2018-06-08 697 浏览
Sometimes it’s hard to find a place to chill in TST without being suffocated by the crowds. And the other night one of my shisha buddies suggested Urban Park for our night out and it’s now one of my fav shisha spots in HK!One of the servers recommended this *mysterious* shisha to us. This is mixed with 9 different flavours and if you can get all 9 right, you can get it for free!! The shisha itself tasted really good and smooth so I’ll be back really soon haha

2018-06-06 630 浏览
2個星期多前光顧,可惜太忙未即時分享,但因心中一直對這“關鍵時刻”揮之不去,平時少寫食評也忍不住要記著,待空閒時一定要寫下。首先當晚是平日,而且我和家人在8點半後左右來到,眼見入座率只有2,3成左右,並不多人。侍應一開始問有沒有訂位,我們說沒有,他好像有點為難,沒有即時帶我們入座,我們心下覺得奇怪,明明有這麽多位為何不帶位呢?我們也沒有深究,到入座後我們看到有set dinner, 有和牛,故想一試,可是被告知賣完了,詢問我們用其他牛肉代替可以嗎?我們餓得很,不想再重新選擇,所以Ok 了。餐湯,餐包,主菜味道個人覺得都Ok, 甜品一般。最後家人給信用卡結帳,過了一會,侍應放下帳單,然後丟筆給我簽名,沒錯,是用丟的,我和家人看到也愕然了,望著那位侍應,然後搖搖頭拿過筆及帳單簽名,然而那位侍應沒說一句話亦無愧色。這種情況真是第一次遇上,我們猜想是否我們阻礙了他們下班?所以態度如此?不過我在離開後查看open rice,他們關門時間是12am, 我們大慨十點多都走了,費解。如是就到關門時間他們可以在我們入座前提提Last order或關門時間吧…

2018-02-10 2709 浏览
很好味道的一間餐廳,基本上每個月都會去食一次。原因 環境優美 價錢抵 服務態度好 最重要食物質數有保證 今次叫了牛尾蕃茄意粉 和 漢堡包,很好味。一個59元的意粉午餐 仲要 包杯熱飲 真係好無得彈

2017-11-29 3406 浏览
唉⋯⋯⋯!非常失望!冇一件食得曬!見到即刻話落街食魚蛋算吧啦🤦🏻‍♀️第一次令我有沖動寫差的食評,食M記好過,不過都完全冇人黎食,我地包場,服務亦不是太好。
2017-11-16 3116 浏览
同好朋友齊齊放假,想來一個hight tea。網上睇到呢間Tea set 介紹,好似好靚咁! 可能是平日,冇咩人! 正好可以舒適地傾偈!我地一坐低就落order,鳥籠十至十五分鐘就送到。哇! 職員落左啲水落啲乾冰到,就立刻仙氣爆發!一層層雲海出現面前,靚到忍唔住哇哇聲! 呢個時候,當然要電話食先! 鳥籠分兩層,上面咸下面甜,我就最喜歡上面個蝦杯,好清新,帶點蕃茄味,好特別! 甜點裏的chocolate tart 好濃香軟滑的可可味,正!但我唔太敢食個plant cup cake,上面好似好多色素,所以只是食左下面個蛋糕,味道就一般喇。有三款茶可揀,揀左Early grey flower,另外一杯就唔記得,但有乾玫瑰花係上面,好香好香的茶味,飲落好舒服。職員亦好好,見到你冇茶會自動加,仲可無限添! 環境好靚,好靜,好舒服。店裏設計似走英倫風,型格又不失典雅。
可能是平日,冇咩人! 正好可以舒適地傾偈!
我地一坐低就落order,鳥籠十至十五分鐘就送到。

