2006-06-23 12 浏览
首先要講番樣野, 呢間唔係上海店, 係一間比茶餐廳高級小小ge rest. 佢d 野食算係ok ga la~ 但係我都覺得係黑店, d 野貴到死~ 又小又貴~ 完全唔合理!!! 入到去成日都叫人食小龍包, 食crab個隻, 因為係60蚊4 隻~ 次貴~ 真係好唔掂呀!!!! 應該價錢同野食ge 份量合理d 就好la~
2006-06-04 15 浏览
這間食店可說是我到過的食店中最差的幾間之一.service 差不在講. d 食物真係好好好好好.....難食.從來無飲過咁難飲的酸辣湯, 又唔熱, 又稀, 又唔酸, 得個辣字, 不知所謂從來無食過咁難食o既小籠包, 一夾即散, 完全無小籠包應有的香味, 古古怪怪!現在回想起都令我食慾大減!!!!
這間食店可說是我到過的食店中最差的幾間之一.
現在回想起都令我食慾大減!!!!
2006-06-03 3 浏览
點了:面k $24牛腩面:難食,味如水海蜇:超難食,一點味道都沒有,超細碟牛腩面+海蜇+drink 是套餐,$42,很不值至尊小龍包k 但$24 4個,不值地方不衛生,太太比蚊咬了好幾個大包,食具破,tissue 也沒有侍應態度差,最後埋單時還算了加一(menu冇寫),付了$100受難,完全是打開門騙錢
點了:
k $24
牛腩面:難食,味如水
海蜇:超難食,一點味道都沒有,超細碟
牛腩面+海蜇+drink 是套餐,$42,很不值
至尊小龍包
k 但$24 4個,不值

2006-04-20 6 浏览
同D朋友趕住睇演唱會,經過見到呢間食肆,見佢個門面尚算唔錯,就入左去試下。裡面唔算好多人,D待應一D都唔忙,但佢地D態度真係好唔得,我地叫野食個時,個落單阿姐好似好唔願意咁,一路落,一路"gip gip"聲。我叫左碗手斯雞拉麵,個碗賴大,個其實得好少料同麵,仲有D味好淡,D湯好似"水"咁,一D味都無。D小龍包好唔得,仲話係招牌菜添。D野食難食,服務態度又差,埋單每位都要成$60元。我地成班friend以後都唔會再來呢間野食。

2006-04-17 16 浏览
昨晚跟朋友一行八人於7時左右入座,當時全餐廳入座率只得兩成,侍應人手充足亦不見忙碌,下單時我們輪流叫自己的一份:「擔擔麵呀唔該...(不足半秒)...呀!唔好意思,都係改手撕雞米線呀唔該。」再望望此中年女侍應,她已眉頭緊縐,蔑嘴蔑舌的「摺」聲四起! 一點都沒誇張,她不耐煩的「摺摺」聲浪及頻率,均慌死客人聽不到。待她一輪「摺摺」過後,我再叫一杯凍檸茶少甜,她即縐著眉頭道:「摺...即係前後幾杯檸茶呀?」,然後自言自語道:「摺...寫死人咩。」我的朋友答過後,她隨即轉身,用不大不少,剛好我聽到的聲量說:「真係麻煩!」無奈當時我們人多又趕著看演唱會,故沒轉身就走,朋友又怕她在食物加料,故不敢多言。直到那女侍應在茶水吧公然大喊:「唉!麻鬼煩,唔駛理寫咩啦,總知前後5杯凍檸茶喎!」我即忍不住向上緊菜的老闆娘(狀似)道:「乜寫5杯凍檸茶好煩咩?位侍應的態度好差喎。」那女侍應即時走過來為自己平反:「茶水睇唔明,我話茶水之嘛!」老闆娘解畫:「佢\唔係咁意思啦。」由於不想人家因此丟掉工作,故當時我們就息事寧人。不計服務,此店食物質素方面比cheap cheap 商場的foodcourt還差,我叫了一碗手

不計服務,此店食物質素方面比cheap cheap 商場的foodcourt還差,我叫了一碗手撕雞米線餐\(套餐\包括鼓油碟大小的青瓜、及咖啡茶),另叫了一籠8只的小籠包share,埋單我的一份要給約$60,都是淡而無味的雪藏雞加過稔米線,小籠包皮厚而硬,虧它還以此「招牌菜」命名。

最過份的是,演唱會後我朋友才說起,那老闆娘物體轉頭已輕拍那女侍應膊頭,安慰道:「唔好放心度,佢\地係咁麻煩架啦。」> <

今早想起來依然氣難消,好在有openrice表達意見,看過其他食評才知道我們並不是唯一受氣者!

