连续4年获得日本米芝莲推介的拉面店登陆香港啦! 位於尖沙咀的多贺野,是东京超人气过江龙! 品牌已有20多年经营历史,每日新鲜制作拉面 和 悉心炮制汤汁,凭着匠人造面精神,多年来获奖无数呀! 包括: 2014-2018年的东京米芝莲推介、Tabelog全日本拉面大奖、Ramen Walker日本最优秀拉面排行榜前十位等等,来头不小,拉面控一定要试啦。 首间海外分店选址在香港,实在令一班爱好日本文化的港人无比兴奋呀~每次经过都看到长长人龙,大家要耐心等候唷。 店内装潢时尚型格,同时不失日本优雅风格。利用射灯效果,增加空间感。放置植物盆栽,带出日本风格。设有吧台、四人枱和圆枱,适合不同羣体聚餐哦。 山梨県洋梨汁 $48 山形県葡萄汁 $48广岛蚝豚鸭沾面 $168 豚鸭沾面 $168 利用豚、鸭、鸡和海鲜等天然食材熬制的中国风沾汁,非坊间常见的稠密腻口浓汤,而是清爽鲜美的味道。食材的咸香鲜美尽在汤中,味浓而清新,清而不淡,很不错呢。 而沾面条则采用4款日本面粉和2款荞麦人手精心制作,粗身面条富弹性和靭力,带有淡淡麦香,挂汤力不俗,质素甚高。搭配的半肥瘦叉烧,肉质幼软,糖心蛋蛋黄浓香稠滑,超好
连续4年获得日本米芝莲推介的拉面店登陆香港啦!

位於尖沙咀的多贺野,是东京超人气过江龙!

首间海外分店选址在香港

山梨県洋梨汁 $48 山形県葡萄汁 $48

广岛蚝豚鸭沾面 $168

豚鸭沾面 $168

搭配的半肥瘦叉烧,肉质幼软,糖心蛋蛋黄浓香稠滑,超好吃的~

自家制蟹肉薯饼 $68

店家招牌 蟹肉薯饼,果然非常美味! 酥脆松化的炸皮,包里着软绵绵的薯蓉,犹如云朵般柔软,深得我心。

日式煎饺子 $58

一客五件煎饺子,大小适中。煎至金黄色的外皮,香脆可口,肉馅富有汤汁,味道不错。
2021-02-15
2021-02-19 90 浏览
唔知大家有无去尖沙咀新开既商场K11 Musea呢?商场入面既装修同环境非常高雅✨,而且亦都好宽敞,行得好舒适🙌。而今次小编就去到呢个新商场到搵嘢食,而咁啱有一层有一间日本餐厅系食拉面🍜,见系未试过嘅餐厅又唔使排队就走入去试一试,呢一间餐厅系叫「多贺野」。✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦🎈香葱山椒叉烧拉面 $138上碟见到满满嘅香葱丝铺满系拉面上,好似一座白雪山咁🏔。而拉面嘅香辣味比较少有,有种好似食紧四川辣面咁,山椒麻味,但呢一款就无咁辣亦比较香甜甘味,有一种Crossover感觉🤯。而碗入面仲有大量日本葱同洋葱,拉面就无得去拣要咩粗幼度同面质🧐,叉烧既味道就正正常常冇特别。虽然大量既日本葱同洋葱令口感丰富,但因为份量有少少唔合比例🤔,太多既日本葱丝反而令到整体嘅口感变得单调,越食越冇惊喜😌,如果分量再少多啲应该会好。✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦🎈土佐豆腐(3件) $48豆腐三件而每一件都算大件,而豆腐拌碟有好多炸咗嘅柴鱼片🥓,每一啖都好爽脆,亦有好多酱汁甜甜地几好味😋。呢一种外脆内软嘅感觉,非常吸引。 ✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦今次嚟到新商场K11 Musea第一时间都系试咗我最锺意
🎈香葱山椒叉烧拉面 $138
🎈土佐豆腐(3件) $48
✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦
今次嚟到新商场K11 Musea第一时间都系试咗我最锺意食既拉面🍜,系比较有啲非传统新尝试既感觉,希望餐厅都可以比更多选择系拣选拉面或者食材上👐。另外,餐厅环境同商场嘅感觉非常一致 ,几舒适😎。

