2020-01-16 870 浏览
採用加拿大特級黃豆和黑豆,無添加任何防腐劑,黃豆漿極富營養和保健價值,富含蛋白質和鈣、磷、鐵、鋅等幾十種礦物質以及維他命A、維他命B等多種維生素。黑豆漿非常適合患有高血壓、高血脂、冠心病、動脈硬化以及糖尿病的老年人食用。黑豆的營養價值豐富,含有非常多的蛋白質、碳水化合物、脂肪、尼克酸、維生素B1、B2、胡蘿蔔素、鈣、鉀、鐵、等多營養元素。因此黃豆漿和黑豆漿非常適合老人小孩孕婦青少年飲用。
2019-10-31 590 浏览
朝早經過呢頭,見到呢間豆漿店,貼滿左同好多名人嘅相片,好似好有架勢咁就買支豆漿睇吓點解咁多人幫襯?!佢哋豆漿有黑豆、黃豆,兩種口味可以選擇,感覺上黑豆健康啲,我就要左支黑豆無糖豆漿!即買即開來飲,仲有少少暖暖地,感覺好新鮮!飲落去豆味濃郁,無糖真係完全冇咩甜味,like,就係想要呢種口感好似自己屋企煲出嚟㗎 !之前電視節目話飲豆漿比牛奶健康,大家經過都可以考慮下,推介!
就買支豆漿睇吓點解咁多人幫襯?!

黑豆無糖豆漿

,就係想要呢種口感好似自己屋企煲出嚟㗎 !

2019-10-28
$12 (早餐)
黑豆無糖豆漿
2013-08-08 1249 浏览
成日回家都會見到呢間野...已經十幾年歷史...今日經過突然想飲~於是買咗支無糖全天然黃豆豆漿$10$18兩支,平少少算啦我飲唔哂因為佢都算大支..無甜既豆漿入落去竟然有啲豆花味黃豆味好好好天然,唔會好似咩和個啲豆漿咁假,因為佢真係無添加防腐劑的!加上唔會有渣滑滑的...不錯!為自己健康著想$10絕對超值下次要試下黑豆漿先得
成日回家都會見到呢間野...已經十幾年歷史...

今日經過突然想飲~

於是買咗支無糖全天然黃豆豆漿$10
無糖全天然豆漿$10
$18兩支,平少少算啦我飲唔哂因為佢都算大支..

無甜既豆漿入落去竟然有啲豆花味

加上唔會有渣滑滑的...不錯!

為自己健康著想$10絕對超值

下次要試下黑豆漿先得
2013-08-08
外卖自取
$10 (早餐)
無糖全天然豆漿$10
2012-10-30 764 浏览
經常路過書局街,只會去十三座吃牛雜,賣豆漿的檔口天天,從來過門而不入。今次,輪到十三座還未開門營業,便來買支凍豆漿試試,$7一杯,$10就有一支,$18有兩支。標榜是新鮮,但豆味頗淡,質感偏薄,反而喝出點點好立克味道,是我舌頭有問題,抑或這裡的豆漿,就是這樣子?總之,很奇怪,不如像麥旋風一樣,加些好立克粉,隨時會打出個名堂呢。

2012-06-12 440 浏览
四月中旬‧晴人走在街上,一時也忘記了吃喝。與其跟汽水,不如買支黑豆漿如何?要了低糖的,一點甜味也有豆香,不算濃杰但真的有黑豆的味道,也不錯。十元一支,沒記錯比起以前是貴了不少,物價騰貴也。
四月中旬‧晴

十元一支,沒記錯比起以前是貴了不少,物價騰貴也。
健康一點
下午茶
用餐优惠
試食活動、團購、信用卡優惠、其他
健康一點
2011-09-23 257 浏览
八月中旬‧晴這裡是一間豆漿專門店,在門外已看到有多種款式任選。炎炎夏日,行過就拿一支也幾方便的。要了支少糖的黑豆漿,幾香,不太甜,感覺不錯。不過喝到尾卻有點豆渣,雖然是健康之物,但就不太喜歡。不過喝豆漿,也比喝汽水好的。
八月中旬‧晴

