2023-04-28 570 浏览
未諗住咁快plan去新加坡旅行但突然又好想食新加坡菜🇸🇬都係咁岩經過見有多人食下就入左去😳有Lunch Set 有下午茶就算六日價錢都係不變👍🏼👍🏼👍🏼🤣所以都明點解會有咁多人食算係一個性價比唔錯嘅新加坡菜之選本身想食佢地個海南雞飯點知話太多人叫 暫時sold out☹️☹️❣️新加坡咖哩飯套餐 $64咖哩香得黎又唔會太辣辣度簡直係適中🤤🤤相信平時唔食得辣嘅朋友都可能食到🫶🏻將豬扒點啲咖哩黎食仲香口塊豬扒一啲都唔韌 都幾鮮嫩下🐖表皮仲要煎得都幾酥脆不嬲唔太食豬扒嘅我都食左好幾塊🥰❣️娘惹喇沙 $68喇沙幾時都係我食新加坡菜必點之一🤤🫶🏻有得淨油麵 淨米粉同兩溝🙈我呢個小朋友嘅就當然要兩溝!喇沙湯汁好香濃 麵質又係唔差軟硬度好適中🍜配左爐燒豬頸肉食🐷塊豬頸肉燒得一啲都唔韌 仲好淋身❣️咖央多士 $30只要餐牌上有咖央多士都一定會叫🍞多士烘到好脆身 脆卜卜再加塊邪惡嘅牛油🧈不得了😈點可以唔食而佢地整嘅咖央多士相比之下唔會太甜好似我咁鍾意食咖央多士真係想自己一個獨食曬🙈🫖拉茶 HOT$9 ICED$12大大杯拉茶😳仲要滿到瀉出黎甜度完全岩岩好🙌🏼🙌🏼就算唔怕甜嘅你都值得一試🍋青檸梳打 $15就係太熱下
未諗住咁快plan去新加坡旅行

新加坡咖哩飯套餐

❣️娘惹喇沙 $68
喇沙幾時都係我食新加坡菜必點之一🤤🫶🏻
有得淨油麵 淨米粉同兩溝
🙈我呢個小朋友嘅就當然要兩溝!
喇沙湯汁好香濃 麵質又係唔差

新加坡咖哩飯套餐
娘惹喇沙
咖央多士
2023-04-27 40 浏览
又到左放工搵食時間,呢條街都係食市林立,又近銅鑼灣,價錢又比較相宜既,岩晒想平日想出街晚餐又唔想食咁貴既你。餐廳主打新加坡菜,仲有幾款特式飲品。肉骨茶套餐 - $70新加坡菜一定要有肉骨茶,呢到既肉骨茶藥材味超濃,非常足料,細細一碗已有兩大條骨,唔會太辣糊椒味,非常易入口。跟餐仲配飯、生菜同油炸鬼。配生菜果個醬油好特別,係甜豉油再加辣,好惹味!焗農夫包(雞扒)新加坡咖哩 - $85農夫包真係打卡一流,大大個包,焗到岩岩好,上面加上牛油,外脆內軟好香口。新加坡咖喱係甜甜地既,辣味唔會好重,要黎點包都好match. 雞扒煎炸到剛剛好,雞扒好滑。我地會用包夾住一舊雞再點啲咖哩汁,一啖入口,好滿足!沙嗲串燒(半打)-$84我地揀左豬肉同雞肉各半,串燒上枱時都已經可以聞到燒烤味同一啲既香料既味道。雞肉會比豬肉juicy, 但豬肉既肉味就會比較出。沙嗲醬甜甜辣辣,帶香濃花生醬味道,為串燒再添味道。凍美祿恐龍-$15 跟餐凍龍眼冰 - $25美祿恐龍係由一杯冰鎮美祿加上未溶解的美祿粉末製成,基本上係新加坡餐廳都一定會有,美祿底好濃,上面既粉更加唔使講,一大啖飲落去,雖然邪惡,但好正。龍眼冰都非常足料