香葱山椒叉烧拉面
土佐豆腐(3件)
2021-01-30
土佐豆腐(3件)
  • 土佐豆腐
// TAKANO - Tokyo’s Michelin Ramen 🍜 //.If you’re looking for a cozy lunch spot to hang out with buddies, look no further than Takano Ramen located on K11 Musea!⛩ A Tokyo-based ramen store that won over numerous people’s hearts for their delicious ramen and luscious Japanese eats!🍜.▪️Hiroshima Oyster Tsukemen Ramen▪️An exclusive cuisine featuring deep-fried Hiroshima oysters and Tsukemen.🍜 The golden-brown oysters were fresh and succulent while the ramen noodles were INCREDIBLY SAVORY after being
▪️Hiroshima Oyster Tsukemen Ramen▪️[HK$168]
An exclusive cuisine featuring deep-fried Hiroshima oysters and Tsukemen.🍜 The golden-brown oysters were fresh and succulent while the ramen noodles were INCREDIBLY SAVORY after being dipped into the hearty broth made with pork, duck, chicken and fish, proving their rightful place on the Michelin Guide.✨
▪️Grilled Miso Cod Fish Set▪️[HK$188]
Words couldn’t even describe how lip-smacking the miso codfish was!🐟 It was a mouthful of SATISFACTION for its aromatic grease along with the crispy skin and the soft meat, which goes impeccably well with every scoop of the rice. Perfection-guaranteed in this drool-worthy set!💯
▪️Creamy Croquette (3 pcs)▪️[HK$68]
As the name says, these croquettes were made with minced crab meats and they were extremely CREAMY in texture!🦀 And was even tastier with the Tonkatsu dipping!
▪️ Pan-Fried Pork Dumplings (5 pcs)▪️[HK$58]
These tempting pork dumplings were unexpectedly meaty and succulent, and with flawless golden crisp and extra umami. Simple but yet irresistible!🥟
▪️ Shinshu White Grape Soda (240ml)▪️[HK$38]
A carbonated drink made with 10% real fruit juice of Shinshu white grapes, rich and refreshing in taste.🍇
▪️Grape Juice▪️[HK$48]
Fresh and premium grape juice made with Yamagata grapes, well-known for its sugar-free and preservative-free flavor.🍷
▪️Coconut Sorbet▪️[HK$68]
Nothing’s more satisfying than topping off a great meal with delightful desserts. This coconut sorbet was presented in a cute little coconut shell, came with a rich coconut flavor and a smooth sorbet texture!🥥
▪️Peach Sorbet▪️[HK$58]
A sweet alternative choice but not overly sweet, quite a tastebud awakening dessert for its distinct peach flavor though!🍑
// 10% Service Charge 💞 //
广岛蚝豚鸭沾面 Hiroshima Oyster Tsukemen Ramen
银鳕鱼西京烧定食 Grilled Miso Cod Fish Set
自家制蟹肉薯饼 (3件) Creamy Croquette (3 pcs)
日式煎饺子 (5只) Pan-Fried Pork Dumplings (5 pcs)
信州白葡萄汽水 Shinshu White Grape Soda (240ml)  &  山形县葡萄汁 Grape Juice
蜜桃雪葩 Peach Sorbet
  • Coconut Sorbet
  • 山形县葡萄汁
  • Grape Juice
  • 信州白葡萄汽水
  • Shinshu White Grape Soda (240ml)
  • 日式煎饺子 (5只)
  • Pan-Fried Pork Dumplings (5 pcs)
  • 自家制蟹肉薯饼 (3件)
  • Creamy Croquette (3 pcs)
  • 银鳕鱼西京烧定食
  • Grilled Miso Cod Fish Set
  • 广岛蚝豚鸭沾面
  • Hiroshima Oyster Tsukemen Ramen
2020-11-16 1299 浏览
我还是最近才听闻过「多贺野」这间,曾经在日本「米芝莲」赫赫有名的拉面店,所以我直到现在,还不知道究竟「多贺野」有什麽值得一试的拉面食品。所以我在还未完了解「多贺野」的情况下,先尝试在下午茶时间第一次光顾位於商场「K11 Musea」,只食「多贺野」里面,属於招牌拉面食品的「多贺野酱油拉面」。我发现原来「多贺野」没有属於自己的自助点餐纸,所以食客光顾「多贺野」,没有机会决定自己拉面食品里面的「汤底」浓淡度,也没有机会选择面条,包括实际粗幼、软硬或者曲直度在内的「口感」设定。食客在「多贺野」里面,不单只无权决定汤底浓淡,无权决定面条口感,甚至没有机会为自己的拉面,决定是否加入「鲜笋乾」。结果我只是点了一碗「多贺野酱油拉面」,「鲜笋乾」已经堆满在拉面的表面上。偏偏我因为身体对食品存在敏感的问题,所以不能够享用「鲜笋乾」,偏偏「多贺野」硬塞大量「鲜笋乾」给我,我却无法享用,被迫丢弃碗里面所有的「鲜笋乾」。其实餐厅只要提供自助点餐纸,就有机会让食客自由选择是否需要「鲜笋乾」,可惜「多贺野」没有这样做,无疑是有点让我感到有点失望。至於「多贺野酱油拉面」里面的酱油汤底,我觉得汤底味道稍嫌有点过咸,或

