2015-03-19 638 浏览
今天是跟BB一起的第1500天,非常超愛他呀,他超超超喜歡吃烏冬和串燒,所以帶他到這裡慶祝一番前菜是他最愛的蟹子沙津,味道當然非常好,感覺非常清新的,每次來的時候也一定吃呢炸雞軟骨又是他的最愛,非常香脆但又不會過多油,愛KEEP FIT的我也忍不住吃了一半呢番茄豚肉烏冬,恩愛的夫婦當然是一起吃同一個烏冬啦,番茄湯的番茄味非常濃郁,豚肉也是非常香滑,最愛的糖心蛋也讓了給他吃呢可能是跟喜歡的人一起,所以吃什麼都好味,但這裡的料理味道實在不錯,下次來時一定會再試他們著名的串燒

2015-01-09 867 浏览
平日既凌晨12點,成條厚福街既餐廳包括糖水鋪都已經準備關門,唯獨得返泥間仲比客入。門口報置得好有心思,好有日式風情。佢主要係食烏冬同串燒,宵夜時段串燒會平啲,烏冬就正價。烏冬有好多款湯低:番茄,沙嗲,辛辣番茄,辛辣沙嗲,九州,清酒湯,黒蒜油,menu睇落幾吸引。我叫左個推介既辛辣番茄雞柳烏冬。烏東係用鍋上,好夠熱辣辣。烏東滑得泥幾煙仞。雞柳就一般,好濃既醃料味蓋過左雞味。湯底好濃味好杰身,但明顯係落左好多茄膏而唔係真係用番茄慢慢煲,不過味道好好,唔會太酸或太甜。雖然佢叫自己做辛辣,但其實佢唔太辣,湯底入面並冇任何辣油或辣粉,只係有少量切左粒既紅辣椒,而且入面既芓係去左,基本上真係唔太食到辣味。串燒雞軟骨:燒得幾有心機,好香囗,又夠脆。出面層皮薄薄地,好易食。味道好濃郁,唔會好似一般串燒咁淨係得鹽同胡椒或七味粉,不過就有啲油。辛辣八爪鬚:八爪鬚幼身好易咬,口感爽口彈牙,好新鮮。調味係用帶點微辣既沙嗲醬,味道好濃郁,但又唔會蓋過左八爪鬚本身既鮮甜味。白桃乳酸梳打:非常好飲!白桃既味道清新香甜,就好似食日本白桃咬落口既新鮮肉汁咁。桃汁同乳酸同梳打既比例剛剛好,唔會太甜或太酸。難得一飲既高質素

白桃乳酸梳打:非常好飲!白桃既味道清新香甜,就好似食日本白桃咬落口既新鮮肉汁咁。桃汁同乳酸同梳打既比例剛剛好,唔會太甜或太酸。難得一飲既高質素飲料。

市面上既串燒店都好貴,閒閒地一串菇都幾十蚊。而且好多都用啲好cheap既膠碗碟去裝D串燒。呢間價錢平,而且質素好好,用既都係靚碟,值得再去!
串燒雞軟骨,辛辣八爪鬚
雞柳辛辣蕃茄烏東
白桃乳酸梳打
宵夜串燒menu
2015-01-08
$60 (宵夜)
串燒雞軟骨,辛辣八爪鬚
雞柳辛辣蕃茄烏東
白桃乳酸梳打
  • 串燒
  • 白挑乳酸梳打
2014-11-12 984 浏览
宵夜尋覓美食好適合兩三個朋友聚會,飲返兩杯或單獨宵夜每日推介手寫螢光板菜板招牌名菜糊底好漏,不算太香, 開始食還覺得幾特別,食多兩啖就飽飽地烏冬口感尚可,本人覺得不夠爽口彈牙值得推介的是牛肋骨串燒,能保持肉香味,又有趙頭燒雞扒剛燒好,皮脆肉嫩,可惜豉油坐底,偏咸好抵食.$3x一串,有4粒每粒大細均勻,有元貝本身的鮮味加埋芥末醬特別得黎,又甲到不過醬分易量略為多了,有點兒"妹仔大過主人婆"的感覺
宵夜尋覓美食

