2024-02-16 142 浏览
呢兩日突然好想食酸辣野 但又唔想食米線突然醒起香港開左太二 於是就去左食酸菜魚咁啱近啟德 就去左啟德分店不過拎飛後都等左差唔多個半鐘先入到座同埋好奇怪既係 櫃台果位職員5點幾就唔比人拎飛明明果日排下隊就一定食到因為排到後面好多人會等唔到咁耐走左所以愈等d飛會去得愈快 講緊可以一次過飛10幾張飛好彩後來攞飛果部機無啦啦自己開返 所以先拎到飛我覺得職員安排拎飛呢個位可以改善下講返d食物 首先一入座職員會同你講可以自助沖洛神花茶咁我都沖左杯 但我覺得味道麻麻因為真係好酸想叫其他野飲又睇唔啱到後來都得就咁出去斟暖水飲好過由於我一個人食 就咁叫左個一人份既酸菜魚至於其他主菜 我興趣不大因為好似好多紅油 我自己麻麻地落好多紅油既菜式酸菜魚一試果然名不虛傳同埋我想講佢句口號 酸菜比魚好吃 係真既😂我認同 唔係因為佢魚唔好食 而係酸菜太好食其實煮左咁耐 咬d菜葉已經唔會有明顯既酸味不過好神奇既係咬落去仲保留到鮮嫩既質感真係唔知點解 好似平時食恰菜心果種菜葉咁同埋好明顯係炒過再煮 因為好香至於魚都好食 好嫩滑 又有魚味湯都好正 味道有層次 麻酸辣俱備辣度無得揀 似譚仔小辣有明顯辣味之餘又唔會蓋過酸菜同其
呢兩日突然好想食酸辣野 但又唔想食米線

連加一 埋單$305
全程手機落單加比錢
店員好似有d係完全唔識講廣東話 不過識聽
不過服務我感覺唔係特別好
員工唔夠殷勤同醒目(?)
環境係寬敞舒適 又有USB位叉電 呢樣係正

洛神花茶

1/2人份酸菜魚

1/2人份酸菜魚
2024-02-14 189 浏览
【過江龍✨太二酸菜魚 ✨😍隆重登場】太二就定下了「酸菜魚就一種味道,就用一種魚、一種辣度, 不加辣也不減辣」的規矩,實踐「酸菜比魚更好吃」,終於來到香港,今次特登去附近airside 分店幫襯。晚市已經見到有唔少人排隊等候,原來依家港澳門店訂座好方便,訂座登記後會獲得二維碼,憑二維碼到店出示即可入座,咁就慳返唔少時間。餐廳環境好闊落,設有自助茶水,可以免費任飲自家製陳皮洛神花茶。每枱都有個搞笑抽籤,有得食有得玩幾過癮。點了老壇子酸菜魚1-2人份 HKD258另外可以再加紅薯粉,魚肉嫩滑無骨,啖啖肉,辣到固定,唔會太辣,酸菜可以中和辣度,啲紅薯粉吸晒啲湯汁,煙煙韌韌好惹味。藤椒撈汁海鮮雞,呢個係冷盤小食,配上麻辣醬汁,刺激味蕾。麻辣小酥肉,即叫即炸小食,香酥可口。最後點咗個甜品西瓜椰汁冰粉,清新得來又可以解辣。
【過江龍✨太二酸菜魚 ✨😍隆重登場】

