餐厅: 太興
资讯:

餐厅: 太興
资讯:

2024-03-23 52 浏览
咖喱牛腩飯:牛腩份量超級多,多到都唔夠撈飯,牛腩與牛筋比例佔一半一半,肉軟稔不韌,牛筋出乎意料很軟滑 像果凍 。 可惜米飯偏乾硬 。熱檸水:檸檬有三大片,熱水夠熱👍🏻
咖喱牛腩飯:

熱檸水:

檸檬有三大片,熱水夠熱👍🏻
2024-03-16
用餐时段
2023-07-25 1669 浏览
今天跟Honey逛中環文聯莊,之後想飲杯奶茶,所以就到了太興。點了凍奶茶、熱奶茶和奶油多士,三樣都不行。奶茶奶味太濃,完全蓋過了茶味,還以為自己在飲奶。奶油多呢…根本不是多士,沒有烘過一樣。真的不行!

點了凍奶茶、熱奶茶和奶油多士,三樣都不行。

奶茶奶味太濃,完全蓋過了茶味,還以為自己在飲奶。
奶油多呢…根本不是多士,沒有烘過一樣。

真的不行!
2023-07-25
2023-01-04 2446 浏览
早前,我睇 Viu TV,留意到陳葦璇及 Eric Kwok 個太興廣告,才得知適逢 <太興> 今年33週年,推出3款限定新特飲!找天週末,走去中環租庇利街 <太興>!3款限定新特飲,包括:桃膠奶茶、香芋奶茶及豆花奶茶 我為了豆腐花奶茶而來 <太興>,原來好多食客都有點!看來是受歡迎飲品!下午茶羅宋湯通粉配四色卷 $42羅宋湯通粉酸香醒胃,通粉軟硬適中又入味,起碼好過麥當勞貨色的扭扭粉!四色卷這是魚肉配蟹柳,調味不錯!豆花奶茶 (午餐或下午茶+$3)凍豆花奶茶表面加上1串3粒燒棉花糖,賣相吸引!沒有加冰,入口已經夠冰凍! 奶茶香滑濃郁,而且這是減甜配方,燒棉花糖甜度恰到好處而富彈性!浸落奶茶是另一種食法!其實!<媽咪雞蛋仔>之前都有供應,奶茶都好夾到豆腐花!當然,<太興> 香滑濃郁的凍奶茶,比較 <媽咪雞蛋仔> 更勝一籌!

找天週末,走去中環租庇利街 <太興>!

3款限定新特飲,包括:
桃膠奶茶、香芋奶茶及豆花奶茶

我為了豆腐花奶茶而來 <太興>,原來好多食客都有點!
看來是受歡迎飲品!

下午茶

羅宋湯通粉配四色卷 $42

羅宋湯通粉配四色卷及豆花奶茶

羅宋湯通粉配四色卷

四色卷
這是魚肉配蟹柳,調味不錯!

豆花奶茶 (午餐或下午茶+$3)
凍豆花奶茶表面加上1串3粒燒棉花糖,賣相吸引!

沒有加冰,入口已經夠冰凍!

其實!<媽咪雞蛋仔>之前都有供應,奶茶都好夾到豆腐花!

豆花奶茶

2022-07-23
羅宋湯通粉配四色卷
豆花奶茶
2022-06-08 3491 浏览
煙三文魚菜粒炒飯三文魚惹味有鹹魚風味,飯粒柔韌適度,又不會太油,菜粒脆口,好味,我推薦。燒味三拼午餐叉燒甘香可口,燒肉算可以,但切鷄絕對有改進空間,一來切得太細太碎,二來雞肉欠鲜嫩。希望下次光顧能够再有驚喜!奶茶好飲,港式風味。咖啡不錯,只覺得太細杯!

煙三文魚菜粒炒飯

煙三文魚菜粒炒飯

燒味三拼午餐

奶茶好飲,港式風味。

咖啡不錯,只覺得太細杯!
2022-03-08 2706 浏览
其實一般大型連鎖食肆我都好少寫食評嘅,因為通常質素都相對穩定,特別係早餐通常相對真係冇咩好講,而且相較之下我寧願晒啲心機去寫一啲比較細嘅舖頭,感覺上會比較有價值。但係今次嘅體驗真係應該係連鎖食肆黎講接近最差嘅體驗。最近好多舖頭都唔開啦,朝早中環更加係咁,咁就諗住求其食個早餐啦,首先嘢飲送錯,嘢食都係送錯,然後個扎肉米粉冇咗塊扎肉…其實都係得個一塊扎肉,碗米粉數埋其實都冇幾多樣材料都可以咁…雖然都冇幾多台客都可以係咁錯。不過算,但係佢補番塊扎肉俾我嗰陣,可唔可以係咁煮煮佢?成塊啲扎肉係凍㗎,真係唔知想點。然後睇返碗米粉,呢個嘢真係可以拎出嚟比佢個客嘅咩,首先個賣相就已經幾唔開胃,我一度懷疑係咪人哋食剩嘅。OK,我哋唔好睇樣,青豆裏面凍嘅,呢個係咩玩法?真係成件事感覺好差,雖然都唔會有乜嘢好嘢,但係呢個標準會唔會太低?講埋服務啦,我感受嗰度啲職員應該都幾唔開心,不過都係算啦,連鎖茶記黎姐

