2008-08-18 28 浏览
見雜誌介紹時已經想嚟試吓,今次一丁友自己嚟食咗個tea set,本來諗住嚟試佢個新地,不過tea set有意粉選擇,計落幾抵,又怕自己食唔晒咁多嘢,所以個甜品項目都係留番下次叫咗tea set係:1)煙三文魚蘑菇白汁意粉($52)嘢食一嚟到,嘩……..隻碟好大,隻碟成個pizza咁大,視覺上令到中央嘅意粉好似好少咁,但其實望真d份量一d都唔細,比起其他日式cafe得幾"注"確實多好多,男士足夠有餘,女士嘅話可以2個share再叫多個甜品就prefect啦,賣相唔錯,面仲有d蔥花添色講番味道,本人一向對煙三文魚情有獨鍾,味道唔錯,蘑菇屬新鮮貨,意粉雖未去到al dente程度,但亦煙韌彈牙,有一貫日式意粉特質,每條都掛上汁料,而配料與意粉比例拾到好處,只係食到尾段白汁料始終較杰、溜及汁較乾身,如果做得稀身d同有汁就好喇配)黑蜜牛奶抺茶(+10轉飲)賣相好靚,面有忌廉+黑蜜點綴裝飾,中間牛奶抺茶,而最底層係黑蜜糖,一向不嗜忌廉嘅我都覺佢d cream好味,唔係現成貨,質感滑溜綿密,唔係佢唔凍嘅話以為自己食雪糕,牛奶抺茶香濃,與cream和底部黑蜜混合味道清新,好飲環境舒適,只係當日屬sun

叫咗tea set係:

1)煙三文魚蘑菇白汁意粉($52)

配)黑蜜牛奶抺茶(+10轉飲)

環境舒適,只係當日屬sunday所以有d噪,但比起G FLOOR呢度已好好多

另外就係D WAITRESS需要改善吓,唔知點解行親過嚟擺低嘢都係咩都唔講,擺底就算,我一個人坐2人枱,佢可以就咁將D食物放係我對面位就咁行左去(P.S.我對面冇人架),侍應拎嘢食俾客人埋到桌邊講番呢樣係"咩食物"及"請慢用"我覺得係基本禮貌,係PIZZAHUT食嘢都會咁做啦,何況一間標榜日式經營嘅餐廳,添水飲到底等咗一陣先有人嚟加,其實佢地都冇黑面果D,感覺D人比較新,似乎缺乏指導多D,餐廳高層應該要注意多D呢方面。下午茶冇service charge,唔知有冇關...

總括嚟講係好味嘅,好多嘢仲未試,我都會再嚟幫襯

隻碟大過pizza
正~都幾精緻丫
正~只愛日式牛奶抺茶
正~都幾精緻丫
正~只愛日式牛奶抺茶
  • 黑蜜牛奶抺茶、意粉類
2008-08-12 11 浏览
...夢見屋有機咖啡 ($22) - 咖啡杯極漂亮, 不過咖啡本身比較濃酸,所以我少有地要下奶和代糖--> 請改為以下一句:(我見下面的食評相中, 咖啡的奶是用個mug 上的,今之只有 Key West 的盒仔奶,真頹)。...
趕工一晚之後, 還未未正式食早餐就要返教會, 散場後已餓到不行, 反正又想試夢見屋, 就來吉之島食食個唔駛同人逼的 Sunday Brunch。10:40 am 來到,還以為未開,只有兩個姐姐在打點; 只是 11 點前未叫得食物,唯有坐下先。所以以下這三樣東西就分了三次叫:夢見屋有機咖啡 ($22) - 咖啡杯極漂亮, 不過咖啡本身比較濃酸,所以我少有地要下奶和代糖(以前的奶是用個上的,今之只有 Key West 的盒仔奶,真頹)。杯底有咖啡渣, 證明非開粉貨色, 有誠意。和風煙肉雞蛋意粉 ($48) -不就是日式 Carbonara了,蛋已混在意粉中, 有香濃的芝士和奶油味, 好肥膩也好 creamy 呢; 意粉大大份, 也夠 al dente,我以為我吃不完, 結果可能是我太餓, 清了碟! 要彈的話, 就是蔥花洒得不大勻稱啦。白玉寒天甜點 ($38) -大受歡迎的甜品,來到當然要吃了。有紅豆蓉、栗子、綠色和白色的糯米丸子,下面是半透明無味但爽口的寒天啫喱;另有一兜黑糖漿供調味和一碗抹茶(是用日式攪法泡出來的)供飲用。這幾樣東西放在黑色木盤子內, 挺賞心悅目。紅豆蓉偏甜, 用來拌寒天