藤椒撈汁海鮮雞,呢個係冷盤小食,配上麻辣醬汁,刺激味蕾。

本身我係一位 #酸菜魚迷除咗由細到大都鍾意食魚肉之外仲好鍾意酸酸辣辣嘅味道全球都有分店的內地人氣過江龍「 #太二酸菜魚 」 @taierhkmacau 終於來到香港了🇭🇰一口氣在港同步開咗四間分店今次我就去咗位於九龍城的新商場「 #AIRSIDE 」 @airsidehk 行街之後就去醫下肚仔有冇諗過成魚有得測運氣喺等嘢食嘅過程中每一張枱都有一個 #太二抽籤筒可以即時測測自己嘅運氣喔❣️⊰⊹════════════════⊹⊱💬 ✎ 食後感 :✨餐廳近門口位置有一個免費自助吧因應個人口味沖調洛神花/陳皮水酸酸味味好開胃呢🤍【 #老壇子酸菜魚 】我哋四個人剛好可以叫3至4人份量餐牌上仲有四款配料追加紅薯粉可以索哂湯底嘅精華味道簡直就係酸菜魚嘅最佳配搭瞬間金黃色的酸菜魚來到了驟眼睇魚嘅份量非常多四人食唔使爭食先飲一啖酸菜魚湯味道酸酸味味好開胃而主角鱸魚魚肉食落去完全係冇骨口感滑溜味道好新鮮雖然酸菜魚不能選辣度但係好適合香港人口味不太辣🧡【 #麻辣小酥肉 】口感外酥內嫩的小酥肉Q彈鮮嫩的肉質很美味滿口肉汁肉香搭配麻辣粉食落去更香更滋味💚【 #乾蔥菌菇灼菜心 】食咗咁多肉類要叫返碟蔬菜清一清腸胃
本身我係一位 #酸菜魚迷

清甜的味道令人胃口大開

最後我哋捧住個肚出門口呢
四人埋單只係$1000左右
可見這一間是性價比很高的 #酸菜魚
下次一定會encore再試!
2024-02-09 188 浏览
太二酸菜魚終於開到嚟香港,即刻同朋友去咗Airside分店試吓,餐廳內外裝修都好還原大陸嘅太二,闊落得嚟都依然保留大陸嘅自助茶水吧部分,枱面仲有籤筒比食客等上菜嗰陣玩!老壇子酸菜魚(2-3人):2-3人份都非常大兜,而且每舊魚都好大塊,肉質都好軟嫩,亦唔會夾雜魚骨等等。酸菜入口好酸爽,味道啱啱好唔會過酸,亦唔會煮得太耐無咗酸味。入面仲有一片片蘿蔔,煮過之後好入味!個個中意食雞翼:雞翼個皮好香脆,肉好嫩!配咗一個蛋黃醬,蛋黃醬唔係好似出面嗰啲咁杰,反而可以輕易沾到成隻雞翼都係醬!啱晒我哋呢啲鍾意食醬嘅人!蛋酥軟糍粑:呢個糍粑同一般嘅糍粑唔同!食落有好香嘅蛋酥,而且口感超軟糯!面口有灑上黃豆粉,再加上佢放喺側邊嘅黑糖醬,甜甜哋配上蛋酥味,同埋軟軟糯糯嘅口感,做甜品簡直一流!奶凍綿綿紅豆沙:好香嘅紅豆沙味,而且紅豆份量好足,入面仲有啲奶凍,飲嘅時候會一次過有多重口感,好有驚喜!埋單450蚊左右,雖然番大陸食可能一半都唔洗,但唔洗搭車又唔洗行咁遠,得閒過下口癮都接受到既!

2024-02-05 184 浏览
一講起食酸菜魚就會諗起太二,依家係香港都食到,最近同朋友行開Airside, 見門口都幾多人等位,好受歡迎,所以一於試下!餐廳環境闊落,全部都係卡位座椅,坐得舒服之餘,同其他枱距離夠闊,空間感十足。老壇子酸菜魚(1至2人份) $258上菜既時候好有儀式感,侍應會叫口號。餐廳標榜酸菜比魚更好食,原來酸菜係由太二自家醃製,控時控溫醃製近一個月,唔怪之得食落特別新鮮爽脆!魚肉用左鱸魚,肉質鮮嫩滑溜,食落啖啖肉唔會有骨。我地仲加左金菇 +$20 同紅薯粉 +$20,兩款配菜都可以索晒湯汁既味道,酸酸辣辣好惹味!藤椒撈汁海鮮雞 $68期間限定既涼菜,有雞絲、蝦、蟶子、青瓜,藤椒汁分開上,鍾意落幾多就落幾多,我地怕辣落左少少撈,少少辣,但又唔會蓋左海鮮既鮮味,感覺好清新。蛋酥軟糍粑 $48即叫即炸,同平時食既有啲唔同,外層用左蛋漿包住,入口比較酥脆,裏面煙韌軟淋,好食!喜翻翻砂紅糖冰粉 $22食完酸菜魚,食碗冰粉解辣之餘仲可以清一清味蕾,紅糖冰粉有仙草、冰粉、紅糖,甜甜地,食完好涼快!西瓜椰椰冰粉 $22入面有西瓜粒、椰子啫喱、冰粉同杏仁片,椰子味突出,味道比較清甜,個人鍾意依款配搭多啲。飲品方面