肉骨茶套餐 - $70

焗農夫包(雞扒)新加坡咖哩 - $85

沙嗲串燒(半打)-$84

凍美祿恐龍-$15 跟餐
凍龍眼冰 - $25
美祿恐龍係由一杯冰鎮美祿加上未溶解的美祿粉末製成,基本上係新加坡餐廳都一定會有,美祿底好濃,上面既粉更加唔使講,一大啖飲落去,雖然邪惡,但好正。龍眼冰都非常足料,除左夠解渴, 入面仲有勁多粒龍眼肉,當甜品食一流。

例湯
今日有雪耳豬骨湯。好潤肺,湯好濃又帶點自然甜味。
2023-04-27 30 浏览
如果你鍾意食咖喱嘅話,呢間絕對啱晒你,因為佢嘅咖喱仲有唔同地方嘅選擇,有新加坡同埋獨門秘方印度咖喱選擇。 「坡椰坡囉咪」係一間新加坡餐廳,佢除咗咖喱之外,仲有海南雞,肉骨茶都係佢哋嘅招牌菜。而去到個環境都好舒服😌雖然坐滿人,但係位置寬敞都唔會太迫夾,一坐低打開個Menu已經好多都好想食,但係個胃得一個,唯有下次再encore。店員同老闆都非常之有禮貌同nice,仲會問顧客食後嘅意見添,不過因為實在太滿分啦,所以意見就係好食😋。位置非常之方便,喺銅鑼灣時代廣場地鐵站行過去,只需要5分鐘,經過鵝頸橋街市過對面馬路就係啦。焗農夫咖喱包Baked Bread with Curry(可選新加坡咖喱或印度蕃茄咖喱)(Curry in Singapore or Indian Style)厚切豬扒Thick Pork Chop咖喱包有得選新加坡咖喱定係印度咖喱🍛而新加坡咖喱就係比較甜啲冇咁辣,印度咖喱🍛蕃茄味比較濃郁,咖喱味道比較辣,加上係獨門秘方,所以我哋就選擇印度咖喱加上係獨門秘方,所以我哋就選擇印度咖喱。超濃郁嘅咖喱味,加上非常之杰撻撻嘅質地,淋喺個Juice鬆化又香口嘅豬扒上面,簡直一流呀,個

焗農夫咖喱包
Baked Bread with Curry
(可選新加坡咖喱或印度蕃茄咖喱)
厚切豬扒
Thick Pork Chop
超濃郁嘅咖喱味,加上非常之杰撻撻嘅質地,淋喺個Juice鬆化又香口嘅豬扒上面,簡直一流呀,個包仲外脆內軟,點埋啲咖喱食,真係忍唔住不知不覺一啖又一啖咁樣食晒,食嘅時候簡直唔知減肥為何物😆

海南雞飯晚市套餐
Hainan Chicken Combo
雞肉鮮嫩,雞皮爽脆多汁又唔油膩,就算唔係雞髀位都係啖啖肉,油飯帶油香,粒粒分明又彈牙,仲有爽甜油菜加超濃郁雞湯配搭,咁嘅價錢簡直性價比高。

