2006-02-12 17 浏览
正月十五元宵節來梗係食個湯圓啦, 門口有幾個人企係度, 以為無位, 點知入到去仲有一張檯, 即刻坐低先!!見到幾個老伙計行來行去, 好似好忙咁, 又話落單要等等, 又話整緊外賣(唔通整外賣就唔駛理現場客?)..奇怪成班伙計用口叫來叫去, 又唔寫單, 又落錯野, 又送錯檯!!唉...搞到全場亂晒大龍, 怨聲載道, 民怨四起...搞左幾分鐘, 終於搵到個亞姐落單, 我要合桃糊($13), 女友要湯圓($13), 合桃糊一般, 唔太甜但點解一d都唔糊狀?? 湯圓有5粒, 但女友話湯圓質素好參差, 有幾粒ok, 有幾粒唔掂.....下次都係咪搞啦!!!!!!

2005-05-08 10 浏览
我次次都食凍燉奶,又夠滑、不太甜,真係好正呀!但紅豆沙和綠豆沙又比較一般。
我次次都食凍燉奶,又夠滑、不太甜,真係好正呀!
但紅豆沙和綠豆沙又比較一般。
2004-06-18 18 浏览
同意shapeshifer 所講, 荃灣的鴻輝記的確是間有水準的中式湯水舖. 往往吃完飯沒事做又未想散時, 總會過來鴻輝記吃碗湯水, 傾幾句~ 夜媽媽, 吃碗芝麻糊, 合桃糊, 的確是人生一大樂事~
2004-03-19 73 浏览
初時以為係八記,因為裝修一模一樣.但睇清楚d個名又唔係八記,唔知兩者有乜關係(呢間同八記一樣星期日都有椰子糊).於是試下.第一次係食芝麻糊,d口感同石磨坊既都幾似(有八成似),但就冇乜芝麻香味.我比75分.第二次食蓮子糖水,幾鬆化,雖然冇合成咁好但都唔錯,我比80分.總結來講算係一間有水準既糖水鋪.
初時以為係八記,因為裝修一模一樣.
總結來講算係一間有水準既糖水鋪.