老壇子酸菜魚(1至2人份) $258
魚肉用左鱸魚,肉質鮮嫩滑溜,食落啖啖肉唔會有骨。

藤椒撈汁海鮮雞 $68

蛋酥軟糍粑 $48

喜翻翻砂紅糖冰粉 $22

西瓜椰椰冰粉 $22

飲品方面仲有個自助吧,可以俾大家自己沖陳皮洛神花茶,味道酸酸甜甜,好解辣!

「吃魚拯救世界!」來自深圳的人氣「太二老壇子酸菜魚」於上年年底正式進駐香港,今次選擇了啟德Airside 新店,環境座位寬敞,而且有一個大櫥窗可以觀看整個製作過程。步入餐廳至整個用餐時段,員工一致用普通話揚聲吶喊,上菜也會有專屬「太二」對白「好吃的魚來了!」 。香港餐牌同內地分別不大,酸菜魚一樣不能選辣度,只能選份量大小。太二酸菜魚酸菜高湯偏酸,辣度不算強,中段麻感湧現;魚肉選用鱸魚 🐟 大片的去骨魚肉入口彈韌鮮美。碟上印有「酸菜比魚好食?」,太二酸菜醃製近30天出壇,酸度適中,亦不會太淋或太硬;另外可以加配料,薯粉加進酸菜高湯吸盡精華,口感煙煙韌韌,也頗吸汁。太二的酸菜魚整體吃起來不會太油膩。太二還有不少招牌菜式和小食,當中網民力棒亂⼑雙椒炒⽜⾁週末午市已經售罄,多款選擇下點了一份糊辣口水雞,雞肉嫩滑,香濃醬汁但不算太辣。紅薯芝士波波即叫即炸,紅薯微微甜香,加上鹹香芝士,入口惹味!馬蹄好椰青補涼味道清爽,內有爆珠、馬蹄和果凍,口感十分豐富。楊桃百香果檸茶,味道酸酸甜甜,十分開胃解膩。「太二老壇子酸菜魚」集鮮、酸、辣、香於一身,且專注於一個口味,其獨家調味深受歡迎,絕對值得一試。週末特

太二酸菜魚

芝士紅薯波波

週末特別多人朝聖,記得登入太二網站預約,靠登記QR Code去門店就可以了❤️
太二酸菜魚
芝士紅薯波波
2024-02-05 642 浏览
近嚟好多國內餐廳嚟咗香港開分店,但講到最出名嘅梗係「太二酸菜魚」啦🤭 記得佢初初喺深圳開嘅時候,平日都起碼等2個鐘!今次佢喺Airside開分店,當然要快人一步去潮聖啦🏃🏻‍♀️香港太二可經網上連結訂座,唔駛排隊值得一讚👍🏻 每次有人客進店,店員都會大嗌「食魚拯救世界🐟🐠」,細問之下原來太二一直有做公益活動,所以到店幫襯便間接做善事了❤️老坛子酸菜魚 + 粉絲 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️太感動啦!味道跟國內分店100%還原,終於可以隨時都食到有質素嘅酸菜魚啦🥺 鱸魚好滑無骨,可以放心大啖食,而且份量超多,粉絲配埋酸菜魚湯勁入味,加埋酸菜一齊食好正,我差唔多自己一個食晒啲粉絲😁糊辣口水雞 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️估唔到原來口水雞都咁有水準!辣汁感覺係特別調配,有一種好獨特嘅香味!雞肉已經去骨拆成細細舊,配埋清爽嘅青瓜,食完好開胃,會不停夾吓夾吓又一舊🤤蛋酥軟糍粑 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️如果見到餐牌有糍粑,基本上我都一定會點😋 糍粑一碟6條,我會建議最多2人分食,多1個人分都覺得唔夠喉,因為真係好好食呀😎 糍粑整得好軟糬,上面灑咗黃豆粉,食嘅時候沾啲黑糖,係食辣嘢嘅最佳甜品!馬蹄好椰清補涼 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️聽個名唔好似為係涼茶🤣 其實而家國