油酥餅
Paratha
食咖喱點可以唔嗌呢一個油酥餅,就咁食或者點咖喱🍛食,都非常之好味道,香酥柔軟煙靭。

拉茶瀑布 (凍)
人手即拉滿到瀉拉茶巨型瀑布,超大杯,奶味濃郁,但係不失茶味。

美祿恐龍 (凍)
勁厚嘅朱古力粉淋喺朱古力面上邊,加上仲有啲棉花糖,朱古力味超濃郁。

2023-04-25 294 浏览
店名滿可愛🥰 瞬間讓人記住的星馬菜小店,店鋪採白色為主,乾淨光亮,5點左右進去,有午餐及下午茶餐可同時選擇~👉🏻娘惹喇沙+海南雞 $68+$2湯色滿不錯,味道有濃但不會有過重的香辛料味,有椰香加上淡淡的辣,很順喉,讓人忍不住想一直喝湯🥰海南雞超!嫩滑!已去骨~啖啖肉,雞皮內層有啫喱層,滑捋捋👍🏻三種醬料都好味😋個人尤愛黑醬油🙌🏻👉🏻焗迷氣咖哩農夫包+牛腩 $46咖哩有兩款可選,選了比較好奇的印度咖哩,香濃但不嗆,是淡淡的辣,以香為主,還帶有點點蕃茄香及甜,沾著焗到半脆的農夫包,大推!! 農夫包口感也讓人喜歡,不會像法包的乾硬,完全能說是外脆內軟~牛腩也軟稔,但有點點點點羶味,下次想試厚切豬扒🥰  👉🏻咖咉名士 $30多士外脆內微軟,夾著香甜的咖咉很可以!而且中間的鮮油,簡直人間極品❣️卡路里!膽固醇!先放一邊去😂😂👉🏻春卷 $22追加了小食,春卷夠脆,不過不失🤤👉🏻美䘵恐龍 - 以為會好甜卻意外不錯,兒時回憶呀🥰🥰👉🏻青檸梳打 - 夠酸不會死甜,夏天必點! 🎈總歸一句: 食物不錯,唔貴,店員又nice👍🏻不錯的小店🙌🏻

👉🏻娘惹喇沙+海南雞 $68+$2

👉🏻焗迷氣咖哩農夫包+牛腩 $46

👉🏻咖咉名士 $30

👉🏻春卷 $22
追加了小食,春卷夠脆,不過不失🤤

👉🏻美䘵恐龍 - 以為會好甜卻意外不錯,兒時回憶呀🥰🥰
👉🏻青檸梳打 - 夠酸不會死甜,夏天必點!

🎈總歸一句:
食物不錯,唔貴,店員又nice👍🏻不錯的小店🙌🏻
2023-04-25 40 浏览
餐廳環境大 有卡位坐更舒服😌餐牌有好多星馬菜選擇亦有唔少特色飲品🥥最搞笑係個店名 好似咒語咁🤣.🌟沙嗲串燒 (半打)$84沙嗲醬好惹味雞肉串夠嫩👍豬肉味濃🤩.🌟海南雞飯套餐$70雞皮薄 肉質好嫩滑飯吸晒雞油好香😍飯粒粒分明仲配有例湯同菜🥬好豐富🥰.🌟焗農夫咖喱包(厚切豬扒)$85咖喱可以揀新加坡或印度式咖喱🍛我地揀左新加坡式 咖哩好濃稠💕豬扒份量超多肉質嫩 配包同咖喱食好惹味❤️農夫包用牛油烘過🧈外面好香脆🍞好大份 一定要同人share🤣如果冇咁鹹就更好👍.🌟拉茶 $25拉茶啲泡泡多到滿瀉🧋好震撼打卡必點📸味道唔會過甜👍.🌟椰青 $28食完好濃味嘅咖喱飲番椰青就可以解渴🥥.📍 坡椰坡囉咪 (灣仔)灣仔天樂里6號地下
餐廳環境大

