2022-06-17 53 浏览
呢一間喺旺角中心嘅芋圓甜品店🍮真係超級抵食🤑上次就嗌咗個特色雙重芋泥三色芋圓仔💕配料勁豐富:番薯包心芋泥球、三色芋圓、珍珠、芋泥同荔枝椰果 最正係個包心芋圓 勁大粒 咬開爆曬餡!
2022-06-17 56 浏览
芋圓就食得多 但係呢一間嘅芋圓相當之特別!佢有抹茶🍵朱古力🍫同焙茶☕️食落好煙韌有咬口~兩款嘅茶味都幾濃郁🤎朱古力味都好出❣️三色芋圓就係番薯🍠紫薯同芋頭 全部都唔錯!
2022-06-10 50 浏览
Follow咗呢間ig 好耐 終於有機會去食!叫咗個招牌芋圓(///▽///)落咗單好快就有得食了!有涼粉,三色芋圓,包心芋圓同芋泥 全部份量都唔少 不過私心想要多啲芋泥(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)芋圓我覺得有進步空間 雖然食得出唔係落超多粉嗰種 芋圓都是有咬口的 不過三隻味就唔係好食得出個分別不過包心芋圓真係勁好食 唔排除因為佢入面有芋泥 加埋出面煙煙unun 嗰層芋圓包住真係omgggg超好食ಥ_ಥBtw最鍾意都係佢啲芋泥 食得出芋頭味之餘又唔會太甜 下次可能單買啲芋泥同包心芋圓hehe
Follow咗呢間ig 好耐 終於有機會去食!
叫咗個招牌芋圓(///▽///)落咗單好快就有得食了!
2022-06-09 40 浏览
自從疫情斷斷續續咁不斷發生,我都己經好耐無走出去掃街,但難得放寬番~咁就緊係要周圍行下,食番夠本啦!今日我就路經旺角,行行下覺得肚餓,於是就走咗入旺中去圓仔記食佢地啲餃子,呢間店比較有特色既地方在於佢地既餃子款式都幾唔同下,例如我嗌咗呢個麻婆豆腐煎餃,呢款餃子我真係第一次聽同食,食落又幾特別喎!咬落去除咗啲肉汁咇曬出嚟,麻婆豆腐個種辣味亦都好出,值得一讚!除此之外,呢間圓仔記仲有賣芋圓,後尾我先知原來地就係靠芋圓起家,下次有機會我會試埋佢地!

2022-06-08 44 浏览
一直都聽說包心芋圓,但是至今沒有嘗試過,看到這家就在家附近,於是打包回家一探究竟,有兩顆大大的包心丸,裏面是滿滿的芋頭泥,味道不錯,可惜的是其他都有點普通,應該有個剉冰底或者是紅豆湯底會和整體的甜品更加的搭配!45一份,不大,性價比不高
2022-05-30 43 浏览
佢哋係一間由網店做到實體店嘅芋圓甜品店!最出名就係佢哋個包心芋圓 紫薯、芋頭同地瓜 三款都好清甜 口感綿密🍠外面嘅糯米皮好有咬口 超級煙韌!中間嘅芋泥球好出色 芋香味十足 難怪咁出名
呢間係旺中嘅圓仔記由網店做到實體店 😻佢嘅芋圓香港人手製 無糯米粉無防腐劑 我好耐之前已經bookmark咗想試好耐~~ʕ •ᴥ•ʔ 另外有小食例如餃子 手抓餅 等等 仲有生芋圓賣😛 ✻ 招牌包心三色芋圓 ($45)一碗有齊紫薯 芋頭 地瓜芋圓 芋泥球 仙草 同 地瓜包心芋泥波波 望落去超吸引💜💛💜 食落去超滿足😆🫶🏻 手工三色芋圓超級煙韌(*¯︶¯*) 我自己最鍾意食黃色 好香地瓜味吖💛 中間粒芋泥球好滑 好香芋頭味真心好好食🥰 另外有二粒超大粒嘅地瓜包心芋泥波波 入面係軟滑芋泥 仲可以加花奶 配埋仙草一齊食好正🤤💫 另外店面有好多好可愛嘅公仔🧸😆唯一美中不足係食完好飽🤪 想叫多個都食唔落哈哈哈 下次再試吓綠茶焙茶芋圓‼️😚
呢間係旺中嘅圓仔記由網店做到實體店 😻
佢嘅芋圓香港人手製 無糯米粉無防腐劑
我好耐之前已經bookmark咗想試好耐~~ʕ •ᴥ•ʔ
另外有小食例如餃子 手抓餅 等等 仲有生芋圓賣😛