老坛子酸菜魚 + 粉絲 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

糊辣口水雞 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

蛋酥軟糍粑 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

馬蹄好椰清補涼 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
聽個名唔好似為係涼茶🤣 其實而家國內好興飲,入面有啫喱、馬蹄等配料,飲落陣陣椰香好清爽👍🏻

楊桃百香果檬茶 ⭐️⭐️⭐️⭐️
呢杯酸酸甜甜,有好多百香果粒好有咬口,飲落唔會太甜,好解渴~
老坛子酸菜魚
蛋酥軟糍粑
2024-01-28
下午茶
老坛子酸菜魚
蛋酥軟糍粑
2024-02-01 135 浏览
香港也有太二酸菜魚啦!今次去新開的Airside 店。網上的訂位一早無晒,星期日唯有早些去攞籌等位。好誇張,大約七點去到,多人到吾俾攞籌!侍應話要等三四十張枱,幸好我無理佢照等,四人枱叫得幾快(因好多人放棄了),等了約二十分鐘便有枱。招牌酸菜魚,魚滑配菜也多,酸菜味道適中,尤其喜歡闊薯粉煮到半通透,吸晒湯的精華,正!🤗勁喜歡這鵪鶉蛋,細細粒,彈牙又入味,混埋中間紅色同綠色嘅配料一齊食,勁好味!我次次都要叫多一碟😚

2024-01-31 77 浏览
➲ 啟德 太二酸菜魚過江龍太二酸菜魚係 啟德 Airside 開店啦,內裏寬敞明亮,全卡座形式,坐得舒服,仲有太二公仔陪你坐添。仲有無限添飲的陳皮洛神花茶,酸酸甜甜開胃解渴。➳ 老坛子酸菜鱼1至2人份 ⁽⁷/¹⁰⁾上菜時店員會叫口號,「比魚好吃的酸菜來了」,滿滿的儀式感。厚實魚片滑嫩,酸菜真係比魚更好食,酸度夠又爽脆。酸菜魚湯底酸辣,酸度鹹味平衡得好好,順滑易入口。➳ 大满贯小吃拼盘 ⁽⁸/¹⁰⁾一次四款小食合併,有齊雞翼、薯波、蝦片、麻辣小酥肉,啱曬貪心嘅你地。薯波真係好脆,放耐咗唔會淋曬。但最驚喜的係炸雞翼,滑嫩入味,炸得來唔會無曬肉汁。➳ 芥末虾仁球 ⁽⁹/¹⁰⁾芥末炸漿包裹住蝦仁,口感香脆,芥未嗆辣攻鼻,又意外地夾。➳ 蛋酥软糍粑 ⁽¹⁰/¹⁰⁾酥炸糍粑,煙煙韌韌,金黃色的外皮,鬆脆煙韌拉絲,大大份六件,一定要分享快樂,先可以食得曬,淋上黑糖糖漿同黃豆粉,香甜得來又唔黏牙。➳ 喜翻翻砂红糖冰粉 ⁽¹⁰/¹⁰⁾傳統紅糖口味,有仙草立方、小丸子、冰粉,爽口滑溜煙韌,三重口感,底部還有山楂花生碎,食都尾都仲有配料。➳ 西瓜椰椰冰粉 ⁽¹⁰/¹⁰⁾晶透冰粉,配上西瓜、椰肉、椰子脆片、小