打卡必點📸
味道唔會過甜👍

🌟椰青 $28
食完好濃味嘅咖喱飲番椰青就可以解渴🥥
📍 坡椰坡囉咪 (灣仔)
灣仔天樂里6號地下
2023-04-25 18 浏览
“馬拉肉骨茶套餐”($70)“海南雞飯套餐”($70+$8轉脾)“沙嗲串燒(半打)”($84)“油酥餅”($25)“美祿恐龍(凍)/青檸梳打”(+$15)喺銅鑼灣/灣仔交界新開咗間星馬菜餐廳餐廳名好搞笑,叫坡椰坡囉咪有咁上下年紀嘅人應該會諗起月光寶盒🤣即使落住雨,餐廳位置又唔係真係咁就腳但都人流不絕,證明食物質素應該不錯😝晚市嚟到叫咗2份套餐分別係馬拉肉骨茶🐷,海南雞飯🐔肉骨茶飲落有濃濃藥材味,同時都帶點甜味啲肉煲到好腍滑,用筷子輕輕撩已經甩出嚟☺️另外仲配埋油炸鬼,索湯食一流😚海南雞飯我地加錢轉咗要脾😝雞肉肉質十分嫩滑🥰加上三色醬,粒粒分明嘅油飯簡直perfect match🤤小食方面點咗半打沙嗲串燒🔥可以選擇雞肉/豬肉/雙拼串燒燒得岩岩好,啲肉仲keep到juicy😚雖然冇點咖喱類嘅食物,但都忍唔住叫咗份油酥餅😛金金黃黃真係十分誘人😍飲品跟餐仲有優惠點咗杯好耐冇飲嘅美祿恐龍,青檸梳打滿滿嘅美祿粉加埋棉花糖真係好邪惡😈青檸梳打就酸酸甜甜夠哂解渴😙
“馬拉肉骨茶套餐”($70)
“海南雞飯套餐”($70+$8轉脾)
“沙嗲串燒(半打)”($84)
“油酥餅”($25)
“美祿恐龍(凍)/青檸梳打”(+$15)

喺銅鑼灣/灣仔交界新開咗間星馬菜餐廳
餐廳名好搞笑,叫坡椰坡囉咪
有咁上下年紀嘅人應該會諗起月光寶盒🤣
即使落住雨,餐廳位置又唔係真係咁就腳
但都人流不絕,證明食物質素應該不錯😝
晚市嚟到叫咗2份套餐
分別係馬拉肉骨茶🐷,海南雞飯🐔
肉骨茶飲落有濃濃藥材味,同時都帶點甜味
啲肉煲到好腍滑,用筷子輕輕撩已經甩出嚟☺️
另外仲配埋油炸鬼,索湯食一流😚
海南雞飯我地加錢轉咗要脾😝
雞肉肉質十分嫩滑🥰
加上三色醬,粒粒分明嘅油飯簡直perfect match🤤
小食方面點咗半打沙嗲串燒🔥
可以選擇雞肉/豬肉/雙拼
串燒燒得岩岩好,啲肉仲keep到juicy😚
雖然冇點咖喱類嘅食物,但都忍唔住叫咗份油酥餅😛
金金黃黃真係十分誘人😍
飲品跟餐仲有優惠
點咗杯好耐冇飲嘅美祿恐龍,青檸梳打
滿滿嘅美祿粉加埋棉花糖真係好邪惡😈
青檸梳打就酸酸甜甜夠哂解渴😙
2023-04-23 16 浏览
聽朋友講呢度出名食新加坡菜,而且價錢亦都好抵食!假期都需要排隊等一陣先可入坐。餐廳環境非常乾淨,坐位非常闊落,坐得好舒服!上茶都好快手!♦️蒜蓉炒菜♦️檳城椰漿飯雞扒♦️焗農夫咖喱包♦️拉茶蒜蓉炒菜我哋叫咗生菜🥬,炒得非常香口~最特別係檳城椰漿飯,椰漿味濃厚,雞排幾多炸得好好香口,配有辣醬。旁邊仲有一啲花生同埋魚仔做配菜!焗農夫咖喱包,喺呢度嘅招牌菜式,因為佢哋用咗獨門配方小印咖喱,味道令人清新開胃!拉茶好大杯,做到好似瀑布一樣!打卡極為吸引!因為佢哋嘅水吧位置其實就樓面~拉茶係人手即拉!所以我哋坐喺度都睇得好清楚🤤
聽朋友講呢度出名食新加坡菜,而且價錢亦都好抵食!

