2018-07-20 59 浏览
今晚同男朋試下新嘅拉麵店呢間拉麵店好有特色門外擺放左一部模仿日本拉麵店的販賣機,幾有日本feel~有得坐吧枱😄最近好喜歡食蝦湯,一見到櫻花蝦,當然要試試新款😆男朋友就要了魚介湯曲麵除左拉麵,無其他小食㗎喇,好似果啲獨沽一味嘅隱世麵店上菜了店員好有心機將碗上有店名的一面對著我們紫菜也是特地放在旁邊,細心!本來想等埋男朋友先一齊起動但店員細心提醒因爲我叫了直麵會快點吸湯,所以要盡快食用咁我就唔客氣喇~😜未浸櫻花蝦前是清淡的豬骨湯味混入了蝦以後就有濃濃的海鮮味但即使香濃了,湯頭仍然不會好杰,飲湯也很清爽!好味!男友的魚介湯也很鮮美!叉燒充滿油香,又煮得軟軟,唯獨我覺得可以更濃味,男友就覺得剛好,果然食味很個人😝溏心蛋有驚喜,煮得很好,調味也好,留下深刻印象!份量很大,食到尾覺得超飽!超滿足!下次也要再來試試其他的拉麵!
今晚同男朋試下新嘅拉麵店
呢間拉麵店好有特色
門外擺放左一部模仿日本拉麵店的販賣機,幾有日本feel~

有得坐吧枱😄

除左拉麵,無其他小食㗎喇,好似果啲獨沽一味嘅隱世麵店

上菜了
店員好有心機
將碗上有店名的一面對著我們
紫菜也是特地放在旁邊,細心!

本來想等埋男朋友先一齊起動
但店員細心提醒因爲我叫了直麵會快點吸湯,所以要盡快食用
咁我就唔客氣喇~😜

未浸櫻花蝦前是清淡的豬骨湯味
混入了蝦以後就有濃濃的海鮮味
但即使香濃了,湯頭仍然不會好杰,飲湯也很清爽!好味!
男友的魚介湯也很鮮美!

溏心蛋有驚喜,煮得很好,調味也好,留下深刻印象!

份量很大,食到尾覺得超飽!超滿足!

下次也要再來試試其他的拉麵!
2018-07-18
2018-07-19 97 浏览
荃灣真係好多好野食,呢間團日式拉麵係荃灣楊屋道街市附近,買完野就可以去食,正!呢間麵屋同日本一樣,要係門口買左飛先,方便而且唔洗舉手舉到天昏地暗都無人理我!一共有4款拉麵,我就叫左呢度最多人食嘅櫻花蝦拉麵,老公就食魚介拉麵,佢仲有得選擇直麵定曲麵,我地就選擇左可以吸收更多湯的曲麵!先講拉麵麵質,我好怕d發漲淋曬拉麵,呢度軟硬適中,剛剛好,曲麵比我想像中爽口!配料方面真係幾大方,有好多櫻花蝦同叉燒,而且有完整一粒流心蛋,配料都飽左半!食市係街市附近好處好多,新鮮材料係最大得益!師傅原來每日都用最新鮮6:00am幾買返來嘅食材去煲湯,煲出一個豬骨湯底,個湯最少都煲10幾個鐘,唔怪得咁甜啦!食完一d味精都無,唔會口喝!湯都飲曬!呢度仲有好多汽水,包括抹茶可樂,柚子汽水,以為日本先飲到,點知呢度都有啊!

呢間係荃灣一間新開ge拉麵鋪個選址好得意, 係d街市附近, 鋪頭外面有部機可以買飛仔好有日本地道既特色, 先買飛, 後入坐, 再交飛我地坐低等位既時間我諗都只係5分鐘左右, 好快有得入內入面都幾乎full house咁際, 出面好似keep住都有幾個人等緊, 唔算太繁忙, 又唔洗等好耐入到鋪頭, 感覺得到店住有用心去佈置鋪頭放置D日本野係到, 不過始終都未做到日本地道拉麵店既感覺, 可能因為太新同太光猛, 冇佐個陣日式傳統拉麵店既感覺今次我就試佐我一向中意既魚介拉麵, 佢係豬骨湯底, 再配上魚介粉同木魚去調味, 本身未撈勻既時候就覺得有D清唔夠濃, 但撈完之後就有好香既魚介味, 初頭食落都覺得有D清, 但食食下就會覺得濃番同埋夠香。同平時食既拉麵唔同, 好多時食到既拉麵都會係一開始食就好濃好香, 但食落慢慢會覺得膩同埋好口渴, 但今次食就唔同喇, 初頭淡D, 但越食越香同濃, 感覺廚師好似有悉心去攞個平衡咁。佢呢到有直麵同曲麵揀, 我平時都係食開曲麵, 今次都唔例外, 而我女朋友就揀佐直麵曲麵唔失望地係爽口彈牙, 但同時又掛到個湯, 所以都好香好好味野飲就冇特別啦, 普通日本汽水, 白
呢間係荃灣一間新開ge拉麵鋪
個選址好得意, 係d街市附近, 鋪頭外面有部機可以買飛仔
好有日本地道既特色, 先買飛, 後入坐, 再交飛
我地坐低等位既時間我諗都只係5分鐘左右, 好快有得入內