好適合兩三個朋友聚會,飲返兩杯
或單獨宵夜
每日推介手寫螢光板菜板
招牌名菜
糊底好漏,不算太香,

開始食還覺得幾特別,食多兩啖就飽飽地
烏冬口感尚可,本人覺得不夠爽口彈牙
花生芝麻糊底烏冬
值得推介的是牛肋骨串燒,能保持肉香味,又有趙頭

燒雞扒剛燒好,皮脆肉嫩,可惜豉油坐底,偏咸
燒雞扒(同烏冬一set)+牛肋骨串燒
好抵食.$3x一串,有4粒

每粒大細均勻,有元貝本身的鮮味
加埋芥末醬特別得黎,又甲到
不過醬分易量略為多了,
有點兒"妹仔大過主人婆"的感覺
芥末醬元貝串燒
2014-11-07
燒雞扒(同烏冬一set)+牛肋骨串燒
芥末醬元貝串燒
2014-08-02 1827 浏览
今天朋友生日, 我地先約食飯後落BAR, 於是選了這間食店, 點知中伏了其中包括以下食物1) 燒茄子 - 原條上係幾震撼, 但點解係花生? 燒茄子同花生一D都唔夾2) 特色和牛 - 又中和牛的伏, 係我食得和牛少, 定我對和牛的理解錯誤, 定係和牛都係煎比較好? 總之好乾身, 我食唔到和牛的肉質3) 九洲湯燒鳥烏冬 - 呢個算合格, 但咸了點4) 炸蠔 - 炸粉味比蠔味更出5) 海膽燒蟹蓋 - 我話係攞膽燒蟹蓋就真, 其實兩樣野分開要做得好食應該唔難, 但加埋點解可以咁多油? 海膽出油定蟹蓋出油? 唔係燒架咩?總括黎講, 中左伏

其中包括以下食物

3) 九洲湯燒鳥烏冬 - 呢個算合格, 但咸了點
4) 炸蠔 - 炸粉味比蠔味更出

總括黎講, 中左伏

2014-08-02
點既係胡麻燒鳥烏冬,燒牛舌,其实之前已经係旺角同太子鋪吃過,都係尖沙咀既最好吃燒鳥係咁多間鋪之中係最大塊既燒牛舌都係最好味既,5會太鹹5會太重黑焦味正!個胡麻湯又好好味好香花生味不過有少少胡焦味辣辣地咁
燒鳥係咁多間鋪之中係最大塊既
  • 溏心蛋
  • 燒牛舌
2014-04-14 2552 浏览
今日約左朋友係尖沙咀食晏,佢話想食烏冬,咁我又唔熟路,唯有佢話事,咁就去左厚福街,其實成條街都係野食,我就睇到咩都想食,結果就入左黎依間喇.太約兩點半左右,好彩唔洗等位,我仲諗住已經係下午茶,點知依然有lunch叫。咁我就當然叫個lunch試下,我就叫左個蕃茄雞柳湯烏冬,蕃茄湯底好好味,好濃呀,另外真係有半個蕃茄係到,岩哂我,係其他地方我都好少見到蕃茄湯底真係有蕃茄,雞柳就硬左少少,不過味道都唔差,而且仲有好多,份量絕對夠,另外個烏冬都唔錯,唔太林又唔太爽,朋友就叫左幾個小食,不過我就無份既,另外讚下D侍應既服務, 加茶都係咁加, 其實下午茶時間都應該想抖下,不過佢地都無偷懶, 而且環境暗暗地,食飯傾計真係一流。
2014-04-03 1879 浏览
自己一個食飯, 行過見間野好似好有日本FEEL咁, 就走左入去食見到餐牌有幾款是限定數量的, 話係招牌款式. 心思思我就點了個來試試.白味噌膏蟹湯手打烏冬 ($88)其實烏冬都幾少, 試啖湯, 有點蟹味但不鮮, 味道好淡好水, 蟹是有一整隻, 不過是水蟹, 肉只有丁點兒份量, 蟹膏有一點但不香口很乾的, 面層有一小堆素翅看似豪華但沒什麼味道. 其他就沒什麼配料了, 感覺虛有其表, 實質唔太抵。店是主打烏冬, 面條偏軟, 帶點點煙韌有面粉香, 質素OK但未算是高質。還好這碗有一整隻蛋, 味道是十分不錯, 很香軟好吃。整體來說不過不失吧。
白味噌膏蟹湯手打烏冬 ($88)
還好這碗有一整隻蛋, 味道是十分不錯, 很香軟好吃。
整體來說不過不失吧。
2014-03-16 2356 浏览
由於我比較中意食手打烏冬嘅關係 大門橫丁係我成日去嘅食店..今次真係要分享俾中意食烏冬嘅朋友...缺點...排長龍...成日都要等位...每碗烏冬大概價錢係60-80蚊...堂食加一...烏冬為主..選擇嘅類別大概有10款吧...餸有雞肉 豬扒 吉列豬扒 肥牛 蟹 豬軟骨 咁上下啦...至於湯有....蕃茄湯  沙嗲湯 辛辣沙嗲 豬骨湯 等等...每碗都有溏心旦跟 可自行再叫溏心旦或餃子(湯一般比較濃..食開清淡的朋友要留意~^^)問我抵唔抵食..?唔抵架..haha~但好食 烏冬彈牙有口感....如果食量大嘅朋友..可能要叫2碗先夠食 ....同3個朋友一齊去..每人叫一個烏冬..再加埋小食..其實真係好飽....我好專一架...次次都係食辛辣沙嗲湯...因為真係好好味.... 3個朋友話要試試蕃茄湯..一個要雞肉一個叫左豬軟骨話一個叫左限定嘅蟹...無錯..係蟹..haha~成隻擺響個烏冬上面架...朋友話蕃茄湯好好味...夠濃..入面仲有大大嘅鮮蕃茄...我試左一啖嘅湯..幾甜幾重蕃茄汁...至於小食....大大粒墨魚咀..haha~真係大得好誇張 必食...其他果2個小食
....