♦️蒜蓉炒菜
♦️檳城椰漿飯雞扒
♦️焗農夫咖喱包
♦️拉茶

話說我經過依間餐廳係比個招牌吸引,個名好盞鬼,睇餐牌先知係食星馬菜,價錢都好抵食就入去坐,坐低再睇真d原來無加一仲抵食👍🏻🥯煱農夫咖喱包 $85平時食依類咖喱包最少都百幾蚊起,依度$85就食到真係唔嗌一個嚟食對唔住自己,有2種咖喱口味選擇,新加坡咖喱或印度蕃茄咖喱,我揀咗依到皇牌印度蕃茄咖喱試下。入口係甜咖喱+酸味味蕃茄味,非常夾同開胃,肉類我揀咗厚切豬扒,大大塊勁滿足!CP值咁高所以好快賣哂,我依個係最後一個~真好彩!🔥沙嗲串燒(豬肉或雞肉) $84/半打星馬菜必食串燒,肉醃得好入味,肉質keep到juicy,醬汁都好惹味,必試小食!🦑魷魚灼通菜配馬拉汁 $50平時食開馬拉盞炒通菜,加咗魷魚有另一番風味,彈牙魷魚令通菜增添鮮味,濃味馬拉汁更添地道風味🥥檳城椰漿飯 $64椰香味超濃椰漿飯,真材實料無整色整水,煎香香茅雞扒皮脆肉嫩,配料都好豐富,有半蛋、花生、蔬菜、小魚干、辣醬,成件事更加加分!🥤龍眼冰 $25超多龍眼嘅龍眼冰,粗略計過都有10粒以上,甜度適中,唔會太甜,潤喉降火坡椰坡囉咪📍地址:香港灣仔天樂里6號地下

🥯煱農夫咖喱包 $85

• 魷魚灼通菜配馬拉汁
  • 煱農夫咖喱包
  • 沙嗲串燒
2023-04-23 26 浏览
🔹🔹坡椰坡囉咪🔹🔹同好友去左位於灣仔天樂里「坡椰坡囉咪」食新加坡菜🤤,個店名好得意🥰,呢度環境簡潔舒適,冷氣又夠👍食物亦經濟抵食,尤其套餐👏🏻👏🏻,食材又夠新鮮,味道亦有一定水準👍所以食客都唔少😆😆👍🔷馬拉肉骨茶套餐($70)熱騰騰嘅肉骨茶,充滿香濃藥材味😍,而且好足料,配埋油炸鬼,肉骨好食湯好飲,套餐還包一小碟淥生菜,正👍👍👍🔷娘惹喇沙配爐燒豬頸肉套餐($70)大大碗嘅娘惹喇沙,魚片好新鮮彈牙,豆腐卜吸晒D湯汁,好入味,老闆話湯底用左好多蝦🦐餚製而成,唔怪之得特別香濃😋👍,不過如果可以再辣D就好啦(我特別喜歡辣😅)至於爐燒豬頸肉,唔似一般有炭燒味🔥,但同樣好食,甜甜地,沾埋酸甜汁,十分美味🥰🔷炸蝦餅($58)有成五塊蝦餅😍,每件都夠乾身唔會油淋淋,而且好惹味,話咁快就比我地食晒😋😋😋🔷馬拉盞炒通菜($58)呢碟馬拉盞炒通菜,炒得好有火喉,仲見到大量馬拉盞,所以特別香特別惹味👍👍👍🔷美祿恐龍(跟套餐凍+15/熱+$12)我和好友都係美祿控,今次梗係唔會放過叫呢杯美祿恐龍,我地叫了一凍一熱,成杯都落足美祿粉同棉花糖,初時以為會好甜,但飲落又啱啱好,值得一試👍👍👍
🔹🔹坡椰坡囉咪🔹🔹

🔷馬拉肉骨茶套餐($70)

🔷娘惹喇沙配爐燒豬頸肉套餐($70)

🔷炸蝦餅($58)

🔷馬拉盞炒通菜($58)