2022-03-05
$35 (早餐)
2021-07-24 2959 浏览
一碟70幾蚊叉燒飯成功靠美味嘅叉燒汁,掩蓋到又乾又柴又不新鮮嘅叉燒除咗叉燒本身有問題,連個師傅刀功都有問題,切完的叉燒成條連體嬰一樣。夥計的工作態度仲好差,我碟飯都食咗一半嘢飲都未到,水吧嗰兩個掛住玩手機,環境還十分之惡劣,門口冷氣機不停滴水,但連小心地滑牌都冇放出嚟,如果同老人家去記住小心。結論:如果我調到他的叉燒汁我應該不會再去幫襯。
一碟70幾蚊叉燒飯
成功靠美味嘅叉燒汁,
掩蓋到又乾又柴又不新鮮嘅叉燒
除咗叉燒本身有問題,
連個師傅刀功都有問題,
切完的叉燒成條連體嬰一樣。
夥計的工作態度仲好差,

我碟飯都食咗一半嘢飲都未到,
水吧嗰兩個掛住玩手機,
環境還十分之惡劣,
門口冷氣機不停滴水,
但連小心地滑牌都冇放出嚟,
如果同老人家去記住小心。
結論:如果我調到他的叉燒汁我應該不會再去幫襯。
2021-07-24
2021-07-24 1537 浏览
D 叉燒 又firm 又hard基本嘅豬肉都攞唔到靚嘅部份另要加$18 燒腩難食到😰$98 係其他燒味店已經係天價邊有可能收 呢個價錢又沒有例湯但自己仲話 燒味大王,連基本嘅燒味都唔識做。
D 叉燒 又firm 又hard
基本嘅豬肉都攞唔到靚嘅部份
另要加$18 燒腩難食到😰
$98 係其他燒味店已經係天價
邊有可能收 呢個價錢
又沒有例湯
但自己仲話 燒味大王,連基本嘅燒味都唔識做。
2021-07-24
2020-05-31 5616 浏览
晏晝本來想出街食飯先來落大雨,唯有又跟同事叫網上外賣平台外賣。今次喺太興度叫咗個叉燒燒肉飯,等左半個鐘終於到。食物顏色唔算吸引,好深色,同平時行過見到掛喺度果啲咁鮮色都幾大分別。但係食落啲叉燒蜜汁夠晒甜好好味,可惜d肉太瘦,如果係半肥瘦叉燒就正。燒肉有五舊,味道不過不失,望埋去以為燒肉皮好似脆卜卜,但係食落都係唔脆,可能因為外賣焗到冧咗。超多飯啲汁落晒底,撈完唔會太鹹啱啱好。$72一個雙拼飯加一杯熱飲稍貴,不過落大雨都冇辦法。

超多飯啲汁落晒底,撈完唔會太鹹啱啱好。

$72一個雙拼飯加一杯熱飲稍貴,不過落大雨都冇辦法。
2020-05-25
等候时间
30 分钟 (外卖送餐)
2020-04-10 2583 浏览
朝頭早去中環探朋友,順便喺附近食個早餐,之前都有一排喺度食早餐,所以佢嘅餐單有冇改變,我都好清楚。其實我每次都好期待佢個餐單會有新嘅菜式,可惜佢嘅早餐都係一成不變,每次都係嗰幾個選擇,如果佢早餐嘅選擇可以多啲或者每季都有唔同就好啦!每次食佢嘅早餐都會飽冰鎮奶茶,因為冰鎮奶茶係佢嘅招牌飲品,佢嘅招牌奶茶,而且加$3就可以飲到,所以我每次都會飲!佢嘅早餐質素普普通通,只可以話係正常發揮,唔會有太突出嘅感覺。
2020-03-16 2115 浏览
今日lunch 本來好想食太興果個瑞士汁牛河重叫同事一齊去食,點知去到睇曬全部餐牌都冇瑞士牛汁得普通嘅干炒牛河,當時真係有啲失望即是唔知食乜好,於是睇下隔離左右食啲乜賣相吸唔吸引,望到隔離枱好似食緊臘鴨脾飯賣相又好似幾靚咁,於是再睇睇餐牌果然見到真係有我就叫了,來到賣相都好靚臘鴨脾都多同事見咁靚就叫我請佢食舊,味道唔錯唔太咸又唔會好硬送飯一流,柯華田夠濃好味最怕有啲茶餐廳唔知點解啲柯華田冇味冇道好鬼難飲
最怕有啲茶餐廳唔知點解啲柯華田冇味冇道好鬼難飲
2020-03-16
用餐时段
2020-01-28 1588 浏览
年初一🧨🎁🎉🎊🎈🏮🎀............食返個重量級大🐷手,祝大家橫財就手。新年應節,當然係要好意頭,太興隨了燒味好㫓。原來豬手都做得咁好味,侍應服務招呼仲非常好👍👍呢隻大🐷豬手炆得又夠稔,又夠味,肉質不會像其他的肉做到(鞋颯颯),味道適中,而且仲滿滿骨膠原,下面有小唐菜索咗D汁仲好味,價錢仲好抵食。68元大大隻😜三拼燒味飯套餐——-自選三款燒味,燒鵝,燒肉配肥叉燒,燒鵝肉嫩滑,燒肉肥叉一樣咁嫩滑好味😋三拼燒味飯套餐——-自選三款燒味,油雞🐔,燒肉配叉燒,油雞肉質夠嫩滑,燒肉叉燒,又係太興燒味之選⋯⋯
年初一🧨🎁🎉🎊🎈🏮🎀............