其他果2個小食就比較普通 普遍左d~

溫馨提示..尖沙咀厚福街分店係最有水準..服務態度又好
****佢有個宵夜時間...小食都平左架...會有張小食嘅紙俾你剔架. 價錢比menu果個平d...
....但至於幾點開始..haha~我唔係好記得~
题外话/补充资料: 地方比較窄...唔好預同fd吹水 hea住食...因為坐得唔耐..食完要就走果種,,,冇辦法啦,,多人等位嘛...haha~
2014-03-14
2014-03-01 1857 浏览
今日午餐走到尖沙咀的大門橫丁日本食店不得不說 如果是午餐來說的話價錢都算平 $48左右一個餐 飲品會附送金桔檸檬/是一個唔記得係咩蜜有點忘記了  點左兩個午餐(冷面同吉列豬排烏冬) 冷面冇咩特別,吉列豬排烏冬既豬排真係份量好多,所以我地食唔哂,哈哈而小食就點左個芝士年糕,以為係好多份細細粒,點知得兩個($40)所以呢個芝士年糕係認真唔抵食架但今次既午餐都算好抵食既,因為套餐份量多
今日午餐走到尖沙咀的大門橫丁日本食店

不得不說 如果是午餐來說的話價錢都算平
$48左右一個餐

飲品會附送金桔檸檬/是一個唔記得係咩蜜
有點忘記了

點左兩個午餐(冷面同吉列豬排烏冬)

冷面
吉列豬排烏冬
芝士年糕
所以呢個芝士年糕係認真唔抵食架

但今次既午餐都算好抵食既,因為套餐份量多

2014-02-28
2013-12-16 1584 浏览
我們幾個表兄弟姐妹定時定候都有聚會的,對上一次已是去年10月了,所以相約大家今晚出來聚聚。我們五人中有的住港島區﹑有的住九龍﹑有的住新界,所以決定約於尖沙咀晚飯。正當找開飯地點之際,大家想吃日本菜,記得厚福街有大門橫町,自己在元朗店吃過覺得味道好,價錢又OK,這裡又可以訂枱,於是提議到此店飯聚。去到餐廳不到7點半,店員正想致電提我訂了枱時我自動報到,於門外等了5分鐘左右才入座。翻開餐牌,好像跟元朗店的有點不同,記得元朗店什麼都有得吃,沒有特別專吃那樣,但這裡好明顯主打烏冬,不過都有好多串燒﹑燒物及幾款炸物可供選擇,第二處有出入的地方是價錢,這店餐牌所列價錢偏貴,稍為特別一點的串燒如燒牛肋肉索價$35一串,可能尖沙咀租貴!不過既然已入座,也懶得轉地方了。我們前後點了2杯梳打﹑大約13款串燒及燒物(有啲起雙起3呀!)﹑2款炸物及1客冷烏冬沙律,整體食物好OK(詳細看照片吧),只是價錢貴過預期,不過每人平均都是 HK$215,都算合理。雖然座位有少許逼,但我們剛好坐一個小角可以自顧自的,還好了。另外,店員相當勤快,添水快,落單打單快,清理枱面吉碟都快,但就從來沒有催促我們埋單,抵讚。如果有下

我們前後點了2杯梳打﹑大約13款串燒及燒物(有啲起雙起3呀!)﹑2款炸物及1客冷烏冬沙律,整體食物好OK(詳細看照片吧),只是價錢貴過預期,不過每人平均都是 HK$215,都算合理。雖然座位有少許逼,但我們剛好坐一個小角可以自顧自的,還好了。另外,店員相當勤快,添水快,落單打單快,清理枱面吉碟都快,但就從來沒有催促我們埋單,抵讚。如果有下次,又想不到其他地方,都會再建議大家來吃呀!