✻ 招牌包心三色芋圓 ($45)

手工三色芋圓超級煙韌(*¯︶¯*)
我自己最鍾意食黃色 好香地瓜味吖💛
招牌包心三色芋圓 ($45)

中間粒芋泥球好滑 好香芋頭味真心好好食🥰
另外有二粒超大粒嘅地瓜包心芋泥波波 入面係軟滑芋泥
仲可以加花奶 配埋仙草一齊食好正🤤💫

另外店面有好多好可愛嘅公仔🧸😆
唯一美中不足係食完好飽🤪 想叫多個都食唔落哈哈哈
下次再試吓綠茶焙茶芋圓‼️😚
招牌包心三色芋圓 ($45)
2022-05-06 43 浏览
食完正餐就係會好想食甜品嘅時候啦,好彩而家疫情放寬返,可以夜晚晚都有糖水食!所以就走咗過去呢一度嘅仙草紅豆三色芋圓!呢一度嘅糖水都好大碟,而且都係$28 ,算係性價比好高!而且我好鍾意呢一度嘅紅豆,紅豆係好有口感!當然唔少得就係呢一度出色嘅芋圓啦,芋圓嘅口感非常煙煙韌韌,芋頭紫薯同埋番薯味都非常之出色!
呢一度嘅糖水都好大碟,而且都係$28 ,算係性價比好高!

2022-05-03 55 浏览
招牌包心三色芋圓 $45配料包括仙草、地瓜包心芋泥球、三色芋圓同芋泥球仙草🧋質感滑漏但甘味唔太突出🫣地瓜包心芋泥球好大粒😻地瓜圓外皮包住芋泥地瓜圓煙韌👅芋泥質地軟滑加埋一齊又幾夾😇有芋頭香、唔會太甜煙韌得黎又有綿密口感👏🏻正💯三色芋圓🍡份量十足起碼有成15粒一個人啪曬成碗會飽到唔洗食飯🤣芋圓︰ 夾雜左芋頭粒、口感煙韌地瓜圓︰地瓜味道最為突出、質地軟彈🍠紫薯圓︰賣相吸引、Q彈有咬口芋泥球十分出色🥳味道天然有芋頭香氣🍠甜度正常、無人工既甜味芋泥球加左牛奶🥛品嚐到奶香質感綿密、夾雜左芋頭粒增加口感層次係高質既芋泥球💜整體而言,煙韌控、芋泥控必食芋圓甜品🍡芋泥球同地瓜包心芋泥球超正一定要試‼️

