2014-03-17 565 浏览
本人勁小寫食評,不過今日食左碗$30大元既地獄"楊枝甘露"。。。。。。真係要上黎發表下!個汁勁稀,芒果酸,D西米太脹太林,又勁重椰子味。。。。。。4個字總括"不知所謂"如各位想挑戰可以一試!!!
如各位想挑戰可以一試!!!
2014-03-17
$40 (宵夜)
  • 地獄
2014-03-03 595 浏览
下班後又要到旺角辦點事,辦完事後突然間想起了在煙廠街有間甜品店都想試一下,但是行行吓給在下發現了新開了兩間甜品店,又有另外兩間甜品店在左近添,可是在下已經有目標甜品店,就衝著目標去吧。上次去過嚐糖,今天就去隔鄰的土屋甜品,正是上次看到的甜品店之一。晚上六時多七時沒有顧客就仿如包了場一樣,再翻開餐牌,突然間出現了芭菲,就點了一個。紅綠軍團是在下想試的甜品,看看抺茶雪是怎樣的味道,除了雪糕外,還有紅豆,士多啤梨,忌廉和蛋糕。抹茶雪糕只有微微的抹茶味道,不太濃郁,而且忌廉打得不夠滑溜,質感有點像粒粒的感覺吧,紅豆還好,一點,夠腍。這個芭菲就一般般,不過不失,尚有進步空間。

這個芭菲就一般般,不過不失,尚有進步空間。
2014-03-03
2014-02-06 268 浏览
食完飯行陣街,當然要食糖水啦!本身去茶木,但好多野賣哂,於去兜兜轉轉去左土屋。間野好大,唔使等位,坐得舒服。Tiramisu,好快上,中間那層是海綿,不會太漏,OK!心太軟,話等廿分鐘等左成大半個鐘。係幾好味,如果可以快點上更好。總括來講,如果一班朋友想吹水唔趕時間,呢到係唔錯既選擇。兩人埋單$73~
食完飯行陣街,當然要食糖水啦!

本身去茶木,但好多野賣哂,於去兜兜轉轉去左土屋。

間野好大,唔使等位,坐得舒服。
Tiramisu,好快上,中間那層是海綿,不會太漏,OK!

總括來講,如果一班朋友想吹水唔趕時間,呢到係唔錯既選擇。

兩人埋單$73~
2014-02-05
2014-01-05 244 浏览
今天吃了一個極普通的甜品木瓜雪耳糖水加湯圓叫凍的來了是暖木瓜有青味湯圓没味道糖水淡到冇甜味選料至做法都咁差都吳知你那學來的手藝咁普通的糖水也做到如始你接埋吧啦!中伏了
今天吃了一個極普通的甜品
咁普通的糖水也做到如始

你接埋吧啦!

