2018-08-15 226 浏览
天水圍天瑞村新開左一間糖水店,昨日突然心血來潮想去試吓。呢間糖水店嘅匙羹同埋紙巾都放咗喺枱面上,我諗應該係方便好似我呢啲人客自己去拎匙羹同埋紙巾去抹嘴(>^ω^<)首先叫咗個紫米芋圓,上面有一個好大嘅波波球,波波球係椰子味嘅,似雪糕。下面就係紫米,唔會太甜,甜度適中。(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)另外叫咗個抹茶牛乳,上面真係有個抹茶雪糕㗎,下面就係牛奶。最後買單50一蚊兩個人。紅豆紫米芋圓就$23,抹茶牛乳芋圓就$28。
天水圍天瑞村新開左一間糖水店,昨日突然心血來潮想去試吓。

下面就係紫米,唔會太甜,甜度適中。(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)

另外叫咗個抹茶牛乳,上面真係有個抹茶雪糕㗎,下面就係牛奶。

2018-08-14
2018-08-15 415 浏览
掉空了數個月,前木子甜品的糖水店終於租出,變了大甲芋圓,弟弟在想會不會只是木子甜品改其店名,新瓶舊用。我都不管這麼多,起碼不是街市裡糖水店獨市生意,多一個選擇。既然店名名大甲芋圓,芋圓絕對是它的招牌吧,我們全家就吃招牌大甲芋圓,包羅萬有,一次過吃到仙草,芋泥,地瓜圓,芋圓,包餡芋圓及大甲芋頭雪糕。大甲芋頭雪糕嚐起來挺濃厚芋頭香味,不過質感完全不像雪糕,也不是雪泥,我們超好奇這球白色的究竟是甚麼,雖然它很好吃,可是它不是雪糕。地瓜圓和芋圓煮得過於生硬,相信是因為太多外賣自取,故店鋪快速煮過便算,欠缺芋圓,地瓜圓所具備的彈性,亦零芋頭,地瓜的香甜,弟弟吃了幾顆後已不想再吃,說很難吃。相對包餡芋圓較地瓜圓與芋圓好吃,始終有內餡嘛,儘管芋泥,地瓜泥不算太甜美,它有味道已屬不錯,它亦沒有那麼硬邦邦的,叫作容易入口。總結來說,如果一間以芋圓,地瓜圓作招牌,卻如此失色,很難讓食客相信其他糖水的水準。弟弟說他不會再吃這裡的芋圓甜品,別的款式糖水可能都會試試看。
掉空了數個月,前木子甜品糖水店終於租出,變了大甲芋圓,弟弟在想會不會只是木子甜品改其店名,新瓶舊用。我都不管這麼多,起碼不是街市裡糖水店獨市生意,多一個選擇。

2018-08-14 200 浏览
終於都等到開左新野 係糖水店 想試左幾日 但係經過左兩晚都好多人 見到咁多人還連外賣都唔想等 所以今日見三號風球時間尚早 快點買兩碗返去同仔仔自私食先 企門口姐姐同落單哥哥都有笑容同禮貌 令客人感覺舒適的仔仔最近有兩聲咳 揀左個熱的川貝麥冬燉雪梨入面有半個梨 有點雪耳 試左一口 幾清甜見到仔仔好快食晒 似乎好滿意喎自己就揀左個紅豆紫米芋圓芋圓好有咬口 三樣野一齊好夾 岩我條脷期待下次再試其他野兩碗野無記錯好似一共$48價錢夠晒大眾化

仔仔最近有兩聲咳 揀左個熱的川貝麥冬燉雪梨

期待下次再試其他野

兩碗野無記錯好似一共$48
價錢夠晒大眾化
2018-08-14
5 分钟 (外卖自取)