白玉寒天甜點 ($38) -大受歡迎的甜品,來到當然要吃了。有紅豆蓉、栗子、綠色和白色的糯米丸子,下面是半透明無味但爽口的寒天啫喱;另有一兜黑糖漿供調味和一碗抹茶(是用日式攪法泡出來的)供飲用。這幾樣東西放在黑色木盤子內, 挺賞心悅目。紅豆蓉偏甜, 用來拌寒天吃都吃不完, 但是做得很軟滑; 白玉丸子雖有嚼頭但有點點過韌。寒天像大菜糕, 在一片甜海中顯得特別難能可貴, 口感 QQ 的, 很好呀, 果然無介紹錯。

好歎地又食又坐了一個鐘, 慢慢欣賞簡約日式裝修, 到時近中午, 附近街坊開始扶老攜幼的來到, 店外也現出人龍, 正是時候走為上著。連加一約 $110, 幾款鎮店之寶水準不錯, 在西日餐廳吃是要差不多價錢的了, 只是不好要我排隊來吃!
夢見屋有機咖啡
和風煙肉雞蛋意粉
和風煙肉雞蛋意粉
2008-08-12
2008年7月10日晚上7:00 見到jusco有新食店喎! 勁鐘意日本o既沙牛男友一見到有新日本引入餐廳, 即刻飛去試…好多人等位啊! 好肚餓啊我地…買咗一個puff食. 唓! 唔係日本cream, 一食已經知, 又唔香又唔滑! 即刻唔等位啦! 咪攪我!無下次!

無下次!
2008-08-09 4 浏览
店子裝潢以簡潔為主,以木、木地板配上米白色的梳化椅;四周還放置著少許盆栽,感覺悠閒舒適。食物以西日式意粉為主,師傅用上橄欖油,而配料多選用海鮮、蔬菜及雞肉,口味健康又清新。另外,綠茶及甜品亦是其重點推介,用的都是日本宇治綠茶粉,必試黑蜜牛奶綠茶、綠茶蛋糕芭菲及鮮奶綠茶伴紅豆,茶味相當香濃 , well done @@
2008-08-03 7 浏览
終於有機會試下呢間夢見屋, 吉之島重開至今都係超多人排隊... 入面d裝修都幾和風, 大部份都係梳化位, 坐得好舒服...Set Lunch 蟹肉莧菜長通粉 -- 味道OK, 蟹肉有殼, 要小心d食...Set Lunch 蕃茄火腿意粉 -- 味道OK, 淡咗小小, 買相就靚...藍莓芝士餅 -- 味道OK...食得多pokka, 食下呢間唔使咁悶... 下次o黎要試下佢d和風甜品先...相片 : http://hk.myblog.yahoo.com/ken-merry/article?mid=2099

入面d裝修都幾和風, 大部份都係梳化位, 坐得好舒服...

藍莓芝士餅 -- 味道OK...