中伏了
2013-12-05 234 浏览
土屋的蘋果金寶可以說是我和baka大人的訂情甜品,遠在我們還未一起時已經吃過好幾次了。我原本不是好甜品之人,但蘋果金寶改變了我的口味。第一次吃時甚為驚為天人,之後即使搬遷了仍不時會去吃,兩週年紀念當然要再次拜訪,但竟然失望而回,唉。因為還是晚飯時間,所以店鋪還未有人,只有老闆娘和侍應。其實自從搬遷後,雖然位置變大了,但以前的感覺的確不復再…接過餐單後,二話不說點了蘋果金寶,滿心期待著那種熱冷交錯的口感。蘋果金寶製作需時,大概等了二十分鐘後,蘋果金寶送到了。看到賣相已心知不妙,中間的雲尼拿雪糕和士多啤梨裝飾雖然沒變,但蘋果金寶底的脆脆看似很粉。吃下口,感覺就是一堆麵粉…應該是因為焗的時間不夠長吧?原本嫌麻煩打算硬吃完,但最後還是揮手要求更換。我跟baka都心想,沒理由會差了這麼多,是換了師父嗎?應該是什麼地方出錯吧。再等了二十分鐘後,新的來到了,今次的雪糕份量減少了一半。吃下去,跟剛才的口感完全一樣,是麵粉…唉…然後聽到旁邊的客人都叫其友人不要再說,這麼難吃…但最後我們還是吃完了,然後不太滿足地走了。滿心歡喜特地來吃蘋果金寶,怎知卻失望而回,相信短期內都不會再來了,感覺很不可惜…另外,女
另外,女侍應的服務態度真的很差,應該在這裡都有一段時間,但遞上餐單和甜品時的態度狀甚不滿,完全不明白!!?
2013-11-20
$24 (宵夜)
2013-12-01 262 浏览
成班朋友飯局,當然唔少得食糖水,聽聞槍街附近有好幾間糖水鋪,咁就一於去試下。沿住煙廠街街市(馬會隔離)直行到尾,左邊第一間就係土屋,黃色招牌都幾吸引到人,當時星期六十點幾,幾間鋪頭都要等位,我地一行十人分頭攞飛,服務員姐姐都好有禮貌地問我幾位,仲見我地有十位,好細心咁留左個電話話好快俾到枱我地。咁等位期間睇下其餘幾間,發現相比之下呢間土屋都係幾間鋪之中最多位,人流亦唔錯。可能因為多位關係,好快就入得(五至十分鐘),雖然多人,但係都坐得幾舒服。我地坐個個位可以睇到廚房(開放式)同埋出餐,見到啲野食都幾吸引,我地又無乜頭緒叫咩好,就問下啲侍應,啲妹妹都好樂意介紹,唔會黑口黑面,值得一讚!最後決定嗌左八樣野食一齊share,可能好多都係要焗,所以都要等十五至二十分鐘,但係對我地黎講都接受到既。(無影相,失策!)1. (個妹妹話係最多人食既) tiramisu豬豬佢話入面係豬仔包切成粒粒,之後有啲咖啡味既cream,上面有雪糕。當初大家都好驚會中伏,始終未聽過豬仔包做甜品,但係又出奇地夾,唔會好cream,聽講仲有個芒果味,下次有機會試!2. 香蕉船可以自己揀返雪糕,最愛綠茶既友人一於叫晒綠茶

1. (個妹妹話係最多人食既) tiramisu豬豬

2. 香蕉船

可以自己揀返雪糕,最愛綠茶既友人一於叫晒綠茶味啦,不過不失。

3. baileys梳乎里

本身想嗌原味,但係有朋友話想試下咖啡酒(baileys),漲到好高呀個souffle!同食落食唔算太重bailey味,但係口感一流!

4. 心太軟配vanila雪糕

諗住都係一個好普通既甜品,但友人話食落去竟然有棉花糖係入面,一熱一凍,正!

5. 付竹蛋糖水

不過不失既糖水,西式甜品主打既甜品鋪黎講,呢到既中式糖水都唔錯。

6. 彩虹枕邊人

侍應都推薦我地食呢個,話係三件焗過既酥皮,上面有三款唔同生果,仲配上唔同既醬,我就無食到,但係友人話芒果個件好食,聽講仲有個叫芒果枕邊人(定唔知咩名),下次可試。

7. 比利時窩夫

呢個不得不讚,佢可以揀返水果,雪糕,仲可以自己揀要咩醬料,咁水果揀左最basic既芒果同香蕉,醬就要左蜜糖。
佢係本身已經切成粒,慳返切粒切件既功夫,但賣相仍然好正,窩夫唔會好似格仔餅咁林,熱辣辣配上蜜糖,鍾意甜既一定要試下。

8. 叻叻豬

呢個名真係十分頂癮,本以為會係伏,聽侍應講話底係香蕉,然後有咖啡味既cream同jelly,再配雪糕,有少少似parfait,呢個入面既jelly咖啡味好重,單食有少少苦,但係夾埋雪糕就不錯!

一行十人,嗌左八樣野都無中伏,反而都幾有驚喜,出乎意料之外。唔明點解間鋪食評(尤其好評)唔多,難道而家只有劣評,沒有讚賞的空間嗎?