➲ 啟德 太二酸菜魚

➳ 老坛子酸菜鱼1至2人份 ⁽⁷/¹⁰⁾

➳ 大满贯小吃拼盘 ⁽⁸/¹⁰⁾

➳ 芥末虾仁球 ⁽⁹/¹⁰⁾
芥末炸漿包裹住蝦仁,口感香脆,芥未嗆辣攻鼻,又意外地夾。

➳ 蛋酥软糍粑 ⁽¹⁰/¹⁰⁾

➳ 喜翻翻砂红糖冰粉 ⁽¹⁰/¹⁰⁾

➳ 西瓜椰椰冰粉 ⁽¹⁰/¹⁰⁾
晶透冰粉,配上西瓜、椰肉、椰子脆片、小丸子,多種配料,冰涼清新消滯。

平日晚市都超級多人,預先係Openrice 訂定位就唔洗等啦。

九龍城啟德協調道2號AIRSIDE 地下G003-G004號舖
2024-01-31 3863 浏览
呢幾日濕凍好適合食酸菜魚,朋友提議試吓被譽為酸菜魚嘅天花板太二酸菜魚。依家太二在香港有四間分店,香港人唔洗北上都可以食到,仲可經連結登記訂座勁方便!餐廳環境闊落好坐,設有自助茶水,每枱仲有個搞笑抽籤,一路聽到店員齊齊助力「吃魚拯救世界」,氣氛都幾開心吓。必點老壇酸菜魚!老壇子酸菜魚1-2人份 HKD258另外可以再加脆豆腐/紅薯粉 /金針菇大大嘅盤子邊寫住「酸菜比魚好吃」勁搞笑。冇得咁比架喎!酸菜系酸菜,魚系魚,魚肉嫩滑大塊,口感扎實又鮮甜,魚肉肉質頂誇誇,酸菜入口脆爽,酸度正岩,另加紅薯粉充滿飽足感。藤椒撈汁海鮮雞 被佢個菜名吸引,原黎系雞肉拼海鮮再淋上特製藤椒汁,充滿麻辣風味,卻不失清爽,麻辣程度自己控制。麻辣小酥肉賣相唔錯,即叫即炸香酥可口,仲配咗辣粉更惹味。芥末虾仁球大大粒蝦球口感彈牙,搭配芥末醬絕對夠香口。马蹄好椰清补涼好有驚喜!飲落有好多爆珠在口中爆開,口感好得意。

必點老壇酸菜魚!
老壇子酸菜魚1-2人份 HKD258

另外可以再加脆豆腐/紅薯粉 /金針菇
大大嘅盤子邊寫住「酸菜比魚好吃」勁搞笑。

藤椒撈汁海鮮雞

麻辣小酥肉
賣相唔錯,即叫即炸香酥可口,仲配咗辣粉更惹味。

芥末虾仁球
大大粒蝦球口感彈牙,搭配芥末醬絕對夠香口。

马蹄好椰清补涼
好有驚喜!飲落有好多爆珠在口中爆開,口感好得意。

2024-01-31 116 浏览
幾年前北上食過呢間太二酸菜魚覺得好食!近排佢地嚟咗香港,屋企人話想試下就去咗啟德Airside 分店,我地去到等左陣已經截位,可見其受歡迎程度!🍭好無骨氣雞爪($68)呢個好好食呀!無骨雞爪食得好暢快,口感爽脆,加上麻麻辣辣嘅醬料真係會食到上癮🤤 食晒成碟都覺得唔夠喉😂 🍭老壇子酸菜魚1至2人份($278)酸菜魚是必吃,有1-2人/3-4人份量,我地加$20落埋薯粉!酸菜魚好滑好香口!酸菜都好食!🍭蛋酥軟糍粑($48)佢嘅糍粑好食,熱辣辣上碟,咬落去口感好軟糯,加入黃豆粉及糖漿增添甜味🫶🏻🍭喜翻翻砂紅糖冰粉($22)冰粉比較少食,冰粉好滑溜,仲有唔同配料如涼粉、丸子、nuts等,口感豐富!🍭馬蹄好椰清補涼($28)呢個真係好岩食辣嘢飲😂 好清涼爽口,幫助解辣解膩!✨可經連結訂座很方便

🍭好無骨氣雞爪($68)

🍭老壇子酸菜魚1至2人份($278)

🍭蛋酥軟糍粑($48)

🍭喜翻翻砂紅糖冰粉($22)

🍭馬蹄好椰清補涼($28)
呢個真係好岩食辣嘢飲😂 好清涼爽口,幫助解辣解膩!

