2009-05-15 11 浏览
看到報紙有優惠每人198元(原價星期一至四268元及星期五六日298元)另加一.為慶祝姨姨幾十歲生日,一於豪一餐盡情地吃--------蟹.當晚不停地吃.........他們不斷地加添,不停地吃.........其他之沙拉.....熱食.....飲料.....雪糕都沒有怎麼吃,因為平時都不太吃得多之關係,到最後還是自己先投降....太飽了.味道不錯但招待都是一般.不過食物與報導之相片相差太太.............遠.http://news.kentse.net/appledaily/art_main.php?cat=sub&iss_id=20090505&art_id=12716006場地比較細和長形設計,而食物就放於盡頭,所以會行得遠些,主菜..例如蟹就每次出一細盤,行得慢就沒有得吃.可能要等其他人吃飽之後就可以再吃主菜..蟹..另外去洗手間要出入幾度門,又要上三級落二級樓梯,而梯級窄及沒有扶手,相對殘障人士就不太方便.

麵包蟹
咖哩蟹
亞拉斯加蟹
鱈場蟹腳
2009-04-13 109 浏览
復活節假期,費事煮,於是去了城景閣食lunch buffet。前身為九龍餐廳,經裝修後,環境更闊落,有更多空間。食物量同質都較以前好。復活節都無加價,都係$138加一,HSBC card 10% off。非常經濟,所以有好多一家大細黎食。有冷盤、熱盤、刺身、生滾粥同即煮泰式豬手河。冷盤有好多款式。有好多生菜、沙律。還有梅子冷面、清酒煮蜆、中華沙律、蟹子墨魚仔、長通粉等。梅子冷面加上日式酸汁,味道清爽,酸酸地幾開胃。面身幼細滑身。清酒煮蜆一般,好多都未開,且清酒味不算濃。生滾粥有好多配料以供選擇。有蠔、蝦、皮蛋、瑤柱、雞件、鮑片絲、肉碎、草菇等。第一煲時,粥底好綿,無味精。蠔仔幾大仔,有海水味。鮑片絲味道帶甜,唔韌。但都後尾再要一煲時,粥底已唔綿,好水。泰式豬手河唔正宗。第一,湯底唔香,好淡,要落豉油。第二,用上金邊粉,寫明河粉,無嗱嗱變咗金邊粉!我prefer正常嘅河粉多d。 金邊粉唔煙韌,好削。第三,醬汁完全唔正宗。正宗應該係辣椒醋,點知佢只得甜酸醬! 甜酸醬用黎點蝦餅就得!第四,魚露質素唔得,唔香之餘,仲有鹽沉底!第五,豬手唔好味,無香味,又唔入味。刺身有sal
前身為九龍餐廳,經裝修後,環境更闊落,有更多空間。
食物量同質都較以前好。
非常經濟,所以有好多一家大細黎食。

有冷盤、熱盤、刺身、生滾粥同即煮泰式豬手河。
冷盤有好多款式。
有好多生菜、沙律。
還有梅子冷面、清酒煮蜆、中華沙律、蟹子墨魚仔、長通粉等。
清酒煮蜆一般,好多都未開,且清酒味不算濃。

生滾粥
第一煲時,粥底好綿,無味精。
蠔仔幾大仔,有海水味。
鮑片絲味道帶甜,唔韌。
但都後尾再要一煲時,粥底已唔綿,好水。

泰式豬手河
唔正宗。
第一,湯底唔香,好淡,要落豉油。
金邊粉唔煙韌,好削。
第三,醬汁完全唔正宗。正宗應該係辣椒醋,點知佢只得甜酸醬!
甜酸醬用黎點蝦餅就得!
第四,魚露質素唔得,唔香之餘,仲有鹽沉底!
第五,豬手唔好味,無香味,又唔入味。

刺身有salmon, tuna, 八爪魚、魚。
好闊佬,厚切,好味。
不過salmon食得多超膩。
tuna就好點,味道同質感都無咁膩。
魚唔新鮮,肉質有點梅!
仲有凍蝦同青口。
凍蝦好味,肉質爽口且鮮甜。

壽司
要讚!

好有心機,應該係手握。
飯細細地,上面塊魚生就大件同厚切。
款式多,有軍艦同火炙蝦。
握得幾好,唔會一夾就散,飯醋味剛好。
連我呢個平時食buffet 唔會waste quota to eat sushi ge 人都食咗三舊。

西湯:西蘭花忌廉湯
中湯:粉葛粟米carrot煲豬骨

中湯勁正,超級濃郁,火候十足!
我飲咗五碗呢!

熱盤有一個curry bar, 有curry pork + 黃飯。
curry 唔辣又無味,唔香。
仲有中式點心、串燒、薑醋、豉椒炒蜆等。
點心有蝦餃、菜餃、水晶包等。
豉椒炒蜆好味,雖然唔篡大隻,但炒得好入味。
我食咗成大碟,完全無沙,好味!