2008-08-03 8 浏览
2/8/2008星期六同姐姐特登搭16個站(mtr)去康怡jusco 試下d甜品。第一站去夢見屋,點知就出事喇......點九去到拎左飛,等左半個鐘先有位。坐低左就即刻叫野食,叫左個set lunch 茄醬吞那魚意粉(包湯& salad) + 迷你芭菲+ 寒天白玉甜品。落完單咁梗係叫佢唔好上甜品住啦。食食食..個意粉ok..食完個意粉,叫佢上甜品果時竟然話冇曬甜品!!!問佢爭d咩材料,佢話爭丸子,咁問佢可唔可以果將d丸子換多dd寒天或其他野,竟然話廚房話只可以減野唔可以加野......咁o既服務態度-_-"結果淨係食左個意粉,二人埋單共$55......最後去買左幾個銅鑼燒補償返。大家下次如果想試夢見屋d甜品,請o係入去之前問清楚賣晒未。兩點半已經冇甜品,咁夜晚賣咩呢???
2008-07-28 13 浏览
當我知道康怡jusco有大量新的餐廳加入後,就迫不及待來試了﹗夢見屋是第一站,我們到達時還有tea set,於是點了一個tea set+甜品﹗煙三文魚磨菇意粉配凍咖啡($52)︰意粉很快便上桌了,賣相不錯,但有點奇怪怎麼會有點蔥花的呢?意粉煮得很有咬口,每一條都沾有忌廉汁,只是煙三文魚是碎碎的,如果是一片完整的應該會更好。咖啡等了好久,又要追單才送來。味道果然是同一集團的味道,咖啡酸酸的,很不喜歡。另點了寒天白玉甜點($38),賣相很美﹗吃起來就一般了。寒天是像jelly的,但口感不好,白玉煙煙韌韌,都算不錯。紅豆實在太甜了,個人覺得如果不太甜會更好。比較喜歡的是那杯綠茶,很濃很濃,作用是否就是要清一清紅豆的甜膩感?不知道是否新餐廳各方面運作還需要適應,總之我們又要等食物又要等結賬,好在我們時間充裕,不然真的感到很麻煩呢﹗

煙三文魚磨菇意粉
凍咖啡
寒天白玉甜點
煙三文魚磨菇意粉
2008-07-24 4 浏览
之後睇幾本雜誌都有介紹, 咁上星期同我媽咪去吉之島咪試吓啦!!我地叫咗個TEA SET (茄汁忌廉芝士意粉) 同咖哩OMELETTE飯,茄汁忌廉芝士意粉好醒胃, 雖然無肉, 但真係好好味!!咖哩OMELETTE飯個咖哩汁都OK,但塊旦唔係包住D飯, 而家煎完塊旦就放上面!!SERVICE都OK, 有禮貌, 而家仲唔使加一, 我會再幫襯!!下次仲要試甜品!!
之後睇幾本雜誌都有介紹,
咁上星期同我媽咪去吉之島咪試吓啦!!

茄汁忌廉芝士意粉好醒胃, 雖然無肉, 但真係好好味!!
咖哩OMELETTE飯個咖哩汁都OK,
但塊旦唔係包住D飯, 而家煎完塊旦就放上面!!

SERVICE都OK, 有禮貌,
而家仲唔使加一, 我會再幫襯!!
下次仲要試甜品!!

2008-07-14 23 浏览
夢見屋新裝修既jusco多左d野食, 所以搵左日又去食野係二樓見倒呢間野, 佢同italian tomato係同一個集團, 呢間除左甜品之外仲有lunch食叫左個set lunch, 秋葵山藥海鮮意粉, 仲有湯同沙津清清地既一個菜絲沙津, 食完好開胃。湯就係忌廉湯, 第一眼睇既時候仲以為係茶碗蒸, 因為佢用一個杯仔盛住, 細細個咁。個湯好一般, 冇咩驚喜。意粉比想像中既好, 海鮮有魷魚同蝦, 同另外既配菜好夾, 佢係清炒意粉, 所以冇汁, 但都已經好夠味。要彈既地方就係油左d, 食完成個碟都好令。間鋪吳大, 但幾好坐, 而且吳會催你走, 我諗都會再去既, 但下次去就專攻甜品啦
夢見屋新裝修既jusco多左d野食, 所以搵左日又去食野