• Prawn cocktail tomato salsa shooter
2017-11-05 2364 浏览
人呢 係面對誘惑十五十六既時候總係會諗出十萬個藉口去說服自己接受魔鬼既禮物🎁明明話左要減磅 今次約左朋友一心諗住食得輕營d , 食下沙律🥗飲下湯點知呢... 🙈-同朋友揀左依間西餐廳新式酒店集團環境都幾舒服係好肚餓既時候,係唔會剩係想食菜最後叫左😈quinoa beer 🍺 batter fish 🎣 n chips Butcher’s prime cut cheese 🧀 🍔 burger 不過呢... 服務有待改善呀🙈落左單 等左40分鐘都未有野食🙈連湯都未有🤢但係隔離台遲過我地黎都有😒之後我地問侍應佢話食物製作中 ⏳咁我地咪繼續耐心等候。可能慢工出細貨呢之後等多十分鐘⌛️隔離兩張台遲過我地落單,都食緊了🙈之後我地又問侍應佢問我地叫左d 咩🤢其實佢應該係落漏左單但係依然話需時製作之後俾多盤餐包我地但係兩round 餐包都冇俾牛油/醬隔離台係有的🙈-炸魚薯條係唔差既都幾大條呀炸粉都唔係厚味道不過不失-Burger 🍔 既牛都算嫩煙肉有點硬如果麵包可以熱d , 烘一烘脆口d就更好-
人呢 係面對誘惑十五十六既時候
總係會諗出十萬個藉口去說服自己接受魔鬼既禮物🎁
點知呢... 🙈
同朋友揀左依間西餐廳
新式酒店集團
環境都幾舒服
係好肚餓既時候,係唔會剩係想食菜
最後叫左😈
不過呢... 服務有待改善呀🙈
落左單 等左40分鐘都未有野食🙈
連湯都未有🤢
但係隔離台遲過我地黎都有😒
之後我地問侍應
佢話食物製作中 ⏳
咁我地咪繼續耐心等候。可能慢工出細貨呢
之後等多十分鐘⌛️
隔離兩張台遲過我地落單,都食緊了🙈
之後我地又問侍應

炸粉都唔係厚
味道不過不失
Burger 🍔 既牛都算嫩
煙肉有點硬
如果麵包可以熱d , 烘一烘脆口d
就更好

2017-11-01 2315 浏览
尋晚同爸爸媽媽補祝老公生日,揀左呢間餐廳,因為老公上網搵到逢星期二主菜買一送一優惠。早一日訂了枱,我地一行四人安排坐喺一張比屋企餐枱仲細嘅枱😑😑成餐飯都坐得唔舒服,環境幾好都嘥左🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️餐牌得英文,爸爸媽媽睇唔明要我逐一翻譯,乜翻譯返張中文餐牌咁難架咩?尖沙咀區炸wor, 我以為自己去左中環soho😂😂待應見到明明我地(除左老公)係黃皮膚香港人都要用英文同我地講野,真係得啖笑😂😂食物方面,就如其他食評一樣物非所值囉,咁嘅價錢唔會再試呢間。即使主菜買一送一都係咁講。如果你錢多唔介意我推薦你食個烤豬,係幾好食嘅。酒精野飲happy hour買一送一但就唔可以同人share 個優惠,即係一個人一定要飲兩杯,真係見識少,未聽過咁小家嘅優惠😂😂

• 12hrs slow-cooked suckling piglet
2017-10-18 1692 浏览
星期日打風,好多餐廳都無開,呢間係酒店嘅餐廳照常營業,就入去試吓。餐廳環境不大,但座位狗闊都舒服如果無大風落雨就正啦,因為佢有個露天茶座加沙灘椅俾你任攤All Day Breakfast 應有盡有:滑滑炒蛋(可揀其他蛋)脆皮德國腸x2、有改善空間嘅蘑菇、正常有翻熱茄汁豆、唔肥煙肉x2、抵讚鮮炸薯餅好脆!仲有最讚嘅甜多士前菜- 凱撒沙律:整體ok,夠醬,但酸咗啲,個味唔夠傳統,欠鯷魚呀午餐甜品:皮薄,朱古力唔甜,正!Cuppacino沖得幾好,又香又滑餐廳幾好坐,好適合傾計,下次好天/等秋天再黎幫襯
如果無大風落雨就正啦,因為佢有個露天茶座加沙灘椅俾你任攤

好脆!仲有最讚嘅甜多士

All  Day  Breakfast

午餐前菜-凱撒沙律

午餐甜品:皮薄,朱古力唔甜,正!
午餐甜品

Cuppacino沖得幾好,又香又滑
Cappucino

餐廳幾好坐,好適合傾計,下次好天/等秋天再黎幫襯
2017-10-15
All  Day  Breakfast
午餐前菜-凱撒沙律
Cappucino
相信不少女生在Instagram上都有見過「Picnic in the PARK」,在餐廳的人工草地上放上防水野餐墊、野餐籐籃、餐具及抱枕,十多款食物均以木盤子盛戴着,非常適合呃Like。不過最近天氣太熱,所以我決定一試他們的Brunch Set,結果非常驚喜!Urban Park 的假日由12:00-15:00都有Brunch Set提供,價錢由$179起,包了前菜、主菜及甜品和飲品。你更可以加$169選擇酒精類飲品,或者加$199的任飲;不過餐廳有水提供,所以我認為不用添飲也可以。餐廳內外的裝潢都休閒舒適,室外是一個充滿歐洲感覺的寬敞露天花園,而室內則是優雅有格調的貴族式卡座。而天氣高達32度下,我和朋友當然選擇在室內用餐。餐廳不論前菜或是主菜都非常出色,特別一讚南瓜湯用上玻璃杯盛載,非常精緻。假日在鬧市中暫時逃離生活煩囂、享受一下綠色環境、感受一刻恬靜寫意,Urban Park 確是不錯的選擇,如果有機會你也可以跟我一樣試一下Brunch Set而非他們最賣點的下午茶,相信你也會感受到這份小驚喜!