魚介拉麵

野飲就冇特別啦, 普通日本汽水, 白提子梳打。

Overall都幾滿意, 拉麵$80, 野飲唔記得了, around $20啦
麵量好足, 食到我好飽, 味道, 份量, 價錢都幾好
2018-07-18
2018-07-15 148 浏览
早前聽朋友推介呢間日本拉麵,佢話要勁排長龍,今日我lunch去食, 唔需要排隊直接可以進入,一去到門口有個拉麵買飛機,幾好 聽朋友講佢之前嚟,食部自動販賣機,跌咗好多一蚊出嚟,佢以為自己中咗jackpot 我都試試下買先 ,好快張飛就出咗出嚟, 操作正常,佢選擇唔多好,似識得4- 店舖入面都係乾淨同舒服嘅 ,佢都有日本嘅茶, 但係就唔夠凍 ,我試咗其中一個黑蒜嘅拉麵 ,都係比較有油,但係就冇日本嗰啲咁油,但係湯底極濃,拉麵都好彈牙 ,值得一試
2018-07-15 80 浏览
荃灣新開拉麵店 有新噱頭 門外售賣機要先在門外排隊擇食咩 買晒票先之後再要等等了大半小時呢 但咁多人同各大媒體都有講過下 就好想親身黎試朋友試左魚介拉麵 擇左曲麵其實都唔錯 就係油左啲同埋朋友係男仔 佢話份量太少我就試咗黑蒜油拉麵 都係擇左曲麵一上枱真係好香好味 但食多2口就太油成層厚油係面 個糖心蛋同叉燒都唔錯嘅但真係太油 好似打完邊路上面傾左果層咁.....😨黑蒜係香 嘅但真係太油因為我同朋友食開荃灣另外一間拉麵 價錢也差不多 相比起來 這間的叉燒就比較好吃 可惜就是份量少 同埋比較油膩如果不是很餓 而且時間很多的話.......也可以再來吃這間
荃灣新開拉麵店 有新噱頭 門外售賣機

因為我同朋友食開荃灣另外一間拉麵
價錢也差不多
相比起來 這間的叉燒就比較好吃
可惜就是份量少 同埋比較油膩
如果不是很餓 而且時間很多的話...
....也可以再來吃這間
2018-06-24
午餐
2018-07-10 178 浏览
印象中這是荃灣第一間有自動售票機的拉麵店,由於經常排晒大隊,每每經過都無法嘗試,今日下午兩點幾,見到唔使排隊,咪去望望拉麵有乜選擇,只有四種口味,分別是: 魚介拉麵$80、黑蒜油拉麵$83、辛味拉麵$85和櫻花蝦麵$88,麵款可選: 曲麵、直麵由於依個時間仲有每日限量發售的櫻花蟹拉麵,聽聞話每日好快賣晒,於是便選了這個招牌麵了入完張$100 , 部機好快出單又找續番$12出嚟,非常方便,就拎著張單入店,入到店後,店員很快便安排坐位,唔使10分鐘就有得食,賣相很美,一放枱陣陣的櫻花蝦香味,至於群塊义燒肉就唔夠香滑和唔夠熱,但在荃灣區內,已經算是唔錯

櫻花蝦拉麵
2018-07-01 218 浏览
門口有自助售買機,吸引不少人駐足看看是什麼。面的份量雖為少,但湯底沒有味精,食完唔會口渴,流心蛋煮得好出色,成個蛋黃時流心。紫菜好大塊又野味。可惜面裏沒有任何配菜。
門口有自助售買機,吸引不少人駐足看看是什麼。
紫菜好大塊又野味。
可惜面裏沒有任何配菜。
#櫻花蝦味拉麵碗麵一拎出嚟豬太郎已經開始讚嘆!點解可以香到咁!蝦味湯底好濃!飲咗都唔口乾~櫻花蝦同湯底嘅肉碎都增加咗口感~蝦湯濃郁得嚟唔會過咸~揀咗曲麵,好有咬口~(仲有平時常見嘅直麵揀)糖心蛋不得不大讚!全部自家製!隻隻都人手搣開!勁有心~以為店員都係講吓🤣🤣🤣係勁流心~一定要試!講開自家製!佢地嘅叉燒都一樣係自己整,食落去個種結實係完全唔同!Follow ➡️#msmessypig_food