還有羅漢齋、牛柳卷、鴨胸。

甜品都有好多款式,仲有不停refill。
有blueberry cheesecake, new york cheesecake, japanese cheesecake, mini fruit tart, jelly, mousse, 蕃薯糖水
阿媽話blueberry cheesecake好味,好滑又濃芝士味。
But無貴價雪糕, so 亦無謂waste quota。

整體黎計,抵食且質素不錯!
環境舒適,有空間。chef們很有禮貌,有求必應。
  • 梅子冷面
  • 粉葛粟米carrot煲豬骨湯
  • 豉椒炒蜆
  • 壽司
2009-04-12 22 浏览
復活節城景閣攪優惠買二大送一細,係免費報紙登優惠卷.成人$198再加一,送個位小朋友免加一,唔會好似其他酒店咁雖然係送但要計加一.入到去見個場裝修唔錯,侍應做野幾快,但無見過任何一位侍應有笑容,真係只係做野囉!! 賣藝不賣笑我近來都係惠顧攪優惠或平平地的自助餐,當然一分錢一分貨,唔好要求太高.但今次我都十分滿意,食物選擇都好多,我只講我食過個d呢!! 報紙上所講的大至都食齊.有 鮑參肚翅,係碗仔翅味道都幾濃,肉絲多d翅就要睇彩數.西冷扒,即燒的,手板咁大塊,肉質ok應該無落野原味燒,自己加汁.美國生蠔,都唔太細,因怕衛生問題,我只食了一打,今天都無事魚生就有三款,三文魚最好,立魚同吞那魚只是一般,吞那魚中間仲有雪未溶.燒西冷扒個度仲有燒串燒,都係雞,牛,豬呢d!!一般水準.壽司款式唔太多,但好味有水準,仲有個迷你的海膽魚生飯,我喜歡,正呀!!!!!松葉蟹腳,咸咸地都ok,但我怕麻煩都係小食.咖哩Corner有咖哩羊,唔錯喎!! 加上薄餅好食.甜品方面我就覺得係最弱的.其他仲有好多野我無食過.今次我都係比佢地廣告中所講的生蠔吸引黎食,今餐一點都無失望差d忙記講橙汁,西柚汁任飲
差d忙記講橙汁,西柚汁任飲
迷你海膽魚生飯
鮑參肚翅
咖哩羊!!唔錯的
  • 迷你的海膽魚生飯
2009-02-12 76 浏览
初初訂位果陣時,都有d擔心,因為間嘢既前身係ymca一聽落個感覺都唔多好咁。我地係8/2星期日去食,食12:00-3:00一入到去,都唔係好多人,但係裝修都好ok,環境好靜好舒服,而且服務態度都好好,收碟既速度又快。雖然係中午,但係食物質素都唔錯炒蜆:有味又滑魚生:有三文魚、吞拿魚、立魚,都ok新鮮豬腳姜:無試,因為太飽,但有fd話點麵面好食蟹粥:無嘜蟹味,但都有舊蟹食吓羊肉:無試,但愛好羊既朋友仔話好味重有好多,都記唔晒,但係大至上都好ok最重要緊係甜品啦...提拉米蘇:一般,唔夠芝士味芝士蛋糕:佢係正方形一小粒,但係好有芝士味,本人就食咗成3粒,如果唔係太飽一定會繼續食重有果撻、燉蛋、藍莓芝士蛋糕、綠豆沙...大部份朋友食過,都話下次會再嚟
初初訂位果陣時,都有d擔心,因為間嘢既前身係ymca
一聽落個感覺都唔多好咁。
我地係8/2星期日去食,食12:00-3:00
一入到去,都唔係好多人,但係裝修都好ok,環境好靜好舒服,
而且服務態度都好好,收碟既速度又快。
雖然係中午,但係食物質素都唔錯
炒蜆:有味又滑
魚生:有三文魚、吞拿魚、立魚,都ok新鮮
豬腳姜:無試,因為太飽,但有fd話點麵面好食
蟹粥:無嘜蟹味,但都有舊蟹食吓
羊肉:無試,但愛好羊既朋友仔話好味
重有好多,都記唔晒,但係大至上都好ok
最重要緊係甜品啦...
提拉米蘇:一般,唔夠芝士味
重有果撻、燉蛋、藍莓芝士蛋糕、綠豆沙...
大部份朋友食過,都話下次會再嚟