2017-09-21 1276 浏览
今日同朋友食生日飯,好期待,見環境唔錯,諗住食物質素有番咁上下,點知係失望,唔係差,但一定唔係好。1)面包面包用盒上,以為有保溫作用,點知無,又凍又硬,朋友話加埋牛油好食d,staff 有問洗唔洗加面包,我地無加,因為難食2)叫左鴨胸沙律$79分量太少,只夠半個人食,鴨胸又太油3)新鮮沙冰,但無咩士多啤梨味,可能太少料4)意粉意粉最好食,溫泉蛋岩岩好,意粉又夠味,唔錯👍🏻👍🏻5)牛扒和牛牛扒,7成熟,可能我平時食開厚牛扒,呢塊牛扒太薄,2-3口就食完6)黑松露薯條好失望,似m 記味精薯條,好難食⋯食左3條就無食,完全無黑松露味!7)甜品白朱古力甜品,入面似燉蛋,普普通通咁囉,我覺得太甜,又係2-3啖就無食啦

1)面包

2)叫左鴨胸沙律$79
分量太少,只夠半個人食,鴨胸又太油

新鮮沙冰,但無咩士多啤梨味,可能太少料

4)意粉
意粉最好食,溫泉蛋岩岩好,意粉又夠味,唔錯👍🏻👍🏻

5)牛扒

6)黑松露薯條

7)甜品

2017-09-18 1160 浏览
難得忙完一星期工作,唔想再困住係有冷氣的室內地方,所以自然唸起可以去野餐,但一唸起又要買野食整,又要帶餐具,帶飲品,帶餐墊等,好快就打消念頭。突然我朋友搵到一間餐廳幫你準備哂野餐嘅野,有一個野餐嘅環境,俾你寫意地嘆個high tea,唔使行到妝都溶哂都未食得。經過室內嘅餐廳,就會到露天area,已經鋪左墊等我地啦! 環境真係無得頂,唯一要挑剔係會望到對面高樓大廈。我地picnic餐點到啦個野餐盒真係好靚作為港女影左一萬張相先開始食,已經忘記自己係一位吃貨,忘記要係食物一準備好就要食先係一種尊重不過我為左幫大家影食物相乍事不宜遲,由左至右咁食,左邊係一啲輕食,味道不錯,又做得好精緻不過到中間嘅主食就麻麻地,就算未飽都冇食哂。到最後high tea不能缺少嘅甜品,賣相都不太吸引,食落都有一樣感覺。不過,環境真係差不多滿分,輕輕鬆鬆就可以同朋友坐係草地飲杯凍飲,食下野,傾下計,比起係冷氣下嘆三層tea set又係另一體驗。

我地picnic餐點到啦

個野餐盒真係好靚
不過我為左幫大家影食物相乍

不過到中間嘅主食就麻麻地,就算未飽都冇食哂
。到最後high tea不能缺少嘅甜品
,賣相都不太吸引,食落都有一樣感覺
2017-09-16 1039 浏览
afternoon  tea @尖沙咀Lunch set 同 Afternoon Tea set 抵食晚市食返同一款嘢食會貴啲tea set 幾靚,嗰個棉花糖樹好 cute食物新鮮,但服務一般cuteoutdoor 個草地係幾有心思
afternoon  tea @尖沙咀

晚市食返同一款嘢食會貴啲

afternoon  tea  set  幾靚
tea set 幾靚,嗰個棉花糖樹好 cute
食物新鮮,但服務一般cute
outdoor 個草地係幾有心思
2017-09-05 1013 浏览
喺尖東返左7年工都唔知有呢間隱世西餐廳。位於加連威老道一間酒店內的4樓,內裡裝修都幾有格調。一坐低,先上左個松露牛油加麵包,麵包用鐵盒裝住,賣相加分!但麵包唔夠香,勁揸佢個松露牛油,但可惜松露味唔夠特出!【Classic Caesar Salad】HK$59個size只係一人份量,D菜完全堆砌唔起。 建議餐廳可以賣貴例如$20-$30,個份量多少少,出黎個賣相會靚好多。【Sweet Potato Fries】HK$69 【Black Truffle Parmesan Fries】HK$69我們點了黑松露薯條同埋蕃薯條。Sweet Potato Fries甜甜的,好吃!但Black Truffle Parmesan Fries就有少少失望,薯條沾唔上黑松露味。 建議餐廳可用黑松露sauce代替茄汁。【Australian M5 Wagyu Rib-Eye Steak (8oz)】HK$299牛扒質素很高,拍得住出名扒房,但價錢相比便宜好多❤!!!肉汁鎖住,好香牛味肉,medium剛剛好。唯一美中不足係個garlic 唔香,唔知係咪本身個garlic唔靚,所以冇garlic味,可惜!【63