至於「多贺野酱油拉面」里面的酱油汤底,我觉得汤底味道稍嫌有点过咸,或许「多贺野酱油拉面」因为以「酱油」作为汤底基础,汤底味道偏咸也是意料之中的事。但是若有点餐纸,或许我有机会把汤底咸味变淡一点。

至於「多贺野酱油拉面」里面的配料方面,除了「鲜笋乾」对我来说是绝对不食,存在感偏低的材料之外,「半熟蛋」被安排以预先切开两半上碗的做法,也跟我期望的拉面食品不太符合。

我个人比较喜欢「一刀不切」,可以看到半熟蛋黄自然流心过程的原个「半熟蛋」,可惜「多贺野酱油拉面」实际做法,跟我期望食法有所违背,结果碍眼的「鲜笋乾」,间接抹杀「葱花」令「酱油」汤底咸鲜味变浓的功劳。

结果我食完配料让我无所适从,心里面感觉有点不满的「多贺野酱油拉面」,即使「豚肉叉烧」口感其实十分软腍,但是拉面里面有些配料却感觉有点多余,令「多贺野」未能成为我最喜欢,值得下次再光顾的日本拉面店之一。

2020-10-28
2021-01-17 222 浏览
🎈香葱山椒叉烧拉面 $138因为之前已经食过佢地嘅酱油拉面所以今次试下新野😎呢碗系我呢生人食过最奇怪嘅拉面🙈阵味非常中华料理feel🤔虽然佢都写到明系酸辣但系就系怪怪地🤣 奉劝大家都唔好叫阵味怪之如仲好油🤦🏻‍♀️

🎈香葱山椒叉烧拉面 $138
因为之前已经食过佢地嘅酱油拉面所以今次试下新野😎
阵味怪之如仲好油🤦🏻‍♀️

坐落系尖沙咀K11 Musea入面,有一间你未必知佢来头但又长期排长龙既拉面店,系系东京品川开店廿几年既过江龙小店,连续四年(2014-2018年)获得米芝莲推介,以及Tabelog全日本拉面大奖,系tagelog有3.94分既高分、Ramen Walker多年日本最优秀拉面排行榜前十位。而呢间日本排长龙既拉面,系尖沙咀K11 Musea开首间分店兼海外店面,总店由日本既高野夫妇主理,虽然将汤底同制面技巧传授比香港店两位师傅,但佢同先生每隔半年都会嚟香港监察品质,香港制面师傅都系日本本店接受训练。店铺主打拉面同沾面,店内自设制面工场,客人可不时睇到师傅制面既过程,保证拉面质素新鲜。当然自家制嘅面唔一定等於好食,但呢个精神好紧要,一碗拉面嘅主角就系个汤同个面,如果个面唔系自家制已经同面厂攞,咁已经有一半唔系自己既野,只系加工,香港好多拉面、甚至系过江龙,啲面都唔系自家制,肯自家制既拉面店我觉得已经值得欣赏。-环境店内环境好有日本风格,仲贴心咁设有屏风间格,为单独嚟嘅食客增添私人空间。装修同本店嗰种传统拉面店风格完全唔同,收费亦比起本店高出唔少。-排队晚上八点来到,等了约10分钟便可以入座