#櫻花蝦味拉麵
櫻花蝦味拉麵

揀咗曲麵,好有咬口~(仲有平時常見嘅直麵揀)

Follow ➡️#msmessypig_food
櫻花蝦味拉麵
2018-06-27 210 浏览
自從三月去完日本番黎之後,日日就心掛掛日本嘅拉麵🍜🍜今次朋友專門帶我黎尋回當日嘅感覺〜*黎到門口,裝潢同點餐機,已經令我好有番左日本嘅感覺啦🇯🇵 食物同日本都一樣 ,不用花巧 只有4款選擇,啱曬選擇困難的我我揀左櫻花蝦湯底,由店長強烈推介下試左口感一流的曲麵 同埋 千祈唔好走蔥,雖然本人平常唔食蔥,不過強烈建議下 都覺得值得一試店長見我著白色衫所以都好主動咁問我需唔需要圍裙,細心的服務已經值得表揚櫻花湯底〜絕對係我啲野!勁濃勁入味之餘仲要唔會好咸好膩,曲麵亦係我大愛 有口感 唔會淋,叉燒係半肥瘦嫁!半肥瘦呀!仲要好厚添呀!紫菜同蔥索曬啲湯 好味好味,仲有好緊要隻蛋 勁流心又勁入味 識食一定加蛋。飲品方面,樣樣都好吸引 係香港都無見過呢,最後我揀左白提好美味!小店雖然唔喺大街而係小巷入面,但所有野都值得大家一試 will definitely come back again & again!!!!
自從三月去完日本番黎之後,日日就心掛掛日本嘅拉麵🍜🍜
今次朋友專門帶我黎尋回當日嘅感覺〜*

飲品方面,樣樣都好吸引 係香港都無見過呢,最後我揀左白提
好美味!

小店雖然唔喺大街而係小巷入面,但所有野都值得大家一試
  • 櫻花蝦湯底曲麵
2018-06-20 1370 浏览
早幾天同事💼在社交平台上📱看到了這家拉麵店的報導,這天我們一眾為食設計人又出動了。由公司出發📍,穿過了楊屋道街市🥦,再轉入了一條小巷,就可以看到了他的踪影🤩。小店的做法彷效日本😲,先排隊在自助售票機買票📃,再慢慢等待被安排入座😌。店內裝飾非常簡單💖,牆上掛著充滿日式風味的掛畫🖼,店內位置大約有16個左右🤔。辛味拉麵🍜:人妻🐷選了曲麵作麵底,而除了紫菜、水煮蛋🥚及叉燒🐽外,上面還灑上了一點點的芝士粉🧀。不要被上面厚厚的紅色辣油嚇怕🌶,其實它又沒有看起來的辣😉。湯底入口頗濃郁的😋,不過人妻則嫌它過份油膩了😅,叉燒的口感不夠嫩滑也是一大敗筆😩。總結:一個足足等了大概45分鐘的午餐😰,整體上尚算合格👌🏻。另外店內提供大量不同種類的日式梳打🥤,日本控不妨一試👍🏻。
各款日式梳打
2018-06-15
2018-06-13 602 浏览
終於一嚐呢間隱世拉麵店🍜未入門口遠遠已經見到投射係地下既招牌,仲有門前既自動拉麵售賣機,係香港地極少數人會落咁重本,十足去左日本咁🇯🇵。相信就係要係荃灣呢條平平無奇既冷巷招人注目,而且出奇地成功。我地到達既時候已有人排隊,入座幾分鐘拉麵已經送上,雖然只有4款拉麵,但每日限量發售,正所謂愈簡單既食材,愈展現功力😏 拉麵非常煙韌彈牙,自家制既黑蒜油同新鮮熬製湯底,濃郁得黎吾油膩,食完吾怕口臭而且一啲都吾口渴。出色既日式叉燒肥瘦均勻👍🏻仲有口爆溏心蛋,半流心口感一流🥚用心既食店 值得一試😋
終於一嚐呢間隱世拉麵店🍜
用心既食店 值得一試😋
2018-06-11
2018-06-10 610 浏览
㩒機買拉麵,可另買配料同野飲。拎左票等左陣就有侍應出黎寫底票號碼同人數,方便安排入座。入座之後侍應除左放底杯凍茶重會問你需唔需要圍裙。碗魚介味拉麵一放底落枱面就聞到勁大陣嘅木魚味,而魚介味聞落食落都唔重,湯很流質。揀左曲麵,麵質不掛湯,要一邊飲湯一邊食麵,才算有味道。肉質脂肪比例均混,薄。糖心蛋質感很正宗,但唔咸唔甜食落無味道。黑蒜味重,食落苦,食唔出湯底係咩,湯很流質。同樣揀曲麵,麵質不掛湯,要一邊飲湯一邊食麵。食物質素同價錢不成正比,有點偏貴。(可能比較適合淡口味人士😂)如果食重口味的話,同樣價錢有更好選擇!
㩒機買拉麵,可另買配料同野飲。