不過喝豆漿,也比喝汽水好的。
健康
$9 (其他)
健康
2010-12-29 337 浏览
午膳行過, 見有豆腐花($5)賣, 2個女仔各買一碗返公司食豆花頗滑, 無乜豆味, 我只係落少少黃糖同事未落糖之前食咗一啖先, 話有極微嘅燶味, 但我落咗糖先食, 就食唔到燶味
豆花頗滑, 無乜豆味, 我只係落少少黃糖
同事未落糖之前食咗一啖先, 話有極微嘅燶味,
但我落咗糖先食, 就食唔到燶味
2010-12-29
$5 (其他)
2010-06-24 241 浏览
食完lunch見唔係好飽, 就去平時會幫襯吓買豆漿ge天天~見到有人o向嗰度"堂食"豆腐花~吸引左我去買個外賣~超滑啊~ 同埋份量不少~ 有豆味~ 好味過南丫島"阿婆"啦 !第時唔駛去咁遠都食到正豆花~~

見到有人o向嗰度"堂食"豆腐花~吸引左我去買個外賣~

第時唔駛去咁遠都食到正豆花~~
2010-06-17
  • 豆腐花
2010-05-18 129 浏览
自己煲係好飲但好煩有一次本打算去買13座經過就想試下佢D鮮豆漿好飲呀~定鴻福堂個燕麥豆漿好飲D我先買了黃豆有糖的~ 一飲~ 勁好味道~好正!!!!!!!!有濃厚的豆味又唔會淡而無味~甜甜的好好飲~ 飲完係好舒服的感覺我飲完之後天再買多一支黑豆同一支黃豆回家飲~好味到呢!!!!!回味中~
自己煲係好飲但好煩

有一次本打算去買13座

經過就想試下佢D鮮豆漿好飲呀~定鴻福堂個燕麥豆漿好飲D

有濃厚的豆味又唔會淡而無味~

甜甜的好好飲~ 飲完係好舒服的感覺

我飲完之後天再買多一支黑豆同一支黃豆回家飲~

好味到呢!!!!!回味中~
2010-04-05
$7 (其他)
  • 鮮豆漿
2010-02-13 146 浏览
吃過了碗碗仔翅,人也暖了點,但就是很口乾,似乎碗仔翅內有不少師傅,走過一檔豆品店,沒有位坐,主打外賣及立食的,本來想吃碗豆腐花加支豆漿的,怎知道豆腐花已經是賣光了,就來支豆漿解渴好了。熱豆漿一支七元,不算貴,但就不算太熱,只是比暖的好一點,喝起來豆味其淡,一點也不挺及稠身,喝起來很水的感覺,但又會有不少的豆渣,真稀奇,而且嚐真一點有點怪味,不是黃豆的燶味,但就不知是什麼令人難受的味道,當廿四味十五秒喝完,繼續上路。

新鮮就一定好的嗎?
豆漿喝起來豆味其淡,一點也不挺及稠身
2010-02-12
$7 (其他)
新鮮就一定好的嗎?
2009-10-23 162 浏览
看到豆漿減價至5元,比德興隆平1元,容量也較大,於是點了一杯冰豆漿邊走邊喝。它只有少糖和無糖選,我怕無味,於是要了少糖,喝下去比一般豆漿稍淡一點,但味道不錯,絕對並非其他用戶留言所說的淡到無味,以後也會來幫襯的。口感濃濃的,可能是隔渣隔得不夠好,但我覺得濃總比稀好喝,就當是濃豆漿吧。至於大陸風格的包裝就無視吧,只要夠乾淨就ok啦!