招牌包心三色芋圓 $45
配料包括仙草、地瓜包心芋泥球、三色芋圓同芋泥球

仙草🧋

三色芋圓🍡
份量十足
起碼有成15粒
一個人啪曬成碗會飽到唔洗食飯🤣

芋圓︰ 夾雜左芋頭粒、口感煙韌
地瓜圓︰地瓜味道最為突出、質地軟彈🍠
紫薯圓︰賣相吸引、Q彈有咬口

芋泥球
十分出色🥳
味道天然
有芋頭香氣🍠
甜度正常、無人工既甜味
芋泥球加左牛奶🥛
品嚐到奶香
質感綿密、夾雜左芋頭粒
增加口感層次
係高質既芋泥球💜

整體而言,
煙韌控、芋泥控必食芋圓甜品🍡
芋泥球同地瓜包心芋泥球超正
一定要試‼️
外卖自取
⭐️⭐️⭐️⭐️📍圓仔記 (旺角) @mryuen_taro 🍴久仰咗旺中好岀名嘅芋圓圓仔記嘅大名好耐,今日去開旺中就順便去朝聖🤩,店面有好搶眼嘅霓虹燈招牌,仲有好多店主收藏嘅figure公仔排哂岀嚟好得意🥰店位細細只係得幾個企位,好彩呢個時間人流唔算好多所以有位可以堂食😆~ 黑糖三色圓 ($23)~ 加配 地瓜包心芋泥圓 (+$8)🍴今次就試吓基本口味嘅黑糖三色圓先,三色圓分別係芋頭圓、紫薯圓同地瓜圓,三種圓慢慢細嚼都食得岀淡淡嘅原材料味道👍🏻,三色圓粒粒都超級煙韌,啱哂為食妹呢個煙韌控😍,份量亦都算多,每款芋圓都有四五粒,好滿足呀😋為食妹以為黑糖糖水會係熱嘅不過原來只係室溫😅,如果係熱食相信會更正,糖水唔會太甜,飲哂都ok😌為食妹追加咗一粒招牌地瓜包心芋泥圓,超大粒成粒乒乓波咁😎,煙韌嘅地瓜圓包住滿滿嘅芋泥,芋泥非常軟滑帶微甜,口感好特別,加一粒完全唔夠呀😝💬圓仔記除咗古早味三色圓,仲有綠茶、焙茶、黑芝麻同朱古力圓,等為食妹下次再去試哂呢啲特別口味先😆—————————⭐️⭐️⭐️⭐️💲
⭐️⭐️⭐️⭐️
📍圓仔記 (旺角) @mryuen_taro

~ 黑糖三色圓 ($23)
~ 加配 地瓜包心芋泥圓 (+$8)

—————————
⭐️⭐️⭐️⭐️
💲

• 招牌包心三色芋圓
2022-04-12 60 浏览
💛圓仔記·依家天氣開始熱 我成日都勁想食甜品 所以見呢間芋圓好似幾靚咁 就買左返嚟食啦😌佢哋嘅芋泥同埋包心芋泥球好似好出名 不過因為我自己唔係特別鍾意食芋泥 所以就冇嗌到啦🤣🤣·仙草紅豆三色芋圓$28佢哋嘅芋圓口感真係好好 係超級煙煙韌韌 而且芋頭紫薯同埋番薯味都好出 我自己好鍾意😍😍之後佢個紅豆都軟糯嘅 但係佢個仙草我自己就覺得有啲太甜啦 所以下次再食嘅話我可能會嗌豆腐花😎·#rbyeat#rby甜品飲品#rby💛#rby旺角·📍旺角彌敦道688號旺角中心一期2樓SB05號舖
💛圓仔記

#rby💛
#rby旺角
📍旺角彌敦道688號旺角中心一期2樓SB05號舖
仙草紅豆三色芋圓
又一間由網店開實體的小店😍由開業已經很想去試下 終於都去了~原來除左芋圓仲有餃子🥟和手抓餅.▫️鮮奶芋泥三色芋圓 $32三色芋圓口味有 地瓜 芋頭 紫薯吃起來味道都很突出 大大甩很煙韌尤其地瓜圓比其他店吃起來更香甜芋泥球口感綿密 連埋鮮奶食好似飲緊芋泥奶😬.小店的芋圓都是全由人手製作的都有賣生芋圓和糖水包 在家都能吃喔😬茶控表示下次想試下焙茶同綠茶芋圓🙆🏼‍♀️地瓜包心芋圓都係我target😛以後去旺角都可以有芋圓做飯後甜品了~
又一間由網店開實體的小店😍
由開業已經很想去試下 終於都去了~
原來除左芋圓仲有餃子🥟和手抓餅

小店的芋圓都是全由人手製作的
都有賣生芋圓和糖水包 在家都能吃喔😬
茶控表示下次想試下焙茶同綠茶芋圓🙆🏼‍♀️
地瓜包心芋圓都係我target😛
以後去旺角都可以有芋圓做飯後甜品了~
2022-04-02 75 浏览
圓仔記嘅芋泥肉鬆手抓餅之前食過好好食😇但佢出名係芋圓,點都要試吓佢😋今次叫咗招牌包心三色芋圓($45)~雖然個碗唔算勁大,但成碗滿哂,份量一啲都唔孤寒!手工芋圓非常煙韌,我最鍾意芋頭味嗰粒,好濃芋頭味😗一球好大嘅芋泥球好滑,又唔會過甜~算係我食過覺得頭三位好食嘅芋泥☺️而地瓜包心芋泥球就好似粒湯圓,不過外皮唔算好煙韌,入面啲芋泥同芋泥球嘅一樣,成粒都幾得意~唯獨是我覺得啲仙草唔夠滑,同埋有一種唔太自然嘅味,呢樣就有少少美中不足~整體嚟講,芋泥芋圓都做得好好🤤好食😋