串燒雞皮露荀(上$30)/ 串燒雞翼(下$18)
左為七味豬頸肉($13)/右上為串燒泡菜牛肉卷($26)/ 右下為串燒鵪鶉蛋($14)
燒雞皮蝦仔($58)
串燒八爪鬚($21/串)
由上而下串燒牛舌($34)/串燒迷你甜薯($22)/鹽燒牛肋骨串($35)/芝士雞肉串($20)
辛燒雞翼($20)/燒羊架($68)/牛油燒大蜆2隻($35)/串燒冬菇($15)
胡麻沙律冷烏冬($62)
一口豆腐9件($36)
芝士年糕 ($42)
煙肉芝士年糕($22)
2013-12-13
燒雞皮蝦仔($58)
串燒八爪鬚($21/串)
芝士年糕 ($42)
煙肉芝士年糕($22)
2013-10-22 983 浏览
蕃茄雞扒石鍋烏冬辛辣豬軟骨牛肉石胡麻蟹柳雞絲撈烏冬$66燒牛舌$33/串雜錦串燒拼盤$62 (好食指數:7.5/10)個兩個烏冬唔記得左幾錢,不過大慨係$6x-8x石鍋烏冬熱辣辣,仲有溏心蛋,幾入味,份量都夠大。另外,胡麻醬撈烏冬份量好大,適合2-3人食。有大大碗芝麻醬淋上去好好味💕串燒以牛利最出色,唔會太厚唔會太薄
蕃茄雞扒石鍋烏冬
辛辣豬軟骨牛肉石
胡麻蟹柳雞絲撈烏冬$66
燒牛舌$33/串
雜錦串燒拼盤$62
(好食指數:7.5/10)
個兩個烏冬唔記得左幾錢,不過大慨係$6x-8x

石鍋烏冬熱辣辣,仲有溏心蛋,幾入味,份量都夠大。

串燒以牛利最出色,唔會太厚唔會太薄
2013-10-12
2013-10-05 744 浏览
偶然來到這間日式食店, 吃過招牌的蕃茄烏冬一試難忘, 於是一連2個周末的午餐也都到這裡解決了。第一次吃的是雞扒鮮茄湯烏冬。雞扒分量足, 而且嫩滑不鞋身;配菜的粟米也很夠多, 最岩喜愛吃粟米的我。烏冬不算特別出色但夠彈牙沒有煮得過軟;最重要是蕃茄湯底夠香濃!雖然它有用茄膏來提味, 但湯裡也有用上大大舊的新鮮蕃茄,而且不覺味精很重, 喝了也不會覺得口渴。第2次到來點的牛脷香辣鮮茄湯烏冬, 沒想到更合我胃口。在基本的蕃茄湯上加上辣味, 使得整個烏冬更香濃惹味!牛脷同樣是用料十足, 而且很富牛味又夠軟腍,吃著吃著不覺就把整碗烏冬吃清光了。吃完肚子還暖呼呼的讓人很是滿足, 相信在冬天時吃會更覺味美。另外, 這裡的露荀牛肉卷也做得很不錯啊~
偶然來到這間日式食店, 吃過招牌的蕃茄烏冬一試難忘,
於是一連2個周末的午餐也都到這裡解決了。
第一次吃的是雞扒鮮茄湯烏冬。
雞扒分量足, 而且嫩滑不鞋身;
配菜的粟米也很夠多, 最岩喜愛吃粟米的我。
烏冬不算特別出色但夠彈牙沒有煮得過軟;
最重要是蕃茄湯底夠香濃!
雖然它有用茄膏來提味, 但湯裡也有用上大大舊的新鮮蕃茄,
而且不覺味精很重, 喝了也不會覺得口渴。
第2次到來點的牛脷香辣鮮茄湯烏冬, 沒想到更合我胃口。
在基本的蕃茄湯上加上辣味, 使得整個烏冬更香濃惹味!
牛脷同樣是用料十足, 而且很富牛味又夠軟腍,
吃著吃著不覺就把整碗烏冬吃清光了。