排队
晚上八点来到,等了约10分钟便可以入座。
🍜 多贺野酱油拉面 💰128(👅: 7.5/10)
多贺野酱油拉面

店内既食材都系日本直送,拉面系传统式,唔会有得拣拉面软硬粗幼曲直、汤既浓淡。
叉烧觉得太薄太乾,但食到猪肉嘅甘香,带小小火炙味。溏心蛋个状态系熟咗少少,个蛋黄可以成个固体咁起出嚟。笋系鲜笋乾,好嫩好入味。
多贺野除左系汤落足心机,每日坚持新鲜自制拉面,每日制作约两至三转面条,用上4款日本面粉、两款荞麦、盐硷水同鸡蛋制成面团,用机器反覆压制6次再裁出面条,熟成1-2日先可以用,不时拎起面条度尺,因为面条既长度同厚度都要一致,每日会根据当日温度同湿度再去调整水分同面粉既比例。
多贺野酱油拉面

面条方面做得几好,烟韧软硬适中,密度几高,食到尾唔会腍哂,唔会好易发胀,细嚼後有少少麦嘅香味。
另外一提,究竟咩系挂汤?挂汤系一个食材嘅特性,系讲你个面同你个汤可唔可以互相配合,如果你个汤系比较清啲,个面嘅挂汤能力就需要好强,令到个味道比较平衡,调返转如果个汤系比较稠身、咸、浓味,个面就唔需要咁强挂汤能力,先可以中和到个味道,而拉面嘅挂汤能力主要睇面嘅粗幼、直身定曲身、面既吸水能力。而多贺野既面挂汤能力同汤头亦都好配合,汤虽偏淡但面挂汤能力够平冲到。
店铺最出名既就系酱油汤底,香港可以食到酱油汤底既拉面唔多,好食既就更加无咩。多贺野既酱油汤系用鸡肉、鸡骨、猪骨、猪软骨、豚肉、姜葱蒜、日本鲣鱼乾等优质食材人手调配精心熬制3个钟。
汤头清澈鲜甜,唔会好油腻,亦唔会太咸,清甜系因为用上自家制的酱油混和鲣鱼汤底,酱油味较浓,会闻到小小鸡汤既香气同鱼乾既咸鲜味道,可以边食面边饮汤,不过味道唔算好有特色。
🍜 豚鸭沾面 💰168(👅: 8/10)
豚鸭沾面

再试另一个招牌菜豚鸭沾面。

豚鸭沾面
个面过冷河过得好足够,亦好平均,面质相当有惊喜,系传统冷面,比拉面更加烟韧,粗身啲,份量颇大,就算系男人食量都应该饱。
豚鸭沾面

有两块叉烧,品质同拉面个碗差唔多。
夹起咗两个肉之後呢就见到佢俾咗好多笋,同埋有半边嘅溏心蛋同一堆葱。
豚鸭沾面

沾面汁好够热,味道偏清甜,质地比较稀,系用上鸭肉、鸭骨、鸡、蚬、菇等材料熬煮再撞鲣鱼乾精华汤,鸡同猪既味道较出,鲣鱼味系尾段飘来,同一般偏咸鱼介沾面汁有好大分别,比拉面酱油味咸少少,好唔好就好睇个人口味,因为汤既味唔算重,沾面汁有好明显嘅鸭油香味,整碗食完唔觉油腻。

