同電話佢唔敢比, 剩係話佢叫陳生, 唔知佢叫乜名. 想阻止我投訴佢. 後來我响其他途徑知佢上司係地區經理鄧生, 再上係總監黎生, 咁点解佢同我講係姓陳呢? 佢冇可能direct report 比太興個老細陳永安先生啩!

即日下晝即刻打比地區經理鄧生, 話半個鐘頭內覆我解釋, 但冇影. 第二日再打比總監黎生, 佢應承聽日下晝兩點覆我.

我對呢間嘢極之反感, 之前幫襯佢係因為呢頭冇乜嘢揀, e家寧願唔食.
2009-10-26