✨可經連結訂座很方便
2024-01-31 73 浏览
由深圳食到黎香港都要食佢🤩無論要排幾耐隊都要食,真心值得排嘅一間👍🏻老壇子酸菜魚1-2人份必點的好食到不得之了,先講下個魚滑到唔使咬個種嫩滑,酸菜都冇得輸惹味到呢,我加左粉絲吸晒d汁,正到唔識形容,一定一定要食。大滿貫小吃拼盤🥘有雞翼、蝦片、魷魚鬚、紅薯波波,小食都好豐富。蝦仁娃娃菜🥬有蝦仁香味加左小小肉粒,令到娃娃菜吸晒d湯味。馬蹄好椰清補涼🥣我同係講好清涼消暑,估佢唔到咁好味。我地再加左半碗白飯,佢半碗盛裝好搞笑🤣仲有陳皮、洛神花茶係任飲添。
老壇子酸菜魚1-2人份
大滿貫小吃拼盤🥘
有雞翼、蝦片、魷魚鬚、紅薯波波,小食都好豐富。
蝦仁娃娃菜🥬
有蝦仁香味加左小小肉粒,令到娃娃菜吸晒d湯味。
馬蹄好椰清補涼🥣
我同係講好清涼消暑,估佢唔到咁好味。
我地再加左半碗白飯,佢半碗盛裝好搞笑🤣
仲有陳皮、洛神花茶係任飲添。
2024-01-30 81 浏览
從前到深圳必食的太二酸菜魚🐟終於在香港開設了分店急不及待要馬上衝去試試餐廳裝潢與深圳無異都是以黑白色簡潔型格設計會主餐廳同樣提供免費自助洛神花茶區可以自已沖泡陳皮洛神花茶🫖好飲之餘仲有益養生另外餐廳亦有提供叉電線非常貼心至於食物方面當然必點酸菜魚✤ 老壇子酸菜魚一至二人份($258)魚肉嫩滑無骨而且每一片都很完整厚身每一口都非常滿足而酸菜亦非常出色夠酸夠爽太二強調酸菜比魚好吃便可見其對酸菜的信心加上微微辣味🌶️真的非常開胃另外加了金菇($20)和粉絲($20)令整體更豐富粉絲吸收了湯底精華味道一絕✤ 糊辣口水雞 ($68)有別於大部分餐廳所用的現成口水雞醬這碟口水雞的醬汁味道相當獨特麻香辣非常平衡而且味道不會過咸加上已去骨的雞肉🐔方便又好吃✤ 個個鍾意食雞翼($68)雞翼外皮香脆可口內裏仍保留肉汁雞翼醃得非常入味沾上蜜糖🍯芥末醬味道更有層次✤ 馬蹄好椰清補涼($28)椰汁🥥味好突出非常香甜總結太二在香港的分店同樣能發揮水準無論酸菜魚或其他小食都很出色絕對值得一試👍🏻而且太二可以經連結訂座非常方便
從前到深圳必食的太二酸菜魚🐟終於在香港開設了分店

好飲之餘仲有益養生
另外餐廳亦有提供叉電線
非常貼心

至於食物方面當然必點酸菜魚
✤ 老壇子酸菜魚一至二人份($258)
魚肉嫩滑無骨而且每一片都很完整厚身
每一口都非常滿足
而酸菜亦非常出色夠酸夠爽
太二強調酸菜比魚好吃便可見其對酸菜的信心
加上微微辣味🌶️真的非常開胃