🔷美祿恐龍(跟套餐凍+15/熱+$12)
,但飲落又啱啱好,值得一試👍👍👍
2023-04-22 131 浏览
香港嘅天氣慢慢變到同星馬差唔多,呢個時候又諗起旅行去唔到都唔緊要,用把口成就幻想,即刻去食新加坡嘢過吓癮天氣濕熱,信吓新加坡人,飲肉骨茶祛濕,呢間嘅湯底藥材味好香濃,又唔會覺得好辣口,有大大碌一字骨,非常足料,浸埋油炸鬼都正仲有菜同飯跟,可以配湯食芝士焗飯可以揀跟咩肉,配厚切豬扒谷起成兜飯,滿滿芝士超吸引,豬扒脆皮而彈牙,咖喱汁揀咗新加坡咖喱,椰香辣味之間,濃而平衡撈炒飯底食,唔會油膩又惹味跟餐有例湯送,同樣足料醒胃由於焗飯揀咗豬扒,大胃同時又想食牛脷,就嗌例牌咖喱牛脷一兜勁多塊,塊塊都好厚好嫩彈,撈飯食超正蝦餅比較唔同,相對薄切,但炸到脆卜卜,可能厚度係關鍵。裡面有陣不一樣嘅蝦香,同時做到有彈性拉茶真係真心不得了,連啲泡都勁有茶香,更何況係茶本身呢?為客斟滿瀉,何其激烈,望向水吧會見到杯茶點樣煉成𠻹美祿恐龍通常俾人感覺都係好鬼甜,但呢杯拿捏剛好,唔會死甜之餘,朱古力非常之濃郁,飲完唔會口渴
香港嘅天氣慢慢變到同星馬差唔多,呢個時候又諗起旅行

去唔到都唔緊要,用把口成就幻想,即刻去食新加坡嘢過吓癮

肉骨茶套餐

仲有菜同飯跟,可以配湯食

芝士焗咖喱飯

撈炒飯底食,唔會油膩又惹味

跟餐有例湯送,同樣足料醒胃

咖喱牛脷

由於焗飯揀咗豬扒,大胃同時又想食牛脷,就嗌例牌咖喱牛脷

一兜勁多塊,塊塊都好厚好嫩彈,撈飯食超正

蝦餅

2023-04-21
肉骨茶套餐
芝士焗咖喱飯
咖喱牛脷
蝦餅
2023-04-20 70 浏览
🇭🇰坡椰坡囉咪·佢呢度嘅嘢食俾佢嘅相大份超多 我地本身睇openrice以為佢個農夫包係細細個既 點知黎到超大 我地最後飽到上心口🤣🤣·厚切豬扒焗農夫咖喱包$85 l 沙嗲串燒(半打)$84 l 魷魚灼通菜配馬拉汁$50佢個農夫包搽左啲牛油 焗到勁香勁脆 點咖哩好好味🤤之後入邊豬扒嘅份量都好多 食落好juicy 質感都好好 不過我自己就覺得佢個咖哩汁偏稀身少少 如果再杰啲點包應該會再好味啲😎😎之後佢個串燒都相當唔錯 尤其係佢個雞肉串燒燒到好香口 雞肉好嫩 配埋個辣辣地既沙嗲好好味🐤不過佢個豬肉就稍為乾啲 我自己鍾意雞肉多啲🤣🤣之後佢通菜個馬拉汁都好味 啲魷魚都好新鮮 質感好好🦑·📍灣仔天樂里6號地下
🇭🇰坡椰坡囉咪
厚切豬扒焗農夫咖喱包$85
厚切豬扒焗農夫咖喱包
l 沙嗲串燒(半打)$84
沙嗲串燒(半打)
l 魷魚灼通菜配馬拉汁$50
魷魚灼通菜配馬拉汁