呢間土屋仲有甜品放題,好似百幾蚊一位就可以食晒全部甜品,全部都任飲任食(仲好似無限邊啲唔食得架!),有機會可以試下喎。

值得一讚的是環境真係闊落,坐得都幾舒服,服務都沒有其他食評中提及的黑口黑面,下次有機會食甜品會再一試!(好想試埋佢個朱古力窩夫,芒果既枕邊人同埋芒果既豬豬!)
2013-10-25 144 浏览
之前成日黎呢頭已經知道呢度有間唔太多客嘅甜品,不過就係怕冇乜客啲野會麻麻地一直冇試。今次因為朋友唔鍾意等就入左黎試。粒粒芒果沙冰:好新鮮全芒果打出黎嘅沙冰,雖然芒果唔係好甜嘅品種,但係唔似得出面好多加左芒果濃縮液調教出黎。飲左一小啖,口中噴出一陣陣香濃嘅果香味~真係一流!楊枝甘露芒豬:故名思意有芒果、西柚,芒果味雪糕;咁豬係咩呢?原來係tiramisu味嘅cream同底層好似法式麵包嘅底@@好特別,仲估唔到將啲醬同俾我壓平左啲法包之後撈埋一齊食,加上點埋啲溶溶地嘅雪糕又出奇地幾夾咖噃。臨走前見到隔離枱個梳乎里就決定下次要試下!
臨走前見到隔離枱個梳乎里就決定下次要試下!
2013-10-23
$42 (其他)
  • 粒粒芒果沙冰
2013-10-15 107 浏览
其實我自己都好中意食甜品既人平時都周圍食下搵啲好既甜品舖前兩日約左幾個朋友食飯食完飯當然食埋個甜品先啦但講真旺角都好小甜品舖好食又特別行行下經過街市有個朋友話入面有幾間食甜品既最後揀左叫土屋外表有小小娘但見到個餐單又幾吸引先講下個舖頭設計燈光幾清醒職員全部都係女性,但竟然工作效不錯最開心係未見過一間工作時都可以玩得咁開心近排開左幾間新既甜品舖外表係幾好但價錢遍貴左小小而且食物既份量太小提拉米蘇朱豬下面係脆脆既小麵面上面係咖啡酒味既cream再加個朱古力既雪糕全部都好夾中意食咖啡味既朋友可以試下朱古力窩夫個外表好似巴黎鐵塔而且生果雪糕同醬汁可以自己揀一小塊窩夫點一下朱古力實在太好味而且都好多人食今次果然無介紹錯睇番資料原來曾經紅過一時可能人係比較貪新忘舊本人值得推介土屋我一定會再食
其實我自己都好中意食甜品既人
外表有小小娘
但見到個餐單又幾吸引
先講下個舖頭設計
燈光幾清醒
職員全部都係女性,但竟然工作效不錯
最開心係未見過一間工作時都可以玩得咁開心

可能人係比較貪新忘舊
本人值得推介土屋
我一定會再食
2013-08-29 88 浏览
特登行過來呢邊試甜品四點幾左右到鋪頭人都唔系好多之後本來每人叫咗份下午茶之後落單冇幾耐服務員就過來話比利時窩夫 賣嗮要唔要轉 朱古力窩夫榛子咖啡 賣嗮要唔要轉 杏仁咖啡。。。。。。。。。只有省略號先可以表達我感受最後我哋都系叫咗兩set下午茶綠茶木糠布丁味道略嫌甜少少冇想像中出色有啲失望之後我哋仲叫咗個提拉米蘇朱豬唔記得影相首先系一個朱古力雪糕再加提拉米蘇cream之後下面系脆啵啵葛豬仔包呢個甜品都ok最起碼提拉米蘇啲cream做得ok下午茶一set包飲品之後我哋叫咗一杯杏仁咖啡同埋檸茶檸茶個檸檬有核我差啲吞落肚ok呢個可能只系我個問題之後個杏仁咖啡真系好難飲整杯野飲三分之二系冰飲三大啖就已經可以飲嗮心喃錢不是這樣賺的......呢間甜品店有甜品放題每位$98不過應該都系點咩冇咩
特登行過來呢邊試甜品
四點幾左右到鋪頭
人都唔系好多

之後本來每人叫咗份下午茶
之後落單冇幾耐服務員就過來話
比利時窩夫 賣嗮要唔要轉 朱古力窩夫
榛子咖啡 賣嗮要唔要轉 杏仁咖啡

。。。。。。。。。
只有省略號先可以表達我感受

ok呢個可能只系我個問題
之後個杏仁咖啡真系好難飲
整杯野飲三分之二系冰
飲三大啖就已經可以飲嗮

心喃錢不是這樣賺的......

