2011-04-22
一行二人在新北江搵食,以前在樂湖站落車只會直上二樓,突然心血來潮試下行地下的一層睇下有冇新鋪頭開,點知被我地發現到這間隱世秘店。店鋪位置並不起眼,但看見”海南雞”三個字朋友便想起很久沒有食過海南雞飯,抱住陪朋友食飯心態決定一試。店鋪不大,由兩個泰國人及一個本地人包辦晒全店。朋友當然叫個海南雞飯喇,我就試左個咖哩牛肉飯,進食期間我地少有地靜靜吃完自己份午餐,到埋單都沒有兩句,心諗朋友可能食得唔開心。先講自己個咖哩牛肉飯,雖然我唔知係咪正宗泰國咖哩,但送到我面前就知道唔會差得去邊,因為香味四溢。再用匙羹初嘗咖哩汁,掂當!我立刻將碟飯整一個窿將全部咖哩倒晒入個飯裏面,數分鐘後已全部被我食晒。而埋單後仲有淡淡的咖哩味在口腔內,啖啖回味。行出此店後,心諗這鋪頭標榜售賣海南雞,而我個咖哩又相當好味,朋友個海南雞應該….都得掛,問佢個海南雞飯唔好食咩?點解咁靜既?原來我地兩人只顧食野冇理大家……….朋友話個海南雞飯啲雞起晒骨而且好有雞味,同埋點少少佢地個酸辣醬汁特別惹味,一啖雞油飯再一啖去骨雞肉,正!已約定朋友再去食,條件係下次會叫番對方的套餐,睇下對方有冇吹水,好食既野真係可遇不可求。