招牌包心三色芋圓

整體嚟講,芋泥芋圓都做得好好🤤好食😋
2022-03-25
5 分钟 (外卖自取)
招牌包心三色芋圓
旺中依家多左好多外賣小店☺️雖然疫情關係無得即買即食但呢間都算新開既芋圓糖水每次黎旺角都會買番屋企招牌包心三色芋圓 $45仙草 地瓜包心芋泥球 三色芋圓 芋泥球台式甜品黎講我自己就好鍾意芋圓同仙草呢個配搭呢個招牌真係好豐富 2個人食就唔會太漏芋圓煙韌 亦都食到芋頭 地瓜同紫薯味包心芋泥球一次過就可以食到2個口感芋泥質地好滑 唔會太甜 同埋值得一讚既係芋泥球係另外裝開既 番到屋企加番落去就得就唔會整到扁哂 好貼心小店仲有collar應援😆大家幫襯完可以拎
旺中依家多左好多外賣小店☺️

番到屋企加番落去就得
就唔會整到扁哂 好貼心

小店仲有collar應援😆大家幫襯完可以拎
  • 招牌包心三色芋圓仔
🚦圓仔記🏐特式雙重芋泥三色芋圓🏐$386/10呢個set有荔枝椰果、珍珠、地瓜包心芋泥球、三色芋圓、芋泥球x2💜作為芝麻控的me忍唔住加咗$8 ,試試佢嘅芝麻味芋圓首先由最impressive嘅講起先😉芋泥好好食!佢係嗰種有少少chunky少少咬口嘅芋泥、偏厚實,口感好正🥺因為係稠身少少,所以都有還原到芋頭嘅感覺,鍾意食芋頭嘅人一定要試吓😛😛😛包心芋圓緊隨芋泥球其後!因為包心入面就係佢嘅芋泥🍠出邊個皮淋身、雖然唔係好煙靭但有少少彈性🙌嚟到其他芋圓嘅部份,整體來講嘅咬口都算有咬口嘅,但未說行上叫煙靭😬以味道來講,第一位嘅係芋頭味👏整體來講我覺得佢芋頭味嘅產品都好似比較出色😚第二位係紫薯芋圓,都有食得出少少紫薯味但唔重🤭第三就係我特別追加嘅芝麻味芋圓🐼芝麻本身算係比較突出嘅口味,所以即使整成芋圓之後,都食得出佢嘅芝麻味,但一啲都唔重味同唔香,芝麻控表示少失望🤭末位嘅係蕃薯係最worse的🥲冇錯,我係會用worse呢個字嚟形容佢,因為佢冇味咁滯😳完全食唔出任何番薯味,你唔話我知嘅話我會完全唔知佢係乜嘢🥺最後就講吓佢其他嘅配料同埋基底啦🙆‍♀️椰果配芋圓對我來講有少少奇怪🤏因為椰果嘅糖漿同花奶混
🚦圓仔記

🏐特式雙重芋泥三色芋圓🏐$38
6/10
最後就講吓佢其他嘅配料同埋基底啦🙆‍♀️椰果配芋圓對我來講有少少奇怪🤏因為椰果嘅糖漿同花奶混合之後嘅水果甜味都幾突出,平時就係用嚟食涼粉比較合適,但配芋圓嘅話唔係好夾🤕
珍珠就完全唔煙靭,因為好細粒所以好淋、0咬口,再加上黑糖味淡,唔好食到我兩啖就放棄咗佢🙏RAP

整體7/10
1️⃣芋圓專門店來講可以講佢嘅CP值低,味道唔算好突出,我就唔會回頭再食啦😳如果你會嚟食嘅話,咁我一定係建議試佢嘅芋泥🥰同埋佢有好多其他特別口味我冇試到,例如綠茶、焙茶、朱古力芋圓等等,大家都可以一戰⚔️試話我知🤤
2️⃣好處就係佢哋嘅芋圓係即叫即整嘅,所以都等咗10分鐘左右先有得拎⏳而且都係真材實料嘅自家製芋圓👍
3️⃣店員們都好好人😘我中途改咗一次單,又改叫少甜同少花奶等等,佢都冇問題,仲好nice!!!

💌如果鍾意我嘅分享,請follow我啦💌
  • 特式雙重芋泥三色芋圓