2019-06-11 4102 浏览
中環太興對於中環返工嘅朋友來說應該一點也不陌生..在中環上班的這些年頭也不知在這裏渡過了多少個早上我喜歡點早餐B, 熱柚子蜜, 足夠令你飽足一個早上. 招牌炒滑蛋滑溜, 兩塊正方形的火腿口味正宗, 牛油配多士稍為熱一點較好, 還有這裏員工服務態度很專業呢

早餐B
2019-06-11
$40 (早餐)
早餐B
2019-04-18 2583 浏览
原本想在中環太興外賣燒鵝,看到門口貼出新品 「馬來椰香春鴨」 ,於是立刻改變主意,買了一隻「椰香春鴨」 回家, 想不到 原來都幾大隻,認真抵食夾大件,食前可以用微波爐「 叮」 一至兩分鐘,暖暖地就最啱食,而且非常好食。據説這鴨是用飼養40天的春鴨,採用香茅、蝦米及洋葱等材料製成的上湯將鴨浸熟,再配以由椰奶及多種秘製香料熬成馬來咖喱椰香汁,香滑不辣,鴨肉鮮嫩多汁,送飯一流。 外賣價(下午4時起供應)一隻:$68 堂食價晚上6時起供應)一隻:$70半隻:$35

馬來椰香春鴨

外賣價
(下午4時起供應)
一隻:$68

堂食價:
(晚上6時起供應)
一隻:$70
半隻:$35
2019-04-18
外卖自取
$68 (其他)
馬來椰香春鴨
  • 椰香鴨
2019-03-21 1628 浏览
我今日係年初二 出邊人山人海周圍嘅食肆都大排長龍 係我哋完全冇預約嘅情況底下就隨便入咗間連鎖餐廳就實無死當然要食佢哋最招牌嘅燒味 我哋就揀咗燒鵝買相非常之靚 燒鵝髀非常油亮 雖然食落去係凍嘅但係味道依然相當美味 肉質鮮嫩 連我平時唔食皮嘅都食埋佢嘅燒鵝皮 不過食得太多都係唔係咁好然後我哋因為呢一個套餐所以加咗$25 升級咗個杏汁豬肺湯杏汁豬肺湯相當有驚喜 整個湯係奶白色 相當足料 杏仁味非常重 我呢啲好鍾意食杏仁嘅人就啱晒 而且佢價錢一啲都唔貴 我要喺出邊飲一個行汁豬肺湯仲要咁足料我諗價格都唔平👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
當然要食佢哋最招牌嘅燒味 我哋就揀咗燒鵝
然後我哋因為呢一個套餐所以加咗$25 升級咗個杏汁豬肺湯
2019-01-20
2019-03-12 1086 浏览
#太興 (中環)中環租庇利街12-13號萬安商業大廈地下A及B號舖-----星洲炒米($60)- 炒米炒得太油太濕 唔夠乾身 蝦係冰鮮蝦 仲係唔爽口ge冰鮮蝦 叉燒份量好少 少到唔覺得自己食左 咖喱粉落得太重手 亦炒得唔夠均勻 食炒米ge時候都仲食到微微ge粉感~睇黎太興都係食返燒味穩陣d~😂-----B仔整體評價:3.5/10個👍🏻B仔抵食程度:4/10個👍🏻B仔環境評分:6/10個👍🏻B仔味道評分:4/個👍🏻B仔回頭機會:1/10個👍🏻-----跟住我一齊吞食香港啦!#swallowcentral
#太興 (中環)
中環租庇利街12-13號萬安商業大廈地下A及B號舖
B仔整體評價:3.5/10個👍🏻