🌟我觉得佢价钱太贵,沾面定价系$168过於进取,香港会敢定系158-168既价钱该得一灯(已经执左)/茑(同为东京米芝莲)。拉面喺日本来讲其实一个好平民嘅嘢食,就算攞几多米芝莲推介或者tabelog几高分都好,佢都系一个平民食品。
今日你肯比钱食呢个168沾面,他日再有其他过江龙见到呢个情况会照住定价168,咁香港就再食唔到68-98价钱既拉面。味道黎讲多贺野算系好食既酱油汤拉面,始终酱油汤唔系个个都锺意,味道一定系比猪骨/鸡汤无咁浓无咁出,如果真系好锺意食酱油汤拉面可以黎试一试,咁你就会知呢个128/168比得值唔值,唔算锺意酱油汤既我建议唔驶试,香港仲有好多拉面好食。
👅味道: 8/10
🍴环境: 7/10
💰消费: $128/168 (拉面/沾面) (服务费: 10%)
2019-09-23
2020-12-27 211 浏览
拉面只系一般,汤底只系暖唔够热。室内温度超高,可能而家限聚令想多做生意,温度高可以令客人感到闷热而快些离开。跟待应讲可否开大些冷气,待应説‘系咁架啦,商场冷气,冇办法’,如果夏天三十几度怎办呢?想返桌率高都应该改善质素及员工服务态度呢!
2020-12-24 170 浏览
一训醒就出尖沙咀去到已经3点3🤣 人地下午茶我地食lunch~ 系早餐、午餐🧏🏻‍♀️我当埋晚餐架啦☺️ 麪条好好咬由於酱汁唔系痴身系汤水都沾唔到😂~不过汤汁算浓香☺️个人几钟意叉烧肥瘦度刚好,可以再嫩口啲而且因为唔系热汤,分开上比较冻都有啲影响,但会再去🥰🥰蟹肉薯饼好足料,唔会剩系得薯仔泥内面仲有啲洋葱咁更加香~个酱汁偏酸好开胃感觉似自制既酱汁🙌🏻 两个人两个餐我叫左系豚鸭沾面,👦🏽叫左辛辣~我都试左少少辛辣既比较麻个人觉得香度唔够第一啖食完全有种酸辣薯粉个种味😂😂😂之後就剩系麻🧏🏻‍♀️ 咁就食左接近$500我谂节日都可以既我呢啲穷L成日食既真系食唔起~14-18年东京米米人推介仲有大奖见人见智啦就🙌🏻😂😂话特别好食又未到但唔错既🤧都可以试下咁
一训醒就出尖沙咀去到已经3点3🤣
人地下午茶我地食lunch~ 系早餐、午餐🧏🏻‍♀️
我当埋晚餐架啦☺️ 麪条好好咬
由於酱汁唔系痴身系汤水都沾唔到😂~
不过汤汁算浓香☺️个人几钟意

蟹肉薯饼好足料,唔会剩系得薯仔泥
内面仲有啲洋葱咁更加香~个酱汁偏酸好开胃
感觉似自制既酱汁🙌🏻 两个人两个餐
我叫左系豚鸭沾面,👦🏽叫左辛辣~我都试左少少
辛辣既比较麻个人觉得香度唔够
第一啖食完全有种酸辣薯粉个种味😂😂😂
之後就剩系麻🧏🏻‍♀️ 咁就食左接近$500
见人见智啦就🙌🏻😂😂