(非会员)
2009-01-05 8 浏览
我與朋友於12月31日在貴酒店惠顧了黃金時段(9:30pm-00:00pm)的龍蝦火雞自助餐。宣傳單張寫明是包括魔術表演,但包括的定義是甚麼?當晚在場的職員表示可往下層看魔術表演,於是我們特登提早1小時離開城景閣,下去找了個有利的位置準備看魔術,但職員說已被訂位,我們只好坐較後的那張椅,可是過了幾分鐘就有職員表示坐那些位需最低消費$138。我們付出了$368來食自助餐及看魔術,但卻被趕離座位,如果要企著看表演,那些不用付款的途人也可,較平的黃昏時段亦可以,對嗎?
2008-12-27 28 浏览
前幾日合作開的部門舉辦聖誕派對, 地點就是City Café, 我和同team的同事們都應邀出席這個"俾面派對".這間餐廳原來前排裝修過, 感覺比以前光猛和摩登. 跟主人家打過招呼後, 便開始看看有甚麼好吃的. 沙律的選擇不算少, 味道也只是一般. 主菜熱盤比較少, 算起來不過十款! 當中以鱈魚扒最好, 不太油又夠滑; 吉列炸豬扒也算不錯, 但焗帶子則好看不太好吃. 刺身方面則沒甚看頭, 只有三文魚, 吞拿魚和劍魚三種, 而且廚師切起來也十分孤寒, 每種刺身只有兩薄片, 吃起來也不肥美, 不吃也罷! 反而甜品的種類比較多, 味道也不算差, 藍莓芝士蛋糕, 栗子蛋糕, 沙巴翁等也不錯. 總的來說算是不過不失的一餐.
2008-12-22 12 浏览
經常講我太喜歡食buffet,覺得同樣價錢情願食a la carte。不過臨近聖誕,很多party都是buffet形式,反正是有人請的免費餐,那就一吃無妨。上週去了城景國際酒店參加party,這間酒店我也是第一次聽,開頭也有點驚 ,幸而環境與食物選擇比想像中好。食物與週前九龍萬麗的差不多,簡介如下。 習慣了buffet前總會飲湯打底,覺得較為健康。地中海蕃茄湯偏酸了,優點是可加入麵包脆脆;另一款甚麼甚麼忌廉湯則是垃圾,粉味大於一切。也有一些烘暖的鬆軟麵包供應,試了一款香草味的OK,但因沒有美味餐湯作陪襯,一啖就夠。 來到冷盤,多款沙律賣相都不吸引,我與龍焦點都是放在海鮮/刺生類,我要戒口所試不多,此部分主要是道聽途說:生蠔雖然較瘦削,但也樂死龍了;翡翠螺看上去頗大隻多肉,但據講鮮味不足;凍澳洲鮮帶子較韌,不夠熱的好吃;刺身與壽司不太好不太差,整體來說水準平平。 熱盤的選擇不很多,我試了大部分:炸糯米飯糰古古怪怪,火腿蝦串過咸了,魚翅菜膽雞無雞味;較為可吃是粉絲蒸帶子、竹笙蒜蓉西蘭花、燒牛肉及羊架。雖然水準不如萬麗,但對於戒口中的我,羊架就是當晚主要食糧了!另一點抵讚的,是當晚有大大隻

習慣了buffet前總會飲

來到
冷盤,多款沙律賣相都不吸引,我與龍焦點都是放在海鮮/刺生類,我要戒口所試不多,此部分主要是道聽途說:生蠔雖然較瘦削,但也樂死龍了;翡翠螺看上去頗大隻多肉,但據講鮮味不足;凍澳洲鮮帶子較韌,不夠熱的好吃;刺身壽司不太好不太差,整體來說水準平平。

熱盤的選擇不很多,我試了大部分:炸糯米飯糰古古怪怪,火腿蝦串過咸了,魚翅菜膽雞無雞味;較為可吃是粉絲蒸帶子、竹笙蒜蓉西蘭花、燒牛肉及羊架。雖然水準不如萬麗,但對於戒口中的我,羊架就是當晚主要食糧了!另一點抵讚的,是當晚有大大隻燒火雞供應,嚡還嚡,但夠應節有氣氛嘛!

當然我的主打還是
甜品:失望是過於硬身的panna cotta,軟稔稔的蛋撻也不濟;白朱古力慕絲杯、咖啡合桃蛋糕、藍莓芝士餅、聖誕布甸、朱古力log cake等等也是一般水準,估計食友的出品會好好多。整晚較好是Tiramisu,味道濃郁近似肥天使之作,迷你蘋果批皮薄香甜也抵讚,我每款吃了2件;Creme brulee雖然完全沒有香脆焦糖,但燉蛋部份十分之滑也不錯。不過當晚沒有雪糕,令我很失望,唯有轉移視線食生果,還幸十分甜。

其他的果汁、咖啡、茶也是正常水準。

如不是路遙遙,自己又四眼look,真該趕過坪洲享受更美味的一餐!
(非会员)
2008-10-13 8 浏览
上星期四晚上去食自助餐,環境.....劣!!!!服務.....侍應冇禮貌..麻麻!!!食物.....款式少,味道一般......整體感覺....不值這個價錢行去佐敦NOVOTAL好過......
上星期四晚上去食自助餐
環境.....劣!!!!
服務.....侍應冇禮貌..麻麻!!!
食物.....款式少,味道一般......
整體感覺....不值
這個價錢行去佐敦NOVOTAL好過......
  • 果汁!!!!!