📍灣仔天樂里6號地下
厚切豬扒焗農夫咖喱包
沙嗲串燒(半打)
魷魚灼通菜配馬拉汁
2023-04-18 39 浏览
今晚離開公司嘅時候已經8:45左右,如果返屋企先食飯就有啲太夜,加上我有啲肚餓,所以就係回家嘅路途中,求其搵間餐廳醫左肚先🤪 本身有諗過去食老麥就算,點知行行吓發現呢間咁搞笑嘅餐廳!😆 睇佢餐牌係食新加坡嘢,價錢又OK,於是就入去試試。餐廳嘅裝修好簡約,有少少屋企feel🤏🏻 服務態度都唔錯,上菜速度都好快。唯獨是個味道一般般🤔 下次未必會再食🫢赤小豆煲雞湯落單後1分鐘內就已經上咗一碗熱辣辣嘅湯,都幾足料。入邊有赤小豆🫘同埋雞腳,真材實料。不過我覺得個湯有少少咸,可能煲得太耐,煲走晒啲水,變濃左?!黑蒜油撈丁配豬頸肉 ($62)一上碟嘅時候,佢嗰陣黑蒜油味🧄好香好出,而且佢個豬頸肉份量多到嚇親!基本上覆蓋晒成個碟面咁滯,而且每一塊都係好肥厚,咬落好香之餘仲要啖啖肉!另外我比較少用醋黎沾豬頸肉,但係試完又覺得幾夾喎👍🏻 不過我對個黑蒜油撈出前一丁有少少失望。因為我見到個出前一丁顏色偏深,而且好多油,我仲以為佢個醬油味&黑蒜油味會好突出。但係我冇諗過原來食落味道偏淡,而且見到佢咁多油光,感覺好Heavy🫢 凍檸茶 ($3)食茶記又點少得一杯凍檸茶,我覺得呢度茶味偏濃,即使冇叫少甜,都好似變

赤小豆煲雞湯

黑蒜油撈丁配豬頸肉 ($62)
黑蒜油撈丁配豬頸肉
黑蒜油撈丁配豬頸肉

凍檸茶 ($3)
食茶記又點少得一杯凍檸茶,我覺得呢度茶味偏濃,即使冇叫少甜,都好似變咗少甜咁😆
2023-04-17 22 浏览
灣仔抵食星馬菜新店餐廳以白色裝潢 簡潔明亮 環境乾淨 提供早午晚餐 多款地道星馬美食 價格親民 免加一收費 性價比高👍🏻焗農夫咖喱包 $85大大個農夫包脹卜卜 烘得好香脆新加坡咖喱味道唔算太辣 用農夫包點嚟食一流!配埋軟淋嘅牛脷 有成6-7件厚切咁多勁足料抵食!啱晒幾個人一齊share!海南雞飯套餐 $70 (轉雞髀+$8)見到幾乎每一枱都會食海南雞雞肉滑 雞皮爽滑帶水晶 的確唔錯!油飯粒粒分明帶油香而不油膩 仲有生菜同老火湯 娘惹喇沙 $70喇沙湯底椰香味偏淡 揀咗配米粉有齊雞蛋、魚蛋、豆卜同芽菜配爐燒豬頸肉 肉質香軟 點蒜辣汁好食白灼通菜 $25食咗咁多濃味嘢 清清地灼個通菜幾好 份量都好足美祿恐龍 跟餐 +$15 重磅美祿粉加煙花糖 明知會甜 但係甜得好好飲丫嘛🤎-龍眼冰 跟餐 +$15 裝滿半杯龍眼肉 龍眼味相當濃 超清甜解渴!
灣仔抵食星馬菜新店
餐廳以白色裝潢 簡潔明亮 環境乾淨
提供早午晚餐 多款地道星馬美食
價格親民 免加一收費 性價比高👍🏻

焗農夫咖喱包 $85
大大個農夫包脹卜卜 烘得好香脆
新加坡咖喱味道唔算太辣 用農夫包點嚟食一流!
配埋軟淋嘅牛脷 有成6-7件厚切咁多
勁足料抵食!啱晒幾個人一齊share!

海南雞飯套餐 $70 (轉雞髀+$8)
見到幾乎每一枱都會食海南雞
雞肉滑 雞皮爽滑帶水晶 的確唔錯!
油飯粒粒分明帶油香而不油膩
仲有生菜同老火湯

娘惹喇沙 $70
喇沙湯底椰香味偏淡 揀咗配米粉
有齊雞蛋、魚蛋、豆卜同芽菜
配爐燒豬頸肉 肉質香軟 點蒜辣汁好食

白灼通菜 $25
食咗咁多濃味嘢 清清地灼個通菜幾好 份量都好足

美祿恐龍 跟餐 +$15
重磅美祿粉加煙花糖 明知會甜 但係甜得好好飲丫嘛🤎
龍眼冰 跟餐 +$15
裝滿半杯龍眼肉 龍眼味相當濃 超清甜解渴!