话特别好食又未到但唔错既🤧
都可以试下咁

2020-12-23 127 浏览
这是我第二次在多贺野进食午餐!由於第一次和朋友吃过鸭汤沾面以及蟹肉薯饼及饺子小食後吃过返寻味, 今次打算推荐另一位朋友在吃另一个口味!多贺野中午12点便开店, 如果想不用排队就能进餐, 建议一开店就到步否则就会有长长的人龙! 今天天气比较冷, 所以点了一碗叉烧辣拉面, 但是今次没有上次那麽好吃, 它的汤底是依然浓味, 他的洋葱还有大葱下的份量太多, 吃完拉面後整个口腔都是布满葱的味道...... 而且汤底较少, 面都还未吃完的底下已经没有汤了><但重申一次它是属於好吃的拉面, 恰好这个味道不太适合自己吧, 价钱偏贵啊, 感觉吃晚餐比较化算!
2020-12-20
2020-12-22 114 浏览
成日见呢间野排队所以一直都无试过。点知今日唔洗排咪试下罗。叫左个最基本既酱油拉面。面硬,汤味没有层次,笋又太硬。想点。叉烧极普通。一路食一路无声出。太太问我好吃吗?两个字:难食我太太叫了个沾面汤是冻的。面粗而粉。偷听到隔离枱话要加热汤。满心欢喜叫了个炸鸡味道还可以炸粉浆硬度劲硬好像咬石头一样旁边的粟米太太话难食过大陆自助早餐的粟米Open rice 要我打二百字才可以平分佢难食。我好毫不犹豫打够二百字。好在我命硬一个字: __!
成日见呢间野排队所以一直都无试过。点知今日唔洗排咪试下罗。
一路食一路无声出。太太问我好吃吗?
两个字:难食
我太太叫了个沾面
汤是冻的。面粗而粉。
偷听到隔离枱话要加热汤。
满心欢喜叫了个炸鸡
味道还可以
炸粉浆硬度劲硬
好像咬石头一样
旁边的粟米太太话难食过大陆自助早餐的粟米
Open rice 要我打二百字才可以平分佢难食。
我好毫不犹豫打够二百字。
好在我命硬
一个字: __!
2020-12-22
2020-12-22 57 浏览
而家去食个拉面都真系好贵,要成差不多$170一碗,但见一场嚟到又唔知食咩,即管试下啦!本身唔系好锺意拉面或者沾面,因为觉得太浓味,好咸。但我叫嘅依个栗国盐味拉面讲明食完都唔会口渴,啱晒我e啲怕太咸嘅人。另外依间餐厅食嘅拉面种类都好特别,同埋好多辣味嘅拉面。另外佢如果like咗个instagram就可以有秋葵或者果汁买一送一,因为怕食拉面会口渴,所以就同朋友叫咗一支梨汁,一枝葡萄汁,佢系100%果汁无糖无添加,但都好甜,仲有果肉喺入面。个盐味拉面都好正,佢啲面系半麦面,所以比较乾身,但唔会好鞋身,不过就有啲难吸个沾面汤底。至啲叉烧都系瘦叉同埋煎得比较乾身,初头食会觉得好香,但食到第二块就开始觉得有啲难咬,唔知系咪因为冻咗。至於个沾面汤底,初头仲谂住会唔会好似其他拉面店咁要之後加汤饮埋佢,但其实佢一啲都唔浓,已经可以直接饮用,所以其实可以当拉面咁食。佢做得好好,真系好清唔会令人觉得口渴,但同时亦够味配合个面同叉烧。环境方面,因为2人限聚,所以佢卡位之间落咗原有设计嘅屏风,但我做靠墙嗰边我就觉得非常焗促,好似完全冇风咁。本来谂住冬天食碗热嘢,但坐低咗咁焗真系食慾大减呢。

粟国盐味沾面
粟国盐味沾面
2020-12-21 65 浏览
路过见到佢店面写住系米芝莲嘅拉面店,又冇乜人排队所以好奇入去一试。餐厅感觉尚算宽敞,加上因为限聚令,更加少人。叫咗六款食物,包括香葱山椒叉烧拉面、多贺野酱油拉面、自家制原味炸鸡、煎饺子, 同2樽果汁。多贺野酱油拉面嚟到见到个汤好清,饮落去个汤都孙几清甜,唔会太油太咸,值得加分。至於配料就普普通通,拉面方面食得出系自家制作,因为同大部份嘅拉面店唔同,咬落去烟烟韧韧,可惜个面好似煮得唔够耐,食落去好硬。点菜嘅时候侍应已经提醒香葱山椒叉烧拉面系比较辣,个拉面一嚟到饮咗一啖汤已经发现个侍应所言非虚,因为个汤真系几辣,食落都算惹味,不过唔食得辣嘅就千祈唔好叫喇,因为会越食越辣,而且食咗一轮之後仲开始觉得好油,至於个拉面都系同个香葱山椒叉烧拉面一样 - 咁硬。自家制原味炸鸡味道唔错,见鸡都算炸得几juicy,而且仲配埋一个小小嘅日式沙律,不过提议佢啲鸡嘅size可以细d,咁食落可以避免太滞。煎饺子就普普通通,感觉饺子煎得唔够脆。服务方面,侍应生略嫌不够细心,同佢讲话要水,明明一枱有两个人佢竟然比得一杯。加上坐嘅地方比较邻近佢嘅员工休息室(或者唔算系佢嘅员工休息室因为佢只系将用餐嘅一部份地方用帘拉起

