2011-08-31 92 浏览
因為遲了出門關係,週日的家庭聚餐,心水的酒樓內已出現大量等籌的人龍,其餘的選擇,不是環境欠佳,就是需要搭檯,與其揀又貴而不好吃的地方的話,我寧願去當區的「戴嘉洛」算了,對於連鎖快餐,從不抱嫌棄的態度,追求美食雖然重要,但一家人能齊齊整整,舒服地吃一餐飯,才是更加珍貴。幸運地在十一時找到位子坐下,正值週日早餐與午餐交替期,也不妨多等一會。約廿分鐘後,職員已掛上午市餐牌,當天的主打是巧手住家小菜套餐,約三十元的價錢,一個飯底配上兩個小菜,家人也有異議之下,也就一併點上兩個餐,合共四款,另加一個其他的,配上飲品後,四個人合共一百元的價錢,還是區內的實惠之選。第一款的配套,先來一個馬來盞蒸豬頸肉,底下墊有節瓜一片,用上南洋的另類蝦膏,沒有傳統蝦醬的濃烈霸道,鹹香度來得適宜,味道上仍然不失個性,豬頸肉的爽嫩自也不需細說,配起上來,確是一道送飯之選。同場的有翠玉瓜肉碎蒸蛋,火侯來說已不算過老,蛋身既滑,除了名目中兩款配料之外,底下處更找出一層鹹蛋黃,令到普通的快餐變得有點層次,好味之餘,仍是一項「有營之選」。至於另一配套,則有黑醋汁話梅炆豬手,近來不少屬於桌上大菜,也轉趨為「量產化」之勢。令次採用

至於另一配套,則有黑醋汁話梅炆豬手,近來不少屬於桌上大菜,也轉趨為「量產化」之勢。令次採用的豬手是屬於小件頭那類,來得不算太肥,肉的比重不算太多,反而皮筋部位來得有點爽脆,配上黑醋及話梅的醬汁,自是開胃之選,個人口味建議,不妨減持一點甜酸度。
最後來一個冬瓜配蟹黃芡,成本關係,相信用的不是上等的生拆蟹黃,其實份量亦不算多,配合蛋白及琉璃芡汁,連本身淡味清甜的冬瓜塊,多了一重鮮味在內,亦算不錯。
最後家妹來一個迷你鴛鴦飯,當然不是廚房大師傅的傑作,估計是以白飯底之下,再在上面放上一個太極雙魚形的金屬框架,一邊淋上紅汁芡,一邊則淋上白汁。前者的肉絲酸甜開胃,後者的蟹柳蝦仁也是香滑爽口,算是似模似樣了。

雖然只得三個餐,四個人恰好吃得完,既無需吃得太飽,所以也沒有再加餐了。說句老實話,論到滿意程度,味道來得不俗之餘,亦能兼顧到營養的層面,雖只是中央廚房的出品,吃不著大廚的手藝,自談不上「巧手」可言。但勝在菜單上確是用心地設計過,能顧及各方面的需要,個人來說,是值得給與嘉許的。

今次不失為「快宜廉」的用餐經驗,至於早輪最低工資的糾爭,人性始終善忘,這一刻總算事過境遷,另在餐牌內發現一些屬意之選,心中希望短期內能再來光顧一躺。

陵之微調:C+ / B-

進食於二零一一年八月廿八日下午
2011-08-28
2011-06-26 49 浏览
話說好耐無食大家樂啦,因為之前聽說佢地對員工唔好呢件事。但今次無奈底下,只可以食呢間就去左食,呢間好耐以前都會成日去,果時都仲好岩價位,而家就比以前貴得多啦,不過咁岩今次去係下午茶時間,立即可以叫下午茶今次我就叫左炭燒豬扒包連柞茶肉絲麵啦等左一陣,麵就正常啦,普普通通不過不失。不過個豬扒包,豬扒細,包好大,包又硬又乾,成餅野咁‧‧‧真係令人失望不過豬扒還算可以既,唔算話太差。不過成個餐連華田都係23蚊總叫可以接受最重要係買野果時,我有d唔明,個櫃位小組都解釋得好好。因為老闆我唔會再去,但因為果個櫃位小姐,我又想去返啦。
話說好耐無食大家樂啦,因為之前聽說佢地對員工唔好呢件事。

但今次無奈底下,只可以食呢間就去左食,

呢間好耐以前都會成日去,果時都仲好岩價位,

而家就比以前貴得多啦,

不過咁岩今次去係下午茶時間,

立即可以叫下午茶

今次我就叫左炭燒豬扒包連柞茶肉絲麵啦

等左一陣,麵就正常啦,普普通通不過不失。

不過個豬扒包,豬扒細,包好大,

包又硬又乾,成餅野咁‧‧‧真係令人失望

不過豬扒還算可以既,唔算話太差。

不過成個餐連華田都係23蚊

總叫可以接受

最重要係買野果時,我有d唔明,個櫃位小組都解釋得好好。

因為老闆我唔會再去,但因為果個櫃位小姐,我又想去返啦。
2011-06-26
2010-02-09 53 浏览
芝士焗原隻帶子($43):有一隻帶子啦、雞扒,豬扒、田螺薯蓉、薯條,加$5多一杯可樂!!個芝士焗帶子味道ok,不過好細粒,而且仲有d薯蓉係度,not bad。雞扒d肉好嫩,好好味,不過個皮就肥左d喇。個豬扒都幾淋下,起碼唔會食到癡牙啦!!而我就最中意食田螺薯蓉喇,係因為佢用火槍燒過,所以食落脆脆地。Good!個薯條都好好味呀,佢地轉左用第二款薯條呢,呢個食落好甜,好正!
芝士焗原隻帶子($43):
有一隻帶子啦、雞扒,豬扒、田螺薯蓉、薯條,
加$5多一杯可樂!!
個芝士焗帶子味道ok,不過好細粒,
而且仲有d薯蓉係度,not bad。
雞扒d肉好嫩,好好味,
不過個皮就肥左d喇。
個豬扒都幾淋下,起碼唔會食到癡牙啦!!
而我就最中意食田螺薯蓉喇,
係因為佢用火槍燒過,所以食落脆脆地。Good!