2008-07-13 27 浏览
以前在日本吃過美味的紅豆甜點,見這裏的賣相幾吸引,價錢又不貴,就叫來一款試試。名叫白玉寒天甜點($38),其實是紅豆配上苣蒻、栗子及湯圓。味道對我倆來說已很夠甜,用不着附上的糖漿。紅豆夠腍,丸子又煙韌,加上一杯熱熱的濃抹茶,相當滿足了。意粉也似乎是此店主打之一,吃了莧菜忌廉蟹肉意粉($55),加$10試埋杯咖啡。熱辣辣的意粉軟硬適中,creamy的白汁也不令人感覺「漏」,蟹肉頗多,雖發現有兩小粒蟹殼碎,不過只算是瑕疵,未有影響滿意的評價。這個set lunch還包吞拿魚碎沙律及餐湯,一般水準。至於咖啡就香濃但偏苦澀,不算很好。試業期間免加一,埋單不過$103,更覺抵食。

這個set lunch還包吞拿魚碎沙律及餐湯,一般水準。
至於咖啡就香濃但偏苦澀,不算很好。

試業期間免加一,埋單不過$103,更覺抵食。

莧菜忌廉蟹肉意粉
莧菜忌廉蟹肉意粉
  • 紅豆甜點
2008-07-09 8 浏览
位於康怡吉之島的Yumemiya外貌並不特別,餐牌的選擇亦多,本着一試無妨的心態試試看。我和母親二人點了一個五穀雞肉沙律、蟹柳意粉、白汁三文魚risotto 、Green Tea Latte with dark syrup、白玉綠茶丸子紅豆果子。五穀雞肉沙律﹕味道一般,配上芝麻醬很有「和民」feel。蟹柳意粉﹕蟹柳是蟹脚肉,並不是一般的蟹柳條,味道一般,略厭意粉中仍拌雜着碎蟹殼。白汁三文魚risotto﹕一見"risotto"便想起意大利菜,在日本餐廳見到"risotto"還是第一次,當然要試吓啦!這個味道不錯,很有意大利菜的影子,飯身較軟,可能是使用日本米的關係吧!這個值得一試。Green Tea Latte with dark syrup﹕茶夠熱、很香、有一種很傳統日本茶道的風味,配上鮮奶和黑糖,給你一種幼滑香甜的感覺。喝了一口,你會忍不住又再喝多一口。掂!白玉綠茶丸子紅豆果子﹕這甜點原有別的名字...還是看圖吧‧這個甜品叫我想起在大阪的「夫婦善哉」,只賣紅豆白玉丸子,而且味道極甜。在Yumemiya的這個甜品有所改良,不是太甜,很適中。但若你是好甜或喜歡超甜,你可以加上附送的黑

五穀雞肉沙律﹕味道一般,配上芝麻醬很有「和民」feel。
白玉綠茶丸子紅豆果子﹕這甜點原有別的名字...還是看圖吧‧這個甜品叫我想起在大阪的「夫婦善哉」,只賣紅豆白玉丸子,而且味道極甜。在Yumemiya的這個甜品有所改良,不是太甜,很適中。但若你是好甜或喜歡超甜,你可以加上附送的黑糖,增加甜味之餘再添香味。

這頓晚飯我們吃得很飽,也很愉快,唯一美中不足之處是餐廳只是收到便出單,不埋你是否吃完沙律,便給你端上主菜和茶,到享用的時候已降溫,要快快的吃,影響用饍心情,同時亦影響食物的品質。買了這個教訓,還是等吃完主菜才叫甜品。幸好,甜品是即叫即做,雖然等了十分鐘,還是值得的。
  • 白汁三文魚risotto,Green Tea Latte with dark syrup,白玉綠茶丸子紅豆果子