服务方面,侍应生略嫌不够细心,同佢讲话要水,明明一枱有两个人佢竟然比得一杯。加上坐嘅地方比较邻近佢嘅员工休息室(或者唔算系佢嘅员工休息室因为佢只系将用餐嘅一部份地方用帘拉起嚟),所以清楚听到佢哋员工喺里面大声讲嘢,有d影响用餐气氛。

总括而言,如果系为咗想食碗好食嘅拉面的话,呢间唔系首选,亦唔明点解佢可以得到米芝莲,而价钱亦可能因为米芝莲嘅关系而略嫌贵,不过一试都无妨嘅。
2020-12-18
2020-12-20 68 浏览
疫情期间去K11Musea 闲逛,之前搜集资料,看到多贺野在日本的拉面非常有名,所以决定去试一下。其实在近期食评中,看到很多人的资讯都比较负面,但在我来说,日本拉面真的未试过不好,日本拉面点会唔好食?所以决定试吓,下午午餐时间,冇人排队,完全不用等位,我们点了网上食评说汤底好味的沾面和一个粟盐叉烧拉面。拉面没有什麽特别的味道,叉烧也不见得好吃,百零蚊一个面其实算是贵。另一碗就是沾面,原来是一碗冷面,碗是热但汤只是暖,原先预计拉面应该弹牙,但原来只是「硬骨骨」,比飞机餐的冷面更硬,完全不弹滑,真的没有食过这样难吃的拉面,此店名过其实。比较好吃的是胡麻炸鸡,二人吃了四百几蚊,完全不值,这间店真的不会再帮衬。
粟盐叉烧拉面

鸭血沾面
比较好吃的是胡麻炸鸡
胡麻炸鸡

二人吃了四百几蚊,完全不值,这间店真的不会再帮衬。
2020-12-11
2020-12-05 142 浏览
经过K11 Musea就打算试试依间拉面店(而写紧食评先发觉原来依间拉面店系获东京米芝莲连续四年推介!) 🍜 餐厅宽敞,有几棵幼树做布置,而卡位设有屏风,有需要搭台都仍有私人空间~整体汤底味道上系偏淡,唔会太咸或油腻; 而面系有乔麦成份,有烟韧口感 ✨ 酱油拉面相较普通,不过不失 🤔 豚鸭沾面非常足料,叉烧之外汤入面有鸭肉 🤩 汤底系由豚、鸭、鸡、鱼做,虽然唔系食得出所以材料嘅味道,但都几有特色 👍🏼 价钱上加一後偏贵,但如果有日系商场经过都值得一试 ✔️

Takano Soy Sauce Ramen 多贺野酱油拉面
Chashu and Duck Tsukemen Ramen 豚鸭沾面
  • 豚鸭沾面
2020-12-01 187 浏览
#多贺野 高质拉面🍜 店舖特色装修 拉面新体验 🍚饭桶人 真系好少食拉面(同埋唔锺意食猪- 因为猪臭so 味)今日陪人 🤷🏼‍♀️ 意外地觉得正 🔥1. 豚鸭沾面(*期间限定配吉列蚝 yay 🎉 平时系配日式叉烧 💰$168汤: 全晚嘅高潮: 清甜而又浓郁 点个面食 够味得黎唔会过咸 ! 唔会有猪臭味!汤肉有好多肉碎(似系煲烂晒嘅肉,唔系一粒粒嗰啲肉碎* post 内付video, 唔系平时超咸 重口味汤底!无重味精 已经好开心 🥳🦪 吉列蚝炸得出色,皮唔厚 冇油益味 入面Juice + 厚肉。 2.蟹肉炸薯饼 🔥同样地个皮做得好 脆而不厚🙏🏻 内面:🦀蟹肉份量多 唔会系一劈薯仔3.酱油味叉烧拉面 🍜 汤几好 面好 前面打太多, 懒了 。 饮品: juice 🧃 1.生姜苹果 2.梨汁 💯
#多贺野 高质拉面🍜

2.蟹肉炸薯饼 🔥
同样地个皮做得好 脆而不厚🙏🏻
内面:🦀蟹肉份量多 唔会系一劈薯仔

3.酱油味叉烧拉面 🍜
汤几好 面好 前面打太多, 懒了 。

饮品: juice 🧃 1.生姜苹果 2.梨汁 💯
叉烧酱油拉面