此等服務態度,理應立例禁制於遊客區生存!為免影響香港旅遊形象,絕對有需要列印這裡的食評,寄給餐\廳老闆反省反省!
2006-04-05 3 浏览
去開尖沙咀行街, 友人突然想食豆沙窩餅, 咁又係附近, 就入左去啦。入到去, 我地叫野食, D侍應十分沒有禮貌。我地坐左落張台到, 走黎叫我地坐第2張,個到又唔係多人, 得個幾台人, 咁我地都冇所謂。叫左個雞絲粉皮,揚州炒飯,小籠飽,酸辣湯,豆沙窩餅。雞絲粉皮唔夠凍囉,D粉皮痴住曬,D花生醬落得太多囉, 又勁細碟,失望>.<。揚州炒飯,咸到死呀, 同埋勁細碟,2個人食左少少就冇左啦。之後個酸辣湯仲衰, 好似"士"油咁,又"希"WO,想係想鬧人, 飲左少少都冇飲啦。小籠飽, 個侍應叫我地一定要食,話好出名, 咁我地叫左6隻。黎到,唔OK囉,D皮唔知點咁。最後,我友人期待既豆沙窩餅,係極極極少,黎到我地O左咀囉,好細舊=.=。個皮又硬, D豆沙唔好味, 不過咁多之中係唯一最OK個個囉。期間, 我個FD不小心倒瀉左杯水, 個侍應見到, 係到話哎呀, 之後就冇理到我地=.=。跟住另一個阿姐好少少,幫我地抹,但唔幫我個FD加返水囉。之後我個FD叫左幾次先幫我地加返。埋單,我個FD叫佢比單我地睇,佢要我地比左錢先比單我地, 之後我地比左錢, 再問佢拎單, 佢話冇WO。跟住講講下又好

叫左個雞絲粉皮,揚州炒飯,小籠飽,酸辣湯,豆沙窩餅。

埋單,我個FD叫佢比單我地睇,佢要我地比左錢先比單我地, 之後我地比左錢, 再問佢拎單, 佢話冇WO。跟住講講下又好唔滿意咁比張單我地睇。總之今餐真係火到黎埋, 冇下次呀!!
2006-03-26 3 浏览
響尖東諗住平平地,點知一食即死。食少少野,兩條友一飯一麵一小食,埋單都過百。食快餐都加一?搞錯!!!D小籠包可明顯係雪野。完全唔掂。好差,真係好差。
響尖東諗住平平地,點知一食即死。
D小籠包可明顯係雪野。完全唔掂。好差,真係好差。

2006-03-21 7 浏览
唔知食乜好,見行過咪走去試吓law!一試即頂!完全唔掂,我煮可能仲好食,雖然我唔識煮叫咗個醉雞拉麵,一咬件雞,已經覺得唔對路,好硬,乾身,o的麵應該係翻煮,摷晒皮o既,個湯底苦o既,顏色好似魚湯,但冇魚味,我地都食唔出係咩味。仲要數茶錢,我地每人飲得2杯,即係$1 per杯Sevices就唔講嘞,越講越興!
唔知食乜好,見行過咪走去試吓law!
一試即頂!完全唔掂,我煮可能仲好食,雖然我唔識煮
仲要數茶錢,我地每人飲得2杯,即係$1 per杯
Sevices就唔講嘞,越講越興!
2006-03-12 15 浏览
11/3/2006 7:30pm和女朋友d在尖沙咀找地方吃晚飯,因為女朋友喜歡吃上海麵食,所以便來這裡來。還境不太差,尚可以,叫了酸辣拉麵和牛腩拉麵,麵質不錯,女朋友很是歡喜。但服務態度真是九流,落單的時候不斷舉著手也沒有人理會,侍應態度囂張,不可一世,就連筷子也要自己出去拿,埋單的時候又計算多了,白白騙了我數元。他們的服務態度那麼差,我想不會來了。
11/3/2006 7:30pm
他們的服務態度那麼差,我想不會來了。
2006-03-02 1 浏览
病到死死下都要外勤,簡直攞命。上次飄過附近發現有呢間食店,一心想試,咁岩今日去新東海整d大陸文件既簽証,攪掂就過黎試下。唔知係我個樣似學生定我本身個人比人feel到寒酸呢,入去到叫N次都冇人拎餐牌黎(無人理我=^=)…見到跟我之後的大年紀客都已經有餐牌響手….好辛苦終於叫停其中一個亞姐,佢竟然說:“下午茶未出呀,所以唔畀餐牌你住呀~~“我好嬲呀,我咪話“依家我唔叫下午茶得唔得呀,我鐘意齋叫丫~~~“攪左5分鐘,餐牌終於到手=口=想食上海粗炒menu上冇,一問之下點知好貴,肆呀幾蚊鬼食咩。睇睇下其他野都幾貴,叫湯粉就平d。叫左個’老’水雞翼米線$26:雞翼味道不過不失,唔特別;湯淡喵喵的,有點失望;反而佢既米線滑到不得了,真係好幼細同滑﹗食完唔夠飽,一心想食下乜野係豆沙窩餅^^齋叫$20下午茶就$18,叫左一個再配蜜糖紅茶囉^333^見個麵唔好食諗住小食都唔特別,點知個窩餅超好食,即叫即整,裡面d豆沙唔係太多,夾得岩岩好﹗反觀杯野飲好難飲…..我喉嚨痛呀點唔好飲都飲d潤下佢囉(哈哈)唔使加一,一個lunch$44。服務嘛,無人理我反而年紀大同熟客就成日理佢地…嗚嗚~雖然想試小籠包,不過唔
病到死死下都要外勤,簡直攞命。