至於大陸風格的包裝就無視吧,只要夠乾淨就ok啦!
2009-10-23
  • 冰豆漿
2009-09-15 84 浏览
One day after eating again at 十三座牛雜, we went to 德興隆 for some Tofu's and Tofu Curds for a 2nd time. That experience was again a bit disappointing, but after that experience we walked past here and bought some TAKE-AWAY Soy Milk and Tofu Curd.(NO PHOTOS) TOFU CURD - This was quite smooth but didn't come in slivers, rather, more like a whole curd in a plastic bowl. The flavour was slightly stronger than 德興隆 but still weak. (I guess anything can be stronger than 德興隆 when that has nothing....on bo

(NO PHOTOS)

TOFU CURD - This was quite smooth but didn't come in slivers, rather, more like a whole curd in a plastic bowl. The flavour was slightly stronger than 德興隆 but still weak. (I guess anything can be stronger than 德興隆 when that has nothing....on both visits!) Surprisingly, from a quick glance of a 'Travel Magazine' today @ 7-11, which prompted me to write this old review btw, wrote that both here and 德興隆 use only Canadian Yellow Soybeans, just like most famous places.

SOY MILK - This was much stronger in Soy Taste but in a kind of murky way, with a bit of 渣 inside... I liked this but its not the traditional filtered style.

OVERALL, A RECOMMENDED SHOP.
2009-06-25 104 浏览
昨天 在北角 書店街經過這間豆漿店 想起那本推介電車沿線食物的書也曾推介過這間豆漿店 因此和友人試一試在這個炎炎的夏日 喝一口冰凍的豆漿 的確是透心涼而且毫無添加 淡淡豆香 甜味濃度適宜 再值得一讚是店主的服務態度很好 十分友善 耐心替我們講解無糖與低糖甜味的分別

也曾推介過這間豆漿店 因此和友人試一試
在這個炎炎的夏日 喝一口冰凍的豆漿 的確是透心涼
而且毫無添加 淡淡豆香 甜味濃度適宜

豆漿
2009-06-24
豆漿
2009-06-01 86 浏览
又再朋友家開p, 太公又去做幫廚。相約在渣華道街市等;路過這家小小的豆花店,剛好肚餓口渴,就要了一杯豆漿和豆花。看店的是一對年青男女,卻絲毫沒有輕浮之感;沒有多餘的閒話,勤勤懇懇地埋首工作。一碗豆花$6, 一杯豆漿$7;各要了一份;先喝豆漿:雖然豆香未算非常濃郁,但因沒有過多的糖份,幽幽的豆香和自黃豆散發出來的微甘,令人喝得舒服。到同事家再吃豆花;豆花沒有預先加糖水,完全是自己加黃糖;豆花很滑,豆香仍是那樣的幽幽淡淡,未算the best,但已比那空有滑溜而豆味欠奉的老店要好。分了一半給同樣餓得咕咕叫的同事,她也大讚好吃。不要叫人小看你年輕 - 沒有老店的名氣,這小店有的卻是誠懇;當名牌老店仗著名氣而任由食物質素下降而坐視不顧,這小店卻努力地精益求精,後起之秀,實力豈容小藐?
又再朋友家開p, 太公又去做幫廚。

分了一半給同樣餓得咕咕叫的同事,她也大讚好吃。

喝得舒服的豆漿
滑而帶豆香的豆花
2009-05-25 66 浏览
上班途中行過這家平時經過都不覺眼的豆品店, 剛好口渴, 此時又下著雨, 匆匆買了一瓶無糖豆漿 (各味 $7)。這樽豆漿也該有 500 毫升吧, 新鮮入樽暖暖的, 入口豆味不算很重, 但就夠濃稠 (可能是熱的關係), 喝完之後, 剩下的豆漿竟還有點掛樽的效果, 神奇! 一面趕路一面幹掉整瓶, 好飽 (嗝)。$7 都算抵啦。

一面趕路一面幹掉整瓶, 好飽 (嗝)。$7 都算抵啦。