拎左票等左陣就有侍應出黎寫底票號碼同人數,
方便安排入座。

入座之後侍應除左放底杯凍茶重會問你需唔需要圍裙。

魚介拉麵

碗魚介味拉麵一放底落枱面就聞到勁大陣嘅木魚味,
而魚介味聞落食落都唔重,湯很流質。
揀左曲麵,麵質不掛湯,要一邊飲湯一邊食麵,才算有味道。
肉質脂肪比例均混,薄。
糖心蛋質感很正宗,但唔咸唔甜食落無味道。

黑蒜油拉麵

黑蒜味重,食落苦,食唔出湯底係咩,湯很流質。
同樣揀曲麵,麵質不掛湯,要一邊飲湯一邊食麵。

食物質素同價錢不成正比,有點偏貴。
(可能比較適合淡口味人士😂)
如果食重口味的話,同樣價錢有更好選擇!
2018-06-09 498 浏览
看到雜誌介紹、這間位於荃灣區的日本地道拉麵🍜、很吸引!! 由於在這區返工、所以、放工即來試試😬門口有售票機、有簡介如何操作、十分體貼👍🏽購票後、於門口排隊。今天大約6:30到達、等位人數不算是太多、購票後等了15分鐘可以入座🙂 店內坐位不多、大約20個。 拉麵入座即整、 大約10分鐘有得食、點了一個黑蒜油拉麵、湯底很濃👍🏽👍🏽不油、而且蒜味得出、值得一試😋😋 最最最值得讚係流心蛋、係超流心、差不多吃完整碗麵才吃、蛋還是流心😍另外還可以加配👉🏽麵、豚肉。 另外、試了靜岡密瓜梳打、夠氣濃濃密瓜味😋😋大約7:30用膳完畢、門口已有人龍⋯並且、掛了一個牌👉🏽湯底已售罄😯 感恩!早到一步可以試到🙂🙂

門口有售票機、有簡介如何操作、十分體貼👍🏽
購票後、於門口排隊。

2018-06-08 481 浏览
今日嚟荃灣試呢間開左一星期左右嘅拉麵店,店特別之處係喺門口放左部拉麵自助販賣機比顧客自己點餐,好有日本feel,而拉麵有四款選擇分別係(魚介拉麵,黑蒜油,辛味同櫻花蝦)我就揀左原味魚介拉麵,而麵條有曲身或直身麵,我就一向都喜歡食曲身麵,因為比較掛湯同口感好啲,買麵卷後坐底大約等左10分鐘拉麵終於上枱,先試湯底,好重豚骨同魚介味道,又唔會太油膩,而麵條入口煙韌彈牙好食,叉燒係用五花腩做,肥瘦分明,咬落肥嘅部分好爽脆,瘦部分又好嫩滑,糖心蛋亦煮得唔錯,個人覺得呢間拉麵店算係香港近期一間比較出色嘅麵店,值得去試,我準時6點鐘到嘅時候唔太多人,但跟住陸續有客人到,好快就已經滿座仲要排隊。
2018-06-07
  • 魚介拉麵
2018-06-05 312 浏览
店舖好特別,門口有部機可以買飛等食,店員同師傅對客人有善,幾靚仔下🙈,5識買飛會教你,我首先試左魚介拉麵,湯底濃郁不渴喉,半肥瘦叉肉剛剛好,最難忘係隻唐心蛋,食完會上癮,半流心🤤,曲麵好彈牙,最後可以飲哂啲湯,下次再試下其他味先
店舖好特別,門口有部機可以買飛等食
,店員同師傅對客人有善,幾靚仔下
🙈,5識買飛會教你
,曲麵好彈牙,最後可以飲哂啲湯,下次再試下其他味先