“下午茶未出呀,所以唔畀餐牌你住呀~~“

攪左5分鐘,餐牌終於到手=口=

雖然想試小籠包,不過唔會再入去呢度lu~~~
2006-02-22 0 浏览
早排同男友一齊黎食晚餐,我要左鱔糊拉麵同小籠包,男朋友要左個排骨拉麵。結果男朋友碗麵好快到~食完哂先到我果碗=.=其實果陣6點幾姐,客人又唔多= =點解都咁耐的?珍珠奶茶呢~得個甜字小籠包的款式好多,不過都係試番佢最基本果種先~可能新鮮整,所以都再等左10分鐘度,入面都幾夠湯,可以放滿一個匙更呢=v=最欣賞依樣!
珍珠奶茶呢~得個甜字
2006-02-22 3 浏览
13 Feb,2006 星期一這晚和男友睇陳奕迅演唱會,到這裏食dinner。男友選了香菇拉,我選了手斯雞拉麵。上枱時看似很熱,但其實不是。味道只是比一般更一般,。所以我和男友不用20分鐘便吃完埋單。埋單: 約HK$6X.00
13 Feb,2006 星期一

這晚和男友睇陳奕迅演唱會,到這裏食dinner。

埋單: 約HK$6X.00
尋日同3個friends去食下午茶, 我第一次去呢間野, 睇到d價錢係TST都算幾平,所以試下.我同2個friends都叫拉麪, 我個碗叫"手撕雞拉麪", 但我覺得應該叫"雞絲拉麪"囉!!!雞絲係用刀cut既.....又乾又'鞋',完全同手撕雞唔同!!另一個friend就叫左"吉列魚柳沙律", 大家一般見到既吉列魚柳沙律都係配d菜or少少生果架啦係咪??但我真係第一次見到d餐廳會就咁俾三塊乾既細魚柳---然後就咁唧d沙律醬係面就係所謂既吉列魚柳沙律!!!大佬!!!呢間係上海餐廳姐!唔係外國餐廳呀!d 中文水平咁差既?? 好明顯個碟應該叫"沙律醬魚柳"啦!!!好誤導客人囉!!超級唔值!!而服務水準,唔洗講,大家睇之前d食評都知有幾差.雖然價錢唔係貴, 但呢d咁差既餐廳真係唔會再去, 費事貼錢買難受!!

而服務水準,唔洗講,大家睇之前d食評都知有幾差.

2005-12-10 5 浏览
今日星期五下晝3:00幾去到,見到出面玻璃貼住,有寫下午茶,一碟飯+一杯飲品=26,見都OK,入左去照叫,食完埋單,盛惠$50,有冇搞錯,問佢,佢話單冇寫就冇下午茶優惠,計正價,份量多D GA,首先我唔覺大碟,二來我照張POSTER唻叫,你又唔出聲話冇平,擺明係屈。50蚊可以食餐好好GEI下午茶LA,我以後都唔會再去
2005-10-14 1 浏览
(1) 服務態度"完全無",自己o黎都無咁"慶"!(2) 檯未清潔好,就放o的筷子o係度!(3) 有o的侍應個樣... !(4) 又落漏單!(5) o的食具洗唔乾淨,好dirty!(6) 食物好差,o的湯仲有昆蟲o係度浮下浮下!(7) o的侍應叫極都唔應!(8) 我杯檸檬茶仲十世都唔o黎,最後仲要自己親自去拿,問您死未!
(1) 服務態度"完全無",自己o黎都無咁"慶"!
(2) 檯未清潔好,就放o的筷子o係度!
(3) 有o的侍應個樣... !
(4) 又落漏單!
(5) o的食具洗唔乾淨,好dirty!
(6) 食物好差,o的湯仲有昆蟲o係度浮下浮下!
(7) o的侍應叫極都唔應!