2023-04-13 28 浏览
例湯 估唔到新加坡嘢都會有湯水飲,叫完晚餐 Set就會上當日例湯畀你,今日呢款冬瓜湯充滿家的味道,味道剛剛好,唔會調味太重,好暖身

咖哩農夫包 牛筋腩
咖哩包份量真係幾驚人﹗如果兩個人連包食都可能夠飽~一個人真係未必食得晒咖哩包我揀比較偏酸嘅蕃茄咖哩,味道幾濃,偏開胃牛筋腩幾軟腍,加埋蕃茄咖喱又幾夾咖哩份量多 鮮蝦娘惹喇沙喇沙湯底冇想像中咁濃 唔會太咸,椰奶味偏淡啲
摻摻好索湯汁,食落好香配料鮮蝦放晒喺面到睇落都幾有誠意同擺盤叫有心機
鮮蝦食落OK~肉質實正爽口燒羊架呢邊羊架比想像中軟熟,肉質偏嫩滑肥美
羊架帶有香濃油脂感,唔怕羊脂味嘅可以一試略覺肥美咗少少,但肉質確係又滑同夠入味。美祿恐龍美綠細個真係追住劈,大個少飲咗,但一有機會都會放肆下
特別一見到美緣恐龍就忍唔住要叫,平時唔係成日有得飲
除咗係濃郁嘅美祿仲有上面堆「美褖山」 好正!!
例湯

咖哩農夫包

牛筋腩
咖哩包我揀比較偏酸嘅蕃茄咖哩,味道幾濃,偏開胃
牛筋腩幾軟腍,加埋蕃茄咖喱又幾夾
咖哩份量多
鮮蝦娘惹喇沙
喇沙湯底冇想像中咁濃 唔會太咸,椰奶味偏淡啲
摻摻好索湯汁,食落好香
配料鮮蝦放晒喺面到睇落都幾有誠意同擺盤叫有心機
鮮蝦食落OK~肉質實正爽口
燒羊架
呢邊羊架比想像中軟熟,肉質偏嫩滑肥美
羊架帶有香濃油脂感,唔怕羊脂味嘅可以一試
略覺肥美咗少少,但肉質確係又滑同夠入味。

美祿恐龍

美綠細個真係追住劈,大個少飲咗,但一有機會都會放肆下
特別一見到美緣恐龍就忍唔住要叫,平時唔係成日有得飲
除咗係濃郁嘅美祿仲有上面堆「美褖山」 好正!!
作為一個吃貨和打工仔,當然要快靚正😎我們來到了灣仔坡椰坡囉咪,從檳城椰漿飯到超厚牛油咖央多士,沒有讓我們失望 ❤️午餐菜單中,我們點了檳城椰漿飯配小印度羊扒。椰漿飯的米飯口感踏實,白色的米飯散發出濃郁的椰香味,讓人感到十分美好。羊肉燉得十分入味,搭配椰漿飯的味道更是絕配。飲品方面,我們選擇了拉茶,現場即拉,茶水濃郁香醇,滿滿的拉茶瀑布讓人食指大動😂下午茶菜單中,我們點了超厚牛油🧈咖央多士和娘惹喇沙配招牌厚切香矛豬扒。多士的味道非常脆香可口,每一口都yummy 😋 。娘惹喇沙的湯頭鮮美,配上厚切香矛豬扒更是一絕。特飲方面,我們推薦美祿恐龍,別具特色的飲品讓人surprising。⭐️ 沒有加一服務費,服務員也非常友善

作為一個吃貨和打工仔,當然要快靚正😎

⭐️ 沒有加一服務費,服務員也非常友善