另外, 這裡的露荀牛肉卷也做得很不錯啊~

2013-07-30 585 浏览
今日同朋友去左食LUNCH, 有LUNCH SET都係$50幾蚊, 一碗烏冬包杯野飲照燒雞扒鮮茄湯烏冬湯底夠濃, 好重蕃茄味仲有蕃茄肉, 烏冬好滑身但係唔夠"煙韌"配菜仲有粟米粒, 甜豆, 日本魚蛋另外叫左個小食串燒花枝露筍卷個串燒汁有小小好似花生醬嘰味響特別D露筍又好鮮甜跟餐送左杯桂花蜜又幾好飲, 甜甜地, 桂花味唔會太濃唯一係唔夠凍, 只落左少少冰俾你其實呢間野係幾好食, 唯獨係D坐位太窄, 2-4個人去食都OK,多人就唔好喇
今日
照燒雞扒鮮茄湯烏冬
配菜仲有粟米粒, 甜豆, 日本魚蛋
另外叫左個小食
個串燒汁有小小好似花生醬嘰味響特別
D露筍又好鮮甜
跟餐送左杯桂花蜜又幾好飲, 甜甜地, 桂花味唔會太濃
唯一係唔夠凍, 只落左少少冰俾你
多人就唔好喇
2013-07-28
2013-07-13 494 浏览
星期5, 8:30PM 去到都要等位呀~ ><可能多人起厚福街搵野食啦~ 特別旺~影一影個門口比招牌比大家睇先~ 睇下MENU先, 烏冬湯底有 4 - 5 款~ (例如: 蕃茄湯, 豬骨湯, 辛辣湯, 沙爹都好似有)第一次食, 先試蕃茄湯底 (朋友推介!)叫左碗"大門糖心手打烏冬配叉燒同豬軟骨"  $69 加一, 即係$76-除左叉燒同豬軟骨之外, 配料有粟米, 日式魚蛋, 甜豆, 最底層有蕃茄~~~~先講講主角叉燒同豬軟骨先,  - 叉燒: 好食, 肥既部分已經煮到好"林", 有少少入口即溶~ - 豬軟骨: 入味, 煮得夠時間, 所以軟骨部分食到~- 配料: 粟米 (係罐頭粟米) 日式魚蛋 & 甜豆 (一般, 甜豆未熟) =,=*****烏冬: 食完唔覺得好特別, 唔算彈牙, 滑又唔算太滑, 好似買賣點***** (呢個價錢食, 唔係好值)蕃茄湯底唔錯, 唔會好稀,  我估加左茄膏~ 味精我諗有加, 但唔算多, 我有飲D湯, 食完唔會好口喝~ 每一碗都係熱鍋上, 所以食物KEEP住熱, 唔會咁易凍~ 呢方面唔錯!糖心蛋~ GOOD 茶包既茶, 再加第二杯水, 就無晒味
星期5, 8:30PM 去到都要等位呀~ ><

可能多人起厚福街搵野食啦~ 特別旺~

影一影個門口比招牌比大家睇先~
第一次食, 先試蕃茄湯底 (朋友推介!)

先講講主角叉燒同豬軟骨先,
- 豬軟骨: 入味, 煮得夠時間, 所以軟骨部分食到~
大門糖心手打烏冬配叉燒同豬軟骨
糖心蛋~ GOOD
糖心蛋
茶包既茶, 再加第二杯水, 就無晒味~ (加水方面, 要叫先幫你加咁, 員工有黑面, 差左小小~ ><)
原來都有幾間分店~
2013-07-12
跟多年知己沒見, 打算好好找個地方吃日本菜, 上OPENRICE找找看見到呢間叫大門橫丁的日本串燒料理店, 因比較近我跟友人工作的地點另外也感覺可以吃吃日本串燒跟其他日本菜, 收工後就約定一起過去這間在金馬倫道後面的一條橫巷, 其實以食店而言, 競爭十分大, 日本店極多, 不過這間有串燒吃, 因而成為今天的選擇去到門口, 人很多, 在門口等了接近半個鐘才有位給我們, 入到店內座位有點窄, 座得有點辛苦, 食店應該將店面加大一點我們叫了五個菜跟兩枝日本啤酒, 一邊談著近況....菜就到了這個一口豆腐, 份量可以, 上菜時也算很熱, 跟啤酒配在一起很開胃另外芝麻雞翼中規中矩, 份量對兩人說不夠這個四種味的美國燒蠔很正!! 很惹味鮮甜.....本人推介辛辣涕嗲吉列豚肉手打烏東, 不太辛辣, 但很好味, 烏東是手打的, 很彈牙!!最後燒羊架, 香草味濃, 不"SO", 一口咬落也不"UN", 好味兩個人食埋單四百多點, 但以呢個O的質料同份量, 感覺可以接受~!!

另外芝麻雞翼中規中矩, 份量對兩人說不夠
這個四種味的美國燒蠔很正!! 很惹味鮮甜.....本人推介

2013-05-21