呢間甜品店有甜品放題
每位$98
不過應該都系點咩冇咩

题外话/补充资料: 有免費wifi 環境舒適 算是一個吹水葛好地方 不過我下次唔會去
2013-08-27
2013-08-26 62 浏览
在土屋還未搬到現有的地址時,曾經試過一次甜品自助餐,那次的朱古力奶凍至今還令我留下深刻印象,一直都想再次品嚐。在不久之前發現土屋搬家了,openrice的食評大不如前,即使經過旺角也沒有動機進去試試,直到這天媽媽買了這個外帶的朱古力奶凍回家。朱古力味從前的一樣香濃,絕對沒有退步。下回經過一定要進去嗜點別的。

朱古力奶凍
2013-08-23
外卖自取
朱古力奶凍
2013-06-21 68 浏览
吃完晚餐,時間尚早,於是朋友們打算吃甜品。行到煙廠街附近,見到兩間比較出名的甜品店都大排長龍,由於天氣悶熱,大家都不想等位,於是退而求其次,到了附近這間看似好吸引的店。結果是,中伏了。四人同行,每人各點一款甜品。不知名雪山。好吸引的賣相,很奇怪的味道。一心以為是青檸、青蘋果之類的味道,一入口...實在"lur都lur唔切",完全難以形容是甚麼味道(難聽點,簡直是令人作嘔),總之非常難吃,大家吃了一口就放棄了。芒果千層荔枝凍。竟然整碟都是暖的,連中間的果凍都是暖的。不是應該冰凍的嗎??!點了一客滿以為很安全的楊枝甘露。結果,又一次,暖的,只有那個雪糕球是凍的。而且西米又不似西米,又大粒又硬。連這款最基本的甜品都做不好,還學人家開店?木糠布甸(朱古力配藍莓味)。算是最正常的一款甜品。總結,除了環境舒適之外,毫無可取之處,食到一肚氣,絕不會再幫襯。

四人同行,每人各點一款甜品

木糠布甸(朱古力配藍莓味)。算是最正常的一款甜品

2013-06-18
$40 (其他)
2013-05-20 28 浏览
朋友介紹,不防一試。找了很久終於找到,最初希望食中式糖水,但選擇唔多最後我叫了 "芒果棷汁西米露"。賣相一般,味道太淡,沒有棷汁味, 棷汁和水的比例太少。西米發脹太大,欠缺咀嚼的彈性。
2013-05-18
2013-05-07 19 浏览
那晚同朋友食完飯,其中一個見意去食甜品,就打電話問下人,旺角有邊間甜品好食,朋友就叫我地去呢間土屋甜品試下,咁啱响附近,就去試~入到去感覺已經好精神,佢D裝修比到呢個感覺我,當時都好多人,要等一陣先有位,不過都好快有位~跟住我地幾個就點左蘋果金寶,同提拉米脆豬豬,同楊枝金露.提拉米脆豬豬,好好味,都未食過D咁正嘅野,成個組合係好夾,我地食到都唔停得口.楊枝金露,都好食,但無咩特別,蘋果金寶最好味係上面脆脆地嘅野,雖然唔知係咩,感覺好似曲奇餅..食完已經好飽,想再叫都食唔落啦~下次..下次一定要再去,而且要再食提拉米脆豬豬,真係好正!
2013-05-02
  • 蘋果金寶
  • 提拉米脆豬豬
  • 楊枝金露.
土屋已經係食過幾次啦,最好既就係門口有得停車又唔洗等位既甜品舖, 問到有咩好食真係推介"提拉米蘇朱豬",唔太甜又可以唔太飽之下食, 最鍾意就係佢d咖啡cream再加埋碎朱古力係面, 咖啡味唔太重, 之後裏面有砌好細麵包脆件,好鬆脆, 但記得要連埋cream食...一流 另外就係雪糕芒果班cake , 最鍾意係佢個超滑既雲尼拿雪糕 , 佢係班cake皮包住 , 再加埋芒果...超好味, 望落普通但食落就知...重點我覺得係個雪糕同塊皮XD....最後就係朱古力布朗尼 , 第一次食,感覺就好似係心太軟咁, 唔太甜,不錯不錯
  • 提拉米蘇朱豬
2013-04-21 19 浏览
同朋友食完飯唔太飽去左食甜品,朱豬真係好好味,啲cream唔太甜又好滑(本人一向唔中意食cream)最重要係唔"流",個包好脆,加埋咖啡cream好好味,面仲有朱古力碎,整體好似好甜,但食落真知唔係而且配合好好
2013-04-21
  • 朱豬