另外加了金菇($20)和粉絲($20)
令整體更豐富
粉絲吸收了湯底精華味道一絕

✤ 糊辣口水雞 ($68)
有別於大部分餐廳所用的現成口水雞醬
這碟口水雞的醬汁味道相當獨特
麻香辣非常平衡而且味道不會過咸
加上已去骨的雞肉🐔
方便又好吃

✤ 個個鍾意食雞翼($68)
雞翼外皮香脆可口
內裏仍保留肉汁
雞翼醃得非常入味
沾上蜜糖🍯芥末醬
味道更有層次

✤ 馬蹄好椰清補涼($28)
椰汁🥥味好突出非常香甜

總結太二在香港的分店同樣能發揮水準
無論酸菜魚或其他小食都很出色
絕對值得一試👍🏻
而且太二可以經連結訂座非常方便

2024-01-30 143 浏览
這陣子天氣實在太凍了,好友知道我又怕凍又喜歡吃酸菜魚,於是她便即興提議在最凍的那一天一起到「太二酸菜魚」吃酸菜魚。我們從沒有到過內地的「太二酸菜魚」,但在網上看到內地分店的環境基本上跟你香港分店差不多,都是光線充足,設計簡約,而這裏還有很多卡座,感覺非常舒適!此外,每一張枱上都有求籤筒,好讓客人在等待食物的時候求籤玩樂一番,所以我亦趁着有此機會,求了兩支籤,最終求到了兩支令人感覺良好的好籤。老壇酸菜魚$258.金針菇$20.紅薯粉$20酸菜魚份量十足,魚方面就用上非常嫩滑的鱸魚,同時每一塊鱸魚都相當大塊又頗厚身,而大部份魚片都是沒有魚骨的,所以吃上去口感非常好又方便!酸菜味道啱啱好,沒有過酸或過淡,湯頭亦做到恰到好處,不會過酸或過辣,還帶點麻,整個味道都非常討人喜歡!此外,我們還加了爽口的金針菇和口感帶少許煙靭的紅薯粉,兩者都跟湯頭十分匹配,紅薯粉又吸收了湯頭的精華,吃上去都特別滋味!大滿貫小吃拼盤 $82拼盤包括印尼蝦片、炸薯粒、雞翼和炸酥肉。每一款小食都炸得香脆不油膩,還可以因應自己的喜好配上旁邊的辣粉和蜜糖芥末醬來吃。整個拼盤裏,我自己最喜歡的是炸酥肉,它沒有炸得乾柴,而且非常鬆

老壇酸菜魚$258.金針菇$20.紅薯粉$20

大滿貫小吃拼盤 $82

整個拼盤裏,我自己最喜歡的是炸酥肉,它沒有炸得乾柴,而且非常鬆化,酥肉吃上去有肉香味之餘,還帶點甘香,所以不消一會兒,我便把它傳全清了!

蝦仁娃娃菜 $48

吃過濃郁的酸菜魚和香口的小食拼盤,再吃清一點的娃娃菜就最好不過!娃娃菜清而不寡,吃上去清甜可口,再配以鹹香的午餐肉和鮮甜的蝦仁一起吃,配搭得宜又美味!

楊桃百香果檸檬茶 $28

本以為這裏名物只有酸菜魚,誰不知這裏的楊桃百香果檸檬茶也非常美味!它的甜酸度調教得恰到好處,味道開胃醒神,喝得到百香果的味道,也沒有蓋過檸檬香,美味得我們連續點了兩杯!

陳皮洛神花茶 (免費任飲)

自助花茶區擺放了陳皮、洛神花和熱水,這裏提供的熱水就是沖花茶的最佳溫度,介乎在60-70 °C,同時亦有溫馨提示陳皮和洛神花的份量以調配一杯美味的花茶,真的非常貼心!這杯花甜甜酸酸,十分開胃 ,加上這陣子非常寒冷,喝上熱飲,感覺都特別舒適!

總括而言,現在不用北上就可以在香港吃得到他們酸菜魚,實在是方便!加上亦可透過社交平台私訊他們獲取訂座link,訂座後有QR code,這便省卻了排隊的時間!加上這裏不論是食物還是飲品都很美味,服務又不錯,所以我們也想着回訪了!
2024-01-23
2024-01-30 59 浏览
▫️老壇⼦酸菜⿂( $𝟐𝟓𝟖)🍲⿂⾁質緊實夠滑, 用上鮮味嫩滑既鱸⿂製成🐟自家製既酸菜酸度適中🥬唔會太淋或太硬, 整體食落去唔會太油膩👍🏻▫️大滿貫小吃拼盤 ($𝟕𝟖)特別推介佢個炸酥肉, 外層炸到好酥脆入面依然鮮嫩, 配合埋⿇辣調味, 麻香味濃🌶️😍▫️蛋酥糍粑 ($𝟒𝟖)比起一般既糍粑有小小唔同, 加入左蛋酥,食個陣再沾上黑糖醬, 軟糯香甜🥰▫️蝦仁娃娃菜湯鮮菜嫩 ($𝟒𝟖)娃娃菜吸滿湯汁, 加埋午餐肉同蝦仁提味🦐, 唔錯既選擇🥬👍🏻
▫️老壇⼦酸菜⿂( $𝟐𝟓𝟖)

▫️大滿貫小吃拼盤 ($𝟕𝟖)

▫️蛋酥糍粑 ($𝟒𝟖)

▫️蝦仁娃娃菜湯鮮菜嫩 ($𝟒𝟖)
2024-01-22