個薯條都好好味呀,
佢地轉左用第二款薯條呢,
呢個食落好甜,好正!
田螺薯蓉~
2010-02-06
田螺薯蓉~
  • 芝士焗原隻帶子
2009-04-16 15 浏览
今朝唔係屋企食麵包,去左大家樂食個早餐,跟住去覆診叫左楓糖雞扒早餐,有楓糖雞扒+炒滑蛋+多士+熱華田楓糖雞扒: 同以前塊雞扒分別唔大炒滑蛋: 有d香草一齊炒,但我覺得唔夠大快活滑(可能無咁多油或者奶)多士: 無大快活烘得咁好熱華田: 呢樣好難差總括而言,早餐都係大快活好d,而且平過大家樂d
今朝唔係屋企食麵包,去左大家樂食個早餐,跟住去覆診

叫左楓糖雞扒早餐,有楓糖雞扒+炒滑蛋+多士+熱華田
楓糖雞扒: 同以前塊雞扒分別唔大
多士: 無大快活烘得咁好
熱華田: 呢樣好難差

總括而言,早餐都係大快活好d,而且平過大家樂d
2009-04-15
$20.5 (早餐)
2008-09-23 31 浏览
每個星期六上班前都去買大家樂早餐...最近愛上它的炒蛋吉列豬扒+炒蛋+多士+蕃茄通粉豬扒炸得稍為硬了一點,炒蛋沒想過有如此水準的,還以為一定又鞋又乾,想不到入口好滑,好香...不過有點出水呢現在大家樂都轉了厚多士了,但還是老毛病,一早烘好,吃時已經變得淋淋了,沒辦法,集團式經營的通病$26.5...愈來愈貴了...
每個星期六上班前都去買大家樂早餐...最近愛上它的炒蛋

吉列豬扒+炒蛋+多士+蕃茄通粉

$26.5...愈來愈貴了...
$26 (早餐)
2007-08-18 18 浏览
今日第一次自己一個食早餐~~叫左...雞扒腸仔多士(無羅白糕/.\)~炸菜肉絲米粉~都無咩好講GA LA其實...但係真係要提下塊雞扒..........多油到........成隻碟都係油=.=第一次食大家樂既早餐雞扒係咁油淋淋...........成個口都係油=.=食完感覺好肥-0-要左杯凍啡~硬係無O係金鍾飲果杯咁好飲既點解?!
今日第一次自己一個食早餐~~
叫左...

雞扒腸仔多士(無羅白糕/.\)~
炸菜肉絲米粉~

成隻碟都係油=.=第一次食大家樂既早餐雞扒係咁

要左杯凍啡~硬係無O係金鍾飲果杯咁好飲既點解?!
2006-12-31 21 浏览
(1) 麥方包鴛鴦三文治餐($16) - 麵包好新鮮輭又有少少彈力, 疍沙律餡調味很好很特別, 吞拿魚饀d生菜很爽脆(2) 竹生碗仔翅好正, 不過二時半至有, 跟燒雞翼(不是油炸的)很好味健康及脆皮腸($24). 杯奶茶及檸茶都合格!!!
2006-09-24 17 浏览
Yesterday 我老公在這間大家樂外買早餐\\\俾我食, 個榨菜肉絲米線勁難食, 好硬好乾又冇味, 很唔好味,很失望~~
(非会员)
2006-08-26 17 浏览
早前晚上去此分店食飯,完全無人拾枱,見到個PR幾次拾叫枱,次次應完你之後都係唔理,而且人又唔係多,d肉醬意少比其他分店難食得多,d職員同廚師都係咁train,都唔知點解會咁,唔會有下次!
2006-07-10 12 浏览
今午大約1pm我和阿媽在大家樂我等2pm開始下午茶,但遲2:30pm開始沒理由(其他分店快)我不打算堂食,叫外賣烤雞翼+磨茹豬肉燒賣-烤雞翼塗蜜汁多^^,可惜雞翼肉內有血很恐怖~~=,=""磨茹豬肉燒賣吃得不錯榨菜米線-吃得很唔好味,很失望~~
今午大約1pm我和阿媽在大家樂
我不打算堂食,叫外賣

榨菜米線-吃得很唔好味,很失望~~
2005-12-29 31 浏览
食左大家樂芝士火鍋真係好難食完全feel唔到有芝士個汁落左勁多薯粉同埋好似金寶湯仲要係好稀既金寶湯39蚊當買個教訓喇平野冇好既!!!!!!!!!
食左大家樂芝士火鍋
真係好難食
完全feel唔到有芝士
個汁落左勁多薯粉
同埋好似金寶湯
仲要係好稀既金寶湯

39蚊
當買個教訓喇
平野冇好既!!!!!!!!!