【Classic Caesar Salad】HK$59

我們點了黑松露薯條同埋蕃薯條。
Sweet Potato Fries甜甜的,好吃!

【63’C egg Carbonara Pasta】HK$169

Carbonara值得一讚❤ 好creamy,因為個溫泉蛋,令到成碟卡邦尼口感變得更細膩綿密。

【Wild Mushroom Risotto with Truffle】HK$219

味道偏淡,冇黑松露味,而且個size偏細。

【12hrs slow-cooked Spanish suckling piglet】HK$299

乳豬好新鮮,食得出係即刻燒,皮脆肉嫩,個油份剛剛好,好好味,而且配上酸菜,令到感覺唔會咁滯,感覺豐富。
题外话/补充资料: 溫馨提示: waitress會問你要still water定 sparking water,其實2樣都要收錢。 如果想慳錢嘅你地,可以試下request “tap water”/ “warm water” or “hot water”
2017-08-30
  • Australian M5 Wagyu Rib-Eye Steak (8oz)
2017-09-03 823 浏览
今日同朋友出去食飯,剛剛落了8號風球,所以街上比較少人,餐廳都少人⋯⋯為了方便,今次選了一間尖沙咀的餐廳,樓上是一間新開的酒店⋯⋯本來朋友打算出去騎樓飲下酒RELAX下,但太大雨同大風,所以冇出到去⋯⋯在HAPPY HOUR入面,叫酒買一送一⋯⋯朋友叫了兩杯酒⋯⋯叫了幾個食物,食物竟然有驚喜!碟係印左牛,可想而知呢間賣點是牛!用鐵盒上了一些面包,面包是熱的!但坦白講味道和質感一般反而面包的牛油有驚喜!牛油入面有黑松露,所以配面包食幾香!叫左凱撒沙律,味道正常,幾好食!材料感覺斬新鮮!叫左意粉,好味道!個汁好味,同意粉質感適中!呢款意粉要乾身才好食!真好味~叫左Risotto食,好食!最令人驚喜的係安格斯牛排!當佢一放台面,已經聞到好濃的牛味!食落口好重牛味都好juicy!肥同瘦的部份分佈平均!我地叫左7成,但牛肉本身都冇好硬!下之會再叫!甜品正常~冇太大驚喜!錢:4個人,每人食左大概$250,價錢可以接受!地點:尖沙咀MTR五分鐘到,非常方便!服務:非常好!非常親切!會主動問要唔要幫我地影相!
叫了幾個食物,食物竟然有驚喜!

碟係印左牛,可想而知呢間賣點是牛!

用鐵盒上了一些面包,面包是熱的!但坦白講味道和質感一般

反而面包的牛油有驚喜!牛油入面有黑松露,所以配面包食幾香!

叫左凱撒沙律,味道正常,幾好食!材料感覺斬新鮮!

叫左意粉,好味道!個汁好味,同意粉質感適中!

呢款意粉要乾身才好食!真好味~

叫左Risotto食,好食!

甜品正常~冇太大驚喜!

錢:4個人,每人食左大概$250,價錢可以接受!

地點:尖沙咀MTR五分鐘到,非常方便!

服務:非常好!非常親切!會主動問要唔要幫我地影相!
2017-08-27
庆祝纪念
生日
  • 安格斯牛排
2017-08-26 736 浏览
一大兩小逛尖沙咀,中午想食龍蝦意粉,搜到URBAN PARK就上來了。環境好舒適,服務好體貼。上到黎幾乎坐滿就費事影環境相喇,反正網上大把。外面太熱,露台未開,貌似真係有草地野餐的樣子我們的餐:龍蝦麵好好味,龍蝦好彈牙,麵唔會太淋,加埋個汁好正,反正我們清碟了,三人食分量緊d,一人食應該會飽飽的,小朋友食到lum lum 脷。另一個fish and chips 餐都係小朋友至愛,薯條不在話下,炸魚塊外脆內嫩,本身有味,好食到停唔到😄清曬~呢個Brunch好正,5分

2017-08-26
  • Whole boston rock lobster tail pasta